QNB Invest Odak İrem Dışpınar

İrem Dışpınar 26 Ağustos Pazartesi
QNB Invest Odak •
Endeksin yeniden 9700-10.200 bandına dönmesi önemli…

BIST 100 Endeksi 9700-10.200 bandı içerisinde oldukça volatil bir haftayı geride bıraktı. Endeks hafta boyunca bu bandın üst tarafına yönelimde bu aralığı aşmakta başarısız olurken, güç kaybına uğramıştı. Endeks Cuma günü bu aralığın içerisinde kalma eğilimi gösterdi; ancak kapanışa doğru ani ve sert gelen satışların etkisiyle 9700 desteğinin altına geri çekildi. Siyasi haber akışından kaynaklı olduğunu düşünürken, endeks Cuma günü %2,6, bankacılık endeksi ise %2,9 oranında değer kaybına uğradı. Cuma akşamı ise siyasi kanattan yapılan açıklamaların etkisiyle endeks kontratı devam eden işlemlerde akşam seansında kayıplarının bir kısmını geri alarak günü tamamladı. Dolayısıyla da endeksin haftaya yukarı yönlü tepki ile başladığını görebiliriz. Endeksin 9700 olan direnç seviyesini aşması yeniden 9700-10.200 bandına geri dönmesi için önemli. Endeksin aynı zamanda bu aralıkta kalması satış baskısının derinleşmemesi ve direnç seviyelerine doğru yönelim için öne çıkıyor. 9700’ün üzerinde 9800 ve 9900 sonraki dirençler olarak takip edilebilir. 9660 desteğinin altında ise 9600 ikincil destek seviyesidir. 9700’ün altında kaldığı sürece dip oluşumu gerçekleşmeyeceğinden yeni alım konusunda temkinli olmakta fayda bulunuyor. Ancak 9700’ün üzerinde trade fırsatları değerlendirilebilir görüşündeyiz. 14.000 direncine yönelen bankacılık endeksinin bu seviyeyi aşması yükselişini devam ettirmesi açısından izlenebilir. Olası geri çekilmelerde 13.000 destek seviyesidir. Yurt dışı gelişmelere baktığımızda; Fed Başkanı Powell Jackson Hole toplantısında bir kez daha faiz indirim sinyali verdi. Powell; enflasyonun %2 hedefine doğru sürdürülebilir bir yolda olduğuna olan güveninin arttığını, fiyat istikrarına doğru daha fazla ilerleme kaydederken güçlü bir iş gücü piyasasını desteklemek için ellerinde gelen her şeyi yapacaklarını belirtti. Powell; politika ayarlaması için zamanın geldiğini açıklarken, hareketin yönünün açık olduğunu, faiz indirimlerinin zamanlamasının ve hızının gelen verilere, gelişen görünüme ve risk dengesine bağlı olacağını ifade etti. Powell’ın faiz indirimine başlayacaklarına yönelik sinyalin vermesi, ECB ve BoE için bazı yetkililerin de faiz indirimine açık olduğuna dair açıklamalarda bulunması ile küresel risk iştahını olumlu etkiledi. Buna paralel ABD borsaları günü %1’in üzerinde güçlü seyirle tamamladı. Haftanın ajandasında; Çarşamba gübü içeride dış ticaret dengesi, Perşembe günü ABD’de büyümede ikinci çeyreğin revizyonu açıklanacak. Cuma günü yurt içi piyasalar 30 Ağustos Zafer Bayramı dolayısıyla kapalı olacak. Ancak ABD’de Fed’in yakından takip ettiği Temmuz ayı kişisel tüketim harcamaları enflasyonu küresel piyasaların takibinde olacak. ABD’de Temmuz ayı TÜFE ve ÜFE geri çekilme gösterirken, veriler Eylül ayı için Fed’den faiz indirim beklentilerini desteklemişti. Son durumda Eylül ayı için 25 ve 50 baz puan ile gevşeme beklentilerinin bulunduğunu, Kasım ve Aralık ayı toplantılarına da 25’şer baz puan ihtimal verildiğini belirtelim.



ABD’de son dönemde enflasyon verilerinin düşüş göstermesi ile Fed’den faiz indirim beklentileri artarken, EUR/USD son bir yıllık alçalan trendinin üzerine yükselmişti. Dolayısıyla da uzun vadeli görünümü güçlenenen parite 1,1140 olan son sekiz ayın en yüksek seviyesine ulaşmıştı. Parite Fed Başkanı Powell’ın faiz indirim mesajı ile 1,1140 olan önceki zirve seviyesini aşarak 1,12 direncine ulaştı. 1,12’nin üzerinde 1,1280 seviyesi son bir yıllık zirveye işaret ediyor. Bu seviyenin önemli direnç olduğunu belirtelim. 1,1140 ilk planda destek konumunda iken, sonraki destek seviyesi 1,11’de bulunuyor.1,11 desteğinin üzerinde kısa vadeli görünüm güçlü görünüyor. Dolar kuru, dolar endeksindeki aşağı yönlü hareketlere rağmen yukarı baskı altında seyir izliyor. Dolar kuru 34,00 direncinin üzerine denemelerde bulunuyor. 34,00’ün aynı zamanda psikolojik dirence işaret ettiğini söyleyebiliriz. Bu seviyenin üzerinde kalıcı olup olmayacağı önemli olacak. 34,10 sonraki direnç konumunda. 33,90 ve 33,80 destek seviyeleri olarak takip edilebilir.


Önceki dip seviyelerine geri çekilen petrol fiyatları ana desteğinden yukarı tepki gösterdi. Brent petrolde 74,90 dolar ana destek, 79,20 dolar direnç seviyesidir. Rekor tazeleme eğiliminin ardından 2500 doların altı ile hafif düzeltme gösteren altın ons fiyatları yeniden bu seviyenin üzerine yükseldi. Fed’den faiz indirim beklentileri altın ons fiyatlarını destekliyor. Altın onsun kısa vadede 2500 doların üzerinde kalması yükselen kanalın üzerinde hareket sergilemesi ve yukarı yönlü eğilimin devamı için önemli. 2500 dolar desteğinin üzerinde 2532 dolar tarihi zirve ana direnç olarak izlenebilir. Olası geri çekilmelerde ise 2470 dolar desteğinin üzerinde kısa vadeli görünüm güçlü görünüyor. Gram altında; dolar kuru ve altın onsun desteği sürüyor. 2700 TL desteğinin üzerinde rekor tazeleme eğilimi korunabilir. 2757 TL direncinin aşılması ile yeni rekorlar görebiliriz.

İkon-ok
İrem Dışpınar 23 Ağustos Cuma
QNB Invest Odak •
Endeks 9900’ü savunma çabasında, Powell’ın konuşması radarda…

BIST 100 Endeksi volatil seyrine devam ediyor. Endekste gün içerisinde aşağı ve yukarı yönlü belirgin hareketlerin gerçekleştiğini gözlemlemekteyiz. Endeks 10.000’in üzerinde karşılaştığı satış baskısı ile 9900 desteğinin altına geri çekilse de, gelen tepki alımları ile bu seviyenin üzerinde kapanış gerçekleştirdi. Endeks günü %0,2, bankacılık endeksi %1,4 oranında yükselişle tamamladı. Endeks son haftalarda 9700-10.200 bandında volatil seyir izlerken, bu aralık içerisinde sıkışma gösteriyor. 9900 desteğinin üzeri tepki alımlarının ileri taşınması ve endeksin toparlanma göstermesi adına önemli. Endekste ilk etapta 10.100 direnç konumunda iken, bu seviyenin aşılması ile 10.200 hedef direnç olarak izlenebilir. 10.200 direncinin aynı zamanda sıkışma bandının üst bölgesine işaret ettiğini ve bu seviyenin aşılmasının endeksin geçtiğimiz hafta bıraktığı boşluğu tamamlaması adına önemli olduğunu belirtelim. 10.200’ün aşılmasını yeni bir yükselen trendin başlaması adına takip ediyor olacağız. 9700 ana desteğinde mevcut trade pozisyonlarının korunmasını, bu seviyenin mevcut trade pozisyonları için stop loss olarak izlenmesini öneririz. Bankacılık endeksi 14.000’in üzerini test etmesinin ardından bu seviyenin hafif altında kapanış gerçekleştirdi. Bankacılık endeksinde 14.000 direncinin aşılması öne çıkıyor. 13.000 destek olarak izlenebilir. TCMB verilerine göre yurt dışında yerleşik kişiler, geçen hafta net 298 milyon dolarlık hisse senedi satarken, 1,4 milyar dolarlık tahvil aldı. Dün başlayan ve bugün devam edecek olan Jackson Hole toplantıları öne çıkıyor. Fed Başkanı Powell, bugün Jackson Hole'da açıklamalarda bulunacak. Jackson Hole'da sempozyumu küresel merkez bankacılarının yıllık toplantısı iken, Piyasalar Powell’ın ABD'nin ekonomik gidişatı ve para politikasının görünümü hakkındaki değerlendirmelerine odaklanıyor olacak. ABD’de Temmuz ayı TÜFE ve ÜFE geri çekilme göstermişti. Veriler düşüşe işaret ederek Eylül ayı için Fed’den faiz indirim beklentilerini desteklemiş oldu. Fed son toplantısında enflasyonun %2’lik hedefe doğru daha fazla ilerleme sağladığını, enflasyon konusundaki güvenin artması halinde faiz indiriminin Eylül’de masaya gelebileceğini açıklamıştı. Diğer yandan son toplantı tutanaklarında Fed yetkilileri mevcut verilerin enflasyonun hedefe doğru ilerlediğine dair güvenlerini arttırdığını belirtti. Tutanaklar ayrıca Fed yetkililerinin büyük çoğunluğunun, verilerin beklendiği gibi gelmeye devam etmesi halinde Eylül’de para politikasını gevşetmenin muhtemelen uygun olacağını düşündüğünü ortaya koydu. Son durumda 25 ve 50 baz puan ile gevşeme beklentilerinin bulunduğunu, Kasım ve Aralık ayı toplantılarına da 25’şer baz puan ihtimal verildiğini belirtelim. Powell’ın bugünkü konuşmasında Eylül ayına dair faiz indirim ihtimalini tekrarlaması bekleniyor. Piyasalar Eylül ayında Fed’in ne kadarlık bir indirime yakın olduğunu ve yılın geri kalan iki toplantısında da gevşeme adımı atma niyetinin bulunup bulunmadığını anlamaya çalışacak.

ABD’de son dönemde enflasyon verilerinin düşüş göstermesi ile Fed’den faiz indirim beklentileri artarken, EUR/USD son bir yıllık alçalan trendinin üzerine yükselmişti. Dolayısıyla da uzun vadeli görünümü güçlenenen parite 1,1140 olan son sekiz ayın en yüksek seviyesine ulaştı. Ancak 1,1140 aynı zamanda önceki zirve olduğundan parite ikili tepe formasyon oluşumu ile bu seviyede güç kaybına uğradı. Buna paralel parite 1,11 desteğine geri çekildi. 1,11’in üzerinde kalıcı olması yeniden 1,1140 ve bu seviyenin üzerine yönelim açısından öne çıkıyor. 1,11’in altına geri çekilme halinde ise 1,10 sonraki destek olarak takip edilebilir. Gelişmekte olan ülke kurları günlük bazda yukarı tepki gösteriyor. Dolar kurunda son dönemde kademeli yükseliş eğilimi korunuyor. Dolar kurunun son dönemde 34,00 olan ana direnç seviyesine yöneldiğini gözlemliyoruz. 34,00’ün aynı zamanda psikolojik dirence işaret ettiğini belirtelim. Bu seviyenin altında 33,80 ve 33,70 destek seviyeleri olarak takip edilebilir.

Petrol fiyatları önceki dip seviye olan 75 dolar civarına geri çekilmede yukarı tepki ile karşılaştı. Petrol fiyatlarında ikili dip formasyonunun çalıştığını söyleyebiliriz. Brent petrolde 74,90 dolar ana destek, 77,60 dolar direnç seviyesidir. Kısa vadeli yükselen kanalını aşması sonrasında 2500 doların üzerinde rekor tazeleyen altın ons fiyatları güç kaybına uğradı. Zirve tazeleme eğiliminin ardından teknik olarak göstergelerin aşırı alım bölgesine ulaşması sonrasında altın onsun geri çekilmesini olağan olarak değerlendiriyoruz. 2500 dolar direnç haline gelirken, bu seviyenin aşılması yeniden kanalın üzerine yükseliş için önemli. 2532 dolar tarihi zirve ana direnç olarak izlenebilir. 2500 doların altında kısa vadeli düzeltme hareketinin devam etme riski bulunduğundan bu durumda 2470 dolar destek seviyesidir. Gram altın ise altın onsun 2500 doların üzerindeki yükselişinin katkısıyla 2757 TL ile zirve seviyesini ileri taşımıştı. Gram altında genel olarak dolar kurunun desteği sürüyor. 2700 TL’nin altına geri çekilmesi halinde 2675 TL sonraki destek olarak izlenebilir. 2757 TL ise ana direnç olarak korunuyor.

İkon-ok
İrem Dışpınar 22 Ağustos Perşembe
QNB Invest Odak •
Endekste 9900 desteği öne çıkıyor, Jackson Hole toplantısı başlıyor…

BIST 100 Endeksi yükselişlerde direnç seviyelerine doğru hareketlerde güç kaybına uğrarken, yükselen trendde hareket eden ABD ve Avrupa borsalarından negatif ayrışıyor. Endeks Pazartesi günü yaşanan yükselişin ardından haftanın geri kalanında 10.100 direncine doğru hareketlilik sergilese de, bir kez daha gün içerisinde satış baskısı altında kaldı. Dolayısıyla da endeks henüz 10.100 direncini aşmakta başarılı olamadı. Buna paralel endeks 9900 seviyesinin altını test etti. Endeks günü bu seviyenin hafif üzerinde %0,8 oranında düşüşle tamamladı. Bankacılık endeksi ise %0,6 oranında geri çekildi. Endeks son haftalarda 9700-10.200 bandında volatil seyir izlerken, bu aralık içerisinde sıkışma gösteriyor. 9900 desteğinin üzeri tepki alımlarının ileri taşınması ve endeksin toparlanma göstermesi adına önemli. Endekste ilk etapta 10.100 direnç konumunda iken, bu seviyenin aşılması ile 10.200 hedef direnç olarak izlenebilir. 10.200 direncinin aynı zamanda sıkışma bandının üst bölgesine işaret ettiğini ve bu seviyenin aşılmasının endeksin geçtiğimiz hafta bıraktığı boşluğu tamamlaması adına önemli olduğunu belirtelim. 10.200’ün aşılmasını yeni bir yükselen trendin başlaması adına takip ediyor olacağız. 9700 ana desteğinde mevcut trade pozisyonlarının korunmasını, bu seviyenin mevcut trade pozisyonları için stop loss olarak izlenmesini öneririz. 10.200’ün üzerinde ise trade amaçlı ek alım yapılabilir düşüncesindeyiz. Bankacılık endeksinde 14.000 direncinin aşılması öne çıkıyor. 13.000 destek olarak izlenebilir. Diğer yandan Fed’in politika faizinin değiştirilmeyerek 23 yılın en yüksek seviyesi olan %5,25-5,50 aralığında sabit tutulduğu son toplantısına dair tutanaklar yayımlandı. Buna göre, Fed yetkilileri mevcut verilerin enflasyonun hedefe doğru ilerlediğine dair güvenlerini arttırdığını belirtti. Tutanaklar ayrıca Fed yetkililerinin büyük çoğunluğunun, verilerin beklendiği gibi gelmeye devam etmesi halinde Eylül’de para politikasını gevşetmenin muhtemelen uygun olacağını düşündüğünü ortaya koydu. Tutanaklar sonrasında küresel risk iştahının olumlu olduğunu söyleyebiliriz. Bugün başlayacak ve yarın devam edecek olan Jackson Hole toplantıları öne çıkıyor. Fed Başkanı Powell, yarın Jackson Hole'da ekonomik görünüm hakkında açıklamalarda bulunacak. Küresel merkez bankacılarının yıllık toplantısı iken, Powell’ın ABD'nin ekonomik gidişatı ve para politikasının görünümü hakkındaki değerlendirmelerine odaklanıyor olacak. ABD’de Temmuz ayı TÜFE ve ÜFE geri çekilme göstermişti. Veriler düşüşe işaret ederek Eylül ayı için Fed’den faiz indirim beklentilerini desteklemiş oldu. Son durumda 25 ve 50 baz puan ile gevşeme beklentilerinin bulunduğunu, Kasım ve Aralık ayı toplantılarına da 25’şer baz puan ihtimal verildiğini belirtelim. Fed son toplantısında enflasyonun %2’lik hedefe doğru daha fazla ilerleme sağladığını, enflasyon konusundaki güvenin artması halinde faiz indiriminin Eylül’de masaya gelebileceğini açıklamıştı.


ABD’de düşüş gösteren ÜFE ve TÜFE verilerinin ardından dolar küresel çapta güç kaybederken, EUR/USD 1,10 direncinin üzerine yükselmişti. Parite son bir yıllık alçalan trendinin üzerine yükselmesi sonrasında uzun vadeli görünümünü güçlendirdi. Parite Fed’in toplantı tutanaklarında üyelerin faiz indirimine yakın duruş sergilemesi ile ve Jackson Hole toplantısı öncesinde 1,1140 direncinin de üzerine yöneldi. Paritede 1,1140 olan önceki zirve bu yılın başından beri en yüksek seviyeye işaret ediyor. Bu seviyenin üzerinde kalıcı olunması ikili tepe formasyon riskinin geride kalması ve yükselişin 1,12 direncine devamı için önemli. 1,11 destek konumunda iken, sonraki destek seviyesi 1,10’da bulunuyor. Dolar endeksi ise bu yılın başından beri en düşük seviyelere geri çekildi. Bu durum gelişmekte olan ülke para birimleri için olumlu. Ancak dolar kuru kademeli yukarı yönlü seyrine devam ediyor. Dolayısıyla da TL’nin bazı gelişmekte olan ülke para birimlerinin gerisinde hareket ettiğini söyleyebiliriz. Kurda 33,80 ve 33,70 destek konumunda iken, 34,00 hedef direnç olarak izlenebilir. 34,00’ün aynı zamanda psikolojik dirence işaret ettiğini belirtelim.


Petrol fiyatları aşağı yönlü trendde zayıf bir seyir izliyor. Brent petrolde 74,90 dolar ana destek, 77,60 dolar direnç seviyesidir. Altın ons fiyatları 2500 dolar ana direncinin üzerine yönelim sonrasında rekor tazeleme eğilimi gösteriyor. Dolayısıyla da altın onsta kısa vadeli yükselen trendde görünüm güçlü. Altın onsta 2500 doların kanal hareketinin üst bandına işaret ettiğini ve bu seviyenin üzerinde kalınmasının yükselişin devamı için gerektiğini vurgulayalım. 2500 doların üzerinde kısa vadeli kanalın üzerinde yükseliş eğiliminin korunduğunu görebiliriz. 2532 ve 2540 dolar hedef dirençler olarak takip edilebilir. 2500 doların altında ilk planda 2480 dolar sonraki destek seviyesi olarak izlenebilir. 2480 doların üzerinde kısa vadeli yukarı yönlü eğilim korunuyor olacak. Gram altın, altın onsun da katkısıyla 2700 TL’nin üzerinde tarihi zirve seviyesini ileri taşıyor. 2700 TL desteğinin üzerinde görünümün güçlü olduğunu belirtelim. 2724 TL’nin üzerinde 2757 TL sonraki direnç olarak izlenebilir.


 

İkon-ok
İrem Dışpınar 21 Ağustos Çarşamba
QNB Invest Odak •
Endekste 10.100 ve 10.200 dirençlerinin aşılması önemli…

TCMB beklentilere paralel önceki toplantılarında olduğu gibi politika faiz oranını %50’de sabit bıraktı. TCMB toplantı metninde; Temmuz’da aylık enflasyonun ana eğiliminin, önceki aya kıyasla sınırlı bir şekilde yükselirken ikinci çeyrek ortalamasının altında kaldığını, üçüncü çeyreğe ilişkin göstergelerin yurt içi talebin yavaşlamaya devam ederek enflasyonist etkisinin azaldığına işaret ettiğini belirtti. Kurul, parasal sıkılaştırmanın gecikmeli etkilerini de göz önünde bulundurarak politika faizinin sabit tutulmasına karar vermekle birlikte, enflasyon üzerindeki yukarı yönlü risklere karşı ihtiyatlı duruşlarının yinelediklerini ifade etti. TCMB ayrıca; aylık enflasyonun ana eğiliminde belirgin ve kalıcı bir düşüş sağlanana ve enflasyon beklentileri öngörülen tahmin aralığına yakınsayana kadar sıkı para politikası duruşu sürdürüleceğini, enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda ise para politikası duruşu sıkılaştırılacağını değerlendirdi. BIST 100 Endeksi’ne baktığımızda; son dönemde ABD ve Avrupa borsalarındaki yükselen trende rağmen, bant içerisinde hareket eden BIST 100 Endeksi haftaya olumlu başlangıç yaptı. Endeks 9800’den bulduğu destek sonrasında banka hisselerindeki alımların artması ile 9900 ve 10.000 dirençlerini aşarken, 10.100 direncine ulaştı. Ancak endeks dün 10.100 direncinde güç kaybına uğraması sonrasında 10.000’in altına geri çekildi. Endeks son haftalarda 9700-10.200 bandında volatil seyir izlerken, bu aralık içerisinde sıkışma gösteriyor. 9900 desteğinin üzeri tepki alımlarının ileri taşınması ve endeksin toparlanma göstermesi adına önemli. Endekste ilk etapta 10.100 direnç konumunda iken, bu seviyenin aşılması ile 10.200 hedef direnç olarak izlenebilir. 10.200 direncinin aynı zamanda sıkışma bandının üst bölgesine işaret ettiğini ve bu seviyenin aşılmasının endeksin geçtiğimiz hafta bıraktığı boşluğu tamamlaması adına önemli olduğunu belirtelim. 10.200’ün aşılmasını yeni bir yükselen trendin başlaması adına takip ediyor olacağız. 9700 ana desteğinde mevcut trade pozisyonlarının korunmasını, 10.200’ün üzerinde ek alım yapılmasını öneriyoruz. Bankacılık endeksinde 14.000 direncinin aşılması öne çıkıyor. 13.000 destek olarak izlenebilir. Bu akşam Fed’in toplantı tutanakları, haftanın geri kalanında ise Jackson Hole toplantıları öne çıkıyor. ABD’de Temmuz ayı TÜFE ve ÜFE geri çekilme göstermişti. Veriler düşüşe işaret ederek Eylül ayı için Fed’den faiz indirim beklentilerini desteklemiş oldu. Son durumda 25 ve 50 baz puan ile gevşeme beklentilerinin bulunduğunu, Kasım ve Aralık ayı toplantılarına da 25’şer baz puan ihtimal verildiğini belirtelim. Fed son toplantısında enflasyonun %2’lik hedefe doğru daha fazla ilerleme sağladığını, enflasyon konusundaki güvenin artması halinde faiz indiriminin Eylül’de masaya gelebileceğini açıklamıştı. Toplantı tutanaklaklarında üyelerin benzer ifadelerini görebiliriz. Fed Başkanı Powell, Cuma günü Jackson Hole'da ekonomik görünüm hakkında açıklamalarda bulunacak.



ABD’de düşüş gösteren ÜFE ve TÜFE verilerinin ardından dolar küresel çapta güç kaybederken, EUR/USD 1,10 direncinin üzerine yükselmişti. Parite son bir yıllık alçalan trendinin üzerine yükselmesi sonrasında uzun vadeli görünümünü güçlendirmiş durumda. Parite Jackson Hole toplantısı öncesinde 1,11 direncinin de üzerine yöneldi. Paritede 1,1140 olan önceki zirve bu yılın başından beri en yüksek seviyeye işaret ediyor. Bu seviyenin aşılması ikili tepe formasyon riskinin geride kalması ve yükselişin 1,12 direncine devamı için önemli. 1,11 destek haline gelirken, sonraki destek seviyesi 1,10’da bulunuyor. Dolar endeksi ise bu yılın başından beri en düşük seviyelere geri çekildi. Bu durum gelişmekte olan ülke para birimleri için olumlu. Ancak dolar kuru kademeli yukarı yönlü seyrine devam ediyor. Dolayısıyla da TL’nin bazı gelişmekte olan ülke para birimlerinin gerisinde hareket ettiğini söyleyebiliriz. Kurda 33,80 ve 33,70 destek konumunda iken, 34,00 hedef direnç olarak izlenebilir. 34,00’ün aynı zamanda psikolojik dirence işaret ettiğini belirtelim.


Petrol fiyatları aşağı yönlü trendde zayıf bir seyir izliyor. Brent petrolde 76,20 dolar ana destek, 78,00 dolar direnç seviyesidir. Altın ons fiyatları 2500 dolar ana direncinin üzerine yönelim sonrasında rekor tazeleme eğilimi gösteriyor. Dolayısıyla da altın onsta kısa vadeli yükselen trendde görünüm güçlü. Altın onsta 2500 doların kanal hareketinin üst bandına işaret ettiğini ve bu seviyenin üzerinde kalınmasının yükselişin devamı için gerektiğini vurgulayalım. 2500 doların üzerinde kısa vadeli kanalın üzerinde yükseliş eğiliminin korunduğunu görebiliriz. 2532 ve 2540 dolar hedef dirençler olarak takip edilebilir. 2500 doların altında ilk planda 2480 dolar sonraki destek seviyesi olarak izlenebilir. 2480 doların üzerinde kısa vadeli yukarı yönlü eğilim korunuyor olacak. Gram altın, altın onsun da katkısıyla 2700 TL’nin üzerinde tarihi zirve seviyesini ileri taşıyor. 2700 TL desteğinin üzerinde görünümün güçlü olduğunu belirtelim. 2724 TL’nin üzerinde 2757 TL sonraki direnç olarak izlenebilir.


 
İkon-ok
İrem Dışpınar 20 Ağustos Salı
QNB Invest Odak •
Endekste 10.200 hedef direnç, TCMB faiz kararı takip edilecek…

Son dönemde ABD ve Avrupa borsalarındaki yükselen trende rağmen, bant içerisinde hareket eden BIST 100 Endeksi haftaya olumlu başlangıç yaptı. Endeks 9800 seviyesinden bulduğu destek sonrasında banka hisselerindeki alımların artması ile 9900 ve 10.000 dirençlerinin üzerine yükseldi. Buna paralel BIST 100 %2,4, bankacılık endeksi %4 değer kazandı. Endeks son haftalarda 9700-10.200 bandında volatil seyir izlerken, bu aralık içerisinde sıkışma gösterdi. Endekste 9900’ün aşılması ile bu seviye destek haline geldi. 9900’ün üzeri tepki alımlarının ileri taşınması ve endeksin toparlanma göstermesi adına önemli idi. Dolayısıyla da bu seviyenin aşılmasını endeksin görünümü açısından olumlu buluyoruz. Endekste ilk etapta 10.100 ve sonrasında 10.200 dirençlerine doğru yükselişin devamını bekliyoruz. 10.200 direncinin aynı zamanda sıkışma bandının üst bölgesine işaret ettiğini ve bu seviyenin aşılmasının endeksin geçtiğimiz hafta bıraktığı boşluğu tamamlaması adına önemli olduğunu belirtelim. 10.200’ün aşılmasını yeni bir yükselen trendin başlaması adına takip ediyor olacağız. 9700 ana desteğinde mevcut trade pozisyonlarının korunmasını, 10.200’ün üzerinde ek alım yapılmasını öneriyoruz. Bugün TCMB’nin TSİ 14:00’de faiz kararı yurtiçi piyasaların odağında olacak. TCMB’nin önceki aylarda olduğu gibi %50 olan politika faizini sabit bırakması bekleniyor. TCMB önceki toplantı metninde; yakın döneme ilişkin göstergelerin yurt içi talebin, halen enflasyonist düzeyde olmakla birlikte, yavaşlamaya devam ettiğini teyit ettiğini, hizmet enflasyonundaki yüksek seyrin ve katılığın, enflasyon beklentilerinin, jeopolitik risklerin ve gıda fiyatlarının enflasyonist baskıları canlı tuttuğunu ifade etti. TCMB ayrıca; aylık enflasyonun ana eğiliminde belirgin ve kalıcı bir düşüş sağlanana ve enflasyon beklentileri öngörülen tahmin aralığına yakınsayana kadar sıkı para politikası duruşu sürdürüleceğini, enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda ise para politikası duruşu sıkılaştırılacağını belirtti. Haftanın ajandasında; yarın Fed’in toplantı tutanakları, haftanın geri kalanında ise Jackson Hole toplantıları öne çıkıyor. ABD’de Temmuz ayı TÜFE ve ÜFE geri çekilme göstermişti.  Veriler düşüşe işaret ederek Eylül ayı için Fed’den faiz indirim beklentilerini desteklemiş oldu. Son durumda 25 ve 50 baz puan ile gevşeme beklentilerinin bulunduğunu, Kasım ve Aralık ayı toplantılarına da 25’şer baz puan ihtimal verildiğini belirtelim. Fed son toplantısında enflasyonun %2’lik hedefe doğru daha fazla ilerleme sağladığını, enflasyon konusundaki güvenin artması halinde faiz indiriminin Eylül’de masaya gelebileceğini açıklamıştı. Toplantı tutanaklaklarında üyelerin benzer ifadelerini görebiliriz. Fed Başkanı Powell, Cuma günü Jackson Hole'da ekonomik görünüm hakkında açıklamalarda bulunacak. Küresel merkez bankacılarının yıllık toplantısı iken, Powell’ın ABD'nin ekonomik gidişatı ve para politikasının görünümü hakkındaki değerlendirmelerine odaklanıyor olacak.



ABD’de beklentilerin altında kalan ÜFE verileri ile dolar güç kaybederken, EUR/USD paritesi 1,0950 direncinin üzerine yükselmişti. Parite ABD TÜFE verilerinin ardından ise 1,10 direncinin de üzerine yönelmişti. Parite son bir yıllık alçalan trendinin üzerine yükselmesi sonrasında uzun vadeli görünümünü güçlendirmiş durumda. 1,0950 destek konumunda iken, bu seviyenin üzerinde yön yukarı kalmaya ve uzun vadeli trend desteğinin üzerindeki hareketine devam edecek. 1,10 destek konumunda iken, bu seviyenin üzerinde 1,11 devamında ise 1,1140 hedef dirençler olarak izlenebilir. 1,1140 son sekiz aylık zirve olduğundan bu seviyeye doğru güç kaybetme olasılığı bulunuyor. Dolar endeksi ise bu yılın başından beri en düşük seviyelere geri çekildi. Bu durum gelişmekte olan ülke para birimleri için olumlu. Ancak dolar kuru kademeli yukarı yönlü seyrine devam ediyor. Dolayısıyla da TL’nin bazı gelişmekte olan ülke para birimlerinin gerisinde hareket ettiğini söyleyebiliriz. Kurda 33,50 ve 33,40 destek konumunda iken, 33,80 ve 33,85 dirençler olarak izlenebilir.


Petrol fiyatları yukarı yönlü tepkinin ardından yeniden güç kaybına uğradı. Brent petrolde 76,30 dolar ana destek, 79,00 dolar direnç seviyesidir. Altın ons fiyatları 2480 dolar direncini aşması sonrasında 2500 dolar ana direnç seviyesinin üzerine yöneldi ve rekor tazeledi. Dolayısıyla da altın onsta kısa vadeli yükselen trendde görünüm güçlü. Altın onsta 2500 doların kanal hareketinin üst bandına işaret ettiğini ve bu seviyenin üzerinde kalınmasının yükselişin devamı için gerektiğini vurgulayalım. 2500 doların üzerinde kalıcı olunması ile kısa vadeli kanal daha net bir şekilde yukarı tamamlanacağından bu durumda 2510 ve 2520 dolar hedef dirençler olarak takip edilebilir. 2500 doların altında ilk planda 2480 dolar sonraki destek seviyesi olarak izlenebilir. 2450 doların üzerinde kısa vadeli yukarı yönlü eğilim korunuyor olacak. Gram altın, altın onsun da katkısıyla 2700 TL’yi aşarak rekor tazeledi. 2670 TL desteğinin üzerinde görünümün güçlü olduğunu belirtelim. 2700 TL’nin üzerinde 2724 TL sonraki direnç olarak izlenebilir.

 

İkon-ok
İrem Dışpınar 19 Ağustos Pazartesi
QNB Invest Odak •
Endekste 9700 ana desteğinin üzerinde kalınması önemli…

BIST 100 Endeksi geçtiğimiz hafta boyunca destek ve direnç bölgeleri arasında dalgalı bir seyir izliyor. Endeks açılış itibariyle yukarı tepki ile kısa vadeli dönüş işareti göstermesi sonrasında bu eğilimin gün içinde ilerleyen işlemlerde kalıcı olamadığını gözlemliyoruz. Ancak son dönemde ABD ve Avrupa borsaları olumlu seyir izlerken, bu dönemde BIST’in yurt dışı borsalarındaki olumlu havaya iştirak edemediğini ve gerisinde performans gösterdiğini vurgulamış olalım. Endeks Cuma günü 10.000 seviyesine doğru yönelse de yeniden satış baskısı altında kaldı ve 9800’e doğru geri çekildi. BIST 100 günü %1,6, bankacılık endeksi ise %2,2 oranında düşüşle tamamladı. Endeks son haftalarda 9700-10.200 bandında volatil seyir izliyor ve bu aralık içerisinde sıkışma gösteriyor. Endekste 9900 desteğinin aşağı kırılması ile bu seviye artık direnç haline geldi. 9900’ün yeniden aşılması tepki alımlarının ileri taşınması ve endeksin toparlanma göstermesi adına öne çıkıyor. 10.100 ilk planda direnç olarak izlenebilir. 9900 seviyesinin üzerinde 10.200 ana direnç seviyesine doğru yukarı yönlü potansiyel korunuyor olacak. 10.200 direncinin aynı zamanda sıkışma bandının üst bölgesine işaret ettiğini ve bu seviyenin aşılmasının endeksin geçtiğimiz hafta bıraktığı boşluğu tamamlaması adına önemli olduğunu belirtelim. Diğer yandan endeksin 9700 ana desteğinin üzerinde kalabilmesi aşağı yönlü hareketin ileri taşınmaması ve kısa vadeli görünümde ek bir bozulma olmaması için takip edilebilir. 9700’ün üzerinde kısa vadeli dip oluşumunun varlığından bahsetmeye devam edeceğiz. Dolayısıyla da 9700 desteğinin korunması ile trade amaçlı alım yapılabilir, mevcut trade pozisyonları korunabilir. Bankacılık endeksi ise 13.700 direncine doğru güç kaybetti. Bankacılık endeksinin olası aşağı yönlü harekette 13.000 desteğinin üzerinde kalması öne çıkıyor. 12.800 ise ana destek olarak takip edilebilir. Haftanın ajandasına baktığımızda; Çarşamba günü Fed’in toplantı tutanakları, haftanın geri kalanında ise Jackson Hole toplantıları öne çıkıyor. ABD’de Temmuz ayı TÜFE ve ÜFE verileri geri çekilme eğilimi göstermişti.  Veriler düşüşe işaret ederek Eylül ayı için Fed’den faiz indirim beklentilerini desteklemiş oldu. Son durumda 25 ve 50 baz puan ile gevşeme beklentilerinin bulunduğunu, Kasım ve Aralık ayı toplantılarına da 25’şer baz puan ihtimal verildiğini belirtelim. Fed son toplantısında enflasyonun %2’lik hedefe doğru daha fazla ilerleme sağladığını, enflasyon konusundaki güvenin artması halinde faiz indiriminin Eylül ayında masaya gelebileceğini açıklamıştı. Toplantı tutanaklaklarında üyelerin benzer ifadelerini görebiliriz. Fed Başkanı Jerome Powell, Cuma günü Jackson Hole'da ekonomik görünüm hakkında açıklamalarda bulunacak. Küresel merkez bankacılarının yıllık toplantısı iken, Powell’ın ABD'nin ekonomik gidişatı ve para politikasının görünümü hakkındaki değerlendirmelerine odaklanıyor olacak.





ABD’de beklentilerin altında kalan ÜFE verileri ile dolar güç kaybederken, EUR/USD paritesi 1,0950 direncinin üzerine yükselmişti. Parite ABD TÜFE verilerinin ardından ise 1,10 direncinin de üzerine yönelmişti. Parite son bir yıllık alçalan trendinin üzerine yükselmesi sonrasında uzun vadeli görünümünü güçlendirme eğilimi sergiledi. 1,0950 destek konumunda iken, bu seviyenin üzerinde yön yukarı kalmaya ve uzun vadeli trend desteğinin üzerindeki hareketine devam edecek. 1,10’un üzerinde 1,11 sonraki direnç olarak takip edilebilir. Olası geri çekilmelerde 1,09 ikincil destek konumunda. Bu sabah gelişmekte olan ülke para birimleri dolar karşısında karışık bir seyir izliyor. Dolar kuru son günlerde kademeli yükseliş eğilimi gösteriyor. Kurda 33,50 ve 33,40 destek konumunda iken, 33,80 ve 33,85 dirençler olarak izlenebilir.


Petrol fiyatları yukarı yönlü tepkinin ardından güç kaybına uğradı. Brent petrolde 79,00 dolar destek, 82,00 dolar direnç seviyesidir. Altın ons fiyatları 2480 dolar direncini aşması sonrasında 2500 dolar ana direnç seviyesinin üzerine yöneldi ve rekor tazeledi. Dolayısıyla da altın onsta kısa vadeli yükselen trendde görünüm güçlü. Altın onsta 2500 doların kanal hareketinin üst bandına işaret ettiğini ve bu seviyenin üzerinde kalınmasının yükselişin devamı için gerektiğini vurgulayalım. 2500 doların üzerinde kalıcı olunması ile kısa vadeli kanal daha net bir şekilde yukarı tamamlanacağından bu durumda 2510 ve 2520 dolar hedef dirençler olarak takip edilebilir. 2500 doların altında ilk planda 2480 dolar sonraki destek seviyesi olarak izlenebilir. 2450 doların üzerinde kısa vadeli yukarı yönlü eğilim korunuyor olacak. Gram altın, altın onsun da katkısıyla 2700 TL’yi aşarak rekor tazeledi. 2670 TL desteğinin üzerinde görünümün güçlü olduğunu belirtelim. 2700 TL’nin üzerinde 2718 TL sonraki direnç olarak izlenebilir.

 
İkon-ok
Back to Top