QNB Invest Odak

İrem Dışpınar 31 Mayıs 2024 Cuma
Endekste 10.500’de seans içi grafik güçlenecek, gözler ABD PCE verilerinde…

BIST 100 Endeksi 10.400 seviyesinden yukarı tepki gösterirken, 10.500 direncinin üzerini test etti. Endeks günü yataya yakın, bankacılık endeksi ise %0,5 oranında yükselişle tamamladı. Endekste 10.400 desteğinin üzerinde kalınması ile birlikte artık dip oluşumundan bahsedebiliriz. Bu seviyenin üzerinde mevcut trade pozisyonları korunabilir ve trade fırsatları değerlendirilebilir görüşündeyiz. 10.500’ün aşılması ile birlikte seans içi grafik, 10.600’ün üzerinde ise günlük grafikte görünüm güçleniyor olacak. Dolayısıyla da 10.500’ün üzerinde yükseliş devam edebileceğinden ek alım yönünde pozisyon alınabilir. BIST’te yükselen trendeki rekor tazeleme eğiliminin ardından ara ara geri çekilmeler endeksin güç toplaması için olağan ve sağlıklı bir durum olarak değerlendirilebilir. Önümüzdeki dönem için kredi derecelendirme kuruluşlarından not artırım adımlarının devam etmesine yönelik beklentilerin mevcut olduğunu belirtelim. Endeksin teknik olarak içerisinde bulunduğu görünüm önümüzdeki dönemde/aylarda ara ara düzeltmeler ile yukarı yönlü seyrine devam edeceğine işaret ediyor. Orta vadeli olarak endekste görünümün güçlü ve yönün yukarı olduğunu düşünüyoruz. Buna paralel endeksin teknik olarak geçtiğimiz aylarda oluşturduğu formasyonun gereği olarak vadeler itibarıyla 12.000 ve 15.000 hedeflerine doğru yönelim gösterebileceğini düşünüyoruz. Diğer yandan kaynaklara dayandırılan habere göre; yasadışı para akışını engellemeye yönelik hamlelerinin ardından Türkiye’nin FATF’in gri listesinden çıkmaya çok yakın olduğu belirtiliyor. FATF’nin kararının 28 Haziran’da gelmesi bekleniyor. Yurtdışı yerleşikler 24 Mayıs haftasında 1,57 milyar dolarlık tahvil aldı. Yabancının son dört haftadaki tahvil alımı 6,5 milyar dolar seviyesine ulaştı. Yabancıların hisse senedi satışı ikinci haftada da devam etti. Yurtdışı yerleşikler bir önceki hafta 232 milyon dolarlık satışın ardından geçen hafta 27,9 milyon dolarlık hisse satışı gerçekleştirdi. TCMB’nin verilerine göre 24 Mayıs haftasında brüt rezervleri 139,1 milyar dolardan 142,2 milyar dolara yükseldi. Net rezervler de aynı dönemde 40,3 milyar dolara ulaştı. Bir önceki hafta net rezervler 33,8 milyar dolar seviyesinde gerçekleşmişti. Swap hariç net rezervler ise artı bölgeye doğru yaklaştı. Yurtdışı gelişmelere baktığımızda; ABD’de GSYH büyümesi yılın ilk çeyreğinde yıllık bazda %1,6’dan %1,3 seviyesine revize edildi. Tüketim harcamalarının etkisiyle büyüme daha ılımlı hızla gerçekleşti. Diğer yandan ABD’de bugün açıklanacak olan kişisel tüketim harcamaları enflasyonu (PCE) öne çıkıyor. Aylar sonrasında Nisan’da düşüş gösteren diğer ABD enflasyon verilerinin ardından gözler kişisel tüketim harcamaları enflasyonuna çevrilecek. Fed üyelerinin son dönemde sıkılaştırma ihtimalinden bahsetmesi ile şahinvari açıklamalar yaptığını gözlemlemekteyiz. Enflasyon verileri piyasaların seyrinde ve faiz indirim beklentileri üzerinde etkili olacak. Yıllık manşet PCE’nin %2,7, çekirdek PCE’nin ise %2,8 seviyesinde kalması bekleniyor.


EUR/USD; ECB’nin Haziran’da faiz indirim yanlısı açıklamalarda bulunması ve Fed’in toplantı tutanaklarında üyelerin faiz artırım ihtimaline yönelik görüş bildirmesi ile 1,08 desteğinin altını test etti. ABD büyüme verisinin aşağı yönlü revize edilmesi ise doların hafif güç kaybetmesine neden oldu. Buna paralel EUR/USD yukarı yönlü tepki ile yeniden 1,08’in üzerine yükselerek, 1,08-1,09 bandına geri döndü. Paritede 1,08 kısa vadeli yükselen trend desteğine işaret ettiğinden bu seviyenin üzerinde kalınması önemli. 1,09 seviyesi ise direnç olarak geçerli. ABD PCE verilerinin seyri etkili olacak. Nisan ayı enflasyon verileri gibi PCE rakamlarında da geri çekilme olması halinde 1,09 ve üzerine doğru hareketlilik yaşanabilir. PCE verilerinin beklentilerin üzerinde rakamlara işaret etmesi halinde 1,08 desteği ve altına geri çekilme gerçekleşebilir. Dolar kuru son haftalarda 32,20 civarında hareket sergilerken, bu seviyenin altında kalıcı olmakta zorlanıyor. 32,20’nin üzerinde yeniden yukarı tepki gösteriyor. Kurda 32,30 ve 32,40 direnç seviyeleridir. 32,00 seviyesi ana destek olarak izlenebilir. 32,00 aynı zamanda psikolojik desteğe işaret ettiğinden bu seviyenin altına yönelim TL’de toparlanmanın ileri taşınması açısından öne çıkıyor.


Petrol fiyatları yukarı yönlü hareketlerde güç kaybına uğramaya devam ediyor. Brent petrolde 80,40 dolar destek, 83,50 dolar ise direnç seviyesidir. Altın ons fiyatları kısa vadede destek bulma çabasına devam ediyor. 2325 dolar ilk planda destek olarak takip edilebilir. 2325 dolar desteğinin üzerinde altın onsta kısa vadeli dip oluşumundan bahsedebiliriz. 2350 doların üzerinde güçlenen kısa vadeli görünüm ile birlikte 2370 ve 2385 dolar dirençlerine doğru yükselişin devamını görebiliriz. Gram altın; dolar kurundaki tepki ile 2400 TL desteğinin üzerindeki hareketine devam ediyor. 2400 TL desteği kısa vadeli görünüm ve dip oluşumu için takip edilebilir. 2450 TL’nin üzerinde 2480 TL ise ilk planda hedef direnç seviyesidir.

 
İkon-ok
İrem Dışpınar 30 Mayıs 2024 Perşembe
Endeks 10.600 desteğinin altına geri çekildi…

BIST 100 Endeksi kısa vadeli sıkışma oluştururken, bu oluşumun üst bandı olan 10.700 direncinin üzerine yükselme çabası gösterdi. Ancak endeks gelen satışlarla birlikte bu seviyenin üzerinde kalıcı olamadı ve 10.600 desteğini aşağı kırdı. Böylece endeks bu sıkışmanın altına geri çekilmiş oldu. Endeks devamında 10.500 seviyesinin de altına yöneldi. Buna paralel günü %1,9 oranında düşüşle 10.479 seviyesinde tamamladı. Buna paralel endekste haftanın başından beri mevcut olan dip oluşumunun henüz gerçekleşmediğini belirtebiliriz. 10.600 desteğinin aşağı geçilmesi ile birlikte bu seviye direnç haline geldi. 10.600 direnci endeksin yeniden sıkışma bölgesine yönelmesi ve tepki alımlarını ileri taşıması için önemli. 10.600’ün altında aşağı yönlü risk devam edebileceğinden temkinli olmakta yarar bulunuyor. 10.400 ilk planda destek olup, sonraki destek seviyesi 10.300’de bulunuyor. Bankacılık endeksi ise kısa vadeli alçalan kanalı yukarı tamamlamasının ardından satış baskısı altında kaldı. Buna paralel bankacılık endeksi kısa vadeli formasyonun gereğini getirememiş oldu. 15.000-14.800 destek bölgesi olarak takip edilebilir. Bankacılık endeksinde bu aralık geri çekilmenin ileri taşınmaması açısından izlenebilir. 15.500 ise ana direnç olarak öne çıkıyor. BIST’te yükselen trendeki rekor tazeleme eğiliminin ardından ara ara yaşanabilecek geri çekilmeler endeksin güç toplaması için olağan ve sağlıklı bir durum olarak değerlendirilebilir. Önümüzdeki dönem için kredi derecelendirme kuruluşlarından not artırım adımlarının devam etmesine yönelik beklentilerin mevcut olduğunu belirtelim. Orta vadeli olarak endekste görünümün güçlü ve yönün yukarı olduğunu düşünüyoruz. Yurtdışı gelişmelere baktığımızda; Fed’in 12 şubesinden gelen analizlerle hazırlanan Fed Kitap raporunda, ulusal ekonomik aktivitenin Nisan ayı başından Mayıs ortasına kadar genişlemeye devam ettiği, ancak koşulların sektörlere ve bölgelere göre değişiklik gösterdiği belirtildi. Yarın ise ABD’de kişisel tüketim harcamaları enflasyonu (PCE) öne çıkıyor. Aylar sonrasında Nisan’da düşüş gösteren diğer ABD enflasyon verilerinin ardından gözler kişisel tüketim harcamaları enflasyonuna çevrilecek. Fed üyelerinin son dönemde sıkılaştırma ihtimalinden bahsetmesi ile şahinvari açıklamalar yaptığını gözlemlemekteyiz. Enflasyon verileri piyasaların seyrinde ve faiz indirim beklentileri üzerinde etkili olacak. Yıllık manşet PCE’nin %2,7, çekirdek PCE’nin ise %2,8 seviyesinde kalması bekleniyor.




EUR/USD; ECB’nin Haziran’da faiz indirim yanlısı açıklamalarda bulunmasına ve Fed’in toplantı tutanaklarında üyelerin faiz artırım ihtimaline yönelik görüş bildirmesi ile 1,08 desteğine geri çekildi. Yarın ABD’de açıklanacak olan enflasyon verileri belirleyici olacaktır. Paritede 1,08 kısa vadeli yükselen trend desteğine işaret ettiğinden bu seviyenin üzerinde kalınması önemli. Aksi halde kısa vadeli görünüm zayıflayabilir. Bu durumda 1,0760 ise ilk planda destek seviyesidir. 1,09 seviyesi ise direnç olarak geçerli. Dolar kuru son haftalarda 32,20 civarında hareket sergilerken, bu seviyenin altında kalıcı olmakta zorlanıyor. 32,20’nin altına doğru hareket sergilese de yeniden yukarı tepki gösteriyor. Doların küresel çapta hafif güçlenmesi ile bu sabah gelişmekte olan ülke kurları yukarı tepki gösteriyor. Kurda 32,30 ve 32,40 direnç seviyeleridir. 32,00 seviyesi ana destek olarak izlenebilir. 32,00 aynı zamanda psikolojik desteğe işaret ettiğinden bu seviyenin altına yönelim TL’de toparlanmanın ileri taşınması açısından öne çıkıyor.


Petrol fiyatları kısa vadeli alçalan kanalı yukarı tamamlarken görünümünü olumlu hale getirdi. Brent petrolde 82,70 dolar destek, 84,70 dolar ise direnç seviyesidir. Altın ons fiyatları 2370 dolar direncine doğru güç kaybına uğradı. 2325 dolar kısa vadeli destek olarak takip edilebilir. 2325 dolar desteğinin üzerinde altın onsta kısa vadeli dip oluşumundan bahsedebiliriz. 2350 doların üzeri ise yukarı tepkinin 2370 ve 2385 dolar dirençlerine devamı için izlenebilir. Gram altın; dolar kurundaki tepki ile 2400 TL desteğinin üzerindeki hareketine devam ediyor. 2400 TL desteği kısa vadeli görünüm ve dip oluşumu için takip edilebilir.2450 TL’nin üzerinde 2480 TL ise ilk planda hedef direnç seviyesidir.


 
İkon-ok
İrem Dışpınar 29 Mayıs 2024 Çarşamba
Endekste 10.700’ün üzerinde görünüm güçlenebilir…

BIST 100 Endeksi gün içerisinde dalgalı seyirle dip oluşum çabasına devam ediyor. Endeks 10.600 desteğinin altını test etse de gelen tepki alımları ile 10.700 direncinin üzerine yükseldi. Endeks günü 10.678 seviyesinde %0,2 oranında yükselişle tamamladı. Bankacılık endeksi ise %1,9 oranında yükselişle BIST 100 Endeksi’ni destekledi. Endeks seans içi grafikte ikili dip oluşum eğilimi ile görünümünü olumlu hale getirdi. Endekste 11.000 civarından başlayan düzeltme hareketi sonrasında artık destek bulma eğiliminin hâkim olduğunu görmekteyiz. 10.600-10.580 bant aralığının kısa vadeli dip olduğunu düşünmekteyiz. 10.700 ise direnç olarak korunuyor. Endeks gün içerisinde 10.700 direncini aşarak alçalan trendinin üzerine yükselerek kısa vadeli görünümünü güçlendirebilir. Seans içi görünümde gerçekleşen ikili dip formasyonunun endeksin günlük grafikte yükselişini ileri taşıması için işaret olarak görüyoruz. Dolayısıyla da endeksin 10.700’ün üzerinde yeniden 10.800 ve 11.000 dirençlerine doğru yükseliş göstermesini bekliyoruz. 10.600 desteğinin üzerinde mevcut trade pozisyonların korunmasını ve trade fırsatlarının değerlendirilmesini öneriyoruz. 10.700’ün üzerinde yeni bir yükselen trend başlayacağından ek alım yapılabilir görüşündeyiz. Bankacılık endeksi ise 15.000 desteğinin üzerinde dip oluşumunun ardından kısa vadeli alçalan kanalın üzerinde yeni bir yükselen trende başladı. 15.400’ün üzerinde bankacılık endeksi yükselişin ilk etapta 16.000 direncine doğru devam ettirebilir. CDS’imizin son yılların en düşük seviyesine gerilemesi BIST’in performansı açısından pozitif. BIST’te yükselen trendeki rekor tazeleme eğiliminin ardından ara ara yaşanabilecek geri çekilmeler endeksin güç toplaması için olağan ve sağlıklı bir durum olarak değerlendirilebilir. Önümüzdeki dönem için kredi derecelendirme kuruluşlarından not artırım adımlarının devam etmesine yönelik beklentilerin mevcut olduğunu belirtelim. TL varlıklara yabancı ilgisi devam ediyor. Orta vadeli olarak endekste görünümün güçlü ve yönün yukarı olduğunu düşünüyoruz. Endeksin teknik olarak içerisinde bulunduğu görünüm önümüzdeki dönemde/aylarda ara ara düzeltmeler ile yukarı yönlü seyrine devam edeceğine işaret ediyor. Buna paralel endeksin teknik olarak geçtiğimiz aylarda oluşturduğu formasyonun gereği olarak vadeler itibarıyla 12.000 ve 15.000 hedeflerine doğru yönelim gösterebileceğini düşünüyoruz. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek; uyguladıkları politikalarla düşen risk priminin hem kamunun hem özel sektörün dış borçlanma maliyetlerini azalttığını ve dış finansmana erişimini de kolaylaştırdığını belirtti. Yurtdışı ajandada, Cuma günü ABD’de kişisel tüketim harcamaları enflasyonu öne çıkıyor. Aylar sonrasında Nisan’da düşüş gösteren diğer ABD enflasyon verilerinin ardından gözler kişisel tüketim harcamaları enflasyonuna çevrilecek.

 




EUR/USD; ECB’nin Haziran’da faiz indirim yanlısı açıklamalarda bulunmasına ve Fed’in toplantı tutanaklarında üyelerin faiz artırım ihtimaline yönelik görüş bildirmesine rağmen dirençli bir seyir izliyor. Buna paralel parite 1,08 desteğinin üzerinde kalmayı başardı. 1,08-1,09 bandında hafif yukarı tepki gösteriyor. Paritede kısa vadeli yükselen trenddeki hareket ise korunuyor. Yükselişlerde güç kaybına uğradığı 1,09 seviyesi ana direnç olarak geçerli. 1,08 desteğinin üzerinde kısa vadeli görünüm olumlu. Dolar kuru son haftalarda 32,20 civarında hareket sergilerken, bu seviyenin altında kalıcı olmakta zorlanıyor. 32,20’nin altına doğru hareket sergilese de yeniden yukarı tepki gösteriyor. 32,30 ve 32,40 direnç seviyeleridir. 32,00 seviyesi ana destek olarak izlenebilir. 32,00 aynı zamanda psikolojik desteğe işaret ettiğinden bu seviyenin altına yönelim TL’de toparlanmanın ileri taşınması açısından öne çıkıyor.



Petrol fiyatları kısa vadeli alçalan kanalı yukarı tamamlarken görünümünü olumlu hale getirdi. Brent petrolde 82,70 dolar destek, 86,00 dolar ise direnç seviyesidir. Altın ons fiyatları düzeltme hareketinin ardından yukarı yönlü tepki gösteriyor. 2325 dolar kısa vadeli destek olarak takip edilebilir. 2325 dolar desteğinin üzerinde altın onsta kısa vadeli dip oluşumundan bahsedebiliriz. 2350 doların üzeri ise yukarı tepkinin 2370 ve 2385 dolar dirençlerine devamı için izlenebilir. Gram altın; altın onstaki tepki ile 2400 TL desteğinin üzerindeki hareketine devam ediyor. 2400 TL desteği kısa vadeli görünüm ve dip oluşumu için takip edilebilir.2450 TL’nin üzerinde 2480 TL ise ilk planda hedef direnç seviyesidir.

İkon-ok
İrem Dışpınar 28 Mayıs 2024 Salı
Endekste 10.700’ün üzeri tepkinin devamı için izlenebilir…

BIST 100 Endeksi haftanın ilk işlem gününde destek ve direnç bölgeleri arasında dalgalı bir seyir izledi. Endeks 10.700 direncinin üzerinde güç kaybına uğrarken, 10.600 desteğinin altında yukarı tepki gösterdi. Buna paralel endeks günü %0,2 oranında düşüşle 10.657 seviyesinde tamamladı. Bankacılık endeksinin ise %0,7 oranında yükselmesi endekste aşağı yönlü hareketi sınırladı. Endekste 10.700 seviyesi direnç olarak korunuyor. Bu seviyenin üzerinde kalıcı olması endekste kısa vadeli düzeltme hareketinin geride kalması için önemli. Ancak 10.700’ün altında düzeltmenin devam etme olasılığı sürecektir. Buna paralel 10.700’ün altında temkinli olmakta fayda bulunuyor. 10.700’ün altında 10.600 ve 10.500 desteklerine doğru geri çekilme gerçekleşebileceğinden; 10.700 seviyesi aşılmadan trade amaçlı yeni alım konusunda aceleci olunmamalı görüşündeyiz. 10.700’ün üzeri yukarı tepki için öne çıktığından bu durumda 10.800 ve 11.000 hedef dirençler olarak izlenebilir. 10.800 kısa vadeli alçalan kanalın yukarı tamamlanması için takip edilebilir. Bankacılık endeksi ise görünüm açısından önemli olan 15.000 desteğinin altını test etse de bu seviyenin üzerinde kalmayı başardı. Buna paralel bankacılık endeksi destek seviyelerini savundu. 15.400 direncinin aşılması ile yeniden kısa vadeli görünüm güçlenebilir. Bu durumda yükselişin devam ettiğini görebiliriz. CDS’imizin son yılların en düşük seviyesine gerilemesi BIST’in performansı açısından pozitif. BIST’te yükselen trendeki rekor tazeleme eğiliminin ardından ara ara yaşanabilecek geri çekilmeler endeksin güç toplaması için olağan ve sağlıklı bir durum olarak değerlendirilebilir. Önümüzdeki dönem için kredi derecelendirme kuruluşlarından not artırım adımlarının devam etmesine yönelik beklentilerin mevcut olduğunu belirtelim. TL varlıklara yabancı ilgisi devam ediyor. Orta vadeli olarak endekste görünümün güçlü ve yönün yukarı olduğunu düşünüyoruz. Endeksin teknik olarak içerisinde bulunduğu görünüm önümüzdeki dönemde/aylarda ara ara düzeltmeler ile yukarı yönlü seyrine devam edeceğine işaret ediyor. Buna paralel endeksin teknik olarak geçtiğimiz aylarda oluşturduğu formasyonun gereği olarak vadeler itibarıyla 12.000 ve 15.000 hedeflerine doğru yönelim gösterebileceğini düşünüyoruz. Diğer yandan TCMB Başkanı Fatih Karahan; manşet enflasyonda Haziran ile ciddi bir gerileme beklediklerini, sıkı para politikasının devam ettirileceğini ve TL'nin reel olarak değer kazanmasını beklediklerini belirtmişti. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ise yabancı sermaye girişlerinin öngördüklerinden de yüksek olduğunu, reel döviz kurunu dengelemeye yardımcı olduğunu ifade etti. Yurtdışı ajandada, Cuma günü ABD’de kişisel tüketim harcamaları enflasyonu öne çıkıyor. Aylar sonrasında Nisan’da düşüş gösteren diğer ABD enflasyon verilerinin ardından gözler kişisel tüketim harcamaları enflasyonuna çevrilecek. Dolayısıyla da bu haftaki enflasyon verileri piyasaların seyrinde ve faiz indirim beklentileri üzerinde etkiye neden olacak.


EUR/USD; ECB’nin Haziran’da faiz indirim yanlısı açıklamalarda bulunmasına ve Fed’in toplantı tutanaklarında üyelerin faiz artırım ihtimaline yönelik görüş bildirmesine rağmen dirençli bir seyir izliyor. Buna paralel parite 1,08 desteğinin üzerinde kalmayı başardı. 1,08-1,09 bandında hafif yukarı tepki gösteriyor. Paritede kısa vadeli yükselen trenddeki hareket ise korunuyor. Yükselişlerde güç kaybına uğradığı 1,09 seviyesi ana direnç olarak geçerli. 1,08 desteğinin üzerinde kısa vadeli görünüm olumlu. Dolar kuru son haftalarda 32,20 civarında hareket sergilerken, bu seviyenin altında kalıcı olmakta zorlanıyordu. Kurun son durumda 32,20 desteğini aşağı kırdığını söyleyebiliriz. Dolayısıyla da kısa vadede TL lehine bir eğilim yaşandığını görmekteyiz. 32,20 artık direnç haline gelirken, 32,00 seviyesi ana destek olarak izlenebilir. 32,00 aynı zamanda psikolojik desteğe işaret ettiğinden bu seviyenin altına yönelim TL’de toparlanmanın ileri taşınması açısından öne çıkıyor.


Petrol fiyatları aşağı yönlü trendde hareket ediyor Brent petrolde 80,80 dolar destek, 84,30 dolar ise direnç seviyesidir. ABD tahvil faizlerindeki yükselişle düzeltme hareketi içerisine giren ve 2400 dolar desteğinin altına geri çekilen altın ons fiyatları son durumda kısa vadeli dip oluşumu çabası gösteriyor. Jeopolitik riskler aşağı yönlü hareketleri sınırlıyor. 2325 dolar kısa vadeli destek olarak takip edilebilir. 2325 dolar desteğinin üzerinde altın onsta kısa vadeli dip oluşumundan bahsedebiliriz. 2350 doların üzeri ise yukarı tepkinin 2370 ve 2385 dolar dirençlerine devamı için izlenebilir. Gram altın; altın onstaki tepki ile 2400 TL desteğinin üzerindeki hareketine devam ediyor. 2400 TL desteği kısa vadeli görünüm ve dip oluşumu için takip edilebilir. 2450 TL ise ilk planda direnç seviyesidir.

İkon-ok
İrem Dışpınar 27 Mayıs 2024 Pazartesi
Endekste 10.700 tepki açısından takip edilebilir, 10.600 ilk planda destek…

BIST 100 Endeksi yükselen trendde 11.000 seviyesinin üzeri ile tarihi zirvesini ileri taşıması sonrasında kar satışları ile karşılaştı. Endeks 10.800’e doğru tepki hareketinde güç kaybına uğrarken, 10.700 desteğinin altına geri çekildi. Buna paralel endeks Cuma günü %1,1 oranında düşüşle günü 10.677 seviyesinde tamamladı. Endekste 10.700 seviyesi artık direnç olarak takip edilebilir. Endekste bu seviyenin altında kalındığı sürece düzeltme hareketinin devam etme olasılığı mevcut. Buna paralel 10.700’ün altında temkinli olmakta fayda bulunuyor. 11.000 ise ana direnç olarak korunuyor. Düzeltme hareketinin sona ermesi ve endeksin yeniden yukarı yönlü trendde görünüm sergilemesi için 11.000 ana direncinin aşılması gerekiyor. 10.700’ün altında 10.600 ve 10.500 desteklerine doğru geri çekilme gerçekleşebileceğinden; 10.700 aşılmadan  trade amaçlı yeni alım konusunda aceleci olunmamalı görüşündeyiz. Bankacılık endeksi ise %16,8’e varan haftalık yükseliş sonrasında son iki işlem gününde kâr satışları ile geri çekildi. Bankacılık endeksinin kısa vadeli görünümü için 15.000 desteğinin üzerinde kalması takip edilebilir. 16.000 ise ana direnç olarak korunuyor. CDS’imizin son yılların en düşük seviyesine gerilemesi BIST’in performansı açısından pozitif. BIST’te yükselen trendeki rekor tazeleme eğiliminin ardından ara ara yaşanabilecek geri çekilmeler endeksin güç toplaması için olağan ve sağlıklı bir durum olarak değerlendirilebilir. Önümüzdeki dönem için kredi derecelendirme kuruluşlarından not artırım adımlarının devam etmesine yönelik beklentilerin mevcut olduğunu belirtelim. TL varlıklara yabancı ilgisi devam ediyor. Orta vadeli olarak endekste görünümün güçlü ve yönün yukarı olduğunu düşünüyoruz. Endeksin teknik olarak içerisinde bulunduğu görünüm önümüzdeki dönemde/aylarda ara ara düzeltmeler ile yukarı yönlü seyrine devam edeceğine işaret ediyor. Buna paralel endeksin teknik olarak geçtiğimiz aylarda oluşturduğu formasyonun gereği olarak 12.000 ve vadeler itibarıyla 15.000 hedeflerine doğru yönelim gösterebileceğini düşünüyoruz. Haftanın ajandasında; Perşembe günü içeride dış ticaret dengesi, ABD’de GSYH, Cuma günü içeride GSYH, büyümesi Euro Bölgesi’nde enflasyon, ABD’de kişisel tüketim harcamaları enflasyonu öne çıkıyor. Ayların ardından Nisan’da düşüş gösteren diğer ABD enflasyon verilerinin ardından gözler kişisel tüketim harcamaları enflasyonuna çevriliyor olacak. Geçtiğimiz hafta yayımlanan Fed’in toplantı tutanakları son verilerin dezenflasyon sürecinin beklenenden daha uzun sürebileceğini gösterdiğini ve bazı banka yetkililerin gerekmesi halinde faiz oranlarını artırmaya açık olduğunu ortaya koydu. Bazı yetkililer, enflasyona yönelik risklerin gerektirmesi halinde politikayı daha da sıkılaştırma ihtimalinden bahsetti. Para piyasalarındaki fiyatlamalarda Fed'in Eylül’de faiz indirimlerine başlama ihtimali %50'ye geriledi. Dolayısıyla da bu haftaki enflasyon verileri piyasaların seyrinde ve faiz indirim beklentileri üzerinde etkili olacak.

 


EUR/USD; ECB Başkanı Lagarde’ın Haziran’da faiz indirim yanlısı açıklama yapması ve Fed’in toplantı tutanaklarında üyelerin faiz artırım ihtimaline yönelik görüş bildirmesi ile geri çekildi. Buna paralel parite 1,08-1,09 bandının alt tarafına yöneldi. Parite 1,08’e doğru geri çekilmede yukarı tepki gösteriyor. Paritenin 1,08 desteğinin üzerinde kalması kısa vadeli yükselen trenddeki hareketini koruması açısından önemli. 1,08’in altında ise 1,0760 desteğine doğru geri çekilme ihtimali bulunuyor. Yükselişlerde güç kaybına uğradığı 1,09 seviyesi ana direnç olarak geçerli. Dolar kuru 32,20 desteğinin altını test etse de bu seviyede yeniden destek ile karşılaşıyor. Dolayısıyla da kurun 32,20’nin altında kalıcı olması 32,00 ana desteğine yönelimi açısından önemli. 32,00 ana desteğinin altına yönelim TL’de toparlanma eğiliminin ileri taşınması için öne çıkıyor. 32,30 ve 32,40 seviyeleri direnç olarak takip edilebilir.



Petrol fiyatları zayıf seyrine devam ediyor. Brent petrolde 80,80 dolar destek, 84,30 dolar ise direnç seviyesidir. 2450 dolara yönelerek tarihi zirvesini ileri taşıyan altın ons fiyatları güç kaybına uğrarken, destek seviyelerinin altına geri çekildi. Dolayısıyla da altın ons fiyatları yaşanan yükselişin ardından alçalan trendde kısa vadeli düzeltme içerisinde hareket ediyor. 2300 dolar ana destek olarak takip edilebilir. 2350 ve 2370 dolar dirençler haline geldi. Gram altın; altın onstaki geri çekilme ile 2400 TL’ye doğru yöneldi. 2390-2400 TL destek aralığı olarak öne çıkıyor. 2440 TL ise artık direnç olarak izlenebilir.

 

 

İkon-ok
İrem Dışpınar 24 Mayıs 2024 Cuma
TCMB faizde değişikliğe gitmedi, endekste 10.700 desteği öne çıkıyor…

TCMB beklentilere paralel %50 olan politika faiz oranını sabit bıraktı. Hatırlanacağı üzere TCMB, Haziran 2023’ten başlamak üzere ortodoks para politikasına geçilmesi ile birlikte Ocak’ta, sekizinci kez faiz artırımı gerçekleştirdi. Şubat’ta faizi sabit bırakan TCMB, Mart’ta politika faizini 500 baz puan ile %45’ten %50’ye yükseltmişti. TCMB Nisan ve Mayıs aylarında ise bir değişiklik gerçekleşmedi. Dünkü karar metninde Nisan’da aylık enflasyonun ana eğiliminin sınırlı bir zayıflama kaydettiği, yakın döneme ilişkin göstergelerin de yurt içi talepte ilk çeyreğe kıyasla yavaşlamaya işaret ettiği belirtildi. Aylık enflasyonun ana eğiliminde belirgin ve kalıcı bir düşüş sağlanana ve enflasyon beklentileri öngörülen tahmin aralığına yakınsayana kadar sıkı para politikası duruşunun sürdürüleceği mesajı metinde yer aldı. TCMB enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda para politikası duruşunun sıkılaştırılacağını yineledi. Ayrıca para politikasındaki kararlı duruşun, yurt içi talepte dengelenme, Türk lirasında reel değerlenme ve enflasyon beklentilerinde düzelme vasıtası ile aylık enflasyonun ana eğilimini düşüreceğini ve dezenflasyonun yılın ikinci yarısında tesis edileceğini ifade etti. Son dönem kredi büyümesi ve mevduat gelişmeleri göz önünde bulundurularak, makro finansal istikrarı koruyacak ve parasal aktarım mekanizmasını destekleyecek ek adımlar atılacağı belirtildi. Banka yurt içi ve yurt dışı yerleşiklerin Türk lirası finansal varlıklara talebiyle oluşan likidite fazlasının da ilave tedbirlerle sterilize edileceğini açıkladı. TCMB ilave sterilizasyon tedbirleri kapsamında TL mevduat ve KKM hesaplarına uygulanan zorunlu karşılık oranlarını artırdı. Yurt dışı yerleşikler 17 Mayıs haftasında 1,34 milyar dolarlık tahvil aldı. Yabancılar bir önceki hafta 2,8 milyar TL’lik rekor alımın ardından DİBS’te yine yüksek pozisyonlanmış oldu. DİBS’te sekiz haftalık periyotlar dikkate alındığında, yurt dışı yerleşiklerin bu dönemdeki alımı, 5,9 milyar dolar ile 2013'ten bu yana en güçlü yabancı ilgisine işaret etti. Yabancılar iki haftalık alımın ardından geçen hafta hissede 232 milyon dolarlık satış gerçekleştirdi. BIST 100 Endeksi 11.000 olan ana direncine doğru yükselişlerde güç kaybına uğruyor. Endeksin 10.700 desteğinin üzerinde kalması kısa vadeli yükselen trendini koruması açısından önemli. Bu seviyenin altında ise düzeltme hareketinin devam etme riski bulunuyor. Bu durumda 10.600 sonraki destek seviyesidir. 10.900 ve 11.000 ise dirençler haline geldi. 11.000 direncinin altında aşağı yönlü hareketlere karşı temkinli olmakta fayda bulunuyor. 10.700 mevcut trade pozisyonları için stop loss olarak takip edilebilir. Bankacılık endeksinin ise 15.000 desteğini koruması kısa vadeli görünümü açısından önemli. 16.000 ise ana direnç olarak korunuyor. BIST’te yükselen trendeki rekor tazeleme eğiliminin ardından ara ara yaşanabilecek geri çekilmeler endeksin güç toplaması için olağan ve sağlıklı bir durum olarak değerlendirilebilir.



EUR/USD; ECB Başkanı Lagarde’ın Haziran’da faiz indirim yanlısı açıklama yapması ve Fed’in toplantı tutanaklarında üyelerin faiz artırım ihtimaline yönelik görüş bildirmesi ile geri çekildi. Buna paralel parite 1,08-1,09 bandının alt tarafına yönelmiş durumda. Paritenin 1,08 desteğinin üzerinde kalması kısa vadeli yükselen trenddeki hareketini koruması açısından önemli. 1,08’in altında ise 1,0760 desteğine doğru geri çekilme ihtimali bulunuyor. Yükselişlerde güç kaybına uğradığı 1,09 seviyesi ana direnç olarak geçerli. Dolar kuru 32,20 desteğinin altını test etse de bu seviyede yeniden destek ile karşılaşıyor. Dolayısıyla da kurun 32,20’nin altında kalıcı olması 32,00 ana desteğine yönelimi açısından önemli. 32,00 ana desteğinin altına yönelim TL’de toparlanma eğiliminin ileri taşınması için öne çıkıyor. 32,30 ve 32,40 seviyeleri direnç olarak takip edilebilir.


Petrol fiyatları direnç seviyelerine yükselişte güç kaybına uğruyor. Brent petrolde 80,80 dolar destek, 84,30 dolar ise direnç seviyesidir. 2400 doların üzerine yönelim ile rekor tazeleyen altın ons fiyatları ABD tahvil faizlerindeki yükselişle birlikte bu seviyenin altına geri çekilmişti. Dolayısıyla da altın ons fiyatları yaşanan yükselişin ardından alçalan trendde kısa vadeli düzeltme içerisinde hareket ediyor. 2300 dolar ana destek olarak takip edilebilir. 2350 ve 2370 dolar dirençler haline geldi. Gram altın; altın onstaki geri çekilme ile 2400 TL’ye doğru yöneldi. 2390-2400 TL destek aralığı olarak öne çıkıyor. 2440 TL ise artık direnç olarak izlenebilir.

İkon-ok
Back to Top