Endekste 11.000 direnci korunuyor, Powell’ın konuşması ön planda…

BIST 100 Endeksi haftaya olumlu bir başlangıç yaptı. Endeks 11.000 direncine doğru yükseliş denemelerine devam ediyor. Geçtiğimiz hafta içeride beklentilerin altında açıklanan ve sekiz ay sonrasında yıllık bazda ilk kez geri çekilen enflasyon verisinin ardından önümüzdeki dönem için TCMB’den faiz indirim beklentileri artış gösterdi. Buna paralel endeks banka hisseleri öncülüğünde kısa vadeli yükselen trendine başlarken, aynı zamanda 10.800’ün üzerinde üçgen sıkışmasını yukarı tamamlamış oldu. Endeks son durumda üçgen formasyonunun üzerinde olumlu bir seyir izliyor. Ve bu formasyon oluşumu da endekste önümüzdeki dönemde yükseliş potansiyeline işaret ediyor. Endeks ilk etapta 10.900’ün üzerinde 11.000 ve 11.088 olan tarihi zirve seviyesine doğru yükseliş gösterebilir. Daha uzun vadede ise üçgen formasyonunun üzerinde kalması ile birlikte bu oluşumun gereği olarak endekste önümüzdeki dönemde 12.000 seviyesine doğru yükselişin devamını bekleriz. 10.700 desteğinin üzerinde kısa vadeli yön yukarı görünüyor. 10.600 desteğinin üzerinde trade pozisyonları korunabilir. Bankacılık endeksinde son aylarda mevcut olan sıkışmanın direnci 16.000 seviyesinde bulunuyor. Dolayısıyla da bu seviyenin aşılması ile yükselişin ileri taşındığını görebiliriz. 15.000 desteğinin üzerinde ise olumlu görünüm devam ediyor. Perşembe günü Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile TCMB Fatih Karahan bir yabancı yatırım bankası tarafından İstanbul'da düzenlenecek yatırımcı toplantısına katılacak. Dolayısıyla da BIST, yabancı yatırımcılar ile temasların devam etmesine yönelik olumlu algılama ile hafta genelinde yukarı yönlü seyir izleyebilir. Ancak ara ara gün içerisinde destek ve direnç bölgeleri arasında dalgalanmalar da gösterebileceğini belirtelim. Diğer yandan 19 Temmuz’da Moody’s’ten not artırım beklentilerinin bulunduğunu vurgulayalım. Yabancı yatırımcılar ile toplantıların gerçekleşmesinin yanı sıra kredi not artırımlarının devam etmesi BIST’in performansı açısından olumlu. Yurtdışı piyasalara baktığımızda; ABD borsalarında yükselen trendde risk alma iştahı korunuyor. Fransa’da sol ittifak ilk sıraya yerleşirken, Macron ittifakı ikinci oldu, ilk turun birincisi aşırı sağ üçüncü sıraya geriledi. Ülkede koalisyonun kurulması bekleniyor. ABD tarafında; Fed Başkanı Powell’ın Eylül‘de faiz indirimi sinyali vermese de son enflasyon verilerinin epeyce bir iyileşmeye işaret ettiğini belirtmesi bu yıl Fed’den faiz indirim beklentilerinin güçlenmesini sağladı. Haftanın takviminde; bugün ve yarın Fed Başkanı Powell’ın komite yarıyıl sunumlarında enflasyon ve faiz indirimine yönelik açıklamaları merakla takip edilecek. Son dönemde ABD’de enflasyon verileri geri çekilirken, fiyatlar genel düzeyi hafif soğumaya işaret ediyor. Powell’ın enflasyon verilerinin seyrinin yanı sıra faiz indirime yönelik detay/ip ucu verip vermeyeceği önemli olacak. Perşembe günü ABD’de enflasyon verileri küresel piyasaların radarında bulunuyor. Cuma günü içeride cari işlemler dengesi verisi öne çıkıyor.



EUR/USD paritesi Fed Başkanı Powell’ın açıklamaları ve düşüş gösteren ABD ISM verilerinin sonrasında faiz indirim beklentilerinin artması ile alçalan kanalını yukarı tamamlamıştı. Parite kısa vadeli yükselen trendde hareket ederken, 1,08’in üzerinde kalma eğilimi gösteriyor. Paritede 1,08 desteğinin üzerinde yukarı yönlü eğilim korunuyor olacak. Bu durumda parite 1,09-1,0920 hedef direnç bölgesine doğru yönelim sergileyebilir. 1,0760 ise ara destek seviyesidir. Dolar kuru geçtiğimiz hafta 33,00 olan psikolojik direnç seviyesinin üzerini test etmesinin ardından aşağı yönlü seyir izlemişti. Doların küresel çapta güç kaybetmesi de kurdaki düşüşe destek sağladı. Kurda 32,50 önemli destek seviyesi olarak öne çıkıyor. Bu seviyenin aşağı yönlü kırılması geri çekilmenin devamı açısından önemli. 32,80 ara ve 33,00 ise  ana direnç seviyeleri olarak takip edilebilir.


Petrol fiyatları kısa vadeli yükselen trendinin altına geri çekildi. Brent petrolde 84,00 dolar destek, 86,50 dolar ise direnç seviyesidir. Kısa vadeli üçgen sıkışmasını yukarı tamamlayan ve 2400 dolar direncine yönelen altın ons fiyatları güç kaybına uğradı. Altın onsta 2350 dolar önemli destek olarak izlenebilir. Bu seviyenin üzerinde kısa vadeli görünüm olumlu kalmaya devam edecek. 2400 doların aşılması ile yükselişin 2430 ve 2450 dolar dirençlerine doğru devamı için önemli. Gram altın, altın onsun güç kaybına uğraması ile 2500 TL’nin üzerinde kalıcı olmakta zorlanıyor. Gram altın kısa vadede 2500 TL’nin üzerinde 2540 TL hedef direnç konumunda. 2460 TL desteğinin üzerinde kısa vadeli görünümün güçlü olduğunu belirtelim.

Back to Top