QNB Invest Odak İrem Dışpınar

İrem Dışpınar 8 Ağustos Perşembe
QNB Invest Odak •
Endekste 10.200 direncinin aşılması öne çıkıyor…

Haftanın başında Japonya borsasındaki sert geri çekilme ile baskı altında kalan küresel piyasalar toparlanma eğilimi gösterdi. BIST 100 Endeksi özellikle de Pazartesi günü Japonya borsasında %13’e varan düşüşün ardından Asya tarafında zayıflığın etkisiyle haftaya sert değer kaybı ile başlamış ve iki kez devre kesici uygulaması ile karşılaşmıştı. Küresel borsalardaki aşağı yönlü hareketin; ABD’de son dönemde zayıflama gösteren ekonomik verilerin resesyon beklentilerine neden olmasından, Fed’in faiz indirmekte geç kaldığına yönelik oluşan algıdan ve İsrail-İran arasındaki jeopolitik gerilimden kaynaklandığını söyleyebiliriz. Diğer yandan BoJ’un faiz artırımı sonrasında Japon Yeni’nin değer kazanma eğilimi carry trade işlemlerinin çözülmesine ve küresel piyasalarda satışların tetiklenmesine neden oldu. BoJ Başkan Yardımcısı Uchida’nın yurt içi ve küresel sermaye piyasalarındaki aşırı volatiliteye dikkat çekerek şimdilik mevcut faiz seviyelerinde parasal gevşemeyi korumaları gerektiğine inandığını söylemesi güvercin bir mesaj olarak algılandı. Buna paralel bölge borsalarına gelen alımların etkisiyle küresel borsalar yukarı tepki gösterdi. BIST 100 Endeksi de benzer hareketle 10.000 direncinin üzerine yükselirken, günü %1,5 oranında değer kazanımıyla tamamladı. Endekste 9730 ana destek konumunda iken, bu seviyenin üzerinde artık dip oluşumunun gerçekleştiğini söyleyebiliriz. 10.000’in üzerinde 10.200 ilk planda direnç olarak izlenebilir. 10.200 direncinin aşılması ise endeksin hafta içerisinde bıraktığı boşluğu tamamlaması ve kısa vadeli görünümünü güçlendirmesi için önemli. Bu durumda 10.300 sonraki direnç olarak takip edilebilir. 9900 ilk etapta destek seviyesidir. Bu seviyenin üzerinde kısa vadeli yukarı yönlü eğilimin devamı edebileceğini söyleyebiliriz. 9730 ana destek konumunda iken, bu seviyenin üzerinde trade amaçlı alım yapılabilir mevcut trade pozisyonları korunabilir görüşündeyiz. Bankacılık endeksinde de ilk etapta 13.000 desteği öne çıkıyor. Bankacılık endeksinin yukarı yönlü hareket sergilemesi için 14.000 ve 14.400 dirençlerini aşması gerekiyor. Diğer yandan TCMB’nin bugün enflasyon raporu bulunuyor. bir önceki sunumda 2 puan artırım ile son durumda yıl sonu enflasyon tahmini %38 olan TCMB’nin bugünkü enflasyon raporunda bir değişikliğe gidip gitmeyeceği takip edilecek. Hatırlanacağı üzere; bu haftanın başında içeride Temmuz ayı aylık enflasyon oranı %3,5 olan beklentilerin altında %3,2 oranında açıklandı. Yıllık enflasyon %71,6’dan %61,8 seviyesine geriledi. TCMB son toplantı metninde; Haziran’da aylık enflasyonun ana eğiliminde belirgin bir zayıflama kaydedildiğini, öncü göstergelerin Temmuz’da aylık enflasyonun, para politikasının görece etki alanı dışında kalan yönetilen-yönlendirilen fiyat ve vergi ayarlamaları ile işlenmemiş gıda fiyatlarındaki arz yönlü gelişmeler neticesinde geçici olarak artacağına işaret ettiğini değerlendirdi.


EUR/USD paritesi ABD’de son dönemde beklentilerin altında açıklanan verilerin yanı sıra Fed’den faiz indirim beklentilerinin artması ile 1,09 ve devamında 1,0950 dirençlerinin üzerine yönelmişti. Ancak parite yaşanan yükseliş sonrasında 1,0950’nin üzerinde kalıcı olmakta zorlanıyor. Paritede geçtiğimiz yılın aynı dönemi civarından başlayan alçalan trend bulunuyor. 1,0950’nin üzeri bu trendini aşması, yükselişini ileri taşıması, uzun vadeli görünümünü olumluya çevirmesi için önemli. Sonraki direnç ise 1,10 seviyesinde bulunuyor. 1,09 ve 1,0850 destekler olarak izlenebilir. Gelişmekte olan ülke para birimleri bu sabah gafif değer kaybetme eğilimi gösteriyor. Dolar kuru son dönemde 33,70 seviyesine doğru yönelim sergiliyor. Kurda 33,40 ve 33,30 destek konumunda iken, 33,70 ve 33,80 dirençler olarak takip edilebilir.


Küresel talebe olan endişeler ile sert geri çekilen petrol fiyatları toparlanma gösteriyor. Brent petrolde 74,90 dolar destek, 80,30 dolar direnç seviyesidir. Altın ons fiyatları düzeltme hareketi ile 2400 doların altına yönelim sonrasında yeniden bu seviyeye tepki gösteriyor. 2400 doların üzerinde 2460 ve 2480 dolar seviyeleri hedef direnç olmayı sürdürecektir. 2365 dolar seviyesi ana destek olarak izlenebilir. Altın onsun kısa vadede bu seviyenin üzerinde kalması görünümü ve geri çekilmesini ileri taşımaması açısından önemli. Gram altın; altın onstaki düşüşle 2600 TL desteğinin altına yönelmişti. 2535 TL olan ana desteğinin üzerinde yukarı yönlü eğilim korunuyor olacak. 2600 TL’nin üzerinde ise 2643 TL tarihi zirve hedef direnç olarak takip edilebilir.


İkon-ok
İrem Dışpınar 7 Ağustos Çarşamba
QNB Invest Odak •
Endekste 9730 desteğinin üzerinde kalınması önemli…

BIST 100 Endeksi özellikle de Pazartesi günü Japonya borsasında %13’e varan düşüşün ardından Asya tarafında zayıflığın etkisiyle haftaya %6,7 oranında sert değer kaybı ile başlamış ve iki kez devre kesici uygulaması ile karşılaşmıştı. Küresel borsalar yaşanan sert satışın ardından dün Japonya borsasının %10’a varan yükselişi ile toparlanma eğilimi gösterdi. Buna paralel endeks %2,7 oranında değer kazanımı ile başlasa da günün devamında yeniden güç kaybına uğradı ve gün içi kazanımlarını geri verdi. Detaylandıracak olursak; endeks 10.200 seviyesine yönelim sonrasında yeniden direnç ile karşılaştı ve 9900 seviyesinin altına geri çekilerek günü hafif düşüşle/yataya yakın bir seyirle tamamladı. Bankacılık endeksi ise %1,8 oranında değer kaybetti. Dolayısıyla da endeks küresel borsalardaki tepki çabasına tam iştirak edemedi. Endeksin kısa vadede 9730 ana desteğinin üzerinde kalması dip oluşumunun gerçekleşmesi ve tepki alımlarının ileri taşınması için önemli. 9730 seviyesinin üzerinde kaldığı sürece endekste trade fırsatları değerlendirilebilir. Bu seviyenin üzerinde trade amaçlı alım denenebilir görüşündeyiz. 9730’un mevcut trade pozisyonları için stop loss olarak takip edilmesi gerektiğini belirtelim. 10.000 ve 10.200 hedef dirençler olarak izlenebilir. Bankacılık endeksinde de ilk etapta 13.000 desteği öne çıkıyor. Bankacılık endeksinin yukarı yönlü hareket sergilemesi için 14.000 ve 14.400 dirençlerini aşması gerekiyor. Küresel piyasalarda dalgalı bir seyir yaşandığından denge oluşana kadar bu hafta içerisinde temkinli olmakta fayda bulunuyor. Küresel borsalardaki aşağı yönlü hareketin; ABD’de son dönemde zayıflama gösteren ekonomik verilerin resesyon beklentilerine neden olmasından, Fed’in faiz indirmekte geç kaldığına yönelik oluşan algıdan ve İsrail-İran arasındaki jeopolitik gerilimden kaynaklandığını söyleyebiliriz. Diğer yandan BoJ’un faiz artırımı sonrasında Japon Yeni’nin değer kazanma eğilimi carry trade işlemlerinin çözülmesine neden olurken, bölge borsaları hafta içerisinde sert aşağı yönlü hareket sergiledi. Bu gelişmelere bağlı olarak riskli varlıklardan risksiz varlıklara olan eğilim artarken, tahvil piyasasına olan talep yükseldi. ABD’de ISM hizmet endeksinin son sekiz ayın en düşük seviyesine geri çekilmesinin yanı sıra, istihdam verileri soğumaya işaret etti. ABD’de son dönemde zayıflayan bazı veriler ise Fed’in faiz indirimi adımında geç kaldığına yönelik görüşmelerin oluşmasına neden oldu. Eylül ayı için 50 baz puan indirim beklentileri ile yılın kalan toplantıları için toplamda bir puanlık indirim tahminleri oluşmuş durumda. Her ne kadar parasal gevşeme beklentileri yükselse de, büyümeye öncü verilerin zayıf gelmesi resesyon endişelerini beraberinde getiriyor. Son günlerde bu gelişmelerin piyasalar üzerinde ağırlık oluşturduğunu vurgulamış olalım.

EUR/USD paritesi ABD’de istihdam piyasasında yaşanan yavaşlama nedeniyle sert yükseliş göstermiş, 1,09 ve devamında 1,0950 dirençlerinin üzerine yönelmişti. Ancak parite yaşanan yükseliş sonrasında 1,0950’nin üzerinde kalıcı olmakta zorlanıyor. Paritede geçtiğimiz yılın aynı dönemi civarından başlayan alçalan trend bulunuyor. 1,0950’nin üzeri paritenin yükselişini ileri taşıması, uzun vadeli görünümün olumluya dönmesi için önemli. Sonraki direnç ise 1,10 seviyesinde bulunuyor. 1,09 ve 1,0850 destekler olarak izlenebilir. Dolar endeksindeki geri çekilmeye rağmen gelişmekte olan ülke para birimleri azalan risk iştahı nedeniyle baskı altında kaldı. TL de benzer bir seyir izlerken, dolar kuru kademeli yükseliş eğilimine devam ediyor. Buna paralel kur 33,80 direncine doğru yöneldi. 33,40 ve 33,30 destek konumunda iken, 33,70 ve 33,80 dirençler olarak takip edilebilir.

Petrol fiyatları küresel talebe olan endişeler ile aşağı yönlü bir seyir izliyor. Brent petrolde 74,90 dolar destek, 77,70 dolar direnç seviyesidir. Altın ons fiyatları Fed’den faiz indirim beklentilerinin yanı sıra jeopolitik gerilimlerin etkisiyle 2480 dolar seviyesine doğru yönelim göstermişti. Ancak sonrasında gelen düzeltme ile birlikte 2400 dolar desteğinin altını test etti. 2365 dolar seviyesi ana destek haline geldi. Altın onsun kısa vadede bu seviyenin üzerinde kalması önemli. 2400 doların üzerinde ise 2460 ve 2480 dolar seviyeleri hedef direnç olmayı sürdürecektir. Gram altın; altın onstaki düşüşle 2600 TL desteğinin altına geri çekildi. 2535 TL olan ana desteğinin üzerinde yukarı yönlü eğilim korunuyor olacak. 2600 TL’nin üzerinde ise 2643 TL tarihi zirve hedef direnç olarak takip edilebilir.

İkon-ok
İrem Dışpınar 5 Ağustos Pazartesi
QNB Invest Odak •
Jeopolitik gerilim ön planda, içeride enflasyon verileri açıklanacak…

BIST 100 Endeksi geçtiğimiz hafta direnç seviyelerine yükselişlerde güç kaybetti. Endeks 10.900 direncine doğru yukarı tepki gösterse de, Cuma günü yurtdışı borsalardaki sert düşüşe paralel 10.500 desteğinin altına geri çekildi. Buna paralel endeks günü %3, bankacılık endeksi %4 düşüşle tamamladı. BIST 100 haftalık bazda %3,8, bankacılık endeksi %3,7 değer kaybetmiş oldu. Böylece endekste 10.900’e doğru yükseliş eğilimi terse döndü. Küresel borsalardaki aşağı yönlü hareketin; ABD’de son dönemde zayıflama gösteren ekonomik verilerin resesyon beklentilerine neden olmasından ve İsrail-İran arasındaki jeopolitik gerilimden kaynaklandığını söyleyebiliriz. Bu gelişmelere bağlı olarak riskli varlıklardan risksiz varlıklara olan eğilim artarken, tahvil piyasasına olan talep yükseldi. ABD’de ISM hizmet endeksinin son sekiz ayın en düşük seviyesine geri çekilmesinin yanı sıra, Cuma günü ABD’de tarım dışı istihdamı 175 bin olan artış beklentilerin altında 114 bin kişi açıklandı, işsizlik oranı ise %4,1’den %4,3’e yükseldi. ABD’de son dönemde zayıflayan bazı verilerin ardından istihdam piyasasında yaşanan yavaşlama Fed’den bu yılın geri kalanı için faiz indirim sayısı ve oranının artmasına neden oldu. Eylül ayı için 50 baz puan indirim beklentileri ile yılın kalan toplantıları için toplamda bir puanlık indirim tahminleri oluşmuş durumda. Her ne kadar parasal gevşeme beklentileri yükselse de, büyümeye öncü verilerin zayıf açıklaması resesyon endişelerini beraberinde getiriyor. Öte yandan, İsrail-İran arasındaki gerginliğin artmasına yönelik riskler de küresel borsalarda satış baskısının gerçekleşmesine yol açtı. BIST’in de bu durumdan olumsuz etkilendiğini söyleyebiliriz. Endekste 10.500 ilk etapta direnç haline geldi. Bu seviyenin altında kalınması halinde yeni alım konusunda aceleci olunmamalı ve dip oluşumunun beklenilmesi görüşündeyiz. Diğer yandan jeopolitik gelişmeleri yakından takip edip, temkinli olmakta fayda bulunuyor. 10.400 ve 10.250 sonraki destekler olarak izlenebilir. Bankacılık endeksinde ise 14.400 desteğinin önemli olduğunu aksi halde bu seviyenin altında geri çekilme riskinin bulunduğunu belirtelim. Bugün içeride Temmuz ayı enflasyon rakamları öne çıkıyor. TÜFE’nin aylık bazda %3,45 artması, yıllık enflasyonun ise %71,6’dan %62,10’a gerilemesi bekleniyor. TCMB son toplantı metninde; Haziran’da aylık enflasyonun ana eğiliminde belirgin bir zayıflama kaydedildiğini, öncü göstergelerin Temmuz’da aylık enflasyonun, para politikasının görece etki alanı dışında kalan yönetilen-yönlendirilen fiyat ve vergi ayarlamaları ile işlenmemiş gıda fiyatlarındaki arz yönlü gelişmeler neticesinde geçici olarak artacağına işaret ettiğini değerlendirdi. TCMB, ana eğilimdeki yükselişin nispeten sınırlı kalacağı öngörüyor. Son durumda yıl sonu enflasyon tahmini %38 olan TCMB’nin Perşembe günkü enflasyon raporunda bir değişikliğe gidip gitmeyeceği takip edilecek. Hafta içerisinde jeopolitik haber akışı gündem olup, piyasalar üzerinde ağırlığını koruyacaktır.


EUR/USD paritesi ABD’de istihdam piyasasında yaşanan yavaşlama nedeniyle sert yukarı yönlü hareket sergiledi. Buna paralel parite 1,09’un üzerine yükseldi. Paritede böylece kısa vadeli görünüm güçlendi. 1,0850 desteğinin üzerinde yukarı yönlü eğilim korunuyor olacak. 1,09’un üzerinde ise 1,0950 ana direnç olarak izlenebilir. İkili tepe formasyon oluşumunun gerçekleşmemesi için paritenin 1,0950 olan önceki zirve seviyesini aşması gerekiyor. Dolar kuru yukarı yönlü baskı altında iken, 33,15-33,20 direnç bölgesinin üst tarafına yöneldi. TL’nin zaman zaman gelişmekte olan ülke para birimlerinin gerisinde hareket ettiğini söyleyebiliriz. Yükseliş eğiliminin devam etmemesi için kurun bu bölgenin altında kalması önemli. 33,30 ve 33,40 sonraki direnç seviyeleridir. 33,00 seviyesi ilk planda destek iken, 32,80 ana destek olarak izlenebilir. 32,80 desteğinin aşağı yönlü geçilmesi geri çekilme için öne çıkıyor. Bu seviyenin üzerinde kaldığı sürece kurda tepki alımlarının geldiğini görebiliriz.

Petrol fiyatları küresel talebe olan endişeler ile aşağı yönlü bir seyir izliyor. Brent petrolde 76,30 dolar destek, 80,30 dolar direnç seviyesidir. Altın ons fiyatları Fed’den faiz indirim beklentilerinin yanı sıra jeopolitik gerilimlerin etkisiyle 2480 dolar seviyesine doğru yöneldi. 2480 dolar ve devamında 2500 dolar hedef dirençler olarak takip edilebilir. 2400 dolar desteğinin üzerinde yönün yukarı olduğunu söyleyebiliriz. Gram altın, dolar kuru ve altın ons etkisiyle 2600 TL’nin üzerinde hareket sergiliyor. Gram altın 2643 TL tarihi zirve seviyesine yöneldi. 2600 TL’nin üzerinde ise 2643 TL ve üzerine yükseliş gerçekleşebilir. 2560 TL desteğinin üzerinde ise yükseliş eğilimi korunuyor olacak.


 
İkon-ok
İrem Dışpınar 2 Ağustos Cuma
QNB Invest Odak •
Endekste 10.700’ün üzerinde görünüm güçlü, ABD istihdam verileri ön planda…

BIST 100 Endeksi Fed’in faiz indirim sinyali vermesinin ardından küresel borsalardaki ilk olumlu etki ile yukarı tepki gösterdi. Hatırlatmak gerekirse; endeks geçtiğimiz haftanın başından itibaren düzeltme hareketi ile aşağı yönlü trendde destek seviyelerinin altına yönelim eğilimi gösteriyordu. Endeks günler sonrasında gelen tepki alımları ile banka hisseleri öncülüğünde 10.700 seviyesinden destek bulurken, 10.900 direncine doğru yöneldi. Endeks günü %1,5, bankacılık endeksi ise %3,5 oranında yükselişle tamamladı. Böylece endekste dip oluşumu ile birlikte düzeltme hareketi geride kaldı. 10.700 destek haline gelirken, endekste bu seviyenin üzerinde yönün yukarı olduğunu söyleyebiliriz. 10.800 seviyesinin üzerinde kalıcı olması ile de kısa vadeli yükselen trendde 10.900 ve 11.000 dirençlerine doğru yükseliş devam edebilir. 10.600 ana destek konumunda iken, bu seviyenin üzerinde mevcut trade pozisyonları korunabilir, trade fırsatları değerlendirilebilir görüşündeyiz. Bankacılık endeksinde ise 15.000 seviyesinin üzeri yükseliş eğiliminin 16.000 direncine devam etmesi açısından izlenebilir. 14.400 ise ana destek olarak öne çıkıyor. TCMB tarafından açıklanan verilere; yurt dışında yerleşik kişiler geçen hafta 128,5 milyon dolar net hisse satışı yaptı. Yabancılar aynı dönemde 1,36 milyar dolarlık DİBS alımı gerçekleştirdi. Yurtdışı gelişmelere baktığımızda; bugün ABD’de açıklanacak olan Temmuz ayı tarım dışı istihdam verisi küresel piyasalar ve Fed’den faiz indirim beklentileri üzerinde etkili olacaktır. Tarım dışı istihdamın aylık bazda 175 kişi artması bekleniyor. Hatırlanacağı üzere; Fed beklentilere paralel politika faizini son bir yıldır olduğu gibi 23 yılın zirvesinde %5,25-%5,50 bandında sabit bıraktı. Fed Başkanı Powell, enflasyon konusundaki güvenin artması ve iş gücü piyasasının gücünü koruması halinde faiz indiriminin Eylül ayında masaya gelebileceğini açıkladı. Powell; ikinci çeyrekte enflasyon verilerinin güvenlerini artırdığını ve daha iyi verilerin bu güveni daha da güçlendireceğini, komitenin genel düşüncesinin politika faiz oranını düşürmenin uygun olacağı noktaya yaklaştıkları yönünde olduğunu belirtti. Toplantı metninde; son aylarda enflasyonun %2’lik hedefe doğru daha fazla ilerleme sağladığı, istihdam ve enflasyon hedeflerine karşı risklerin daha dengeli olmaya devam ettiği ifade edildi. Ayrıca istihdamın yavaşladığı, enflasyonun geçen seneden beri yavaşlasa da hala biraz yüksek olduğu değerlendirildi. Her ne kadar piyasalar geçtiğimiz dönemde Eylül ayı toplantısında faiz indirimi beklese de, Fed üyeleri daha temkinli duruş sergiliyordu. Dolayısıyla da beklenti açısından piyasalar ile Fed üyelerinin arasında duruş farkı bulunurken, piyasalar iyimser tarafta kalıyordu. Fed bu toplantıda Eylül ayı için artık parasal gevşemeye yönelik sözsel yönlendirme gerçekleştirmiş oldu. Fed faiz indirim sinyali vererek, yeni politikaya daha yakın olduklarına dair mesaj ile piyasaları önümüzdeki döneme hazırlamış oldu.



EUR/USD paritesi Fed’in toplantısında faiz indirim mesajı vermesi ile 1,08 seviyesinden yukarı tepki göstermişti. Ancak parite dolara olan eğilimin artması ile 1,08 desteğinin altına geri çekildi. Böylece paritede kısa vadeli alçakan trendde zayıf seyir devam ediyor. 1,08’in üzeri yukarı tepki hareketinin gerçekleşmesi ve yeniden 1,08-1,09 bandında görünüm için takip edilebilir. 1,0770 desteğinin altında ise 1,07 sonraki destek olarak izlenebilir. Dolar kuru yukarı yönlü baskı altında iken, 33,15-33,20 direnç bölgesinin üst tarafına yöneldi. Kurda 32,20 seviyesi direnç olarak korunuyor. Yükseliş eğiliminin devam etmemesi için kurun bu bölgenin altında kalması önemli. 33,30 sonraki direnç seviyesidir. 33,00 seviyesi ilk planda destek iken, 32,80 ana destek olarak izlenebilir. 32,80 desteğinin aşağı yönlü geçilmesi geri çekilme için izlenebilir. Bu seviyenin üzerinde kaldığı sürece kurda tepki alımlarının geldiğini görebiliriz.


Jepolitik gerilimin etkisiyle yukarı yönlü tepki gösteren petrol fiyatları yeniden güç kaybına uğradı. Brent petrolde 77,90 dolar destek, 81,70 dolar direnç seviyesidir. Fed’in faiz indirimine yönelik açıklamaları ve ABD tahvil faizlerindeki düşüş altın ons fiyatlarında yükselişin ileri taşınmasını sağladı. Buna paralel altın ons yükselen trendde 2450 dolar direncinin üzerine yöneldi. Altın ons yaşanan yükseliş sonrasında son durumda dengelenme eğilimi gösteriyor. 2400 dolar desteğinin üzerinde yönün yukarı olduğunu söyleyebiliriz. 2450 doların üzerinde ise 2475 dolar olan direnç seviyesine doğru yükseliş gösterebilir. Gram altın, dolar kuru ve altın ons etkisiyle 2600 TL’nin üzerindeki seyrine devam ediyor. 2560 TL desteğinin üzerinde yukarı yönlü eğilim korunuyor olacak. 2600 TL’nin üzerinde ise 2643 TL olan tarihi zirvesine doğru yükseliş gerçekleşebilir.

İkon-ok
İrem Dışpınar 1 Ağustos Perşembe
QNB Invest Odak •
Fed’den faiz indirim sinyali geldi, endeks 10.700’ün üzerinde yükselişine başlayabilir…

Fed beklentilere paralel politika faizini son bir yıldır olduğu gibi 23 yılın zirvesinde %5,25-%5,50 bandında sabit bıraktı. Fed Başkanı Powell, enflasyon konusundaki güvenin artması ve iş gücü piyasasının gücünü koruması halinde faiz indiriminin Eylül ayında masaya gelebileceğini açıkladı. Powell; ikinci çeyrekte enflasyon verilerinin güvenlerini artırdığını ve daha iyi verilerin bu güveni daha da güçlendireceğini, komitenin genel düşüncesinin politika faiz oranını düşürmenin uygun olacağı noktaya yaklaştıkları yönünde olduğunu belirtti. Toplantı metninde; son aylarda enflasyonun %2’lik hedefe doğru daha fazla ilerleme sağladığı, istihdam ve enflasyon hedeflerine karşı risklerin daha dengeli olmaya devam ettiği ifade edildi. Ayrıca istihdamın yavaşladığı, enflasyonun geçen seneden beri yavaşlasa da hala biraz yüksek olduğu değerlendirildi. Her ne kadar piyasalar geçtiğimiz dönemde Eylül ayı toplantısında faiz indirimi beklese de, Fed üyeleri daha temkinli duruş sergiliyordu. Dolayısıyla da beklenti açısından piyasalar ile Fed üyelerinin arasında duruş farkı bulunurken, piyasalar iyimser tarafta kalıyordu. Fed bu toplantıda Eylül ayı için artık parasal gevşemeye yönelik sözsel yönlendirme gerçekleştirmiş oldu. Fed faiz indirim sinyali vererek, yeni politikaya daha yakın olduklarına dair mesaj ile piyasaları önümüzdeki döneme hazırlamış oldu. Faiz indiriminin yaklaştığının Fed tarafından da teyit edilmesi ile beraber küresel piyasalarda risk iştahı artış gösterdi. ABD borsalarında karar sonrasında kısa vadeli görünüm güçlendi. Bölge borsalarında yukarı yönlü potansiyelin bulunduğunu belirtelim. İçeriye baktığımızda; BIST 100 Endeksi’nde 11.200 olan tarihi zirvelerde başlayan satış baskısı dün de devam etti. Endeks alçalan trendde düzeltme hareketi içerisinde 10.600 desteğinin de altına geri çekildi. Endeks bu seviyenin altını test etmesi sonrasında 10.700’e yönelse de ilk planda direnç ile karşılaştı. Buna paralel günü %0,5 oranında düşüşle tamamladı. Endekste 10.700 seviyesi direnç olarak korunuyor. Endeksin 10.700’ün üzerinde hareket etmesi, kısa vadeli dip oluşumu ve düzeltmenin tamamlanması için önemli. Fed’in kararı sonrasında küresel borsalarda yükselişe paralel endekste bugün yukarı yönlü hareketin başladığını görebiliriz. 10.700‘ün üzerinde kalınması ile artık kısa vadeli dönüşün gerçekleşebileceğini söyleyebiliriz. Dolayısıyla da 10.600 desteğinde mevcut trade pozisyonları korunabilir, 10.700’ün üzerinde ise trade fırsatları değerlendirilebilir ve alım yönünde pozisyon alınabilir görüşündeyiz. Endeks 10.700’ün üzerinde kısa vadeli görünümün olumlu tarafa dönmesi ile birlikte 10.800 ve 10.900 hedef dirençlerine doğru yükseliş gösterebilir. 10.600’ün altına yeniden olası geri çekilmelerde ise 10.500 sonraki destek olarak takip edilebilir. Bankacılık endeksinde ise 14.400 desteği yakından takip edilebilir. Bu seviyenin üzerinde hareket etmesi bankacılık endeksinin ikili dip oluşumu göstermesi ve yeniden yönünü yukarı çevirmesi için önemli.




EUR/USD paritesi Fed’in toplantısında faiz indirim mesajı vermesi ile 1,08 seviyesinden yukarı tepki gösterdi. Parite 1,08-1,09 bandındaki seyrine devam ediyor. 1,0870 seviyesi ilk etapta direnç olarak takip edilebilir. Bu seviye aynı zamanda sıkışma bandının direncine işaret ediyor. Paritede 1,0850 direncinin aşılması ile kısa vadeli alçalan trendin yukarı tamamlanması ile görünümün güçlendiğini görebiliriz. Bu durumda 1,09 sonraki hedef direnç olarak öne çıkıyor. 1,08 desteği ise kısa vadeli dip olarak izlenebilir. TL bu sabah bazı gelişmekte olan ülke para birimlerinin gerisinde performans gösteriyor. Dolar kuru kademeli yükseliş eğilimi ile 33,15-33,20 direnç aralığına yönelim sergiledi. Yükseliş eğiliminin devam etmemesi için kurun bu bölgenin altında kalması önemli. 33,20’nin aşılması halinde ise sonraki direnç seviyesi 33,30’da bulunuyor. 32,80 ise ana destek konumunda. 32,80 desteğinin aşağı yönlü geçilmesi geri çekilme için izlenebilir. Bu seviyenin üzerinde kaldığı sürece kurda tepki alımlarının geldiğini görebiliriz.


Petrol fiyatları jepolitik gerilimin etkisiyle kısa vadeli dip seviyelerden yukarı tepki gösterdi. Brent petrolde 80,00 dolar destek, 82,30 dolar direnç seviyesidir. Altın ons fiyatları kısa vadeli dip seviyelerden bulduğu destek sonrasında 2400 dolar direncinin üzerine yükselirken, kısa vadeli görünümünü güçlendirmişti. Fed’in faiz indirimine yönelik açıklamaları ve ABD tahvil faizlerindeki düşüş altın ons fiyatlarında yükselişin ileri taşınmasını sağladı. Buna paralel altın ons yükselen trendde 2450 dolar direncinin üzerine yöneldi. 2400 dolar desteğinin üzerinde yönün yukarı olduğunu söyleyebiliriz. 2475 doların üzerinde ise 2500 dolar olan ana direnç seviyesine doğru yükseliş gösterebilir. Gram altın, dolar kurunun yanı sıra altın onsun yukarı yönlü hareketi ile güçlü bir görünüm sergiliyor. 2600 TL’nin üzerine yükselen gram altın, 2643 TL olan tarihi zirvesini hedefliyor. Kısa vadede gram altın zirve tazeleme eğilimi gösterebilir. 2560 TL desteğinin üzerinde yukarı yönlü eğilim korunuyor olacak.

İkon-ok
İrem Dışpınar 31 Temmuz Çarşamba
QNB Invest Odak •
Fed’in faizde değişikliğe gitmesi beklenmiyor, sözsel yönlendirmesi önemli…

BIST 100 Endeksi Moody’s’in 11 yılın ardından ilk kez not artırımına gitmesi ve iki basamak artırım gerçekleştirmesi sonrasında 11.200’ün üzeri ile zirve seviyelere yükselmişti. Endeks teknik olarak ulaştığı seviyelerin ardından beklentinin satılması ile geçen hafta düzeltme hareketi içerisine girmişti. Endeks 10.800’ün ardından dün de 10.700 desteğinin hafif altına geri çekildi. Dün %0,4 düşüş gösteren endeksin iki günlük kaybı %1,9 oranında gerçekleşti. Endeksin 10.700 seviyesinin üzerinde hareket etmesi, kısa vadeli dip oluşumu ve düzeltmenin tamamlanması için önemli. 10.700‘ün üzerinde kalınması ile artık kısa vadeli dönüşün gerçekleşebileceğini söyleyebiliriz. Ancak bu seviyenin aşağı kırılması halinde 10.600 desteğine doğru geri çekilme riski bulunuyor. Endekste gün içerisinde 10.700’ün altının olası bir şekilde test edilmesi sonrasında dip oluşumunun tamamlanabileceğine ihtimal veriyoruz. Dolayısıyla da 10.700’ün üzerinde trade fırsatları değerlendirilebilir. Bankacılık endeksinde ise 14.400 desteği yakından takip edilebilir. Bu seviyenin üzerinde hareket etmesi bankacılık endeksinin ikili dip oluşumu göstermesi ve yeniden yönünü yukarı çevirmesi için önemli. Bu akşam Fed’in politika faiz aralığını son aylarda olduğu gibi %5,25-%5,50’de sabit bırakması bekleniyor. Hatırlanacağı üzere; Fed Başkan Powell komite yarıyıl sunumlarında, son enflasyon verilerinin, mütevazi bir ilerleme gösterdiğini, daha fazla iyi verinin enflasyonun %2'ye doğru sürdürülebilir şekilde hareket ettiğine dair güvenlerini güçlendireceğini belirtmişti. Powell; politika kararlarını toplantıdan toplantıya aldıklarını, politika kısıtlamalarını çok erken veya çok fazla azaltmanın enflasyonda görülen ilerlemeyi durdurabileceğini, tersine çevirebileceğini ifade etmişti. Fed son toplantı kararında federal fon oranına ilişkin tahminini yıl sonu için %4,6'dan %5,1'e çıkarmıştı. Yapılan revizyon Fed'in bu yıl 25 baz puanlık bir faiz indirimi öngördüğüne işaret ediyor. Önümüzdeki yıl ise Fed dört faiz indirimi öngörüsünde bulunuyor. Bu akşamki karar sonrasında Fed’in üç karar toplantısının daha bulunduğunu belirtelim. Son aylarda açıklanan verilere bağlı olarak Fed’den bir sonraki toplantı olan Eylül ayında ağırlıklı olarak faiz indirimi bekleniyor. Her ne kadar Powell bu zamana kadar faiz indirim konusunda net sinyal vermese de, Eylül ayı için artık parasal gevşemeye yönelik sözsel yönlendirme gerçekleştireceğini, faiz indirim sinyali vereceğini, yeni politikaya daha yakın olduklarına dair mesaj vereceğini değerlendiriyoruz. Powell’ın piyasaları hazırlayacak şekilde Eylül’de faiz indirimine yönelik güçlü ifadeler kullanması küresel risk iştahına olumlu yansıyabilir. Diğer yandan yarın BoE’nin politika faiz oranını 25 baz ile %5’e indirmesi bekleniyor. ABD’de Cuma günkü tarım dışı istihdam verisi para politikasının devamı üzerinde etkili olacaktır.



EUR/USD paritesi Fed’in toplantısı öncesinde dolar lehine hareketle 1,08-1,09 bandının alt tarafına geri çekilmiş durumda. Bu akşam Fed’in faiz kararında vereceği mesajlar önemli olacak. Karar öncesinde parite bekleme havasında seyir izleyebilir. 1,08 seviyesi tepki açısından öne çıkıyor. Bu seviyenin altında alçalan trendin devamı ile 1,0770 sonraki destek olarak takip edilebilir. 1,0870 önemli direnç olarak korunuyor. Kısa vadeli görünümün güçlenmesi için paritenin 1,0870 direncini aşması gerekiyor. Sonraki direnç seviyesi ise 1,09’da bulunuyor. Dolar kuru 33,00 olan psikolojik direncinin yeniden üzerine yükseldi. 33,00 seviyesinin önemli bir eşik olduğunu vurgulayalım. Kurda 33,15-33,20 bölgesi direnç aralığı olarak öne çıkıyor. Yükseliş eğiliminin devam etmemesi için kurun bu bölgenin altında kalması önemli. 32,80 ise ana destek konumunda. 32,80 desteğinin aşağı yönlü geçilmesi geri çekilme için izlenebilir. Bu seviyenin üzerinde kaldığı sürece kurda tepki alımlarının geldiğini görebiliriz.


Petrol fiyatları kısa vadeli aşağı yönlü trendde hareket ediyor. Brent petrolde 76,70 dolar destek, 81,00 dolar ise direnç seviyesidir. Altın ons fiyatları kısa vadeli dip seviyelerden bulduğu destek sonrasında 2400 dolar direncinin üzerine yükseldi. Böylece altın onsta kısa vadeli dönüşün gerçekleştiğini söyleyebiliriz. Altın onsta Fed’in vereceği mesajlar etkili olacaktır. 2400 doların üzerinde kısa vadeli yükselen trendin devamı ile birlikte 2432 dolar direncine yükseliş gösterebilir. 2350 dolar desteğinin üzerinde kısa vadeli görünüm tarafında olumlu seyir korunuyor olacak. Gram altının da, altın onsun desteği ile yukarı yönlü hareket gösterme potansiyeli bulunuyor. 2500 TL desteğinin üzerinde kısa vadeli yönün yukarı olduğunu söyleyebiliriz. Kısa vadede 2570 ve 2580 TL direnç seviyelerine doğru yönelim gösterebilir.

 
İkon-ok
Back to Top