BIST 100 Endeksi son günlerde 11.000 direncine yönelim gösterse de, bu seviyeyi aşmakta zorlandı. Buna paralel endeks 11.000 seviyesinde direnç ile karşılaşırken, güç kaybına uğradı. Endekste 10.700 ilk planda destek olarak takip edilebilir. Endeksin 10.700 desteğini koruması üçgen formasyonunun üzerinde kalması için önemli. Bu formasyon oluşumu endekste önümüzdeki dönemde yükseliş potansiyeline işaret ediyor. Dolayısıyla da 10.700’ün üzerinde endekste kısa vadeli yön yukarı kalmaya devam edecek. 10.900 direncinin üzeri ise 11.000 ve ve 11.088 olan tarihi zirve seviyesine doğru yükseliş için öne çıkıyor. Olası geri çekilmelerde ise 10.600 sonraki destek olarak izlenebilir. Bankacılık endeksinde son aylarda mevcut olan sıkışmanın direnci 16.000 seviyesinde bulunuyor. Bankacılık endeksi bir kez daha bu seviyeye doğru direnç ile karşılaştı ve sıkışmasını yukarı tamamlayamadı. 15.000 desteğinin üzerinde kalması olumlu görünümün korunması için takip edilebilir. Yarın Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile TCMB Fatih Karahan bir yabancı yatırım bankası tarafından İstanbul'da düzenlenecek yatırımcı toplantısına katılacak. Dolayısıyla da BIST, yabancı yatırımcılar ile temasların devam etmesine yönelik olumlu algılama ile destek bulma çabası gösterebilir. Diğer yandan 19 Temmuz’da Moody’s’ten not artırım beklentilerinin bulunduğunu vurgulayalım. Yabancı yatırımcılar ile toplantıların gerçekleşmesinin yanı sıra kredi not artırımlarının devam etmesi BIST’in performansı açısından olumlu. Yurtdışı gelişmelere baktığımızda; Fed Başkan Powell komite yarıyıl sunumunda, bu yılın ilk çeyreğine ait verilerin faiz oranını düşürmek için güveni desteklemediğini, ancak son enflasyon verilerinin, mütevazi bir ilerleme gösterdiğini belirtti. Powell; daha fazla iyi verinin, enflasyonun %2'ye doğru sürdürülebilir şekilde hareket ettiğine dair güvenlerini güçlendireceğini ve politika kararlarını toplantıdan toplantıya aldıklarını, politika kısıtlamalarını çok erken veya çok fazla azaltmanın enflasyonda görülen ilerlemeyi durdurabileceğini, tersine çevirebileceğini ifade etti. Powell’ın faiz indirim adımına yönelik net sinyal vermediğini belirtelim. Powell bugünkü diğer yarıyıl sunumunda benzer mesajlar verebilir. Yarın ABD’de açıklanacak olan Haziran ayı enflasyon verileri piyasaların radarında olacak. Yıllık manşet enflasyonunun %3,3’ten %3,1’e gerilemesi, çekirdek enflasyonun ise %3,4 seviyesinde kalması bekleniyor. Son dönemde ABD’de enflasyon verileri geri çekilirken, fiyatlar genel düzeyi hafif soğumaya işaret ediyor. Dolayısıyla da Haziran ayı verilerinde son aylarda olduğu gibi geri çekilmenin devam edip etmeyeceği risk iştahının seyri ve faiz indirim beklentilerini şekillendirmesi adına önemli olacak. Son durumda ABD borsalarından S&P 500 ve Nasdaq Endeksi kısa vadeli yükselen trendde zirve seviyelerde hareket ediyor.
Fed Başkanı Powell’ın gerçekleştirdiği sunumda faiz indirime yönelik olarak mesafeli duruşunu koruması ile dolar yeniden güç kazandı. Buna paralel EUR/USD 1,08 desteğine doğru geri çekildi. Paritede kısa vadeli yükselen trendde güçlü görünümün korunması ve yükseliş eğiliminin devam etmesi için 1,08 desteğinin üzerinde kalınması öne çıkıyor. Bu seviyenin üzerinde 1,09 ana direnç olmayı sürdürüyor. 1,0760 ise ikincil destek olarak izlenebilir. Powell’ın açıklamaları sonrasında gelişmekte olan ülke kurları yukarı yönde tepki gösterdi. Dolar kuru buna paralel hareketle de 33,00 olan önemli ve psikolojik direncine doğru hareketlilik sergiliyor. 33,00 seviyesinin önemli bir eşik olduğunu vurgulayalım. 32,50 ise ana destek konumunda. 32,50 desteğinin aşağı yönlü geçilmesi geri çekilme için önemli. Bu seviyenin üzerinde kaldığı sürece kurda tepki alımlarının geldiğini görebiliriz.
Petrol fiyatları kısa vadeli yükselen trendinin ardından aşağı yönlü seyir izliyor. Brent petrolde 83,00 dolar destek, 85,50 dolar ise direnç seviyesidir. Kısa vadeli üçgen sıkışmasını yukarı tamamlayan ve 2400 dolar direncine yönelen altın ons fiyatları güç kaybına uğradı. Altın onsta 2350 dolar önemli destek olarak izlenebilir. Bu seviyenin üzerinde kısa vadeli görünüm olumlu kalmaya devam edecek. Dolayısıyla da altın onsun 2350 doların üzerinde kalması yukarı tepkinin devam etmesi için önemli. 2400 doların aşılması ile yükselişin 2430 ve 2450 dolar dirençlerine doğru devamı için takip edilebilir. Gram altın, yeniden 2500 TL’nin üzerine tepki gösterdi. Gram altın kısa vadede 2500 TL’nin üzerinde 2540 TL hedef direnç konumunda. 2460 TL desteğinin üzerinde kısa vadeli görünümün güçlü olduğunu belirtelim.