QNB Invest Odak

İrem Dışpınar 26 Kasım 2024 Salı
Endekste 9550’nin üzerinde kalınması, 9700’ün aşılması önemli…

BIST 100 Endeksi TCMB’nin toplantı kararı sonrasında yukarı yönlü seyrine devam ediyor. Hatırlanacağı üzere TCMB; beklentiler paralelinde faizde değişikliğe gitmez iken, %50 olan politika faizini 8. kez sabit tuttu. TCMB toplantı metninde faiz indirim sinyali olarak algılanan bazı ifadelere yer verdi. TCMB karar metninde Ekim’de enflasyonun ana eğiliminde düşüş gözlendiğini son çeyreğe ilişkin göstergelerin de yurt içi talebin yavaşlamaya devam ederek enflasyondaki düşüşü destekleyici seviyelere geldiğini ima ettiğini belirtti. TCMB; temel mal enflasyonunun düşük seyretmeye devam ettiğini, hizmet enflasyonunda iyileşmeye dair sinyallerin belirginleştiğini, geçici arz koşullarına bağlı olarak işlenmemiş gıda enflasyonunun yüksek seyrini sürdürdüğünü belirtti. Para politikasındaki kararlı duruşun yurt içi talepte dengelenme, Türk lirasında reel değerlenme ve enflasyon beklentilerinde düzelme vasıtası ile aylık enflasyonun ana eğilimini düşüreceğini ve dezenflasyon sürecini güçlendireceğini belirten TCMB, maliye politikasının artan eşgüdümünün de bu sürece önemli katkı sağlayacağını ifade etti. TCMB’nin toplantı metnindeki ifadeleri gevşeme adımı için zemin oluşturduğu beklentisine neden olurken, BIST 100 Endeksi karar sonrasında gelen alımlar öncülüğünde 9700 direncinin üzerine yükseldi. Endeks yeni haftaya olumlu bir seyirle başlarken, dün günü %1,2 oranında yükselişle tamamladı. Bankacılık endeksi geçtiğimiz hafta %7,5’lik değer kazanımının ardından dün %0,8 düşüş gösterdi. BIST 100 Endeksi’nde orta vadeli alçalan kanalın üzerine yönelim sonrasında yukarı hareketin devam ettiğini belirtelim. Dolayısıyla da endekste orta vadeli görünümün güçlenme eğiliminde olduğunu söyleyebiliriz. Endekste 9700 direncinin aşılması yükselişin 9800 direncine devamı için öne çıkıyor. 9600 ilk etapta destek konumunda iken, sonraki destek seviyesi 9550’de bulunmaktadır. Endekste kısa vadeli yönün yukarı kalması için 9550 desteği yakından takip edilebilir. Bu seviyenin üzerinde mevcut trade pozisyonları korunabilir ve trade amaçlı alım yapılabilir. Bankacılık endeksinde 13.700 desteği kısa vadeli görünüm, 14.000’nin üzeri ise yükselişin ileri taşınması için izlenebilir. Bu akşam Fed Ekim ayı toplantı tutanaklarını yayımlayacak. Fed 4 yıl aranın ardından Eylül’de faiz indirimine başlaması sonrasında Ekim’de 25 baz puanlık gevşeme adımı atmıştı. Toplantı metninde, istihdam ve enflasyon hedeflerine ulaşılmasına yönelik risklerin dengede olduğu, ekonomik görünümün belirsiz bulunduğu ve komitenin ikili görevinin her iki tarafına yönelik risklere karşı dikkatli olduğu belirtildi. Yarın ABD’de PCE ve büyüme verileri öne çıkıyor. PCE verilerinin yıllık bazda yükselmesi bekleniyor. Veriler Aralık ayı Fed’den faiz indirim tahminleri üzerinde etkili olacaktır. Perşembe günü ABD piyasaları Şükran Günü dolayısıyla tam, Cuma günü yarım günü kapalı olacak. Cuma günü içeride 3Ç büyüme rakamları, TCMB finansal istikrar raporu takip edilecek.



EUR/USD paritesi, ABD’de seçim sonuçlarının ardından doların küresel çapta güç kazanması ile aşağı yönlü trendde hareket etti. Jeopolitik risklerin de yükselmesi doların güvenli liman algılamaları ile destek bulmasını sağladı. Buna paralel parite 1,03 desteğine doğru geri çekildi. Parite 1,04 desteğinin üzerinde kalma eğilimi ile birlikte yukarı tepki gösterirken, 1,05 direncinin üzerine yükseldi. 1,05’in üzeri kısa vadeli görünümün olumlu hale gelmesi ve paritenin 1,06 direncine yönelimi için öne çıkıyor. 1,04 desteğinin üzerinde ise kısa vadeli dip oluşumundan söz edebiliriz. Dolar kuru son durumda kademeli yükseliş baskısı içerisinde görünüm sergiliyor. Ancak TCMB’den faiz indirim beklentilerine rağmen TL’de belirgin bir değer kaybı olmadığını söyleyebiliriz. Kurun son haftalarda 34,40-34,70 bandında seyir izlediğini belirtelim. 34,60 ve 34,70 ise direnç seviyeleridir. Olası geri çekilmelerde 34,50’nin altında 34,40 ve 34,30 destekler olarak izlenebilir.


Altın ons fiyatları Ukrayna’nın füze saldırıları ile yukarı yönlü seyir izlerken, 2700 dolar olan önemli eşik ve direnç seviyesinin üzerini test etti. Ancak altın ons 2700 doların üzerine yükselmiş iken, kısa vadeli göstergeler de aşırı alım bölgesine ulaşmış idi. Dolayısıyla da altın ons 2700 dolar civarından gelen düzeltme ile 2660 dolar desteğinin altına geri çekildi. Böylece altın onsta kısa vadeli görünüm zayıflama gösterdi. 2600 dolar önemli destek konumunda iken, bu seviye geri çekilmenin devam etmemesi ve altın onsun destek ile karşılaşması adına önemli. Aksi halde 2580 dolar sonraki destek seviyesidir. 2660 dolar ise direnç haline gelirken, 2700 dolar ana direnç seviyesi olarak korunuyor. Gram altın; altın onstaki düzeltme hareketi ile 3000 TL’nin altına geri çekildi. 2900 TL ana destek konumunda. 3000 TL ise direnç haline geldi. Petrol fiyatları direnç seviyelerine doğru yükselişte güç kaybına uğradı. Brent petrolde 71,50 dolar destek, 75,00 dolar direnç seviyesi olarak takip edilebilir.

İkon-ok
İrem Dışpınar 25 Kasım 2024 Pazartesi
Endeks orta vadeli alçalan kanalının üzerinde…

BIST 100 Endeksi TCMB’nin toplantı kararı sonrasında yukarı yönlü seyrine devam ediyor. Hatırlanacağı üzere TCMB; beklentiler paralelinde faizde değişikliğe gitmez iken, %50 olan politika faizini 8. kez sabit tuttu. TCMB toplantı metninde faiz indirim sinyali olarak algılanan bazı ifadelere yer verdi. TCMB karar metninde Ekim’de enflasyonun ana eğiliminde düşüş gözlendiğini son çeyreğe ilişkin göstergelerin de yurt içi talebin yavaşlamaya devam ederek enflasyondaki düşüşü destekleyici seviyelere geldiğini ima ettiğini belirtti. TCMB; temel mal enflasyonunun düşük seyretmeye devam ettiğini, hizmet enflasyonunda iyileşmeye dair sinyallerin belirginleştiğini, geçici arz koşullarına bağlı olarak işlenmemiş gıda enflasyonunun yüksek seyrini sürdürdüğünü belirtti. Para politikasındaki kararlı duruşun yurt içi talepte dengelenme, Türk lirasında reel değerlenme ve enflasyon beklentilerinde düzelme vasıtası ile aylık enflasyonun ana eğilimini düşüreceğini ve dezenflasyon sürecini güçlendireceğini belirten TCMB, maliye politikasının artan eşgüdümünün de bu sürece önemli katkı sağlayacağını ifade etti. TCMB’nin toplantı metnindeki ifadeleri gevşeme adımı için zemin oluşturduğu beklentisine neden olurken, BIST 100 Endeksi karar sonrasında banka hisselerine gelen alımlar öncülüğünde 9500 direncinin üzerine yükseldi. Endeks geçtiğimiz hafta içerisinde Temmuz’dan beri mevcut olan orta vadeli alçalan kanalın içerisinde girse de, toplantı kararı sonrasında TCMB’den Aralık’ta faiz indirim beklentileri ile yeniden bu kanalın üzerinde yükseldi. Endeks Cuma günü 9500 direncinin üzerinde kapanış gerçekleştirerek %1,9 değer kazandı. Bankacılık endeksi %4,4 yükseldi. Bankacılık endeksinin haftalık yükselişi %7,5’e ulaştı. Endeksin yeniden alçalan kalanının üzerine yükselmesiyle birlikte göstergelerin de desteklemesi ile orta vadeli görünümün güçlenme eğilimine girdiğini söyleyebiliriz. 9400 destek haline gelirken, bu seviyenin üzerinde yükseliş devam edebilir. 9500’ün üzerinde kalıcı olunması halinde orta vadeli yükselen trendde 9600 ve 9700 dirençlerine yükselişin ileri taşındığını görebiliriz. 9400’ün üzerinde trade amaçlı alım yapılabilir. 14.000 direncinin üzerine yükselen bankacılık endeksi ise faiz indirim beklentileri ile güçlü seyrine devam edebilir. 13.700 desteğinin üzerinde yön yukarı görünüyor. 14.600 ise hedef direnç konumunda. Yarın Fed Ekim ayı toplantı tutanaklarını yayımlayacak. Fed 4 yıl aranın ardından Eylül’de faiz indirimi gerçekleştirmesinin ardından Ekim’de benzer karar almış oldu. Toplantı metninde, istihdam ve enflasyon hedeflerine ulaşılmasına yönelik risklerin dengede olduğu, ekonomik görünümün belirsiz bulunduğu ve komitenin ikili görevinin her iki tarafına yönelik risklere karşı dikkatli olduğu belirtildi. Çarşamba günü ABD’de PCE ve büyüme verileri öne çıkıyor. Perşembe günü ABD piyasaları Şükran Günü dolayısıyla tam, Cuma günü yarım günü kapalı olacak. Cuma günü içeride 3Ç büyüme rakamları, TCMB finansal istikrar raporu takip edilecek.



EUR/USD paritesi, ABD’de seçim sonuçlarının ardından doların küresel çapta güç kazanması ile aşağı yönlü trendde hareket ederken, 1,04 desteğine doğru geri çekildi. Böylece parite son bir yılın en düşük seviyelerinde aşağı yönlü seyir izlemiş oldu. Artan jeopolitik riskler dolar lehine eğilimi destekliyor. Parite kısa vadeli dip oluşumu henüz göstermezken, 1,03 desteğine de doğru hareketlilik sergiledi. Paritede zayıf görünüm korunuyor. 1,04’ün altında 1,03 sonraki destek olarak izlenebilir. 1,04’ün üzeri ise tepki yükselişinin gerçekleşmesi adına öne çıkıyor. 1,04’ün üzerinde 1,05 direnç konumunda. Dolar kuru ise son dönemde kademeli yükseliş eğilimi sergiliyor. Kur kısa vadeli hedef dirençlerine doğru hareket ediyor. Kurda 34,50 direncinin aşılması ile birlikte bu seviye destek olarak takip edilebilir. 34,60 ve 34,70 ise direnç seviyeleridir. Olası geri çekilmelerde 34,40 ve 34,30 destek seviyeleridir.


Altın ons fiyatları Ukrayna’nın füze saldırıları ile jeopolitik endişelere bağlı olarak destek buluyor. Altın ons kısa vadeli yükselen trendde direnç seviyelerinin üzerine yöneliyor. Son durumda 2700 dolar olan eşik direnç seviyesinin de üzerine yükseldi. 2700 doların üzerinde kalması halinde yukarı yönlü hareketin ileri taşındığını görebiliriz. Bu durumda altın ons 2750 dolar direncine doğru yükseliş gösterebilir. 2670 dolar ise ikincil destek seviyesidir. Jeopolitik haber akışı altın fiyatlarını desteklemeye devam edebilir. Gram altın ise; altın onstaki yükselen trendin yanı sıra dolar kurunda kademeli yukarı yönlü hareket ile güçlü bir seyir izliyor. Buna paralel gram altın da 3000 TL olan önemli direnç seviyesinin üzerine yükseldi. Gram altın 3000 TL’nin üzerinde 3035 ve 3050 TL dirençlerine doğru yukarı hareketine devam edebilir. 2960 desteğinin üzerinde kısa vadeli yön yukarı görünüyor; mevcut trade pozisyonları korunabilir ve trade amaçlı alım yapılabilir.


 

İkon-ok
İrem Dışpınar 22 Kasım 2024 Cuma
TCMB’den gevşeme sinyali…

TCMB beklentilere paralel politika faiz oranında değişikliğe gitmedi. TCMB böylece %50 seviyesi ile 8. kez faizi sabit tutmuş oldu. Karar metninde verilen mesajlar, TCMB’den faiz indirim sinyali olarak algılandı. TCMB karar metninde Ekim ayında enflasyonun ana eğiliminde düşüş gözlendiğini son çeyreğe ilişkin göstergelerin de yurt içi talebin yavaşlamaya devam ederek enflasyondaki düşüşü destekleyici seviyelere geldiğini ima ettiğini belirtti. TCMB; temel mal enflasyonunun düşük seyretmeye devam ettiğini, hizmet enflasyonunda iyileşmeye dair sinyallerin belirginleştiğini, geçici arz koşullarına bağlı olarak işlenmemiş gıda enflasyonunun yüksek seyrini sürdürdüğünü belirtti. Para politikasındaki kararlı duruşun yurt içi talepte dengelenme, Türk lirasında reel değerlenme ve enflasyon beklentilerinde düzelme vasıtası ile aylık enflasyonun ana eğilimini düşüreceğini ve dezenflasyon sürecini güçlendireceğini belirten TCMB maliye politikasının artan eşgüdümünün de bu sürece önemli katkı sağlayacağını ifade etti. TCMB aylık enflasyonun ana eğiliminde belirgin ve kalıcı bir düşüş sağlanana ve enflasyon beklentileri öngörülen tahmin aralığına yakınsayana kadar sıkı para politikası duruşunun sürdürüleceğini belirtti. Politika faizinin seviyesinin, enflasyon gerçekleşmeleri ve beklentileri göz önünde bulundurularak öngörülen dezenflasyon sürecinin gerektirdiği sıkılığı sağlayacak şekilde belirleneceğini ifade eden TCMB enflasyon üzerindeki yukarı yönlü risklere karşı ihtiyatlı duruşunu yineledi. TCMB’nin toplantı metnindeki ifadeleri gevşeme sinyali olarak algılanırken, karar sonrasında BIST 100 Endeksi banka hisselerine gelen alımların öncülüğünde 9400 direncine doğru yükseliş gösterdi. Endeks günü %3,7, bankacılık endeksi %6,8 yükselişle tamamladı. Böylece endeks 9200 direncini  aşarak yeniden orta vadeli alçalan kanalının üzerine yükselmiş oldu. Endekste göstergelerin de desteklemesiyle birlikte orta vadeli görünümün yeniden güçlendiğini görebiliriz. TCMB’den Aralık ayı için faiz indirim beklentileri artarken, bu yöndeki karar yönelik tahminler endeksi desteklemeye devam edebilir. 9200 yeniden destek haline gelirken, bu seviyenin üzerinde görünümün güçlü olduğunu belirtelim. 9400’ün aşılması ile yükselen trendde 9500 direncine doğru yükseliş ileri taşınabilir. 9200 desteğinin üzerinde trade amaçlı alım yapılabilir. 9000 ana desteğinde de mevcut pozisyonlar korunabilir. Bankacılık endeksinde 13.400’ün aşılması ile beraber görünüm güçlü. Bu seviyenin üzeri yükselişin devamı için takip edilebilir. 14.000 direnç olarak izlenebilir. 13.000 ise ikincil destek seviyesidir. Yurt dışı yerleşikler 15 Kasım haftasında 1,6 milyar dolarlık ile dokuz haftanın zirvesinde tahvil alımı gerçekleştirdi. Aynı dönemde yabancılar hissede yeniden alıma geçti. Yabancını aldığı hisse miktarı 138,6 milyon dolar olarak kaydedildi.



EUR/USD paritesi, ABD’de seçim sonuçlarının ardından doların küresel çapta güç kazanması ile aşağı yönlü trendde hareket ederken, 1,05 desteğine doğru geri çekildi. Böylece parite son bir yılın en düşük seviyelerinde aşağı yönlü seyir izlemiş oldu. Parite son durumda 1,05 desteğinin üzerinde kalma çabasından başarılı olamadı. Artan jeopolitik riskler dolar lehine eğilimi destekliyor. Buna paralel parite 1,05 desteğini aşağı kırmış oldu. Paritede zayıf görünüm korunuyor. 1,05’in altında 1,04 sonraki destek olarak izlenebilir. Dolar kuru ise son dönemde kademeli yükseliş eğilimi sergiliyor. Kur kısa vadeli hedef dirençlerine doğru hareket ediyor. Kurda 34,50 direncinin aşılması ile birlikte bu seviye destek olarak takip edilebilir. 34,60 ve 34,70 ise direnç seviyeleridir. Olası geri çekilmelerde 34,40 ve 34,30 destek seviyeleridir.


Altın ons fiyatları Ukrayna’nın füze saldırıları ile jeopolitik endişelere bağlı olarak destek buluyor. Hatırlanacağı üzere altın ons 2530 dolar desteğinde kısa vadeli dip oluşumundan sonra 2600 doları üzeri ile görünümünü güçlendirmişti. 2600 dolar desteğinin üzerinde kısa vadeli yönün yukarı olduğunu belirtelim. Bu seviyenin üzerinde 2680 ve 2700 dolar hedef dirençler olarak öne çıkıyor. Gram altın ise; dolar kurundaki yükselişten destek bulurken, 2800 TL desteğinde dip oluşumu göstermişti. Gram altın, altın onstaki toparlanma ile birlikte 2900 TL’nin üzerindeki hareketine devam ediyor. 2900 TL’nin üzerinde kısa vadeli yükselen trendin varlığından söz edebiliriz. 2970 ve 3000 TL dirençlerine doğru hareket sergileyebilir. 2900 TL olan ana desteğinin üzerinde mevcut trade pozisyonları korunabilir ve trade amaçlı alım yapılabilir.

İkon-ok
İrem Dışpınar 21 Kasım 2024 Perşembe
TCMB toplantı kararı öne çıkıyor…

Ukrayna’nın ilk kez Rusya içindeki askeri hedeflere İngiliz Storm Shadow füzeleri fırlattığı bildirildi. Füze saldırısı, Ukrayna’nın Rusya’ya Amerikan yapımı ATACMS füze saldırısının ardından geldi. Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski uzun süredir Batılı ülkelere Rusya’daki hedefleri vurmak için uzun menzilli füzelerin kullanılması dahil olmak üzere askeri desteği artırma çağrısında bulunuyordu. Saldırının ardından dolar güvenli liman algılamaları ile güçlü seyrine devam etti. Artan jeopolitik endişelerle birlikte küresel borsalar baskı altında kaldı. 9300 direncinin üzerine yönelen BIST 100 Endeksi jeopolitik haber akışı ile destek seviyelerinin altına düşüş gösterdi. Böylece endeks 9200 ve 9100 desteklerini aşağı kırarken, 9000 desteğine doğru geri çekildi. Endeks günü 9000’in üzerinde %2,2, bankacılık endeksi ise %1,7 düşüşle tamamladı. Son dönemdeki hareketlerine bakacak olursak; endekste Temmuz’dan itibaren oluşan orta vadeli alçalan kanal bulunuyor. Endeksin 9200 desteğini koruması orta vadeli kanalın üzerindeki hareketine devam etmesi için önemli idi. Ancak 9200’ün altına yönelim sonrasında endeks yeniden bu kanalın içerisine geri dönmüş oldu. Dolayısıyla da orta vadeli görünümde güçlenme eğilimi kalıcı olamadı. Endekste 9100 ve 9200 dirençler haline geldi. 9100’ün altında kalıdığı sürece aşağı yönlü risk devam ediyor olacak. Dolayısıyla da olası bu durumda temkinli olmakta yarar bulunuyor. Endekste 9000’in aşağı yönlü geçişmesi halinde 8900 ve 8800 sonraki destek seviyeleri olarak izlenecek. Bankacılık endeksinde 12.700’ün üzeri tepki açısından takip edilebilir. 12.000 ise destek konumunda. TCMB faiz kararı piyasaların takibinde olacak. TCMB Ekim’de politika faizini %50’de yedinci kez sabit tuttu. Bugün de benzer bir karar bekleniyor. TCMB aylık enflasyonun ana eğiliminde belirgin ve kalıcı bir düşüş sağlanana ve enflasyon beklentileri öngörülen tahmin aralığına yakınsayana kadar sıkı para politikası duruşunun sürdürüleceğini ifade ediyor. TCMB; enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda ise para politikası araçlarının etkili şekilde kullanılacağını belirtiyor. Yurt içi talebin enflasyondaki düşüşü desteklemesine yönelik ifade ve son çeyrekte hizmet enflasyonundaki düşüş beklentisi faiz indirimine daha yakın bir duruş sergilediğini gösteriyor. TCMB son dönemde faiz indiriminin zamanlamasına yönelik sinyal vermeyip, temkinli duruşunu korusa da mevcut ifadelerinden önümüzdeki dönemde faiz indirimi için koşulların daha uygun gelebileceğini değerlendirmekteyiz. TCMB Başkanı Fatih Karahan, son enflasyon raporunda; enflasyon beklentilerindeki iyileşmenin kademeli şekilde devam ettiğini ve sanayi tarafında firmaların fiyatlama davranışında net bir iyileşme görüldüğünü ifade etti. TCMB’den ilk faiz indirim beklentilerinin daha çok Aralık ve Ocak aylarında şekillendiğini belirtebiliriz. Dolayısıyla da TCMB’nin toplantı metninde önümüzdeki döneme ilişkin olası faiz indirimine yönelik bir sinyal verip vermeyeceği önemli olacak.



EUR/USD paritesi, ABD’de seçim sonuçlarının ardından doların küresel çapta güç kazanması ile aşağı yönlü trendde hareket ederken, 1,05 desteğine doğru geri çekildi. Böylece parite son bir yılın en düşük seviyelerinde aşağı yönlü seyir izlemiş oldu. Parite son durumda 1,05 desteğinin üzerinde kalma çabası ile kısa vadeli dip oluşumu gösteriyor. Artan jeopolitik riskler dolar lehine eğilimi destekliyor. Buna paralel parite 1,06 direncinde güç kaybına uğradı. Dolayısıyla da parite 1,05-1,06 bandında seyir izliyor. 1,06 direncinin aşılması ise kısa vadeli görünümün olumluya dönmesi için öne çıkıyor. 1,05’in altında 1,04  sonraki destek olarak izlenebilir. Dolar kuru ise son dönemde kademeli yükseliş eğilimi sergiliyor. Kur kısa vadeli hedef dirençlerine doğru hareket ediyor. Kurda 34,50 direncinin aşılması ile birlikte bu seviye destek olarak takip edilebilir. 34,60 ve 34,70 ise direnç seviyeleridir. Olası geri çekilmelerde 34,40 ve 34,30 destek seviyeleridir.



Altın ons fiyatları Ukrayna’nın füze saldırıları ile jeopolitik endişelere bağlı olarak destek buluyor. Hatırlanacağı üzere altın ons ABD’de seçimlerin ardından destek seviyelerinin altına geri çekilerek aşağı yönlü trendde hareket etti. Buna paralel altın ons 2600 dolar desteğini aşağı kırarak düzeltme hareketi sergiledi. 2530 dolar seviyesinden yukarı tepki gösteren altın ons son dönemdeki yaşanan geri çekilme sonrasında yeniden 2600 dolar direncinin üzerine yükselmiş durumda. Dolayısıyla da altın onsta 2530 dolar desteğinde kısa vadeli dip oluşumundan ve 2600 doları üzerinde ise yeniden yukarı dönüşten bahsedebiliriz. 2600 dolar desteğinin üzerinde kısa vadeli görümünün güçlenme eğiliminde olduğunu belirtelim. Bu seviyenin üzerinde 2650 ve 2680 dolar hedef dirençler olarak öne çıkıyor. Gram altın ise; dolar kurundaki yükselişten destek bulurken, 2800 TL desteğinde dip oluşumu göstermişti. Gram altın, altın onstaki toparlanma ile birlikte yeniden 2900 TL’nin üzerine yükseldi. 2900 TL’nin üzerinde kısa vadeli yükselen trendin varlığından söz edebiliriz. 2950 ve 2970 TL hedef dirençler olarak takip edilebilir. 2800 TL olan ana desteğinin üzerinde mevcut trade pozisyonları korunabilir ve trade amaçlı alım yapılabilir.


İkon-ok
İrem Dışpınar 20 Kasım 2024 Çarşamba
Endekste 9300’ün aşılması öne çıkıyor, 9200 destek konumunda…

Ukrayna'nın askeri bir yetkiliye dayandırdığı habere göre Ukrayna Silahlı Kuvvetleri, Rusya topraklarındaki sınır bölgesinde ilk saldırısını ATACMS füzesiyle gerçekleştirdi. Saldırının ardından dolar güvenli liman algılamaları ile güçlü seyrine devam etti. Artan jeopolitik endişelerle birlikte küresel borsalar baskı altında kaldı. 9400 direncinin üzerine yönelen BIST 100 Endeksi jeopolitik haber akışı ile baskı altında kaldı. Buna paralel endeks düzeltme hareketi ile karşı karşıya kalarak 9300 desteğini aşağı yönde geçti. Endeks devamında 9200 desteğinin de altını test etmesi sonrasında bu seviyenin üzerinde kapanış gerçekleştirdi. Endeks %1,7, bankacılık endeksi %2,5 değer kaybetti. Son dönemdeki hareketlerine bakacak olursak; endekste Temmuz’dan itibaren oluşan orta vadeli alçalan kanal bulunuyor. Orta vadeli alçalan kanalın içerisinde ise endekste Ekim’den beri var olan kısa vadeli alçalan kanal mevcut idi. Endeks kısa vadeli alçalan kanalının üzerine yönelmesi sonrasında kısa vadeli görünümünü güçlendirmişti. Endeks dolayısıyla da yükselişine devam ederken, 9500’e kadar ulaşmıştı. Ancak endeks kısa vadeli göstergelerin aşırı alım seviyesinde olması dolayısıyla kâr satışları ile karşılaştı. Dün ise Ukrayna-Rusya gerginliği endekste aşağı yönlü seyrin gerçekleşmesinde etkili oldu. Endeks dünkü düşüş ile birlikte tam da orta vadeli kanalın trend çizgisine geri çekildi. Endeksin bu kanalın üzerinde hareketine devam etmesi, orta vadeli görünümün önümüzdeki dönemde güçlenmesi için öne çıkıyor. Dolayısıyla da endeksin trend direncine denk gelen 9200’ün üzerinde kalması önemli. 9300 direnç haline gelirken, sonraki direnç 9400 seviyesinde bulunuyor. 9200 desteği satış baskısının ileri taşınmaması açısından takip edilebilir. Bu seviyenin altında geri çekilme riski bulunuyor olacak. Bu durumda 9100 ve 9000 destekler olarak izlenebilir. 9300’ün altında kaldığı sürece aşağı yönlü hareketler görülebileceğinden temkinli olmakta fayda bulunuyor. Haftanın ajandasında; yarın TCMB’nin faiz kararı öne çıkıyor. TCMB Ekim’de politika faizini %50’de yedinci kez sabit tuttu. Bu hafta da benzer bir karar bekleniyor. TCMB aylık enflasyonun ana eğiliminde belirgin ve kalıcı bir düşüş sağlanana ve enflasyon beklentileri öngörülen tahmin aralığına yakınsayana kadar sıkı para politikası duruşunun sürdürüleceğini ifade ediyor. TCMB; enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda ise para politikası araçlarının etkili şekilde kullanılacağını belirtiyor. Yurt içi talebin enflasyondaki düşüşü desteklemesine yönelik ifade ve son çeyrekte hizmet enflasyonundaki düşüş beklentisi faiz indirimine daha yakın bir duruş sergilediğini gösteriyor. TCMB son dönemde faiz indiriminin zamanlamasına yönelik sinyal vermeyip, temkinli duruşunu korusa da mevcut ifadelerinden önümüzdeki dönemde faiz indirimi için koşulların daha uygun gelebileceğini değerlendirmekteyiz. TCMB’den ilk faiz indirim beklentilerinin daha çok Aralık ve Ocak aylarında şekillendiğini belirtebiliriz. 



EUR/USD paritesi, ABD’de seçim sonuçlarının ardından doların küresel çapta güç kazanması ile aşağı yönlü trendde hareket ederken, 1,05 desteğine doğru geri çekildi. Böylece parite son bir yılın en düşük seviyelerinde aşağı yönlü seyir izlemiş oldu. Parite son durumda 1,05 desteğinin üzerinde kalma çabası ile kısa vadeli dip oluşumu gösteriyor. Artan jeopolitik riskler dolar lehine eğilimi destekledi. Buna paralel parite 1,06 direncinde güç kaybına uğradı. 1,05’in zerinde kalındığı sürece paritede yükselen trendden bahsedebiliriz. 1,06 direncinin aşılması ise kısa vadeli görünümün olumluya dönmesi ve yükselişin 1,0650 direncine devamı için öne çıkıyor. 1,05 ana destek olarak izlenebilir. Dolar kuru ise son dönemde kademeli yükseliş eğilimi sergiliyor. Kur kısa vadeli hedef dirençlerine doğru hareket ediyor. Kurda 34,50 direncinin aşılması ile birlikte bu seviye destek olarak takip edilebilir. 34,60 ve 34,70 ise direnç seviyeleridir. Olası geri çekilmelerde 34,40 ikincil destek seviyesidir.



Altın ons fiyatları Ukrayna’nın Rusya’ya füze saldırısına bağlı olarak jeopolitik endişelerle destek buldu. Hatırlanacağı üzere altın ons ABD’de seçimlerin ardından destek seviyelerinin altına geri çekilerek aşağı yönlü trendde hareket etti. Buna paralel altın ons 2600 dolar desteğini aşağı kırarak düzeltme hareketi sergiledi. 2530 dolar seviyesinden yukarı tepki gösteren altın ons son dönemdeki yaşanan geri çekilme sonrasında yeniden 2600 dolar direncinin üzerine yükselmiş durumda. Dolayısıyla da altın onsta 2530 dolar desteğinde kısa vadeli dip oluşumundan ve 2600 doları üzerinde ise yeniden yukarı dönüşten bahsedebiliriz. 2600 dolar desteğinin üzerinde kısa vadeli görümünün güçlenme eğiliminde olduğunu belirtelim. Bu seviyenin üzerinde 2650 ve 2680 dolar hedef dirençler olarak öne çıkıyor. Gram altın ise; dolar kurundaki yükselişten destek bulurken, 2800 TL desteğinde dip oluşumu göstermişti. Gram altın, altın onstaki toparlanma ile birlikte yeniden 2900 TL’nin üzerine yükseldi. 2900 TL’nin üzerinde kısa vadeli yükselen trendin varlığından söz edebiliriz. 2950 ve 2970 TL hedef dirençler olarak takip edilebilir. 2800 TL olan ana desteğinin üzerinde mevcut trade pozisyonları korunabilir ve trade amaçlı alım yapılabilir.

İkon-ok
İrem Dışpınar 19 Kasım 2024 Salı
Endekste 9400’ün üzeri önemli, 9300 destek…

BIST 100 Endeksi haftanın ilk işlem gününde karışık bir seyir izledi. Endekste Temmuz’dan itibaren oluşan orta vadeli alçalan kanal bulunuyor. Orta vadeli alçalan kanalın içerisinde ise endekste Ekim’den beri var olan kısa vadeli alçalan kanal mevcut idi. Endeks kısa vadeli alçalan kanalının üzerine yönelmesi sonrasında kısa vadeli görünümünü güçlendirmişti. Endeks dolayısıyla da yükselişine devam ederken, Cuma günü 9500 direncine kadar ulaştı. Ancak endeks kısa vadeli göstergelerin aşırı alım seviyesinde olması dolayısıyla bugün 9400’ün üzerinde kâr satışları ile karşılaştı. Buna paralel endeks 9300 desteğine doğru geri çekildi. Endeks devamında yeniden gelen alımlarla birlikte 9400 direncine yöneldi. Endeks günü bu seviyenin hafif altında yataya yakın seyirle tamamladı. Bankacılık endeksi %0,7 oranında yükseliş gösterdi. Endekste 9300’e doğru geri çekilme ile birlikte kısa vadeli göstergeler hafiften normalleşti. Endeksin 9400’ün üzerine yükselmesi bu seviyeyi kalıcı olarak destek haline getirmesi yeniden yukarı yönlü hareketine devam etmesi açısından önemli. Bu durumda endekste 9500 direncine yeniden yükseliş görebiliriz. Endekste 9400’ün altında kalındığı sürece geri çekilme riski bulunuyor olacak. Buna paralel 9400’ün altında yeniden kısa vadeli düzeltme hareketi gerçekleşebilir. 9400’ün altında 9300 desteğine geri çekilme gerçekleşebileceğinden temkinli olmakta fayda bulunuyor. 9300 alçalan kanalın üzerindeki hareketin devamı için öne çıkıyor. Bu seviye korunduğu takdirde aşağı yönlü hareket kısa vadeli düzeltme hareketi niteliğinde kalacak. 9300’ün altında 9200 desteğine geri çekilme ihtimali mevcut olduğundan 9300 mevcut trade pozisyonları için stop loss olarak izlenebilir. Bankacılık endeksi 13.000 desteği üzerinde kalmayı başardı. Bankacılık endeksinde 13.000 desteği güçlü görünümün devam etmesi ve yeniden 13.300 direncine yükseliş için takip edilebilir. Aksi halde 12.700 ikincil destek seviyesidir. Haftanın ajandasında; Perşembe günü TCMB’nin faiz kararı öne çıkıyor. TCMB Ekim’de politika faizini %50’de yedinci kez sabit tuttu. Bu hafta da benzer bir karar bekleniyor. TCMB aylık enflasyonun ana eğiliminde belirgin ve kalıcı bir düşüş sağlanana ve enflasyon beklentileri öngörülen tahmin aralığına yakınsayana kadar sıkı para politikası duruşunun sürdürüleceğini ifade ediyor. TCMB; enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda ise para politikası araçlarının etkili şekilde kullanılacağını belirtiyor. Yurt içi talebin enflasyondaki düşüşü desteklemesine yönelik ifade ve son çeyrekte hizmet enflasyonundaki düşüş beklentisi faiz indirimine daha yakın bir duruş sergilediğini gösteriyor. TCMB son dönemde faiz indiriminin zamanlamasına yönelik sinyal vermeyip, temkinli duruşunu korusa da mevcut ifadelerinden önümüzdeki dönemde faiz indirimi için koşulların daha uygun gelebileceğini değerlendirmekteyiz. TCMB’den ilk faiz indirim beklentilerinin daha çok Aralık ve Ocak aylarında şekillendiğini belirtebiliriz. 



EUR/USD paritesi, ABD’de seçim sonuçlarının ardından doların küresel çapta güç kazanması ile aşağı yönlü trendde hareket ederken, 1,05 desteğine doğru geri çekildi. Böylece parite son bir yılın en düşük seviyelerinde aşağı yönlü seyir izlemiş oldu. Parite son durumda 1,05 desteğinin üzerinde kalma çabası ile kısa vadeli dip oluşumu gösteriyor. Bu seviyenin üzerinde kalındığı sürece paritede geri dönüşten bahsedebiliriz. 1,06 direncinin aşılması ise kısa vadeli görünümün olumluya dönmesi ve yükselişin 1,0650 direncine devamı için öne çıkıyor. 1,05 ana destek olarak izlenebilir. Dolar kuru ise son dönemde kademeli yükseliş eğilimi sergiliyor. Kur kısa vadeli hedef dirençlerine doğru hareket ediyor. Kurda 34,50 direncinin aşılması ile birlikte bu seviye destek olarak takip edilebilir. 34,60 ve 34,70 ise direnç seviyeleridir. Olası geri çekilmelerde 34,40 ikincil destek seviyesidir.


Doların güçlenmesi geçtiğimiz hafta altın ons fiyatlarına olumsuz yansıdı. Altın ons seçimlerin ardından destek seviyelerinin altına geri çekilerek aşağı yönlü trendde hareket etti. Buna paralel altın ons 2600 dolar desteğini aşağı kırarak düzeltme hareketi sergiledi. 2530 dolar seviyesinden yukarı tepki gösteren altın ons son dönemdeki yaşanan geri çekilme sonrasında yeniden 2600 dolar direncinin üzerine yükselmiş durumda. Dolayısıyla da altın onsta 2530 dolar desteğinde kısa vadeli dip oluşumundan ve 2600 doları üzerinde ise yeniden yukarı dönüşten bahsedebiliriz. 2600 dolar desteğinin üzerinde kısa vadeli görümünün güçlenme eğiliminde olduğunu belirtelim. Bu seviyenin üzerinde 2640 dolar hedef direnç olarak öne çıkıyor. Gram altın ise; dolar kurundaki yükselişten destek bulurken, 2800 TL desteğinde dip oluşumu göstermişti. Gram altın, altın onstaki toparlanma ile birlikte yeniden 2900 TL’nin üzerine yükseldi. 2900 TL’nin üzerinde kısa vadeli yükselen trendin varlığından söz edebiliriz. 2950 ve 2970 TL hedef dirençler olarak takip edilebilir. 2800 TL olan ana desteğinin üzerinde mevcut trade pozisyonları korunabilir ve trade amaçlı alım yapılabilir.


 
İkon-ok
Back to Top