Önerilen Sonuçlar()
Mobil Uygulamayı İndir
QNB Invest
© 2018 QNB Invest A.Ş.
TÜİK verilerine göre; TÜFE Kasım ayında aylık bazda %1,9 olan beklentilerin üzerinde %2,2 oranında artış gösterdi. Buna göre; yıllık enflasyon %48,58’den %47,09 seviyesine geriledi. Aylık çekirdek enflasyon %1,53, çekirdek enflasyon %47,13 oldu. Böylelikle aylık çekirdek enflasyonda Eylül 2021'den bu yana en düşük seviye görüldü. Kasım'da aylık bazda en yüksek artış %5,10 ile gıda ve alkolsüz içecekler tarafında gerçekleşti. Bu grubu %2,88 ile eğlence ve kültür; %2,81 ile ev eşyası izledi. Aylar itibarıyla enflasyonun seyrine baktığımızda; Haziran ayında %1,64 seviyesine kadar gerileyen aylık enflasyon, Temmuz'da yeniden %3'ü aşarken, Eylül ve Ekim aylarında da %3'e yakın gerçekleşmişti. 2024'te yıllık enflasyon ise %75,45 ile Mayıs ayında yılın zirvesine yükseliş göstermişti. Haziran ayı itibarıyla yıllık enflasyonda gerileme ile dezenflasyon süreci başlamıştı. TCMB yılın son çeyreğinde sözleşme yenileme oranının üçüncü çeyreğe kıyasla azalıyor olmasını ve sözleşmelerde referans olarak kullanılan artış oranlarının gerilemesini, Aralık ayında da aylık kira enflasyonunun yavaşlayacağı yönünde değerlendiriyor. Önümüzdeki dönemde işlenmemiş gıda fiyatlarının ve hizmet enflasyonunun seyri önemli olacak. Kasım ayı enflasyon verilerinin ardından TCMB’nin para politikasını etkilemeyeceği yönünde görüş ağırlıkta bulunurken, Aralık ayı için faiz indirim beklentileri korunuyor. BIST 100 Endeksi verilerin açıklanmasının ardından dalgalı bir seyir izlerken, sonrasında gelen alımlarla yükseliş gösterdi. Endeks günü 9827 seviyesinde %1,5, bankacılık endeksi ise %3 yükselişle tamamladı. Endeks hatırlanacağı üzere; son dönemde 9550-9700 bandı dahilinde sıkışma içerisinde olumlu seyir izliyordu. Endeks 9700’ü aşmakta zorlanırken, bu seviyede direnç ile karşılaşıyordu. 9550 desteğine doğru geri çekilmelerde ise yukarı tepki gösteriyordu. Endeks TCMB’den faiz indirim beklentileri ile banka hisselerine gelen alımların öncülüğünde 9700 direncini aşarak bu bandı yukarı tamamladı. Endekste orta vadeli alçalan kanalın üzerinde olumlu seyir devam ederken, 9700’ün yukarı kırılması ile kısa vadeli görünüm güçlenmiş oldu. Böylece orta vadeli alçalan kanalın aşılması sonrasında endekste formasyonun gereğinin yerine geldiğini söyleyebiliriz. 9700 destek haline geldi. Yükselen trendde hareket ederken, endekste 9700’ün üzerinde kısa vadeli yön yukarı kalmaya devam edecek. 9900’ün üzerinde 10.000 direncine doğru yükselişin devamını görebiliriz. 9700’ün üzerinde mevcut trade pozisyonları korunabilir ve trade amaçlı alım yapılabilir. Bankacılık endeksinde 14.400 direncinin aşılmasını olumlu olarak değerlendiriyoruz. TCMB’den faiz indirim beklentileri ile bankacılık endeksine olan ilgi devam edebilir. Banka hisselerinin kısa vadeli formasyonlarını yukarı tamamladığını belirtelim. Bankacılık endeksinde 14.400’ün üzerinde 15.000 hedef direnç olarak takip edilebilir. Cuma günü ABD’de tarım dışı istihdamı öne çıkıyor. Ekim’de 12 bin artan tarım dışı istihdamın seyri önemli olacak.
EUR/USD paritesi, ABD’de seçim sonuçlarının ardından doların küresel çapta güç kazanması ile aşağı yönlü trendde hareket sergilemişti. Bu hafta 1,05’in altına geri çekilen parite yeniden bu seviyenin üzerine tepki gösterdi. 1,05’in üzeri yukarı yönlü hareketin korunması ve yükselişin 1,06 direncine devamı açısından öne çıkıyor. 1,06 direnci ise alçalan kanalın üzerine yönelim için takip edilebilir. 1,05’in altına olası gerilemelerde ise 1,04 ana destek olarak izlenebilir. Dolar kuru son durumda kademeli yükseliş baskısı içerisinde görünüm sergiliyor. Ancak TCMB’den faiz indirim beklentilerine rağmen TL’de belirgin bir değer kaybı olmadığını söyleyebiliriz. 34,70’in üzerine yükseliş gösteren dolar kurunun bu seviyenin üzerinde 34,80 ve 34,90 direnç seviyeleridir. Olası geri çekilmelerde 34,60’ın altında 34,50 ve 34,40 destekler olarak izlenebilir.
Altın ons fiyatları destek ve direnç bölgeleri arasında bant içerisinde hareket ediyor. 2600 dolar desteğinin üzerinde kalma eğilimi gösteriyor. 2600 dolar önemli destek konumunda iken, bu seviye geri çekilmenin devam etmemesi ve altın onsun destek ile karşılaşması adına önemli. Altın ons fiyatlarının teknik göstergelerin yukarı dönme amacı taşıması ile yukarı yönlü sergileyebileceğini belirtelim. 2660 dolar ise direnç konumunda iken, bu seviyenin üzerinde 2700 dolar hedef direnç seviyesi olarak korunuyor. Gram altın; 2900 TL ana desteğinin üzerinde yukarı tepki çabası gösteriyor. Gram altında bu seviyenin üzerinde kalınması önemli olacak. Bu seviyenin üzerinde trade amaçlı mevcut gram altın pozisyonları korunabilir. 3000 TL ise direnç olarak geçerli. Petrol fiyatları kısa vadeli dip seviyelerden yukarı tepki gösteriyor. Brent petrolde 70,30 dolar destek, 73,30 dolar direnç seviyesi olarak takip edilebilir.
BIST 100 Endeksi son günlerde 9600-9700 bandı dahilinde hareketlilik sergiliyor. Endeks 9700 direnci ve üzerinde güç kaybına uğrarken, 9600 desteğine gerilemelerde destek ile karşılaşıyor. Endeks dün yeniden 9550 desteğine doğru harekette yukarı tepki gösterdi. Günü ise %0,3 oranında yükselişle tamamladı. Hatırlanacağı üzere TCMB toplantı metninde faiz indirim sinyali olarak algılanan bazı ifadelere yer vermişti. TCMB’nin toplantı metnindeki ifadeleri gevşeme adımı için zemin oluşturduğu beklentisi mevcut iken, BIST 100 Endeksi karar sonrasında gelen alımlar öncülüğünde 9700 direncine doğru hareketlilik gösteriyor. BIST 100 Endeksi’nde orta vadeli alçalan kanalın üzerine yönelim sonrasında yukarı hareket korunuyor. Dolayısıyla da endekste orta vadeli görünümün güçlenme eğiliminde olduğunu söyleyebiliriz. Endekste 9700 direncinin aşılması yükselişin 9800 ve 9900 dirençlerine devamı için öne çıkıyor. 9600 ilk etapta destek konumunda iken, sonraki destek 9550’de bulunmaktadır. Endekste kısa vadeli yönün yukarı kalması için 9550 desteği yakından takip edilebilir. Bu seviyenin üzerinde mevcut trade pozisyonları korunabilir ve trade amaçlı alım yapılabilir. Ancak 9550 desteğinin altına yönelim halinde ise; son dönemde endekste yaşanan yükselişin düzeltmesinin gerçekleştiğini görebiliriz. Dolayısıyla da 9550’nin altına olası geri çekilmelerde temkinli olmakta fayda bulunuyor. Bankacılık endeksinde 14.000 desteği kısa vadeli güçlü görünüm ve yükselişin ileri taşınması için izlenebilir. 14.000’in üzerinde 14.400 hedef direnç olarak izlenebilir. İçeride bugün Kasım ayı enflasyon verileri öne çıkıyor. İçeride TÜFE’nin aylık bazda %1,9 oranında artması bekleniyor. Buna göre yıllık enflasyon %48,58’den %46,6 seviyesine geriliyor olacak. TCMB toplantı özetinde; öncü göstergelerin bir önceki aya benzer şekilde, Kasım ayında da tüketici enflasyonu üzerinde gıda fiyatlarının etkisinin öne çıkacağına işaret ettiğini açıkladı. Geçici arz koşullarına bağlı olarak işlenmemiş gıda enflasyonu yüksek seyrini sürdürdüğünü, bu görünümde özellikle taze meyve ve sebze fiyatlarının etkisi öne çıktığını, öncü göstergelere göre, Kasım ayında temel mal grubu sınırlı bir fiyat artışı sergilediğini, hizmet grubunda geçen ay gerçekleşen görece ılımlı fiyat artışlarının sürdüğünü belirtti. Gıda dışı aylık tüketici enflasyonunda ise daha olumlu bir seyir izlendiği ifade edildi. Mevsim etkilerinden arındırılmış gıda dışı aylık tüketici enflasyonunun kademeli bir yavaşlama eğilimi içerisinde olduğunun gözlendiği belirtildi. Yılın son çeyreğinde sözleşme yenileme oranının üçüncü çeyreğe kıyasla azalıyor olmasının ve sözleşmelerde referans olarak kullanılan artış oranlarının gerilemesinin, Aralık ayında da aylık kira enflasyonunun yavaşlayacağına işaret ettiği değerlendiriliyor. Haftanın ajandasına baktığımızda; yarın ABD’de ADP özel sektör istihdamı, ISM hizmet endeksi, Cuma günü ABD’de tarım dışı istihdamı öne çıkıyor. Ekim’de 12 bin artan tarım dışı istihdamın seyri önemli olacak.
EUR/USD paritesi, ABD’de seçim sonuçlarının ardından doların küresel çapta güç kazanması ile aşağı yönlü trendde hareket sergilemişti. Son dönemde 1,04 desteğinin üzerinde kalma çabası ile dip oluşumu gösteren parite 1,05’in üzerine yöneldi. Böylece parite sonrasında 1,05-1,06 bandına ulaştı. Ancak parite doların güçlenmesi ile 1,06 seviyesine doğru güç kaybederken, 1,05 desteğinin altını test etti. Dolar lehine eğilim zaman zaman güçlenme gösteriyor. 1,05’in aşağı yönlü geçilmesi nedeniyle bu seviye direnç haline geldi. 1,05’in aşılması yeniden tepki yükselişlerinin gerçekleşmesi adına takip edilebilir. 1,04 ise ana destek seviyesidir. Gelişmekte olan ülke para birimleri dolar karşısında değer kaybetme eğilimi sergiliyor. Dolar kuru son durumda kademeli yükseliş baskısı içerisinde görünüm sergiliyor. Ancak TCMB’den faiz indirim beklentilerine rağmen TL’de belirgin bir değer kaybı olmadığını söyleyebiliriz. 34,70’in üzerine yükseliş gösteren dolar kurunun bu seviyenin üzerinde 34,80 ve 34,90 direnç seviyeleridir. Olası geri çekilmelerde 34,60’ın altında 34,50 ve 34,40 destekler olarak izlenebilir.
BIST 100 Endeksi son günlerde 9600-9700 bandı dahilinde hareketlilik sergiliyor. Endeks 9700 direnci ve üzerinde güç kaybına uğrarken, 9600 desteğine gerilemelerde destek ile karşılaşıyor. Endeks Cuma günü 9600 desteğinin altını test etse de, gelen alımlarla birlikte günü hafif artıda/yataya yakın seyirle tamamladı. Hatırlanacağı üzere TCMB toplantı metninde faiz indirim sinyali olarak algılanan bazı ifadelere yer vermişti. TCMB’nin toplantı metnindeki ifadeleri gevşeme adımı için zemin oluşturduğu beklentisine neden olurken, BIST 100 Endeksi karar sonrasında gelen alımlar öncülüğünde 9700 direncine doğru hareketlilik gösteriyor. BIST 100 Endeksi’nde orta vadeli alçalan kanalın üzerine yönelim sonrasında yukarı hareket korunuyor. Dolayısıyla da endekste orta vadeli görünümün güçlenme eğiliminde olduğunu söyleyebiliriz. SPK Başkanı İbrahim Gönül’ün açığa satış yasağının kaldırılması için çalışmaların sürdüğünü belirtmesinin de BIST’i destekleyici bir gelişme olduğunu belirtelim. Önümüzdeki dönemde yabancıların portföy hareketlerinin seyri önemli olacak. Endekste 9700 direncinin aşılması yükselişin 9800 ve 9900 dirençlerine devamı için öne çıkıyor. 9600 ilk etapta destek konumunda iken, sonraki destek seviyesi 9550’de bulunmaktadır. Endekste kısa vadeli yönün yukarı kalması için 9550 desteği yakından takip edilebilir. Bu seviyenin üzerinde mevcut trade pozisyonları korunabilir ve trade amaçlı alım yapılabilir. Ancak 9550 desteğinin altına yönelim halinde ise; son dönemde endekste yaşanan yükselişin düzeltmesinin gerçekleştiğini görebiliriz. Dolayısıyla da 9550’nin altına olası geri çekilmelerde temkinli olmakta fayda bulunuyor. Bankacılık endeksinde 14.000 desteği kısa vadeli güçlü görünüm ve yükselişin ileri taşınması için izlenebilir. 14.000’in üzerinde 14.400 hedef direnç olarak izlenebilir. Haftanın ajandasına baktığımızda; yarın içeride Kasım ayı enflasyon verileri, Çarşamba günü ABD’de ADP özel sektör istihdamı, ISM hizmet endeksi, Cuma günü ise ABD’de tarım dışı istihdamı öne çıkıyor. İçeride TÜFE’nin aylık bazda %1,9 oranında artması bekleniyor. Buna göre yıllık enflasyon %48,58’den %46,6 seviyesine geriliyor olacak. TCMB öncü göstergelerin bir önceki aya benzer şekilde, Kasım ayında da tüketici enflasyonu üzerinde gıda fiyatlarının etkisinin öne çıkacağına işaret ettiğini açıkladı. Geçici arz koşullarına bağlı olarak işlenmemiş gıda enflasyonu yüksek seyrini sürdürdüğünü, bu görünümde özellikle taze meyve ve sebze fiyatlarının etkisi öne çıktığını, öncü göstergelere göre, Kasım ayında temel mal grubu sınırlı bir fiyat artışı sergilediğini, hizmet grubunda geçen ay gerçekleşen görece ılımlı fiyat artışlarının sürdüğünü belirtti. Gıda dışı aylık tüketici enflasyonunda ise daha olumlu bir seyir izlendiği ifade edildi. Mevsim etkilerinden arındırılmış gıda dışı aylık tüketici enflasyonunun kademeli bir yavaşlama eğilimi içerisinde olduğunun gözlendiği belirtildi. Ekim’de 12 bin artan tarım dışı istihdam artışının seyri önemli olacak.
EUR/USD paritesi, ABD’de seçim sonuçlarının ardından doların küresel çapta güç kazanması ile aşağı yönlü trendde hareket sergilemişti. Son dönemde 1,04 desteğinin üzerinde kalma çabası ile dip oluşumu gösteren parite 1,05 direncinin üzerine yöneldi. Böylece parite son durumda 1,05-1,06 bandına ulaşmış durumda. 1,06 direncinin üzeri yaşanan yükselişin ardından yeni bir kısa vadeli yükselen trendin gerçekleşmesi adına öne çıkıyor. 1,05 desteğinin üzerinde kısa vadeli yön yukarı kalmaya devam edecek. Paritenin olası geri çekilmelerde genel olarak 1,04 desteğini koruması önemli. Bu seviyenin üzerinde kısa vadeli dip oluşumundan söz edebiliriz. Dolar kuru son durumda kademeli yükseliş baskısı içerisinde görünüm sergiliyor. Ancak TCMB’den faiz indirim beklentilerine rağmen TL’de belirgin bir değer kaybı olmadığını söyleyebiliriz. Kurun son haftalarda 34,40-34,70 bandında seyir izlediğini belirtelim. 34,70’in üzerinde 34,80 ve 34,90 direnç seviyeleridir. Olası geri çekilmelerde 34,60’ın altında 34,50 ve 34,40 destekler olarak izlenebilir.
2700 dolar civarında düzeltme hareketi ile karşı karşıya kalan altın ons fiyatları, 2600 dolar desteğinin üzerinde kalma eğilimi gösteriyor. 2600 dolar önemli destek konumunda iken, bu seviye geri çekilmenin devam etmemesi ve altın onsun destek ile karşılaşması adına önemli. Altın ons fiyatlarının teknik göstergelerin yukarı dönme amacı taşıması ile yukarı yönlü sergileyebileceğini belirtelim. 2660 dolar ise direnç haline gelirken, bu seviyenin üzerinde 2700 dolar hedef direnç seviyesi olarak korunuyor. Gram altın; 2900 TL ana desteğinin üzerinde yukarı tepki çabası gösteriyor. Gram altında bu seviyenin üzerinde kalınması önemli olacak. 3000 TL ise direnç haline geldi. Petrol fiyatları kısa vadeli dip seviyelerden yukarı tepki gösteriyor. Brent petrolde 71,60 dolar destek, 74,00 dolar direnç seviyesi olarak takip edilebilir.
BIST 100 Endeksi son günlerde 9600-9700 bandı dahilinde hareketlilik sergiliyor. Endeks 9700 direnci ve üzerinde güç kaybına uğrarken, 9600 desteğine gerilemelerde destek ile karşılaşıyor. Endeks dün 9600 desteğinin altını test etse de, gelen alımlarla birlikte günü yatay seyirle tamamladı. Bankacılık endeksi ise %0,9 oranında yükseldi. Hatırlanacağı üzere TCMB toplantı metninde faiz indirim sinyali olarak algılanan bazı ifadelere yer vermişti. TCMB’nin toplantı metnindeki ifadeleri gevşeme adımı için zemin oluşturduğu beklentisine neden olurken, BIST 100 Endeksi karar sonrasında gelen alımlar öncülüğünde 9700 direncine doğru hareketlilik gösteriyor. BIST 100 Endeksi’nde orta vadeli alçalan kanalın üzerine yönelim sonrasında yukarı hareket korunuyor. Dolayısıyla da endekste orta vadeli görünümün güçlenme eğiliminde olduğunu söyleyebiliriz. SPK Başkanı İbrahim Gönül’ün açığa satış yasağının kaldırılması için çalışmaların sürdüğünü belirtmesinin de BIST’i destekleyici bir gelişme olduğunu belirtelim. Önümüzdeki dönemde yabancıların portföy hareketlerinin seyri önemli olacak. Endekste 9700 direncinin aşılması yükselişin 9800 ve 9900 dirençlerine devamı için öne çıkıyor. 9600 ilk etapta destek konumunda iken, sonraki destek seviyesi 9550’de bulunmaktadır. Endekste kısa vadeli yönün yukarı kalması için 9550 desteği yakından takip edilebilir. Bu seviyenin üzerinde mevcut trade pozisyonları korunabilir ve trade amaçlı alım yapılabilir. Ancak 9550 desteğinin altına yönelim halinde ise; son dönemde endekste yaşanan yükselişin düzeltmesinin gerçekleştiğini görebiliriz. Dolayısıyla da 9550’nin altına olası geri çekilmelerde temkinli olmakta fayda bulunuyor. Bankacılık endeksinde 13.700 desteği kısa vadeli görünüm, 14.000’nin üzeri ise yükselişin ileri taşınması için izlenebilir. 14.000’in üzerinde 14.400 hedef direnç olarak izlenebilir. Yurt dışı yerleşikler 22 Kasım haftasında hem hisse hem de tahvilde haftalık bazda satış yaptı. Yabancılar tahvilde yedi hafta sonra satışa dönmüş oldu. 814 milyon dolarlık tahvil satan yabancı yatırımcının hisse satışı ise 272,3 milyon dolar seviyesinde gerçekleşti. TCMB toplantı özetinde; öncü göstergelerin bir önceki aya benzer şekilde, Kasım ayında da tüketici enflasyonu üzerinde gıda fiyatlarının etkisinin öne çıkacağına işaret ettiğini açıkladı.
EUR/USD paritesi, ABD’de seçim sonuçlarının ardından doların küresel çapta güç kazanması ile aşağı yönlü trendde hareket sergilemişti. Buna paralel parite 1,04 desteğinin altını test etmişti. Son dönemde 1,04 desteğinin üzerinde kalma çabası ile dip oluşumu gösteren parite 1,05 direncinin üzerine yöneldi. 1,05’in üzeri kısa vadeli görünümün olumlu hale gelmesi ve paritenin 1,06 direncine yönelimi için öne çıkıyor. Paritenin ilk etapta 1,04 desteğini koruması önemli. Bu seviyenin üzerinde kısa vadeli dip oluşumundan söz edebiliriz. Dolar kuru son durumda kademeli yükseliş baskısı içerisinde görünüm sergiliyor. Ancak TCMB’den faiz indirim beklentilerine rağmen TL’de belirgin bir değer kaybı olmadığını söyleyebiliriz. Kurun son haftalarda 34,40-34,70 bandında seyir izlediğini belirtelim. 34,70’in üzerinde 34,80 ve 34,90 direnç seviyeleridir. Olası geri çekilmelerde 34,60’ın altında 34,50 ve 34,40 destekler olarak izlenebilir.
2700 dolar civarında düzeltme hareketi ile karşı karşıya kalan altın ons fiyatları, 2600 dolar desteğinin üzerinde kalma eğilimi gösteriyor. İsrail Kabinesi Lübnan ile ateşkes anlaşmasını onaylarken, altın ons fiyatları 2600 dolar desteğine doğru hareketlilik sergilemişti. 2600 dolar önemli destek konumunda iken, bu seviye geri çekilmenin devam etmemesi ve altın onsun destek ile karşılaşması adına önemli. Aksi halde 2580 dolar sonraki destek seviyesidir. 2660 dolar ise direnç haline gelirken, 2700 dolar ana direnç seviyesi olarak korunuyor. Gram altın; 2900 TL ana desteğinin üzerinde yukarı tepki çabası gösteriyor. Gram altında bu seviyenin üzerinde kalınması önemli olacak. 3000 TL ise direnç haline geldi. Petrol fiyatları kısa vadeli dip seviyelerde hareket sergiliyor. Brent petrolde 70,00 dolar destek, 74,00 dolar direnç seviyesi olarak takip edilebilir.
BIST 100 Endeksi son günlerde 9600-9700 bandı dahilinde hareketlilik sergiliyor. Endeks 9700 direnci ve üzerinde güç kaybına uğrarken, 9600 desteğine gerilemelerde destek ile karşılaşıyor. Hatırlanacağı üzere TCMB toplantı metninde faiz indirim sinyali olarak algılanan bazı ifadelere yer vermişti. TCMB’nin toplantı metnindeki ifadeleri gevşeme adımı için zemin oluşturduğu beklentisine neden olurken, BIST 100 Endeksi karar sonrasında gelen alımlar öncülüğünde 9700 direncine doğru hareketlilik gösteriyor. BIST 100 Endeksi’nde orta vadeli alçalan kanalın üzerine yönelim sonrasında yukarı hareket korunuyor. Dolayısıyla da endekste orta vadeli görünümün güçlenme eğiliminde olduğunu söyleyebiliriz. SPK Başkanı İbrahim Gönül’ün açığa satış yasağının kaldırılması için çalışmaların sürdüğünü belirtmesinin de BIST’i destekleyici bir gelişme olduğunu belirtelim. Önümüzdeki dönemde yabancıların portföy hareketlerinin seyri önemli olacak. Endekste 9700 direncinin aşılması yükselişin 9800 ve 9900 dirençlerine devamı için öne çıkıyor. 9600 ilk etapta destek konumunda iken, sonraki destek seviyesi 9550’de bulunmaktadır. Endekste kısa vadeli yönün yukarı kalması için 9550 desteği yakından takip edilebilir. Bu seviyenin üzerinde mevcut trade pozisyonları korunabilir ve trade amaçlı alım yapılabilir. Ancak 9550 desteğinin altına yönelim halinde ise; son dönemde endekste yaşanan yükselişin düzeltmesinin gerçekleştiğini görebiliriz. Dolayısıyla da 9550’nin altına olası geri çekilmelerde temkinli olmakta fayda bulunuyor. Bankacılık endeksinde 13.700 desteği kısa vadeli görünüm, 14.000’nin üzeri ise yükselişin ileri taşınması için izlenebilir. ABD piyasaları haftanın geri kalanında ağırlıklı olarak kapalı olduğundan BIST’ye yabancı katılımının sınırlı kaldığını görebiliriz. TCMB Başkanı Fatih Karahan; dezenflasyon sürecinin devam ettiğini, TÜFE’nin Ekim ayında Mayıs'taki zirvesine göre önemli ölçüde gerilediğini ve hizmet sektörü enflasyonunda iyileşme gözlenlendiğini ifade etti. ABD’de açıklanan verilere baktığımızda; GSYH büyümesi üçüncü çeyrekte yıllık bazda daha önce açıklanan %2,8 seviyesinde teyit edildi. Manşet kişisel tüketim harcamaları enflasyonu (PCE) Ekim’de yıllık bazda beklentilere paralel %2,1’den %2,3, çekirdek PCE ise %2,7’den %2,8 seviyesine yükseldi. Fed’in son toplantısına ilişkin tutanaklar, üyelerin enflasyonun düşmeye ve istihdamın güçlü kalmaya devam etmesi halinde faiz oranlarını kademeli olarak indirmenin uygun olacağını değerlendirdiğini ortaya koymuştu.
2700 dolar civarında düzeltme hareketi ile karşı karşıya kalan altın ons fiyatları, 2600 dolar desteğinin üzerinde kalma eğilimi gösteriyor. İsrail Kabinesi Lübnan ile ateşkes anlaşmasını onaylarken, altın ons fiyatları 2600 dolar desteğine doğru hareketlilik sergilemişti. 2600 dolar önemli destek konumunda iken, bu seviye geri çekilmenin devam etmemesi ve altın onsun destek ile karşılaşması adına önemli. Aksi halde 2580 dolar sonraki destek seviyesidir. 2660 dolar ise direnç haline gelirken, 2700 dolar ana direnç seviyesi olarak korunuyor. Gram altın; 2900 TL ana desteğinin üzerinde yukarı tepki çabası gösteriyor. Gram altında bu seviyenin üzerinde kalınması önemli olacak. 3000 TL ise direnç haline geldi. Petrol fiyatları direnç seviyelerine doğru yükselişte güç kaybına uğradı. Brent petrolde 70,00 dolar destek, 74,00 dolar direnç seviyesi olarak takip edilebilir.
BIST 100 Endeksi TCMB’nin toplantı kararı sonrasında güçlü seyrine devam ediyor. Hatırlanacağı üzere TCMB toplantı metninde faiz indirim sinyali olarak algılanan bazı ifadelere yer verdi. TCMB Ekim’de enflasyonun ana eğiliminde düşüş gözlendiğini son çeyreğe ilişkin göstergelerin de yurt içi talebin yavaşlamaya devam ederek enflasyondaki düşüşü destekleyici seviyelere geldiğini ima ettiğini ifade etmişti. TCMB; temel mal enflasyonunun düşük seyretmeye devam ettiğini, hizmet enflasyonunda iyileşmeye dair sinyallerin belirginleştiğini, geçici arz koşullarına bağlı olarak işlenmemiş gıda enflasyonunun yüksek seyrini sürdürdüğünü belirtmişti. TCMB’nin toplantı metnindeki ifadeleri gevşeme adımı için zemin oluşturduğu beklentisine neden olurken, BIST 100 Endeksi karar sonrasında gelen alımlar öncülüğünde 9700 direncine doğru hareketlilik gösteriyor. BIST 100 Endeksi’nde orta vadeli alçalan kanalın üzerine yönelim sonrasında yukarı hareketin devam ettiğini belirtelim. Dolayısıyla da endekste orta vadeli görünümün güçlenme eğiliminde olduğunu söyleyebiliriz. SPK Başkanı İbrahim Gönül’ün açığa satış yasağının kaldırılması için çalışmaların sürdüğünü belirtmesinin de BIST’i destekleyici bir gelişme olduğunu belirtelim. Önümüzdeki dönemde yabanların portföy hareketlerinin seyri önemli olacak. Endekste 9700 direncinin aşılması yükselişin 9800 ve 9900 dirençlerine devamı için öne çıkıyor. 9600 ilk etapta destek konumunda iken, sonraki destek seviyesi 9550’de bulunmaktadır. Endekste kısa vadeli yönün yukarı kalması için 9550 desteği yakından takip edilebilir. Bu seviyenin üzerinde mevcut trade pozisyonları korunabilir ve trade amaçlı alım yapılabilir. Bankacılık endeksinde 13.700 desteği kısa vadeli görünüm, 14.000’nin üzeri ise yükselişin ileri taşınması için izlenebilir. Fed’in son toplantısına ilişkin tutanaklar, üyelerin enflasyonun düşmeye ve istihdamın güçlü kalmaya devam etmesi halinde faiz oranlarını kademeli olarak indirmenin uygun olacağını değerlendirdiğini ortaya koydu. Para politikası kararlarının önceden belirlenmiş bir rota olmadığı vurgulanan tutanaklarda, ekonominin gidişatı ile ekonomik görünüm ve risk dengesi üzerindeki etkilerine bağlı olduğu belirtildi. Bugün ABD’de PCE ve büyüme verileri öne çıkıyor. Yıllık manşet PCE’nin %2,1’den %2,3, çekirdek PCE’nin %2,7’den %2,8’e yükselmesi bekleniyor. Veriler Aralık ayı Fed’den faiz indirim tahminleri üzerinde etkili olacaktır. GSYH’nin ise 3Ç’de yıllık bazda %2,8 oranında teyit edilmesi öngörülüyor. Yarın ABD piyasaları Şükran Günü dolayısıyla tam, Cuma günü yarım günü kapalı olacak. Cuma günü içeride 3Ç büyüme rakamları, TCMB finansal istikrar raporu takip edilecek.
EUR/USD paritesi, ABD’de seçim sonuçlarının ardından doların küresel çapta güç kazanması ile aşağı yönlü trendde hareket ediyor. Jeopolitik risklerin de yükselmesi doların güvenli liman algılamaları ile destek bulmasını sağladı. Buna paralel parite 1,03 desteğine doğru geri çekildi. Parite son durumda 1,04 desteğinin üzerinde kalma eğilimi gösteriyor. 1,05’in üzeri kısa vadeli görünümün olumlu hale gelmesi ve paritenin 1,06 direncine yönelimi için öne çıkıyor. Paritenin ilk etapta 1,04 desteğini koruması önemli. Bu seviyenin üzerinde kısa vadeli dip oluşumundan söz edebiliriz. Dolar kuru son durumda kademeli yükseliş baskısı içerisinde görünüm sergiliyor. Ancak TCMB’den faiz indirim beklentilerine rağmen TL’de belirgin bir değer kaybı olmadığını söyleyebiliriz. Kurun son haftalarda 34,40-34,70 bandında seyir izlediğini belirtelim. 34,70’in üzerinde 34,80 ve 34,90 direnç seviyeleridir. Olası geri çekilmelerde 34,60’ın altında 34,50 ve 34,40 destekler olarak izlenebilir.
Ukrayna’nın füze saldırıları ile yukarı yönlü seyir izlerken, 2700 dolar olan önemli eşik ve direnç seviyesinin üzerini test etti. Ancak altın ons 2700 doların üzerine yükselmiş iken, kısa vadeli göstergeler de aşırı alım bölgesine ulaşmış idi. Dolayısıyla da altın ons 2700 dolar civarından gelen düzeltme ile 2660 dolar desteğinin altına geri çekildi. Böylece altın onsta kısa vadeli görünüm zayıflama gösterdi. İsrail Kabinesi Lübnan ile ateşkes anlaşmasını onaylarken, altın ons fiyatları 2600 dolar desteğine doğru hareketlilik sergiledi. 2600 dolar önemli destek konumunda iken, bu seviye geri çekilmenin devam etmemesi ve altın onsun destek ile karşılaşması adına önemli. Aksi halde 2580 dolar sonraki destek seviyesidir. 2660 dolar ise direnç haline gelirken, 2700 dolar ana direnç seviyesi olarak korunuyor. Gram altın; altın onstaki düzeltme hareketi ile 3000 TL’nin altına geri çekildi. 2900 TL ana destek konumunda. Gram altında bu seviyenin üzerinde kalınması önemli olacak. 3000 TL ise direnç haline geldi. Petrol fiyatları direnç seviyelerine doğru yükselişte güç kaybına uğradı. Brent petrolde 71,50 dolar destek, 75,00 dolar direnç seviyesi olarak takip edilebilir.