Önerilen Sonuçlar()
Mobil Uygulamayı İndir
QNB Invest
© 2018 QNB Invest A.Ş.
TCMB beklentilere paralel %45 olan politika faiz oranında bir değişikliğe gitmedi. TCMB toplantı metninde politika faizinin mevcut seviyesinin aylık enflasyonun ana eğiliminde belirgin ve kalıcı bir düşüş sağlanana ve enflasyon beklentileri öngörülen tahmin aralığına yakınsayana kadar sürdürüleceğini değerlendirdiğini belirtti. TCMB politika kararlarını parasal sıkılaştırmanın gecikmeli etkilerini de dikkate alarak, enflasyonun ana eğilimini geriletecek ve orta vadede %5 hedefine ulaştıracak parasal ve finansal koşulları sağlayacak şekilde belirleneceği ifade etti. TCMB Başkanı Fatih Karahan son enflasyon raporunda para politikasının gerekli sıkılık düzeyine ulaştığını, politika faizinin mevcut seviyede gerektiği müddetçe kalacağını, enflasyon görünümünde belirgin bir bozulma görülmesi halinde parasal sıkılığın gözden geçirileceğini açıklamıştı. Sıkı politika duruşunun 4. çeyreğe kadar korunacağını ve önümüzdeki dönemde para politikasına ilişkin adımların sterilizasyon araçları üzerinden gerçekleşeceğini öngörmekteyiz. Fed’in toplantı tutanaklarında üyeler politika faizinin muhtemelen zirvede olduğunu değerlendiriyor. Ancak üyeler enflasyonun sürdürülebilir biçimde %2’lik hedefe ilerlediğine emin olmadan faiz indiriminin uygun olmayacağı görüşünde bulunuyorlar. Tutanaklar, yetkililerin faiz indirimi konusunda aceleci olmayacağına ve enflasyon konusunda temkinli olduklarına işaret etti. ABD borsaları hafta içerisinde yaşanan geri çekilmenin ardından gelen alımlarla yeniden güçlü seyrine devam ediyor. BIST 100 Endeksi ise 9300’ün altına geri çekilme sonrasında yeniden bu seviyenin üzerine yükseldi. Endeksteki belirgin yukarı yönlü hareket sonrasında ara ara hafta içerisinde realizasyonların gelmesi olağan ve normal görünüyor. Endeksin bu durumda yeniden destek bulduğunu ve yükseliş eğilimini koruduğunu söyleyebiliriz. Endeks geçtiğimiz Ekim’den itibaren oluşan sıkışmayı yukarı tamamlaması sonrasında bu formasyonun gereğini yükseliş yönünde gerçekleştirmeye devam ediyor. Endeksin zaman zaman destek seviyelerine geri çekilmelerde yeniden güç toplaması önümüzdeki dönemde yükselişini daha sağlıklı bir şekilde ileri taşıması için öne çıkıyor. 9400 seviyesi ilk planda aşılması gereken hedef direnç konumunda. 9400 civarı aynı zamanda tarihi zirve seviyeye işaret ediyor. Dolayısıyla da 9400’ün aşılması yükselişin 9500 olan sonraki direncine devamı için öne çıkıyor. 9300 ve 9200’den tepki gösterdiği için endekste bu seviyeler destek olarak takip edilebilir. Olası geri çekilmelerde ise 9000 ana destek olarak izlenebilir. 9000 desteğinin üzerinde görünümün güçlü kalabileceğini belirtebiliriz. Endekste son haftalardaki yükselen trendindeki harekete bankacılık endeksi iştirak edememişti. Dolayısıyla da XBANK’ın endekse daha fazla destek vermesi yeni zirvelerin oluşması için önemli. 10.584 ise aşılması gereken direnç olarak izlenebilir. 10.000 desteğinin üzerinde ise kısa vadeli görünüm olumlu kalmaya devam edecek.
EUR/USD paritesi son dönemde 1,07-1,08 bandında alçalan kanal içerisinde zayıf bir görünüm sergiliyordu. Parite Fed’in toplantı tutanakları öncesinde 1,08 direncini aşarak alçalan kanalın üzerine yükseldi. Buna paralel paritede kısa vadeli görünüm olumlu hale geldi. 1,08’in üzerinde kaldığı sürece tepki yükselişleri devam edebilir. Bu durumda 1,09 ilk planda direnç seviyesidir. 1,09’un üzeri ise kısa vadeli yükselen trendin başlaması açısından takip edilebilir. TL ise gelişmekte olan ülke birimlerinin gerisinde hareket ederken, dolar kuru 31,00 olan önemli eşik seviyenin üzerine yükseldi. Dolar kurunda kademeli yükseliş eğilimi korunuyor. Önümüzdeki dönemde kurun bu seviye civarındaki hareketleri önemli olacak. 31,00’in üzerinde 31,10 ve 31,20 dirençler, 30,80 ve 30,70 ise seviyeleri destek olarak takip edilebilir.
Petrol fiyatları direnç seviyelerinde güç kaybına uğradı. Brent petrolde 80,50 dolar destek, 83,50 dolar ise direnç seviyesidir. Altın ons fiyatlarında 2030 dolar ilk planda direnç olarak korunuyor. Altın ons bu seviyenin üzerinde kısa vadeli yükselen trend içerisinde 2050 dolar olan sonraki direnç seviyesine doğru yükseliş gösterebilir. 2000 dolar desteğinin üzerinde kısa vadeli görünümün olumlu olduğunu belirtelim. Gram altında, dolar kurunun genel desteği sürüyor. Altın onsun da yukarı tepki göstermesi de gram altının diğer taraftan yükselmesini sağladı. Gram altın kısa vadeli yükselen trendde hareket ediyor. 2015 TL’nin üzerinde 2033 TL olan tarihi zirve seviyesine doğru yükseliş gösterebilir. 2000 TL ise destek olarak korunuyor.
BIST 100 Endeksi’nde yükselen trendde güçlü görünüm korunuyor. Endeksteki belirgin yukarı yönlü hareket sonrasında ara ara hafta içerisinde realizasyonların gelmesi olağan ve normal görünüyor. Endeksin bu durumda yeniden destek bulduğunu ve yükseliş eğilimini koruduğunu söyleyebiliriz. Endeks 9200’de destek ile karşılaşırken, yeniden 9400 direncine doğru yükseliş gösterdi. Böylece BIST 100, bankacılık endeksi öncülüğünde %1,6 oranında yükseldi. Endeks geçtiğimiz Ekim’den itibaren oluşan sıkışmayı yukarı tamamlaması sonrasında bu formasyonun gereğini yükseliş yönünde gerçekleştirmeye devam ediyor. Endeksin zaman zaman destek seviyelerine geri çekilmelerde yeniden güç toplaması önümüzdeki dönemde yükselişini daha sağlıklı bir şekilde ileri taşıması için öne çıkıyor. 9400 seviyesi ilk planda aşılması gereken hedef direnç olarak öne çıkıyor. 9400 civarı aynı zamanda tarihi zirve seviyeye işaret ediyor. Dolayısıyla da 9400’ün aşılması yükselişin 9500 olan sonraki direncine devamı için öne çıkıyor. 9300 ve 9200’den tepki gösterdiği için endekste bu seviyeler destek olarak takip edilebilir. Olası geri çekilmelerde ise 9000 ana destek olarak izlenebilir. 9000 desteğinin üzerinde görünümün güçlü kalabileceğini belirtebiliriz. Endekste son haftalardaki yükselen trendindeki harekete bankacılık endeksi iştirak edememişti. Bankacılık endeksi, BIST 100’ün gerisinde kalırken, endeksin yükselişine belirgin katkı sağlayamamıştı. XBANK dün %3,1 yükselişle endeksteki yukarı yönlü harekete öncülük etti. Dolayısıyla da XBANK’ın endekse daha fazla destek vermesi yeni zirvelerin oluşması için önemli. Bankacılık endeksinde 10.000 desteğinin üzerinde kısa vadeli yönün yukarı kalmaya devam edeceğini düşünüyoruz. 10.584 ise aşılması gereken direnç olarak izlenebilir. Üçgen sıkışma formasyonun üzerine yönelim orta vadeli görünümün güçlenmesi ve 11.000 direncine yükseliş için öne çıkıyor. Fed’in son toplantısına dair yayımlayacağı tutanaklar öne çıkıyor. Fed üyeleri bu yıl için faiz indirim yönünde görüş bildirse de, bu konuda aceleci olmayacaklarının ve enflasyonun %2 hedefine gerilemesinden emin oluncaya kadar faiz indirimi konusunda temkinli olacaklarının sinyalini veriyor. Tutanaklarda üyelerin benzer ifadelerini görebiliriz. Son dönemde beklentilerin üzerinde açıklanan enflasyon verilerinin yanı sıra Fed üyelerinden faiz indirim konusunda yılın ikinci yarısına işaret eden açıklamalar ile beklentiler aşağı geliyor. Piyasa beklentileri, Fed’in Haziran’a kadar faiz indirmeyeceği yönünde şekilleniyor. Faiz indirim beklentilerinin daha çok Temmuz’a ötelendiğini söyleyebiliriz. TCMB’nin yarın %45 olan politika faizinde bir değişikliğe gitmesi beklenmiyor. TCMB Başkanı Fatih Karahan para politikasının gerekli sıkılık düzeyine ulaştığını, politika faizinin mevcut seviyede gerektiği müddetçe kalacağını, enflasyon görünümünde belirgin bir bozulma görülmesi halinde parasal sıkılığın gözden geçirileceğini açıklamıştı. Toplantı metninde bu doğrultuda ifadeler yer alabilir.
EUR/USD paritesi son dönemde 1,07-1,08 bandında alçalan kanal içerisinde zayıf bir görünüm sergiliyordu. Parite bu akşamki Fed’in toplantı tutanakları öncesinde 1,08 direncini aşarak alçalan kanalın üzerine yükseldi. Buna paralel paritede kısa vadeli görünüm olumlu hale geldi. 1,08’in üzerinde kaldığı sürece tepki yükselişleri devam edebilir. Bu durumda 1,09 ilk planda direnç seviyesidir. 1,09’un üzeri ise kısa vadeli yükselen trendin başlaması açısından takip edilebilir. Dolar endeksindeki geri çekilme ile bazı gelişmekte olan ülke para birimleri dolar karşısında hafif toparlanma eğilimi gösteriyor. TL ise gelişmekte olan ülke birimlerinin gerisinde hareket ederken, dolar kuru 30,90 direncinin üzerine yükseldi. Dolar kurunda kademeli yükseliş eğilimi korunuyor. 30,90’ın üzerinde 31,00 seviyesi hedef direnç olarak izlenebilir. 31,00 seviyesi aynı zamanda psikolojik eşik seviyeye işaret ediyor. Önümüzdeki dönemde kurun bu seviye civarındaki hareketleri önemli olacak. 30,80 ve 30,70 ise seviyeleri destek olarak takip edilebilir.
Petrol fiyatları direnç seviyelerinde güç kaybına uğradı. Brent petrolde 80,50 dolar destek, 83,50 dolar ise direnç seviyesidir. Altın ons fiyatlarının yeniden 2000 dolar seviyesinin üzerine yükselmesi ile kısa vadeli görünümü olumlu hale gelmişti. 2030 dolar ilk planda direnç olarak izlenebilir. Altın ons bu seviyenin üzerinde kısa vadeli yükselen trend içerisinde 2050 dolar olan sonraki direnç seviyesine doğru yükseliş gösterebilir. 2000 dolar desteğinin üzerinde kısa vadeli görünümün olumlu olduğunu belirtelim. Gram altında, dolar kurunun genel desteği sürüyor. Altın onsun da yukarı tepki göstermesi de gram altının diğer taraftan yükselmesini sağladı. Gram altın kısa vadeli yükselen trendde hareket ediyor. 2015 TL’nin üzerinde 2033 TL olan tarihi zirve seviyesine doğru yükseliş gösterebilir. 2000 TL ise destek olarak korunuyor.
BIST 100 Endeksi haftaya güçlü bir başlangıç yaparken, 9400 direncinin de üzerine yükselerek tarihi zirvesini ileri taşıdı. Endeks devam eden işlemlerde ise kâr satışları karşılaşarak günü 9200’ün hafif altında %0,58 oranında düşüşle tamamladı. Endeksteki belirgin yukarı yönlü hareket sonrasında realizasyonların gelmesi olağan ve normal görünüyor. Endeks geçtiğimiz Ekim’den itibaren oluşan sıkışmayı yukarı tamamlaması sonrasında bu formasyonun gereğini yükseliş yönünde gerçekleştirmeye devam ediyor. Endeksin zaman zaman destek seviyelerine geri çekilmelerde yeniden güç toplaması önümüzdeki dönemde yükselişini daha sağlıklı bir şekilde ileri taşıması için öne çıkıyor. Endekste 9000 ana destek konumunda iken, bu seviyenin üzerinde kısa vadeli yön yukarı görünüyor. Dolayısıyla da endekste 9000’in üzerinde rekor tazeleme eğiliminin korunacağını düşünüyoruz. 9300 ve 9400 dirençlerine yükseliş gösterebilir. Olası geri çekilmelerde ise 9000 önemli destek olarak izlenebilir. 9000 desteğinin üzerinde görünümün güçlü kalabileceğini belirtebiliriz. Endekste son haftalardaki yükselen trenddeki harekete bankacılık endeksi iştirak edemedi. Bankacılık endeksi, BIST 100’ün gerisinde kalırken, endeksin yükselişine belirgin katkı sağlayamadı. Dolayısıyla da XBANK’ın BIST 100’e daha fazla destek vermesi yeni zirvelerin oluşması için önemli. Bankacılık endeksinde 10.000 desteğinin üzerinde kısa vadeli yönün yukarı kalmaya devam edeceğini düşünüyoruz. 10.584 ise aşılması gereken direnç olarak izlenebilir. Yurtdışı gelişmelere baktığımızda; ABD borsaları dün tatil dolayısıyla kapalı olması sonrasında bugün işlemlerine başlayacak. Yarın akşam Fed’in son toplantısına dair yayımlayacağı tutanaklar öne çıkıyor. Fed üyeleri bu yıl için faiz indirim yönünde görüş bildirse de, bu konuda aceleci olmayacaklarının ve enflasyonun %2 hedefine gerilemesinden emin oluncaya kadar faiz indirimi konusunda temkinli olacaklarının sinyalini veriyor. Son dönemde beklentilerin üzerinde açıklanan enflasyon verilerinin yanı sıra Fed üyelerinden faiz indirim konusunda yılın ikinci yarısına işaret eden açıklamalar ile beklentiler aşağı geliyor. Piyasa beklentileri, Fed’in Haziran’a kadar faiz indirmeyeceği yönünde şekilleniyor. Faiz indirim beklentilerinin daha çok Temmuz’a ötelendiğini söyleyebiliriz. ABD tahvil faizleri faiz indirim tahminlerinin aşağı gelmesi ile yükseliş eğilimi gösteriyor. TCMB’nin Perşembe günü ise politika faizinde bir değişikliğe gitmesi beklenmiyor. TCMB Başkanı Fatih Karahan para politikasının gerekli sıkılık düzeyine ulaştığını, politika faizinin mevcut seviyede gerektiği müddetçe kalacağını, enflasyon görünümünde belirgin bir bozulma görülmesi halinde parasal sıkılığın gözden geçirileceğini açıklamıştı.
EUR/USD paritesi dolar lehine hareketle 1,07 desteğinin hafif altını test etti. Parite bu seviyenin üzerinde kalma eğilimi gösterirken, 1,07-1,08 bandının üst tarafına doğru yönelim sergiliyor. 1,07 ana destek konumunda iken, bu seviye kısa vadeli dip oluşumu için takip edilebilir. 1,08 ilk etapta direnç konumunda; bu seviyenin üzeri tepki hareketinin ileri taşınması ve kısa vadeli görünümün olumluya dönmesi açısından izlenebilir. Aynı zamanda 1,08’in üzerinde alçalan kanalın üzerine yönelim gerçekleşiyor olacak. Bu durumda sonraki direnç 1,09 seviyesinde bulunuyor. Fed’in faizlerin zirvede olduğunu belirtmesi paritede geri çekilmeyi sınırlayabilir. Ancak diğer yandan da Fed’den faiz indirim beklentilerinin aşağı gelmesi paritenin 1,08 direncinde güç kaybetmesine neden oluyor. Gelişmekte olan ülke para birimleri zaman zaman dolar endeksindeki yükselişten olumsuz etkileniyor. TL de benzer seyir izlerken, dolar kuru 30,80 direncinin üzerine yükseldi. Dolar kurunda kademeli yükseliş eğilimi korunuyor. 30,80’in üzerinde 30,90 ve 31,00 sonraki dirençler olarak takip edilebilir. 30,70 ve 30,60 ise destek seviyesi haline geldi.
Petrol fiyatları direnç seviyelerini aşma çabası gösteriyor. Brent petrolde 80,50 dolar destek, 83,50 dolar ise direnç seviyesidir. Altın ons fiyatları son dönemde Fed’den faiz indirim beklentilerinin aşağı gelmesi ve ABD tahvil faizlerindeki yükselişle ile 2000 dolar desteğinin altına gerilemişti. Altın ons yeniden yukarı tepki göstererek bu seviyenin üzerine yöneldi. Altın onsun 2000 doların üzerinde hareket sergilemesini kısa vadeli görünümü açısından olumlu buluyoruz. Dolayısıyla da yükseliş potansiyeli ile birlikte 2030 ve 2050 dolar hedef direnç olarak izlenebilir. 2000 dolar ilk etapta destek haline gelirken, 1970 dolar ise ana destek olarak öne çıkıyor. Gram altında, dolar kurunun genel desteği sürüyor. Gram altında 1960 TL desteğinin üzerinde kısa vadeli yön yukarı görünüyor. 2000 TL’nin üzerinde 2015 ve 2033 TL ise direnç olarak takip edilebilir.
BIST 100 Endeksi geçtiğimiz hafta ara ara dalgalı bir seyir izledi. Endeks düzeltme hareketi ile 8900’a doğru geri çekilse de yeniden 9000’in üzerine yükseldi. Cuma günü ise 9300 direncinin de üzerini test etti. Böylece endeks 9306 seviyesi ile tarihi zirvesini ileri taşımış oldu. Yükselen trendde hareket eden ve orta vadeli güçlü görünümünü koruyan endeksin haftalık kazancı ise %2,3 gerçekleşti. Dolayısıyla da endekste sınırlı gelen satışların kısa vadeli düzeltme hareketi niteliğinde kaldığını gördük. Endeksteki belirgin yukarı yönlü hareket sonrasında realizasyonların gelmesi olağan ve normal görünüyor. Endeks geçtiğimiz Ekim’den itibaren oluşan sıkışmayı yukarı tamamlaması sonrasında bu formasyonun gereğini yükseliş yönünde gerçekleştirmeye devam ediyor. Endeksin zaman zaman destek seviyelerine geri çekilmelerde yeniden güç toplaması önümüzdeki dönemde yükselişini daha sağlıklı bir şekilde ileri taşıması için öne çıkıyor. Endekste 9000 ilk etapta destek konumunda iken, bu seviyenin üzerinde kısa vadeli yön yukarı görünüyor. Dolayısıyla da endekste 9000’in üzerinde rekor tazeleme eğiliminin korunacağını düşünüyoruz. 9300 ve 9500 dirençlerine yükseliş gösterebilir. Olası geri çekilmelerde ise 9000 önemli destek olarak izlenebilir. 9000 desteğinin üzerinde görünümün güçlü kalabileceğini belirtebiliriz. Bankacılık endeksi ise haftalık bazda %4,3 yükseldi. Endekste son haftalardaki yükselen trenddeki harekete bankacılık endeksi iştirak edemedi. Bankacılık endeksi, BIST 100’ün gerisinde kalırken, endeksin yükselişine katkı sağlayamadı. Dolayısıyla da XBANK’ın BIST 100’e destek vermesi yeni zirvelerin oluşması için önemli. Bankacılık endeksinde 10.000 desteğinin üzerinde kısa vadeli yönün yukarı kalmaya devam edeceğini düşünüyoruz. 10.386 ise aşılması gereken direnç olarak izlenebilir. TCMB’nin Perşembe günü politika faizinde bir değişikliğe gitmesi beklenmiyor. TCMB Başkanı Fatih Karahan para politikasının gerekli sıkılık düzeyine ulaştığını, politika faizinin mevcut seviyede gerektiği müddetçe kalacağını, enflasyon görünümünde belirgin bir bozulma görülmesi halinde parasal sıkılığın gözden geçirileceğini açıklamıştı. Yurtdışı gelişmelere baktığımızda; ABD'de ÜFE yıllık bazda %0,6’nın üzerinde %0,9 arttı. Çarşamba günü Fed’in son toplantısına dair yayımlayacağı tutanaklar öne çıkıyor. Fed üyeleri bu yıl için faiz indirim yönünde görüş bildirse de, bu konuda aceleci olmayacaklarının ve enflasyonun %2 hedefine gerilemesinden emin oluncaya kadar faiz indirimi konusunda temkinli olacaklarının sinyalini veriyor. Son dönemde beklentilerin üzerinde açıklanan enflasyon verilerinin yanı sıra Fed üyelerinden faiz indirim konusunda yılın ikinci yarısına işaret eden açıklamalar ile beklentiler aşağı geliyor. Piyasa beklentileri, Fed’in Haziran’a kadar faiz indirmeyeceği yönünde şekilleniyor. Faiz indirim beklentilerinin daha çok Temmuz’a ötelendiğini söyleyebiliriz. ABD tahvil faizleri faiz indirim tahminlerinin aşağı gelmesi ile yükseliş eğilimi gösteriyor.
ABD enflasyon rakamlarının açıklanması sonrasında dolar küresel çapta gücünü artırmıştı. EUR/USD paritesi dolar lehine hareketle 1,07 desteğinin hafif altını test etti. Parite bu seviyenin üzerinde kalma eğilimi gösterirken, 1,07-1,08 bandının üst tarafına doğru yönelim gösteriyor. 1,07 ana destek konumunda iken, bu seviye kısa vadeli dip oluşumu için takip edilebilir. 1,08 ilk etapta direnç konumunda; bu seviyenin üzeri tepki hareketinin ileri taşınması ve kısa vadeli görünümün olumluya dönmesi açısından takip edilebilir. Aynı zamanda 1,08’in üzerinde alçalan kanalın üzerine yönelim gerçekleşiyor olacak. Bu durumda sonraki direnç 1,09 seviyesinde bulunuyor. Fed’in faizlerin zirvede olduğunu belirtmesi paritede geri çekilmeyi sınırlayabilir. Ancak diğer yandan da Fed’den faiz indirim beklentilerinin aşağı gelmesi paritenin 1,08 direncinde güç kaybetmesine neden oluyor. Gelişmekte olan ülke para birimleri zaman zaman dolar endeksindeki yükselişten olumsuz etkileniyor. TL de benzer seyir izlerken, dolar kuru 30,80 direncinin üzerine yükseldi. Dolar kurunda kademeli yükseliş eğilimi korunuyor. 30,80’in üzerinde 30,90 ve 31,00 sonraki dirençler olarak takip edilebilir. 30,70 ve 30,60 ise destek seviyesi haline geldi.
Petrol fiyatları direnç seviyelerini aşma çabası gösteriyor. Brent petrolde 80,50 dolar destek, 83,50 dolar ise direnç seviyesidir. Altın ons fiyatları son dönemde Fed’den faiz indirim beklentilerinin aşağı gelmesi ve ABD tahvil faizlerindeki yükselişle ile 2000 dolar desteğinin altına gerilemişti. Altın ons yeniden yukarı tepki göstererek bu seviyenin üzerine yöneldi. Altın onsun 2000 doların üzerinde hareket sergilemesini kısa vadeli görünümü açısından olumlu buluyoruz. Dolayısıyla da yükseliş potansiyeli ile birlikte 2030 ve 2050 dolar hedef direnç olarak izlenebilir. 1970 dolar ise ana destek olarak öne çıkıyor. Gram altında, dolar kurunun genel desteği sürüyor. Gram altında 1960 TL desteğinin üzerinde kısa vadeli yön yukarı görünüyor. 2000 TL’nin üzerinde 2015 ve 2033 TL ise direnç olarak takip edilebilir.
BIST 100 Endeksi dün dalgalı bir seyir izledi. Endeks Salı günkü %2 oranındaki düşüşün ardından dün satışların devam etmesi ile 8900 seviyesine doğru geri çekildi. Endeks günün devamında ise gelen tepki alımları ile toparlandı ve 9000’in üzerine yükseliş gösterdi. Endeks günü %0,9 yükselişle tamamladı. Böylece endekste 9200’ün üzerinde gerçekleşen kâr satışları bu aşamada kısa vadeli düzeltme hareketi niteliğinde görünüyor. Endeksteki son dönemdeki belirgin güçlü yukarı yönlü hareket sonrasında realizasyonların gelmesi bu aşamada olağan ve normal görünüyor. Endeks geçtiğimiz Ekim’den itibaren oluşan sıkışmayı yukarı tamamlaması sonrasında bu formasyonun gereğini yükseliş yönünde gerçekleştirmeye devam ediyor. Endeksin zaman zaman destek seviyelerine geri çekilmelerde yeniden güç toplaması önümüzdeki dönemde yükselişini daha sağlıklı bir şekilde ileri taşıması için öne çıkıyor. Endekste 9000 yeniden destek haline gelirken bu seviyenin üzerinde kısa vadeli yön yukarı görünüyor. Dolayısıyla da endekste 9000’in üzerinde rekor tazeleme eğiliminin korunacağını düşünüyoruz. 9100 ve 9200 dirençlerinin üzerine yükseliş gösterebilir. Olası geri çekilmelerde ise 8800 önemli destek olarak izlenebilir. 8800 desteğinin üzerinde görünümün güçlü kalabileceğini belirtebiliriz. Bankacılık endeksi ise dün %1,4 oranında yükselişle BIST 100’ün yükselmesine öncülük eden sektör olarak öne çıktı. Bankacılık endeksinde 10.000 desteğinin üzerinde kısa vadeli yönün yukarı kalmaya devam edeceğini düşünüyoruz. 10.275 ve 10.294 ise aşılması gereken dirençler olarak izlenebilir. Yurtdışı gelişmelere baktığımızda; ABD’de Ocak ayı enflasyon verileri beklentilerin üzerinde açıklanmıştı. Yıllık manşet enflasyon %3,4’ten %3,1’e gerilerken, yıllık çekirdek enflasyon %3,9 seviyesinde değişim göstermedi. Böylece çekirdek enflasyon son sekiz ayın en yüksek artışını gerçekleştirmiş oldu. Fed’in özellikle çekirdek enflasyon tarafında hedefinin %2 olduğunu hatırlatalım. Fed üyeleri bu yıl için faiz indirim yönünde görüş bildirse de, bu konuda aceleci olmayacaklarının ve enflasyonun %2 hedef seviyelerine gerilemesinden emin oluncaya kadar faiz indirimi konusunda temkinli olacaklarının sinyalini veriyor. Fed Başkanı Powell, enflasyonun son bir yılda gerilediğini ve son altı ayda oldukça keskin bir düşüş gösterdiğini, iyi bir ilerleme kaydettiklerini ancak durumun henüz tamamlanmadığını ifade etmişti. Kısa vadeli faiz işlemlerini gerçekleştirenlerin beklentileri, Fed’in Haziran’a kadar faiz indirmeyeceği yönünde şekilleniyor. Dolayısıyla da faiz indirim beklentilerinin daha çok Temmuz ayına ötelendiğini söyleyebiliriz. Verinin ardından yükseliş gösteren ABD tahvil faizleri hafif güç kaybetti. Bölge borsalarındaki geri çekilme kısa vadeli olarak gerçekleştirdi. ABD borsaları bir günlük düşüşün ardından dün yukarı tepki ile günü olumlu seyirle tamamladı. S&P 500 Endeksi yeniden 5000 seviyesine yöneldi. ABD’de bugün perakende satışlar, yarın ise ÜFE takip edilecektir.
Petrol fiyatları yukarı yönlü sonrasında direnç seviyelerinde güç kaybetti. Brent petrolde 80,50 dolar destek, 83,50 dolar ise direnç seviyesidir. Altın ons fiyatları son dönemde Fed’den faiz indirim beklentilerinin aşağı gelmesi ve ABD tahvil faizlerindeki yükselişle ile 2000 dolar desteğinin altına geriledi. 2000 doların altında 1970 dolar sonraki önemli destek seviyesidir. 1970 dolar aynı zamanda ikili dip formasyonu için takip edilebilir. 2000 dolar ilk etapta direnç olarak izlenebilir. 2000 doların üzerine tepki hareketlerinde 2030 dolar sonraki direnç konumunda. Gram altında, dolar kurunun genel desteği sürüyor. Gram altında 1960 TL desteğinin üzerinde kısa vadeli yön yukarı görünüyor. 2000 TL ise direnç olarak takip edilebilir.
BIST 100 Endeksi haftaya güçlü başlangıç sonrasında direnç seviyelerini aşarken, yükselen trendde hareket etti. Buna paralel endeks dün 9200 direncinin üzerini test ederek tarihi zirvesini ileri taşıdı. Endeks geçtiğimiz Ekim’den itibaren oluşan sıkışmayı yukarı tamamlaması sonrasında bu formasyonun gereğini yükseliş yönünde gerçekleştirdi. Ancak endeks son dönemde düzeltme olmadan gerçekleştirdiği yükseliş sonrasında rekor seviyelerde kâr satışları ile karşılaştı. Endeks günü 9000’in hafif altında %2 oranında düşüşle tamamladı. Endeksteki son dönemdeki belirgin güçlü yukarı yönlü hareket sonrasında realizasyonların gelmesi bu aşamada olağan ve normal görünüyor. Endeksin zaman zaman destek seviyelerine geri çekilmelerde yeniden güç toplaması önümüzdeki dönemde yükselişini daha sağlıklı bir şekilde ileri taşıması için öne çıkıyor. Kısa vadede yeniden 9000’in üzerine yönelim gerçekleşmesi halinde 9100 ve 9200 dirençlerine yukarı yönlü hareketlilik devam edebilir. Buna paralel endekste 9000’in üzerinde rekor tazeleme eğiliminin devam etme potansiyeli bulunuyor. Olası geri çekilmelerde ise 8800 önemli destek olarak izlenebilir. 8800 desteğinin üzerinde görünümün güçlü kalabileceğini belirtebiliriz. Bankacılık endeksi 10.275 olan direncinin üzerine yönelim sonrasında güç kaybetti. Bankacılık endeksinde 10.000 desteğinin korunması kısa vadeli yönün yukarı kalması açısından takip edilebilir. Yurtdışı gelişmelere baktığımızda; ABD’de Ocak ayı enflasyon verileri beklentilerin üzerinde açıklandı. Yıllık manşet enflasyon %3,4’ten %3,1’e gerilerken, yıllık çekirdek enflasyon %3,9 seviyesinde değişim göstermedi. Böylece çekirdek enflasyon son sekiz ayın en yüksek artışını gerçekleştirmiş oldu. Fed’in özellikle çekirdek enflasyon tarafında hedefinin %2 olduğunu hatırlatalım. Fed üyeleri bu yıl için faiz indirim yönünde görüş bildirse de, bu konuda aceleci olmayacaklarının ve enflasyonun %2 hedef seviyelerine gerilemesinden emin oluncaya kadar faiz indirimi konusunda temkinli olacaklarının sinyalini veriyor. Fed Başkanı Powell, enflasyonun son bir yılda gerilediğini ve son altı ayda oldukça keskin bir düşüş gösterdiğini, iyi bir ilerleme kaydettiklerini ancak durumun henüz tamamlanmadığını ifade etmişti. Son dönemde beklentileri aşan istihdam verileri sonrasında Fed’den faiz indirim beklentileri azalış göstermişti. Enflasyon verilerinin ardından da bu eğilimin devam ettiğini görüyoruz. Kısa vadeli faiz işlemlerini gerçekleştirenlerin beklentileri, Fed’in Haziran’a kadar faiz indirmeyeceği yönünde şekilleniyor. Dolayısıyla da faiz indirim beklentilerinin daha çok Temmuz ayına ötelendiğini söyleyebiliriz. Verinin beklentilerden güçlü açıklanması sonrasında ABD tahvil faizleri kısa vadeli bant hareketinin sert bir şekilde üzerine yükselirken, dolar küresel çapta güç kazandı. ABD tahvil faizlerinin seyri bölge borsalarının performansı üzerinde etkili olacaktır. Haftanın devamında ABD’de Perşembe günü perakende satışlar, Cuma günü ÜFE verileri takip edilecektir.
ABD enflasyon rakamlarının açıklanması sonrasında dolar küresel çapta gücünü artırdı. EUR/USD paritesi dolar lehine hareketle 1,07 desteğine geri çekildi. 1,07 ana destek konumunda iken, bu seviye kısa vadeli dip oluşumu için takip edilebilir. Aksi halde 1,0650 sonraki destek seviyesidir. 1,08 ilk etapta direnç konumunda iken, bu seviyenin üzeri tepki hareketinin ileri taşınması ve kısa vadeli görünümün olumluya dönmesi açısından takip edilebilir. Fed’in faizlerin zirvede olduğunu belirtmesi paritede geri çekilmeyi sınırlayabilir. Ancak diğer yandan da Fed’den faiz indirim beklentilerinin aşağı gelmesi paritenin 1,08 direncinde güç kaybetmesine neden oluyor. Gelişmekte olan ülke para birimleri zaman zaman dolar endeksindeki yükselişten olumsuz etkileniyor. TL de benzer seyir izlerken, dolar kuru 30,70’in üzerinde hareket sergiliyor. Dolar kurunda ise kademeli yükseliş eğilimi korunuyor. 30,70’in üzerinde 30,80 ve 30,90 sonraki dirençler olarak takip edilebilir. 30,60 ve 30,50 ise destek seviyesi haline geldi.
Petrol fiyatları yukarı yönlü tepki hareketine devam ediyor. Brent petrolde 78,80 dolar destek, 83,50 dolar ise direnç seviyesidir. Altın ons fiyatları son dönemde Fed’den faiz indirim beklentilerinin aşağı gelmesi ve ABD tahvil faizlerindeki yükselişle ile 2000 dolar desteğinin altına geriledi. Dolayısıyla altın onsta kısa vadeli görünümün zayıfladığını belirtebiliriz. 2000 doların altında 1970 dolar sonraki önemli destek seviyesidir. 1970 dolar aynı zamanda ikili dip formasyonu için takip edilebilir. 2000 dolar üzerine tepki hareketlerinde 2030 dolar sonraki direnç konumunda. Gram altında, dolar kurunun genel desteği sürüyor. Gram altında 1960 TL desteğinin üzerinde kısa vadeli yön yukarı görünüyor. 2000 TL ise direnç haline gelmiş durumda.