QNB Invest Odak

İrem Dışpınar 12 Mayıs 2023 Cuma
Gün hareketli olabilir…

İçeride pazar günü yapılacak seçimler öncesinde BIST 100 Endeksi direnç seviyelerini aştı. %7,9 oranında yükselişle günü tamamlayan BIST 100 Endeksi’nde kısa vadeli görünüm güçlendi. Endeks kısa vadeli bant hareketini yukarı tamamlarken, son iki haftanın en yüksek seviyelerine ulaştı. Özellikle de banka hisselerindeki yükseliş, BIST 100’de yukarı yönlü hareketlere öncülük ediyor. BIST bankacılık endeksi bu haftaki %23,8 oranındaki değer kazancı ile dikkat çekiyor. TR 5 yıllık CDS risk primi 476 ile son beş ayın en düşük seviyelerine geriledi. CDS’teki düşüş de endekse destek sağladı. Endekste 4622 desteğinin üzeri kısa vadeli yönün yukarı kalması açısından izlenebilir. 4975 direnç konumunda iken, bu seviyenin aşılması halinde 5042 direncine doğru hareketlilik gerçekleşebilir. Ancak gün hareketli olabilir. Bugün seçimler öncesi son işlem günü olduğundan olası volatiliteye karşı temkinli olunması yönünde uyarımızı da yapmakta yarar görüyoruz.  Öte yandan; ABD’de ÜFE’de yavaşlama eğilimi devam ediyor. Nisan ayında ÜFE yıllık bazda %2,3 artarak 2021 başından beri en düşük artışını kaydetti. Enflasyon verilerinde yaşanan geri çekilmenin ardından Fed’in haziran ayına tahminlerine baktığımızda %86 ihtimal faizin sabit tutulması yönünde iken, %14 ihtimal ise 25 baz puanlık artışa işaret ediyor.






Altın ons kısa vadeli yükselen kanal içerisindeki hareketine devam ediyor. Altın onsta 2000 dolar desteğinin üzerinde kalınması kısa vadeli görünümü açısından öne çıkıyor. Bu seviyenin üzerinde 2049 dolar direnç olarak varlığını sürdürecektir. 2000 doların altında ise 1969 dolar önemli destek seviyesidir. Gram altında dolar kurunun desteği sürüyor. 1253 TL desteğinin üzerinde genel görünümün olumlu olduğunu söyleyebiliriz. 1271 TL’nin üzerinde 1294 TL direnç seviyesi olarak izlenebilir.



EUR/USD, ABD enflasyon verilerinin gerilemesi ile 1,10’a tepki gösterse de bu seviyeyi aşmakta başarılı olamadı. Parite doların güçlenmesi ile 1,09 civarına geri çekildi. Kısa vadeli sıkışma içerisinde kalma çabası ile bant hareketini korumaya devam ediyor. 1,09 desteğinin üzerinde kalabilmesi ise kısa vadeli görünümü için öne çıkıyor. Bu seviyenin aşağı kırılması halinde 1,0830 sonraki destek seviyesidir. Paritede 1,1080-1,11 direnç aralığı olarak korunuyor. Bu bandın yukarı tamamlanması yükselişin ileri taşınması için izlenebilir.


İkon-ok
İrem Dışpınar 8 Mayıs 2023 Pazartesi
Hafta hareketli olabilir…

ABD’de nisan ayında tarım dışı istihdamı aylık bazda 180 bin olan artış beklentilerin üzerinde 253 bin kişi açıklandı. İşsizlik oranı %3,5’ten %3,6 seviyesine yükselirken, aylık ücret artışları beklentileri aşarak %0,5 oranında gerçekleşti. Rakamların iş gücü piyasasında olumlu seyre işaret ettiğini belirtebiliriz. Fed geçtiğimiz hafta tahminlere paralel politika faizini 25 baz puan artışla %5,00-%5,25 aralığına yükseltmişti. Fed faiz artırımlarının durdurulması yönünde bir karar almazken, faiz artırımlarının durdurulup durdurulmayacağını haziran toplantısında ele alacak. Enflasyonun hedeflerinin üzerinde seyrettiğini düşünen Fed; önümüzdeki dönemde açıklanacak olan ekonomik verileri yakından takip edip adımlarını ona göre atmayı planlıyor. Buna paralel istihdam verilerinin ardından çarşamba günü ABD’de açıklanacak olan Nisan ayı enflasyon rakamları piyasaların ve Fed’in radarında olacak.

 

Öte yandan; BIST 100 Endeksi’nde volatil seyir devam diyor. Endeks 4500 seviyesine doğru yönelimde kâr satışları ile karşılaştı ve cuma günü %1,9 oranında değer kaybına uğradı. Endekste gün içi hareketlerde marjın yüksek olduğunu söyleyebiliriz. Alçalan trendde hareket sürerken, henüz dip oluşumu gerçekleşmedi. Endeks geçtiğimiz hafta önemli destek seviyelerinin altına geri çekilirken, haftayı %4,7 oranında değer kaybı ile noktaladı. 4447 desteğinin üzerinde kalmayı başaramayan endekste zayıf görünüm korunuyor. İçeride yapılacak olan seçim öncesi son haftaya girmiş bulunuyoruz. Buna paralel BIST açısından gün içinde yüksek marj ile hareketli bir hafta geçirebiliriz. 4447 direnç haline gelirken, bu seviyenin üzeri yeniden 4500 ve 4535 dirençlerine tepki açısından takip edilebilir. Endeksin dip oluşumu göstermesi için 4311 desteğini savunması önemli. Bu seviye önceki dip seviye olduğundan tepki hareketleri için öne çıkıyor. Aksi halde endekste satış baskısı ileri taşınabilir. Endekste 200 günlük hareketli ortalamanın ise 4360 seviyesinden geçtiğini belirtelim. İçeride seçim haftası nedeniyle volatil seyre karşı temkinli olmakta yarar bulunuyor. 4311 seviyesi kısa vadeli pozisyonlar için ana destek takip edilebilir.




Altın ons kısa vadeli yükselen kanal içerisinde destek bulurken, 2049 dolar direncinin üzerini test etti. Altın onsta bu seviyenin üzerine yeniden yönelim halinde 2065 dolar direncine doğru yukarı yönlü hareket yaşanabilir. 2000 dolar desteğinin üzerinde kısa vadeli görünüm olumlu. Gram altında dolar kurunun desteği sürüyor. 1271 TL’nin üzerinde 1294 TL direncine doğru yükseliş gösterebilir. 1253 TL desteğinin üzerinde genel görünümün olumlu olduğunu söyleyebiliriz.



EUR/USD, Fed’in ek politika sıkılaştırmasına yönelik ifadesini metinden kaldırmasının da etkisiyle doların güç kaybetmesi bağlı olarak yukarı tepki göstermişti. Ancak ECB Başkanı Lagarde’ın ekonomik göstergelerde yaşanan düşüşe dikkat çekmesi ve 50 baz puanlık faiz artırımı yönünde beklentilere yönelik açıklamaları ile Euro değer kaybetti. Buna paralel EUR/USD, 1,1080-1,11 bandındaki sıkışmayı yukarı yönde tamamlayamadı. Paritede bu bölge direnç aralığı olarak korunuyor. 1,09 desteğinin üzerinde kısa vadeli görünüm olumlu görünüyor.



İkon-ok
Hilmi Yavaş 4 Mayıs 2023 Perşembe
FOMC Toplantısına Dair Değerlendirmemiz

FED beklendiği gibi para politikası faiz aralığını 25 baz puan arttırarak %5.0-5.25 aralığına yükseltti.

FED dünkü FOMC toplantı ile beraber belirgin bir şekilde faiz artış trendinin sonuna gelindiğinin mesajını verdi . Önceki karar metninde (Mart 2023) yer alan “enflasyonu zaman içinde yüzde 2'ye döndürmek için yeterince kısıtlayıcı bir para politikası duruşu elde etmek için ek politika sıkılaştırması uygun olabilir.” ifadesinin kaldırılması ki basın toplantısında FED başkanı Powell bu konunun altını çizdi FED’in büyük ihtimalle (aksi yönde bir gelişme olmaz ise) faiz artırım sürecinin sonuna geldiği anlamına geliyor. Öte yandan Powell şu eklemeyi de yaptı: "Politikanın yeterince sıkı olduğunu düşünüyorum. Ancak iktisadi koşullar gerektirirse daha fazlasını yapmaya hazırız”.

Powell piyasaların 2023’ten itibaren faiz indirimi beklentisi ile ilgili soruya şu şekilde cevap verdi: “Komitede enflasyonun o kadar hızlı düşmeyeceği görüşünde. Bu koşullar altında, eğer bu tahmin genel olarak doğruysa, faiz oranlarını düşürmek uygun olmaz ve biz de oranları düşürmeyeceğiz”. Bu noktada piyasalar hala bu sabah itibariyle 2023’ün son çeyreğinden itibaren ve 2024 boyunca kademeli ve istikrarlı faiz indirimlerini fiyatlamaya devam ediyor. Son verilere göre piyasalar 2024 sonu itibariyle birikimli yaklaşık 225 baz puan faiz indirimi fiyatlıyor. Böyle bir senaryonun gerçekleşmesi için iktisadi faaliyetlerin sert bir şekilde yavaşlaması ya da gerilemesi ya da işsizlik oranının hızlı bir şekilde artması gerekebilir.

Piyasaların bu kanıyı taşımasının ana sebebinin ise kredi aktarım mekanizmasının 2023’ün ikinci yarısından itibaren sert bir şekilde ekonomiye fren yaptıracağı beklentisi olduğunu değerlendiriyoruz. ABD’de son yaşanan bankacılık türbülansının ve kredi verme iştahı düşen bankalar (FED anketlerine göre) piyasaların bu beklentisini şimdilik destekliyor görünüyor. Bu aşamada piyasaların haklı çıkması (FED’in beklentisinin aksine) için istihdam artış oranının ortalama aylık yaklaşık 100,000 kişiye gerilemesi ve ikinci ve üçüncü çeyrekte negatif GSYH büyümesi görmemiz gerekebilir. Bu verilere paralel enflasyonun en azından 12 aylık vade içerisinde %3’e gerileyeceğine dair hiçbir şüphenin de oluşmamasını bir ön gereklilik olarak değerlendirebiliriz. Makro veriler bu şekilde gelişmediği takdirde piyasaların faiz indirim beklentisi en azından kısa vadede gerçekçi görünmeyebilir.
İkon-ok
İrem Dışpınar 4 Mayıs 2023 Perşembe
Fed’den faiz artırımının ardından ECB radarda…

Fed beklentilere paralel politika faizini 25 baz puan artışla %5,00-%5,25 aralığına yükseltti. Böylece politika faizi sıkılaştırma döngüsünün başladığı geçtiğimiz yılın mart ayından bu yana 500 baz artışla son 16 yılın zirvesine ulaştı. Fed’in bu süre zarfında 10 kez faiz artırımı gerçekleştirdiğini belirtelim. Toplantı metninden kısıtlayıcı para politikasına yönelik olarak ilave sıkıştırmanın uygun olabileceğine ilişkin ifade kaldırıldı. Fed Başkanı Powell, faiz kararının ardından düzenlediği basın toplantısında; faiz artırımlarının durdurulması yönünde bir karar almadıklarını ve faiz artırımlarının durdurulup durdurulmayacağının haziran toplantısında ele alınacağını belirtti. Dolayısıyla da enflasyonun hedeflerinin üzerinde seyrettiğini düşünen Fed; önümüzdeki dönemde açıklanacak olan ekonomik verileri yakından takip edip adımlarını ona göre atmayı planlıyor. Buna göre gerekirse para politikasını daha da sıkılaştırabileceklerini belirterek ilave faiz artırımına yönelik açık kapı da bırakıyor. Fed’in ardından bugünkü ECB toplantı kararı izleniyor olacak. Enflasyon ile mücadele konusunda kararlılık gösteren diğer merkez bankası olan ECB’den ağırlıklı olarak 25 baz puanlık faiz artırımı beklendiğini belirtelim.

 

BIST 100 Endeksi’nde ise volatil seyir devam ediyor; gün içi dalgalanma oldukça yüksek. Şubat ayındaki dip seviye olan 4480 desteğinin altına geri çekilen BIST 100 Endeksi bu seviyenin hafif üzerinde kapanış gerçekleştirdi. Alçalan trendde hareket sürerken, henüz dip oluşumu gerçekleşmedi. Yeni alım için endekste dip oluşumunun gerçekleştiğini görmek sağlıklı olacaktır. 4480-4500 direnç bölgesinin üzeri tepkinin 4680 direncine devamı için öne çıkıyor. 200 günlük hareketli ortalamanın geçtiği 4340 seviyesi ise destek olarak izlenebilir. 4311 ana destek haline gelirken, bu seviyenin üzerinde kalınması kısa vadeli dip oluşumu açısından önemli. İçeride seçim yaklaşırken, volatil seyre karşı temkinli olmakta yarar bulunuyor.




Altın ons kısa vadeli yükselen kanal içerisinde destek bulurken, 2049 dolar ana direncinin üzerini test etti. Altın onsta bu seviyenin üzerinde kalıcı olunması ile yeniden 2065 dolar direncine doğru yukarı yönlü hareket yaşanabilir. 2010 dolar desteğinin üzerinde kısa vadeli görünüm olumlu. Gram altında dolar kurunun desteğinin yanı sıra altın onstaki yükseliş görünümün güçlenmesini sağladı. 1273 TL’nin üzerinde 1294 TL direncine doğru yükseliş gösterebilir. 1255 TL desteğinin üzerinde genel görünümün olumlu olduğunu söyleyebiliriz.


Fed’in ek politika sıkılaştırmasına yönelik ifadesini metinden kaldırmasının da etkisiyle dolar küresel çapta güç kaybına uğradı. Buna paralel EUR/USD, 1,1080-1,11 olan ana direnç bölgesine yöneldi. Bugünkü ECB toplantısında faiz artırımların devamına yönelik mesaj verilmesi halinde paritedeki sıkışma yukarı yönde tamamlanabilir. Böylesi bir durumda 1,1140 olan sonraki destek seviyesine doğru hareket gösterme potansiyeli bulunuyor. 1,09 desteğinin üzerinde kısa vadeli görünüm olumlu görünüyor.



İkon-ok
Hilmi Yavaş 3 Mayıs 2023 Çarşamba
Nisan Enflasyon Verisine Dair Değerlendirmemiz

Enflasyon (TÜFE) nisanda kurum beklentimiz olan %2,8’in ve piyasa medyan piyasa beklentisi olan %2,75’in altında aylık bazda %2,4 oranında artış gösterdi. Böylece, baz etkisi sayesinde yıllık enflasyon %50,5’ten %43,7’ye gerilemiş oldu. Aylık enflasyonda beklentimiz ile gerçekleşme arasındaki farkın sebebi ise giyim ve ayakkabı kategorisindeki fiyat artışı %3,8 ile beklentimizin (%11) çok altında gerçekleşmesi oldu.

Gıda enflasyonu aylık %4 civarında gerçekleşirken, geçen sene nisan ayında %13,4 olarak gerçekleştiği için baz etkisi ile beraber yıllık enflasyon %67,9’dan %53,9’a gerilemiş oldu. Nisanda yüksek fiyat artışlarının devam ettiği et grubu (aylık %13,4 artış) dışında diğer gıda alt kategorileri fiyat artışlarının yavaşladığını gözlemliyoruz. Bunun ana sebebinin ise küresel gıda/enerji/hammadde fiyatlarının dolar bazında bir süredir gerilemesi ve dövizin kısmen yatay bir seyir izlemesinin yer aldığını değerleniyoruz.

Çekirdek (C grubu) enflasyon aylık %3,15 ile beklentimiz olan %3,5’in altında gerçekleşti. Ancak, giyim ve ayakkabı kalemi enflasyonu beklentimizin çok altında gerçekleşmesine rağmen beklediğimizden (%3,5) daha yüksek gelen hizmet enflasyonu (%3,9) sayesinde beklentimiz ve gerçekleşme arasındaki fark sınırlı kaldı.

Mevsimsellikten arındırılmış enflasyon trendine baktığımızda ise elektronik hariç dayanıklı mallar enflasyon eğilimi %40 civarında seyrederken, hizmet enflasyonu ise istikrarlı olarak %50 üzerinde seyretmeye devam ediyor.

Talep görünümüne baktığımızda; Merkez Bankası’nın yayınladığı çıktı açığı göstergeleri iktisadi faaliyetlerin 2021’den bu yana potansiyelinin üzerinde seyrettiğine işaret ediyor. GSYH hesabında yer alan yerleşik hanehalkı tüketimine baktığımızda da 4Ç22 itibariyle uzun yıllar trendinin yaklaşık %20 üzerinde seyrettiğin gözlemliyoruz. Depremler sonrasında birkaç hafta kesinti olsa da tüketim harcama eğiliminin güçlü seyretmeye devam ettiğini gözlemliyoruz. Dolayısıyla, önümüzdeki dönemde talep kaynaklı ve fiyatlama davranışlarında bozulma kaynaklı enflasyonist baskıların devam etmesini bekliyoruz.

Baz etkilerinin yılın ilk yarısı boyunca etkili olmaya devam etmesini bekliyoruz ancak dezenflayon süreci beklenildiği kadar uzun ve kalıcı olmayabilir. İlk aşamada yıllık manşet enflasyon  haziranda %40 civarına gerileyebilir. Öte yandan, yılın ikinci başta hizmet grubu olmak üzere çekirdek enflasyonun katılık göstermesini bekliyoruz. Yıl sonu enflasyon beklentimiz olan %48’i korumaya devam ediyoruz.

Grafik 1 – Yıllık TÜFE & TCMB Ort. Fonlama Faizi

Kaynak: TÜİK, QNBFI

İkon-ok
İrem Dışpınar 3 Mayıs 2023 Çarşamba
Endekste 4480 desteği, dışarıda ise Fed’in faiz kararı takipte olacak…

Bugün içeride ve dışarıda önemli gündem maddeleri bulunuyor. İçeride enflasyon rakamları ve BIST’in seyri öne çıkarken, Fed’in faiz kararı bekleniyor olacak. Fed’in politika faizini 25 baz puan artışla %5,00-%5,25 aralığına yükseltmesi bekleniyor. Böylece politika faizi 16 yılın zirvesine ulaşmış olacak. Fed faiz sürecine devam ederken, diğer yandan ABD’de son dönemde ekonomik verilerde yavaşlama gerçekleşiyor. ABD’de enflasyonda geri çekilme yaşansa da, Fed düşüş hızının yavaşladığını düşünüyor. Buna paralel Powell toplantı kararlarının ardından yapacağı konuşmada; enflasyonun hala yüksek seyretmesi nedeniyle enflasyon ile mücadele konusunda kararlılık mesajını yineleyebilir. Powell faiz artırım süreci için ise gereken adımları atmaya devam edecekleri yönünde söylemde bulunabilir. Piyasalar Fed’in faiz artırım döngüsüne ara verip vermediğini anlamaya çalışacak. Öte yandan; önemli destek seviyelerini aşağı kıran BIST 100 Endeksi’nde zayıf görünüm korunuyor. Endekste alçalan trendde hareket sürerken, henüz dip oluşumu gerçekleşmedi.

Şubat ayındaki dip seviyesi olan 4480 desteğinin üzerinde kalabilmesi görünümü ve tepki alımları açısından önemli. Aksi halde; satış baskının ileri taşındığını görebiliriz. 4297 destek seviyesidir. 4578 ve 4680 dirençler olarak izlenebilir. Yeni alım için endekste dip oluşumunun gerçekleştiğini görmek sağlıklı olacaktır. Buna paralel endeksin ilk aşamada endeksin 4480 seviyesinden destek bulması önemli. İçeride seçim yaklaşırken, volatil seyre karşı temkinli olmakta yarar bulunuyor.




EUR/USD, 1,09 civarından bulduğu destek ile 1,10’un üzerine yükseldi. Parite Fed’in toplantı kararı öncesinde hafif güçlenme eğiliminde. Fed’in faiz kararı doların küresel çaptaki seyrinde etkili olacak. 1,1080-1,11 direnç aralığı ise önemli direnç bölgesi olarak geçerli. Bu aralığın aşılması halinde paritede yükseliş devam edebilir. 1,09 desteğinin üzerinde kısa vadeli görünüm olumlu görünüyor. Dolar kurunda yukarı yönlü baskı korunuyor. Kurda 19,40 seviyesinin üzerinde 19,48-19,50 direnç bölgesi olarak takip edilebilir. 19,40 ve 19,35 ise destek seviyeleri olarak izlenebilir.




Altın ons kısa vadeli yükselen kanal içerisinde destek bulurken, yeniden 2000 dolar direncinin üzerine yükseldi. Buna paralel altın onsta kısa vadeli görünüm güçlendi. 2015 doların üzerinde 2049 dolar hedef direncine doğru yükseliş gerçekleşebilir. 2000 dolar ise destek haline geldi. Gram altında dolar kurunun desteğinin yanı sıra altın onstaki yükseliş görünümün güçlenmesini sağladı. 1255 TL’nin üzerinde 1274 TL direncine doğru yükseliş gösterebilir.  1228 TL desteğinin üzerinde genel görünümün olumlu olduğunu söyleyebiliriz.


İkon-ok
Hilmi Yavaş 2 Mayıs 2023 Salı
Nisan Enflasyon Verisine Dair Beklentimiz

Çarşamba günü (3 Mayıs) açıklanacak nisan ayı enflasyon verisinin piyasa medyan beklentisi olan %2,75 civarında %2,8 olarak gerçekleşmesini bekliyoruz. Beklentimize paralel bir  gerçekleşme durumunda yıllık enflasyon %50,5’ten %44,25’e gerilemiş olacak.

Pazartesi günü açıklanan İTO Perakende Endeksine göre İstanbul’da perakende fiyatları Nisan’da %4,6 artış gösterdi. İTO fiyat endeksine baktığımızda enflasyonun yüksek gerçekleşmesinin arkasında 3 ana kategori var: %29 oranında artış gösteren giyim, %15,5 artış gösteren et, süt grubu ve %12 oranında artış gösteren kültür, eğitim ve eğlence harcamaları İTO fiyat endeksi yüksek ve yapışkan enflasyonun bir süre daha devam edeceğini bizlere gösteriyor.

Nisan’da çekirdek enflasyonun (C grubu) aylık %3,5 gerçekleşmesini ve baz etkisiyle yıllık %47,4’den %45,7’a gerilemesini bekliyoruz. Öte yandan, çekirdek enflasyon eğiliminin yılın geri kalanında yüksek seyretmeye devam etmesini bekliyoruz.

Talep görünümüne baktığımızda; Merkez Bankası’nın yayınladığı çıktı açığı göstergeleri iktisadi faaliyetlerin 2021’den bu yana potansiyelinin üzerinde seyrettiğine işaret ediyor. GSYH hesabında yer alan yerleşik hanehalkı tüketimine baktığımızda da 4Ç22 itibariyle uzun yıllar trendinin yaklaşık %20 üzerinde seyrettiğin gözlemliyoruz. Depremler sonrasında birkaç hafta kesinti olsa da tüketim harcama eğiliminin güçlü seyretmeye devam ettiğini gözlemliyoruz. Dolayısıyla, önümüzdeki dönemde talep kaynaklı ve fiyatlama davranışlarında bozulma kaynaklı enflasyonist baskıların devam etmesini bekliyoruz.

Baz etkilerinin yılın ilk yarısı boyunca etkili olmaya devam etmesini bekliyoruz ancak dezenflayon süreci beklenildiği kadar uzun ve kalıcı olmayabilir. İlk aşamada yıllık manşet enflasyon  haziranda %40 civarına gerileyebilir. Öte yandan, yılın ikinci başta hizmet grubu olmak üzere çekirdek enflasyonun katılık göstermesini bekliyoruz. Yıl sonu enflasyon beklentimiz olan %48’i korumaya devam ediyoruz.

Grafik 1 – Yıllık TÜFE & TCMB Ort. Fonlama Faizi

Kaynak: TÜİK, QNBFI


İkon-ok
İrem Dışpınar 2 Mayıs 2023 Salı
Haftaya merkez bankaları kararları damga vuracak…

BIST 100 Endeksi geçtiğimiz hafta önemli destek seviyelerinin altına geri çekilme sonrasında sert satış baskısı altında kaldı. Cuma günü aşağı yönlü seyrine devam ederken, %3,6 oranında düşüş gösterdi. Böylece endeks geçtiğimiz haftayı %7,9 oranında değer kaybı ile noktaladı. Endekste henüz dip oluşumu gerçekleşmedi. Yeni alım için endekste dip oluşumunun gerçekleştiğini görmek sağlıklı olacaktır. Satış baskısının devam etmesi halinde olası geri çekilmelerde endeksin 4480 seviyesinden destek bulması önemli. İçeride seçim yaklaşırken, volatil seyre karşı temkinli olmakta yarar bulunuyor. 4680 ilk planda direnç konumunda iken, bu seviyenin altında 4480 önemli destek olarak takip edilebilir. 4680’in üzeri ise 4750 direncine tepki açısından izlenebilir.



Yurt dışı borsalara baktığımızda ise ABD ve Avrupa borsalarında görünümün olumlu olduğunu söyleyebiliriz. Yarın akşam Fed, perşembe günü ise ECB faiz kararını açıklayacak. Enflasyon ile mücadele konusunda kararlılık gösteren her iki majör merkez bankasından ağırlıklı olarak 25 baz puanlık faiz artırımı beklendiğini belirtelim. Fed enflasyonu hedef seviyelerine doğru düşürme konusunda kararlı adımlar atmaya devam ediyor. Enflasyonda geri çekilme yaşansa da, düşüş hızının yavaşladığını düşünüyor. Diğer yandan ABD’de son dönemde ekonomik verilerde yavaşlama gerçekleşiyor. ABD ekonomisi bu yılın ilk çeyreğinde zayıf yatırım harcamaları ve stoklardaki gerilemenin etkisiyle yavaşlama gösterdi. 4Ç22’de yıllık bazda %2,6 oranında büyüyen GSYH, 1Ç23’te %2 olan beklentilerin altında %1,1 arttı. Son dönemde ekonomik verilerde düşüş söz konusu olsa da, Fed enflasyon ile mücadele kapsamında sıkı para politikası duruşunu korumaya devam edebilir. Öte yandan haftanın ajandasında; yarın içeride enflasyon rakamları, çarşamba günü ABD’de ADP özel sektör istihdamı, cuma günü tarım dışı istihdam verileri ve içeride hafta genelinde 1Ç23 şirket finansalları öne çıkıyor.

 

EUR/USD,1,10’un üzerine yönelim sonrasında güç kaybına uğradı ve yeniden bu seviyenin altına geri çekildi. Fed’in faiz kararı doların küresel çaptaki seyrinde etkili olacak. Paritenin bant içerisinde olumlu görünümünü koruması için 1,09 desteğinin üzerinde kalması gerekiyor. 1,1080-1,11 direnç aralığı ise önemli direnç bölgesi olarak geçerli.



Altın ons fiyatları 2000 dolar direncinin üzerine tepki denemelerinde güç kaybına uğruyor. 2000 dolar direncinin üzeri ise 2015 dolar direncine yönelim için takip edilebilir. Altın onsun kısa vadeli bant hareketini koruması için 1969 dolar desteğinin üzerinde kalması önemli.


İkon-ok
İrem Dışpınar 28 Nisan 2023 Cuma
Endeks 4750 desteğinde dip oluşturma çabasında…

ABD ekonomisi bu yılın ilk çeyreğinde zayıf yatırım harcamaları ve stoklardaki gerilemenin etkisiyle yavaşlama gösterdi. 4Ç22’de yıllık bazda %2,6 oranında büyüyen GSYH, 1Ç23’te %2 olan beklentilerin altında %1,1 artış gösterdi. Bugün ABD’de mart ayına dair kişisel tüketim harcamaları enflasyonu öne çıkıyor. Çekirdek tüketim harcamaları enflasyonunun yıllık bazda %4,6’dan %4,5 seviyesine gerilemesi bekleniyor. Fed tüketim harcamaları verilerini tahminlerinde kullandığından dolayı, rakamlar yakından takip edilecek. Haftaya Fed’in faiz kararı öncesinde verilerin seyri piyasa beklentilerini ve Banka’nın kararını şekillendirecektir. Buna paralel öğleden sonra yurtdışı piyasalarda hareketlilik artabilir. ABD’de büyümedeki yavaşlamanın ardından bugünkü verilerin de beklentilerin altında kalması Fed’den 25 baz puanlık faiz artırım tahminlerinin aşağı gelmesine neden olabilir. Olası böyle bir durumda küresel risk iştahı olumlu etkilenebilir.

 

BIST 100 Endeksi volatil bir seyir izledi. Endeksin 4750 desteğini savunabilmesi kısa vadeli dip oluşumu ve yeniden toparlanması için önemli. Bu seviyenin üzerinde kaldığı sürece endekste tepki yükselişleri görebiliriz. Ancak 4750’nin aşağı kırılması halinde endekste satış baskısı ileri taşınabilir. 4750 desteğinin üzerinde mevcut trade pozisyonları korunabilir ve trade fırsatları değerlendirilebilir görüşündeyiz. 4900 direncinin aşılması halinde yükseliş ileri taşınabilir.

 


EUR/USD,1,10’un altına geri çekilme sonrasında yeniden bu seviyenin üzerine yükseldi. Paritede yükselen kanal içerisinde görünüm olumlu. İlk etapta 1,1080-1,11 direnç aralığını hedefliyor. Bu bölge önemli olduğundan kalıcı olarak aşılması halinde paritede yükselişin ileri taşınabileceğini belirtelim. Bugün ABD’de açıklanacak verilerin beklentilerin altında kalması paritede yukarı yönlü hareketlere neden olabilir. Paritenin bant içerisinde olumlu görünümünü koruması için 1,09 desteğinin üzerinde kalması gerekiyor.


 

Altın ons fiyatları 2000 dolar direncinin üzerine tepki denemelerinde güç kaybına uğruyor. 2000 dolar direncinin üzeri ise 2015 dolar direncine yönelim için takip edilebilir. Altın onsun kısa vadeli bant hareketini koruması için 1969 dolar desteğinin üzerinde kalması önemli.

İkon-ok
Back to Top