QNB Invest Odak

İrem Dışpınar 8 Ekim 2024 Salı
Endeksin 9000’in üzerinde kalması yükseliş eğilimi için önemli…

BIST 100 Endeksi haftanın ilk gününde volatil bir seyir izledi. Endeks 9160 direncinin üzerine yönelse de yeniden kâr satışları ile karşılaştı ve 9000 desteğine doğru geri çekildi. Endeks günü bu seviyenin üzerinde %0,9 oranında düşüşle tamamladı. Bankacılık endeksi ise %0,3 oranında değer kaybetti. BIST 100 Endeksi hatırlanacağı üzere; geçtiğimiz cuma günü 8850 seviyesinden gelen tepki alımları ile aşırı satım bölgesinde dip oluşum eğilimi gösterdi. Ancak endekste yukarı yönlü hareketler henüz yükselen bir trende dönüşmedi. Endekste 9000 ilk etapta destek seviyesi olarak takip edilebilir. Cuma günü gelen alımlarla da göstergelerin toparlanma ile dönüş işareti gösterdiğini söyleyebiliriz. Dolayısıyla da endeksin 9000’i savunması yükseliş eğilimini devam ettirmesi ve direnç seviyelerine yönelimi için önemli. Endekste 9160 seviyesi ise direnç olarak korunuyor. Endeks dünkü yükselişle bu seviyenin üzerinde kalma çabası gösterse de başarılı olamadı. Dolayısıyla da endekste 9160 direncinin üzeri yeni bir yükselen trendin başlaması ve yükselişin sırasıyla 9200 ve sonrasında 9275 dirençlerine devamı için öne çıkıyor. 9160 direncinin üzerinde kısa vadeli görünüm güçleneceğinden bu durumda trade amaçlı ek alım yönünde pozisyonlanma gerçekleştirilebilir. 8850 seviyesi ise ana destek konumunda. 8850 desteğinin üzerinde ise trade pozisyonları korunabilir görüşündeyiz. Bankacılık endeksi geçtiğimiz haftaki yoğun satış baskısının ardından destek seviyelerinin üzerinde kalma çabası gösteriyor. Bankacılık endeksinde 12.800 desteğinin üzerinde kalınması yükselişin ileri taşınması için izlenebilir. Bankacılık endeksinde aynı zamanda göstergelerin kısa vadeli dönüş tarafında olduğunu söyleyebiliriz. 13.200 ise ilk planda direnç olarak takip edilebilir. Haftanın ajandasında ise; yarın akşam Fed’in toplantı tutanakları, perşembe günü içeride sanayi üretimi, ABD’de enflasyon verileri öne çıkıyor. Cuma günü içeride cari işlemler dengesi, ABD’de ÜFE verileri takip edilecek. Diğer yandan jeopolitik gelişmeler yakından izlenecek. Fed dört yılın ardından faiz indirimi gerçekleştirdiği ve 50 baz puan ile politika faiz oranını %4,75-%5,00 bandına düşürdüğü toplantısına dair tutanaklarını yayımlayacak. Fed Başkanı Powell, Eylül ayı toplantısında; geçen yılki sabırlı yaklaşımın meyvelerini verdiğini ve enflasyonun artık hedeflerine çok daha yakın ve sürdürülebilir şekilde %2'ye doğru ilerlediğine dair daha fazla güven kazandıklarını ifade etmişti. Powell ayrıca devam eden indirimlerin aynı boyutta olmayabileceği konusunda uyardı. Geçtiğimiz hafta açıklanan istihdam verilerinin toparlanma göstermesi ile Fed’den faiz indirim beklentileri azalış gösterdi. Perşembe günü açıklanacak olan enflasyon verileri Fed’in yılın geri kalan iki toplantısına dair faiz indirim beklentileri üzerinde etkili olacaktır. Son durumda Kasım ve Aralık aylarında ağırlıklı olarak 25’şer baz puanlık indirim beklentileri olduğunu belirtelim.



EUR/USD paritesi 1,09-1,10 bandında seyir izliyor. Parite hatırlanacağı üzere doların güçlenmesi ile 1,11 desteğini aşağı kırarken, 1,10-1,11 bandına geri çekilmişti. ABD’de tarım dışı istihdam verisinin beklentileri aşması sonrasında parite 1,10 desteğinin de altına geri çekilerek zayıf seyrine devam etti. Böylece 1,10 seviyesi direnç haline geldi. 1,0950 ilk planda destek olarak takip edilebilir. 1,0950 desteği kısa vadeli tepki hareketinin gerçekleşmesi ve geri çekilmenin ileri taşınmaması için önemli. 1,10’un üzerinde 1,1050 sonraki direnç seviyesidir. Dolar kurunda yukarı yönlü baskı devam ediyor. 34,20 direncinin üzerine yönelen dolar kurunda 34,30 ilk planda direnç seviyesidir. 34,10 ve devamında 34,00 destek konumunda. 34,00 desteğinin üzerinde kısa vadeli yön yukarı görünüyor.


Petrol fiyatları artan jeopolitik risklerin etkisiyle yükseliş gösteriyor. Brent petrolde 77,20 dolar destek, 82,00 dolar direnç seviyesidir. Altın ons fiyatları 2640 dolar seviyesine doğru geri çekilmelerde destek ile karşılaşıyor. Jeopolitik endişeler altın ons fiyatlarını desteklemeye devam edebilir. 2640 dolar ilk planda destek konumunda iken, 2620 doların üzerinde kısa vadeli görünümün olumlu olduğunu söyleyebiliriz. 2685 dolar olan tarihi zirve seviyesine yönelebilir. Gram altın, 2900 TL’nin altını test etmesinin ardından bu seviyenin üzerindeki hareketini sürdürüyor. 2900 TL rekor tazeleme eğiliminin korunması için öne çıkıyor. 2950 TL direnç konumunda iken, 2870 TL ise ikincil destek seviyesidir.

İkon-ok
İrem Dışpınar 7 Ekim 2024 Pazartesi
Endekste 9160 direnci yükselişin devamı için öne çıkıyor…

BIST 100 Endeksi geçtiğimiz hafta jeopolitik haber akışına bağlı olarak ani gelen sert satışlarla birlikte önemli destek seviyelerinin altına geriledi. Endeks İran’ın İsrail’e gerçekleştirdiği füze saldırısı sonrasında 9600 civarından başlayan hareketle aşağı yönlü seyir izledi. Endeks cuma günü 8900 desteğinin altına kadar yönelim gösterdi. ABD’de istihdam verileri risk iştahını desteklerken, endeks yurt dışı borsalara paralel hareketle 9100 direncinin hafif üzerine yükseliş gösterdi. Banka hisseleri endeksteki yukarı yönlü harekete öncülük etti. Endeks günlük bazda %2,4, bankacılık endeksi ise %4,3 oranında toparlanma gösterdi. Haftalık bazda baktığımızda ise; endeksteki kayıp %6,8, bankacılık endeksinde ise %10,7 oranına geriledi. Endekste geçtiğimiz hafta yaşanan sert düşüş sonrasında göstergelerin aşırı satım bölgesine gerilediğini belirtelim. Cuma günü gelen alımlarla da göstergelerin toparlanma ile dönüş işareti gösterdiğini söyleyebiliriz. Dolayısıyla da endekste 8850 desteğinde kısa vadeli dip oluşumunun gerçekleştiğini düşünmekteyiz. 9160 ilk planda direnç konumunda iken, bu seviyenin aşılması ile endekste 9200 ve sonrasında 9275 dirençlerine doğru yükselişin devamını görebiliriz. 9160 direncinin üzerinde kısa vadeli görünüm güçleneceğinden aynı zamanda trade amaçlı ek alım yönünde pozisyonlanma gerçekleştirilebilir. 9000 ilk planda destek haline gelirken, 8850 ana destek olarak takip edilebilir. 8850 desteğinin üzerinde ise trade pozisyonları korunabilir görüşündeyiz. Yurt dışı gelişmelere baktığımızda; ABD’de istihdam verileri eylül ayında toparlanma gösterdi. Tarım dışı istihdam verisi 140 bin olan beklentilerin üzerinde 254 bin kişi artış gösterdi. İşsizlik oranı %4,2’den %4,1 seviyesine gerilerken, aylık ücret artışları %0,4 oranında gerçekleşti. Fed Başkanı Powell son yaptığı konuşmada iş gücü piyasası koşullarının sağlam ve daha önceki aşırı ısınmış durumuna kıyasla soğumuş durumda olduğunu belirtmişti. Son aylarda istihdam piyasasında yaşanan yavaşlama ekonomiye etki bakımından endişeleri beraberinde getirmişti. Verilerin sektörde toparlanma işaret etmesi, risk iştahının seyri açısından önemli idi. Verilerde eylül ayında yaşanan toparlanma ile beraber ABD borsaları yukarı tepki gösterdi. Verilerin ardından swap piyasalarında Kasım ayına ilişkin 50 baz puanlık faiz indirim beklentileri geriledi. Fiyatlamalar gelecek dört toplantıda 100 baz puanın altında indirim olasılığına işaret etti. Haftanın ajandasında ise; çarşamba akşamı Fed’in toplantı tutanakları, perşembe günü içeride sanayi üretimi, ABD’de enflasyon verileri öne çıkıyor. Cuma günü içeride cari işlemler dengesi, ABD’de ÜFE verileri takip edilecek. Diğer yandan jeopolitik gelişmeler yakından izlenecek.



EUR/USD paritesi doların güçlenmesi ile 1,11 desteğini aşağı kırarken, 1,10-1,11 bandına geri çekilmişti. ABD’de tarım dışı istihdam verisinin beklentileri aşması sonrasında parite 1,10 desteğinin de altına geri çekilerek zayıf seyrine devam etti. Böylece 1,10 seviyesi direnç haline geldi. 1,0950 ilk planda destek olarak takip edilebilir. 1,0950 desteği kısa vadeli tepki hareketinin gerçekleşmesi ve geri çekilmenin ileri taşınmaması için önemli. 1,10’un üzerinde 1,1050 sonraki direnç seviyesidir. Dolar kurunda yukarı yönlü baskı devam ediyor. 34,20 direncinin üzerine yönelen dolar kurunda 34,30 ilk planda direnç seviyesidir. 34,10 ve devamında 34,00 destek konumunda. 34,00 desteğinin üzerinde kısa vadeli yön yukarı görünüyor.



Petrol fiyatları artan jeopolitik risklerin etkisiyle yükseliş gösteriyor. Brent petrolde 76,00 dolar destek, 79,00 dolar direnç seviyesidir. Altın ons fiyatları 2640 dolar seviyesine doğru geri çekilmelerde destek ile karşılaşıyor. Jeopolitik endişeler altın ons fiyatlarını desteklemeye devam edebilir. 2640 dolar ilk planda destek konumunda iken, 2620 doların üzerinde kısa vadeli görünümün olumlu olduğunu söyleyebiliriz. 2685 dolar olan tarihi zirve seviyesine yönelebilir. Gram altın, 2900 TL’nin altını test etmesinin ardından bu seviyenin üzerindeki hareketini sürdürüyor. 2900 TL rekor tazeleme eğiliminin korunması için öne çıkıyor. 2950 TL direnç konumunda iken, 2870 TL ise ikincil destek seviyesidir.


 
İkon-ok
İrem Dışpınar 3 Ekim 2024 Perşembe
Endekste düzeltme devam ediyor, içeride enflasyon takip edilecek…

İsrail ordusu, İran'dan İsrail'e doğru füzeler atıldığını ve Tel Aviv başta olmak üzere ülke genelinde sirenlerin çaldığını duyurdu. İran Devrim Muhafızları Ordusu'ndan yapılan açıklamada İsrail’e füze saldırısı başlatıldığı bildirildi. Açıklamada, onlarca füze fırlatıldığı ve misilleme yapılması halinde İsrail'in tekrar hedef alınacağı vurgulandı. Son günlerde düzeltme içerisinde bulunan BIST 100 Endeksi ise jeopolitik haber akışına bağlı olarak sert satış baskısı altında seyir izliyor. BIST 100 Endeksi 9300 seviyesinin üzerinde artan satışlarla banka hisseleri öncülüğünde 9000 desteğine doğru geri çekildi. Böylece endeks %3,6, bankacılık endeksi ise %6,6 oranında değer kaybetti. Endekste alçalan trendde görünüm zayıf. 9000 ilk planda destek olarak izlenebilir. Bu seviyenin altında kalıcı olması halinde endekste 8900 sonraki destek olarak takip edilebilir. Endekste 9000 seviyesi aynı zamanda tepki alımlarının gerçekleşmesi için öne çıkıyor. Bu seviyenin altında geri çekilme devam edebileceğinden temkinli olmakta yarar bulunuyor. 9100 ve 9150 seviyeleri artık dirençler haline geldi. Bankacılık endeksinde ise destek seviyelerinin sert kırıldığını söyleyebiliriz. Bankacılık endeksinin 12.800 desteğinin üzerinde kalması geri çekilmenin ileri taşınmaması için izlenebilir. Bu seviyenin altında ise düşüş riski devam ediyor olacak. 13.000 ise ilk planda direnç seviyesidir. Banka hisselerinde dip oluşumunun bugün gerçekleşmemesi ve geri çekilmenin devam etmesi halinde BIST 100’de aşağı yönlü riskin sürdüğünü görebiliriz. Jeopolitik gelişmeler hafta içerisinde dalgalanmaya neden olabilir. ABD’de ADP özel sektör istihdamı Eylül’de 125 bin olan beklentilerin üzerinde 143 bin kişi arttı. İşe alımlardaki artış, özellikle Mart 2023'ten bu yana en zayıf veri olarak kaydedilen bir önceki ayın verisine göre toparlanmaya işaret etti. Bugün içeride enflasyon rakamları, yarın tarım dışı istihdam verisi öne çıkıyor. Son aylarda ABD iş gücü piyasasında yaşanan soğuma sonrasında bu haftaki veriler takipte olacak. İçeride Eylül’de aylık enflasyonun %2,2 civarında gerçekleşmesi bekleniyor. Böylece yıllık enflasyon baz etkisinin desteğiyle %52’den %48,3’e geriliyor olacak. TCMB son toplantı özetinde; öncü göstergelerin Eylül ayında mevsimsel etkilerden arındırılmış tüketici enflasyonunun önceki aya kıyasla yavaşlayacağına işaret ettiğini ve aylık hizmetler enflasyonunun yüksek seyrini koruduğunu, Eylül ayında hizmet enflasyonu üzerinde okula dönüş etkisinin öne çıktığını belirtti. TCMB, temel mal enflasyonunun sınırlı bir artışla düşük seyretmeye devam ettiğini, hizmet enflasyonundaki iyileşmenin son çeyrekte gerçekleşmesinin beklendiğini kaydetti. TCMB, enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışlarının dezenflasyon süreci açısından risk unsuru olmaya devam ettiğini değerlendiriyor. TCMB bu yıl sonu için %38 olan enflasyon tahminini koruyor.



EUR/USD paritesi son dönemde 1,12 direncini aşmakta zorlanırken, bu seviyede güç kaybına uğradı. 1,11-1,12 bandında seyir izleyen parite doların güçlenmesi ile bu aralığın alt tarafına geri çekildi. 1,11 desteğinin altına yönelim ile birlikte paritede kısa vadeli görünüm zayıfladı.1,11 artık direnç olarak izlenebilir. 1,11’in altında ise 1,10 sonraki destek olarak takip edilebilir. ABD’de açıklanacak olan istihdam verileri hareketliliğe neden olacaktır. Dolar kurunda yukarı yönlü baskı devam ediyor. 34,20 direncinin üzerine yönelen dolar kurunda 34,30 ilk planda direnç seviyesidir. 34,10 ve devamında 34,00 destek konumunda. 34,00 desteğinin üzerinde kısa vadeli yön yukarı görünüyor.


Petrol fiyatları artan jeopolitik risklerin etkisiyle yükseliş gösterdi. Brent petrolde 69,80 dolar destek, 75,20 dolar direnç seviyesidir. Çin’den gelen teşvik adımlarının desteği ile rekor tazeleme eğilimi gösteren altın ons fiyatları, kısa vadeli düzeltme hareketi sergilemişti. Buna paralel 2620 dolara geri çekilen altın ons tepki hareketi ile yeniden tarihi zirve seviyesine doğru yönelim gösterdi. Jeopolitik endişeler altın ons fiyatlarını desteklemeye devam edebilir. 2620 doların üzerinde kısa vadeli görünümün olumlu olduğunu söyleyebiliriz. 2685 dolar olan tarihi zirve seviyesine yönelebilir. Gram altın, 2900 TL’nin altına yönelim sonrasında bu seviyenin üzerindeki hareketini sürdürüyor. 2900 TL rekor tazeleme eğiliminin korunması için öne çıkıyor. 2930 TL direnç konumunda iken, 2870 TL ise ikincil destek seviyesidir.

İkon-ok
İrem Dışpınar 2 Ekim 2024 Çarşamba
Jeopolitik gerilim tırmandı, endekste 9230 seviyesi destek haline geldi…

İsrail ordusu, İran'dan İsrail'e doğru füzeler atıldığını ve Tel Aviv başta olmak üzere ülke genelinde sirenlerin çaldığını duyurdu. İran Devrim Muhafızları Ordusu'ndan yapılan açıklamada İsrail’e füze saldırısı başlatıldığı bildirildi. Açıklamada, onlarca füze fırlatıldığı ve misilleme yapılması halinde İsrail'in tekrar hedef alınacağı vurgulandı. Son günlerde düzeltme içerisinde bulunan BIST 100 Endeksi ise jeopolitik haber akışına bağlı olarak sert satış baskısı altında kaldı. BIST 100 Endeksi son dönemde 10.000 seviyesi civarından başlayan hareket ile kısa vadeli alçalan trendde zayıf bir seyir izliyor. Endeks dün 9700 direncine doğru tepki gösterse de, jeopolitik gündem ile ani gelen satışlarla birlikte 9200 seviyesine doğru geri çekildi. Endeks günü %3,3 oranında düşüşle 9351 seviyesinde tamamladı. Bankacılık endeksi ise 14.000 desteğinin altına yönelim ile %4,6 oranında değer kaybetti. Endekste 9230 ilk etapta destek olarak izlenebilir. Endekste bu seviye geri çekilmenin ileri taşınmaması için öne çıkıyor. 9400’ün üzeri ise 9500 direncine tepki için takip edilebilir. 9400’ün altında kaldığı sürece geri çekilme riski devam edeceğinden temkinli olmakta fayda bulunuyor. Bankacılık endeksi ise 14.465 desteğinin altında kısa vadeli düzeltme içerisine girdi. 14.000 desteğinin de altına yönelirken, kısa vadeli görünümü zayıf. 14.000 direncinin altında aşağı yönlü hareketler görülebilir. Jeopolitik gelişmeler hafta içerisinde dalgalanmaya neden olabilir. ABD’de ISM imalat endeksi Eylül'de önceki aya kıyasla değişmeyerek 47,2 seviyesinde açıklandı. Veri böylece altıncı ayda da daralma bölgesinde kalmaya devam ediyor. Haftanın veri ajandasında ise; bugün ABD’de ADP özel sektör istihdamı, yarın içeride enflasyon rakamları, cuma günü tarım dışı istihdam verisi öne çıkıyor. Son aylarda ABD iş gücü piyasasında yaşanan soğuma sonrasında bu haftaki veriler takipte olacak. İçeride Eylül’de aylık enflasyonun %2,2 civarında gerçekleşmesi bekleniyor. Böylece yıllık enflasyon baz etkisinin desteğiyle %52’den %48,3 seviyesine geriliyor olacak. TCMB son toplantı özetinde; öncü göstergelerin Eylül ayında mevsimsel etkilerden arındırılmış tüketici enflasyonunun önceki aya kıyasla yavaşlayacağına işaret ettiğini ve aylık hizmetler enflasyonunun yüksek seyrini koruduğunu, Eylül ayında hizmet enflasyonu üzerinde okula dönüş etkisinin öne çıktığını belirtti. TCMB, temel mal enflasyonunun sınırlı bir artışla düşük seyretmeye devam ettiğini, hizmet enflasyonundaki iyileşmenin son çeyrekte gerçekleşmesinin beklendiğini kaydetti. TCMB, enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışlarının dezenflasyon süreci açısından risk unsuru olmaya devam ettiğini değerlendiriyor. TCMB bu yıl sonu için %38, 2025 için %14 olan enflasyon tahminini koruyor.


EUR/USD paritesi son dönemde 1,12 direncini aşmakta zorlanırken, bu seviyede güç kaybına uğradı. Son dönemde 1,11-1,12 bandında seyir izleyen parite bu aralığın alt tarafına geri çekildi. 1,11 desteğinin altına yönelim ile birlikte paritede kısa vadeli görünüm zayıfladı.1,11 artık direnç olarak izlenebilir. 1,11’in altında ise 1,10 sonraki destek olarak takip edilebilir. ABD’de açıklanacak olan istihdam verileri hareketliliğe neden olacaktır. Dolar kurunda yukarı yönlü baskı devam ediyor. 34,20 direncinin üzerine yönelen dolar kurunda 34,30 ilk planda direnç seviyesidir. 34,10 ve devamında 34,00 destek konumunda. 34,00 desteğinin üzerinde kısa vadeli yön yukarı görünüyor.


Petrol fiyatları artan jeopolitik risklerin etkisiyle yükseliş gösterdi. Brent petrolde 69,80 dolar destek, 75,20 dolar direnç seviyesidir. Çin’den gelen teşvik adımlarının desteği ile rekor tazeleme eğilimi gösteren altın ons fiyatları, kısa vadeli düzeltme hareketi sergilemişti. Buna paralel 2620 dolara geri çekilen altın ons tepki hareketi ile yeniden tarihi zirve seviyesine doğru yönelim gösteriyor. Jeopolitik endişeler altın ons fiyatlarını desteklemeye devam edebilir. 2620 doların üzerinde kısa vadeli görünümün olumlu olduğunu söyleyebiliriz. 2685 dolar olan tarihi zirve seviyesine yönelebilir. Gram altın, 2900 TL’nin altına yönelim sonrasında bu seviyenin üzerindeki hareketini sürdürüyor. 2900 TL rekor tazeleme eğiliminin korunması için öne çıkıyor. 2930 TL direnç konumunda iken, 2870 TL ise ikincil destek seviyesidir.

 

İkon-ok
İrem Dışpınar 1 Ekim 2024 Salı
Endekste 9700’ün altında aşağı yönlü risk devam ediyor…

BIST 100 Endeksi geçtiğimiz hafta 10.000 seviyesinin üzerinde güç kaybına uğraması sonrasında kâr realizasyonları ile karşılaştı. Endeks böylece düzeltme hareketi içerisine girerken, destek seviyelerinin altına geri çekildi. Endeks haftaya da zayıf bir başlangıç yaptı, gün içerisinde 9700 desteğini aşağı kırdı ve günü %1,1 oranında düşüşle tamamladı. Endekste 9700’ün üzeri geri çekilmenin devam etmemesi açısından önemli. 9700’ün aşağı yönlü geçilmesi sonrasında endekste kısa vadeli zayıf görünüm korunuyor. 9700’ün altında endekste düzeltme hareketinin devam ettiğini görebiliriz. Dolayısıyla da endeks 9600 desteğine doğru düşüş gösterebilir. 9700’ün üzerinde 9820 sonraki direnç seviyesi olarak izlenebilir. 9820 ise kısa vadeli satış baskısının geride kalması için öne çıkıyor. Bankacılık endeksinde ise 15.000 civarında gelen düşüş eğilimi dün de devam etti. Bankacılık endeksi dün %1,1 oranında düşüş gösterdi. 14.465 desteğinin altında ise düşüş eğilimi korunabilir. 14.000 sonraki destek seviyesidir. Yurt dışı gelişmelere baktığımızda; Çin, sorunlu emlak sektörünü desteklemek için mortgage için borçlanma maliyetlerini düşürme adımları attığını açıkladı. Son bir haftadır Çin, ekonomik büyüme hedefi yolunda teşvik kararları alıyor. ECB Başkanı Lagarde; dezenflasyonun son iki ayda hızlandığını, Eylül’de devam etmesini beklediklerini, enflasyon ile mücadelede çok yol kat ettiklerini, faizi düşürmek için enflasyonun %2 seviyesine geri çekilmesini beklemeyeceklerini ifade etti. Bugün içeride açıklanacak verilere göre; Eylül’de aylık enflasyonun %2,2 civarında gerçekleşmesi bekleniyor. Böylece yıllık enflasyon baz etkisinin desteğiyle %52’den %48,3 seviyesine geriliyor olacak. TCMB son toplantı özetinde; öncü göstergelerin Eylül ayında mevsimsel etkilerden arındırılmış tüketici enflasyonunun önceki aya kıyasla yavaşlayacağına işaret ettiğini ve aylık hizmetler enflasyonunun yüksek seyrini koruduğunu, Eylül ayında hizmet enflasyonu üzerinde okula dönüş etkisinin öne çıktığını belirtti. TCMB, temel mal enflasyonunun sınırlı bir artışla düşük seyretmeye devam ettiğini, hizmet enflasyonundaki iyileşmenin son çeyrekte gerçekleşmesinin beklendiğini kaydetti. TCMB, enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışlarının dezenflasyon süreci açısından risk unsuru olmaya devam ettiğini değerlendiriyor. TCMB bu yıl sonu için %38, 2025 için %14 olan enflasyon tahminini koruyor. Haftanın veri ajandasında ise; yarın ABD’de ADP özel sektör istihdamı, cuma günü tarım dışı istihdam verisi öne çıkıyor. Diğer yandan hafta içerisinde Avrupa ve ABD’de PMI imalat/hizmet endeksleri açıklanacak. Son aylarda ABD iş gücü piyasasında yaşanan soğuma sonrasında bu haftaki veriler takipte olacak.


EUR/USD paritesi 1,12 direncine doğru güç kaybetmeye devam ediyor. Parite 1,12 direncinin üzerine yönelimde kalıcı olmakta başarılı olamıyor. Diğer yandan 1,11 desteğinin üzerinde kalma çabası gösteriyor. Dolayısıyla da parite 1,11-1,12 bandı dahilinde seyir izliyor. Paritede 1,12 direnç olarak geçerli iken, bu seviyenin üzeri yükselişin ileri taşınması için takip edilebilir. 1,11 desteği ise kısa vadeli olumlu görünümün korunması için öne çıkıyor. Ancak bu seviyenin altına yönelim halinde paritede geri çekilme riskinin oluşacağını belirtelim. Bu durumda 1,10 sonraki destek seviyesidir. Dolar kuru 34,20 direncine doğru yükseliş gösteriyor. Kurda kademeli yükseliş baskısı devam ediyor. 34,20 ilk planda, 34,20 sonraki direnç konumunda. 34,00 ve 33,90 destekler olup, 33,90’ın üzerinde kısa vadeli yön yukarı görünüyor.

Petrol fiyatları yükselişte yeniden güç kaybına uğradı. Brent petrolde 68,50 dolar destek, 75,20 dolar direnç seviyesidir. Çin’den gelen teşvik adımlarının desteği ile rekor tazeleme eğilimi gösteren altın ons fiyatları, kısa vadeli düzeltme hareketi sergiledi. 2640 doların altında kısa vadeli düzeltmenin devamını görebiliriz. 2620 dolar ise ilk planda destek olarak takip edilebilir. 2640 doların üzeri ise yeniden 2685 dolar olan tarihi zirve seviyesine yönelim için izlenebilir. Gram altın, altın onstaki geri çekilme 2900 TL desteğinin altını test etti. Dolar kurundaki görünüm gram altında aşağı yönlü hareketin sınırlı olmasını sağlıyor. 2900 TL rekor tazeleme eğiliminin korunması için öne çıkıyor. 2930 TL direnç konumunda iken, 2870 TL ise önemli destek seviyesidir.

İkon-ok
İrem Dışpınar 30 Eylül 2024 Pazartesi
Endekste 9700’ün altına yönelim halinde düzeltme devam edebilir…

BIST 100 Endeksi geçtiğimiz hafta yurt içi ve yurt dışında olumlu gelişmeler ile yükseliş denemelerinde bulundu. Buna paralel endeks 10.000 seviyesinin üzerinde hareket sergiledi. Fed’in faiz indiriminin etkisinin devam etmesinin yanı sıra Çin Merkez Bankası’nın açıkladığı teşvik paketi ve bazı faiz oranlarında indirime gitmesi ile küresel risk iştahı olumlu seyir izledi. 10.000 direncinin üzerinde yükseliş denemelerinde bulundu. Diğer yandan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz; borsa, kripto vergilerinin gündemlerinden düştüğünü açıklamıştı. BIST 100 Endeksi içeride ve dışarıda yaşanan bu gelişmelerin etkisiyle geçtiğimiz hafta içerisinde 10.000’in üzerinde kalma çabası gösterdi. Ancak endeks 10.000’in üzerinde yükselişini ileri taşımakta zorlandı. Endeks bu seviyeden gelen satışlarla birlikte düzeltme hareketi içerisine girerken, 9850 desteğini aşağı kırdı. Böylece 9850’nin altında bant hareketinin aşağı tamamlanması ile endekste kısa vadeli görünüm zayıfladı. Endeks cuma günü 9700’e geri çekilmesi sonrasında bu seviyenin üzerinde kalarak kayıplarının bir kısmını geri alırken, günü %0,5 oranında düşüşle tamamladı. Endeksin ilk etapta 9700 desteğinin üzerinde kalması satış baskısının ileri taşınmaması için önemli. 9700’ün altına yönelim halinde 9600’e doğru geri çekilme gerçekleşebileceğinden 9700 mevcut trade pozisyonları için stop loss olarak izlenebilir. 9850 seviyesinin üzerinde kalıcı olunmadığı takdirde kısa vadeli görünümde zayıflamanın devam ettiğini görebiliriz. Buna paralel 9850’nin altında temkinli tarafta kalınması görüşündeyiz. 9700’nin altında 9600 sonraki destekler olarak takip edilebilir. Bankacılık endeksinde 14.465 desteğinin aşağı yönlü geçilmesi halinde kısa vadeli düzeltme hareketinin ve kısa vadede kar realizasyonlarının devam edebileceğini söyleyebiliriz. 14.000 ise sonraki destek seviyesidir. 15.000 ise ana direnç olarak korunuyor. Öte yandan İsrail Ordusu’nun hava saldırıları devam ediyor. Jeopolitik riskler, gündem piyasalarda volatiliteye neden olabilir. Yurt dışı gelişmelere baktığımızda; ABD’de ağustos ayında manşet kişisel tüketim harcamaları enflasyonu (PCE) yıllık bazda %2,5’ten %2,3 olan beklentilerin altında %2,2 seviyesine geriledi. Çekirdek enflasyon ise tahminlere paralel %2,6’dan %2,7 seviyesine yükseldi. Haftanın veri ajandasında ise; yarın içeride ağustos ayı enflasyon verileri, çarşamba günü ABD’de ADP özel sektör istihdamı, cuma günü tarım dışı istihdam verisi öne çıkıyor. Diğer yandan hafta içerisinde Avrupa ve ABD’de PMI imalat/hizmet endeksleri açıklanacak. Son aylarda ABD iş gücü piyasasında yaşanan soğuma sonrasında bu haftaki veriler takipte olacak.



EUR/USD paritesi 1,12 direncine doğru güç kaybetmeye devam ediyor. ABD PCE verilerinin ardından 1,12 direncinin üzerinde kalıcı olmakta başarılı olamadı. Diğer yandan 1,11 desteğinin üzerinde kalma çabası gösteriyor. Dolayısıyla da parite 1,11-1,12 bandı dahilinde seyir izliyor. Paritede 1,12 direnç olarak geçerli iken, bu seviyenin üzeri yükselişin ileri taşınması için takip edilebilir. 1,11 desteği ise kısa vadeli olumlu görünümün korunması için öne çıkıyor. Ancak bu seviyenin altına yönelim halinde paritede geri çekilme riskinin oluşacağını belirtelim. Bu durumda 1,10 sonraki destek seviyesidir. Dolar kuru 34,20 direncine doğru yükseliş gösteriyor. Kurda kademeli yükseliş baskısı devam ediyor. 34,20 ilk planda, 34,20 sonraki direnç konumunda. 34,00 ve 33,90 destekler olup, 33,90’ın üzerinde kısa vadeli yön yukarı görünüyor.


Petrol fiyatları yaşanan düşüş sonrasında yeniden yukarı tepki gösteriyor. Brent petrolde 68,50 dolar destek, 75,20 dolar direnç seviyesidir. Altın ons Fed’in 50 baz puanlık faiz indirim kararı sonrasında ve jeopolitik risklerin de etkisiyle 2600 dolar direncinin üzerine yükselirken, Çin’den gelen teşvik adımları ile rekor tazeleme eğilimi gösterdi. Altın onsta 2640 dolar ilk etapta destek olarak takip edilebilir. 2640 doların üzerinde kısa vadeli yön yukarı iken, görünümün güçlü olduğunu belirtelim. 2640 doların altında ise 2600 dolar önemli destek seviyesidir. 2685 dolar direnç olarak izlenebilir. Ancak bu seviyeye doğru yükselişte güç kaybettiğini görebiliriz. Gram altın; dolar kuru ve altın onsun seyrinden destek bulurken, zirve seviyelerini ileri taşıdı. Gram altının 2900 TL seviyesi destek konumunda. 2900 TL rekor tazeleme eğiliminin korunması için öne çıkıyor. 2950 TL ise hedef direnç olarak izlenebilir.

İkon-ok
Back to Top