Fed’in tutanakları sonrasında dolar küresel çapta gücünü artırdı…

Fed faiz oranını 25 baz puan artırarak 22 yılın en yüksek seviyesi olan % 5,25-%5,50 aralığına yükselttiği Temmuz ayı toplantısına dair tutanaklarını yayımladı. Buna göre tutanaklarda çoğu Fed üyesi enflasyonda yukarı yönlü risklere dikkat çekerken, daha fazla faiz artışının gerekebileceği yönünde mesaj verdi. Tutanaklarda enflasyonun Fed’in uzun vadeli hedefinin oldukça üzerinde olması ve iş gücü piyasasının sıkı kalması nedeniyle, enflasyon üzerinde para politikasının daha fazla sıkılaştırılmasını gerektirebilecek önemli yukarı yönlü risklerin devam ettiği belirtildi. Fed’in toplantı tutanaklarında üyelerin şahinvari mesajlar vermesi ile dolar küresel çapta gücünü artırırken, risk iştahı düşüş gösterdi. Günü zayıf seyirle tamamlayan ABD borsalarında aşağı yönlü trenddeki hareket devam ediyor. Avrupa borsaları ise kısa vadeli bant içerisinde görünüm sergiliyor. Bölge borsalarında yeniden yükselen trendin başlaması için direnç seviyelerinin aşılması gerekiyor. BIST 100 Endeksi ise yükselen trendde yurtdışı borsalardan pozitif ayrışıyor. Gün içi hareketleri değerlendirecek olursak; endeks direnç seviyelerinin üzerine yönelim sonrasında kâr satışları ile karşılaşıyor. Dolayısıyla da endekste gün içi volatilitenin son günlerde arttığını söyleyebiliriz Endeks son durumda 7800’ün üzerinde kâr satışları gerçekleşirken, 7600 desteğinin altına geri çekilmelerde yukarı tepki ile karşılaşıyor. Endeksteki yükselen trendde belirgin yükseliş sonrasında yaşanan olası geri çekilmeler olağan ve normal olarak karşılanabilir. Önemli direnç seviyelerine yönelim aşamasında gün içi aşağı yönlü hareketlerin gerçekleşebileceğini göz önünde bulundurmakta fayda bulunuyor. Bankacılık endeksinde 6980 seviyesi önemli destek haline geldi. Bu seviye tepki yükselişlerinin devamı adına öne çıkıyor. Önümüzdeki dönemde enflasyona alternatif getiri arayışı ön planda kalmaya devam edebilir. Geçen aylarda hem geçmiş kur hareketi hem de ücret artışlarıyla beraber çekirdek enflasyonda artışın gerçekleşmesi bekliyoruz. Dolayısıyla da enflasyon fiyatlaması ile BIST’e olan ilgi sürebilir. İçeride enflasyon fiyatlaması, düşen ülke risk primi, yabancı yatırımcıların ilgisi, Birleşik Arap Emirlikleri ile yapılan anlaşmanın olumlu yansımaları önümüzdeki dönemde endeks üzerinde etkili olmaya devam edebilir. Endekse destek sağlayacak iç ve dış faktörlerin mevcut olduğunu söyleyebiliriz. Endekste 7500 desteğinin üzerinde kısa vadeli görünümün güçlü olduğunu belirtelim. 7600’ün üzerinde ise 7900 ve 8000 hedef dirençlerine doğru yükseliş gösterebilir.



EUR/USD’de dolar lehine hareket devam ediyor. Fed’in toplantı tutanaklarına daha fazla sıkılaştırma mesajı vermesi ile 1,09 desteği aşağı kırdı. Parite son dönemde bu seviyenin üzerinde kalma çabası gösteriyor. 1,09’un altına gelinmesi ile 1,09 direnç haline geldi. 1,0830 ana destek olup, bu seviye ikili dip formasyon oluşumu ve tepki hareketi için önemli; aksi halde geri çekilmenin devam ettiğini görebiliriz. Doların küresel çapta güçlenmesi gelişmekte olan ülke kurlarında da yukarı yönlü hareketlere neden oluyor. Bu durumdan hafif etkilense de TL’de belirgin bir değişim olmadığını söyleyebiliriz. Dolar kuru ise 27 desteğinin üzerindeki seyrine devam ediyor.  27,00’nin üzerinde 27,26 direnç olarak izlenebilir.



Petrol fiyatlarında destek seviyelerinin altına geri çekilme sonrasında kısa vadeli görünüm zayıfladı. Brent petrolde 82,00 dolar destek, 85,00 dolar ise direnç seviyesidir. Altın ons fiyatları aşağı yönlü trenddeki seyrine devam ediyor. Altın onsta henüz dip oluşumu gerçekleşmedi. 1893 doların altında ilk etapta 1885 dolar destek seviyesidir. 1885 dolar yukarı tepki açısından takip edilebilir. 1900 ve devamında 1920 dolar ise dirençler olarak izlenebilir. Gram altında dolar kurunun genel desteği sürüyor. 1652 TL’nin altında 1640 TL destek seviyesidir. 1675 TL direnç seviyesi haline geldi.


Back to Top