Endekste 9700 ana desteğinin üzerinde kalınması önemli…

BIST 100 Endeksi geçtiğimiz hafta boyunca destek ve direnç bölgeleri arasında dalgalı bir seyir izliyor. Endeks açılış itibariyle yukarı tepki ile kısa vadeli dönüş işareti göstermesi sonrasında bu eğilimin gün içinde ilerleyen işlemlerde kalıcı olamadığını gözlemliyoruz. Ancak son dönemde ABD ve Avrupa borsaları olumlu seyir izlerken, bu dönemde BIST’in yurt dışı borsalarındaki olumlu havaya iştirak edemediğini ve gerisinde performans gösterdiğini vurgulamış olalım. Endeks Cuma günü 10.000 seviyesine doğru yönelse de yeniden satış baskısı altında kaldı ve 9800’e doğru geri çekildi. BIST 100 günü %1,6, bankacılık endeksi ise %2,2 oranında düşüşle tamamladı. Endeks son haftalarda 9700-10.200 bandında volatil seyir izliyor ve bu aralık içerisinde sıkışma gösteriyor. Endekste 9900 desteğinin aşağı kırılması ile bu seviye artık direnç haline geldi. 9900’ün yeniden aşılması tepki alımlarının ileri taşınması ve endeksin toparlanma göstermesi adına öne çıkıyor. 10.100 ilk planda direnç olarak izlenebilir. 9900 seviyesinin üzerinde 10.200 ana direnç seviyesine doğru yukarı yönlü potansiyel korunuyor olacak. 10.200 direncinin aynı zamanda sıkışma bandının üst bölgesine işaret ettiğini ve bu seviyenin aşılmasının endeksin geçtiğimiz hafta bıraktığı boşluğu tamamlaması adına önemli olduğunu belirtelim. Diğer yandan endeksin 9700 ana desteğinin üzerinde kalabilmesi aşağı yönlü hareketin ileri taşınmaması ve kısa vadeli görünümde ek bir bozulma olmaması için takip edilebilir. 9700’ün üzerinde kısa vadeli dip oluşumunun varlığından bahsetmeye devam edeceğiz. Dolayısıyla da 9700 desteğinin korunması ile trade amaçlı alım yapılabilir, mevcut trade pozisyonları korunabilir. Bankacılık endeksi ise 13.700 direncine doğru güç kaybetti. Bankacılık endeksinin olası aşağı yönlü harekette 13.000 desteğinin üzerinde kalması öne çıkıyor. 12.800 ise ana destek olarak takip edilebilir. Haftanın ajandasına baktığımızda; Çarşamba günü Fed’in toplantı tutanakları, haftanın geri kalanında ise Jackson Hole toplantıları öne çıkıyor. ABD’de Temmuz ayı TÜFE ve ÜFE verileri geri çekilme eğilimi göstermişti.  Veriler düşüşe işaret ederek Eylül ayı için Fed’den faiz indirim beklentilerini desteklemiş oldu. Son durumda 25 ve 50 baz puan ile gevşeme beklentilerinin bulunduğunu, Kasım ve Aralık ayı toplantılarına da 25’şer baz puan ihtimal verildiğini belirtelim. Fed son toplantısında enflasyonun %2’lik hedefe doğru daha fazla ilerleme sağladığını, enflasyon konusundaki güvenin artması halinde faiz indiriminin Eylül ayında masaya gelebileceğini açıklamıştı. Toplantı tutanaklaklarında üyelerin benzer ifadelerini görebiliriz. Fed Başkanı Jerome Powell, Cuma günü Jackson Hole'da ekonomik görünüm hakkında açıklamalarda bulunacak. Küresel merkez bankacılarının yıllık toplantısı iken, Powell’ın ABD'nin ekonomik gidişatı ve para politikasının görünümü hakkındaki değerlendirmelerine odaklanıyor olacak.





ABD’de beklentilerin altında kalan ÜFE verileri ile dolar güç kaybederken, EUR/USD paritesi 1,0950 direncinin üzerine yükselmişti. Parite ABD TÜFE verilerinin ardından ise 1,10 direncinin de üzerine yönelmişti. Parite son bir yıllık alçalan trendinin üzerine yükselmesi sonrasında uzun vadeli görünümünü güçlendirme eğilimi sergiledi. 1,0950 destek konumunda iken, bu seviyenin üzerinde yön yukarı kalmaya ve uzun vadeli trend desteğinin üzerindeki hareketine devam edecek. 1,10’un üzerinde 1,11 sonraki direnç olarak takip edilebilir. Olası geri çekilmelerde 1,09 ikincil destek konumunda. Bu sabah gelişmekte olan ülke para birimleri dolar karşısında karışık bir seyir izliyor. Dolar kuru son günlerde kademeli yükseliş eğilimi gösteriyor. Kurda 33,50 ve 33,40 destek konumunda iken, 33,80 ve 33,85 dirençler olarak izlenebilir.


Petrol fiyatları yukarı yönlü tepkinin ardından güç kaybına uğradı. Brent petrolde 79,00 dolar destek, 82,00 dolar direnç seviyesidir. Altın ons fiyatları 2480 dolar direncini aşması sonrasında 2500 dolar ana direnç seviyesinin üzerine yöneldi ve rekor tazeledi. Dolayısıyla da altın onsta kısa vadeli yükselen trendde görünüm güçlü. Altın onsta 2500 doların kanal hareketinin üst bandına işaret ettiğini ve bu seviyenin üzerinde kalınmasının yükselişin devamı için gerektiğini vurgulayalım. 2500 doların üzerinde kalıcı olunması ile kısa vadeli kanal daha net bir şekilde yukarı tamamlanacağından bu durumda 2510 ve 2520 dolar hedef dirençler olarak takip edilebilir. 2500 doların altında ilk planda 2480 dolar sonraki destek seviyesi olarak izlenebilir. 2450 doların üzerinde kısa vadeli yukarı yönlü eğilim korunuyor olacak. Gram altın, altın onsun da katkısıyla 2700 TL’yi aşarak rekor tazeledi. 2670 TL desteğinin üzerinde görünümün güçlü olduğunu belirtelim. 2700 TL’nin üzerinde 2718 TL sonraki direnç olarak izlenebilir.

 
Back to Top