Endekste 9700 destek iken, 9780 tepki alımları için izlenebilir…

BIST 100 Endeksi haftaya satıcılı bir seyirle başladı. Endeks geçtiğimiz Cuma günü 10.050 direncine yönelse de, ABD istihdam verilerinin ardından yurtdışı borsalara paralel satış baskısı altında kaldı. Hatırlanacağı üzere; ABD’de Aralık ayında tarım dışı istihdam 160 bin olan beklentilerin üzerinde 256 bin kişi arttı. Veri Mart ayından bu yana en yüksek artışını kaydetti. Verilerin ardından Fed’in bu yıl para politikasına yönelik beklentiler değişim gösterdi. Buna paralel Fed’den Mart ayı için ilk faiz indirim beklentileri Haziran ayına ötelendi. Aynı zamanda bu yıl için iki faiz indirimine yönelik beklentiler bir gevşeme adımı olarak şekillendi. Son dönemde bazı Fed üyeleri belirsizlikler nedeniyle Fed’in ara vermesinin de uygun olabileceği ve faiz oranlarının ayarlanması konusunda daha yavaş bir yaklaşımın gerekli olduğu şeklinde açıklamalarda bulunuyor. Bu gelişmelerle birlikte risksiz varlıklara yönelim artarken, dolar küresel çapta güçleniyor ve tahvil getirileri yükseliş sergiliyor. Diğer yandan başta ABD borsaları olmak üzere küresel borsalar satış baskısı altında kaldı. BIST 100 Endeksi de bu durumdan olumsuz etkilendi. Ancak endeks görece negatif performans gösterdi. Endeks haftanın başında 9900 seviyesinin üzerinde kalma eğilimi gösterse de gelen satışlarla birlikte 9780 olan önceki dip seviyenin de altına geri çekildi. 9700 desteğine düşüş gösteren endeks son durumda bu seviyeden yukarı tepki verdi. Endeks günü %1,8, bankacılık endeksi ise %2 oranında düşüşle tamamladı. Böylece endekste dip oluşumu gerçekleşmemiş oldu. Endeksin ilk etapta 9700 desteğinin üzerinde kalması geri çekilmenin ileri taşınmaması için öne çıkıyor. Aksi halde 9600 sonraki destek olarak izlenebilir. 9780 ise direnç haline gelirken, bu seviye ise tepki alımlarının gerçekleşmesi ve yeniden 9900 direncine yönelim için takip edilebilir. 9700’ün aşağı yönde kırılması halinde geri çekilme riski olduğundan bu seviye mevcut trade pozisyonları için stop loss olarak izlenebilir. Öte yandan 9700’ün altında yeni alım konusunda aceleci olunmamalı görüşündeyiz. Bankacılık endeksinde ise 14.500 desteği kısa vadeli görünüm açısından izlenebilir. Bu seviyenin üzerinde 15.000 direnç olmayı sürdürecektir. Yarın ve Perşembe günü Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Londra’da küresel piyasa konferansına katılacak. Mehmet Şimşek’in, küresel fon yöneticileriyle görüşmesi ve ekonomik politikalar hakkında sunum gerçekleştirmesi planlanıyor. Mehmet Şimşek’in şirketlerle birlikte gerçekleştireceği toplantıya yönelik beklentiler, yabancı yatırımcılar ile bir araya gelinecek olması toplantı döneminde BIST’in performansına olumlu yansıyabilir. Haftanın ajandasında; yarın ABD’de TÜFE verileri, Perşembe günü perakende satışlar, Cuma günü sanayi üretimi bulunmaktadır. ABD’de aylık enflasyonun %0,3 olması, yıllık manşet enflasyonun %2,7’den %2,9’a yükselmesi, çekirdek enflasyonun ise %3,3 seviyesinde kalması bekleniyor.


ABD’de beklentilerin üzerinde açıklanan tarım dışı enflasyon verisinin ardından dolar küresel çapta gücünü artırdı. Veri öncesinde 1,03 civarında hareket eden parite 1,02 desteğinin altına düşüş gösterdi. Paritede kısa vadeli alçalan trendde zayıf görünüm devam ediyor. Buna paralel son 2 yılı aşkın en düşük seviyelerinde hareket sergiliyor. Paritede 1,03 ve 1,0330 artık direnç haline geldi. Paritenin ilk etapta 1,02’nin üzerinde tutunması önemli. Bu seviyenin altında geri çekilme devam edebilir. Bu durumda 1,01 sonraki destek olarak izlenebilir. Dolar endeksinin yükselmesi gelişmekte olan ülke kurlarında yükselişe neden oluyor. Buna paralel dolar kuru 35,50 direncinin üzerine yükseliş denemelerinde bulunuyor. Kurda 35,50’nin üzerinde sonraki direnç 35,60 seviyesinde bulunmaktadır. 35,40’ın altında ise 35,30 destek seviyesi olarak takip edilebilir.



Altın ons fiyatları yükselen kanalda hareket ederken, aynı zamanda kısa vadeli sıkışmasının üzerini test etti. Buna paralel altın ons 2700 dolar olan ana direnç seviyesine yükseldi. Ancak gerçekleştirdiği yükseliş sonrasında altın onsta kısa vadeli göstergeler aşırı alım seviyesine ulaştı. Doların küresel çapta güçlenmesi ile de altın ons 2700 dolar civarında güç kaybederken, 2660 dolar desteğine doğru geri çekildi. Altın onsta yukarı yönlü hareketin devam etmesi ve yeniden 2700 dolar direncine yönelim için 2660 doların üzerinde kalınmasının önemli olduğunu belirtelim. Aksi halde 2660 doların altında düzeltme hareketi gerçekleşebilir. Bu durumda 2640 dolar sonraki destek olarak takip edilebilir. 2700 dolar ise ana direnç olarak korunuyor. Gram altın ise; 3076 TL olan tarihi zirve seviyesine doğru güç kaybına uğradı. Dolar kurunun genel desteği sürse de, altın onstaki geri çekilme ile birlikte gram altın zirve seviye civarından düşüş gösterdi. 3020 TL ilk planda destek konumunda. Bu seviyenin aşağı yönlü geçilmesi halinde ise gram altında düşüş gerçekleşebilir. 3076 TL ana direnç olarak takip edilebilir. Petrol fiyatları sıkışmasının üzerine yönelim ile birlikte sert yukarı tepki gösteriyor. Brent petrolde 78,00 dolar destek, 81,00 dolar dirençler olarak izlenebilir.



Back to Top