BIST 100 Endeksi geçen hafta destek ve direnç bölgeleri arasında volatile bir seyir izledi. Endeks 10.160 direncine doğru yükseliş çabasında güç kaybına uğrarken, 10.050 desteğinin de altına geri çekildi. Buna paralel endeks Cuma günü %0,8, bankacılık endeksi %2 değer kaybına uğradı. Endekste 10.050 seviyesi direnç haline geldi. Endekste 10.050’nin yeniden aşılması yükseliş eğiliminin gerçekleşmesi ve yeniden 10.160 direncine yönelim için öne çıkıyor. Ancak 10.050’nin altında kaldığı sürece endekste aşağı yönlü riskin olduğunu belirtelim. Bu durumda ise endeksin 9960 olan önceki dip seviyenin üzerinde kalması ilave satış baskısının gerçekleşmemesi ve görünümün zayıflamaması için öne çıkıyor. Dolayısıyla da 9960 mevcut trade pozisyonları için stop loss olarak izlenebilir. Bankacılık endeksinde 15.000 desteğinin geçilmesi ile birlikte 14.800 sonraki destek olarak takip edilebilir. Fitch Türkiye’nin kredi notunu beklentilere paralel BB- seviyesi ile yatırım yapılabilir seviyenin üç kademe altında teyit ederek, bir değişikliğe gitmedi. Not görünümü durağanda bırakıldı. ABD’de ise Fed'in para politikası patikası için yakından takip ettiği PCE verileri Aralık'ta beklentilere paralel açıklandı. Manşet yıllık PCE %2,4’ten %2,6’ya yükselirken, çekirdek enflasyon ise %2,8’de sabit kaldı. Diğer yandan ABD yönetimi, Kanada ve Meksika'dan ithal edilen mallara %25, Çin'den yapılan ithalata %10 oranında ek gümrük vergisi getirildiğini duyurdu. Çin Ticaret Bakanlığı ABD'nin tarifelerini Dünya Ticaret Örgütü'ne taşıyacaklarını açıkladı. Tarifelerin artırılması taraflar arasında ticaret gerginliğine neden olursa, bu durumda risk iştahının olumsuz etkilendiğini görebiliriz. Bugün içeride Ocak ayı enflasyon verileri ön planda olacak. Aylık enflasyonun %4,35 gerçekleşmesi beklenirken, buna göre yıllık enflasyon %44,38’den %41,25’e geriliyor olacak. Geçtiğimiz yıl sıkı para politikasının gecikmeli etkileri ve baz etkisi kaynaklı olmak üzere enflasyon oranının Mayıs 2024’te %75’in üzerine yükselmesi sonrasında yıl sonunda %44,38’e geri çekildiğini vurgulayalım. TCMB de enflasyon ve enflasyon beklentilerinden yaşanan iyileşme sonrasında Aralık’ta 22 aylık aranın ardından ilk faiz indirim kararı almıştı. TCMB en son tutanaklarda Ocak’ta enflasyonunun ana eğiliminde yükseliş olacağı uyarısında bulundu. Bu gelişmede, zamana bağlı fiyat belirleme ve geçmiş enflasyona endeksleme eğilimi yüksek hizmet kalemlerinin öne çıktığı; ücret artışları, yönetilen/yönlendirilen fiyat ve maktu vergi güncellemelerinin de etkili olduğu vurgulandı. Hizmet grubunda yer alan kira fiyatlarında, yeni ve yenilenen sözleşmelerde artış oranındaki yavaşlamaya karşın, sözleşme yenileme oranındaki mevsimsel yükselişle aylık kira enflasyonunun artacağı öngörüldü. Ayrıca, temel mal enflasyonunun görece düşük seyrettiği; gıda aylık enflasyonunun işlenmiş gıda fiyatları öncülüğünde yeniden yükseleceği; enerji fiyat artışının da büyük ölçüde küresel emtia fiyatlarının etkisiyle güçlendiği belirtildi.
ABD Başkanı Trump'ın geçen hafta tarifeler konusunda Çin'e karşı ılımlı yaklaşımı ve müzakereye açık olduğunu ifade etmesi, doların hafif güç kaybetmesine neden olmuştu. Buna paralel EUR/USD paritesi Ekim ayından bu yana oluşan alçalan kanalının üzerine yönelim ile görünümünü güçlendirmişti. Parite aynı zamanda kısa vadeli yükselen trendde 1,05 direncinin üzerine yükseliş sergilemişti. Ancak Trump’ın gümrük vergisi konusunda açıklamalarının devam etmesi ve ECB’nin faiz indirimi paritenin yeniden güç kaybetmesine neden oldu. Parite hafta sonu Trump’ın tarifeler konusunda kararını açıklaması sonrasında dolar yeniden güç kazandı ve parite sert bir şekilde 1,03 desteğinin altına geriledi. Böylece paritede görünüm yeniden zayıfladı. 1,02 ilk planda destek seviyesidir. 1,0170 ana destek olup, paritenin bu seviyenin üzerinde kalması kısa vadeli dip oluşumu için önemli. 1,03 ve 1,0330 dirençler haline geldi. TCMB’nin faiz indirim kararı öncesinde kademeli değer kaybetme eğilimi gösteren TL, karar sonrasında gelişmekte olan ülke para birimlerine paralel seyir izliyor. Buna paralel dolar kuru 35,90 direncine doğru denemelerde bulunuyor. 35,80’in üzerinde kalıcı olması halinde 35,90 ve 36,00 direnç seviyeleri olarak izlenebilir. 35,70 ve devamında 35,60 seviyelerinin destek olduğunu söyleyebiliriz.
Altın ons fiyatları son durumda kısa vadeli yükselen kanal içerisinde rekor tazeleme eğilimi gösteriyor. Altın ons geçtiğimiz hafta yükselen trendin desteğine doğru geri çekilmelerde tepki ile karşılaşarak aralık içerisinde kalmayı başardı. ECB’nin faiz indirim kararı sonrasında altın onsun yeni rekor denemelerinde bulunduğunu söyleyebiliriz. Altın ons 2790 dolar olan önceki zirvesini aşması sonrasında 2800 doların üzerinde yükselişini ileri taşıdı. Altın onsta 2790 dolar seviyesinin üzerinde kalınmasının yükseliş eğiliminin devam etmesi ve rekor tazeleme eğiliminin korunması açısından önemli olduğunu belirtelim. 2800 doların üzerinde ise 2820 dolar hedef direnç olarak izlenebilir. 2790 doların altına olası geri çekilmelerde ise 2770 doların sonraki destek olduğunu belirtebiliriz. Dolar kurunun genel desteği devam ederken, altın onsun son dönemdeki yükselişi gram altında son dönemde yeni zirveleri beraberinde getiririyor. Gram altında 3196 TL zirvesinin aşılması ile birlikte bu seviye destek haline geldi. 3196 TL’nin üzerinde kısa vadeli güçlü görünüm devam ediyor olacak. 3250 TL hedef direnç olarak takip edilebilir. 3210 TL seviyesinin ise ikincil destek olarak olduğunu belirtelim.