ABD yönetimi, Kanada ve Meksika'dan ithal edilen mallara %25, Çin'den yapılan ithalata %10 oranında ek gümrük vergisi getirildiğini duyurdu. Ek gümrük vergilerinin, ABD'nin bu ülkelerden yaptığı yaklaşık 1,5 trilyon dolarlık ithalatı kesintiye uğratacağı belirtiliyor. ABD'nin hafta sonu Kanada, Meksika ve Çin'de gümrük vergisi kararnamesini imzalaması ve Trump'ın AB'ye de gümrük vergisi uygulayacaklarını açıklaması küresel piyasaların haftaya zayıf bir başlangıç yapmasına neden oldu. Gümrük vergisinin küresel bir ticaret savaşı enflasyonu güçlendirebileceği, Fed’in faiz oranlarını daha uzun süre yüksek tutabileceği, küresel büyüme ve metal talebi için bir engel teşkil edebileceğine yönelik endişeler risk iştahını baskılıyor. İçeride Ocak ayı enflasyon verileri ise beklentilerin üzerinde açıklandı. Aylık enflasyon %4,35 olan tahminleri aşarak %5,03 seviyesinde gerçekleşti. Yıllık enflasyon %44,38’den %42,12 seviyesine düşüş gösterdi. Aylık enflasyon 11 ayın en yüksek seviyesine çıkarken, yıllık enflasyon ise 1,5 yılın en düşük seviyesine gerilemiş oldu. Ana harcama gruplarında en yüksek aylık artış katkı payının artırıldığı sağlıkta gerçekleşti. Sağlık grubu Ocak'ta aylık olarak %23,57 arttı. Sağlığı %7,66 ile çeşitli mal ve hizmetler ve %7,63 ile eğitim izledi. Yıllık bazda en yüksek artış ise %99,9 ile eğitimde gerçekleşti. Eğitimin ardından %68,90 ile konut, %55,02 ile sağlık kalemi izledi. Ocak ayında üretici fiyatlarında da aylık %3,06 artış oldu. Yıllık üretici enflasyonu ise Ocak'ta %27,20 olarak gerçekleşti. BIST 100 Endeksi ise küresel borsalardaki zayıflığın yanı sıra içeride enflasyonun beklentilerin üzerinde açıklanmasının etkisiyle ek satış baskısı altında kaldı. Buna paralel endeks 9800 desteğinin altını test etti. Endeks günü %2,3, bankacılık endeksi ise %2,9 oranında düşüşle tamamladı. Böylece endekste kısa vadeli görünümün zayıfladığını söyleyebiliriz. Hatırlanacağı üzere geçen hafta 10.050-10.160 bandı dahilinde kalma çabası gösterirken, bu bandı yukarı aşamamıştı. 10.050 seviyesinin aşağı yönlü geçilmesi sonrasında endekste düzeltme hareketinin gerçekleştiğini ve yurt dışı etkisinin de yansımasının olduğunu söyleyebiliriz. Endekste 9750 kısa vadeli destek haline geldi. Endeksin bu seviyenin üzerinde kalabilmesi satış baskısının geride kalması ve tepki alımlarının devam etmesi açısından öne çıkıyor. Aksi halde 9660 sonraki destek olarak izlenebilir. Dolayısıyla da 9750 mevcut trade pozisyonları için stop loss olarak takip edilebilir. 9900 ve 9960 seviyeleri ise direnç haline geldi. Bankacılık endeksinde 14.200 ana destek haline gelirken, 14.500 seviyesi tepki alımlarının gerçekleşmesi için önemli. Haftanın gündeminde; yarın ABD’de ADP özel sektör istihdamı, Avrupa ve ABD’de PMI hizmet endeksleri takip edilecek. Perşembe günü BoE’den 25 baz puanlık faiz indirimi beklenirken, Cuma günü Piyasalar ABD tarım dışı istihdam verisine odaklanacak.
ABD Başkanı Trump'ın gümrük vergisi konusundaki açıklamaları ve ECB’nin faiz indirimi EUR/USD’nin 1,04 desteğinin altına geri çekilmesine neden olmuştu. Trump’ın hafta sonu tarifeler konusunda kararını duyurması sonrasında azalan risk iştahı ile dolar yeniden güç kazandı. Buna paralel parite sert bir şekilde 1,03 desteğinin altına geriledi. Böylece paritede görünüm yeniden zayıfladı. 1,02 ilk planda destek seviyesidir. 1,0170 ana destek olup, paritenin bu seviyenin üzerinde kalması kısa vadeli dip oluşumu için önemli. 1,03’ün üzerinde 1,0330 ve 1,04 dirençler haline geldi. TCMB’nin faiz indirim kararı öncesinde kademeli değer kaybetme eğilimi gösteren TL, karar sonrasında gelişmekte olan ülke para birimlerine paralel seyir izliyor. Doların güçlenmesi gelişmekte olan ülke para birimlerinde baskıya neden oluyor. Buna paralel dolar kuru 36,00 olan psikolojik seviyenin üzerine denemelerde bulunuyor. 36,00’nın üzerinde kalıcı olması halinde kurda 36,10 ve 36,20 direnç seviyeleri olarak izlenebilir. 35,90’ın altında 35,80 seviyesinin destek olduğunu söyleyebiliriz.
Altın ons fiyatları son durumda kısa vadeli yükselen kanal içerisinde rekor tazeleme eğilimi gösteriyor. Altın ons geçtiğimiz hafta yükselen trendin desteğine doğru geri çekilmelerde tepki ile karşılaşarak aralık içerisinde kalmayı başardı. ECB’nin faiz indirim kararı sonrasında altın onsun yeni rekor denemelerinde bulunduğunu söyleyebiliriz. Altın ons 2790 dolar olan önceki zirvesini aşması sonrasında 2800 doların üzerinde yükselişini ileri taşıdı. Aynı zamanda gümrük vergilerinin enflasyonist beklentilere neden olması altın ons fiyatlarını destekliyor. Altın onsta 2790 dolar seviyesinin üzerinde kalınmasının yükseliş eğiliminin devam etmesi ve rekor tazeleme eğiliminin korunması açısından önemli olduğunu belirtelim. 2790 doların üzerinde ise 2820 ve 2830 dolar hedef dirençler olarak izlenebilir. 2790 doların altına olası geri çekilmelerde ise 2770 doların sonraki destek olduğunu belirtebiliriz. Dolar kurunun genel desteği devam ederken, altın onsun son dönemdeki yükselişi gram altında son dönemde yeni zirveleri beraberinde getiririyor. Gram altında 3196 TL zirvesinin aşılması ile birlikte bu seviye destek haline geldi. 3196 TL’nin üzerinde kısa vadeli güçlü görünüm devam ediyor olacak. 3250 TL’nin üzerinde 3275 TL hedef direnç olarak takip edilebilir.