Önerilen Sonuçlar()
Mobil Uygulamayı İndir
QNB Invest
© 2018 QNB Invest A.Ş.
BIST 30 Ağustos Zafer Bayramı dolayısıyla kapalı olmasının ardından bugün işlemlerine başlayacak. BIST 100 Endeksi haftanın genelinde güçlü bir görünüm sergilerken, 8000’in üzeri ile yeni rekor denemesinde bulunuyor. Endeks geçtiğimiz hafta belirli bir bant aralığı üzerinde aşağı ve yukarı yönlü sert hareketler ile görünüm sergiledi. Endekste kısa vadeli bant hareketinin üst seviyesi 7900’a işaret ediyor. 7900’ün üzerinde kapanış gerçekleştirmesini olumlu olarak değerlendirebiliriz. Bu seviyenin üzerinde endekste kısa vadeli yönün yukarı olduğunu belirtelim. Dolayısıyla da endeksin 8100 ve 8200 dirençlerin doğru yükseliş gösterme potansiyeli bulunuyor. 7800 seviyesi ise destek olarak izlenebilir. XBANK’ta ise faiz artırım kararı sonrasında güçlü seyir korunuyor. 7520’nin üzerinde sonraki hedef seviyeleri 7790 ve 7835 olarak belirtebiliriz. Son haftalardaki belirgin yükselişinin ardından endekste ara ara yaşanabilecek kâr satışlarını göz önünde bulundurmakta fayda bulunuyor. Endeksin zaman zaman düzeltme hareketi ile karşılaşması normal olarak karşılanabilir. Yurtiçi piyasalarımızın kapalı olduğu günde, dün ABD’de büyüme ve ADP özel sektör istihdam verileri takip edildi. ABD’de daha önce %2,4 olarak açıklanan ikinci çeyrek yıllık büyümesi şirket yatırımlarındaki yavaşlamanın da etkisiyle %2,1 ile aşağı yönlü revize edildi. ABD’de özel sektör istihdamı ise Ağustos’ta 190 bin olan beklentilerin altında 177 bin kişi arttı. Verilerin beklentilerin altında açıklanması ile Fed’in Eylül ayı toplantısına dair faizi sabit bırakması yönünde tahminler güçlenmiş oldu. Öte yandan Fed Başkanı Powell ve diğer Fed üyeleri son dönemde enflasyonda yukarı yönlü risklere dikkat çekerken, enflasyonun yüksek kalmaya devam ettiği ve gerekirse faizleri artırmaya hazır olduklarını yönünde açıklamalar yapıyor. Dolayısıyla da Fed’den son dönemde artan şahinvari tutumunun olumsuz piyasa etkisi, tahminlerin altında kalan ekonomik veriler ile dengelenmiş/azalmış oldu. ABD tahvil getiri aşağı gelirken, bölge borsaları bu durumdan olumlu etkilendi. Dünkü verilerin ardından ABD’de bugün açıklanacak olan tüketim harcamaları enflasyonu yarın ise tarım dışı istihdam verisi küresel piyasaların radarında olacak. Verilerin benzer şekilde beklentilerin altında kalıp kalmayacağı takip edilecek.
EUR/USD paritesi beklentilerin altında açıklanan ABD büyüme ve istihdam verisi sonrasında doların güç kaybetmesi ile 1,09’un üzerine yükseldi. Böylece paritede kısa vadeli dip oluşumunun yukarı tamamlanması ve alçalan kanalın üzerine yönelim ile kısa vadeli görünüm güçlendi. 1,09 artık destek haline geldi. Bu seviyenin üzerinde kalındığı sürece paritede 1,10 direncine doğru yükseliş görebiliriz. 1,08 ise ikincil destek konumunda. Dolar kuru 26,50 seviyesinin üzerinde yukarı tepki gösteriyor. Kurda ilk etapta 26,80 direnç olup, bir sonraki direnç 27,00 seviyesine işaret etmektedir. 26,00 seviyesi ise ana destek olarak öne çıkıyor.
Petrol fiyatlarında kısa vadeli yükselen trenddeki hareketine devam ediyor. Brent petrolde 83,20 dolar destek, 86,20 dolar ise direnç seviyesidir. Altın ons fiyatları ABD tahvil faizlerindeki geri çekilmeden olumlu etkilenirken, direnç seviyelerinin üzerine yükseldi. Kısa vadeli yükselen trendde görünüm güçlü. 1920 dolar desteğinin üzerinde kaldığı sürece yön yukarı kalmaya devam edecek. 1950 doların üzerinde 1970 dolar direncine yükselişin gösterebilir. Gram altın; dolar kuru ve altın onstaki toparlanmaya paralel 1650 TL direncinin üzerine yükseldi. 1650 TL artık destek konumunda iken, 1685 TL hedef direnç olarak takip edilebilir.
TL ve TL varlıklar geçtiğimiz hafta TCMB’nin faiz kararı sonrasında volatil bir seyir izledi. Hatırlanacağı üzere TCMB; politika faiz oranını %20 olan beklentilerin üzerinde %17,50’den %25 seviyesine yükseltti. Böylece TCMB 750 baz puanlık artırımı ile politika faiz oranını son dört yılın en yüksek seviyesine yükseltmiş oldu. Toplantı metninde; yakın döneme ilişkin göstergelerin enflasyonun ana eğiliminde yükselişin sürdüğüne işaret ettiği, bu gelişmede yurt içi talepteki güçlü seyrin, ücret ve kur kaynaklı maliyet yönlü baskıların, hizmet enflasyonundaki katılığın ve vergi düzenlemelerinin belirleyici olduğu ifade edildi. TCMB enflasyon görünümünde belirgin iyileşme sağlanana kadar parasal sıkılaştırmayı gerektiği zamanda ve gerektiği ölçüde kademeli olarak güçlendirmeyi hedefliyor. Endeks kararın ardından 7900 direncine doğru yönelse de, dolar bazında yaşanan yükselişin ardından kâr satışları ile karşılaştı. Cuma günü ise endeks 7400 ana desteğine geri çekilme sonrasında bu seviye civarından gelen tepki alımları ile toparlandı ve günü %3 yükselişle güçlü seyirle tamamladı. Böylece endekste TCMB’nin kararı sonrasındaki kayıplar telafi edilmiş oldu. Endeksin bant hareketini koruması ve kısa vadeli görünümü için 7400 ana desteğinin üzerinde kalabilmesi önemli. Bu seviyenin üzerinde kaldığı sürece endekste yukarı yönlü hareketler korunabilir. 7600 desteğinin üzerine üzerinde ise 7900 ve 8000 dirençlerine doğru yükselişin devam ettiğini görebiliriz. XBANK’ta ise faiz artırım kararı sonrasında güçlü seyir korunuyor. 7542 direncinin aşılması ile sonraki hedef seviyeyi 7790 olarak belirtebiliriz. Son haftalardaki belirgin yükselişinin ardından endekste ara ara yaşanabilecek kâr satışlarını göz önünde bulundurmakta fayda bulunuyor. Endeksin zaman zaman düzeltme hareketi ile karşılaşması normal olarak karşılanabilir. Yurtdışı gelişmelere baktığımızda; Fed Başkanı Jerome Powell, Jackson Hole Ekonomi Politikası Sempozyumu'ndaki konuşmasında, enflasyonun yüksek kalmaya devam ettiğini ve gerekirse faizleri artırmaya hazır olduklarını belirtti. Powell ayrıca, 12 aylık bazda temel mal enflasyonunu pandemi öncesi seviyesinin oldukça üzerinde seyrettiğini, sürdürülebilir ilerlemeye ihtiyaç olduğunu ve bu ilerlemeyi sağlamak için kısıtlayıcı para politikasına ihtiyaç duyulduğunu açıkladı. Fed tarafından gelen şahin mesajlarla birlikte, ABD tahvil faizlerinin yukarı tepki gösterdiğini ve doların küresel çapta güçlü bir seyir izlediğini belirtelim. Öte yandan haftanın ajandasına değinecek olursak; Çarşamba günü 30 Ağustos dolayısıyla yurtiçi piyasalarımız kapalı olacak. ABD’de GSYH büyümesi, ADP özel sektör istihdamı, Perşembe günü içeride 2Ç GSYH rakamları, ABD’de kişisel tüketim harcamaları enflasyonu, Cuma günü ise ABD ve Avrupa’da PMI imalat endeksleri, ABD’de tarım dışı istihdam verisi öne çıkıyor.
EUR/USD paritesi Fed’in daha fazla sıkılaştırma mesajı vermesi ile 1,09 desteğini aşağı kırmıştı. Parite Fed üyelerinin faiz artışına yönelik açıklamaları ile 1,08 desteğinin de altına geri çekildi. Dolayısıyla da alçalan trendde hareket eden paritede dip oluşumu henüz gerçekleşmedi. 1,0760’ın altında 1,07 sonraki destek konumunda. 1,08’in üzerinde 1,09 direnç seviyeleri olarak takip edilebilir. Dolar kuru TCMB’nin faiz artırım kararı ile birlikte sert bir şekilde geri çekilerek 26,00 seviyesinin altını test etmişti. Yeniden 26,00’nın üzerine yönelim ile birlikte bu seviye destek olarak takip edilebilir. Dolar kurunda 26,75 ve 27,00 dirençler olarak öne çıkıyor.
Petrol fiyatları kısa vadeli dip seviyelerinden yukarı tepki gösterdi. Brent petrolde 81,60 dolar destek, 85,50 dolar ise direnç seviyesidir. Altın ons fiyatları 1900 dolar direncini aşarak kısa vadeli alçalan kanalın üzerine yükseliş gösterdi. Böylece altın onsta dip oluşumu gerçekleşirken, kısa vadeli görünüm güçlendi. 1930 ve devamında 1940 dolar dirençlerine doğru yönelim gösterebilir. 1900 dolar desteğinin üzerinde kaldığı sürece yukarı yönlü eğilim korunuyor olacak. Gram altın dolar kurundaki yeniden toparlanmaya paralel 1600 TL’nin üzerine yöneldi. Gram altında 1600 TL ara, 1555 TL ana destek seviyesi olarak izlenebilir. 1650 TL direnç olarak öne çıkıyor.
BIST 100 Endeksi son dönemde gün içerisinde volatil seyir izliyor. Endeks geçtiğimiz Cuma günü yaşanan sert geri çekilmenin ardından haftaya olumlu bir başlangıç yapmış ve yeni haftada kayıplarını geri almıştı. Endeks gerçekleşen düzeltme hareketi sonrasında 7900 direncinin de yükselerek tarihi zirve seviyesi ileri taşıdı. Endeksin önemli direnç seviyelerini aşarken ilk etapta güç kaybına uğradığını ve seans içi hareketlerde kısa vadeli destek seviyelerinden destek bulduğunu söyleyebiliriz. Önümüzdeki dönemde TL mevduat faizlerinin seyri, kur korumalı mevduat (KKM) sonrası diğer yatırım araçlarına olan ilgide bir değişik olup olmaması gibi konular yakından takip edilecek. Endekste 7800 seviyesi direnç olarak korunuyor. Geçtiğimiz hafta 7800’ün üzerine yönelim sonrasında kâr satışları gerçekleştiğinden bu seviyenin kalıcı olarak aşılması 7900 ve 8000 dirençlerine yönelim açısından önemli. 7500 ve 7400 destekler haline geldi. 7400 desteğinin üzerinde kısa vadeli görünümün olumlu olduğunu söyleyebiliriz. Dolayısıyla da bu seviyenin üzerinde trade fırsatları değerlendirilebilir. Hafta sonu TCMB tarafından bankaların menkul kıymet tesisi uygulamasında yapılan değişiklik ile vadesi gelen kur korumalı mevduat hesaplarını standart TL mevduata dönüştürme hedefi getirilmişti. Alınan kararların ardından bankacılık endeksinde temkinli seyir devam ediyor. Bankacılık endeksi dün %2,6 oranında değer kaybetti. XBANK’ta 6674 ara, 6565 ise ana destek seviyeleri olarak takip edilecek. Önümüzdeki dönemde enflasyona alternatif getiri arayışı ön planda kalmaya devam edebilir. Geçen aylarda hem geçmiş kur hareketi hem de ücret artışlarıyla beraber çekirdek enflasyonda artış eğilimi korunabilir. Dolayısıyla da enflasyon fiyatlaması ile BIST’e olan ilgi sürebilir. Ancak ara ara yaşanabilecek kâr satışlarını da göz önünde bulundurmakta fayda bulunuyor. Endeksin zaman zaman düzeltme hareketi ile karşılaşması normal olarak karşılanabilir. Haftanın geri kalanda yarın içeride TCMB faiz kararı, dışarıda ise Jackson Hole toplantısı öne çıkıyor. %17,50 olan politika faiz oranında artış beklentilerinin hâkim olduğunu belirtelim. Dolayısıyla da yarın yurtiçi piyasalarda hareketlilik artabilir. Yurtdışı piyasalara baktığımızda; ABD ve Avrupa borsalarında kısa vadeli alçalan kanalın üzerine yönelim eğilimi gösteriyor. Jackson Hole toplantısında Fed Başkanı Powell, ECB Başkanı Lagarde’ın konuşmalarının satır aralarında para politikasının devamına yönelik ipuçları aranacak.
EUR/USD paritesi Fed’in toplantı tutanaklarına daha fazla sıkılaştırma mesajı vermesi ile 1,09 desteğini aşağı kırmıştı. Parite 1,09’un üzerine tepki denemesinde bulunsa da, bu seviyenin üzerinde kalmakta başarılı olamadı. 1,09 seviyesi direnç olarak korunuyor. 1,0830 desteği ikili dip formasyon oluşumu ve tepki hareketi için önemli; aksi halde geri çekilmenin devam ettiğini görebiliriz. 1,0770 sonraki destek olarak izlenebilir. Cuma günü Fed ve ECB başkalarının Jackson Hole toplantısındaki konuşmaları hareketliliğe neden olacaktır. Dolar kuru 27 seviyesinin üzerinde yukarı yönlü ataklar gösteriyor. Dolar kurunda 27 destek konumunda iken, 27,26 ve 27,40 dirençler olarak izlenebilir.
Petrol fiyatları yukarı yönlü hareketlerde güç kaybına uğruyor. Brent petrolde 82,00 dolar destek, 85,50 dolar ise direnç seviyesidir. Altın ons fiyatları 1885 dolar seviyesine doğru geri çekilmelerde destek buluyor. 1885 dolar desteği kısa vadeli dip oluşumu için önemli. 1900 doların kalıcı olarak aşılması kısa vadeli alçalan kanalın üzerine yönelim ile birlikte 1920 dolar direncine yükseliş için öne çıkıyor. Gram altında dolar kurunun genel desteği sürüyor. 1652 TL’nin altında 1640 TL destek seviyesidir. 1675 TL direnç seviyesi haline geldi.
TCMB tarafından bankaların menkul kıymet tesisi uygulamasında yapılan değişiklik ile, vadesi gelen kur korumalı mevduat hesaplarını standart TL mevduata dönüştürme hedefi getirildi. Bu konudaki kriterleri tutturamayan bankalar ek menkul kıymet tesisine mecbur olacak. TCMB; "Para Politikası Kurulu'nun 20 Temmuz 2023 tarihli kararında makro finansal istikrarı güçlendirecek ve piyasa mekanizmalarının işlevselliğini artıracak sadeleşme sürecinin kademeli olarak devam edeceği ifade edilmiştir” şeklinde açıklama yaptı. TCMB sadeleşme süreci kapsamında yabancı para mevduattan kur korumalı mevduata dönüşüm hedefi uygulamasına ve TL payına göre menkul kıymet tesis ve zorunlu karşılık uygulamasına son verildiğini belirtti. Yapılan düzenlemelerle Türk lirası mevduatlar artarken, kur korumalı hesaplardan Türk lirası mevduata geçiş sağlanarak kur korumalı mevduatın azaltılması gözetilmektedir. Böylece, Türk lirası vadeli mevduat desteklenerek makro finansal istikrarın güçlendirilmesine katkı sağlanması amaçlanmaktadır. TCMB sadeleşme süreci ve kur korumalı mevduatın Türk lirası mevduata geçişine ilişkin adımlar Para Politikası Kurulu'nun ilan ettiği ilkeler doğrultusunda devam edeceğini açıkladı. Alınan kararların ardından Perşembe günkü TCMB’nin faiz kararı öne çıkıyor. %17,50 olan politika faiz oranında artış beklentilerinin hâkim olduğunu belirtelim. TCMB’nin kararlarının bugün BIST’e yansıması önemli olacak. Cuma günü BIST 100 kararlar öncesinde ani gelen sert satışların etkisiyle günü %3,2 oranında düşüşle tamamladı. Bankacılık endeksi ise %4,6 değer kaybetti. Endeks 7800 direncinde yeniden güç kaybına uğrarken, satış baskısının artması ile 7400’e doğru geri çekilme gösterdi. Bugün BIST’te özellikle de bankacılık endeksinde volatil bir gün görebiliriz. Önümüzdeki dönemde TL mevduat faizlerinin seyri, KKM sonrası diğer yatırım araçlarına olan ilgide bir değişik olup olmaması gibi konular yakından takip edilecek. Endekste 7360 desteğinin üzerinde kalınması kısa vadeli bant hareketinin korunması açısından önemli. Bu seviyenin aşağı kırılması halinde geri çekilmenin devam etme olasılığı bulunuyor. Cuma günkü düşüşün ardından tepki alımları ile 7500’in üzerinde kapanış gerçekleşmesi halinde ise 7600 ve 7800 seviyeleri dirençler olarak takip edilebilir. Bu hafta dalgalı seyir olabileceğinden temkinli olmakta yarar bulunuyor. Haftanın ajandasına baktığımızda; Perşembe ve Cuma günü Jackson Hole toplantısı piyasaların radarında olacak. Fed’in toplantı tutanaklarında çoğu üye enflasyonda yukarı yönlü risklere dikkat çekerken, daha fazla faiz artışının gerekebileceği yönünde mesaj vermişti. Tutanaklarda enflasyonun Fed’in uzun vadeli hedefinin oldukça üzerinde olması ve iş gücü piyasasının sıkı kalması nedeniyle, enflasyon üzerinde para politikasının daha fazla sıkılaştırılmasını gerektirebilecek önemli yukarı yönlü risklerin devam ettiği belirtildi. Fed Başkanı Powell’ın faizlerin seyri, para politikasının devamına yönelik vereceği mesajlar takip edilecek.
EUR/USD’de dolar lehine hareket devam ediyor. Fed’in toplantı tutanaklarına daha fazla sıkılaştırma mesajı vermesi ile 1,09 desteği aşağı kırdı. 1,09’un altına gelinmesi ile bu seviye direnç haline geldi. 1,0830 ana destek olup, parite son dönemde bu seviyenin üzerinde kalma çabası gösteriyor. 1,0830 ikili dip formasyon oluşumu ve tepki hareketi için önemli; aksi halde geri çekilmenin devam ettiğini görebiliriz. Dolar kuru 27 seviyesinin üzerinde yukarı yönlü ataklar gösterirken, bu sabah diğer gelişmekte olan ülke kurları da hafif yükselme çabası gösteriyor. Dolar kurunda 27’nin üzerinde 27,26 direnç olarak izlenebilir.
Petrol fiyatları yaşanan geri çekilme sonrasında destek seviyelerinden yukarı tepki gösterdi. Brent petrolde 82,00 dolar destek, 85,00 dolar ise direnç seviyesidir. Altın ons fiyatları aşağı yönlü trenddeki seyrine devam ediyor. Altın onsta henüz dip oluşumu gerçekleşmedi. 1893 doların altında ilk etapta 1885 dolar destek seviyesidir. 1885 dolar yukarı tepki açısından takip edilebilir. 1900 ve devamında 1920 dolar ise dirençler olarak izlenebilir. Gram altında dolar kurunun genel desteği sürüyor. 1652 TL’nin altında 1640 TL destek seviyesidir. 1675 TL direnç seviyesi haline geldi.
Fed’in Temmuz ayı toplantı tutanaklarında çoğu üye enflasyonda yukarı yönlü risklere dikkat çekerken, daha fazla faiz artışının gerekebileceği yönünde mesaj vermişti. Tutanaklarda enflasyonun Fed’in uzun vadeli hedefinin oldukça üzerinde olması ve iş gücü piyasasının sıkı kalması nedeniyle, enflasyon üzerinde para politikasının daha fazla sıkılaştırılmasını gerektirebilecek önemli yukarı yönlü risklerin devam ettiği belirtildi. Fed’in toplantı tutanaklarında üyelerin şahinvari mesajlar vermesi ile dolar küresel çapta gücünü artırırken, risk iştahı düşüş gösterdi. ABD borsalarında aşağı yönlü trenddeki hareket devam ediyor. Avrupa borsalarındakısa vadeli görünüm zayıflama eğilimi gösteriyor. Öte yandan kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, ABD ve Euro Bölgesi'nde manşet enflasyondaki düşüşe rağmen çekirdek enflasyonun yapışkan olmaya devam ettiğini ve merkez bankası hedeflerinin oldukça üzerinde seyrettiğini vurguladı. BIST 100 Endeksi ise yükselen trendde yurtdışı borsalardan pozitif ayrışıyor. Endeks günü %1,3 oranında yükselişle tamamladı. Son durumda 7800’e doğru güç kaybederken, 7600 desteğine doğru tepki alımları ile karşılaşıyor. Gün içi hareketleri değerlendirecek olursak endekste gün içi volatilitenin son günlerde arttığını söyleyebiliriz Endeksteki yükselen trendde belirgin yükseliş sonrasında yaşanan olası geri çekilmeler olağan ve normal olarak karşılanabilir. Önemli direnç seviyelerine yönelim aşamasında gün içi aşağı yönlü hareketlerin gerçekleşebileceğini göz önünde bulundurmakta fayda bulunuyor. Bankacılık endeksinde 6980 seviyesi önemli destek haline geldi. Bu seviye tepki yükselişlerinin devamı adına öne çıkıyor. Önümüzdeki dönemde enflasyona alternatif getiri arayışı ön planda kalmaya devam edebilir. Geçen aylarda hem geçmiş kur hareketi hem de ücret artışlarıyla beraber çekirdek enflasyonda artış eğilimi korunabilir. Dolayısıyla da enflasyon fiyatlaması ile BIST’e olan ilgi sürebilir. İçeride enflasyon fiyatlaması, düşen ülke risk primi, yapılan anlaşmaların olumlu yansımaları önümüzdeki dönemde endeks üzerinde etkili olmaya devam edebilir. Endekse destek sağlayacak iç ve dış faktörlerin mevcut olduğunu söyleyebiliriz. Endekste 7500 desteğinin üzerinde kısa vadeli görünümün güçlü olduğunu belirtelim. 7600’ün üzerinde ise 7900 ve 8000 hedef dirençlerine doğru yükseliş gösterebilir.
EUR/USD’de dolar lehine hareket devam ediyor. Fed’in toplantı tutanaklarına daha fazla sıkılaştırma mesajı vermesi ile 1,09 desteği aşağı kırdı. Parite son dönemde bu seviyenin üzerinde kalma çabası gösteriyor. 1,09’un altına gelinmesi ile 1,09 direnç haline geldi. 1,0830 ana destek olup, bu seviye ikili dip formasyon oluşumu ve tepki hareketi için önemli; aksi halde geri çekilmenin devam ettiğini görebiliriz. Dolar kuru 27 seviyesinin üzerinde yukarı yönlü ataklar gösterirken, TL gelişmekte olan ülke para birimlerinin gerisinde hareket ediyor. Dolar kurunda 27,00’nin üzerinde 27,26 direnç olarak izlenebilir.
Fed faiz oranını 25 baz puan artırarak 22 yılın en yüksek seviyesi olan % 5,25-%5,50 aralığına yükselttiği Temmuz ayı toplantısına dair tutanaklarını yayımladı. Buna göre tutanaklarda çoğu Fed üyesi enflasyonda yukarı yönlü risklere dikkat çekerken, daha fazla faiz artışının gerekebileceği yönünde mesaj verdi. Tutanaklarda enflasyonun Fed’in uzun vadeli hedefinin oldukça üzerinde olması ve iş gücü piyasasının sıkı kalması nedeniyle, enflasyon üzerinde para politikasının daha fazla sıkılaştırılmasını gerektirebilecek önemli yukarı yönlü risklerin devam ettiği belirtildi. Fed’in toplantı tutanaklarında üyelerin şahinvari mesajlar vermesi ile dolar küresel çapta gücünü artırırken, risk iştahı düşüş gösterdi. Günü zayıf seyirle tamamlayan ABD borsalarında aşağı yönlü trenddeki hareket devam ediyor. Avrupa borsaları ise kısa vadeli bant içerisinde görünüm sergiliyor. Bölge borsalarında yeniden yükselen trendin başlaması için direnç seviyelerinin aşılması gerekiyor. BIST 100 Endeksi ise yükselen trendde yurtdışı borsalardan pozitif ayrışıyor. Gün içi hareketleri değerlendirecek olursak; endeks direnç seviyelerinin üzerine yönelim sonrasında kâr satışları ile karşılaşıyor. Dolayısıyla da endekste gün içi volatilitenin son günlerde arttığını söyleyebiliriz Endeks son durumda 7800’ün üzerinde kâr satışları gerçekleşirken, 7600 desteğinin altına geri çekilmelerde yukarı tepki ile karşılaşıyor. Endeksteki yükselen trendde belirgin yükseliş sonrasında yaşanan olası geri çekilmeler olağan ve normal olarak karşılanabilir. Önemli direnç seviyelerine yönelim aşamasında gün içi aşağı yönlü hareketlerin gerçekleşebileceğini göz önünde bulundurmakta fayda bulunuyor. Bankacılık endeksinde 6980 seviyesi önemli destek haline geldi. Bu seviye tepki yükselişlerinin devamı adına öne çıkıyor. Önümüzdeki dönemde enflasyona alternatif getiri arayışı ön planda kalmaya devam edebilir. Geçen aylarda hem geçmiş kur hareketi hem de ücret artışlarıyla beraber çekirdek enflasyonda artışın gerçekleşmesi bekliyoruz. Dolayısıyla da enflasyon fiyatlaması ile BIST’e olan ilgi sürebilir. İçeride enflasyon fiyatlaması, düşen ülke risk primi, yabancı yatırımcıların ilgisi, Birleşik Arap Emirlikleri ile yapılan anlaşmanın olumlu yansımaları önümüzdeki dönemde endeks üzerinde etkili olmaya devam edebilir. Endekse destek sağlayacak iç ve dış faktörlerin mevcut olduğunu söyleyebiliriz. Endekste 7500 desteğinin üzerinde kısa vadeli görünümün güçlü olduğunu belirtelim. 7600’ün üzerinde ise 7900 ve 8000 hedef dirençlerine doğru yükseliş gösterebilir.
EUR/USD’de dolar lehine hareket devam ediyor. Fed’in toplantı tutanaklarına daha fazla sıkılaştırma mesajı vermesi ile 1,09 desteği aşağı kırdı. Parite son dönemde bu seviyenin üzerinde kalma çabası gösteriyor. 1,09’un altına gelinmesi ile 1,09 direnç haline geldi. 1,0830 ana destek olup, bu seviye ikili dip formasyon oluşumu ve tepki hareketi için önemli; aksi halde geri çekilmenin devam ettiğini görebiliriz. Doların küresel çapta güçlenmesi gelişmekte olan ülke kurlarında da yukarı yönlü hareketlere neden oluyor. Bu durumdan hafif etkilense de TL’de belirgin bir değişim olmadığını söyleyebiliriz. Dolar kuru ise 27 desteğinin üzerindeki seyrine devam ediyor. 27,00’nin üzerinde 27,26 direnç olarak izlenebilir.
Petrol fiyatlarında destek seviyelerinin altına geri çekilme sonrasında kısa vadeli görünüm zayıfladı. Brent petrolde 82,00 dolar destek, 85,00 dolar ise direnç seviyesidir. Altın ons fiyatları aşağı yönlü trenddeki seyrine devam ediyor. Altın onsta henüz dip oluşumu gerçekleşmedi. 1893 doların altında ilk etapta 1885 dolar destek seviyesidir. 1885 dolar yukarı tepki açısından takip edilebilir. 1900 ve devamında 1920 dolar ise dirençler olarak izlenebilir. Gram altında dolar kurunun genel desteği sürüyor. 1652 TL’nin altında 1640 TL destek seviyesidir. 1675 TL direnç seviyesi haline geldi.