Önerilen Sonuçlar()
Mobil Uygulamayı İndir
QNB Invest
© 2018 QNB Invest A.Ş.
BIST 100 Endeksi geçtiğimiz haftadan bu yana yükselen trendde hareket ederken, bu hafta alçalan kanalını yukarı tamamlamıştı. Endeks devamında 9200 ve 9300 dirençlerine yükseliş gösterdi. BIST’in enflasyon raporunun açıklanmasının ardından banka hisseleri öncülüğünde kazanımlarını ileri taşıdığını belirtelim. TCMB Başkanı’nın açıklamaları Aralık veya Ocak’ta faiz indirim sinyali yönünde bazı algılamalara neden oldu. Ancak endeks yaşanan yükseliş sonrasında dün kâr realizasyonları ile karşılaştı. Endeks 9300 direncine doğru yükselişte güç kaybına uğrarken, 9200 desteğinin altını test etti. Günü 9200 seviyesinin üzerinde %0,5 oranında düşüşle tamamladı. Bankacılık endeksindeki %0,3 yükseliş ise endeksteki geri çekilmenin daha sınırlı olmasını sağladı. Endeks bu hafta 9340 ile Temmuz ayından bu yana oluşan alçalan kanalın trend direncine ulaşmış oldu. Dolayısıyla da endeksin 9300 direncinin üzerinde kalıcı olması ve 9340 direncini de aşması bu dört aylık alçalan kanalın yukarı tamamlanması için önemli. Ancak 9300 direncinin altında kaldığı sürece endekste son günlerdeki belirgin yükselişin ardından kâr satışlarının gerçekleşme olasılığını değerlendiriyoruz. Dolayısıyla da 9300’ün altında olası kâr satışlarına karşı temkinli olmakta fayda bulunuyor. 9200 ilk planda destek konumunda iken, bu seviyede kısa vadeli yön yukarı kalmaya devam edecek. Ancak 9200’ün aşağı kırılması ile birlikte endekste düzeltme hareketi yaşanabilir. Dolayısıyla da endekste 9000 desteğine doğru geri çekilmenin devamını görebiliriz. Bu seviyenin üzeri ise son haftalarda oluşan kısa vadeli alçalan kanalın üzerindeki hareketin devamı için öne çıkıyor. Son dönemdeki yükselişle birlikte endekste teknik göstergelerin aşırı alım bölgesinde olduğunu ve kâr realizasyonu riskinin bulunduğunu belirtelim. Bankacılık endeksi ise 12.400 desteğinin üzeri ile güçlü seyrine devam etti. Bu seviyenin üzerinde 12.700’ün üzerinde 13.000 direnç seviyesidir. ABD borsaları ise seçimlerin ardından zirve tazeleme eğiliminin gerçekleşmesi sonrasında dün günü düşüşle tamamladı. Bölge borsalarında kısa vadede zirve seviyelerde kâr satışlarının gerçekleştiğini görebiliriz. Haftanın ajandasında; bugün ABD’de enflasyon oranları, yarın ÜFE takip edilecek. Geçtiğimiz hafta Fed’in bu yıl ikinci faiz indirimine gitmesinin ardından, açıklanacak olan enflasyon ve istihdam verileri gelecek aylardaki toplantıların beklentileri üzerinde etkili olacaktır. ABD’de Ekim’de yıllık manşet enflasyonun %2,4’ten %2,6’ya yükselmesi, çekirdek enflasyonun ise %3,3’te sabit kalması bekleniyor.
EUR/USD paritesi, ABD’de seçim sonuçlarının ardından doların küresel çapta güç kazanması ile sert geri çekildi. Parite Fed’in faiz indirim kararı sonrasında 1,08 direncine yönelse de yeniden baskı altında kaldı ve sırasıyla 1,07 ve 1,0660 destek seviyelerinin altına düşüş gösterdi. Paritede aşağı yönlü trendde zayıf görünüm devam ediyor. 1,06 seviyesi ana destek konumunda. Bu seviyenin aynı zamanda Nisan ayından bu yana en düşük seviyelere işaret ettiğini belirtelim. Dolayısıyla da geri çekilme eğiliminin devam etmemesi için paritenin bu seviyenin üzerinde kalması önemli olacak. Aksi halde 1,05 sonraki destek seviyesidir 1,0660’ın üzeri ise 1,07 direncine yönelim ve dip oluşumu için izlenebilir. ABD seçimleri sonrasında doların güçlenmesi ile gelişmekte olan ülke para birimleri değer kaybetme eğilimi gösteriyor. TL dengeli bir seyir izliyor. Dolar kuru 34,30-34,40 bandı dahilinde hareket ediyor. Kurda ilk etapta 34,30 destek konumunda iken, 34,20 seviyesinin sonraki önemli destek olduğunu söyleyebiliriz. 34,40 ise direnç olarak korunuyor.
Altın ons fiyatları ABD seçimlerinin sonrasında tahvil faizlerindeki yükselişin olumsuz yansıması ile sert şekilde 2700 dolar desteğinin altına düşüş göstermişti. Böylece altın ons son dönemdeki yükselişin düzeltmesi ile karşı karşıya kaldı. Altın ons yaşanan geri çekilme sonrasında 2640 dolar civarından bulduğu destek ile yeniden 2700 dolar seviyesine ulaştı. Ancak 2700 dolarda güç kaybeden altın ons 2640 ve 2600 dolar desteklerinin de altına geri çekildi. Dolayısıyla da altın onsta kısa vadeli alçalan trendde görünüm zayıf. Altın onsun 2600 doların üzerinde kalıp kalmayacağı önemli olacak. 2600 doların altında 2580 dolar sonraki destek olarak takip edilebilir. 2640 dolar ise direnç haline geldi. Gram altın; altın onstaki düşüş ile birlikte 2900 TL olan destek seviyesinin altına geri çekildi. 2900 TL kısa vadeli düzeltmenin geride kalması ve görünümün yeniden olumluya dönmesi için önemli. 2860 TL ise sonraki destek konumunda. Kısa vadeli sıkışmasını aşağı kıran petrol fiyatlarında görünüm zayıf hale geldi. Brent petrolde 70,00 dolar destek, 74,00 dolar direnç seviyesidir.
BIST 100 Endeksi, ABD başkanlık seçimleri sonrasında bölge borsalarındaki güçlü seyre paralel yukarı yönlü seyir izliyor. Endeks geçtiğimiz hafta 8600’ün altını test etmesinin ardından gelen alımlarla birlikte kısa vadeli dip oluşumu gerçekleştirerek önemli direnç seviyelerine yönelim sergiliyor. BIST’in enflasyon raporunun açıklanmasının ardından banka hisseleri öncülüğünde kazanımlarını ileri taşıdığını belirtelim. Endeks Cuma günü enflasyon raporu sonrasında 9000 direncinin üzeri ile kısa vadeli alçalan kanalını yukarı tamamlarken, 9200 olan sonraki hedef direncine yükseliş sergiledi. TCMB Başkanı’nın açıklamaları Aralık veya Ocak’ta faiz indirim sinyali yönünde bazı algılamalara neden oldu. Endeksin yeni haftada 9200 direncini aşıp aşmayacağı önemli idi. Endeks dün kazanımlarını ileri taşıyarak 9300 ve sonraki direnç seviyesi olan 9340’a yönelim gösterdi. Endeks devamında ise bu seviyelerde direnç ile karşılaştı. Endeks dün günü %1, bankacılık endeksi ise %2,8 oranında yükselişle tamamladı. Endeksin özellikle de 9000 ve 9200 dirençlerini aşmasını olumlu buluyoruz. Ancak endeks 9340 ile Temmuz ayından bu yana oluşan alçalan kanalın trend direncine ulaşmış oldu. Dolayısıyla da endeksin 9300 direncinin üzerinde kalıcı olması ve 9340 direncini de aşması bu 4 aylık alçalan kanalın yukarı tamamlanması için önemli. Ancak 9300 direncinin altında kaldığı sürece endekste son günlerdeki belirgin yükselişin ardından kâr satışlarının gerçekleşme olasılığını değerlendiriyoruz. Dolayısıyla da 9300’ün altında olası kâr satışlarına karşı temkinli olmakta fayda bulunuyor. 9200 ilk planda destek konumunda iken, bu seviyeye olası geri çekilmelerde kısa vadeli yön yukarı kalmaya devam edecek. 9000 ise ana destek olarak takip edilebilir. Bu seviyenin üzeri ise son haftalarda oluşan kısa vadeli alçalan kanalın üzerindeki hareketin devamı için öne çıkıyor. Bankacılık endeksi ise 12.400 direncinin de üzeri ile güçlü seyrine devam etti. Bankacılık endeksi haftalık bazda %12,5 değer kazandı. 12.400 ilk etapta destek olarak izlenebilir. 12.000 ana desteği ise kısa vadeli alçalan kanalın üzerindeki hareketini koruması için önemli. 13.000 direnç seviyesidir. Donald Trump’ın yeniden başkan seçilmesi sonrasında genişleyici mali politika uygulaması ile vergi indirimleri yönünde beklentiler artmış durumda. Dolayısıyla da büyümenin mali taraftan desteklenmesine yönelik beklentiler ile bölge borsaları olumlu seyir izliyor. Vergi indirimlerinin şirket karlılıklarına olumlu yansımasına yönelik senaryo analizi de ABD borsalarında yeni rekor seviyeleri beraberinde getiriyor. Haftanın ajandasında; yarın ABD’de enflasyon oranları, Perşembe günü ÜFE takip edilecek. Geçtiğimiz hafta Fed’in bu yıl ikinci faiz indirimine gitmesinin ardından, açıklanacak olan enflasyon ve istihdam verileri gelecek aylardaki toplantıların beklentileri üzerinde etkili olacaktır. ABD’de Ekim’de yıllık manşet enflasyonun %2,4’ten %2,6’ya yükselmesi, çekirdek enflasyonun ise %3,3’te sabit kalması bekleniyor.
EUR/USD paritesi, ABD’de seçim sonuçlarının ardından doların küresel çapta güç kazanması ile sert geri çekildi. Parite Fed’in faiz indirim kararı sonrasında 1,08 direncine yönelse de yeniden baskı altında kaldı ve sırasıyla 1,07 ve 1,0660 destek seviyelerinin altına düşüş gösterdi. Paritede aşağı yönlü trendde zayıf görünüm devam ediyor. 1,06 seviyesi ana destek konumunda. Bu seviyenin aynı zamanda Nisan ayından bu yana en düşük seviyelere işaret ettiğini belirtelim. Dolayısıyla da geri çekilme eğiliminin devam etmemesi için paritenin bu seviyenin üzerinde kalması önemli olacak. 1,0660’ın üzeri ise 1,07 direncine yönelim ve dip oluşumu için izlenebilir. ABD seçimleri sonrasında doların güçlenmesi ile gelişmekte olan ülke para birimleri değer kaybetme eğilimi gösteriyor. TL ilk etapta toparlansa da bu eğilim kalıcı olamadı. Buna paralel dolar kuru 34,30-34,40 bandına geri dönmüş oldu. Kurda ilk etapta 34,30 destek konumunda iken, 34,20 seviyesinin sonraki önemli destek olduğunu söyleyebiliriz. 34,40 ise direnç olarak korunuyor.
Altın ons fiyatları ABD seçimlerinin sonrasında tahvil faizlerindeki yükselişin olumsuz yansıması ile sert şekilde 2700 dolar desteğinin altına düşüş göstermişti. Böylece altın ons son dönemdeki yükselişin düzeltmesi ile karşı karşıya kaldı. Altın ons yaşanan geri çekilme sonrasında 2640 dolar civarından bulduğu destek ile yeniden 2700 dolar seviyesine ulaştı. Ancak 2700 dolarda güç kaybeden altın ons 2640 dolar desteğinin de altına geri çekildi. Dolayısıyla da altın onsta kısa vadeli alçalan trendde görünüm zayıf. 2600 dolar ilk planda destek konumunda. Bu seviyenin üzerinde kalınması kısa vadeli dip oluşumu için öne çıkıyor. Aksi halde 2580 dolar sonraki destek olarak takip edilebilir. 2640 dolar ise tepki yükselişinin gerçekleşmesi için izlenebilir. Gram altın; altın onstaki düşüş ile birlikte 2900 TL olan destek seviyesinin altına geri çekildi. 2900 TL kısa vadeli düzeltmenin geride kalması ve görünümün yeniden olumluya dönmesi için önemli. 2870 TL ise sonraki destek konumunda. Kısa vadeli sıkışmasını aşağı kıran petrol fiyatlarında görünüm zayıf hale geldi. Brent petrolde 70,00 dolar destek, 74,00 dolar direnç seviyesidir.
BIST 100 Endeksi geçtiğimiz hafta karışık bir seyir izledi. Haftanın başında endeks 8600’ün altına geri çekilme denemelerinde bulunurken, ABD başkanlık seçimi sonrasında ABD borsalarına paralel toparlanma gösterdi. Böylece endeks kısa vadeli dip oluşumu sonrasında önemli direnç seviyelerine yönelim sergiledi. BIST’in enflasyon raporunun açıklanmasının ardında kazanımlarını ileri taşıdığını belirtelim. Endeks Cuma günü enflasyon raporu sonrasında 9000 direncinin üzeri ile kısa vadeli alçalan kanalını yukarı tamamlamış oldu. Kısa vadeli yükselen trendin oluşması ile birlikte 9200 olan sonraki hedef direncine yükseliş sergiledi. TCMB Başkanı’nın açıklamaları Aralık veya Ocak’ta faiz indirim sinyali yönünde bazı algılamalara neden oldu. Endeks %2,7, bankacılık endeksi %5,2 değer kazandı. Endekste 9000’in geçilmesi ile artık bu seviye destek haline geldi. Dolayısıyla da endekste bu seviyenin üzerinde kısa vadeli görünümün güçlü olduğunu söyleyebiliriz. 9200 direncinin aşılması ise kısa vadeli yükselen trendin devam etmesi ve yükselişin 9340 direncine doğru ileri taşınması için öne çıkıyor. 9000’de kısa vadeli yön yukarı olduğundan bu seviyenin üzerinde kısa vadeli pozisyonlar korunabilir ve trade fırsatları değerlendirilebilir. Endekste son haftalarda yaşanan düşüş sonrasında hisse senetlerinin gerilediği seviyeleri göz önünde bulundurduğumuzda orta vadeli olarak alım yapılabilir ve pozisyonlar korunabilir görüşündeyiz. Bankacılık endeksi kısa vadeli görünümünü güçlendirmesi sonrasında yükselen trendde hareket ederken, 12.000 direncinin üzerine yükseldi. 12.000 artık destek olarak izlenebilir. 12.400 direncinin aşılması ise yükselişin devamı için takip edilebilir. Donald Trump’ın yeniden başkan seçilmesi sonrasında genişleyici mali politika uygulaması ile vergi indirimleri yönünde beklentiler artmış durumda. Dolayısıyla da büyümenin mali taraftan desteklenmesine yönelik beklentiler ile bölge borsaları olumlu seyir izliyor. Vergi indirimlerinin şirket karlılıklarına olumlu yansımasına yönelik senaryo analizi de ABD borsalarında yeni rekor seviyeleri beraberinde getiriyor. TCMB sıkı para politikasının fiyat istikrarı sağlanana kadar süreceğine işaret ederek, 2024 ve 2025 yıl sonu tüketici enflasyonu tahminlerini yükseltti. TCMB Başkanı Fatih Karahan; 2024 sonu enflasyon tahmininin %38’den %44’e, 2025 yıl sonu için %14’ten %21’e yükseltildiğini açıkladı. Enflasyon beklentilerindeki iyileşmenin kademeli şekilde devam ettiğini belirten TCMB Başkanı, sanayi tarafında firmaların fiyatlama davranışında net bir iyileşme görüldüğünü ifade etti. Haftanın ajandasında; Çarşamba günü ABD’de enflasyon oranları, Perşembe günü ÜFE takip edilecek. Geçtiğimiz hafta Fed’in bu yıl ikinci faiz indirimine gitmesinin ardından, açıklanacak olan enflasyon ve istihdam verileri gelecek aylardaki toplantıların beklentileri üzerinde etkili olacaktır. ABD’de Ekim’de yıllık manşet enflasyonun %2,4’ten %2,6’ya yükselmesi, çekirdek enflasyonun ise %3,3’te sabit kalması bekleniyor.
EUR/USD paritesi, ABD’de seçim sonuçlarının ardından doların küresel çapta güç kazanması ile sert geri çekilmişti. Buna paralel parite 1,07’nin altı ile son dört ayın en düşük seviyelerine düşüş göstermişti. Parite yeniden kısa vadeli dip seviyelerden yukarı tepki gösterirken, 1,08 direncinin üzerine yöneldi. Ancak bu seviyenin üzerinde güç kaybına uğradı. Fed’in toplantısı sonrasında 1,07-1,08 bandının alt tarafına yakın seyir izliyor. 1,08’in üzeri 1,09 direncine yönelim için öne çıkıyor. 1,07 ve devamında 1,0660 destekler olarak izlenebilir. ABD seçimleri sonrasında gelişmekte olan ülke kurları yukarı yönlü bir seyir izledi. Dolar kuru ise 34,30’un altına geri çekilmişti. Ancak kur yeniden 34,30’un üzerine yönelim göstermiş durumda. Kurda ilk etapta 34,30 destek konumunda iken, 34,10 seviyesinin sonraki önemli destek olduğunu söyleyebiliriz. 34,40 ise direnç olarak korunuyor.
Altın ons fiyatları ABD seçimlerinin sonrasında tahvil faizlerindeki yükselişin olumsuz yansıması ile sert şekilde 2700 dolar desteğinin altına düşüş göstermişti. Böylece altın ons son dönemdeki yükselişin düzeltmesi ile karşı karşıya kaldı. Altın ons yaşanan geri çekilme sonrasında 2640 dolar civarından bulduğu destek ile yeniden 2700 dolar seviyesine ulaştı. 2700 doların üzeri kısa vadeli görünümün yeniden güçlenmesi için öne çıkıyor. Bu seviyenin üzerinde 2730 ve 2750 dolar hedef dirençler olarak izlenebilir. 2640 dolar ise ana destek haline geldi. Bu seviye geri çekilmenin ileri taşınmaması takip edilebilir. Gram altın ise; altın onsun baskı ile karşılaşmasının yanı sıra dolar kurunun da geri çekilmesine bağlı olarak 3000 TL olan önemli eşik seviyesini aşağı kırdı. Gram altın devamında 2900 TL seviyesine kadar geri çekildi. 2900 TL desteğinin üzerinde kaldığı sürece gram altında kısa vadeli dip oluşumundan bahsedebiliriz. Bu seviyenin üzerinde trade amaçlı alım yapılabilir ve pozisyonlar korunabilir. 3000 TL’nin yeniden aşılması ile birlikte yükselişin 3030 TL direncine doğru devam ettiğini görebiliriz. Petrol fiyatları kısa vadeli sıkışmasının üst bandına doğru güç kaybetti. Brent petrolde 71,70 dolar destek, 76,00 dolar direnç seviyesidir.
Fed beklentiler paralelinde 25 baz puanlık faiz indirimi gerçekleştirirken, politika faiz oranı aralığını %4,50-%4,75 bandına düşürdü. Böylece Fed 4 yıl aranın ardından Eylül’de faiz indirimi gerçekleştirmesinin ardından bu ay da benzer karar almış oldu. Toplantı metninde, istihdam ve enflasyon hedeflerine ulaşılmasına yönelik risklerin dengede olduğu, ekonomik görünümün belirsiz bulunduğu ve komitenin ikili görevinin her iki tarafına yönelik risklere karşı dikkatli olduğu belirtildi. Donald Trump’ın yeniden başkan seçilmesi sonrasında genişleyici mali politika uygulaması ile vergi indirimleri yönünde beklentiler artmış durumda. Dolayısıyla da büyümenin mali taraftan desteklenmesine yönelik beklentiler ile bölge borsaları olumlu seyir izliyor. Vergi indirimlerinin şirket karlılıklarına olumlu yansımasına yönelik senaryo analizi de ABD borsalarında yeni rekor seviyeleri beraberinde getiriyor. BIST 100 Endeksi ABD’de borsalarında olumlu seyre paralel kısa vadeli dip seviyelerinden yukarı yönlü tepki gösterdi. Endeks haftanın başından itibaren 8600’ün altına geri çekilme denemelerinin ardından toparlanma sergiledi. Seans içi grafiğe baktığımızda; endekste ters omuz baş omuz (TOBO) formasyonu şeklinde bir dip oluşumu bulunuyordu. Bu formasyonu yukarı tamamlayan endekste de günlük grafik olumlu hale geldi. Endeks dün %1, bankacılık endeksi ise %1,9 yükseldi. 9000 ilk planda direnç konumunda iken, bu seviyenin aşılması halinde endekste kısa vadeli alçalan kanal yukarı tamamlanıyor olacak. Bu durumda endeks 9100 ve 9200 dirençlerine doğru yükseliş gösterebilir. 8800 ve 8700 destekler konumunda iken, 8700’ün üzerinde kısa vadeli görünümün olumlu olduğunu söyleyebiliriz. Dolayısıyla da 8700’ün üzerinde kaldığı sürece kısa ve orta vadeli olarak alım yapılabilir ve pozisyonlar korunabilir görüşündeyiz. Bankacılık endeksinde de 11.200 desteğinde dip oluşumu gerçekleştiğinden dolayı bu seviyenin üzerinde alım fırsatları değerlendirilebilir. 11.700’ün üzerinde 12.000 hedef direnç seviyesidir. TCMB verilerine göre brüt rezervler 1 Kasım haftasında 159,6 milyar dolarla rekor seviyesini ileri taşıdı. Swap hariç net rezerv ise aynı dönemde 45,7 milyar dolar seviyesine ulaştı. Yabancı yatırımcılar, dört haftalık satıştan sonra 1 Kasım tarihinde başlayan bir haftalık süre içinde alıma geçti. Yabancı 110,8 milyon dolarlık hisse, 621,7 milyon dolarlık da tahvil alımı gerçekleştirdi. TCMB’nin bugünkü enflasyon raporunda %38 olan yıl sonu enflasyon tahmininde revizyon gerçekleştirip gerçekleştirmeyeceği öne çıkıyor. Hatırlanacağı üzere haftanın başında Ekim ayı verileri beklentilerin üzerinde açıklanmıştı. İçeride aylık enflasyon Ekim ayında %2,88 oranında gerçekleşti. Yıllık enflasyon %49,4’ten %48,6 seviyesine geriledi. TCMB, son toplantı özetinde öncü göstergelerin Ekim ayında gıda fiyatlarının enflasyon üzerinde etkili olacağını belirtmişti. Eylül ayının ardından Ekim ayı enflasyon verisinin ardından TCMB Aralık ayında faiz indirim beklentileri azalış gösterdi.
EUR/USD paritesi, ABD’de seçim sonuçlarının ardından doların küresel çapta güç kazanması ile sert geri çekilmişti. Buna paralel parite 1,07’nin altı ile son dört ayın en düşük seviyelerine düşüş göstermişti. Parite yeniden kısa vadeli dip seviyelerden yukarı tepki gösterirken, 1,08 direncinin üzerine yöneldi. Fed’in toplantısı sonrasında 1,07-1,08 bandında seyir izliyor. Dolayısıyla da paritede kısa vadeli görünümün olumlu hale gelme çabasının mevcut olduğunu söyleyebiliriz. 1,08’in üzeri 1,09 direncine yönelim için öne çıkıyor. 1,07 ve devamında 1,0660 destekler olarak izlenebilir. ABD seçimleri sonrasında gelişmekte olan ülke kurları yukarı yönlü bir seyir izledi. Dolar kuru ise 34,30’un altına geri çekilmişti. Ancak kur yeniden 34,30’un üzerine yönelim göstermiş durumda. Kurda ilk etapta 34,30 destek konumunda iken, 34,10 seviyesinin sonraki önemli destek olduğunu söyleyebiliriz. 34,40 ise direnç olarak korunuyor.
Altın ons fiyatları ABD seçimlerinin sonrasında tahvil faizlerindeki yükselişin olumsuz yansıması ile sert şekilde 2700 dolar desteğinin altına geri çekilmişti. Böylece altın ons son dönemdeki yükselişin düzeltmesi ile karşı karşıya kaldı. Altın ons yaşanan geri çekilme sonrasında 2640 dolar civarından bulduğu destek ile yeniden 2700 dolar seviyesine ulaştı. 2700 doların üzeri kısa vadeli görünümün yeniden güçlenmesi için öne çıkıyor. Bu seviyenin üzerinde 2730 ve 2750 dolar hedef dirençler olarak izlenebilir. 2640 dolar ise ana destek haline geldi. Bu seviye geri çekilmenin ileri taşınmaması takip edilebilir. Gram altın ise; altın onsun baskı ile karşılaşmasının yanı sıra dolar kurunun da geri çekilmesine bağlı olarak 3000 TL olan önemli eşik seviyesini aşağı kırdı. Gram altın devamında 2900 TL seviyesine kadar geri çekildi. 2900 TL desteğinin üzerinde kaldığı sürece gram altında dip oluşumundan bahsedebiliriz. Bu seviyenin üzerinde trade amaçlı alım yapılabilir ve pozisyonlar korunabilir. 3000 TL’nin yeniden aşılması ile birlikte yükselişin 3030 TL direncine doğru devam ettiğini görebiliriz. Petrol fiyatları kısa vadeli sıkışmasının üst bandına doğru yöneldi. Brent petrolde 73,50 dolar destek, 76,00 dolar direnç seviyesidir.
ABD’li seçmenler 5 Kasım’da Cumhuriyetçi aday Donald Trump ve Demokrat aday Kamala Harris arasında tercih yapmak için sandığa gitti. Resmi olmayan verilere göre, Trump 270 delege barajını aşarak yeniden ABD Başkanı olarak seçildi. Trump yarışı bir kez daha lider tamamlarken, böylece ABD’de ikinci Trump dönemi yaşanıyor olacak. ABD’de iki aday da 50 eyalette yapılan Seçiciler Kurulu seçimi için yarıştı. Her eyalet, kısmen nüfusa bağlı olarak belirli sayıda seçici kurul oyuna sahip. Toplam 538 oy söz konusu ve 270 ya da daha fazla oy alan aday kazanmış oluyor. Başkanlık seçimini kazanan aday, 20 Ocak 2025'te yemin ederek 4 yıl süreyle ABD'nin 47. başkanı olacak. Trump’ın yeniden seçilmesi sonrasında genişleyici mali politika uygulaması ile vergi indirimleri yönünde beklentiler artmış durumda. Dolayısıyla da büyümenin mali taraftan desteklenmesine yönelik beklentiler ile bölge getirileri yükselirken, dolar güçlenme eğilimi gösteriyor. Aynı zamanda vergi indirimlerinin şirket karlılıklarına olumlu yansımasına yönelik senaryo analizi de ABD borsalarında yükselişe neden oluyor. Bölge borsaları kısa vadeli sıkışmalarını yukarı tamamlayarak tarihi zirve seviyelerini ileri taşıyor. ABD’de borsalarında olumlu seyir gerçekleşirken, seçim sonuçlarının gelmesi ile BIST 100 Endeksi kısa vadeli dip seviyelerinden yukarı yönlü tepki gösterdi. Endeks haftanın başından itibaren 8600’ün altına geri çekilme denemelerinin ardından toparlanma sergiledi. Seans içi grafiğe baktığımızda; endekste ters omuz baş omuz (TOBO) formasyonu şeklinde bir dip oluşumu bulunuyordu. Bu formasyonun boyun çizgisi 8650 seviyesi civarından geçmekte idi. Endeks gelen alımlarla birlikte 8650’nin üzeri ile seans içi grafiğini güçlendirmiş oldu. Endeks devamında artan alımlarla birlikte 8900 seviyesinin üzerini test etti. Endeks günü %2,8, bankacılık endeksi ise 2,2 yükselişle tamamladı. Böylece endekslerde kısa vadeli görünüm olumlu hale geldi. Endekste 8700 desteğinin üzeri yükseliş eğiliminin korunması için öne çıkıyor. Bu seviyenin üzerinde kaldığı sürece 9000 ve 9100 dirençlerine doğru yükseliş potansiyeli bulunuyor olacak. 8600 önemli destek konumunda iken, bu seviyenin üzerinde kaldığı sürece kısa ve orta vadeli olarak alım yapılabilir ve pozisyonlar korunabilir görüşündeyiz. Fed’in bu akşam 25 baz puan ile politika faiz oranı aralığını %4,50-%4,75 bandına düşürmesi bekleniyor. Hatırlanacağı üzere Fed, Eylül ayı toplantısında dört yıl aranın ardından ilk gevşeme adımı atarken, 50 baz puanlık bir faiz indirimi gerçekleştirmişti. Fed Başkanı Powell, ayrıca bu kararın; politika duruşunun uygun şekilde yeniden ayarlanmasıyla, enflasyonun sürdürülebilir şekilde %2'ye düşmesi bağlamında iş gücü piyasasındaki gücün korunabileceğine dair artan güveni yansıttığını belirtmişti. Geçen yılki sabırlı yaklaşımın meyvelerini verdiğini dile getiren Powell; enflasyonun artık hedeflerine çok daha yakın ve sürdürülebilir şekilde %2'ye doğru ilerlediğine dair daha fazla güven kazandıklarını ifade etmişti.
EUR/USD paritesi, Fed’in olası faiz indirim kararı öncesinde 1,09 direncinin üzerine yönelim göstermişti. Ancak ABD’de seçim sonuçlarının Trump lehine bir görünüm çizmesi ile dolar küresel çapta güç kazandı. Parite sert bir şekilde aşağı yönlü seyir izlerken, 1,08 ve 1,07 desteklerinin altına geri çekildi. Paritede bu 1,08 direnç haline gelirken, bu seviye yeniden görünümün olumlu hale gelmesi için öne çıkıyor. 1,07 ilk planda destek konumunda iken, sonraki destek 1,0660 seviyesinde bulunmaktadır. Fed’in faiz kararı ve Başkan Powell’ın açıklamaları etkili olacaktır. ABD seçimleri sonrasında gelişmekte olan ülke kurları yukarı yönlü bir seyir izledi. Ancak dolar kuruna baktığımızda; 34,30’un altına geri çekilerek yeniden 34,20-34,30 bandına geri döndü. Kurda ilk etapta 34,20 destek konumunda iken, 34,10 seviyesinin sonraki önemli destek olduğunu söyleyebiliriz. 34,30 ise direnç olarak korunuyor.
Altın ons fiyatları 2790 dolar ile tarihi zirvesini ileri taşımasının ardından güç kaybına uğrarken, kısa vadeli düzeltme göstermişti. Altın ons sonrasında 2730 dolar civarına geri çekilen altın ons, kısa vadeli sıkışma içerisinde hareket ediyordu. Ancak ABD seçimlerinin sonrasında tahvil faizlerindeki yükselişin olumsuz yansıması ile altın ons fiyatları sert şekilde 2700 dolar desteğinin altına geri çekildi. Böylece altın ons son dönemdeki yükselişin düzeltmesi ile karşı karşıya kaldı. Kısa vadeli görünümün zayıfladığını söyleyebiliriz. 2700 dolar artık direnç olarak izlenebilir. 2650 ve 2630 dolar destekler haline geldi. Gram altın ise; altın onsun baskı ile karşılaşmasının yanı sıra dolar kurunun da geri çekilmesine bağlı olarak 3000 TL olan önemli eşik seviyesini aşağı kırdı. Dolayısıyla da gram altında 3000 TL’nin altında görünüm zayıfladı. 2900 TL destek seviyesi olarak takip edilebilir. 3000 TL ise direnç haline geldi. Petrol fiyatları kısa vadeli geri çekilmelerde destek ile karşılaştı. Brent petrolde 73,50 dolar destek, 76,00 dolar direnç seviyesidir.
ABD’li seçmenler Cumhuriyetçi aday Donald Trump ve Demokrat aday Kamala Harris arasında tercih yapmak için sandığa gitti. Seçimlerde farklı eyaletlere ilişkin ilk sonuçlar da gelmeye başladı. Seçimlerde sandıkların sayılmaya başlamasıyla birlikte farklı eyaletlere ilişkin ilk sonuçlar da gelmeye başladı. Sandık sonuçlarının gelmeye devam etmesi ile piyasalarda görünüm daha netleşebilir. Seçimlerin ardından ABD borsaları günü olumlu seyirle tamamladı. İçeriye baktığımızda; BIST 100 Endeksi haftaya zayıf bir başlangıç yapmasının ardından destek seviyelerinin altına yönelim gösteriyor. Endeks bu yıl Mart ayında 8700’den bulduğu destek ile orta vadeli yükselen trend hareketini başlatmıştı. 8700 son yedi ayın önemli desteği olduğundan dolayı endeksin bu seviyenin üzerinde tutunması önemli idi. Ancak endeks 8700 desteğinin altına geri çekilirken, 8600 seviyesinin de altına yönelim gösterdi. Ekim ayı enflasyon verisinin ardından TCMB Aralık ayında faiz indirim beklentileri azalış gösterdi. Bu gelişmenin de etkisiyle endekste kısa vadeli düzeltme hareketi devam ediyor. Endeks günü %0,5, bankacılık endeksi ise %1,6 oranında düşüşle tamamladı. Endeksin 8600’ün üzerinde kalması geri çekilmenin ileri taşınmaması için öne çıkıyor. Dolayısıyla bu seviyenin altında trade pozisyonlarında temkinli olmakta fayda bulunuyor. Olası geri çekilmelerde ise 8500 sonraki destek olarak izlenebilir. Öte yandan; Endekste kısa vadeli görünüm henüz güçlenmedi. Ancak seans içi grafiğe baktığımızda kısa vadeli tepki açısından takip edebileceğimiz ters omuz baş omuz (TOBO) formasyonu şeklinde bir dip oluşumu bulunuyor. Bu formasyonun boyun çizgisi 8650 seviyesi civarından geçmektedir. Dolayısıyla da 8650 seviyesinin kalıcı olarak aşılması seans içi görünümün olumlu hale gelmesi için önemli. Bu durumda endekste 8700 ve 8800 hedef dirençler olarak izlenebilir. Endekste 8600 ise ilk planda destek konumunda. Günlük grafikte endekste kısa vadeli dip oluşumu için 8700 direncinin aşılması önem taşıyor. 8700’ün üzerinde 8800 ve 8850 hedef direnç seviyeleridir. Bankacılık endeksinde 11.000 destek, 11.700 dirençler olarak takip edilebilir. Fed’in bu akşam 25 baz puan ile politika faiz oranı aralığını %4,50-%4,75 bandına düşürmesi bekleniyor. Hatırlanacağı üzere Fed, Eylül ayı toplantısında dört yıl aranın ardından ilk gevşeme adımı atarken, 50 baz puanlık bir faiz indirimi gerçekleştirmişti. Fed Başkanı Powell, ayrıca bu kararın; politika duruşunun uygun şekilde yeniden ayarlanmasıyla, ılımlı büyüme ve enflasyonun sürdürülebilir şekilde %2'ye düşmesi bağlamında iş gücü piyasasındaki gücün korunabileceğine dair artan güveni yansıttığını belirtmişti. Geçen yılki sabırlı yaklaşımın meyvelerini verdiğini dile getiren Powell; enflasyonun artık hedeflerine çok daha yakın ve sürdürülebilir şekilde %2'ye doğru ilerlediğine dair daha fazla güven kazandıklarını ifade etmişti.
EUR/USD paritesi, Fed’in olası faiz indirim kararı öncesinde 1,09 direncinin üzerine yönelim göstermişti. Ancak ABD’de resmi olmayan seçim sonuçlarının gelmesi ile parite dolar lehine hareketle 1,09’un üzerinde direnç ile karşılaştı. Böylece parite yeniden 1,08-1,09 bandının alt tarafına doğru geri çekildi. Kısa vadeli görünümün zayıfladığını söyleyebiliriz. 1,08 destek konumunda iken, 1,0760 ana destek seviyesi olarak izlenebilir. 1,09 ise direnç seviyesi olarak korunuyor. Fed’in faiz kararı ve Başkan Powellın açıklamaları etkili olacaktır. Dolar kuru 34,30 direncinin üzerine doğru denemelerde bulunuyor. 34,30’un üzerinde 34,40 sonraki direnç olarak takip edilebilir. 34,20 desteğinin altında ise kurun kalıcı olmakta zorlandığını belirtelim. 34,10 ise ikincil destek seviyesidir.
Petrol fiyatları kısa vadeli yükselen trendde olumlu bir seyir izliyor. Brent petrolde 73,50 dolar destek, 76,00 dolar direnç seviyesidir. Altın ons fiyatları 2790 dolar ile tarihi zirvesini ileri taşımasının ardından güç kaybına uğrarken, kısa vadeli düzeltme gösteriyor. 2730 dolar kısa vadeli tepki ve yeniden 2760 ve 2790 dolar dirençlerine yönelim açısından takip edilebilir. 2730 doların altında 2700 dolar ana destek olarak izlenebilir. Altın onsun 2700 dolar desteğinin üzerinde kalması genel görünümü açısından önemli. Bu seviyenin aşağı kırılması halinde geri çekilme riski beliriyor olacak. Gram altın; dolar kuru bant hareketini korurken, altın onsun düzeltme ile karşı karşıya kalmasına bağlı olarak 3076 TL zirvesinde direnç ile karşılaştı. Gram altının kısa vadede 3000 TL desteğinin üzerinde kalması öne çıkıyor. Bu seviyenin üzerinde kaldığı sürece mevcut trade pozisyonları korunabilir. 3060 ve 3076 TL dirençler haline geldi.