Endeks 11.000 direncini hedeflemeye devam ediyor…

BIST 100 Endeksi geçtiğimiz hafta; haftanın ilk günlerinde düşüş, sonrasında yükseliş şeklinde volatil bir seyir izledi. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in borsadaki kazançların vergilendirilmesi üzerine yaptığı açıklamaların ardından endeks sert bir şekilde düşerken, 10.250 desteğine geri çekildi. Ancak devamında içeride açıklanan Haziran ayı enflasyon verileri endeksin performansına olumlu yansıdı. Hatırlanacağı üzere; TÜFE aylık bazda beklentilerin altında %1,6 oranında artarken, yıllık enflasyon %75,45’ten %71,60’a geriledi. Böylece veri aylık bazda bir yılın en yavaş enflasyonuna işaret ederken, yıllık enflasyon sekiz ayın ardından ilk kez gerileme gösterdi. Verilerin sonrasında önümüzdeki aylarda TCMB’den faiz indirim beklentilerinin yükselmesi ise endekste haftanın başında yaşanan düşüşün terse dönmesini sağladı. Buna paralel endeks banka hisseleri öncülüğünde kısa vadeli yükselen trendine başlarken, aynı zamanda 10.800’in üzerinde üçgen sıkışmasını yukarı tamamlamış oldu. BIST 100 haftalık bazda %1,9, bankacılık endeksi ise %2,8 oranında değer kazandı. Endeks 10.800’ün üzerinde 11.000 ve 11.088 olan tarihi zirve seviyesine doğru yükseliş gösterebilir. 10.700 desteğinin üzerinde kısa vadeli yön yukarı görünüyor. 10.600 desteğinin üzerinde trade pozisyonları korunabilir. Bankacılık endeksinde ise 15.000 desteğinde olumlu görünüm devam ediyor. 16.000 direncinin aşılması ile yükseliş hız ileri taşınabilir. Perşembe günü Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile TCMB Fatih Karahan bir yabancı yatırım bankası tarafından İstanbul'da düzenlenecek yatırımcı toplantısına katılacak. Dolayısıyla da BIST, yabancı yatırımcılar ile temasların devam etmesine yönelik olumlu algılama ile hafta genelinde yukarı yönlü seyir izleyebilir. Ancak ara ara dalgalanmalar da gösterebileceğini belirtelim. Diğer yandan 19 Temmuz’da Moody’s’ten not artırım beklentilerinin bulunduğunu vurgulayalım. Öte yandan; Fed Başkanı Powell’ın Eylül‘de faiz indirimi sinyali vermese de son enflasyon verilerinin epeyce bir iyileşmeye işaret ettiğini belirtmesi bu yıl Fed’den faiz indirim beklentilerinin güçlenmesini sağladı. Cuma günü ABD’de tarım dışı istihdamı Haziran’da 190 bin olan beklentilerin üzerinde 206 bin kişi artarken, Mayıs ayı verisi 272 binden 218 bin kişiye revize edildi. İşsizlik oranı ise %4’ten %4,1’e yükseldi. Mayıs ayı verisinin aşağı yönlü revize edilmesi ABD faizlerinin geri çekilmesine destek verdi. Bölge borsalarında genel olumlu hava ile risk iştahı devam ediyor. Haftanın takviminde; yarın ve Çarşamba günü Fed Başkanı Powell’ın yarıyıl sunumlarında enflasyon ve faiz indirimine yönelik yapacağı açıklamalar merakla takip edilecek. Perşembe günü ABD’de açıklanacak olan enflasyon verileri küresel piyasaların radarında olacak. Son dönemde ABD’de enflasyon verileri geri çekilirken, fiyatlar genel düzeyinde hafif soğumaya işaret ediyor. Cuma günü içeride cari işlemler dengesi açıklanacak.



EUR/USD paritesi Fed Başkanı Powell’ın açıklamaları ve düşüş gösteren ABD ISM verilerinin sonrasında faiz indirim beklentilerinin artması ile alçalan kanalını yukarı tamamlamıştı. Parite kısa vadeli yükselen trendde hareket ederken, ABD istihdam verilerinin ardından 1,08’in üzerinde kalma eğilimi gösteriyor. Paritede 1,08 desteğinin üzerinde yukarı yönlü eğilim korunuyor olacak. Bu durumda parite 1,09-1,0920 hedef direnç bölgesine doğru yönelim sergileyebilir. 1,0760 ise ara destek seviyesidir. Dolar kuru geçtiğimiz hafta 33,00 olan psikolojik direnç seviyesinin üzerini test etmesinin ardından aşağı yönlü seyir izlemişti. Doların küresel çapta güç kaybetmesi de kurdaki düşüşe destek sağladı. Kurda 32,50 önemli destek seviyesi olarak öne çıkıyor. Bu seviyenin aşağı yönlü kırılması geri çekilmenin devamı açısından önemli. 32,80 ara ve 33,00 ise  ana direnç seviyeleri olarak takip edilebilir.


Petrol fiyatları kısa vadeli yükselen trend içerisinde hareket ediyor. Brent petrolde 85,00 dolar destek, 88,60 dolar ise direnç seviyesidir. Altın ons fiyatları ABD tahvil faizlerindeki geri çekilme ile doların küresel çapta güç kaybetmesinden olumlu etkileniyor. Buna paralel kısa vadeli üçgen sıkışmasını yukarı tamamlayan altın ons fiyatlarında görünüm güçlendi. 2400 doların aşılması ile 2430 ve 2450 dolar dirençlerine doğru yükselişin devamını bekliyoruz. Altın onsta 2350 dolar önemli destek olarak izlenebilir. Bu seviyenin üzerinde kısa vadeli görünüm olumlu kalmaya devam edecek. Gram altın, altın onsun katkısıyla kısa vadeli bant hareketinin üzerine yükseldi. Böylece gram altın da yükselen trend başlamış oldu. Gram altın kısa vadede 2500 TL’nin üzerinde 2540 TL direncine doğru yükseliş gösterebilir.

Back to Top