Önerilen Sonuçlar()
Mobil Uygulamayı İndir
QNB Invest
© 2018 QNB Invest A.Ş.
BIST 100 Endeksi uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S&P’nin not kararı sonrasında haftanın ilk işlem gününde dalgalı bir seyir izledi. S&P hatırlanacağı üzere, Türkiye’nin kredi notunu B’den B+’ya yükseltirken, not görünümünü pozitif olarak korudu. Böylece kredi notu yatırım yapılabilir seviyenin dört kademe altına işaret ediyor. Kuruluş; Türkiye'de yerel seçimlerin ardından dış dengelenmenin de etkisiyle para, maliye ve gelirler politikası arasındaki koordinasyonun iyileşeceğini, gelecek iki yıl içinde portföy girişlerinin artacağını, cari açığın daralacağını, enflasyon ve dolarizasyonda düşüşü öngördüğünü belirtti. Cari açığın daraldığı ve dolarizasyonun tersine döndüğü ortamda enflasyonu düşürmeyi ve liraya olan güveni yeniden tesis etmeyi başarması halinde Türkiye'nin kredi notunun yükseltilebileceği ifade edildi. Önümüzdeki dönem için kredi derecelendirme kuruluşlarından not artırım adımlarının devam etmesine yönelik beklentilerin mevcut olduğunu belirtelim. Dolayısıyla da bu durum BIST’in orta vadeli olumlu görünümünü destekleyen bir faktör olarak öne çıkıyor. Kısa vadede ise endekste volatil bir seyir görebiliriz. Endeks dün 10.300 direncinin üzeri ile yeni rekor denemesinde bulunmasının ardından günü bu seviyenin altında yataya yakın bir seyir ile tamamladı. Endekste 10.300 direncinin aşılması yükselişin 10.400 ve 10.500 dirençlerine devam etmesi açısından önemli. Ancak 10.300 direnci aşılmadığı taktirde kısa vadeli düzeltme hareketinin gerçekleşme olasılığı bulunuyor. Dolayısıyla da güçlü performans sonrasında endekste bugün ve önümüzdeki günlerde kısa vadeli düzeltmenin gerçekleşme riskini göz önünde bulundurmak gerektiğini düşünüyoruz. Olası geri çekilmelere kâr realizasyonlarına karşı temkinli olmakta fayda bulunuyor. 10.200 ise ilk planda destek konumunda. Bu seviyenin korunması geri çekilmenin ileri taşınmaması için takip edilebilir. 10.200’ün altına yönelim halinde ise düşüş ileri taşınabilir. Bu durumda 10.000 ana destek seviyesidir. 10.000 desteği kısa vadeli olumlu görünüm açısından takip edilebilir. Ara ara yaşanabilecek geri çekilmeler endeksin güç toplaması için olağan ve sağlıklı bir durum olarak değerlendirilebilir. Orta vadeli olarak endekste görünümün güçlü ve yönün yukarı olduğunu düşünüyoruz. Bankacılık endeksinde 13.000 desteğinin üzerinde kalınması öne çıkıyor. 13.710 ise direnç seviyesidir. Yurtdışı gelişmelere baktığımızda; ABD’de Nisan ayı tarım dışı istihdamın beklentilerin altında açıklanması ve ISM hizmet endeksinin 50 seviyesinin altına geri çekilmesi sonrasında Eylül ayına ilişkin Fed’den faiz indirim ihtimali %63’ten %78 seviyesine yükseldi. Buna paralel ABD borsaları olumlu kapanışını dün de sürdürürken, kısa vadeli yükselen trendde hareket ediyor. Küresel risk iştahının yeni haftada olumlu olduğunu söyleyebiliriz. Haftanın gündeminde; Perşembe günü TCMB enflasyon raporu, İngiltere MB faiz kararı, Cuma günü içeride sanayi üretimi, işsizlik oranı öne çıkıyor.
EUR/USD paritesi Cuma günü beklentilerin altında açıklanan tarım dışı istihdam verisinin ardından 1,08 direncine yöneldi. Böylece paritede kısa vadeli görümünün güçlendiğini söyleyebiliriz. Parite son durumda 1,07-1,08 bandında yukarı tepki gösteriyor. 1,08 direncinin aşılması yükselen trendin devam etmesi açısından takip edilebilir. 1,07 desteğinin üzerinde kısa vadeli görünüm olumlu görünüyor. Dolar endeksindeki geri çekilme gelişmekte olan ülke para birimlerinin performansı için olumlu bir gelişme. TL geçtiğimiz haftadan bu yana hafif toparlanma eğilimi gösteriyor. Dolar kurunda yukarı yönlü baskının son dönemde güç kaybettiğini görüyoruz. Kurda 32,20 ve 32,00 seviyeleri destekler olarak izlenebilir. 32,00 ana desteğinin altına yönelim TL’de toparlanma eğiliminin ileri taşınması için öne çıkıyor. 32,40 ve 32,50 seviyeleri direnç haline geldi.
Petrol fiyatları gerçekleştirdiği düşüş sonrasında destek bulma çabası gösteriyor. Brent petrolde 81,00 dolar destek, 84,30 dolar ise direnç seviyesidir. Altın ons fiyatları düzeltme hareketi ile karşılaşırken, son dönemde 2300 doların altına geri çekilmişti. Kısa vadeli dip oluşumu gösteren altın ons fiyatları ABD tahvil faizlerindeki geri çekilme ile kısa vadeli yönünü yeniden yukarı çevirme eğilimi gösteriyor. Kısa vadeli göstergelerde dönüş işareti gözlemliyoruz. 2335 dolar ilk planda direnç konumunda iken, bu seviyenin üzerinde kısa vadeli görünümün güçlenmesi ile yükselen trend başlayabilir. 2350 dolar ise sonraki direnç seviyesidir. 2277 dolar ise ana destek olarak takip edilebilir. Gram altın, altın onstaki toparlanma ile yukarı tepki gösteriyor. Gram altında 2368 TL ana destek konumunda. 2400 TL’nin üzerinde 2450 TL direnç olarak izlenebilir.
Uluslararası Kredi derecelendirme kuruluşu S&P Türkiye’nin kredi notunu B’den B+’ya yükseltirken, not görünümünü pozitif olarak korudu. Böylece kredi notu yatırım yapılabilir seviyenin dört kademe altına işaret ediyor. Kuruluş; Türkiye'de yerel seçimlerin ardından dış dengelenmenin de etkisiyle para, maliye ve gelirler politikası arasındaki koordinasyonun iyileşeceğini, gelecek iki yıl içinde portföy girişlerinin artacağını, cari açığın daralacağını, enflasyon ve dolarizasyonda düşüşü öngördüğünü belirtti. Cari açığın daraldığı ve dolarizasyonun tersine döndüğü ortamda enflasyonu düşürmeyi ve liraya olan güveni yeniden tesis etmeyi başarması halinde Türkiye'nin kredi notunun yükseltilebileceği ifade edildi. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ise; S&P, Fitch ve Moody’s’in pozitif not görünümlerinin not artışlarının devamının habercisi olduğunu değerlendirdi. İçeride Nisan’da aylık enflasyon %3,18 gerçekleşirken, yıllık enflasyon %68,50’den %69,8 seviyesine yükseldi. TCMB bu yılın ikinci yarısında dezenflasyon sürecinin başlamasını öngörürken, yıl sonu enflasyon tahmini %36’da bulunuyor. BIST 100 Endeksi ise sıkışma hareketini yukarı tamamlaması sonrasında geçtiğimiz hafta 10.000 seviyesinin üzerinde yükseliş gösterdi. Endeks S&P’den not artırım beklentileri ile yükselen trendde rekor tazeleme eğilimi sergiledi. Böylece endeks haftalık bazda %3,6, bankacılık endeksi %1,8 değer kazandı. Endekste kısa ve orta vadeli görünümün güçlü olduğunu belirtelim. Endeks bugün S&P’nin not artırımı sonrasında güne olumlu bir başlangıç yapabilir. Ancak seansın açılması sonrasındaki işlemlerde beklentinin satılması ile kâr realizasyonlarının geldiğini görebiliriz. Dolayısıyla da güçlü performans sonrasında endekste bugün ve önümüzdeki günlerde kısa vadeli düzeltmenin gerçekleşme riskini göz önünde bulundurmak gerektiğini düşünüyoruz. Olası geri çekilmelere kâr realizasyonlarına karşı temkinli olmakta fayda bulunuyor. Ara ara yaşanabilecek geri çekilmeler endeksin güç toplaması için olağan ve sağlıklı bir durum olarak değerlendirilebilir. Ancak orta vadeli olarak endekste yönün yukarı olduğunu düşünüyoruz. Kısa vadede 10.300’ün üzerinde 10.400 ve 10.500 hedef dirençler olarak izlenebilir. 10.200 ara, 10.000 ise ana destek konumunda. 10.000 desteği kısa vadeli olumlu görünüm açısından öne çıkıyor. Bankacılık endeksinde 13.000 desteği üzerinde görünüm olumlu. 14.000 hedef direnç seviyesidir. Yurtdışı gelişmelere baktığımızda; ABD’de Nisan ayı istihdam verileri beklentilerin altında açıklandı. Tarım dışı istihdam aylık 243 bin beklenirken, 175 bin kişi artış gösterdi. İşsizlik oranı %3,8’den %3,9’a yükseldi. Aylık ücret artışları ise %0,2 gerçekleşti. ISM hizmet endeksi yükseliş beklentilerine karşın 51,4’ten daralma bölgesinin altına 49,4’e geriledi. Böylece Fed’den faiz indirim ihtimali %63’ten %78 seviyesine yükseldi. Haftanın gündeminde; Perşembe günü TCMB enflasyon raporu, İngiltere MB faiz kararı, Cuma günü içeride sanayi üretimi, işsizlik oranı öne çıkıyor.
EUR/USD paritesi Fed’in toplantı kararı ve öncesinde 1,07 seviyesinin altını test etmişti. Parite 1,0650 civarından bulduğu destek ile yeniden 1,07’nin üzerine yükseldi. Cuma günü ise parite beklentilerin altında açıklanan tarım dışı istihdam verisinin ardından 1,08 direncine yöneldi. Böylece paritede kısa vadeli görümünün güçlendiğini söyleyebiliriz. Parite son durumda 1,07-1,08 bandında yukarı tepki gösteriyor. 1,08 direncinin aşılması yükselen trendin devam etmesi açısından takip edilebilir. 1,07 desteğinin üzerinde kısa vadeli görünüm olumlu görünüyor. Dolar endeksindeki geri çekilme gelişmekte olan ülke para birimlerinin performansı için olumlu bir gelişme. TL geçtiğimiz haftadan bu yana hafif toparlanma eğilimi gösteriyor. Dolar kurunda yukarı yönlü baskının son dönemde güç kaybettiğini görüyoruz. Kurda 32,20 ve 32,00 seviyeleri destekler olarak izlenebilir. 32,00 ana desteğinin altına yönelim TL’de toparlanma eğiliminin ileri taşınması için öne çıkıyor. 32,40 ve 32,50 seviyeleri direnç haline geldi.
Petrol fiyatları destek seviyelerinin altına geri çekilme ile zayıf bir seyir izliyor. Brent petrolde 81,00 dolar destek, 84,30 dolar ise direnç seviyesidir. Altın ons fiyatları jeopolitik haber akşının etkisinin azalmasına bağlı olarak düzeltme ile karşılaşırken, 2300 doların altını test etmişti. Buna paralel altın ons 2277 dolar seviyesine kadar geri çekildi. Altın ons son durumda 2300 doların üzerinde kalma çabası gösteriyor. 2277 dolar ana destek olarak takip edilebilir. Bu seviyenin üzerinde kalması ile kısa vadeli dip oluşumundan bahsedebiliriz. 2335 dolar direnci kısa vadeli görünümün güçlenmesi için öne çıkıyor. Bu seviyenin üzerine yönelim sonrasında sonraki hedef direnç seviyesi 2350 dolarda bulunuyor. Gram altın, son dönemde altın onstaki düzeltme hareketi ile güç kaybına uğradı. Gram altında 2368 TL ana destek konumunda. 2400 TL’nin üzerinde 2450 TL direnç olarak izlenebilir.
BIST 100 Endeksi üçgen sıkışmasını yukarı tamamlaması sonrasında 10.000’in üzerinde rekor tazeleme eğilimi gösteriyor. Endeks 10.100 ve 10.200 dirençlerinin üzerine yönelim ile yükselen trendde hareket ediyor. Buna paralel endeks günü %1,6 yükselişle 10.209 seviyesinde yeni bir zirvede tamamladı. Endekste kısa ve orta vadeli görünümün güçlü olduğunu belirtelim. Endekste kısa vadede 10.200’ün üzerinde 10.300 ve 10.400 dirençlerine doğru yükselişin devam ettiğini görebiliriz. 10.000 destek konumunda iken, bu seviyenin üzerinde kısa vadeli yön yukarı kalmaya devam edecek. 10.000’in üzerinde trade amaçlı ek alım yapılabilir ve trade pozisyonları korunabilir görüşündeyiz. Bankacılık endeksinde 13.000 desteği üzerinde görünüm olumlu. 14.000 hedef direnç olarak öne çıkıyor. Bugün takvimde kredi derecelendirme kuruluşu S&P’nin Türkiye’nin kredi not ve görünümüne ilişkin değerlendirmesi bulunuyor. S&P Türkiye’nin kredi notunu “B” ile yatırım yapılabilir seviyenin beş kademe altında değerliyor. Yatırım yapılabilir seviyenin dört kademe altında değerleyen Fitch hatırlanacağı üzere Mart’ta Türkiye’nin kredi notunu “B”den “B+”ya yükseltmiş ve not görünümü pozitif olarak belirlemişti. S&P’nin de not artırımı gerçekleştirme ihtimali bulunuyor. Kuruluşun kararı öncesinde kredi notunda artırım beklentileri ile BIST’te yukarı yönlü hareketin devamını görebiliriz. Diğer yandan içeride enflasyon, ABD’de tarım dışı istihdam verileri öne çıkıyor. İçeride Nisan ayında aylık enflasyonun %3,4 oranında gerçekleşmesi bekleniyor. Buna göre yıllık enflasyon %68,50’den %70,3 seviyesine yükseliyor olacak. TCMB hizmet enflasyonundaki yüksek seyrin ve katılığın, enflasyon beklentilerinin, jeopolitik risklerin ve gıda fiyatlarının enflasyonist baskılarını canlı tuttuğunu düşünüyor. TCMB Başkanı Fatih Karahan son açıklamalarında; enflasyon beklentilerini kontrol altına almak için ne gerekiyorsa yapılacağını, güvenin yeniden tesisi için önemli adımlar atıldığını ve Türkiye’nin yıl sonu enflasyon hedefine ulaşma yolunda ilerlediğini belirtti. Fatih Karahan enflasyonun %73 ile %75 arasında tepe yapacağını ifade etti. TCMB bu yılın ikinci yarısında dezenflasyon sürecinin başlamasını öngörürken, yıl sonu enflasyon tahmini %36’da bulunuyor. Diğer yandan ABD’de tarım dışı istihdamın Nisan’da 243 bin kişi artması, işsizlik oranının %3,8’de kalması, aylık ücret artışlarının %0,3 gerçekleşmesi bekleniyor. ABD’de son dönemde enflasyon, istihdam rakamları beklentilerin üzerinde açıklanırken, bu durum Fed’den faiz indirim beklentilerinin ötelenmesine neden oldu. Fed Başkanı Powell faiz oranlarının beklenenden daha uzun süre yüksek kalabileceğinin sinyalini veriyor. Powell, bu hafta bir sonraki politika hamlesinin faiz artırımı olmasının muhtemel olmadığını düşündüğünü, faiz indirimi için ne zaman güven sağlayacaklarını bilmediklerini, faiz indirimi zamanlamasının verilere bağlı olacağını ve toplantıdan toplantıya karar vereceklerini ifade etti. Verilerin seyri piyasaların takibinde olacak.
EUR/USD paritesi Fed’in toplantı kararı ve öncesinde 1,07’nin altını test etti. Parite 1,0650 civarından bulduğu destek ile yeniden 1,07’nin üzerine yükseldi. 1,07-1,08 aralığını koruma çabasına devam ediyor. 1,07 ilk planda 1,0650 seviyesi ise sonraki destek konumunda. 1,0650 seviyesi kısa vadeli yönün yukarı kalması ve yükselişin yeniden 1,08 direncine doğru devam etmesi açısından öne çıkıyor. 1,06 ise ana destek olarak takip edilebilir. ABD’de açıklanacak olan istihdam verileri hareketliliğe neden olacaktır. Verilerin beklentilerin üzerinde açıklanması doların güç kazanmasına neden olabilir. Rakamların tahminlerin altında kalması halinde ise parite 1,08 direncine doğru yukarı tepki gösterebilir. Dolar endeksindeki geri çekilme bu sabah diğer gelişmekte olan ülke para birimlerine hafif olumlu yansıyor. TL ise geride hareket ediyor. Kurda 32,20 ve 32,00 seviyeleri destekler olarak izlenebilir. 32,00 ana desteğinin altına yönelim TL’de toparlanma eğiliminin ileri taşınması için öne çıkıyor. 32,50 ve 32,60 seviyeleri direnç haline geldi.
Petrol fiyatları destek seviyelerinin altına geri çekilme ile zayıf bir seyir izliyor. Brent petrolde 82,50 dolar destek, 85,00 dolar ise direnç seviyesidir. Altın ons fiyatları jeopolitik haber akşının etkisinin azalmasına bağlı olarak düzeltme ile karşılaşırken, 2300 doların altını test etmişti. Buna paralel altın ons 2280 dolar seviyesine kadar geri çekildi. Fed’in toplantısının ardından yeniden 2400 doların üzerinde yukarı yönlü tepki gösteriyor. 2280 dolar bölgesi ana destek olarak takip edilebilir. Bu seviyenin üzerinde kalması ile kısa vadeli dip oluşumundan bahsedebiliriz. 2335 dolar direnci kısa vadeli görünümün güçlenmesi için öne çıkıyor. Bu seviyenin üzerine yönelim sonrasında sonraki hedef direnç seviyesi 2350 dolarda bulunuyor. Gram altın, son dönemde altın onstaki düzeltme hareketi ile güç kaybına uğradı. Gram altında 2376 TL ana destek konumunda. 2400 TL’nin üzerinde 2450 TL direnç olarak izlenebilir.
Fed beklentilere paralel politika faizini %5,25-%5,50 bandında sabit bıraktı. Fed bilançonun küçülme hızını, hazine tahvili itfa limitini 1 Haziran'dan itibaren aylık 60 milyar dolardan 25 milyar dolara düşürerek yavaşlatma yönünde karar aldı. Fed, enflasyonun %2 hedefle uyumlu bir şekilde düşüş gösterdiğine dair daha fazla güven kazanana kadar faiz indirimlerinin uygun olmayacağını öngördüğünü belirtti. Fed Başkanı Powell düzenlediği basın toplantısında, faiz oranlarının beklenenden daha uzun süre yüksek kalabileceğinin sinyalini verdi. Powell, bir sonraki politika hamlesinin faiz artırımı olmasının muhtemel olmadığını düşündüğünü, faiz indirimi için ne zaman güven sağlayacaklarını bilmediklerini, faiz indirimi zamanlamasının verilere bağlı olacağını ve toplantıdan toplantıya karar vereceklerini ifade etti. ABD’de yarın tarım dışı istihdam verisi takip edilecek. İçeriye döndüğümüzde; BIST 100 Endeksi haftaya olumlu bir başlangıç yaparken, 10.000 olan psikolojik direnç seviyesini aştı. Hatırlanacağı üzere endeks geçtiğimiz hafta üçgen formasyon şeklinde sıkışma göstermişti. Endeks destek bölgesinde güç toplamasının ardından gelen alımlarla birlikte 9850’nin üzerine yönelim sonrasında sıkışma bölgesini yukarı tamamlamış oldu. Böylece endekste yeni bir yükselen trend başladı. Endeks Salı günü 10.133 seviyesine yükselerek yeni rekor denemesinde bulundu. Endekste kısa ve orta vadeli görünümün güçlü olduğunu belirtelim. Endekste kısa vadede 10.000’in üzerinde 10.100 ve 10.200 dirençlerine doğru yükselişin devam ettiğini görebiliriz. 9850 olan önceki zirve destek konumunda iken, bu seviyenin üzerinde kısa vadeli yön yukarı kalmaya devam edecek. 9850’nin üzerinde trade amaçlı ek alım yapılabilir ve trade pozisyonları korunabilir görüşündeyiz. Endekste önümüzdeki dönemde yeniden ara ara kâr realizasyonları ile geri çekilmeler, düzeltme hareketleri görülebilir. Ancak orta vadeli olarak endekste yönün yukarı olduğunu düşünüyoruz. Ara ara yaşanabilecek geri çekilmeler endeksin güç toplaması için olağan ve sağlıklı bir durum olarak değerlendirilebilir. Bankacılık endeksinde 13.000 desteği üzerinde görünüm olumlu. 14.000 hedef direnç olarak öne çıkıyor. Yarın kredi derecelendirme kuruluşu S&P’nin Türkiye’nin kredi not ve görünümüne ilişkin değerlendirmesi bulunuyor. S&P Türkiye’nin kredi notunu “B” ile yatırım yapılabilir seviyenin beş kademe altında değerliyor. Yatırım yapılabilir seviyenin dört kademe altında değerleyen Fitch ise hatırlanacağı üzere Mart’ta Türkiye’nin kredi notunu “B”den “B+”ya yükseltmiş ve not görünümü pozitif olarak belirlemişti. S&P’nin de yarın not artırımı gerçekleştirme ihtimali bulunuyor. Kuruluşun kararı öncesinde kredi notunda artırım beklentileri ile BIST’te yukarı yönlü hareketin devamını görebiliriz. Yarın içeride enflasyon verileri öne çıkıyor. İçeride Nisan ayında aylık enflasyonun %3,4 oranında gerçekleşmesi bekleniyor. Buna göre yıllık enflasyon %68,50’den %70,3 seviyesine yükseliyor olacak.
EUR/USD paritesi Fed’in toplantı kararı ve öncesinde 1,07’nin altını test etti. Parite 1,0650 civarından bulduğu destek ile yeniden 1,07’nin üzerine yükseldi. 1,07 seviyesini koruma çabasına devam ediyor. 1,07 ilk planda 1,0650 seviyesi ise sonraki destek konumunda. 1,0650 seviyesi kısa vadeli yönün yukarı kalması ve yükselişin yeniden 1,08 direncine doğru devam etmesi açısından öne çıkıyor. 1,06 ise ana destek olarak takip edilebilir. ABD’de açıklanacak olan istihdam verileri hareketliliğe neden olacaktır. Dolar kuru son günlerde gevşeme eğilimi gösteriyor. Türkiye’nin risk primindeki gevşemenin de hafif destek sağladığını söyleyebiliriz. Kur 32,30 seviyesinin altına yöneldi. Kurda 32,20 ve 32,00 seviyeleri destekler olarak izlenebilir. 32,00 ana desteğinin altına yönelim TL’de toparlanma eğiliminin ileri taşınması için öne çıkıyor. 32,40 ve 32,50 seviyeleri direnç haline geldi.
Petrol fiyatları destek seviyelerinin altına geri çekilme ile zayıf bir seyir izliyor. Brent petrolde 82,50 dolar destek, 85,00 dolar ise direnç seviyesidir. Altın ons fiyatları jeopolitik haber akşının etkisinin azalmasına bağlı olarak düzeltme ile karşılaşırken, 2300 doların altını test etmişti. Buna paralel altın ons 2280 dolar seviyesine kadar geri çekildi. Fed’in toplantısının ardından yeniden 2400 doların üzerinde yukarı yönlü tepki gösteriyor. 2280 dolar bölgesi ana destek olarak takip edilebilir. Bu seviyenin üzerinde kalması ile kısa vadeli dip oluşumundan bahsedebiliriz. 2335 dolar direnci kısa vadeli görünümün güçlenmesi için öne çıkıyor. Bu seviyenin üzerine yönelim sonrasında sonraki hedef direnç seviyesi 2350 dolarda bulunuyor. Gram altın, son dönemde altın onstaki düzeltme hareketi ve dolar kurundaki geri çekilme ile güç kaybına uğradı. Gram altında 2376 TL ana destek konumunda. 2400 TL’nin üzerinde 2450 TL direnç olarak izlenebilir.
BIST 100 Endeksi haftaya olumlu bir başlangıç yaparken, 10.000 olan psikolojik direnç seviyesini aştı. Hatırlanacağı üzere endeks geçtiğimiz hafta ağırlıklı olarak 9600-9850 bandında üçgen formasyon şeklinde sıkışma göstermişti. Dolayısıyla da endekste bu formasyonun yukarı tamamlanması için 9850 olan önceki zirvenin aşılması önemli idi. Endeks destek bölgesinde güç toplamasının ardından gelen alımlarla birlikte 9850’nin üzerine yönelim sonrasında sıkışma bölgesini yukarı tamamlamış oldu. Böylece endekste yeni bir yükselen trend başladı. Endeks dün de banka hisselerinin desteği ile 10.083 seviyesine yükselerek yeni rekor denemesinde bulundu. Endeks günü bu seviyede %1,7 yükseliş ile tamamladı. Bankacılık endeksi ise %1,9 değer kazandı. Endekste kısa ve orta vadeli görünümün güçlü olduğunu belirtelim. Endekste kısa vadede 10.000’in üzerinde 10.100 ve 10.200 dirençlerine doğru yükselişin devam ettiğini görebiliriz. 9850 olan önceki zirve destek konumunda iken, bu seviyenin üzerinde kısa vadeli yön yukarı kalmaya devam edecek. 9850’nin üzerinde ek alım yapılabilir ve trade pozisyonları korunabilir görüşündeyiz. Endekste önümüzdeki dönemde yeniden ara ara kâr realizasyonları ile geri çekilmeler, düzeltme hareketleri görülebilir. Ancak orta vadeli olarak endekste yönün yukarı olduğunu düşünüyoruz. Ara ara yaşanabilecek geri çekilmeler endeksin güç toplaması için olağan ve sağlıklı bir durum olarak değerlendirilebilir. Bankacılık endeksinde 13.000 desteği üzerinde görünüm olumlu. 14.000 hedef direnç olarak öne çıkıyor. Cuma günü kredi derecelendirme kuruluşu S&P’nin Türkiye’nin kredi not ve görünümüne ilişkin değerlendirmesi bulunuyor. S&P Türkiye’nin kredi notunu “B” ile yatırım yapılabilir seviyenin beş kademe altında değerliyor. Yatırım yapılabilir seviyenin dört kademe altında değerleyen Fitch ise hatırlanacağı üzere Mart’ta Türkiye’nin kredi notunu “B”den “B+”ya yükseltmiş ve not görünümü pozitif olarak belirlemişti. S&P’nin de bu hafta not artırımı gerçekleştirme ihtimali bulunuyor. Kuruluşun kararı öncesinde kredi notunda artırım beklentileri ile bu hafta içerisinde BIST’te yukarı yönlü hareketin devamını görebiliriz. Diğer yandan yarın akşam Fed’in faiz kararı ve Başkan Powell’ın basın toplantısında vereceği mesajlar bekleniyor. Fed’in politika faizini 22 yılın zirvesinde %5,25-%5,50 bandında sabit bırakması öngörülüyor. ABD’de son dönemde enflasyon, istihdam rakamları beklentilerin üzerinde açıklanırken, bu durum Fed’den faiz indirim beklentilerinin ötelenmesine neden oldu. Fed Başkanı Powell son verilerin, enflasyon hedefine dönüş konusunda daha fazla ilerlemenin kaydedilmediğini gösterdiğini, politika faizinin daha uzun süre yüksek kalabileceğini açıklamıştı. Cuma günü içeride enflasyon, ABD’de tarım dışı istihdam verileri öne çıkıyor. İçeride yıllık enflasyon %68,5 iken, Nisan’da %70’nin üzerine yükselmesi bekleniyor. TCMB bu yılın ikinci yarısında dezenflasyon sürecinin başlamasını öngörürken, yıl sonu enflasyon tahmini %36’da bulunuyor.
EUR/USD paritesi geçtiğimiz hafta ABD’de beklentilerin altında açıklanan PMI ve büyüme verileri ile 1,07’nin üzerinde kısa vadeli yükselen trendde hareket etti. Ancak Cuma günü tahminleri aşan PCE verileri sonrasında 1,07’nin altını test etse de yeniden bu seviyenin üzerine yükseldi. Parite 1,07 seviyesini koruma çabasına devam ediyor. 1,07 ilk planda 1,0670 seviyesi ise sonraki destek konumunda. 1,0670 seviyesi kısa vadeli yönün yukarı kalması ve yükselişin yeniden 1,08 direncine doğru devam etmesi açısından öne çıkıyor. 1,06 ise ana destek olarak takip edilebilir. Fed’in faiz kararı ve ABD’de açıklanacak olan istihdam verileri hareketliliğe neden olacaktır. Dolar kuru son günlerde gelişmekte olan ülke para birimlerine paralel hareket sergiliyor. Kurda yukarı yönlü baskı hafifleme gösterdi. Kurda 32,50 ve 32,60 direnç, 32,40 ve 32,30 destekler olarak takip edilebilir.
Petrol fiyatları yukarı yönlü ataklarda güç kaybına uğruyor. Brent petrolde 85,00 dolar destek, 88,60 dolar ise direnç seviyesidir. Altın ons fiyatları jeopolitik haber akşının etkisinin azalmasına bağlı olarak düzeltme ile karşılaşırken, 2300 doların altını test etmişti. Altın ons gerçekleştirdiği düzeltme hareketinin ardından kısa vadeli sıkışma içerisinde hareket ediyor. 2300-2290 dolar bölgesi ana destek olarak takip edilebilir. Bu bölgenin üzerinde kalması ile kısa vadeli dip oluşumundan bahsedebiliriz. 2335 doların üzerinde yönünü yeniden yukarı çevirme çabası gösterebilir. 2350 dolar direncinin aşılması ile yükseliş ileri taşınabilir. Gram altın, altın onstaki düzeltme hareketi ile son dönemde güç kaybına uğradı. Dolar kurunun ise genel desteği sürüyor. 2400 TL desteğinin üzerinde kısa vadeli görünüm olumlu. 2465 TL’nin aşılması halinde yükseliş devam edebilir.
BIST 100 Endeksi geçtiğimiz hafta ağırlıklı olarak 9600-9850 bandında üçgen formasyon şeklinde sıkışma gösterdi. Endeks haftanın genelinde bu bandın üst tarafına doğru yükselişlerde kâr satışları ile karşılaştı. Ancak endeks geri çekilmelerde destek bulma çabası ile güç topladı ve Cuma günü 9850 olan tarihi zirvesinin üzerine yönelerek yeni rekor denemesinde bulundu. Endeks 10.000 olan ana direnç seviyesine doğru yükseliş sonrasında günü 9916 seviyesinde %2,1 oranında yükselişle tamamladı. Bankacılık endeksi ise %3,4 oranında yükselişle BIST 100’ün yukarı yönlü seyrine öncülük etti. Endekste kısa ve orta vadeli görünümün güçlü olduğunu belirtelim. Endekste önümüzdeki dönemde yeniden ara ara kâr realizasyonları ile geri çekilmeler, düzeltme hareketleri görülebilir. Ancak orta vadeli olarak endekste yönün yukarı olduğunu düşünüyoruz. Ara ara yaşanabilecek geri çekilmeler endeksin güç toplaması için olağan ve sağlıklı bir durum olarak değerlendirilebilir. Kısa vadede ise endeks ilk etapta 10.000 direncini hedefliyor. Endekste bu direncin aşılması üçgen formasyonun yukarı tamamlanması ve yeni bir yükselen trendin başlaması için önemli. Bu durumda 10.100 ve 10.200 dirençlerine doğru yükselişin devamını görebiliriz. 9850 bir önceki tarihi zirve artık destek haline geldi. Bu seviyenin üzerinde kısa vadeli yön yukarı kalmaya devam edecek. 9850’nin üzerinde ek alım yapılabilir görüşündeyiz. 9600 desteğinin üzerinde kısa vadeli görünüm olumlu, mevcut trade pozisyonları için takip edilebilir. Bankacılık endeksinde ise güçlü görünüm korunuyor. 12.400 desteği üzerinde görünüm olumlu. 13.442 direncinin aşılması ile yükseliş devam edebilir. Cuma günü kredi derecelendirme kuruluşu S&P’nin Türkiye’nin kredi not ve görünümüne ilişkin değerlendirmesi bulunuyor. Kuruluşun kararı öncesinde kredi notunda artırım beklentileri ile bu hafta içerisinde BIST’te yukarı yönlü hareketin devamını görebiliriz. Yurtdışı gelişmelere baktığımızda; ABD’de Mart’ta kişisel tüketim harcamaları enflasyonu (PCE) beklentilerin üzerinde açıklandı. Manşet yıllık PCE %2,5’ten %2,7’ye yükselirken, çekirdek PCE ise %2,8’de sabit kaldı. Çarşamba akşamı Fed’in faiz kararı ve Başkan Powell’ın basın toplantısında vereceği mesajlar bekleniyor. Fed’in politika faizini 22 yılın zirvesinde %5,25-%5,50 bandında sabit bırakması bekleniyor. ABD’de son dönemde enflasyon, istihdam rakamları beklentilerin üzerinde açıklanırken, bu durum Fed’den faiz indirim beklentilerinin ötelenmesine neden oldu. Fed Başkanı Powell son verilerin, enflasyon hedefine dönüş konusunda daha fazla ilerlemenin kaydedilmediğini gösterdiğini, politika faizinin daha uzun süre yüksek kalabileceğini açıklamıştı. Diğer yandan Cuma günü içeride enflasyon, ABD’de tarım dışı istihdam verileri öne çıkıyor. İçeride yıllık enflasyon son durumda %68,5 seviyesinde iken, TCMB bu yılın ikinci yarısında dezenflasyon sürecinin başlamasını bekliyor. TCMB’nin yıl sonu enflasyon tahmini %36 seviyesinde bulunuyor.
EUR/USD paritesi geçtiğimiz hafta ABD’de beklentilerin altında açıklanan PMI ve büyüme verileri ile 1,07’nin üzerinde kısa vadeli yükselen trendde hareket etti. Ancak Cuma günü tahminleri aşan PCE verileri sonrasında yeniden 1,07’nin altına geri çekildi. Paritede 1,07’nin ilk planda 1,0670 destek konumunda. Bu seviye kısa vadeli yönün yukarı kalması ve yeniden 1,08 direncine doğru yükselişin devam etmesi açısından öne çıkıyor. 1,06 ise ana destek olarak takip edilebilir. Fed’in faiz kararı ve ABD’de açıklanacak olan istihdam verileri hareketliliğe neden olacaktır. Dolar kuru TCMB’nin toplantı kararı sonrasında mevcut seviyelerindeki hareketine devam ediyor. Kur 32,50-32,60 bandı dahilinde görünüm sergiliyor. Kurda 32,60 ve 32,70 direnç, 32,40 ve 32,30 destekler olarak takip edilebilir.
Petrol fiyatları geri çekilmelerde destek ile karşılaşırken, kısa vadeli yükselen trendde hareket ediyor. Brent petrolde 85,00 dolar destek, 90,00 dolar ise direnç seviyesidir. Jeopolitik tansiyonun etkisiyle 2400 doların üzerine yükselen altın ons fiyatları, gerilimin etkisinin hafiflemesi ile geçtiğimiz hafta 2300 doların altını test etti. Buna paralel altın ons düzeltme hareketi ile kısa vadeli dip oluşumu gösteriyor. 2300-2290 dolar bölgesi destek olarak takip edilebilir. Bu bölgenin üzerinde kalması ile kısa vadeli dip oluşumundan bahsedebiliriz. 2335 doların üzerinde yönünü yeniden yukarı çevirme çabası gösterebilir görüşündeyiz. 2350 dolar direncinin aşılması ile yükseliş ileri taşınabilir. Gram altın, altın onstaki düzeltme hareketi ile güç kaybına uğradı. Dolar kurunun ise genel desteği sürüyor. 2400 TL desteğinin üzerinde kısa vadeli görünüm olumlu. 2465 TL’nin aşılması halinde yükseliş devam edebilir.