QNB Invest Odak

İrem Dışpınar 18 Ekim 2023 Çarşamba
Endeksin 8050 desteğinin üzerinde kalabilmesi öne çıkıyor…

İsrail ile Hamas arasındaki çatışmalar 11. gününde devam ederken, İsrail güçleri, dün akşam saatlerinde Gazze'de bir hastaneyi hedef aldı. İsrail'in hastane saldırısı dünyayı ayağa kaldırdı. Liderler ve uluslararası örgütlerden art arda açıklamalar ve tepkiler geliyor. Jeopolitik risklerin etkisiyle altın ons fiyatları 1940 doları üzeri ile son bir ayın en yüksek seviyelerine ulaştı. Taraflar arasında ateşkes olmadığı takdirde altın ons fiyatları güvenli liman algılamaları ile destek bulabilir. Jeopolitik haber akışı BIST üzerinde etkili olmaya devam edecektir. BIST 100 Endeksi oldukça volatil bir seyir izledi. Endeks gelen satışlarla yeniden 7900 desteğine doğru geri çekildi. Bu seviye civarından yukarı tepki ile karşılaşırken endeks 8050 direncinin üzerine yükseldi. Buna paralel günü %2,3 oranında yükselişle tamamladı. 8050 artık destek haline gelirken, bu seviyenin üzerinde endeksin görünüm sergilemesini yükseliş eğilimini devam ettirmesi açısından öne çıkıyor. Endekste 8170 ve 8300 dirençler olarak izlenebilir. Ancak açılış sonrası işlemlerde yeniden 8050’nin altına yönelim halinde endekste 7900 kısa vadeli dip seviye olarak izlenebilir. Satış baskının bir kez daha ileri taşınmaması için endeksin 7900 desteğini savunması aynı zamanda dip oluşumu için önemli. Bu seviye trade amaçlı pozisyonlar için yakından takip edilebilir. Jeopolitik gelişmeler endeks üzerinde etkili olsa da, CDS risk primimizde belirgin bir yukarı hareketin olmadığını belirtelim. Son durumda 5 yıllık CDS 400-410 bandında kalmayı sürdürüyor. Bu dönemde riskleri düşük tutmakta ve olası BIST’te aşağı yönlü hareketlere hatta volatiliteye karşı temkinli kalmakta yarar bulunuyor. Yüksek oynaklığın gün içi sert hareketlerin yaşanmasına neden olduğunu hatırlatalım. ABD’de ise perakende satışlar ve sanayi üretim verileri beklentilerin üzerinde açıklandı. Perakende satışlar Eylül'de aylık %0,7, sanayi üretimi ise %0,3 oranında artış gösterdi. Bölge borsaları jeopolitik haber akışından daha sınırlı etkileniyor. ABD borsalarının genel itibariyle kısa vadeli bant içerisinde olumlu bir seyir izlediğini söyleyebiliriz. Öte yandan; Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yarın Paris’te yatırımcılarla görüşecek iken, ardından ise Abu Dabi, Doha ve Riyad’a gidecek. Mehmet Şimşek Birleşik Arap Emirlikleri ile 50 milyar dolarlık yatırım programının ilk somut adımlarının da bu ziyarette atılacağını belirtti. Haftanın ortasından sonra yurtdışı ziyarete yönelik haber akışı takip edilecek.


EUR/USD, 1,05-1,06 bandının üst tarafına doğru hareketlilik gösteriyor. Jeopolitik riskler dolara olan talebi artırabilir. Parite son günlerde 1,05 desteğinin üzerinde kalma eğilimi gösteriyor. 1,06 ise ana direnç olarak geçerli. Bu seviyenin altında yükselişler tepki niteliğinde kalabilir. 1,0450 ise ana destek olarak korunuyor.  Dolar kurunda kademeli yükseliş eğilimi sürüyor. Kur 28,00 ana direncine doğru yönelim gösteriyor. 28,00’in aynı zamanda psikolojik bir seviye olduğunu belirtelim. Bu seviyenin altında kalması yükseliş eğiliminin ileri taşınmaması açısından öne çıkıyor. 28,00’in üzerinde 28,15 sonraki direnç seviyesidir. 27,80 ve 27,70 destek seviyeleri olarak takip edilebilir.


Petrol fiyatları Orta Doğu’da arz endişelerinden destek buluyor. Brent petrolde 87,50 dolar destek, 93,00 dolar ise direnç seviyesidir. Altın ons fiyatları jeopolitik tansiyon ile yukarı yönlü seyir izlerken, 1930 dolar direncini aştı. Jeopolitik risklere bağlı olarak altın ons fiyatları destek bulmaya devam edebilir. 1948 ve 1953 dolar hedef dirençleri olarak öne çıkıyor. Gram altında dolar kurunun ve altın onsun desteği sürüyor. 1700 TL desteğinin üzerinde kısa vadeli görünümün olumlu olduğunu söyleyebiliriz. 1732 TL olan önceki zirvenin aşılması ile yön yukarı görünüyor.



İkon-ok
İrem Dışpınar 16 Ekim 2023 Pazartesi
Endekste 8050 desteği dip oluşumu için önemli…

 

İran, Birleşmiş Milletler (BM) aracılığıyla İsrail'e mesaj göndererek; Gazze'ye saldırıların devam etmesi halinde müdahale etmek zorunda kalacağını açıkladı. İran Dışişleri Bakanı, İsrail'in Gazze'ye yönelik savaş suçlarının devam etmesi halinde yeni cephe açılması ihtimalinin mümkün olduğunu söyledi. İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları devam ederken, ABD de Doğu Akdeniz'e gemi göndermişti. Türk Deniz Kuvvetleri, bölgede tatbikat düzenleyeceğini duyurdu. İsrail’in kara hareketi hazırlıkları yaptığı belirtiliyor. İran’ın yaptığı açıklamalar sonrasında sıcak çatışmanın yayılma riskine yönelik endişeler ile jeopolitik tansiyon artmış durumda. Ateşkes yaşanmadığı veya taraflardan yapıcı açıklama gelmediği sürece güvenli liman algılamaları ile altın onsa ve dolara olan talep yüksek kalabilir. Petrol fiyatları ise arz endişeleri ile destek bulabilir. Jeopolitik riskler nedeniyle küresel borsalarda aşağı yönlü hareketler görebiliriz. BIST 100 Endeksi ise İran’ın açıklamaları ile bölgeye yakınlık nedeniyle geçtiğimiz hafta destek seviyelerinin altına geri çekildi. Cuma günü %1,8 oranında düşüş gösteren endeksin haftalık kaybı %4,4 oranında gerçekleşti. 8170 desteğinin altına yönelim sonrasında endeksin 8050 seviyesinde önemli bir desteği bulunuyor. Geçtiğimiz hafta 8050’nin üzerinde kalma çabası gösteren endekste bu seviye ikili dip formasyon oluşumu için takip edilebilir. 8050 desteğinin altına yönelim halinde endekste geri çekilmenin ileri taşınma riski bulunuyor. Olası bu durumda 7900 sonraki destek olarak izlenebilir. Bu nedenle 8050 desteği trade amaçlı pozisyonlar için yakından izlenebilir. 8300 direncinin altında yükseliş çabası sınırlı kalabilir. 8300 direncinin aşılması kısa vadeli görünümün olumluya dönmesi için öne çıkıyor. Bu dönemde riskleri düşük tutmakta ve olası aşağı yönlü hareketlere hatta volatiliteye karşı temkinli kalmakta yarar bulunuyor. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Dünya Bankası-IMF yıllık toplantılarına katılmıştı. Mehmet Şimşek, Perşembe günü Paris’te yatırımcılarla görüşecek iken, ardından ise Abu Dabi, Doha ve Riyad’a gidecek. Mehmet Şimşek Birleşik Arap Emirlikleri ile 50 milyar dolarlık yatırım programının ilk somut adımlarının da bu ziyarette atılacağını belirtti. Haftanın veri ajandasına baktığımızda ise; yarın ABD’de perakende satışlar, sanayi üretimi, Çarşamba günü konut verileri, Euro Bölgesi’nde enflasyon oranı, Fed’in Bej Kitap raporu öne çıkıyor.

 

Bazı Fed üyelerinin sıkı para politikası tonunu yumuşatıcı ifadeler kullanması ile yukarı tepki gösteren EUR/USD, ABD enflasyon verileri ile 1,05 desteğine geri çekildi. Jeopolitik riskler de dolara olan talebi artırmış durumda. 1,05’in altına yönelim halinde 1,0450 ana desteği öne çıkıyor. Bu seviyenin üzerinde kalıcı olamazsa ikili dip formasyon oluşumu gerçekleşmemiş olacak. Bu durumda paritede geri çekilme devam edebilir. 1,06 ise ana direnç olarak geçerli. Bu seviyenin altında yükselişler tepki niteliğinde kalabilir. Gelişmekte olan ülke para birimleri doların küresel çapta güçlenmesinden olumsuz etkileniyor. Dolar kuru 27,80 direncine ulaştı. Kurda bu seviyenin üzerinde 28,00 direnci psikolojik seviye olarak öne çıkıyor. 27,60 ise destek olarak izlenebilir.

 

Petrol fiyatları Orta Doğu’da arz endişeleri destek bulmaya devam ediyor. Brent petrolde 88,30 dolar destek, 91,20 dolar ise direnç seviyesidir. Jeopolitik riskler ile sert yukarı tepki gösteren altın ons fiyatları güçlü bir görünüm sergiliyor. 1930 doların üzerine yönelim sonrasında bu seviyenin üzerinde 1948 dolar direncine doğru yükseliş devam edebilir. 1900 dolar ise destek seviyesidir. Jeopolitik tansiyon altın onsta yukarı yönlü hareketlerin devamına neden olabilir. Gram altını, dolar kuru ve altın ons desteklemeye devam ediyor. 1700 TL direncinin aşılması ile bu seviye artık destek olarak izlenebilir. 1700 TL desteğinin üzerinde kısa vadeli yön yukarı görünüyor. 1732 TL tarihi zirvesine doğru yükseliş sürebilir.

İkon-ok
İrem Dışpınar 13 Ekim 2023 Cuma
Endekste 8300 direnci tepki için takip edilebilir…

ABD’de Eylül ayında yıllık manşet enflasyon %3,6 olan beklentilerin üzerinde %3,7 seviyesinde değişim göstermedi. Çekirdek enflasyon ise %4,3’ten %4,1 seviyesine geriledi. Enflasyon rakamları Fed’in %2 olan enflasyon hedefinin üzerinde kalmaya devam ediyor. Fed’in toplantı tutanakları, tüm yetkililerin enflasyonun sürdürülebilir şekilde hedefine doğru gerilediğinden emin olunana kadar para politikasının bir süre daha kısıtlayıcı kalması gerektiği konusunda hemfikir olduğunu gösterdi. Tutanaklar, Fed yetkililerinin ilave faiz artışının gerekliliği konusunda farklı görüşte olduğuna işaret etti. Fed üyelerinin çoğu, gelecek toplantılarda bir faiz artırımının daha uygun olacağı görüşünde. Ancak bazı üyeler ise daha fazla faiz artışı gerekmediğini düşünüyor. Kasım ve Aralık ayı toplantılarının birinde Fed’in faiz artırımı gerçekleştirip gerçekleştirmeyeceği piyasaların odak noktasında olacak. Diğer yandan BIST’te gün içerisinde volatilite artmış durumda. Jeopolitik haber akışı BIST üzerinde sert hareketlerin yaşanmasına neden oluyor. Hamas- İsrail çatışmalarının altıncı gününde yeni bir gelişme daha gerçekleşti. Gazze'yi bombardıman gerçekleştiren İsrail, son olarak Suriye'deki Şam ve Halep havalimanlarını vurdu. Bölgesel artan jeopolitik tansiyon ile BIST 100 Endeksi ani gelen satışların etkisiyle destek seviyelerinin altına yöneldi. Endeks 8300’ün altına geri çekilme sonrasında 8170 olan ana destek seviyesinin de altını test etti. Endekste günlük düşüş %3’ü aşarken, günü %0,9 oranında değer kaybı ile tamamladı. Endeksin kayıplarının bir bölümünü geri alıp 8170 seviyesinin üzerinde kapanış gerçekleştirmesini satış baskısının artış göstermemesi açısından olumlu buluyoruz. 8170 desteğinin korunması ile kısa vadeli görünümün olumlu tarafta kaldığını belirtebiliriz. Ancak yukarı yönlü tepki hareketinin devam etmesi için endeksin yeniden 8300 direncinin üzerine yükselmesi gerekiyor. Bu durumda 8500 sonraki hedef direnç olarak takip edilebilir. 8170 desteğinin üzerinde trade amaçlı pozisyonlar korunabilir ve trade fırsatları değerlendirilebilir görüşündeyiz. Gün içerisinde artan volatiliteye karşı temkinli olmakta yarar bulunuyor. Öte yandan; geçen hafta Londra'da temaslarda bulunan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Dünya Bankası-IMF yıllık toplantılarına katılıyor. Mehmet Şimşek 19 Ekim'de ise Paris'te yatırımcılarla görüşecek iken, ardından ise Abu Dabi, Doha ve Riyad'a gidecek. Mehmet Şimşek Birleşik Arap Emirlikleri ile 50 milyar dolarlık yatırım programının ilk somut adımlarının da bu ziyarette atılacağını belirtti.

 

EUR/USD paritesi son dönemde ABD tahvil faizlerindeki geri çekilme ile 1,06 direncinin üzerinde tepki denemelerinde bulunuyordu.  ABD’de açıklanan enflasyon verilerinin ardından parite güç kaybına uğrarken, yeniden 1,06 seviyesinin altına geri çekildi. 1,06 seviyesinin üzerinde kalıcı olunması kısa vadeli alçalan kanalın üzerinde kalması açısından izlenebilir. 1,05 ve 1,0450 ise destek seviyeleri konumunda. Bu sabah TL, diğer gelişmekte olan ülke para birimlerinin gerisinde hareket ederken, dolar kuru 27,80 direncinin üzerine yönelmiş durumda. 27,80 seviyesinin üzerinde yukarı yönlü atak gösteriyor. Kurda bu seviyenin üzerinde 28,00 direnci psikolojik seviye olarak öne çıkıyor. 27,60 ise destek olarak izlenebilir.


Petrol fiyatları son dönemde jeopolitik risklerin etkisiyle destek bulsa da direnç seviyelerine doğru güç kaybına uğradı. Brent petrolde 83,30 dolar destek, 88,40 dolar ise direnç seviyesidir. Altın ons fiyatları güvenli liman algılamaları ile olumlu bir görünüm sergiliyor. Jeopolitik riskler altın onsta yukarı yönlü hareketlere neden olabilir. 1844 dolar desteğinin üzerinde kısa vadeli yön yukarı görünüyor. 1880 dolar hedef direncine doğru yönelim gösterebilir. 1880 dolar direncinin aşılması yükselişin 1900 dolar olan sonraki direncine devamı adına takip edilebilir. Gram altını, genel olarak dolar kuru desteklemeye devam ediyor. 1628 TL destek iken, 1687 TL ve 1700 TL dirençler olarak izlenebilir.

İkon-ok
İrem Dışpınar 12 Ekim 2023 Perşembe
Endekste 8300 desteği üzerinde görünüm olumlu…

Fed’in toplantı tutanakları, tüm yetkililerin enflasyonun sürdürülebilir şekilde hedefine doğru gerilediğinden emin olunana kadar para politikasının bir süre daha kısıtlayıcı kalması gerektiği konusunda hemfikir olduğunu gösterdi. Tutanaklar, Fed yetkililerinin ilave faiz artışının gerekliliği konusunda farklı görüşte olduğuna işaret etti. Fed üyelerinin çoğu, gelecek toplantılarda bir faiz artırımının daha uygun olacağı görüşünde. Ancak bazı üyeler ise daha fazla faiz artışı gerekmediğini düşünüyor. Fed Başkanı Powell ve diğer üyeler geçtiğimiz haftalarda şahinvari yönde açıklamalarda bulunurken, kısıtlayıcı para politikasının devamına yönelik yoğun mesajlar vermişlerdi. Bu durum geçtiğimiz dönemde küresel risk iştahında azalış şeklinde yurtdışı piyasalara yansımıştı. Tutanaklarda sürpriz mesajlar bulunmaz iken, önceki haftalarda Fed tarafından yapılan şahinvari açıklamaların piyasa fiyatlamasının kısa vadede geride kaldığını söyleyebiliriz. Fed’in şahinvari tutumu ile yurtdışı piyasalarda oluşan tedirginlik özellikle de son dönemde bazı Fed üyelerinin para politikası tonunu yumuşatıcı şekilde görüş bildirmesi ile yerini rahatlamaya bıraktı. Hamas-İsrail arasındaki sıcak çatışmanın ABD-Avrupa borsalarına negatif bir etki etmediğini söyleyebiliriz. Bölge borsaları alçalan kanalın yukarı tamamlanması sonrasında kısa vadeli yükselen trendde hareket ediyor. ABD'de üretici fiyat endeksi (ÜFE) Eylül’de yükselen enerji maliyetlerinin etkisiyle beklentilerin üzerinde gerçekleşti. Yıllık ÜFE %1,6’dan %2,2 seviyesine yükseldi. Üretici fiyatlarının ardından bugün ABD’de tüketici fiyat endeksi piyasaların radarında olacak. TÜFE’nin Eylül’de aylık bazda %0,3 oranında artması, yıllık enflasyonun ise %3,7’den %3,6 seviyesine gerilemesi bekleniyor. Fed yılın geri kalanında bir faiz artırımına gidip gitmeyeceğine verilerin seyrine bağlı olarak karar verecektir. BIST 100 Endeksi volatil seyrine devam ediyor. Endeks kısa vadeli desteklerinden yukarı tepki gösterirken, önemli direnç seviyelerinde kâr satışları ile karşılaşıyor. Endeks Salı günkü %3 oranındaki yükselişin ardından dün %1,3 oranında düşüş gösterdi. Endeks 8300 desteğine doğru geri çekilme gösterdi. Ancak endeksin gerçekleştirdiği düşüşte 8300’e doğru destek bulmasını ve bu seviyeyi savunmasını olumlu buluyoruz. Bu seviyenin üzerinde kalınması ile kısa vadeli yönün yukarı olduğunu düşünüyoruz. Buna paralel endeks 8500 ve 8563 hedef dirençlerine doğru yönelim gösterebilir. 8300 desteğinin altına olası yönelim halinde ise 8170 ana desteği öne çıkıyor. 8170 desteği kısa vadeli yükselen trendin korunması/bu trendin üzerinde kalınması için önemli. Dolayısıyla da endekste 8170 desteğinin üzerinde kısa vadeli görünümün olumlu olduğunu söyleyebiliriz. Bu seviyenin üzerinde trade fırsatları değerlendirilebilir görüşündeyiz.

 

EUR/USD paritesi bazı Fed üyelerinin sıkı para politikası tonunu aşağı çekmesi sonrasında yukarı tepki hareketine devam ediyor. Fed toplantı tutanaklarının paritede bir olumsuzluğa neden olmadığını söyleyebiliriz. 1,06 seviyesinin üzerinde kalıcı olunması kısa vadeli alçalan kanalın üzerinde kalması açısından izlenebilir. Bu durumda 1,0660 ve 1,07 sonraki dirençler olarak karşımıza çıkabilir. 1,05 ve 1,0450 ise destek seviyeleri konumunda. ABD enflasyon verileri bugün takipte olacak. Bu sabah gelişmekte olan ülke para birimlerinde dolar karşısında karışık bir görünüm hâkim. Dolar kuru 27,80 direncine doğru ataklar gösteriyor. Kurda bu seviyenin üzerinde 28,00 direnci psikolojik seviye olarak öne çıkıyor. 27,40 ise destek olarak izlenebilir.

 

Petrol fiyatları son dönemde jeopolitik risklerin etkisiyle destek bulsa da direnç seviyelerine doğru güç kaybına uğradı. Brent petrolde 83,30 dolar destek, 88,40 dolar ise direnç seviyesidir. Altın ons fiyatları güvenli liman algılamaları ile güçlü bir görünüm sergiliyor. Jeopolitik riskler altın onsta yukarı yönlü hareketlere neden olabilir. 1844 dolar desteğinin üzerinde kısa vadeli yön yukarı görünüyor. 1880 dolar hedef direncine doğru yönelim gösterebilir. 1880 dolar direncinin aşılması yükselişin 1900 dolar olan sonraki direncine devamı adına takip edilebilir. Gram altını, genel olarak dolar kuru desteklemeye devam ediyor. 1628 TL destek iken, 1687 TL ve 1700 TL dirençler olarak izlenebilir.

 

 

İkon-ok
İrem Dışpınar 11 Ekim 2023 Çarşamba
Endeks kayıplarını telafi ediyor…

 

Fed Başkan Yardımcısı Jefferson, artan tahvil getirilerini politika kararlarını verirken dikkate alacaklarını söylerken, Fed üyesi Logan yüksek tahvil faizleri ile daha fazla sıkılaşma ihtiyacının azalacağını belirtti. Fed’den faiz artırım yanlısı açıklamalar ile geçtiğimiz haftalarda baskı altında kalan küresel piyasalar, para politikası tonunun yumuşaması ile rahatladı. ABD tahvil faizlerindeki geri çekilmenin de desteği ile bölge borsaları toparlanma gösteriyor. Hamas-İsrail arasındaki sıcak çatışmanın ABD-Avrupa borsaları tarafındaki etkisinin sınırlı kaldığını belirtebiliriz. Bu akşam Fed’in toplantı tutanakları, yarın ise ABD’de ise enflasyon verileri takip edilecek. Hatırlatma gerekirse Fed; politika faiz aralığını 22 yılın zirvesinde %5,25-%5,50’de sabit bıraktığı toplantısına dair tutanaklarını yayımlayacak. Fed Başkanı Powell, uygun olması halinde faiz oranlarını daha da artırmaya hazır olduklarını ve enflasyonun sürdürülebilir şekilde hedefe doğru gerilediğinden emin olana kadar para politikalarını kısıtlayıcı seviyede tutma niyetinde olduklarını belirtmişti. Dolayısıyla da tutanaklarda benzer ifadeler görebiliriz. Önümüzdeki dönemde ekonomik verilerin seyri yakından takip edilecek iken, Fed Başkanı Powell ve diğer Fed üyelerinin para politikasındaki şahinvari tutumunda bir değişikliğe gidip gitmeyeceği önemli olacak. Son durumda kısa vadeli alçalan kanalın yukarı tamamlanması ile birlikte ABD ve Avrupa borsalarında görünümün güçlendiğini belirtelim. Öte yandan; Hamas ile İsrail arasında Cumartesi günü başlayan çatışma devam ediyor. İsrail ordusu da savaş durumu alarmı ilan etmesinin ardından, Gazze'ye saldırılar düzenliyor. Hamas'ın İsrail'e yönelik operasyonunun yankıları sürüyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Orta Doğu'ya kalıcı barışın gelebilmesi ancak Filistin-İsrail sorununun nihai bir çözüme kavuşturulması ile mümkün olduğunu söyleyerek, gerilimi artıracak her türlü adımdan kaçınılması gerektiğini belirtti. Pazartesi günü jeopolitik risklerin fiyatlanması ile %3,2 oranında düşüş gösteren BIST 100 Endeksi ise dün tepki hareketi ile direnç seviyelerinin üzerine yükseldi. Endeks 8400’ün üzerinde %3 oranında yükselişle günü tamamladı. Böylece endeks haftanın başındaki kaybını telafi etmiş oldu. Teknik olarak endekste 8300 seviyesinin yeniden destek haline gelmesini olumlu olarak değerlendiriyoruz. Bu seviyenin üzerinde kalınması ile kısa vadeli yönün yukarı olduğunu düşünüyoruz. Buna paralel 8500 ve 8563 hedef dirençlerine doğru yönelim gösterebilir. 8300 desteğinin altına olası yönelim halinde ise 8170 ana desteği öne çıkıyor. 8170 desteği kısa vadeli yükselen trendin korunması/bu trendin üzerinde kalınması için önemli. Dolayısıyla da endekste 8170 desteğinin üzerinde kısa vadeli görünümün olumlu olduğunu söyleyebiliriz. Bu seviyenin üzerinde trade fırsatları değerlendirilebilir görüşündeyiz.

 

EUR/USD paritesi bazı Fed üyelerinin sıkı para politikasının tonunu yumuşatıcı ifadeler kullanması ile yukarı tepki gösterdi. Buna paralel parite 1,06 direncine ulaşmış durumda. 1,06 seviyesinin üzerinde kalıcı olunması kısa vadeli alçalan kanalın üzerine yönelim açısından izlenebilir. Bu durumda 1,0660 ve 1,07 sonraki dirençler olarak karşımıza çıkabilir. 1,05 ve 1,0450 ise destek seviyeleri konumunda. Bu akşamki Fed’in toplantı tutanakları hareketliliğe neden olacaktır. Bu sabah gelişmekte olan ülke para birimlerinde sakin bir görünüm hâkim. Ancak TL geride hareket ederken, dolar kuru 27,80 direncine ulaştı. Kurda bu seviyenin üzerinde 28,00 direnci psikolojik seviye olarak öne çıkıyor. 27,40 ise destek olarak izlenebilir.

 

Petrol fiyatları Orta Doğu’da arz endişeleri destek bulmaya devam ediyor. Brent petrolde 85,40 dolar destek, 88,40 dolar ise direnç seviyesidir. Altın ons fiyatları güvenli liman algılamaları ile güçlü bir görünüm sergiliyor. Jeopolitik riskler altın onsta yukarı yönlü hareketlere neden olabilir. 1830 dolar desteğinin üzerinde kısa vadeli yön yukarı görünüyor. 1880 dolar hedef direncine doğru yönelim gösterebilir. Gram altını, genel olarak dolar kuru desteklemeye devam ediyor. 1628 TL destek iken, 1687 TL ve 1700 TL dirençler olarak izlenebilir.

İkon-ok
İrem Dışpınar 9 Ekim 2023 Pazartesi
Artan jeopolitik tansiyon ön planda…

Hamas'ın silahlı kanadı, İsrail'e karşı "Aksa Tufanı" adlı bir operasyon başlattığını açıkladı. İsrail ordusu savaş durumu alarmı ilan etti ve Gazze'ye saldırılar düzenledi. Bu hafta jeopolitik gelişmeler küresel piyasalarda ağırlığını koruyacaktır. Güvenli liman algılamaları ile riskli varlıklardan risksiz tarafa geçiş gerçekleşebilir. Bu durumda altın onsun olumlu etkilendiğini görebiliriz. Hafta sonu artan jeopolitik tansiyonun ardından ABD vadeli endeks kontratları yeni haftaya geri çekilme eğilimi ile başladı. Fed üyesi Bowman, enflasyonu Fed’in %2'lik hedefe hızlı bir şekilde döndürmek için faiz oranlarının muhtemelen daha da artırılması gerekeceği yönündeki çağrısını yineledi. Cuma günü beklentilerin üzerindeki tarım dışı istihdam verisi Fed’in son dönemdeki şahinvari tutumunu destekler nitelikte açıklandı. Çarşamba akşamı dikkatler Fed’in toplantı tutanaklarında, Perşembe günü ise ABD’de Eylül ayı enflasyon verilerinde olacak. Hatırlatma gerekirse Fed; politika faiz aralığını 22 yılın zirvesinde %5,25-%5,50’de sabit bıraktığı toplantına dair tutanaklarını yayımlayacak. Fed Başkanı Powell, uygun olması halinde faiz oranlarını daha da artırmaya hazır olduklarını ve enflasyonun sürdürülebilir şekilde hedefe doğru gerilediğinden emin olana kadar para politikalarını kısıtlayıcı seviyede tutma niyetinde olduklarını belirtmişti. Fed üyelerinin çoğu bu yıl kalan iki toplantıda faiz oranlarını bir kez daha artırmanın uygun olacağını düşünüyor. İçeriye döndüğümüzde; BIST 100 Endeksi geçtiğimiz hafta yeni zirvelerin test edilmesi sonrasında kâr satışları ile karşılaştı. Buna paralel endeks kısa vadeli düzeltme hareketi içerisinde destek seviyelerine doğru geri çekildi. Jeopolitik tansiyonun etkisiyle gün içerisinde geri çekilme eğilimi görebiliriz. Sonrasında ise destek seviyelerine doğru yukarı tepki çabası da oluşabilir. Endekste 8300 desteği kısa vadeli yönün yukarı kalması açısından öne çıkıyor. 8300’ün altına olası yönelim halinde 8170 destek olup, endeksin bu seviye üzerinde kalabilmesi kısa vadeli görümünde bozulma olması açısından önemli. Dolayısıyla da 8170 trade amaçlı pozisyonlar için stop loss olarak izlenebilir. Bankacılık endeksinde ise 8364 ana destek olarak takipte kalabilir. 8975 seviyesinin ise önemli direnç olduğunu belirtebiliriz. Jeopolitik gelişmelere/haber akışına bağlı olarak volatil bir seyir hafta yaşanabilir. Haftanın geri kalan gündemine baktığımızda; yarın içeride sanayi üretimi, işsizlik oranı, Çarşamba günü ABD’de ÜFE verileri takip edilecek.

 

EUR/USD paritesinde Fed’in faiz artırımının devamına yönelik mesaj vermesi ile dolar lehine görünüm devam ediyor. Aşağı yönlü trendde zayıf görünüm korunuyor. Paritede 1,0450 ana destek olarak öne çıkarken, bu seviyenin korunması halinde dip oluşumundan bahsedebiliriz. 1,06 ise direnç konumunda. 1,06 direncinin aşılması kısa vadeli alçalan kanalın üzerine yönelim açısından izlenebilir. Dolar endeksi yukarı yönlü seyir izlerken, gelişmekte olan ülke para birimleri bu durumdan olumsuz etkileniyor. Dolar kuru doların küresel çapta güçlenmesinin de etkisiyle 27,70 civarında hareket ediyor. Kurda 27,40 destek iken, 27,80 ve 28,00 dirençler olarak takip edilebilir.

 

Petrol fiyatları alçalan trenddeki hareketinin ardından jeopolitik riskler ile birlikte haftaya yukarı yönlü başlangıç yaptı. Brent petrolde 85,40 dolar destek, 88,40 dolar ise direnç seviyesidir. Altın ons fiyatları da benzer şekilde kısa vadeli dip seviyelerdeki sıkışmasını yukarı tamamladı. Buna paralel altın onsta kısa vadeli görünüm olumlu hale geldi. Güvenli liman algılamaları altın onsta yukarı yönlü hareketlere neden olabilir. 1830 dolar desteğinin üzerinde kısa vadeli yön yukarı görünüyor. 1880 dolar ise ana direnç konumunda. Gram altını, genel olarak dolar kuru desteklemeye devam ediyor. 1603 TL destek iken, 1687 TL ve 1700 TL dirençler olarak izlenebilir.

 

İkon-ok
Back to Top