BIST 100 Endeksi destek ve direnç bölgeleri arasında; 9600-9900 bandında dalgalı bir seyir izledi. Endeks 9800 direncinin üzerine yükselişle olumlu bir seyir izlese de, siyasi taraftan gelen haber akışı ile satış baskısı altında kaldı. Buna paralel endeks 9600 desteğine doğru hareketlilik sergiledi. Endeks günü ise %0,9, bankacılık endeksi %1,5 düşüşle tamamladı. Endekste 9750’nin aşağı geçilmesi ile birlikte bu seviye direnç haline geldi. 9750’nin üzeri düzeltme hareketinin geride kalması ve tepki alımlarının devam etmesi açısından öne çıkıyor. Bu durumda endeks 9800 ve 9900 dirençlerine doğru yükseliş gösterebilir. Olası geri çekilmelerde ise 9660 ara, 9600 ise ana destekler olarak izlenebilir. 9750’nin altında geri çekilme riski bulunduğundan alım için aceleci olunmamalı görüşündeyiz. Ancak bu seviyenin üzerinde kalınması ile beraber trade amaçlı alım yapılabilir. Bankacılık endeksinde 14.400 desteği öne çıkıyor. ABD’de Trump’ın başkanlık dönemiyle beraber gümrük verisi konusundaki gelişmeler piyasalarda dalgalı seyrin yaşanmasına neden oluyor. ABD yönetimi, geçtiğimiz hafta sonu Kanada ve Meksika'dan ithal edilen mallara %25, Çin'den yapılan ithalata %10 oranında ek gümrük vergisi getirildiğini duyururken, ilgili ülkelerden misilleme yönünde açıklamalar gelmişti. Gümrük vergisinin küresel bir ticaret savaşı enflasyonu güçlendirebileceği, Fed’in faiz oranlarını daha uzun süre yüksek tutabileceği, küresel büyüme ve metal talebi için bir engel teşkil edebileceğine yönelik endişeler risk iştahında baskıya neden oldu. Buna paralel küresel piyasalar haftaya zayıf bir başlangıç gerçekleştirmişti. Sonrasında Trump’ın sınırda göç ile mücadele için daha sert önlemler almayı kabul etmelerinin ardından iki komşusu Kanada ve Meksika’ya gümrük vergisi uygulama kararını 4 Mart’a kadar ertelemeyi kabul etmesi son dönemde satış baskısı altında kalan piyasaların toparlanmasını sağladı. ABD’nin Kanada ve Meksika ile ticaret savaşlarını geçici olarak durdurması ile kıtasal bir ticaret savaşı şimdilik önlenmiş oldu. ABD'nin %10 tarife uygulama kararı aldığı Çin bazı ABD ürünlerine yeni tarifeler duyurmasının da şimdilik ek bir olumsuz etkiye neden olmadığını söyleyebiliriz. Gelişmeler kısa vadede küresel piyasalar üzerinde ağırlığını koruyacaktır. ABD verilerinden; ISM hizmet endeksi beklentilerin altında kalırken, 54’ten 52,8 geriledi. Bu düşüş, ekonominin en büyük bölümünü oluşturan hizmet sektörünün ivme kaybı olduğuna işaret etti. ADP özel sektör istihdamı Ocak’ta 150 bin olan tahminleri aşarak 183 bin kişi artış gösterdi. İstihdam artışı, ticaret ve taşımacılık ile eğlence ve konaklama sektörlerinin öncülüğünde hizmet sektöründe yoğunlaştı. Temel mal üreten sektörlerde inşaat ve madencilik istihdamı artarken imalat istihdamı azaldı. Yarın bu sefer gözler tarım dışı istihdamına çevrilecek. Tarım dışı istihdamın artması aylık 170 bin artması, işsizlik oranının %4,1’de kalması, aylık ücret artışlarının ise %0,3 oranında gerçekleşmesi öngörülüyor.
ABD Başkanı Trump'ın gümrük vergisi konusundaki açıklamaları ve ECB’nin faiz indirimi EUR/USD’nin 1,04 desteğinin altına geri çekilmesine neden olmuştu. Dolar Trump’ın hafta sonu tarifeler konusunda kararını duyurması sonrasında azalan risk iştahı ile yeniden güç kazanırken, parite sert bir şekilde 1,03 desteğinin altına yöneldi. Parite 1,03’ün altında risk iştahının toparlanmasına bağlı olarak yeniden 1,04 direncinin üzerine doğru hareketlilik sergiliyor. 1,0330 ilk planda destek haline gelirken, paritenin bu seviyenin korunması ile kısa vadeli alçalan kanalın üzerindeki seyrine devam edebileceğini söyleyebiliriz. Dolayısıyla bu kanalın üzerinde kısa vadeli görünümün güçlenme eğiliminde olduğunu belirtelim. 1,04’ün üzerinde ise 1,0450 ve 1,05 dirençler olarak izlenebilir. Doların güçlenmesi ile son dönemde baskı altında kalan gelişmekte olan ülke para birimleri yeniden toparlanma gösteriyor. 36,00 olan eşik seviyenin üzerini test eden dolar kuru yeniden bu seviyenin altına geri çekildi. Kurda 36,00 seviyesinin önemli olduğunu belirtelim. 35,90’ın altında 35,80 ve 35,70 ise destekler olarak izlenebilir.
Altın ons fiyatları kısa vadeli yükselen kanal içerisinde rekor tazeleme eğilimine devam ediyor. ECB’nin faiz indirim kararı ve Trump’ın gümrük vergileri duyurmasının sonrasında altın onsun yeni rekor denemelerinde bulunduğunu söyleyebiliriz. Gümrük vergilerinin enflasyonist beklentilere neden olması altın ons fiyatlarını destekliyor. Altın onsta 2845 dolar seviyesinin üzerinde kalınmasının yükseliş eğiliminin devam etmesi ve rekor tazeleme eğiliminin korunması açısından önemli olduğunu belirtelim. 2880 doların üzerinde ise 2900 dolar hedef direnç olarak izlenebilir. 2845 doların altına olası geri çekilmelerde ise 2830 doların sonraki destek olduğunu belirtebiliriz. Dolar kurunun genel desteği devam ederken, altın onsun son dönemdeki yükselişi gram altında son dönemde yeni zirveleri beraberinde getiririyor. Gram altında 3300 TL’nin aşılması ile birlikte bu seviye ilk planda destek haline geldi. 3280 TL desteğinin üzerinde kısa vadeli güçlü görünüm devam ediyor olacak. 3327 TL hedef direnç olarak takip edilebilir.