Endekste üçgen formasyonun üzerinde görünüm güçlü, yeni zirveler görebiliriz…

BIST 100 Endeksi 11.000 direncine yükseliş sonrasında kısa vadeli düzeltme içerisinde hareket ederken, 10.700 ana desteğine geri çekilmişti. Endeks bu seviyeden gelen tepki alımları ile tekrardan yönünü yukarı çevirdi ve kısa vadeli alçalan trendinin üzerine yükseldi. Buna paralel endeks 11.000 olan ana direncinin üzerine yönelim ile günü %2,6 yükselişle tamamladı. BIST 100’ün yukarı yönlü hareketine öncülük eden bankacılık endeksi ise %4,6 değer kazandı. Endekste 10.700’ün aynı zamanda üçgen formasyonun üzerinde kalması için önemli bir seviye olduğunu belirtelim. Endeks 10.700 ile bu üçgen sıkışmanın üzerinde kısa vadeli yükselen trendine başlamış oldu. Bu formasyon oluşumu endekste önümüzdeki dönemde yükselişin devamına işaret ediyor. Kısa vadede 11.088 olan tarihi zirvesinin aşılması ile 11.200 olan sonraki direncine doğru yükselişin devamını görebiliriz. 10.800 destek haline gelirken, bu seviyenin üzerinde kısa vadeli yön yukarı görünüyor. 10.800’ün üzerinde trade pozisyonları korunabilir. Daha uzun vadede ise üçgen formasyonunun üzerinde kalması ile birlikte bu oluşumun gereği olarak endekste önümüzdeki dönemde 12.000’e doğru yükselişin devamını bekleriz. Bankacılık endeksinde son aylarda mevcut olan sıkışmanın trend direnci 16.000’de bulunuyor. Dolayısıyla da bu seviyenin aşılması ile yeni bir yükselen trendin başladığını ve yukarı yönlü hareketin ileri taşındığını görebiliriz. 15.000 desteğinin üzerinde ise görünüm olumlu. 19 Temmuz’da Moody’s’ten not artırım beklentilerinin bulunduğunu vurgulayalım. Yabancı yatırımcılar ile toplantıların gerçekleşmesinin yanı sıra kredi not artırımlarının devam etmesinin BIST’in performansı açısından olumlu olduğunu belirtelim. Hazine ve Maliye Bakan Mehmet Şimşek, dezenflasyon döneminin başında olunduğunu, enflasyonla mücadelede en zorunun geride kaldığını ve program çalıştığını ifade etti. TCMB Başkanı Fatih Karahan yatırımcı toplantısında enflasyon göstergelerinin çekirdek enflasyon tarafında düşüşe işaret ettiğini, sıkı para politikası duruşunun sürdüğünü, farklı araçları kullanarak sistemdeki likidite fazlasının da aktif bir şekilde sterilize edildiğini belirtti. Yurtdışı yerleşikler gri listeden çıkış sonrası daha belirgin portföy girişi gerçekleştirdi. Yabancılar geçen hafta 10 Mayıs haftasından sonra ilk kez alıma geçerken 156,4 milyon dolarlık hisse senedi girişi oldu. Yurtdışı yerleşikler, 5 Temmuz haftasında 1,48 milyar dolarlık tahvil alımı yaptı. Böylece yabancılar yaklaşık son 1,5 ayın en güçlü DİBS alımını gerçekleştirirken, yılbaşından bu yana toplam DİBS alımları 9,61 milyar dolara yükseldi. ABD’de Haziran ayı enflasyon verileri beklentilerin altında açıklandı. Enflasyonda aylık bazda %0,1 ile Mayıs 2020’den bu yana ilk kez negatif oran görüldü. Yıllık manşet enflasyon %3,3’ten %3’e, çekirdek enflasyon %3,4’ten %3,3’e geriledi. Rakamlar önceki aylarda olduğu gibi enflasyonun soğuduğuna işaret etti. Verilerin ardından Eylül ayına dair faiz indirim olasılığı %73’ten %89 civarına yükseldi.



EUR/USD paritesi Fed Başkanı Powell’ın yarıyıl sunumları sonrasında 1,08 desteğinin üzerindeki olumlu seyrini korumayı başardı. Parite ABD’de enflasyon verilerinin ardından doların güç kaybtmesi ile 1,09 olan ana direncine yöneldi. 1,08 seviyesi geçtiğimiz yılın Temmuz ayından bu yana oluşan alçalan trend direncine işaret ediyor. Dolayısıyla da paritede 1,09 direncinin üzeri uzun vadeli görümün güçlenmesi adına öne çıkıyor. 1,08 desteğinin üzerinde kısa vadeli yükselen trend devam ediyor olacak. Dolar kuru 33,00 olan önemli ve psikolojik direncine doğru hareketlilik sonrasında yeniden güç kaybına uğradı. Dolayısıyla da dolar kuru bu seviyenin altında kalmaya devam ediyor. 33,00 seviyesinin önemli bir eşik olduğunu vurgulayalım. 32,50 ise ana destek konumunda. 32,50 desteğinin aşağı yönlü geçilmesi geri çekilme için önemli. Bu seviyenin üzerinde kaldığı sürece kurda tepki alımlarının geldiğini görebiliriz.


Petrol fiyatları kısa vadeli tepki çabasında güç kaybına uğruyor. Brent petrolde 83,00 dolar destek, 85,50 dolar ise direnç seviyesidir. Altın ons fiyatları geçtiğimiz günlerden itibaren kısa vadeli üçgen sıkışmasının üzerinde hareket ediyor. ABD tahvil faizlerindeki düşüş ile ise bu sıkışmanın üzerinde 2400 dolar direncinin üzerine yükseldi. Buna paralel altın ons fiyatlarında kısa vadeli yükselen trend başlamış oldu. 2400 dolar destek haline geldi. Altın ons bu seviyenin üzerinde 2430 ve 2450 dolar dirençlerine doğru yükseliş gösterebilir. 2370 dolar desteğnin üzerinde kısa vadeli yön görünüyor. Gram altın, altın onstaki yükseliş ile 2500 TL’nin üzerinde kısa vadeli sıkışmasını yukarı tamamladı. 2500 TL desteğinin üzerinde görünüm güçlü. 2560 TL direncinin aşılması ile 2595 TL olan tarihi zirve seviyesine doğru yönelim sergileyebilir.

Back to Top