Önerilen Sonuçlar()
TCMB’nin faiz indirim ve Moody’s gündemi fiyatlaması ile kısa vadeli üçgen sıkışma içerisinde güçlü bir seyir izleyen BIST 100 Endeksi, haftaya zayıf bir başlangıç yaptı. Diğer yandan ABD borsaları; Çinli yapay zeka uygulamasının farklı özellikleriyle de ABD'li yapay zeka asistanlarının önüne çıkan özellikler sergilemesine yönelik haber akışı ile teknoloji hisseleri öncülüğünde satış baskısı altında kaldı. ABD vadeli kontratlarındaki aşağı yönlü seyir BIST’in de performansına olumsuz yansıdı. BIST 100 Endeksi 10.050 desteğini aşağı kırarken, düzeltme hareketi içerisine girmiş oldu. Aynı zamanda TCMB’nin faiz indirim kararı öncesindeki alımlarda kâr realizasyonunun gerçekleştiğini söyleyebiliriz. Buna paralel endeks günü %1,1 oranında düşüşle tamamladı. Endekste 10.050 seviyesinin altına yönelim ile birlikte kısa vadeli görünümün zayıflama eğiliminde bulunduğunu, bu seviyenin aynı zamanda destek haline geldiğini belirtelim. 10.050’nin altında kısa vadeli teknik göstergelerin aşırı alım bölgesinde olması dolayısıyla aşağı yönlü riskin olduğunu düşünüyoruz. Buna paralel 10.050’nin altında 9900 desteğine doğru geri çekilme gerçekleşebileceğinden yeni alım konusunda aceleci olunmamalı görüşündeyiz. 10.160 ise ikincil direnç olarak izlenebilir. Bankacılık endeksinde 15.300 desteği tepki alımlarının gerçekleşmesi için öne çıkıyor. Aksi halde 15.000 sonraki destek olarak izlenebilir. Haftanın gündeminde; Fed’in yarın politika faiz oranı aralığını %4,25-4,50 bandında sabit bırakması, ECB’nin üç temel faiz oranında 25’şer baz puanlık faiz indirimine gitmesi bekleniyor. Cuma günü ABD’de kişisel tüketim harcamaları enflasyonu takip edilecek. Fitch’in ise Türkiye’nin kredi not ve değerlendirmesi bulunuyor. Fed Aralık ayı toplantısında politika faizini 25 baz puan ile %4,25-4,50 aralığına indirmişti. Böylelikle birbirini izleyen üçüncü toplantıda da Fed faiz indirimi kararı almış oldu. Eylül'de 2025 için dört faiz indirimi öngören Fed yetkilileri, Aralık toplantısında 2025 beklentilerini iki faiz indirimine çekti. Fed yetkililerinin geleceğe yönelik projeksiyonlarını ortaya koyan noktasal grafikte 2025 için 50 baz puanlık indirim öngörüldü. Faiz kararının ardından konuşan Fed Başkanı Powell, ekonominin iyi durumda olduğunu, enflasyonun hedefe doğru yaklaştığını belirterek, gelecek faiz indirimlerini değerlendirirken daha temkinli olacaklarını ifade etmişti. Son durumda diğer kredi derecelendirme kuruluşlarından olan Fitch ve S&P’nin Türkiye’ye yönelik kredi notu yatırım yapılabilir seviyenin üç, Moody’s’in ise dört kademe altında bulunuyor.
ABD'nin Yeni Başkanı Trump'ın, tarifeler konusunda Çin'e karşı ılımlı yaklaşımı ve müzakereye açık olduğunu ifade etmesi, küresel endişelerin bir nebze azalmasını sağladı. Aylardır kısa vadeli alçalan kanalda zayıf bir seyir izleyen EUR/USD paritesi, risk iştahındaki toparlanma ile 1,05 direncinin üzerini test etti. Buna paralel parite Ekim ayından bu yana oluşan alçalan kanalının üzerine yönelim ile görünümünü güçlendirdi. Paritede 1,04 önemli destek konumunda iken, bu seviye formasyonun üzerinde yukarı yönlü seyrin devamı için öne çıkıyor. 1,05’in üzerinde ise 1,06 sonraki direnç olarak izlenebilir. TCMB’nin faiz indirim kararı öncesinde kademeli değer kaybetme eğilimi gösteren TL, karar sonrasında gelişmekte olan ülke para birimlerine paralel seyir izliyor. Buna paralel dolar kuru 35,60-35,70 bandının üzerine yükseldi. 35,70 seviyesinin artık destek haline geldiğini söyleyebiliriz. 35,60 sonraki destek seviyesidir. 35,80 ve 35,90 direnç seviyeleri olarak izlenebilir.
Altın ons fiyatları kısa vadeli yükselen kanal içerisindeki seyrine devam ederken, direnç seviyelerine doğru hareket sergiledi. Buna paralel altın ons 2790 dolar olan tarihi zirve seviyesine yöneldi. Ancak son dönemde yaşanan belirgin yükselişin ardından kısa vadeli göstergelerin aşırı alım bölgesine ulaştığını söyleyebiliriz. Altın onsun 2750 dolar desteğinin üzerinde kalması yukarı yönlü hareketini devam ettirmesi açısından önemli. Ancak 2750 doların altında kalması halinde bu durum bize geri çekilme riskinin olduğunu gösteriyor. 2725 dolar sonraki hedef destek olarak izlenebilir. 2790 dolar olan zirve seviye direnç olarak korunuyor. Dolar kurunun genel desteği devam ederken, altın onsun son dönemdeki yükselişi gram altında yeni zirveleri beraberinde getirdi. Ancak altın onstaki yükselişin hız kesmesi gram altında da düzeltme hareketinin gerçekleşmesine neden olabilir. 3196 TL zirve seviye ilk planda direnç konumunda. Gram altının yükselen trendini koruması için 3150 TL desteğinin üzerinde kalmasının önemli olduğunu belirtelim. Bu seviyenin altında 3130 TL sonraki destek olarak izlenebilir. Petrol fiyatları kısa vadeli alçalan trendde düzeltme hareketine devam ediyor. Brent petrolde 75,40 dolar destek, 78,00 dolar direnç olarak takip edilebilir.
Uluslararası derecelendirme kuruluşu Moody's, Türkiye'nin kredi notuyla ilgili bir karar almazken ülkeye ilişkin periyodik değerlendirmesini tamamladığını duyurdu. Kuruluştan yapılan açıklamada, Türkiye'nin kredi notlarının, ülkenin büyük, çeşitlendirilmiş ve dirençli ekonomisi, ılımlı kamu borç yükü ve iyileşen para ve makroekonomik politika etkinliğiyle desteklendiği aktarıldı. Açıklamada, önemli ölçüde sıkılaştırılan para politikası duruşunun, yurt içi kredi büyümesini sınırladığı ve Türk lirasına olan güveni artırdığı, ekonominin yeniden dengelenmesini sağladığı, enflasyonist baskıları azalttığı, cari açığı daralttığı ve yabancı sermaye girişini teşvik ettiği belirtildi. Enflasyondaki düşüşün bu yıl da devam etmesinin ve yıl sonunda yaklaşık %30'a gerilemesinin beklendiği aktarılan açıklamada, swaplar hariç merkez bankası döviz rezervlerinin artık sağlam bir şekilde pozitif olduğu ve dış kırılganlık risklerini azalttığı vurgulandı. TCMB ise değerlendirme öncesinde geçen hafta Aralık ayının ardından ikinci kez gevşeme adımı atarken, politika faizini 250 baz puan ile %47,50’den %45’e indirmişti. TCMB toplantı metninde; Aralık ayında enflasyonun ana eğilimi gerilerken, öncü verilerin Ocak’ta öngörülerle uyumlu bir artışa işaret ettiğini ve bu gelişmede, zamana bağlı fiyat belirleme ve geçmiş enflasyona endeksleme eğilimi yüksek hizmet kalemlerinin öne çıktığını değerlendirdi. Yurtiçi piyasalarımıza baktığımızda; BIST 100 Endeksi TCMB’nin faiz indirim ve Moody’s gündemi fiyatlaması ile kısa vadeli üçgen sıkışma içerisinde güçlü bir seyir izledi. Endeks Cuma günü 10.160 direncine doğru yöneldi. Ancak banka hisselerinin aşırı alım bölgesine ulaşması sonrasında TCMB’nin faiz kararının geride kalması sonrasında kısa vadeli düzeltme ile karşı olduğunu söyleyebiliriz. Bu durum aynı zamanda aşırı alım bölgesinde olan BIST için aşağı yönlü risk oluşturuyor. Endeksin kısa vadede 10.050 desteğini koruması kısa vadeli üçgen sıkışmasının üzerindeki seyrine devam etmesi açısından önemli. Ancak 10.050 desteğinin aşağı geçilmesi ile endekste kar realizasyonu amacıyla satış baskısının oluşabileceğini belirtelim. Bu durumda endekste 9900 sonraki destek olarak izlenebilir. Dolayısıyla da 10.050 mevcut trade pozisyonları için stop loss olarak izlenebilir. Buna paralel olası geri çekilmelere karşı temkinli olmakta fayda bulunuyor. 10.160 direncinin aşılması ise yükselen trendin korunması ve yükselişin 10.270 direncine devam etmesi için öne çıkıyor. Bankacılık endeksinde 16.000 civarında gelen satışlarla birlikte geri dönüşün gerçekleştiğini söyleyebiliriz. Bankacılık endeksinde 15.300 desteğinin altında geri çekilme riski bulunuyor. Haftanın gündeminde; Fed’in Çarşamba günü politika faiz oranı aralığını %4,25-4,50 bandında sabit bırakması, ECB’nin üç temel faiz oranında 25’şer baz puanlık faiz indirimine gitmesi bekleniyor. Cuma günü ABD’de kişisel tüketim harcamaları enflasyonu takip edilecek. Fitch’in ise Türkiye’nin kredi not ve değerlendirmesi bulunuyor.
ABD'nin Yeni Başkanı Trump'ın, tarifeler konusunda Çin'e karşı ılımlı yaklaşımı ve müzakereye açık olduğunu ifade etmesi, küresel endişelerin bir nebze azalmasını sağladı. Aylardır kısa vadeli alçalan kanalda zayıf bir seyir izleyen EUR/USD paritesi, risk iştahındaki toparlanma ile 1,05 direncinin üzerini test etti. Buna paralel parite Ekim ayından bu yana oluşan alçalan kanalının üzerine yönelim ile görünümünü güçlendirdi. Paritede 1,04 önemli destek konumunda iken, bu seviye formasyonun üzerinde yukarı yönlü seyrin devamı için öne çıkıyor. 1,05’in üzerinde ise 1,06 sonraki direnç olarak izlenebilir. TCMB’nin faiz indirim kararı öncesinde kademeli değer kaybetme eğilimi gösteren TL, karar sonrasında belirgin bir değişim göstermedi. Dolar kuru 35,60-35,70 bandındaki mevcut seyrini korunuyor. 35,60 ilk planda destek seviyesi olarak geçerli. 35,50 ise ikincil destek seviyesi olarak takip edilebilir. Kurda dirençlerin ise 35,70 ve 35,80 seviyelerinde bulunduğunu söyleyebiliriz.
Altın ons fiyatları kısa vadeli yükselen kanal içerisindeki seyrine devam ederken, direnç seviyelerine doğru hareket sergiledi. Buna paralel altın ons 2790 dolar olan tarihi zirve seviyesine yöneldi. Ancak son dönemde yaşanan belirgin yükselişin ardından kısa vadeli göstergelerin aşırı alım bölgesine ulaştığını söyleyebiliriz. Altın onsun 2750 dolar desteğinin üzerinde kalması yukarı yönlü hareketini devam ettirmesi açısından önemli. Ancak 2750 doların altına yönelim halinde bu durum bize geri çekilme riskinin olduğunu gösteriyor. 2725 dolar sonraki hedef destek olarak izlenebilir. 2790 dolar olan zirve seviye direnç olarak korunuyor. Dolar kurunun genel desteği devam ederken, altın onsun son dönemdeki yükselişi gram altında yeni zirveleri beraberinde getirdi. Ancak altın onstaki yükselişin hız kesmesi gram altında da düzeltme hareketinin gerçekleşmesine neden olabilir. 3196 TL zirve seviye ilk planda direnç konumunda. Gram altının yükselen trendini koruması için 3150 TL desteğinin üzerinde kalmasının önemli olduğunu belirtelim. Bu seviyenin altında 3130 TL sonraki destek olarak izlenebilir. Petrol fiyatları kısa vadeli alçalan trendde düzeltme hareketine devam ediyor. Brent petrolde 76,60 dolar destek, 78,00 dolar direnç olarak takip edilebilir.
TCMB yılın ilk PPK toplantısında beklentilere paralel politika faizini 250 baz puan ile %47,50’den %45’e indirdi. TCMB hatırlanacağı üzere geçtiğimiz Aralık’ta 22 aylık aranın ardından 250 baz puanlık indirim gerçekleştirmişti. Dolayısıyla da TCMB’nin faiz indirim adımlarına devam ettiğini görmekteyiz. TCMB toplantı metninde; Aralık ayında enflasyonun ana eğilimi gerilerken, öncü verilerin Ocak’ta öngörülerle uyumlu bir artışa işaret ettiğini ve bu gelişmede, zamana bağlı fiyat belirleme ve geçmiş enflasyona endeksleme eğilimi yüksek hizmet kalemlerinin öne çıktığını söyledi. Temel mal enflasyonunun görece düşük seyrettiğini ifade eden TCMB son çeyreğe ilişkin göstergelerin yurt içi talebin enflasyondaki düşüşü destekleyici seviyelerde bulunduğunu gösterdiğini söyledi. Enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışlarının iyileşme eğilimi sergilemekle birlikte, dezenflasyon süreci açısından risk unsuru olmaya devam ettiği belirtildi. TCMB ayrıca para politikasındaki kararlı duruşun; yurt içi talepte dengelenme, Türk lirasında reel değerlenme ve enflasyon beklentilerinde düzelme vasıtası ile dezenflasyon sürecini güçlendirdiğini, maliye politikasının artan eşgüdümünün de bu sürece önemli katkı sağlayacağını vurguladı. TCMB’nin faiz indirim kararı sonrasında TL tarafında belirgin bir değişim olmaz iken, banka hisselerinde kâr satışları gerçekleşti. BIST 100 Endeksi kısa vadeli yükselen trendde seyir izlerken, aynı zamanda üçgen şeklinde sıkışmanın içerisinde hareket ediyordu. Endekste 10.050 direncinin aşılması ile bu formasyonun yukarı tamamlanması yükseliş eğiliminin ileri taşınması için önemli idi. Endeks TCMB’nin faiz kararı öncesinde banka hisseleri öncülüğünde gelen alımlarla birlikte 10.050 direncini aşarak sıkışma formasyonunu yukarı tamamladı. 10.050’nin korunması ile birlikte kısa vadeli yükselen trendin devam edebileceğini söyleyebiliriz. Bu durumda endeks 10.160’ın üzerinde 10.270 direncine yükseliş gösterebilir. 10.270 önemli zirve olduğundan bu seviyenin aşılmasının önemli olduğunu belirtelim. 10.050’nin aşağı geçilmesi halinde temkinli olunabilir. Bankacılık endeksi 16.000 direncine ulaşması sonrasında TCMB’nin kararının ardından kısa vadeli düzeltme içerisine girdi. 15.250 önemli destek olarak izlenebilir. TCMB’nin faiz kararının ardından Moody’s’in Türkiye’ye yönelik kredi not ve değerlendirmesi odak noktası olacak. Moody’s Türkiye’nin kredi notunu en son Temmuz 2024’te iki basamak birden artırarak B3'ten B1'e yükseltirken, kredi not görünümünü pozitif olarak korumuştu. Son durumda diğer kredi derecelendirme kuruluşlarından olan Fitch ve S&P’nin Türkiye’ye yönelik kredi notu yatırım yapılabilir seviyenin üç, Moody’s’in ise dört kademe altında bulunuyor. Dolayısıyla da Moody’s pozitif olan görünüm ile diğer kuruluşlarla aynı seviyede olacak şekilde bir not artırımı gerçekleştirebilir. Kuruluşun not artırım kararı alıp almayacağı takipte olacak. BIST’in gün içerisinde not artırım beklentileri ile destek bulduğunu görebiliriz.
EUR/USD paritesi son dönemde yaşanan geri çekilme sonrasında direnç seviyelerinin üzerine tepki denemelerinde bulunuyor. Buna göre parite 1,04’ün üzerine yükseliş gösteriyor. Ancak ABD’de Trump’ın politika planları zaman zaman dolar lehine görünümünü destekliyor. Paritede 1,04 seviyesi alçalan kanalın yukarı tamamlanması ve kısa vadeli görünümün güçlenmesi adına önemli. 1,04’ün üzerinde kalındığı sürece yukarı yönlü hareketin devam edebileceğini belirtelim. 1,04’ün üzerinde 1,05 ve 1,0550 sonraki dirençler olarak izlenebilir. 1,04’ün altında kaldığı sürece ise aşağı yönlü hareketler görülebilir. Bu durumda 1,0330 ve 1,03 seviyeleri destekler olarak izlenebilir. TCMB’nin faiz indirim kararı öncesinde kademeli değer kaybetme eğilimi gösteren TL, karar sonrasında belirgin bir değişim göstermedi. Dolar kuru 35,60-35,70 bandındaki mevcut seyrini korunuyor. 35,60 ilk planda destek seviyesi olarak geçerli. 35,50 ise ikincil destek seviyesi olarak takip edilebilir. Kurda dirençlerin ise 35,70 ve 35,80 seviyelerinde bulunduğunu söyleyebiliriz.
Altın ons fiyatları kısa vadeli yükselen kanal içerisindeki seyrine devam ederken, 2750 dolar direncinin üzerine yükseldi. ABD Başkanı Trump’ın yeni dönemde olası ekonomi politikalarına bağlı olarak enflasyonist beklentiler altın ons fiyatlarını destekledi. Ancak son dönemde yaşanan belirgin yükselişin ardından kısa vadeli göstergelerin aşırı alım bölgesine ulaştığını söyleyebiliriz. Bu durum da bize geri çekilme riskinin olduğunu gösteriyor. 2750 doların altında kaldığı sürece altında onsta düzeltme ihtimalinin mevcut olduğunu belirtelim. Bu durumda 2726 dolar önemli destek seviyesidir. Altın onsun kısa vadeli görünümü için bir önceki zirve seviye olan 2726 doların üzerinde kalmasının önemli olduğunu belirtelim. Bu seviyeye doğru geri çekilmeler olağan olarak karşılanabilir. 2726 doların aşağı yönlü geçilmesi halinde 2700 dolar hedef destek olarak izlenebilir. Dolar kurunun genel desteği devam ederken, altın onsun son dönemdeki yükselişi gram altında yeni zirvelerin gerçekleşmesini sağladı. Ancak altın onstaki yükselişin hız kesmesi gram altında da düzeltme hareketini beraberinde getirebilir. 3130 TL’nin üzerinde kalınmasının yukarı yönlü eğilimin korunması için önemli olduğunu ifade edebiliriz. 3167 TL önemli direnç konumunda. 3130 TL’nin altında ise aşağı yönlü risk ile beraber 3100 TL ana destek olarak öne çıkıyor. Petrol fiyatları yaşanan düşüş sonrasında kısa vadeli dip seviyelerden yukarı tepki gösteriyor. Brent petrolde 77,80 dolar destek, 81 dolar direnç olarak izlenebilir.
BIST 100 Endeksi kısa vadeli yükselen trendde seyir izlerken, aynı zamanda üçgen şeklinde sıkışmanın içerisinde hareket ediyordu. Endekste 10.050 direncinin aşılması ile bu formasyonun yukarı tamamlanması yükseliş eğiliminin ileri taşınması için önemli idi. Endeks bu hafta içerisinde 10.050’nin üzerine yükseliş denemelerinde bulunsa da ilk etapta kalıcı olmakta zorlandı. Ancak endeks dün gelen alımlarla birlikte 10.050 direncini aşarak günü sıkışma formasyonun üzerinde tamamladı. BIST 100 Endeksi %1,1 değer kazanırken, bankacılık endeksi %1,8 oranında yükseliş gösterdi. 10.050’nin korunması ile birlikte kısa vadeli yükselen trendin devam edebileceğini söyleyebiliriz. Bu durumda endeks 10.160 ve 10.270 dirençlerine yükseliş gösterebilir. 10.270 önemli zirve olduğundan bu seviyenin aşılmasının önemli olduğunu belirtelim. 9900 desteğinin üzerinde trade fırsatları değerlendirilebilir görüşündeyiz. TCMB’den faiz indirim beklentileri bankacılık endeksinde bant hareketinin yukarı tamamlanmasını sağlamıştı. Dolayısıyla da bankacılık endeksi kısa vadeli yükselen trendde güçlü bir seyir izliyor. 15.250 desteğinin üzerinde görünüm olduğundan bu seviye mevcut trade pozisyonları için takip edilebilir. 16.000 hedef direnç olarak izlenebilir. TCMB’nin faiz kararı (TSİ 14:00) yurtiçi piyasaların takibinde olacak. Hatırlanacağı üzere TCMB; Aralık ayında 22 aylık aranın ardından ilk faiz indirimi gerçekleştirdi. TCMB politika faizini 250 baz puan ile %50’den %47,50 seviyesine düşürdü. Son çeyreğe ilişkin göstergelerin yurtiçi talebin yavaşlamayı sürdürerek enflasyondaki düşüşü destekleyici seviyelerde bulunduğunu gösterdiğine işaret eden TCMB, temel mal enflasyonunun düşük seyretmeye devam ederken, hizmet enflasyonundaki iyileşmenin belirginleştiğini ifade etti. Bu yıl sekiz toplantı gerçekleştirecek olan TCMB’nin bu hafta 250 baz puan daha indirim ile politika faizini %45’e düşürmesi bekleniyor. TCMB’nin faiz kararının ardından kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s’in Türkiye’ye yönelik kredi not ve değerlendirmesi odak noktası olacak. Moody’s Türkiye’nin kredi notunu en son Temmuz 2024’te iki basamak birden artırarak B3'ten B1'e yükseltirken, kredi not görünümünü pozitif olarak korumuştu. Son durumda diğer kredi derecelendirme kuruluşlarından olan Fitch ve S&P’nin Türkiye’ye yönelik kredi notu yatırım yapılabilir seviyenin üç, Moody’s’in ise dört kademe altında bulunuyor. Dolayısıyla da Moody’s pozitif olan görünüm ile diğer kuruluşlarla aynı seviyede olacak şekilde bir not artırımı gerçekleştirebilir. Kuruluşun not artırım kararı alıp almayacağı takipte olacak. BIST’in faiz indirimi ve olası not artırım kararı ile banka hisseleri öncülüğünde destek bulduğunu görebiliriz.
EUR/USD paritesi son dönemde yaşanan geri çekilme sonrasında direnç seviyelerinin üzerine tepki denemelerinde bulunuyor. Buna göre parite 1,04 direncinde kalma eğilimi gösteriyor. Ancak ABD’de Trump’ın politika planları zaman zaman dolar lehine görünümünü destekliyor. Paritede 1,04 seviyesi alçalan kanalın yukarı tamamlanması ve kısa vadeli görünümün güçlenmesi adına önemli. 1,04’ün üzerinde kalındığı sürece yukarı yönlü hareketin devam edebileceğini belirtelim. 1,0450’nin üzerinde 1,05 ve 1,0550 sonraki dirençler olarak izlenebilir. 1,0330 ve 1,03 seviyeleri destek haline geldi. Gelişmekte olan ülke para birimleri dolar karşısında hafif toparlanma gösteriyor. TL’de TCMB’nin faiz indirim kararı öncesinde değer kaybetme eğilimi gerçekleşiyor. Dolayısıyla da dolar kurunun kademeli bir şekilde yukarı yönlü baskı altında olduğunu söyleyebiliriz. 35,60 direncini aşan dolar kuru artık bu seviyeyi destek haline getirme çabası gösteriyor. Sonraki direnç seviyeleri ise 35,70 ve 35,80 seviyelerinde bulunuyor. 35,50 ise ikincil destek seviyesi olarak takip edilebilir.
Altın ons fiyatları kısa vadeli yükselen kanal içerisindeki seyrine devam ediyor. Trump’ın olası ekonomi politikalarına bağlı olarak enflasyonist beklentiler altın ons fiyatlarını destekliyor. Bir önceki zirve olan 2726 doların aşılması ikili tepe formasyonunun ve geri çekilmenin gerçekleşmemesi adına önemli idi. 2726 dolar destek haline gelirken, bu seviye yukarı yönlü eğilimin devam etmesi için öne çıkıyor. 2750 doların üzerinde ise 2775 dolar sonraki direnç olarak izlenebilir. Gram altın, 3100 TL’nin üzerinde tarihi zirve seviyelerinde yükseliş denemelerinde bulunuyor. 3100 TL’nin üzeri yükseliş eğiliminin ileri taşınması açısından takip edilebilir. 3100 TL desteğinin üzerinde görünümün olumlu olduğunu söyleyebiliriz. Dolayısıyla da bu seviyenin üzerinde mevcut trade pozisyonları korunabillir. Petrol fiyatları yaşanan yükseliş sonrasında kısa vadeli düzeltme gösteriyor. Brent petrolde 78,00 dolar destek, 81 dolar direnç olarak izlenebilir.
BIST 100 Endeksi 10.050 direncinin üzerine yükseliş denemelerinde bulunsa da son durumda kâr satışları ile karşılaşıyor. Endeks günü 10.000 seviyesi sınırında %0,3 düşüşle tamamladı. Bankacılık endeksi günlük bazda %1,4 yükselişle TCMB’nin faiz kararı öncesinde güçlü seyrine devam ediyor. Endekste 10.050’nin aşılması kısa vadeli üçgen sıkışmanın yukarı tamamlanması için önemli. Bu durumda endekste yükselişin ileri taşındığını ve yükselen trendin devam ettiğini görebiliriz. 10.050’nin üzerinde kalıcı olunması ile birlikte endeks 10.160 ve 10.270 dirençlerine yükseliş gösterebilir. 9900 desteğinin üzerinde kısa vadeli yönün yukarı olduğunu söyleyebiliriz. 9850 desteğinde görünüm olumlu olduğundan bu seviyenin üzerinde trade amaçlı alım yapılabilir ve trade fırsatları değerlendirilebilir. Bankacılık endeksi 15.250 direncini aşarken, sıkışmasını yukarı tamamladı. 15.250 destek haline gelirken, bu seviyenin üzerinde yükseliş devam edebilir. 15.250 desteğinin üzerinde banka hisselerinde fırsatlar değerlendirilebilir. 16.000 ilk etapta direnç olarak izlenebilir. Haftanın gündemine baktığımızda; yarın TCMB’den faiz indirim beklentileri ve Moody’s’ten not artırım beklentileri BIST’te yukarı yönlü harekete neden olabilir. Hatırlanacağı üzere TCMB; Aralık ayında 22 aylık aranın ardından ilk faiz indirimi gerçekleştirdi. TCMB politika faizini 250 baz puan ile %50’den %47,50 seviyesine düşürdü. Son çeyreğe ilişkin göstergelerin yurtiçi talebin yavaşlamayı sürdürerek enflasyondaki düşüşü destekleyici seviyelerde bulunduğunu gösterdiğine işaret eden TCMB, temel mal enflasyonunun düşük seyretmeye devam ederken, hizmet enflasyonundaki iyileşmenin belirginleştiğini ifade etti. Bu yıl sekiz toplantı gerçekleştirecek olan TCMB’nin bu hafta 250 baz puan daha indirim ile politika faizini %45’e düşürmesi bekleniyor. Moody’s ise Türkiye’nin kredi notunu en son Temmuz 2024’te iki basamak birden artırarak B3'ten B1'e yükseltirken, kredi not görünümünü pozitif olarak korumuştu. Son durumda Fitch ve S&P’nin Türkiye’ye yönelik kredi notu yatırım yapılabilir seviyenin üç, Moody’s’in ise dört kademe altında bulunuyor. Dolayısıyla da Moody’s pozitif olan görünüm ile diğer kuruluşlarla aynı seviyede olacak şekilde bir not artırımı gerçekleştirebilir. Yurtiçi piyasaların olası faiz indirimi ve not artırımından destek bulduğunu görebiliriz. Diğer yandan ABD'nin 47. başkanı seçilen Trump, 4 yıl aradan sonra yeniden görevine başladı. 5 Kasım'dan bu yana 2025 yılının en çok beklenen yemin töreni Pazartesi günü yapıldı. Böylece ABD'de ikinci Trump dönemi resmen başlamış oldu. Trump, 1 Şubat'a kadar Meksika ve Kanada'ya %25'e varan gümrük vergileri uygulamayı planladığını söyledi. Kanada ve Meksika, Trump'ın Amerikan mallarına gümrük vergisi koyması durumunda misilleme yapacaklarını açıkladı. Ayrıca Çin, Rusya, Hindistan, Endonezya ve İran’a en az %100 gümrük vergisi konusunda ifadeler kullandı. Trump’ın gümrük vergi planının enflasyonist beklentilere neden olduğunu belirtelim.
EUR/USD paritesi son dönemde yaşanan geri çekilme sonrasında direnç seviyelerinin üzerine tepki denemelerinde bulunuyor. Buna göre parite 1,04 direncinin üzerini test ediyor. Ancak ABD’de Trump’ın politika planları zaman zaman dolar lehine görünümünü destekliyor. Paritede 1,04 seviyesi alçalan kanalın yukarı tamamlanması ve kısa vadeli görünümün güçlenmesi adına önemli. 1,04’ün üzerinde kalındığı sürece yukarı yönlü hareketin devam edebileceğini belirtelim. 1,0450’nin üzerinde 1,05 ve 1,0550 sonraki dirençler olarak izlenebilir. 1,0330 ve 1,03 seviyeleri destek haline geldi. Doların güçlü seyri yeniden gelişmekte olan ülke para birimlerinde baskıya neden oldu. TL’de TCMB’nin faiz indirim kararı öncesinde değer kaybetme eğilimi gerçekleşiyor. Dolayısıyla da dolar kurunun kademeli bir şekilde baskı altında olduğunu söyleyebiliriz. 35,60 direncini aşan dolar kuru artık bu seviyeyi destek haline getirme çabası gösteriyor. Sonraki direnç seviyeleri ise 35,70 ve 35,80 seviyelerinde bulunuyor. 35,50 ise ikincil destek seviyesi olarak takip edilebilir.
Altın ons fiyatları kısa vadeli yükselen kanal içerisindeki seyrine devam ediyor. 2700 dolar direncini aşması sonrasında bir önceki zirve olan 2726 dolar direncinin de yöneldi. Trump’ın olası ekonomi politikalarına bağlı olarak enflasyonist beklentiler altın ons fiyatlarını destekliyor. 2726 dolar ikili tepe formasyonunun gerçekleşmemesi ve geri çekilmenin gerçekleşmemesi adına önemli. 2726 doların üzerinde sonraki direnç 2750 dolar ve 2775 dolar seviyesinde bulunmaktadır. 2700 dolar yukarı yönlü eğilimin devam etmesi için öne çıkıyor. Gram altın, 3100 TL’nin üzerinde tarihi zirve seviyelerinde yükseliş denemelerinde bulunuyor. 3100 TL’nin üzeri yükseliş eğiliminin ileri taşınması açısından takip edilebilir. 3076 TL desteğinin üzerinde görünümün olumlu olduğunu söyleyebiliriz. Dolayısıyla da 3076 TL’nin üzerinde mevcut trade pozisyonları korunabillir. Petrol fiyatları yaşanan sert yükseliş sonrasında güç kaybına uğradı. Brent petrolde 78,00 dolar destek, 81 dolar direnç olarak izlenebilir.
BIST 100 Endeksi haftanın ilk işlem gününde volatil bir seyir izledi. Endeks 10.050 direncine doğru güç kaybedip 9900 desteğine doğru geri çekilse de, yeniden 10.000’in üzerine yükseldi. Buna paralel endeks günü %0,5, bankacılık endeksi ise %1,2 oranında yükselişle tamamladı. Endekste düzeltme hareketinin geride kalması ve 9900’ün aşılması ile kısa vadeli görünüm güçlü. 9900 desteğinin üzerinde kısa vadeli yönün yukarı olduğunu söyleyebiliriz. 10.050’nin aşılması ve kısa vadeli üçgen sıkışmanın yukarı tamamlanması ile birlikte endeks 10.160 ve 10.270 dirençlerine yükseliş gösterebilir. 9850 desteğinde görünüm olumlu olduğundan bu seviyenin üzerinde trade amaçlı alım yapılabilir ve trade fırsatları değerlendirilebilir. Bankacılık endeksi 15.250 direncini aşarken, sıkışmasını yukarı tamamladı. 15.250 destek haline gelirken, bu seviyenin üzerinde yükseliş devam edebilir. 16.000 seviyesi ilk etapta direnç olarak izlenebilir. Haftanın gündemine baktığımızda; Perşembe günü TCMB’den faiz indirim beklentileri ve Moody’s’ten not artırım beklentileri BIST’te yukarı yönlü harekete neden olabilir. Hatırlanacağı üzere TCMB; Aralık ayında 22 aylık aranın ardından ilk faiz indirimi gerçekleştirdi. TCMB politika faizini 250 baz puan ile %50’den %47,50 seviyesine düşürdü. Son çeyreğe ilişkin göstergelerin yurtiçi talebin yavaşlamayı sürdürerek enflasyondaki düşüşü destekleyici seviyelerde bulunduğunu gösterdiğine işaret eden TCMB, temel mal enflasyonunun düşük seyretmeye devam ederken, hizmet enflasyonundaki iyileşmenin belirginleştiğini ifade etti. Bu yıl sekiz toplantı gerçekleştirecek olan TCMB’nin bu hafta 250 baz puan daha indirim ile politika faizini %45’e düşürmesi bekleniyor. Moody’s ise Türkiye’nin kredi notunu en son Temmuz 2024’te iki basamak birden artırarak B3'ten B1'e yükseltirken, kredi not görünümünü pozitif olarak korumuştu. Son durumda Fitch ve S&P’nin Türkiye’ye yönelik kredi notu yatırım yapılabilir seviyenin üç, Moody’s’in ise dört kademe altında bulunuyor. Dolayısıyla da Moody’s pozitif olan görünüm ile diğer kuruluşlarla aynı seviyede olacak şekilde bir not artırımı gerçekleştirebilir. Yurtiçi piyasaların olası faiz indirimi ve not artırımından destek bulduğunu görebiliriz. Diğer yandan ABD'nin 47. Başkanı seçilen Donald Trump, 4 yıl aradan sonra yeniden görevine başladı. 5 Kasım'dan bu yana 2025 yılının en çok beklenen yemin töreni yapıldı. Böylece ABD'de ikinci Trump dönemi resmen başlamış oldu. Trump, konuşmasında ABD'nin ekonomik olarak hemen refaha kavuşacağını ve ABD'nin altın çağının başladığını söyledi.
ABD’de beklentilerin altında açıklanan bazı ÜFE ve TÜFE verilerinin ardından dolardaki güçlenme eğilimi hafiflerken, EUR/USD paritesi 1,03 seviyesinin üzerine yükseliş denemelerinde bulundu. Parite 1,0330 direncini aşması sonrasında 1,04 direncinin de üzerine yükseldi. Böylece paritede alçalan kanalı yukarı tamamlama çabası ile 1,04’ün üzerinde görünümün güçlenme eğiliminde olduğunu söyleyebiliriz. 1,04’ün üzerinde kalındığı sürece yukarı yönlü hareketin devam edebileceğini belirtelim. 1,0450’nin üzerinde 1,05 ve 1,0550 sonraki dirençler olarak izlenebilir. 1,0330 ve 1,0250 seviyeleri destek haline geldi. Doların güç kaybetmesi ile gelişmekte olan ülke para birimleri dolar karşısında toparlanma eğilimi gösteriyor. Ancak TL diğer gelişmekte olan ülke para birimlerinin gerisinde hareket ediyor. Dolar kurunda 35,50’nin üzerinde 35,60 ve 35,70 dirençler olarak öne çıkıyor. 35,40’ın altında 35,30 destek seviyesi olarak izlenebilir.
Altın ons fiyatları kısa vadeli yükselen kanal içerisindeki seyrine devam ediyor. 2700 dolar direncini aşması sonrasında bir önceki zirve olan 2726 dolar direncine yöneldi. 2726 dolar ise ikili tepe formasyonunun gerçekleşmemesi ve geri çekilmenin gerçekleşmemesi adına önemli. 2726 doların üzerinde sonraki direnç 2750 dolar seviyesinde bulunmaktadır. 2700 dolar yukarı yönlü eğilimin devam etmesi için öne çıkıyor. Bu seviyenin altında geri çekilme riski olduğunu belirtelim. Bu durumda 2690 ve 2670 dolar destekler olarak izlenebilir. Gram altın, 3100 TL’nin üzerinde tarihi zirve seviyelerinde yükseliş denemelerinde bulunuyor. 3100 TL’nin üzeri yükseliş eğiliminin ileri taşınması açısından takip edilebilir. 3076 TL desteğinin üzerinde görünümün olumlu olduğunu söyleyebiliriz. Dolayısıyla da 3076 TL’nin üzerinde mevcut trade pozisyonları korunabillir. Petrol fiyatları yaşanan sert yükseliş sonrasında güç kaybına uğradı. Brent petrolde 78,00 dolar destek, 81 dolar direnç olarak izlenebilir.