Önerilen Sonuçlar()
Mobil Uygulamayı İndir
QNB Invest
© 2018 QNB Invest A.Ş.
BIST 100 Endeksi ocak ayından bu yana oluşan alçalan trendinin üzerine yükseliş sonrasında yukarı yönlü seyrine devam ediyor. Endekste 5000 desteğinin üzeri yükseliş eğiliminin korunması açısından önemli. BIST’teki alımların işlem hacmindeki artış ile desteklenmesi kalıcı bir görünüm için öne çıkıyor. Bankacılık endeksinde de alçalan kanalın üzerine yönelim sonrasında görünümün güçlendiğini belirtelim. 5117 ilk planda destek konumunda iken, endeks bu seviyenin üzerinde 5292 direncine doğru yükseliş gerçekleşebilir. 5000 desteğinin üzerinde kalındığı sürece yukarı yönlü eğilimin korunacağını söyleyebiliriz. 4956 desteğinde kısa vadeli görünüm olumlu görünüyor.
Yurt dışı gelişmelere baktığımızda; ABD’de mart ayı enflasyon verileri genel itibarıyla beklentilerin altında açıklandı. Manşet enflasyon yıllık bazda %5,2 olan tahminlerin altında %6’dan %5,2 seviyesine geriledi. Ancak enerji ve konut dışı hizmet enflasyonu katılık göstermeye devam ederken, yıllık çekirdek enflasyon %5,5’ten %5,6 seviyesine yükseldi. ABD’de iş gücü piyasasına dair olumlu verilerinin ardından enflasyon rakamlarının açıklanması sonrası vadeli faiz fiyatlamaları Fed’in bir sonraki toplantısında ağırlıklı olarak 25 baz puanlık artışa işaret ediyor. Öte yandan Fed’in mart ayına dair toplantı tutanaklarında; son enflasyon verilerinin enflasyonla mücadelede beklenenden daha yavaş ilerlemeye işaret ettiği, yıllık bazda tedarik zincirlerinin iyileşmeye devam etmesiyle birlikte temel mal fiyat enflasyonunun düştüğü, ancak düşüş hızının yavaşladığı vurgulandı. Tutanaklar Fed yetkililerinin mart ayı toplantısında faizin sabit tutulmasını değerlendirdiğini ancak son kararın 25 baz puanlık artış yönünde olduğunu ortaya koydu. Diğer yandan tutanaklarda bankacılık sektöründeki son gelişmeler göz önünde bulundurulduğunda bu yılın sonlarında potansiyel hafif bir resesyon içerdiği belirtildi. Fed para politikasında sıkılaştırmaya devam ederken, ABD’de reel ekonomi üzerinde etkileri hissediliyor. Özellikle de son dönemde açıklanan ekonomik verilerin zayıflamaya işaret ettiğini hatırlatalım. Enflasyon ile mücadeleye öncelik veren Fed sıkı para politikası duruşunu korumaya devam ediyor.
EUR/USD, ABD’de genel olarak beklentilerin altında açıklanan enflasyon verilerinin ardından kısa vadeli alçalan kanalı yukarı tamamladı. 1,0970 direncinin üzerine yönelim ile birlikte kısa vadeli görünüm güçlü. Paritede bu seviye önceki zirveye işaret ettiğinden üzerinde kalınması ile 1,1030 direncine yükseliş gösterebilir. Ancak 1,1030 önemli direnç olduğundan bu seviyeye doğru da güç kaybına uğrayabilir. 1,0860 desteğinin üzerinde kalması kısa vadeli görünümü açısından öne çıkıyor.
Altın ons fiyatları ABD verilerinin ardından 2032 dolar ana direncine doğru güç kaybına uğradı. 2000 dolar desteğinin üzerinde 2032 dolar direncine doğru yönelim gerçekleşebilir. 1977 dolar desteği ise genel görünüm açısından takip edilebilir; kısa vadede bu seviyenin üzerinde kalması önemli.
Kısa vadeli sıkışma içerisinde hareket eden BIST 100 Endeksi, 5000’in üzerine yönelim ile bu aralığı yukarı tamamlamış oldu. 5000 direncini aşan endeks Ocak ayından bu yana oluşan alçalan trendin üzerine yöneldi. Günü %3,4 oranında yükselişle tamamlayan endekste kısa vadeli görünüm güçlendi. 5000 destek haline gelirken, bu seviyenin üzerinde kalındığı sürece yukarı yönlü eğilimin korunacağını söyleyebiliriz. 5117 ve devamında 5292 dirençlerine doğru yükseliş gerçekleşebilir. 4830 desteğinin üzerinde kısa vadeli görünüm olumlu görünüyor.
Sinai endeksi, alçalan trendin üzerinde görünümünü güçlendirirken, bankacılık endeksi bu trendin üzerinde tepki denemeleri gösterebilir. BIST’teki alımların işlem hacmindeki artış ile desteklenmesi daha kalıcı bir görünüm için öne çıkıyor. Öte yandan; bu hafta yurt dışı piyasalarında radarında ise yarın açıklanacak olan mart ayına dair ABD enflasyon rakamlarında ve Fed’in toplantı tutanaklarında olacak. ABD’de istihdam verileri sonrası vadeli faiz fiyatlamaları Fed’in bir sonraki toplantısında 25 baz puanlık faiz artışını destekliyor. Fed para politikasında sıkılaştırmaya devam ederken, ABD’de reel ekonomi üzerinde etkileri hissediliyor. Endeks bugün de kendi iç dinamiklerimize bağlı olarak hareket edebilir ve yukarı tepki çabasını sürdürebilir.
ECB üyesi Cos, son açıklanan enflasyon tahminlerinin gerçekleşmesi durumunda faiz artış döngüsünün devam edeceğini belirtti. EUR/USD, 1,0820 civarından bulduğu destek ile yeniden 1,09 seviyesine doğru tepki çabası gösteriyor. Yarın açıklanacak olan ABD enflasyon verileri paritenin yönünde etkili olacaktır. Enflasyonun düşüş göstermesi pariteye destek sağlayabilir. 1,0820 desteğinin üzerinde kalması kısa vadeli görünümü açısından öne çıkıyor. Bu seviyenin altına yönelim halinde 1,0780 sonraki destek konumunda.
ABD’de son dönemde açıklanan ekonomik verilerin beklentilerin altında kalması/düşüş göstermesi büyümede yavaşlamaya yönelik endişelerin artmasına neden oluyor. Haftanın başında açıklanan mart ayına dair ISM imalat endeksi 50 seviyesinin altında kalmaya devam ederek Mayıs 2020'den beri en düşük seviyeye gerilemişti. Fabrika siparişlerinin yanı sıra ADP özel sektör istihdamı ve ISM hizmet endeksi tahminlerin altında rakamlara işaret etti. Buna paralel ISM hizmet endeksi 55,1’den 51,2 seviyesi ile son üç ayın en düşük seviyesine geriledi. Dolayısıyla da tahminlerin altında açıklanan verilerin ardından gözler bugünkü istihdam verilerine çevrilmiş durumda. Tarım dışı istihdamın aylık 238 bin kişi artması, işsizlik oranının %3,6 seviyesinde kalması ve aylık ücret artışının %0,3 olması öngörülüyor. Fed yaptığı açıklamada bir sonraki toplantı için açıklanacak olan verilerin seyrine bağlı olarak karar alacaklarını belirtmişti. Bu haftaki verilere paralel istihdam rakamlarının da beklentilerin altında kaldığını görebiliriz. Böylece Fed’den mayıs ayı için 25 baz puanlık faiz artırım tahminleri aşağı gelebilir. Dolayısıyla da Fed’in sıkı para politikasındaki duruş yumuşama gösterebilir. ABD borsaları kapalı olacağından verilere tepkisini pazartesi günü gösterecektir. Ancak BIST verilerin seyrine iştirak edebilir. Verilerin tahminlerin altında kalması BIST’te yukarı yönlü hareketlere neden olabilir. Teknik olarak endeksin 5000 seviyesini kalıcı olarak aşması yukarı yönlü hareketin devamı adına önemli. 5000 aynı zamanda psikolojik seviyeye işaret ediyor. Olası aşağı yönlü hareketlerde ise endeksin 4830 desteğinin üzerinde kalması tepki hareketinin devamı için öne çıkıyor. 4752 ise ana destek olarak izlenebilir.
ECB Başekonomist Lane, ekonomiye ilişkin görünümün önemli ölçüde değişmemesi durumunda, muhtemelen gelecek ay faiz oranlarının artabileceğini söyledi. EUR/USD, bugünkü ABD istihdam verileri öncesinde 1,09’un üzerinde hareket ediyor. Verilerin tahminlerin altında kalması paritede yükseliş neden olabilir. 1,0930 seviyesini savunması öne çıkıyor. 1,0930’un üzerine yönelim halinde 1,0970 ara ve 1,1030 olan ana dirençlerine doğru yükseliş gösterebilir. 1,0820 desteğinin üzerinde kısa vadeli görünüm olumlu görünüyor.
Yaklaşık olarak bir aydır alçalan kanalda hareket eden BIST 100 Endeksi bu süre zarfında %11 oranında düşüş gösterdi. Endeks önceki günlerde yaşanan belirgin satışların ardından dün yukarı tepki gösterdi ve %3 oranında kaybını geri aldı. Böylece endeks alçalan kanalın hafif üzerinde kapanış gerçekleşti. Öte yandan endekste yeniden yükselen trendin başlaması için işlem hacmi artışı ile desteklenmesi öne çıkıyor. BIST’te işlem hacmi geçtiğimiz haftalara göre düşüş gösterirken, endekste son dönemde gün içi yukarı yönlü hareketlerin ağırlığı yüksek olan büyük ölçekli hisselerin öncülüğünde gerçekleştiğini gözlemliyoruz. Dolaysıyla da para girişi daha sınırlı gerçekleştiğinden; işlem hacminin düşük olduğu/derinliği az olan hisselerde olası kar satışlarının daha derin hissedilme riskinin olduğunu belirtelim. Önümüzde mevcut siyasi takvim nedeniyle gün içerisinde aşağı ve yukarı yönlü olası hareketlere karşı temkinli olmakta yarar bulunuyor. Ancak teknik olarak endeksin 5000 seviyesini kalıcı olarak aşması yukarı yönlü hareketin devamı adına önemli. 5000 aynı zamanda psikolojik seviyeye işaret ediyor. 5000 seviyesinin üzerinde kalınması ile endeks 5117 ve 5291 dirençlerine yükseliş gösterebilir. 4830 desteğinin üzerinde kısa vadeli yön yukarı görünüyor. 4752 ise ikincil destek seviyesi olarak takip edilebilir. Cuma günü ABD’de açıklanacak olan istihdam verileri öncesinde BIST kendi iç dinamiklerimize bağlı olarak hareket edebilir ve yurtdışı borsalardan ayrışma gösterebilir.
Altın ons fiyatları ABD tahvil getirilerindeki düşüş ile birlikte sert bir şekilde üçgen formasyonu şeklindeki sıkışmasını yukarı tamamladı. Böylece altın onsta kısa vadeli görünüm güçlendi. 2000 dolar destek haline gelirken, 2010 doların üzeri yükselişin 2030 dolar direncine devamı için izlenebilir. 1980 dolar desteğinin üzerinde kısa vadeli görünüm güçlü görünüyor.
EUR/USD, ABD’de beklentilerin ötesinde düşüş gösteren fabrika siparişleri verisi sonrasında 1,0930 olan sıkışma bandının direncini aştı. Böylece kısa vadeli görünüm güçlendi. Paritenin 1,0930’un üzerinde kalıcı olması önemli. Bu durumda 1,1030 olan sonraki direnç seviyesine doğru yükseliş gösterebilir. 1,0820 desteğinin üzerinde kısa vadeli görünüm olumlu görünüyor. Bu haftaki ABD istihdam verileri hareketlilik yaratacaktır.
Enflasyon (TÜFE) martta kurum beklentimiz olan %2,0’nin üzerinde ve piyasa medyan piyasa beklentisi olan %2,9’un altında aylık bazda %2,3 oranında artış gösterdi. Böylece, baz etkisi sayesinde yıllık enflasyon %55,2’den %50,5’e gerilemiş oldu. Aylık enflasyonda beklentimiz ile gerçekleşme arasındaki farkın sebebi ise gıda fiyatlarındaki artışın (%3,85) beklentimizin (%3,15) üzerinde gerçekleşmesi oldu.
Mevsimsellikten arındırılmış enflasyon trendine baktığımızda ise yaklaşık 9 aydır döviz kurunun yatay seyretmesine ve enerji fiyatlarının son dönemde gerilemesine rağmen dayanıklı mallar ve hizmet gruplarında eğilimin %40 civarında yapışkanlık gösterdiğini gözlemliyoruz. Ücretlerdeki artışa, fiyatlama davranışlarındaki ve enflasyon beklentilerindeki bozulmaya bağladığımız bu durumun önümüzdeki aylarda da devam etmesini bekliyoruz.
Talep görünümüne baktığımızda, Merkez Bankası’nın yayınladığı çıktı açığı göstergeleri iktisadi faaliyetlerin 2021’den bu yana potansiyelinin üzerinde seyrettiğine işaret ediyor. GSYH hesabında yer alan yerleşik hanehalkı tüketimine baktığımızda da 4Ç22 itibariyle uzun yıllar trendinin yaklaşık %20 üzerinde seyrettiğin gözlemliyoruz. Depremler sonrasında birkaç hafta kesinti olsa da tüketim harcama eğiliminin güçlü seyretmeye devam ettiğini gözlemliyoruz. Yılın ikinci çeyreğinde negatif kredi faiz görünümünün devam ettiği bu dönemde kredi kanalında ilave bir genişlemenin şaşırtıcı olmayacağını değerlendiriyoruz. Dolayısıyla, önümüzdeki dönemde talep kaynaklı ve fiyatlama davranışlarında bozulma kaynaklı enflasyonist baskıların devam etmesini bekliyoruz.
Baz etkilerinin yılın ilk yarısı boyunca etkili olmaya devam etmesini bekliyoruz ancak dezenflayon süreci beklenildiği kadar uzun ve kalıcı olmayabilir. İlk aşamada, yıllık manşet enflasyon kademeli olarak haziran itibarıyla %42’ye gerileyebilir. Öte yandan, yılın ikinci başta hizmet grubu olmak üzere çekirdek enflasyonun katılık göstermeye devam etmesini bekliyoruz. Yıl sonu enflasyon beklentimiz olan %48’i korumaya devam ediyoruz.
Grafik 1 – Yıllık TÜFE & TCMB Ort. Fonlama Faizi
Kaynak: TÜİK, QNBFI
Fed’in para politikasının gidişatını belirlerken, yararlandığı ve seyrini göz önünde bulundurduğu veriler olan kişisel tüketim harcamaları enflasyonu (PCE) beklentilerin altında açıklandı. Manşet PCE yıllık bazda %5,4’ten %5’e, çekirdek PCE ise %4,7’den %4,6 seviyesine geriledi. PCE rakamları tüketim eğiliminin beklenenden daha hızlı yavaşladığına işaret ederken, önümüzdeki dönemde bu eğiliminin sürmesi 2024’te faiz indirim beklentilerini güçlendirebilir. ABD borsalarında verilerin ardından kısa vadeli görünümün güçlendiğini belirtelim. PCE verilerinin sonrasında bu hafta gözler cuma günü ABD’de açıklanacak olan mart ayı istihdam verilerinde olacak. İstihdam piyasasında, ücretler tarafında rakamların yumuşamaya işaret etmesi enflasyon kanalına olumlu yansıması bakımından öne çıkıyor. Fed bir sonraki toplantı için bu verilerin seyrini değerlendirip faiz kararını şekillendirecektir.
BIST 100 Endeksi’nde kısa vadeli alçalan trenddeki hareket devam ediyor. Endeks cuma günü %1,7 oranında düşüşle 4813 seviyesinden kapanış gerçekleştirdi. Böylece 4880 desteğinin altında haftayı tamamlamış oldu. Yeni haftada Asya borsaları olumlu seyir izlerken, yaşanan satış baskısının ardından endeksin yurt dışı borsalara paralel yukarı tepki gösterebilir. 4880 direnç haline gelirken, bu seviyenin üzeri tepki alımlarının ileri taşınması ve yükselişin 5000 direncine devamı için öne çıkıyor. 4752 ana destek olup, endeksin bu seviye üzerinde ikili dip oluşturması için önemli. Aksi halde satış baskısının ileri taşındığını görebiliriz.
OPEC+ mayıs ayından itibaren günlük 1 milyon varili aşan petrol üretimi kesintisine gitme kararı aldı. Petrol fiyatları OPEC+’in kararı ile sert bir şekilde yükseliş gösterdi. Kısa vadeli sıkışmasını yukarı tamamlayan petrol fiyatlarında görünüm güçlü. Brent petrolde 82,3 dolar destek konumunda iken, 85 dolar ve 86,50 dolar hedef direnç seviyeleridir.
Pazartesi günü (3 Mart) açıklanacak mart ayı enflasyon verisinin piyasa medyan beklentisi olan %2,85’in altında %2,0 olarak gerçekleşmesini bekliyoruz. Beklentimize paralel bir gerçekleşme durumunda yıllık enflasyon %55,2’den %50,1’e gerilemiş olacak.
Enflasyon aylık bazda ocak ayında %6,6, şubat ayında ise %3,1 olarak gerçekleşmişti. Enflasyonun mart ayında aylık bazda bir miktar gerilemesi beklentimizin arkasında taze sebze ve meyve fiyatlarındaki bir miktar gerileme ve çekirdek mallar grubundaki yatay seyir öngörümüz yer alıyor. Öte yandan, hizmet enflasyonunda yüksek seyrin devam etmesini bekliyoruz. Asgari ücret zammı sonrası ocak ayında %12,7 artış gösteren hizmet fiyatları, şubat ayında %3,1 oranında artış göstermişti. Hizmet enflasyonunun martta şubat ayına yakın bir şekilde gerçekleşmesini bekliyoruz.
Talep görünümüne baktığımızda, Merkez Bankası’nın yayınladığı çıktı açığı göstergeleri iktisadi faaliyetlerin 2021’den bu yana potansiyelinin üzerinde seyrettiğine işaret ediyor. GSYH hesabında yer alan yerleşik hanehalkı tüketimine baktığımızda da 4Ç22 itibarıyla uzun yıllar trendinin yaklaşık %20 üzerinde seyrettiğin gözlemliyoruz. Depremler sonrasında birkaç hafta kesinti olsa da tüketim harcama eğiliminin güçlü seyretmeye devam ettiğini gözlemliyoruz. Yılın ikinci çeyreğinde negatif kredi faiz görünümünün devam ettiği bu dönemde kredi kanalında ilave bir genişlemenin şaşırtıcı olmayacağını değerlendiriyoruz. Dolayısıyla, önümüzdeki dönemde talep kaynaklı ve fiyatlama davranışlarında bozulma kaynaklı enflasyonist baskıların devam etmesini bekliyoruz.
Baz etkilerinin yılın ilk yarısı boyunca etkili olmaya devam etmesini bekliyoruz ancak dezenflayon süreci beklenildiği kadar uzun ve kalıcı olmayabilir. İlk aşamada yıllık manşet enflasyon nisanda %45’e, haziran ise %42’ye gerileyebilir. Öte yandan, yılın ikinci başta hizmet grubu olmak üzere çekirdek enflasyonun katılık göstermesini bekliyoruz. Yıl sonu enflasyon beklentimiz olan %48’i korumaya devam ediyoruz.