BIST 100 Endeksi destek ve direnç bölgesi arasında dalgalı bir seyir izledi. Endeks ABD enflasyon verilerinin ardından artan risk iştahı ile olumlu görünüm sergilerken, sonrasında 9700 desteğine doğru geri çekildi. Endeks bu seviyenin üzerinde gösterdiği tepki ile birlikte 9900 direncine doğru yükseliş gösterdi. BIST 100 ve bankacılık endeksi günü %1,3 oranında yükselişle tamamladı. Hafta içerisinde endekste 9700 desteğinin altına yönelim sonrasında teknik göstergeler aşırı satım bölgesine ulaşmıştı. Dolayısıyla da endekste yaşanan düşüşün ardından göstergelerin de yükseliş için desteklemesine bağlı olarak dip oluşumunun gerçekleştiğini düşünüyoruz. Endekste 9900 ilk planda direnç olarak izlenebilir. Bu direncinin aşılması ile birlikte endekste son haftalardaki oluşan alçalan kanal yukarı tamamlanıyor olacak. Bu durumda endekste kısa vadeli yükselen trendin başlaması ile birlikte alımların ileri taşındığını ve yükselişin devam ettiğini görebiliriz. Dolayısıyla da endeks 10.000 ve 10.050 dirençlerine doğru yükseliş gösterebilir. 9780 desteğinin üzerinde yukarı yönlü eğilimin korunmasını bekleriz. 9700 desteği ise kısa vadeli görünüm açısından öne çıkıyor. Bu seviyenin üzerinde mevcut trade pozisyonları korunabilir ve trade amaçlı alım yapılabilir. Bankacılık endeksinde 14.500 desteğinde bant hareketi korunuyor. Bu seviyenin üzerinde görünüm olumlu olduğundan banka hisselerinde trade fırsatları değerlendirilebilir. 15.000 direncine doğru yükseliş görebiliriz. TCMB’nin verilerine göre; yurtdışı yerleşikler 10 Ocak haftasında 212 milyon dolarlık hisse satarken, 460,5 milyon dolar ile altı haftanın en yüksek tahvil alımını yaptı. Yıla 42 milyon dolar ile alım yaparak başlayan yabancıların pozisyonu ilerleyen haftada yine satışa dönmüş oldu. Hazine ve Maliye Bakanı Çarşamba günü Londra’da başladığı temaslarına dün devam etti. Mehmet Şimşek, düzenlenen konferansta dezenflasyonu sadece talep yönlü politikalarla değil, gıda, konut ve enerji gibi birçok alanda arz yönlü tedbirlerle de destekleyeceklerini ve bu alandaki reformlara hız kazandıracaklarını belirtti. Enflasyonda sağlanan düşüşün bu yıl da devam edeceğine işaret eden Mehmet Şimşek; para politikasının gecikmeli etkisi, negatif mali etki, daha destekleyici gelirler politikası, enflasyon hedefiyle uyumlu yönetilen-yönlendirilen fiyatlar ve arz yönlü tedbirler sayesinde enflasyondaki düşüşün devam edeceğini değerlendirdi. Mehmet Şimşek bu yıl bütçe açığını milli gelire oran olarak %3 civarına indireceklerini, bu hedefin kamu harcamalarındaki azalma sayesinde gerçekleşeceğini ifade etti. Yurtdışı gelişmelere baktığımızda; ABD’de TÜFE verilerinin sonrasında faiz vadeli işlemcilerinin, Fed'in Haziran ayında faiz indirimi ve bu yıl sonunda ikinci faiz indirimini yaklaşık %50 ihtimalle fiyatladığını belirtelim. Bu yıl için Fed’den iki faiz indirimi beklenmesi ile birlikte küresel risk iştahı toparlanırken, bölge borsaları alçalan kanalını yukarı tamamlaması sonrasında yükseliş gösteriyor.
ABD’de beklentilerin altında açıklanan ÜFE verilerinin ardından dolardaki güçlenme eğilimi hafiflerken, EUR/USD paritesi 1,03 direncine yöneldi. TÜFE verilerinin sonrasında da paritede tepki hareketi ileri taşındı. Buna paralel parite 1,0330 direncinin üzerini test etti. Ancak parite 1,03’ün üzerinde kalmakta başarılı olamadı. 1,0330 seviyesinin üzeri paritede kısa vadeli görünümün olumluya dönmesi için öne çıkıyor. Bu durumda 1,04 hedef direnç olarak takip edilebilir. 1,03’ün altında ise geri çekilme riskinin olduğunu belirtelim. 1,02 sonraki destek seviyesidir. Doların küresel çapta hafif güç kaybetmesi ile gelişmekte olan ülke para birimleri toparlandı. TL bu sabah diğer gelişmekte olan ülke para birimlerinin gerisinde hareket ediyor. Dolar kuru 35,40 desteğine doğru geri çekilse de yeniden bu seviyenin üzerine yükseldi. 35,50’nin üzerinde 35,60 ve 35,70 dirençler olarak öne çıkıyor. 35,40’ın altında 35,30 destek seviyesi olarak izlenebilir.
Altın ons fiyatları kısa vadeli yükselen kanal içerisindeki seyrine devam ediyor. Altın ons 2700 dolar olan ana direncinin üzeri ile kısa vadeki sıkışmasının üzerine yükseliş gösterdi. Dolayısıyla da altın onsta görünümdeki güçlenmenin ileri taşındığını söyleyebiliriz. 2700 doların üzerinde formasyonunun yukarı tamamlanması ile birlikte yükselişin 2726 dolar olan önceki zirve seviyeye doğru devam ettiğini görebiliriz. 2726 dolar ise ikili tepe formasyonunun gerçekleşmemesi ve geri çekilmenin gerçekleşmemesi adına önemli. 2726 doların üzerinde sonraki direnç 2750 dolar seviyesinde bulunmaktadır. 2700 doların üzerinde yükseliş eğilimi korunurken, 2670 dolar sonraki destek olarak takip edilebilir. Gram altın, kısa vadeli yükselen trendde tarihi zirvesini ileri taşıyor. Gram altın 3076 TL zirvesini aşarak rekor tazeledi. 3100 TL’nin üzeri yükselişin ileri taşınması için öne çıkıyor. 3076 TL destek haline gelirken, bu seviyede yukarı yönlü eğilimin korunabileceğini söyleyebiliriz. Petrol fiyatları yaşanan sert yükseliş sonrasında hafif güç kaybına uğradı. Brent petrolde 79,00 dolar destek, 83,00 dolar dirençler olarak izlenebilir.