Önerilen Sonuçlar()
Mobil Uygulamayı İndir
QNB Invest
© 2018 QNB Invest A.Ş.
BIST 100 Endeksi geçtiğimiz hafta 10.000 seviyesinin üzerinde güç kaybına uğraması sonrasında kâr realizasyonları ile karşılaştı. Endeks böylece düzeltme hareketi içerisine girerken, destek seviyelerinin altına geri çekildi. Endeks haftaya da zayıf bir başlangıç yaptı, gün içerisinde 9700 desteğini aşağı kırdı ve günü %1,1 oranında düşüşle tamamladı. Endekste 9700’ün üzeri geri çekilmenin devam etmemesi açısından önemli. 9700’ün aşağı yönlü geçilmesi sonrasında endekste kısa vadeli zayıf görünüm korunuyor. 9700’ün altında endekste düzeltme hareketinin devam ettiğini görebiliriz. Dolayısıyla da endeks 9600 desteğine doğru düşüş gösterebilir. 9700’ün üzerinde 9820 sonraki direnç seviyesi olarak izlenebilir. 9820 ise kısa vadeli satış baskısının geride kalması için öne çıkıyor. Bankacılık endeksinde ise 15.000 civarında gelen düşüş eğilimi dün de devam etti. Bankacılık endeksi dün %1,1 oranında düşüş gösterdi. 14.465 desteğinin altında ise düşüş eğilimi korunabilir. 14.000 sonraki destek seviyesidir. Yurt dışı gelişmelere baktığımızda; Çin, sorunlu emlak sektörünü desteklemek için mortgage için borçlanma maliyetlerini düşürme adımları attığını açıkladı. Son bir haftadır Çin, ekonomik büyüme hedefi yolunda teşvik kararları alıyor. ECB Başkanı Lagarde; dezenflasyonun son iki ayda hızlandığını, Eylül’de devam etmesini beklediklerini, enflasyon ile mücadelede çok yol kat ettiklerini, faizi düşürmek için enflasyonun %2 seviyesine geri çekilmesini beklemeyeceklerini ifade etti. Bugün içeride açıklanacak verilere göre; Eylül’de aylık enflasyonun %2,2 civarında gerçekleşmesi bekleniyor. Böylece yıllık enflasyon baz etkisinin desteğiyle %52’den %48,3 seviyesine geriliyor olacak. TCMB son toplantı özetinde; öncü göstergelerin Eylül ayında mevsimsel etkilerden arındırılmış tüketici enflasyonunun önceki aya kıyasla yavaşlayacağına işaret ettiğini ve aylık hizmetler enflasyonunun yüksek seyrini koruduğunu, Eylül ayında hizmet enflasyonu üzerinde okula dönüş etkisinin öne çıktığını belirtti. TCMB, temel mal enflasyonunun sınırlı bir artışla düşük seyretmeye devam ettiğini, hizmet enflasyonundaki iyileşmenin son çeyrekte gerçekleşmesinin beklendiğini kaydetti. TCMB, enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışlarının dezenflasyon süreci açısından risk unsuru olmaya devam ettiğini değerlendiriyor. TCMB bu yıl sonu için %38, 2025 için %14 olan enflasyon tahminini koruyor. Haftanın veri ajandasında ise; yarın ABD’de ADP özel sektör istihdamı, cuma günü tarım dışı istihdam verisi öne çıkıyor. Diğer yandan hafta içerisinde Avrupa ve ABD’de PMI imalat/hizmet endeksleri açıklanacak. Son aylarda ABD iş gücü piyasasında yaşanan soğuma sonrasında bu haftaki veriler takipte olacak.
EUR/USD paritesi 1,12 direncine doğru güç kaybetmeye devam ediyor. Parite 1,12 direncinin üzerine yönelimde kalıcı olmakta başarılı olamıyor. Diğer yandan 1,11 desteğinin üzerinde kalma çabası gösteriyor. Dolayısıyla da parite 1,11-1,12 bandı dahilinde seyir izliyor. Paritede 1,12 direnç olarak geçerli iken, bu seviyenin üzeri yükselişin ileri taşınması için takip edilebilir. 1,11 desteği ise kısa vadeli olumlu görünümün korunması için öne çıkıyor. Ancak bu seviyenin altına yönelim halinde paritede geri çekilme riskinin oluşacağını belirtelim. Bu durumda 1,10 sonraki destek seviyesidir. Dolar kuru 34,20 direncine doğru yükseliş gösteriyor. Kurda kademeli yükseliş baskısı devam ediyor. 34,20 ilk planda, 34,20 sonraki direnç konumunda. 34,00 ve 33,90 destekler olup, 33,90’ın üzerinde kısa vadeli yön yukarı görünüyor.
Petrol fiyatları yükselişte yeniden güç kaybına uğradı. Brent petrolde 68,50 dolar destek, 75,20 dolar direnç seviyesidir. Çin’den gelen teşvik adımlarının desteği ile rekor tazeleme eğilimi gösteren altın ons fiyatları, kısa vadeli düzeltme hareketi sergiledi. 2640 doların altında kısa vadeli düzeltmenin devamını görebiliriz. 2620 dolar ise ilk planda destek olarak takip edilebilir. 2640 doların üzeri ise yeniden 2685 dolar olan tarihi zirve seviyesine yönelim için izlenebilir. Gram altın, altın onstaki geri çekilme 2900 TL desteğinin altını test etti. Dolar kurundaki görünüm gram altında aşağı yönlü hareketin sınırlı olmasını sağlıyor. 2900 TL rekor tazeleme eğiliminin korunması için öne çıkıyor. 2930 TL direnç konumunda iken, 2870 TL ise önemli destek seviyesidir.
BIST 100 Endeksi geçtiğimiz hafta yurt içi ve yurt dışında olumlu gelişmeler ile yükseliş denemelerinde bulundu. Buna paralel endeks 10.000 seviyesinin üzerinde hareket sergiledi. Fed’in faiz indiriminin etkisinin devam etmesinin yanı sıra Çin Merkez Bankası’nın açıkladığı teşvik paketi ve bazı faiz oranlarında indirime gitmesi ile küresel risk iştahı olumlu seyir izledi. 10.000 direncinin üzerinde yükseliş denemelerinde bulundu. Diğer yandan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz; borsa, kripto vergilerinin gündemlerinden düştüğünü açıklamıştı. BIST 100 Endeksi içeride ve dışarıda yaşanan bu gelişmelerin etkisiyle geçtiğimiz hafta içerisinde 10.000’in üzerinde kalma çabası gösterdi. Ancak endeks 10.000’in üzerinde yükselişini ileri taşımakta zorlandı. Endeks bu seviyeden gelen satışlarla birlikte düzeltme hareketi içerisine girerken, 9850 desteğini aşağı kırdı. Böylece 9850’nin altında bant hareketinin aşağı tamamlanması ile endekste kısa vadeli görünüm zayıfladı. Endeks cuma günü 9700’e geri çekilmesi sonrasında bu seviyenin üzerinde kalarak kayıplarının bir kısmını geri alırken, günü %0,5 oranında düşüşle tamamladı. Endeksin ilk etapta 9700 desteğinin üzerinde kalması satış baskısının ileri taşınmaması için önemli. 9700’ün altına yönelim halinde 9600’e doğru geri çekilme gerçekleşebileceğinden 9700 mevcut trade pozisyonları için stop loss olarak izlenebilir. 9850 seviyesinin üzerinde kalıcı olunmadığı takdirde kısa vadeli görünümde zayıflamanın devam ettiğini görebiliriz. Buna paralel 9850’nin altında temkinli tarafta kalınması görüşündeyiz. 9700’nin altında 9600 sonraki destekler olarak takip edilebilir. Bankacılık endeksinde 14.465 desteğinin aşağı yönlü geçilmesi halinde kısa vadeli düzeltme hareketinin ve kısa vadede kar realizasyonlarının devam edebileceğini söyleyebiliriz. 14.000 ise sonraki destek seviyesidir. 15.000 ise ana direnç olarak korunuyor. Öte yandan İsrail Ordusu’nun hava saldırıları devam ediyor. Jeopolitik riskler, gündem piyasalarda volatiliteye neden olabilir. Yurt dışı gelişmelere baktığımızda; ABD’de ağustos ayında manşet kişisel tüketim harcamaları enflasyonu (PCE) yıllık bazda %2,5’ten %2,3 olan beklentilerin altında %2,2 seviyesine geriledi. Çekirdek enflasyon ise tahminlere paralel %2,6’dan %2,7 seviyesine yükseldi. Haftanın veri ajandasında ise; yarın içeride ağustos ayı enflasyon verileri, çarşamba günü ABD’de ADP özel sektör istihdamı, cuma günü tarım dışı istihdam verisi öne çıkıyor. Diğer yandan hafta içerisinde Avrupa ve ABD’de PMI imalat/hizmet endeksleri açıklanacak. Son aylarda ABD iş gücü piyasasında yaşanan soğuma sonrasında bu haftaki veriler takipte olacak.
EUR/USD paritesi 1,12 direncine doğru güç kaybetmeye devam ediyor. ABD PCE verilerinin ardından 1,12 direncinin üzerinde kalıcı olmakta başarılı olamadı. Diğer yandan 1,11 desteğinin üzerinde kalma çabası gösteriyor. Dolayısıyla da parite 1,11-1,12 bandı dahilinde seyir izliyor. Paritede 1,12 direnç olarak geçerli iken, bu seviyenin üzeri yükselişin ileri taşınması için takip edilebilir. 1,11 desteği ise kısa vadeli olumlu görünümün korunması için öne çıkıyor. Ancak bu seviyenin altına yönelim halinde paritede geri çekilme riskinin oluşacağını belirtelim. Bu durumda 1,10 sonraki destek seviyesidir. Dolar kuru 34,20 direncine doğru yükseliş gösteriyor. Kurda kademeli yükseliş baskısı devam ediyor. 34,20 ilk planda, 34,20 sonraki direnç konumunda. 34,00 ve 33,90 destekler olup, 33,90’ın üzerinde kısa vadeli yön yukarı görünüyor.
Petrol fiyatları yaşanan düşüş sonrasında yeniden yukarı tepki gösteriyor. Brent petrolde 68,50 dolar destek, 75,20 dolar direnç seviyesidir. Altın ons Fed’in 50 baz puanlık faiz indirim kararı sonrasında ve jeopolitik risklerin de etkisiyle 2600 dolar direncinin üzerine yükselirken, Çin’den gelen teşvik adımları ile rekor tazeleme eğilimi gösterdi. Altın onsta 2640 dolar ilk etapta destek olarak takip edilebilir. 2640 doların üzerinde kısa vadeli yön yukarı iken, görünümün güçlü olduğunu belirtelim. 2640 doların altında ise 2600 dolar önemli destek seviyesidir. 2685 dolar direnç olarak izlenebilir. Ancak bu seviyeye doğru yükselişte güç kaybettiğini görebiliriz. Gram altın; dolar kuru ve altın onsun seyrinden destek bulurken, zirve seviyelerini ileri taşıdı. Gram altının 2900 TL seviyesi destek konumunda. 2900 TL rekor tazeleme eğiliminin korunması için öne çıkıyor. 2950 TL ise hedef direnç olarak izlenebilir.
BIST 100 Endeksi yurt içi ve yurt dışında olumlu gelişmeler ile bu hafta içerisinde 10.000 direncinin üzerinde yükseliş denemelerinde bulundu. Ancak endeks gelen satışlarla birlikte bu seviyenin üzerinde kalıcı olamadı. Fed’in faiz indiriminin yanı sıra Çin Merkez Bankası’nın açıkladığı teşvik paketi ve bazı faiz oranlarında indirime gitmesi ile küresel risk iştahı olumlu seyir izliyor. Diğer yandan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz; borsa, kripto vergilerinin gündemlerinden düştüğünü açıklamıştı. BIST 100 Endeksi içeride ve dışarıda yaşanan bu gelişmelerin etkisiyle hafta içerisinde 10.000’in üzerinde kalma çabası gösterdi. Endeks dün bu seviyenin üzerine yeniden yönelse de ani satışlarla karşılaştı ve 9800 desteğine doğru geri çekildi. Endeks günü %0,6, bankacılık endeksi ise %0,7 oranında düşüşle tamamladı. Endekste 10.000 seviyesinin üzerinde kalınması yükseliş eğiliminin devam etmesi ve düşüş riskinin geride kalması açısından önemli idi. Ancak 10.000’in yeniden altına geri çekilince aşağı yönlü risk arttığından dolayı bu durumda endeks 9850 desteğinin altına düşüş gösterdi. Yurt dışı borsalar olumlu olduğundan endeks bugün yeniden açılış sonrası işlemlerde tepki alımları ile karşılaşabilir. Ancak 9850 seviyesinin üzerinde kalıcı olunmadığı takdirde kısa vadeli görünümde zayıflamanın devam ettiğini ve endeksin sonraki destek seviyelerine geri çekildiğini görebiliriz. Buna paralel 9850’nin altında yeni alım için aceleci olunmamalı ve temkinli tarafta kalınması görüşündeyiz. 9800 ve 9700 sonraki destekler olarak takip edilebilir. 9900 ilk planda direnç haline gelirken, 10.000 ana direnç seviyesi olarak geçerli. 10.000’in aşılması kısa vadeli görünümün güçlenmesi için öne çıkıyor. Bankacılık endeksinde 14.465 desteğinin üzerinde kalınması takip edilebilir. Bu seviyenin üzerinde 15.000 ana direnç olarak geçerli. TCMB'nin verilerine göre; brüt rezervler 20 Eylül haftasında 156,4 milyar dolarla rekor kırdı. Bir önceki hafta brüt rezervler 153,6 milyar dolar seviyesindeydi. Swap hariç net rezervler 26,5 milyar dolardan 29,4 milyar dolara yükseldi. Diğer yandan TCMB’nin verilerine yabancılar geçen hafta 1,6 milyar dolar tahvil, 96 milyon dolar ise tahvil alımı gerçekleştirdi. Yurt dışı gelişmelere baktığımızda; ABD’de 2Ç GSYH büyümesi nihai olarak yıllık bazda %3 seviyesinde değişim göstermedi. Bugün ise ABD’de kişisel tüketim harcamaları enflasyonu (PCE) takip edilecek. Yıllık manşet PCE’nin Ağustos’ta %2,5’ten %2,3’e gerilemesi, çekirdek PCE’nin ise %2,6’dan %2,7 seviyesine yükselmesi öngörülüyor.
EUR/USD paritesi 1,12 direncine doğru güç kaybetmeye devam ediyor. Diğer yandan 1,11 desteğinin üzerinde kalma çabası gösteriyor. Paritede 1,12 direnç olarak geçerli iken, bu seviyenin üzeri yükselişin ileri taşınması için takip edilebilir. 1,11 desteği ise kısa vadeli olumlu görünümün korunması için öne çıkıyor. Ancak bu seviyenin altına yönelim halinde paritede geri çekilme riskinin oluşacağını belirtelim. Bu durumda 1,10 sonraki destek seviyesidir. ABD’de bugün açıklanacak olan kişisel tüketim harcamaları enflasyonu etkili olacaktır. Dolar kuru 34,20 direncine doğru yükseliş gösteriyor. Kurda kademeli yükseliş baskısı devam ediyor. 34,20 ilk planda, 34,20 sonraki direnç konumunda. 34,00 ve 33,90 destekler olup, 33,90’ın üzerinde kısa vadeli yön yukarı görünüyor.
Petrol fiyatları kısa vadeli yükselen trenddeki hareketi sonrasında sert geri çekildi. Böylece petrol fiyatlarında yeniden görünüm zayıfladı. Brent petrolde 68,50 dolar destek, 75,20 dolar direnç seviyesidir. Altın ons Fed’in 50 baz puanlık faiz indirim kararı sonrasında ve jeopolitik risklerin de etkisiyle 2600 dolar direncinin üzerine yükselirken, Çin’den gelen teşvik adımları ile rekor tazeleme eğilimi gösteriyor. Altın onsta 2600 dolar destek olarak takip edilebilir. 2600 doların üzerinde kısa vadeli yön yukarı iken, görünümün güçlü olduğunu belirtelim. 2685 dolar direnç olarak izlenebilir. Ancak bu seviyeye doğru yükselişte güç kaybettiğini görebiliriz. Gram altın; dolar kuru ve altın onsun seyrinden destek bulurken, zirve seviyelerini ileri taşıyor. Gram altın 2900 TL’nin üzerinde hareket sergiliyor. 2900 TL rekor tazeleme eğiliminin korunması için öne çıkıyor. 2950 TL ise hedef direnç olarak izlenebilir.
BIST Endeksi 10.000 seviyesinin üzerinde olumlu seyir izlerken, gelen satışlarla birlikte değer kaybına uğradı. Fed’in faiz indiriminin yanı sıra Çin Merkez Bankası’nın açıkladığı teşvik paketi ve bazı faiz oranlarında indirime gitmesi ile küresel risk iştahı olumlu seyir izledi. Diğer yandan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz; borsa, kripto vergilerinin gündemlerinden düştüğünü açıkladı. Endeks hem yurt dışı hem de yurt içi gelişmelerden olumlu etkilenirken, 10.000 seviyesinin üzerinde yükseliş eğilimi gösterdi. Ancak endeks yeniden satış baskısı altında kalarak 9900 seviyesinin altına geri çekildi günü ise %1,4 oranında düşüşle tamamladı. Bankacılık endeksi ise %0,3 oranında yükselişle BIST 100’deki geri çekilmenin daha sınırlı olmasını sağladı. Endekste 10.000 seviyesi yeniden direnç haline geldi. Endeksin yeniden yükseliş eğilimi göstermesi ve 10.160 direncine doğru yönelmesi için 10.000’in üzerinde kalıcı olması önemli. Ancak 10.000 seviyesinin altında kaldığı sürece endekste kâr realizasyonlarının devam ettiğini görebiliriz. 10.000’in altında geri çekilme riski bulunduğundan temkinli olmakta yarar bulunuyor. 9850 ise ilk planda destek olup, endekste bu seviye kısa vadeli olumlu görünümün korunması için öne çıkıyor. 9850’nin altına yönelim halinde kısa vadeli görünüm zayıflayacağından bu seviye mevcut trade pozisyonları için stop loss olarak takip edilebilir. Bankacılık endeksi 14.465 olan önceki zirvesinin üzerine yönelim ile güçlü seyir izliyor. Bankacılık endeksinde 14.465 desteğinin korunması ile birlikte 15.000 hedef direnç olarak çıkıyor. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in New York’ta görüştüğü yatırımcılara gelecek yıl enflasyonun %20’nin altında olması yönünde beklentilerini paylaştığı belirtildi. Ayrıca yeni not artırımı beklentilerinin de söz konusu olabileceği konusunda umudun dillendirildiği de aktarıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın uluslararası yatırımcılar ile bir araya geldiği toplantının ise verimli geçtiği ifade edildi. Haftanın ajandasına baktığımızda; ABD’de 2Ç GSYH büyümesinin nihai olarak yıllık bazda %3 seviyesinde kalması bekleniyor. Yarın ise ABD’de kişisel tüketim harcamaları enflasyonu (PCE) takip edilecek. Yıllık manşet PCE’nin Ağustos’ta %2,5’ten %2,3’e gerilemesi, çekirdek PCE’nin ise %2,6’dan %2,7 seviyesine yükselmesi öngörülüyor.
EUR/USD paritesi 1,12 direncine doğru güç kaybetmeye devam ediyor. Diğer yandan 1,11 desteğinin üzerinde kalma çabası gösteriyor. Paritede 1,12 direnç olarak geçerli iken, bu seviyenin üzeri yükselişin ileri taşınması için takip edilebilir. 1,11 desteği ise kısa vadeli olumlu görünümün korunması için öne çıkıyor. Ancak bu seviyenin altına yönelim halinde paritede geri çekilme riskinin oluşacağını belirtelim. Bu durumda 1,10 sonraki destek seviyesidir. Yarın ABD’de açıklanacak olan kişisel tüketim harcamaları enflasyonu etkili olacaktır. Dolar kuru 34,20 direncine doğru yükseliş gösteriyor. Kurda kademeli yükseliş baskısı devam ediyor. 34,20 ilk planda, 34,20 sonraki direnç konumunda. 34,00 ve 33,90 destekler olup, 33,90’ın üzerinde kısa vadeli yön yukarı görünüyor.
Petrol fiyatları kısa vadeli yükselen trendde kalma eğilimi gösteriyor. Brent petrolde 73,30 dolar destek, 75,20 dolar direnç seviyesidir. Altın ons Fed’in 50 baz puanlık faiz indirim kararı sonrasında ve jeopolitik risklerin de etkisiyle 2600 dolar direncinin üzerine yükselirken, Çin’den gelen teşvik adımları ile rekor tazeleme eğilimi gösteriyor. Altın onsta 2600 dolar destek olarak takip edilebilir. 2600 doların üzerinde kısa vadeli yön yukarı iken, görünümün güçlü olduğunu belirtelim. 2670 dolar direnç olarak izlenebilir. Gram altın; dolar kuru ve altın onsun seyrinden destek bulurken, zirve seviyelerini ileri taşıyor. Gram altın 2900 TL’nin üzerine yükseldi. 2870 TL rekor tazeleme eğiliminin korunması için öne çıkıyor. 2930 TL ise hedef direnç olarak izlenebilir.
Küresel alma risk iştahı ile borsalar destek bulurken, içeride olumlu haber akışı BIST’in performansına olumlu yansıdı. Fed’in 50 baz puanlık faiz indiriminin pozitif etkisi devam ederken, bazı Fed üyeleri parasal gevşeme yanlısı açıklamalarda bulunuyor. Çin Merkez Bankası Başkanı Gongsheng, haftanın başında iki finansal düzenleyici kuruluş başkanıyla birlikte finansal destek konulu basın toplantısı düzenleyeceğini açıklamıştı. Çin Merkez Bankası (PBOC), ülkenin bu yılki %5 büyüme hedefini tutturma yolunda en kapsamlı teşvik paketini açıkladı. PBOC Başkanı yedi günlük ters repo faizinin %1,7’den %1,5’e indirildiğini, zorunlu karşılıkların 50 baz puan düşürülerek 142 milyar dolarlık likidite sağlanacağını duyurdu. Banka böylece zorunlu karşılıkları en az 2020’den bu yana en düşük seviyesine çekti. Hisse senedi piyasalarına yönelik adımlar da pakette yer aldı. Buna göre menkul kıymet şirketleri, fonlar ve sigorta şirketleri hisse satın almak için merkez bankası kaynaklarından faydalanabilecek. Çin’in açıkladığı teşvik paketi küresel borsalara destek sağladı. BIST 100 Endeksi bu gelişmelerden pozitif etkilendi. Diğer yandan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz; borsa, kripto vergilerinin gündemlerinden düştüğünü açıkladı. Yapılan bu açıklama ile BIST banka hisseleri öncülüğünde yükselişini ileri taşıdı. Endeks 9900 civarından bulduğu destek ile 10.000 direncinin üzerine yükseldi. Endeks günü %1,4, bankacılık endeksi %3,8 yükselişle tamamladı. Endekste kısa vadeli sıkışmanın üzerinde görünüm güçlü. Ancak endeksin yükseliş eğilimini ileri taşıması için 10.000 desteğinin üzerinde kalması önemli. 10.160 olan önceki zirve seviyenin üzerinde sonraki direnç 10.200 seviyesi olarak takip edilebilir. Ancak 10.000’in üzerinde kalıcı bir görünüm sergileyemezse endekste olası kâr satışlarına karşı temkinli olmakta yarar bulunuyor. 10.000’in altında geri çekilme riski bulunuyor olacak. 9900 ve 9850 destekler olarak izlenebilir. 9850’ye doğru olası geri çekilmeler olağan ve normal olarak karşılanabilir. Bu seviyenin üzerinde kısa vadeli görünüm olumlu kalmaya devam edecek. 9850’nin altına yönelim halinde kısa vadeli görünüm zayıflayacağından bu seviye mevcut trade pozisyonları için stop loss olarak takip edilebilir. Bankacılık endeksi 14.465 olan önceki zirvesinin üzerine yönelim ile güçlü seyir izliyor. Bankacılık endeksinde 14.465 desteğinin korunması ile birlikte 15.000 hedef direnç olarak çıkıyor. S&P Global Ratings'te Kasım'daki değerlendirmede Türkiye’ye yönelik yeni not artışı beklentileri bulunuyor. S&P Global Kıdemli Direktörü Gill not artışına ilişkin; net rezervlerdeki iyileşme ve cari açığın hızlı şekilde daralmasının çok önemli olduğunu, not artışı kararının büyük ölçüde bu iki faktöre bağlı olduğunu belirtmişti. Haftanın ajandasında; yarın ABD’de ikinci çeyrek nihai büyüme verisi, Fed Başkanı Powell ve ECB Başkanı Lagarde’ın konuşması, cuma günü içeride dış ticaret dengesi, ABD’de kişisel tüketim harcamaları enflasyonu öne çıkıyor.
1,12 direncine doğru güç kaybeden EUR/USD paritesi, 1,11 desteğinin altını test etmişti. Parite yeniden tepki ile karşılaşırken, 1,11-1,12 bandının üst tarafına doğru hareketlilik sergiliyor. Paritede 1,12 hedef direnç olarak korunuyor. Bu direncin aşılması üzeri yükselişin ileri taşınması adına takip edilebilir. Sonraki direnç seviyesi ise 1,1280’de bulunmaktadır. 1,11 desteğinin üzerinde kısa vadeli olumlu görünüm korunuyor olacak. Dolar kuru 34,20 direncine doğru yükseliş gösteriyor. Kurda kademeli yükseliş baskısı devam ediyor. 34,20 ilk planda direnç konumunda. 34,00 ve 33,90 destekler olup, 33,90’ın üzerinde kısa vadeli yön yukarı görünüyor.
Petrol fiyatları kısa vadeli yükselen trendde olumlu bir seyir izliyor. Brent petrolde 73,30 dolar destek, 75,20 dolar direnç seviyesidir. Altın ons Fed’in 50 baz puanlık faiz indirim kararı sonrasında ve jeopolitik risklerin de etkisiyle 2600 dolar direncinin üzerine yükselirken, Çin’den gelen teşvik adımları ile rekor tazeleme eğilimi gösteriyor. Altın onsta 2600 dolar destek olarak takip edilebilir. 2600 doların üzerinde kısa vadeli yön yukarı iken, görünümün güçlü olduğunu belirtelim. 2670 dolar direnç olarak izlenebilir. Gram altın; dolar kuru ve altın onsun seyrinden destek bulurken, zirve seviyelerini ileri taşıyor. Gram altın 2900 TL’nin üzerine yükseldi. 2870 TL rekor tazeleme eğiliminin korunması için öne çıkıyor. 2930 TL ise hedef direnç olarak izlenebilir.
Küresel piyasalar yeni haftaya yukarı yönlü başlangıç yaptı. Fed’in 50 baz puanlık faiz indiriminin olumlu etkisi devam ederken, bazı Fed üyeleri parasal gevşeme yanlısı açıklamalarda bulunuyor. Diğer yandan Çin Merkez Bankası Başkanı Gongsheng, iki finansal düzenleyici kuruluş başkanıyla birlikte finansal destek konulu basın toplantısı düzenleyeceğini açıkladı. Bu açıklamadan sonra banka 14 günlük ters repo faizini 10 baz puan indirerek %1,95’ten %1,85’e çekti. Çin Merkez Bankası’ndan faiz indirim beklentileri artarken, küresel borsalar bu gelişmelerden destek buldu. BIST 100 Endeksi ise yurt borsalara paralel haftanın ilk gününde yukarı yönlü hareketler gösterirken, yeniden 10.000 direncine doğru yöneldi. Ancak endeks bu seviyeye doğru yükselişte kâr satışları ile karşılaşmaya devam ediyor. Endeks günü 9900’ün altında %0,13 oranında düşüşle tamamladı. Bankacılık endeksi ise %1’lik yükseliş ile BIST 100’deki geri çekilmenin daha sınırlı olmasını sağladı. BIST 100’de 10.000 seviyesi ilk etapta direnç konumunda iken, endeksin bu seviyeyi aşması, yükselişini ileri taşıması ve 10.160 ana direncine yönelimi için önemli. Endeks gün içerisinde 10.000 direncinin üzerini test edebilir. Ancak bu seviyenin üzerinde kalıcı bir görünüm sergileyemezse endekste olası kâr satışlarına karşı temkinli olmakta yarar bulunuyor. 10.000’in altında endekste geri çekilme riski bulunuyor olacak. 9900’ün altında 9800 sonraki destek olarak takip edilebilir. 9800 ise kısa vadeli olumlu görünüm için önemli. Buna paralel 9800’ün üzerinde mevcut trade pozisyonları korunabilir ve trade fırsatları değerlendirilebilir. Diğer yandan 9800’ün aşağı geçilmesi halinde düzeltme hareketi ileri taşınabileceğinden bu seviye mevcut trade pozisyonları için stop loss olarak izlenebilir. Bankacılık endeksi; TCMB ve BDDK’nın açıkladığı kararlar sonrasında 14.000 direncinin üzerine yükseldi. 14.000 destek haline gelirken, bankacılık endeksinin bu seviyenin üzerinde kalması yükselişini 14.465 direncine taşıması için öne çıkıyor. Öte yandan; S&P Global Ratings'te Kasım'daki değerlendirmede Türkiye’ye yönelik yeni not artışı beklentileri bulunuyor. S&P Global Kıdemli Direktörü Gill not artışına ilişkin; net rezervlerdeki iyileşme ve cari açığın hızlı şekilde daralmasının çok önemli olduğunu, not artışı kararının büyük ölçüde bu iki faktöre bağlı olduğunu belirtti. Ayrıca, Türkiye'nin enerji ve altın ithalatındaki gerileme de çok önemli gelişme olduğunu, not kararı için TCMB’nin faiz politikasına da bakacaklarını ifade etti. Haftanın ajandasında; perşembe günü ABD’de ikinci çeyrek nihai büyüme verisi, Fed Başkanı Powell ve ECB Başkanı Lagarde’ın konuşması, cuma günü ise içeride dış ticaret dengesi, ABD’de kişisel tüketim harcamaları enflasyonu öne çıkıyor.
Fed’in toplantısı sonrasında 1,11-1,12 bandında hareket eden ve 1,12’ye yönelen EUR/USD paritesi güç kaybına uğradı. Parite 1,12 seviyesine doğru direnç ile karşılaştı ve 1,11 desteğine doğru geri çekildi. 1,11 desteğinin üzeri kısa vadeli görünüm için öne çıkıyor. 1,12 hedef direnç olarak geçerli iken, bu seviyenin üzeri yükselişin ileri taşınması adına takip edilebilir. 1,11 desteğinin altına olası geri çekilmelerde ise geri çekilme riski bulunuyor. Bu durumda paritede kısa vadeli görünümün zayıflaması ile birlikte 1,10 ana destek olarak izlenebilir. Gelişmekte olan ülke para birimleri dolar karşısında değer kaybına uğrarken, dolar kuru 34,20 direncine doğru yükseliş gösteriyor. Kurda kademeli yükseliş baskısı korunuyor. 34,20 ilk planda direnç konumunda. 34,00 ve 33,90 destekler olup, 33,90’ın üzerinde kısa vadeli yön yukarı görünüyor.
Petrol fiyatları kısa vadeli yükselen trendde olumlu bir seyir izliyor. Brent petrolde 72,30 dolar destek, 74,50 dolar direnç seviyesidir. Altın ons Fed’in 50 baz puanlık faiz indirim kararı sonrasında ve jeopolitik risklerin de etkisiyle 2600 dolar direncinin üzerine yükselirken, rekor tazeleme eğilimi gösteriyor. Altın onsta 2600 dolar destek olarak takip edilebilir. 2600 doların üzerinde kısa vadeli yön yukarı görünüyor. 2635 ve 2640 dolar dirençler olarak izlenebilir. 2585 dolar ikincil destek olup, bu seviyenin üzeri güçlü görünümün korunması için önemli. Gram altın; dolar kuru ve altın onsun seyrinden destek bulurken, zirve seviyelerini ileri taşıyor. 2830 ve 2800 TL destekler olarak takip edilebilir. 2830 TL rekor tazeleme eğiliminin korunması için öne çıkıyor. 2890 TL ise hedef direnç olarak izlenebilir.