QNB Invest Odak

İrem Dışpınar 11 Ekim 2023 Çarşamba
Endeks kayıplarını telafi ediyor…

 

Fed Başkan Yardımcısı Jefferson, artan tahvil getirilerini politika kararlarını verirken dikkate alacaklarını söylerken, Fed üyesi Logan yüksek tahvil faizleri ile daha fazla sıkılaşma ihtiyacının azalacağını belirtti. Fed’den faiz artırım yanlısı açıklamalar ile geçtiğimiz haftalarda baskı altında kalan küresel piyasalar, para politikası tonunun yumuşaması ile rahatladı. ABD tahvil faizlerindeki geri çekilmenin de desteği ile bölge borsaları toparlanma gösteriyor. Hamas-İsrail arasındaki sıcak çatışmanın ABD-Avrupa borsaları tarafındaki etkisinin sınırlı kaldığını belirtebiliriz. Bu akşam Fed’in toplantı tutanakları, yarın ise ABD’de ise enflasyon verileri takip edilecek. Hatırlatma gerekirse Fed; politika faiz aralığını 22 yılın zirvesinde %5,25-%5,50’de sabit bıraktığı toplantısına dair tutanaklarını yayımlayacak. Fed Başkanı Powell, uygun olması halinde faiz oranlarını daha da artırmaya hazır olduklarını ve enflasyonun sürdürülebilir şekilde hedefe doğru gerilediğinden emin olana kadar para politikalarını kısıtlayıcı seviyede tutma niyetinde olduklarını belirtmişti. Dolayısıyla da tutanaklarda benzer ifadeler görebiliriz. Önümüzdeki dönemde ekonomik verilerin seyri yakından takip edilecek iken, Fed Başkanı Powell ve diğer Fed üyelerinin para politikasındaki şahinvari tutumunda bir değişikliğe gidip gitmeyeceği önemli olacak. Son durumda kısa vadeli alçalan kanalın yukarı tamamlanması ile birlikte ABD ve Avrupa borsalarında görünümün güçlendiğini belirtelim. Öte yandan; Hamas ile İsrail arasında Cumartesi günü başlayan çatışma devam ediyor. İsrail ordusu da savaş durumu alarmı ilan etmesinin ardından, Gazze'ye saldırılar düzenliyor. Hamas'ın İsrail'e yönelik operasyonunun yankıları sürüyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Orta Doğu'ya kalıcı barışın gelebilmesi ancak Filistin-İsrail sorununun nihai bir çözüme kavuşturulması ile mümkün olduğunu söyleyerek, gerilimi artıracak her türlü adımdan kaçınılması gerektiğini belirtti. Pazartesi günü jeopolitik risklerin fiyatlanması ile %3,2 oranında düşüş gösteren BIST 100 Endeksi ise dün tepki hareketi ile direnç seviyelerinin üzerine yükseldi. Endeks 8400’ün üzerinde %3 oranında yükselişle günü tamamladı. Böylece endeks haftanın başındaki kaybını telafi etmiş oldu. Teknik olarak endekste 8300 seviyesinin yeniden destek haline gelmesini olumlu olarak değerlendiriyoruz. Bu seviyenin üzerinde kalınması ile kısa vadeli yönün yukarı olduğunu düşünüyoruz. Buna paralel 8500 ve 8563 hedef dirençlerine doğru yönelim gösterebilir. 8300 desteğinin altına olası yönelim halinde ise 8170 ana desteği öne çıkıyor. 8170 desteği kısa vadeli yükselen trendin korunması/bu trendin üzerinde kalınması için önemli. Dolayısıyla da endekste 8170 desteğinin üzerinde kısa vadeli görünümün olumlu olduğunu söyleyebiliriz. Bu seviyenin üzerinde trade fırsatları değerlendirilebilir görüşündeyiz.

 

EUR/USD paritesi bazı Fed üyelerinin sıkı para politikasının tonunu yumuşatıcı ifadeler kullanması ile yukarı tepki gösterdi. Buna paralel parite 1,06 direncine ulaşmış durumda. 1,06 seviyesinin üzerinde kalıcı olunması kısa vadeli alçalan kanalın üzerine yönelim açısından izlenebilir. Bu durumda 1,0660 ve 1,07 sonraki dirençler olarak karşımıza çıkabilir. 1,05 ve 1,0450 ise destek seviyeleri konumunda. Bu akşamki Fed’in toplantı tutanakları hareketliliğe neden olacaktır. Bu sabah gelişmekte olan ülke para birimlerinde sakin bir görünüm hâkim. Ancak TL geride hareket ederken, dolar kuru 27,80 direncine ulaştı. Kurda bu seviyenin üzerinde 28,00 direnci psikolojik seviye olarak öne çıkıyor. 27,40 ise destek olarak izlenebilir.

 

Petrol fiyatları Orta Doğu’da arz endişeleri destek bulmaya devam ediyor. Brent petrolde 85,40 dolar destek, 88,40 dolar ise direnç seviyesidir. Altın ons fiyatları güvenli liman algılamaları ile güçlü bir görünüm sergiliyor. Jeopolitik riskler altın onsta yukarı yönlü hareketlere neden olabilir. 1830 dolar desteğinin üzerinde kısa vadeli yön yukarı görünüyor. 1880 dolar hedef direncine doğru yönelim gösterebilir. Gram altını, genel olarak dolar kuru desteklemeye devam ediyor. 1628 TL destek iken, 1687 TL ve 1700 TL dirençler olarak izlenebilir.

İkon-ok
İrem Dışpınar 9 Ekim 2023 Pazartesi
Artan jeopolitik tansiyon ön planda…

Hamas'ın silahlı kanadı, İsrail'e karşı "Aksa Tufanı" adlı bir operasyon başlattığını açıkladı. İsrail ordusu savaş durumu alarmı ilan etti ve Gazze'ye saldırılar düzenledi. Bu hafta jeopolitik gelişmeler küresel piyasalarda ağırlığını koruyacaktır. Güvenli liman algılamaları ile riskli varlıklardan risksiz tarafa geçiş gerçekleşebilir. Bu durumda altın onsun olumlu etkilendiğini görebiliriz. Hafta sonu artan jeopolitik tansiyonun ardından ABD vadeli endeks kontratları yeni haftaya geri çekilme eğilimi ile başladı. Fed üyesi Bowman, enflasyonu Fed’in %2'lik hedefe hızlı bir şekilde döndürmek için faiz oranlarının muhtemelen daha da artırılması gerekeceği yönündeki çağrısını yineledi. Cuma günü beklentilerin üzerindeki tarım dışı istihdam verisi Fed’in son dönemdeki şahinvari tutumunu destekler nitelikte açıklandı. Çarşamba akşamı dikkatler Fed’in toplantı tutanaklarında, Perşembe günü ise ABD’de Eylül ayı enflasyon verilerinde olacak. Hatırlatma gerekirse Fed; politika faiz aralığını 22 yılın zirvesinde %5,25-%5,50’de sabit bıraktığı toplantına dair tutanaklarını yayımlayacak. Fed Başkanı Powell, uygun olması halinde faiz oranlarını daha da artırmaya hazır olduklarını ve enflasyonun sürdürülebilir şekilde hedefe doğru gerilediğinden emin olana kadar para politikalarını kısıtlayıcı seviyede tutma niyetinde olduklarını belirtmişti. Fed üyelerinin çoğu bu yıl kalan iki toplantıda faiz oranlarını bir kez daha artırmanın uygun olacağını düşünüyor. İçeriye döndüğümüzde; BIST 100 Endeksi geçtiğimiz hafta yeni zirvelerin test edilmesi sonrasında kâr satışları ile karşılaştı. Buna paralel endeks kısa vadeli düzeltme hareketi içerisinde destek seviyelerine doğru geri çekildi. Jeopolitik tansiyonun etkisiyle gün içerisinde geri çekilme eğilimi görebiliriz. Sonrasında ise destek seviyelerine doğru yukarı tepki çabası da oluşabilir. Endekste 8300 desteği kısa vadeli yönün yukarı kalması açısından öne çıkıyor. 8300’ün altına olası yönelim halinde 8170 destek olup, endeksin bu seviye üzerinde kalabilmesi kısa vadeli görümünde bozulma olması açısından önemli. Dolayısıyla da 8170 trade amaçlı pozisyonlar için stop loss olarak izlenebilir. Bankacılık endeksinde ise 8364 ana destek olarak takipte kalabilir. 8975 seviyesinin ise önemli direnç olduğunu belirtebiliriz. Jeopolitik gelişmelere/haber akışına bağlı olarak volatil bir seyir hafta yaşanabilir. Haftanın geri kalan gündemine baktığımızda; yarın içeride sanayi üretimi, işsizlik oranı, Çarşamba günü ABD’de ÜFE verileri takip edilecek.

 

EUR/USD paritesinde Fed’in faiz artırımının devamına yönelik mesaj vermesi ile dolar lehine görünüm devam ediyor. Aşağı yönlü trendde zayıf görünüm korunuyor. Paritede 1,0450 ana destek olarak öne çıkarken, bu seviyenin korunması halinde dip oluşumundan bahsedebiliriz. 1,06 ise direnç konumunda. 1,06 direncinin aşılması kısa vadeli alçalan kanalın üzerine yönelim açısından izlenebilir. Dolar endeksi yukarı yönlü seyir izlerken, gelişmekte olan ülke para birimleri bu durumdan olumsuz etkileniyor. Dolar kuru doların küresel çapta güçlenmesinin de etkisiyle 27,70 civarında hareket ediyor. Kurda 27,40 destek iken, 27,80 ve 28,00 dirençler olarak takip edilebilir.

 

Petrol fiyatları alçalan trenddeki hareketinin ardından jeopolitik riskler ile birlikte haftaya yukarı yönlü başlangıç yaptı. Brent petrolde 85,40 dolar destek, 88,40 dolar ise direnç seviyesidir. Altın ons fiyatları da benzer şekilde kısa vadeli dip seviyelerdeki sıkışmasını yukarı tamamladı. Buna paralel altın onsta kısa vadeli görünüm olumlu hale geldi. Güvenli liman algılamaları altın onsta yukarı yönlü hareketlere neden olabilir. 1830 dolar desteğinin üzerinde kısa vadeli yön yukarı görünüyor. 1880 dolar ise ana direnç konumunda. Gram altını, genel olarak dolar kuru desteklemeye devam ediyor. 1603 TL destek iken, 1687 TL ve 1700 TL dirençler olarak izlenebilir.

 

İkon-ok
İrem Dışpınar 25 Eylül 2023 Pazartesi
Endeks kısa vadeli alçalan kanalı yukarı tamamladı…

TCMB’nin faiz artırım kararına yönelik belirsizlik geride kalırken, BIST’te rahatlama gerçekleşti. Hatırlanacağı üzere TCMB, geçtiğimiz haftaki toplantısında politika faizini beklentilere paralel %25’ten %30’a yükseltti. Yeni dönemde Haziran’dan başlamak üzere ortodoks para politikasına geçilmesi ile birlikte dördüncü kez faiz artırımı gerçekleştirilmiş oldu. TCMB dezenflasyonun en kısa sürede tesisi, enflasyon beklentilerinin çıpalanması ve fiyatlama davranışlarındaki bozulmanın kontrol altına alınması için parasal sıkılaştırma sürecinin devamına karar verdiğini açıkladı. Kurul politika faizinin, enflasyonun ana eğilimini geriletecek ve enflasyonu orta vadede %5 hedefine ulaştıracak parasal ve finansal koşulları sağlayacak şekilde belirleneceğinin ve enflasyon görünümünde belirgin iyileşme sağlanana kadar parasal sıkılaştırmanın gerektiği zamanda ve gerektiği ölçüde kademeli olarak güçlendirileceğinin mesajını veriyor. BIST100, 8400 direncini test etmesinin ardından Eylül ayının ortasından itibaren aşağı yönlü trendde düzeltme hareketi ile zayıf bir görünüm sergiliyordu. Bu durumda TCMB’den faiz kararı belirsizliği etkili olurken, beklentilerin üzerinde bir artırım gerçekleştirilme ihtimali risk azaltma eğilimini beraberinde getiriyordu. TCMB’nin beklentilerin üzerinde faiz artırımı gerçekleştirmemesi ve belirsizliğin geride kalması BIST’te alımların gelmesini sağladı. Buna paralel BIST 100, 7800 direncini aşarken, 8000 direncine de yönelim gösterdi. Böylece endekste dip oluşumunun gerçekleştiğini, kısa vadeli görünümün güçlendiğini ve düzeltme hareketinin geride kaldığını söyleyebiliriz. 7800 direncinin aşılmasını endeks için olumlu buluyoruz. Alçalan kanalın yukarı tamamlanması ile birlikte yeni bir yükselen trendin başladığını söyleyebiliriz. 7800’ün üzerinde kısa vadeli yönün yukarı olduğunu düşünmekle birlikte, 8000’in üzerinde kalıcı olunması ile endeks 8240 hedef direncine doğru yönelim gösterebilir. Buna paralel 8000’in üzerinde kaldığı sürece trade amaçlı ek alım yönünde pozisyon alınabilir görüşündeyiz. Yurtdışı gelişmelere baktığımızda; Boston Fed Başkanı Collins ve Fed Yönetim Kurulu Üyesi Bowman, enflasyonun hedefe ulaşması için birden fazla faiz artışının gerçekleşebileceği yönünde açıklama yaptı. Fed’in uygun olması halinde faizleri daha da artırmaya hazır olduklarının mesajını vermesi ile şahinvari mesaj vermesine bağlı olarak küresel risk iştahı zayıf. ABD ve Avrupa borsaları destek seviyelerinin altına geri çekilirken, kısa vadeli alçalan trendde hareket ediyor. Ancak BIST bu dönemde kendi iç dinamiklerimize bağlı olarak yurtdışı borsalardan pozitif ayrışabilir. Haftanın ajandasında; Perşembe günü ABD’de ikinci çeyrek nihai GSYH büyümesi, Cuma günü kişisel tüketim harcamaları enflasyonu öne çıkıyor. Cuma günü kredi derecelendirme kuruluşu S&P’nin Türkiye’nin kredi not ve görünümüne dair değerlendirmesini açıklaması bekleniyor. Türkiye’nin kredi not görünümü negatif iken, kuruluşun durağana çevirip çevirmeyeceği takip edilecek.

 

EUR/USD paritesinde Fed’in faiz artırımının devamına yönelik mesaj vermesi ile dolar lehine görünüm devam ediyor. 1,0630 desteğinin üzerinde kalma çabası gösteren paritede kısa vadeli dip oluşumu henüz gerçekleşmedi. Aşağı yönlü trendde zayıf görünüm korunuyor. 1,0630 ana destek olup, paritenin bu seviyenin üzerinde kalabilmesi ikili dip formasyonu açısından önemli. Aksi halde geri çekilme devam edebilir. Bu durumda 1,0520 sonraki destek olarak izlenebilir. 1,07’nin üzeri 1,0770 direncine yönelim için öne çıkıyor. Dolar endeksi yukarı yönlü seyir izlerken, gelişmekte olan ülke para birimleri bu durumdan olumsuz etkileniyor. Dolar kuru TCMB’nin faiz kararı sonrasında ilk etapta 27,00’nin altını test etse de yeniden bu seviyenin üzerine yönelim gösterdi. Faiz artırımı beklentiler dahilinde gerçekleştiğinden kararın TL üzerinde olumlu bir etkiye neden olmadığını söyleyebiliriz. Kurda 27,00’nin korunması ile bu seviye destek olarak izlenebilir. 27,30 ve 27,50 sonraki dirençler olarak takip edilebilir. 26,80 ise ikincil destek konumunda bulunuyor.

 

Petrol fiyatları yaşanan kısa vadeli geri çekilmenin ardından destek seviyelerinin üzerinde kalma çabası gösteriyor. Brent petrolde 91,20 dolar destek, 94,20 dolar ise direnç seviyesidir. Altın ons fiyatları ABD’de tahvil faizlerindeki son dönemdeki yükselişe rağmen, 1920 dolar desteğinin üzerinde kalmaya devam ederken, dirençli bir seyir izliyor. 1920 doların üzerinde kalıcı olması 1950 dolar direncine yönelim için takip edilebilir. Olası aşağı geri çekilmelerde 1900 dolar sonraki destek olarak öne çıkıyor. Gram altını, son durumda dolar kuru desteklemeye devam ediyor. 1644 TL destek konumunda iken, 1687 TL ve 1700 TL dirençler olarak izlenebilir.

İkon-ok
İrem Dışpınar 22 Eylül 2023 Cuma
TCMB’den beklentilere paralel 500 baz puanlık faiz artırımı…

TCMB politika faizini beklentilere paralel %25’ten %30’a yükseltti. Yeni dönemde Haziran’dan başlamak üzere ortodoks para politikasına geçilmesi ile birlikte dördüncü kez faiz artırımı gerçekleştirilmiş oldu. TCMB, dezenflasyonun en kısa sürede tesisi, enflasyon beklentilerinin çıpalanması ve fiyatlama davranışlarındaki bozulmanın kontrol altına alınması için parasal sıkılaştırma sürecinin devamına karar verdiğini açıkladı. TCMB karar metninin devamında; enflasyonun Temmuz ve Ağustos’ta öngörülenin üzerinde gerçekleştiğini, yurt içi talepteki güçlü seyir ve hizmet fiyatlarındaki katılık devam ederken, petrol fiyatlarındaki artışın ve enflasyon beklentilerinde süregelen bozulmanın enflasyonda ilave yukarı yönlü baskı oluşturduğunu belirtti. TCMB bu unsurların, enflasyonun yıl sonunda Enflasyon Raporu’ndaki tahmin aralığının üst sınırı olan %62’ye yakın seyredeceğine işaret ettiğini düşünüyor. TCMB; doğrudan yabancı yatırımların, dış finansman koşullarındaki iyileşmenin, rezervlerde süregelen artışın, turizm gelirlerinin cari işlemler hesabına desteğinin ve TL varlıklara yurt içi ve yurt dışı talebin artmaya başlamasının fiyat istikrarına güçlü katkıda bulunacağını öngörüyor. Kurul politika faizinin, enflasyonun ana eğilimini geriletecek ve enflasyonu orta vadede %5 hedefine ulaştıracak parasal ve finansal koşulları sağlayacak şekilde belirleneceğinin ve enflasyon görünümünde belirgin iyileşme sağlanana kadar parasal sıkılaştırmanın gerektiği zamanda ve gerektiği ölçüde kademeli olarak güçlendirileceğinin mesajını verdi. Faiz kararının ardından yurt içi piyasalarda hareketlilik arttı. BIST100, 8400 direncini test etmesinin ardından geçtiğimiz haftanın başından itibaren aşağı yönlü trendde düzeltme hareketi ile zayıf bir görünüm sergiliyordu. Bu durumda TCMB’den faiz kararı belirsizliği etkili olurken, beklentilerin üzerinde bir artırım gerçekleştirilme ihtimali risk azaltma eğilimini beraberinde getiriyordu. TCMB’nin beklentilerin üzerinde faiz artırımı gerçekleştirmemesi ve belirsizliğin geride kalması BIST’te rahatlamaya neden oldu. Buna paralel BIST 100, 7800 direncini aşarken, 8000 direncine de yönelim gösterdi ve günü %3,6 yükselişle tamamladı. Böylece endekste dip oluşumunun gerçekleştiğini, kısa vadeli görünümün güçlendiğini ve düzeltme hareketinin geride kaldığını söyleyebiliriz. 7800 direncinin aşılmasını endeks için olumlu buluyoruz. Alçalan kanalın yukarı tamamlanması ile birlikte yeni bir yükselen trendin başladığını görebiliriz. 7800’ün üzerinde kısa vadeli yönün yukarı olduğunu düşünmekle birlikte, 8000’in üzerinde kalıcı olunması ile endeks 8240 hedef direncine doğru yönelim gösterebilir. Buna paralel 8000’in üzerinde kaldığı sürece trade amaçlı ek alım yönünde pozisyon alınabilir görüşündeyiz. Öte yandan; Fed’in uygun olması halinde faizleri daha da artırmaya hazır olduklarının mesajını vermesi ile küresel risk iştahı, bölge borsalarında görünüm zayıf. Ancak BIST bu dönemde kendi iç dinamiklerimize bağlı olarak pozitif ayrışabilir.

 

EUR/USD paritesinde Fed’in faiz artırımının devamına yönelik mesaj vermesi ile dolar lehine görünüm devam ediyor. 1,0630 desteğinin üzerinde kalma çabası gösteren paritede kısa vadeli dip oluşumu henüz gerçekleşmedi. Aşağı yönlü trendde zayıf görünüm korunuyor. 1,0630 ana destek olup, paritenin bu seviyenin üzerinde kalabilmesi ikili dip formasyonu açısından önemli. Aksi halde geri çekilme devam edebilir. Bu durumda 1,0520 sonraki destek olarak izlenebilir. 1,07’nin üzeri 1,0770 direncine yönelim için öne çıkıyor. Dolar endeksi yukarı yönlü seyir izlerken, gelişmekte olan ülke para birimleri bu durumdan olumsuz etkileniyor. Dolar kuru TCMB’nin faiz artırımı sonrasında ilk etapta 27,00’nin altını test etse de yeniden bu seviyenin üzerine yükseldi. Sıkılaştırma adımı sonrasında dolar kurunun karar öncesine yakın seviyelerde hareket ettiğini belirtebiliriz. Kurda 27,00’nin korunması ile bu seviye destek olarak izlenebilir. 27,30 ve 27,50 sonraki dirençler olarak takip edilebilir. 26,80 ise ikincil destek konumunda bulunuyor.

 

Petrol fiyatları yaşanan kısa vadeli geri çekilmenin ardından destek seviyelerinin üzerinde kalma çabası gösteriyor. Brent petrolde 91,20 dolar destek, 94,20 dolar ise direnç seviyesidir. Altın ons fiyatları ABD’de tahvil faizlerindeki yükselişe rağmen, 1920 dolar desteğinin üzerinde kalmaya devam ederken, dirençli bir seyir izliyor. 1920 doların üzerinde kalıcı olması 1950 dolar direncine yönelim için takip edilebilir. Olası aşağı geri çekilmelerde 1900 dolar sonraki destek olarak öne çıkıyor. Gram altını, son durumda dolar kuru desteklemeye devam ediyor. 1644 TL destek konumunda iken, 1687 TL ve 1700 TL dirençler olarak takip edilebilir.

İkon-ok
İrem Dışpınar 21 Eylül 2023 Perşembe
Dikkatler TCMB’nin faiz kararına çevrildi…

 

Fed beklentilere paralel politika faiz aralığını 22 yılın zirvesinde %5,25-%5,50’de sabit bıraktı. Fed Başkanı Powell, uygun olması halinde faiz oranlarını daha da artırmaya hazır olduklarını ve enflasyonun sürdürülebilir şekilde hedefe doğru gerilediğinden emin olana kadar para politikalarını kısıtlayıcı seviyede tutma niyetinde olduklarını belirtti. Powell, bu toplantıda aldıkları politika faizini sabit tutma kararlarının para politikasında istedikleri duruşa ulaştıkları anlamına gelmediğini belirtirken, üyelerin çoğunun bu yıl kalan iki toplantıda faiz oranlarını bir kez daha artırmanın uygun olacağını öngördüğünü açıkladı. Fed ekonomik projeksiyon raporuna göre, bu yıl için medyan faiz tahmini % 5,6’da bırakırken, gelecek yıl için %4,6'dan %5,1'e, 2025 yılı için %3,4'ten % 3,9'a yükseltti. 2023 yılı GSYH beklentisini %1,0'den %2,1'e, gelecek yıl için %1,1'den %1,5'ye revize etti. Fed'in takip ettiği enflasyon göstergesi PCE'de manşette 2023 için beklenti %3,2'den %3,3'e çıkarılırken, 2024 için %2,5’te korundu. Fed’den sonra gözler TCMB’nin faiz kararına çevrildi. TCMB’nin enflasyon ile mücadele kapsamında bugünkü toplantısında politika faiz oranını %25’ten %30’a yükseltmesi bekleniyor. TCMB Ağustos’ta beklentilerin üzerinde 750 baz puanlık artırımı ile politika faizini son dört yılın en yüksek seviyesine yükseltmişti. Toplantı metninde; yakın döneme ilişkin göstergelerin enflasyonun ana eğiliminde yükselişin sürdüğüne işaret ettiğini, bu gelişmede yurt içi talepteki güçlü seyrin, ücret ve kur kaynaklı maliyet yönlü baskıların, hizmet enflasyonundaki katılığın ve vergi düzenlemelerinin belirleyici olduğunu ifade etmişti. Faiz kararının piyasa beklentilerine ne derece yakın olduğuna bağlı olarak hareketlilik yaşanacaktır. Ağırlıklı olan 500 baz puanlık bir artırımın genel piyasa fiyatlaması içerisinde olduğunu söyleyebiliriz. Ancak geçtiğimiz ayki toplantıda olduğu gibi 750 baz puan veya üzeri bir artırım gerçekleşmesi halinde BIST’te dalgalı bir seyir görebiliriz. Kararın etkisinin dengeye oturması öncesinde sert hareketlerin gerçekleşebileceğini belirtelim. Endekste karar öncesinde volatilite yüksek kalmaya devam ediyor. Endeks 7800’ün üzerine yönelip, 7900 direncini test etse de yeniden satış baskısı altında kaldı ve günü düşüşle tamamladı. Buna paralel endeks geçtiğimiz hafta 8400 civarından başlayan düzeltme hareketi ile aşağı yönlü trendde hareket ediyor. Dolayısıyla da destek seviyelerinin altına yönelim ile birlikte endekste henüz dip oluşumu gerçekleşmedi. Son dönemde para ve maliye politikalarındaki atılan adımların önümüzdeki dönemde yabancı yatırımcılar nezdindeki etkisi öne çıkacak. Yabancı fon akışının olması halinde bu durumun BIST’e olumlu yansıyabileceğini belirtebiliriz. 7800 direncinin aşılması endekste tepki alımlarının ileri taşınması ve görünümün toparlanması açısından öne çıkıyor. Olası aşağı yönlü hareketlerde 7600 desteğinin savunması dip oluşumunun gerçekleşmesi ve satış baskısının ileri taşınmaması açısından önemli.

 

EUR/USD paritesinde Fed’in faiz artırımının devamına yönelik mesaj vermesi ile dolar lehine görünüm devam ediyor. 1,0630 desteğinin üzerinde kalma çabası gösteren paritede kısa vadeli dip oluşumu henüz gerçekleşmedi. Aşağı yönlü trendde zayıf görünüm korunuyor. 1,0630 ana destek olup, paritenin bu seviyenin üzerinde kalabilmesi ikili dip formasyonu açısından önemli. Aksi halde geri çekilme devam edebilir. Bu durumda 1,0520 sonraki destek olarak izlenebilir. 1,07’nin üzeri 1,0770 direncine yönelim için öne çıkıyor. Dolar endeksi yukarı yönlü seyir izlerken, gelişmekte olan ülke para birimleri bu durumdan olumsuz etkileniyor. Dolar kuru TCMB’nin faiz kararı sonrasında dalgalı bir seyir izleyebilir. Kurun son durumda TCMB’nin Ağustos ayı faiz artırım kararı öncesinde 27,00’nin üzerinde hareket ettiğini hatırlatalım. Beklentilerin ötesinde faiz artırımı gerçekleşmesi halinde kurda ilk etapta aşağı yönlü hareketler görebiliriz. 26,80 ve 26,50 destek konumunda iken, 27,00’nin üzerinde 27,30 ve 27,50 dirençler olarak takip edilebilir.

 

Petrol fiyatları yaşanan sert yükselişin ardında geri çekilme gösteriyor. Brent petrolde 91,20 dolar destek, 93,70 dolar ise direnç seviyesidir. Altın ons fiyatları ABD’de tahvil faizlerindeki yükselişe rağmen, 1920 dolar desteğinin üzerinde kalmaya devam ederken, dirençli bir seyir izliyor. 1920 doların üzerinde kalıcı olması 1950 dolar direncine yönelim için takip edilebilir. Olası aşağı geri çekilmelerde 1900 dolar sonraki destek olarak öne çıkıyor. Gram altını, son durumda dolar kuru desteklemeye devam ediyor. 1644 TL destek konumunda iken, 1687 TL ve 1700 TL dirençler olarak takip edilebilir.

İkon-ok
İrem Dışpınar 20 Eylül 2023 Çarşamba
Endekste 7800’ün aşılması önemli, dışarıda Fed kararı izlenecek…

 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, BM 78. Genel Kurulu için ABD'de bulunuyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ikili görüşmeler kapsamında diplomasi trafiğinin yoğun olduğunu söyleyebiliriz. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ise uluslararası ilk yatırımcı toplantısında sunum gerçekleştirdi. Mehmet Şimşek, ekonomi politikalarında yürütülen rasyonel program sayesinde ülkeye olan güvenin giderek arttığını söyledi. Mehmet  Şimşek bu görüşmelerin Türkiye’ye fon akısında katkısı olacağına inandığını açıkladı. Hafta içerisinde ABD ziyaretinden gelecek haber akışı yakından takip edilecek. Dışarıda ise Fed’in faiz kararı öne çıkıyor. Fed Temmuz’da faiz oranı aralığını 25 baz puan ile %5,25-%5,50 bandına yükseltmişti. Böylece politika faiz oranı sıkılaştırma döngüsünün başladığı geçtiğimiz yılın Mart ayından bu yana 525 baz artışla son 22 yılın zirvesine ulaştı. Fed’in bu süre zarfında 11 kez faiz artırımı gerçekleştirdiğini belirtelim. Bu akşamki toplantıda Fed’den faiz artırımı beklenmiyor. Fed’in politika faiz oranı, enflasyon, politika faiz oranı ve işsizlik oranı verilerindeki revizyonu ön planda olacak. Fed Başkanı Powell son dönemde yaptığı açıklamalarda enflasyonun hala çok yüksek olduğunu ve gerekirse daha fazla artış olabileceğinin mesajını vermişti. ABD'de Ağustos’ta manşet enflasyon enerjinin katkısıyla beklentinin üzerinde açıklanırken, çekirdek enflasyonda aylık bazda 6 ay sonra ilk yükseliş gerçekleşti. Açıklanan son enflasyon rakamlarının ardından Kasım ve Aralık ayı toplantıları için faiz artırım beklentileri yükseliş gösterdi. Piyasalar Fed’in yılın geri kalan toplantıları için faiz artırım gerçekleştirme yönünde niyetinin olup olmadığını anlamaya çalışacak. Fed’in para politikasının devamına yönelik mesajların tonlaması önemli olacak. Yurtiçi piyasaların radarında TCMB’nin faiz kararı bulunuyor. TCMB’nin enflasyon ile mücadele kapsamında politika faiz oranını %25’ten %30 seviyesine yükseltmesi bekleniyor. TCMB Ağustos ayı toplantısında beklentilerin üzerinde 750 baz puanlık artırımı ile politika faiz oranını son dört yılın en yüksek seviyesine yükseltmişti. Faiz kararının piyasa beklentilerine ne derece yakın olduğuna bağlı olarak yurtiçi piyasalarda hareketlilik yaşanacaktır. BIST’te bu hafta dalgalı seyir devam edebilir. Endeks geçtiğimiz hafta 8400 civarından başlayan düzeltme hareketi ile aşağı yönlü trendde hareket ediyor. Dolayısıyla da destek seviyelerinin altına yönelim ile birlikte endekste henüz dip oluşumu gerçekleşmedi. Haftanın başındaki %3,5’lik sert değer kaybının ardından dün %1,35 oranında yukarı tepki gösterdi. Son dönemde para ve maliye politikalarındaki atılan adımların yabancı yatırımcılar nezdindeki etkisi öne çıkacak. Yabancı fon akışının olması halinde bu durumun BIST’e olumlu yansıyabileceğini belirtebiliriz. 7800 direncinin aşılması endekste tepki alımlarının ileri taşınması ve görünümün toparlanması açısından öne çıkıyor. Bu seviyenin üzerinde 7900 ve 8000 hedef dirençlerine doğru yükselişin devamını görebiliriz.

 

EUR/USD paritesinde dolar lehine görünüm devam ediyor. ECB’den faiz artırım kararına rağmen paritede kısa vadeli dip oluşumu henüz gerçekleşmedi. Aşağı yönlü trendde zayıf görünüm korunuyor. Fed’den bu toplantıda faiz kararından ziyade önümüzdeki döneme ilişkin vereceği sinyaller etkili olacaktır. 1,0630 ana destek olup, paritenin bu seviyenin üzerinde kalabilmesi ikili dip formasyonu açısından önemli. Aksi halde geri çekilme devam edebilir. 1,07’nin üzeri 1,0770 direncine yönelim için izlenebilir. Dolar kuru TCMB’nin toplantısı öncesinde 27,00 direncinin üzerine yükseldi. Kurun TCMB’nin Ağustos ayı faiz artırım kararı öncesinde 27,00’nin üzerinde hareket ettiğini hatırlatalım. 27,00’nin üzerinde kalıcı olması halinde karar öncesi seviyelere tekrardan ulaşmış olacak. Kurda 26,80 destek konumunda iken, 27,00’nin üzerinde 27,30 ve 27,50 dirençler olarak takip edilebilir.

 

Petrol fiyatları arz endişeleri ile yükselen trenddeki hareketine devam ediyor. Brent petrolde 92,00 dolar destek, 95,00 dolar ise direnç seviyesidir. Altın ons fiyatları kısa vadeli olumlu görünümünü koruyor. 1920 dolar desteğinin üzerinde kalması 1950 dolar direncine yönelim için takip edilebilir. Aksi halde 1900 dolar sonraki destek olarak öne çıkıyor. Gram altını, dolar kuru desteklemeye devam ediyor. Gram altın kısa vadeli sıkışma içerisinde hareket ediyor. 1644 TL destek konumunda iken, 1687 TL’nin üzerinde 1700 TL hedef direnç olarak takip edilebilir.

İkon-ok
Back to Top