QNB Invest Odak

İrem Dışpınar 1 Kasım 2023 Çarşamba
Fed’in faiz kararı takip edilecek, endekste 7400 desteği önemli…

Fed’in faiz kararı küresel piyasaların odağında olacak. Fed’in politika faiz aralığını 22 yılın zirvesinde Eylül ayında olduğu gibi %5,25-%5,50’de sabit bırakması bekleniyor. Fed Başkanı Powell, uygun olması halinde faiz oranlarını daha da artırmaya hazır olduklarını ve enflasyonun sürdürülebilir şekilde hedefe doğru gerilediğinden emin olana kadar para politikalarını kısıtlayıcı seviyede tutma niyetinde olduklarını belirtebilir. Powell, hatırlanacağı üzere Eylül ayı toplantısı için aldıkları politika faizini sabit tutma kararlarının para politikasında istedikleri duruşa ulaştıkları anlamına gelmediğini belirtirken, üyelerin çoğunun bu yıl kalan iki toplantıda faiz oranlarını bir kez daha artırmanın uygun olacağını öngördüğünü açıklamıştı. Kasım ayı toplantısında faizde bir değişikliğe gitmemesi halinde piyasalar Fed’in Aralık ayında faiz artırımı için niyetini anlamaya çalışacak. Son durumda ABD borsaları kısa vadeli dip seviyelerden yukarı tepki ile toparlanma çabası gösteriyor. ECB Yönetim Konseyi Üyesi Kazaks; kalıcı enflasyon dikkat çekerek gerekirse yeni bir faiz artışına açık kapı bıraktı, faiz indirimi için ise dramatik bir dönüş olması gerektiğini söyledi. Yurtiçi piyasalara baktığımızda; BIST 100 Endeksi 7800 direncine yönelse de akşam saatlerine doğru satış baskısı altında kaldı. Endeks günü %2,6 oranında düşüşle tamamladı. Endeksin 7400 desteğini savunması kısa vadeli görünümü açısından önemli. Bu seviyenin üzerinde trade amaçlı pozisyonlar korunabilir ve trade fırsatları değerlendirilebilir görüşündeyiz. Ancak 7400 desteğinin aşağı kırılması halinde 7200 seviyesi sonraki destek olarak takip edilebilir. 7644’ün üzeri ise 7800 ve 8000 dirençlerine yönelim için öne çıkıyor. Endeks kısa vadeli dip oluşumu sonrasında yönünü hafiften yukarı çevirme çabası içerisinde bulunsa da, ani gelen olumsuz bir haber ve/veya satış dalgası bir anda görünümü terse çevirebiliyor. BIST açısından jeopolitik gelişmelere, ani haber akışına karşı çok bağlı ve bağımlı bir etki içerisinde olduğumuzdan riskleri kontrollü tutmakta, temkinli olmakta fayda olduğunu belirtelim. Fed’in faiz kararı yurtdışı piyasalarda etkili olacaktır. BIST’te ise kısmi etkili olabilir, endeks daha çok mevcut dinamiklerine bağlı seyrini sürdürebilir.

EUR/USD paritesi 1,06 direncinin üzerine yükselse de, kalıcı olmakta zorlanıyor. 1,06’nın üzerinde 1,07 ilk olanda direnç olarak izlenebilir. 1,07 direnci ise kısa vadeli görünümün güçlenmesi öne çıkıyor. 1,05 destek konumunda iken, 1,0450 ana destek olarak takip edilebilir. Paritenin kısa vadeli görünümünde zayıflamanın ileri taşınmaması için 1,0450 desteğinin üzerinde kalması gerekiyor. TCMB’nin faiz artırım kararının TL’ye toparlanma yönünde yansımadığını belirtebiliriz. Kararın ardından dolar kurunda 28,00 desteğinin üzerinde yukarı yönlü baskı devam ediyor. 28,00 seviyesinin destek olarak çalıştığını söyleyebiliriz. 28,38 ve 28,50 seviyeleri direnç olarak izlenebilir.


Petrol fiyatları kısa vadeli bant hareketinin hafif altına geri çekildi. Brent petrolde 84,60 dolar destek, 89,60 dolar ise direnç seviyesidir. Altın ons fiyatları jeopolitik tansiyon ile 2000 dolar direncinin üzerini test etti. Altın ons güçlü bir görünüm sergiliyor. 1980 dolar desteğinin üzerinde kısa vadeli yön yukarı görünüyor. 2000 doların üzerinde ise 2023 ve 2040 dolar hedef dirençlerine doğru yükseliş gösterebilir. 1960 dolar ise ikincil destek seviyesidir. Gram altında dolar kurunun desteği sürüyor. 1800 TL desteğinin üzerinde 1833 TL hedef direnç konumunda. 1765 TL önemli destek seviyesi olarak takip edilebilir.


İkon-ok
İrem Dışpınar 30 Ekim 2023 Pazartesi
Endekste 7400 desteğinin üzerinde kalınması önemli..

İsrail, uluslararası kamuoyundan gelen ateşkes çağrılarına rağmen Gazze’ye 7 Ekim’de başlattığı saldırıları şiddetini artırarak sürdürüyor. İsrail ordusu, Gazze Şeridi’nde hava saldırısı düzenlediğini ve kara birliklerinin bölgede faaliyetlerini genişletmeye devam ettiğini açıkladı. Jeopolitik risklerin etkisiyle altın ons fiyatları son ayların en yüksek seviyelerinde hareket ediyor. Taraflar arasında ateşkes olmadığı takdirde altın ons fiyatları güvenli liman algılamaları ile destek bulabilir. BIST 100 Endeksi geçtiğimiz hafta volatil bir seyir izledi. 8000 direncinin üzerini test etse de siyasi haber akışı ile sert satış baskısı altında kalırken, devre kesici uygulaması ile karşılaştı. Cuma günü endeks gün içerisinde geri çekilmenin ardından artıya geçti ve 7770’ün hafif üzerinde kapanış ile toparlanma çabası gösterdi. Ancak Cuma akşamı İsrail’in Gazze’ye saldırılarını yoğunlaştırmasına bağlı olarak haftanın ilk gününe satıcılı bir başlangıç yapabilir. Endeksin 7400 desteğini savunması kısa vadeli görünümü açısından önemli. Bu seviyenin üzerinde trade amaçlı pozisyonlar korunabilir görüşündeyiz. 7644’ün üzerinde kalması halinde ise 7800 ve 8000 dirençlerine doğru yükseliş gösterebilir. BIST açısından jeopolitik gelişmelere, ani haber akışına karşı çok bağlı ve bağımlı bir etki içerisinde olduğumuzdan riskleri kontrollü tutmakta, temkinli olmakta fayda olduğunu belirtelim. ABD’deki gelişmelere baktığımızda; Fed’in enflasyon göstergesi olarak dikkate aldığı gıda ve enerji kalemlerinin hesaplama dışı tutulduğu çekirdek kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksi (PCE) Eylül’de yıllık bazda %3,9’dan %3,7’ye, manşet PCE ise %3,5’ten %3,4 seviyesine geriledi. ABD borsalarında S&P 500 ve Dow Jones Endeksi’nde zayıf görünüm korunuyor. Çarşamba akşamı Fed’in faiz kararı küresel piyasaların odağında olacak. Fed’in politika faiz aralığını 22 yılın zirvesinde Eylül ayında olduğu gibi %5,25-%5,50’de sabit bırakması bekleniyor. Fed Başkanı Powell, uygun olması halinde faiz oranlarını daha da artırmaya hazır olduklarını ve enflasyonun sürdürülebilir şekilde hedefe doğru gerilediğinden emin olana kadar para politikalarını kısıtlayıcı seviyede tutma niyetinde olduklarını belirtebilir. Powell, hatırlanacağı üzere Eylül ayı toplantısı için aldıkları politika faizini sabit tutma kararlarının para politikasında istedikleri duruşa ulaştıkları anlamına gelmediğini belirtirken, üyelerin çoğunun bu yıl kalan iki toplantıda faiz oranlarını bir kez daha artırmanın uygun olacağını öngördüğünü açıklamıştı. Kasım ayı toplantısında faizde bir değişikliğe gitmemesi halinde piyasalar Fed’in Aralık ayında faiz artırımı için niyetini anlamaya çalışacak. Haftanın ajandasında; Perşembe günü TCMB enflasyon raporu, Cuma günü içeride Ekim ayı enflasyon rakamları, ABD’de ise tarım dışı istihdam verisi öne çıkıyor.

EUR/USD paritesi 1,06’nın üzerinde kalıcı olmakta zorlanıyor. 1,06 direnç olarak korunuyor. 1,05 ilk planda destek konumunda iken, 1,0450 ana destek olarak takip edilebilir. Paritenin kısa vadeli görünümünde zayıflamanın ileri taşınmaması için 1,0450 desteğinin üzerinde kalması gerekiyor. TCMB’nin faiz artırım kararının TL’ye toparlanma yönünde yansımadığını belirtebiliriz. Kararın ardından dolar kurunda 28,00 desteğinin üzerinde yukarı yönlü baskı devam ediyor. 28,00 seviyesinin yeni destek olarak çalıştığını söyleyebiliriz. 28,27 ve 28,50 seviyeleri direnç olarak izlenebilir.

Petrol fiyatları destek ve direnç bölgesi arasında seyir izliyor. Brent petrolde 85,80 dolar destek, 89,60 dolar ise direnç seviyesidir. Altın ons fiyatları jeopolitik tansiyon ile 2000 dolar direncinin üzerine yükselirken güçlü bir görünüm sergiliyor. 1980 dolar desteğinin üzerinde kısa vadeli yön yukarı görünüyor. 2000 doların üzerinde ise 2023 ve 2040 dolar hedef dirençlerine doğru yükseliş gösterebilir. 1960 dolar ise ikincil destek seviyesidir. Gram altında dolar kurunun desteği sürüyor. Altın onstaki yükselişin de etkisiyle rekor tazeleme eğiliminde. 1800 TL desteğinin üzerinde görünüm güçlü görünüyor. 1826 TL direncinin yükselişin devamı için takip edilebilir.

İkon-ok
İrem Dışpınar 25 Ekim 2023 Çarşamba
Endekste 8000’in üzeri yükselişin devamı için öne çıkıyor…

İsrail Ordu Radyosu, düzenlenecek olası bir kara harekatının ertelendiğine dair bir duyuru geçmişti. ABD hükümetinin İsrail'e daha fazla rehinenin serbest bırakılması ve insani yardım sağlanması amacıyla Gazze'ye yönelik kara harekatının ertelenmesi konusunda baskı yaptığı iddia edilmişti Jeopolitik risklerle baskı altında kalan küresel borsalar kara harekatının ertelenmesine yönelik haber akışına bağlı olarak tepki alımları ile toparlanıyor. Özellikle de BIST 100 Endeksi haftaya olumlu başlangıç yaparken, son iki günde %6,3 oranında yükseldi. Jeopolitik tansiyon geçtiğimiz hafta endeksin önemli destek seviyelerini aşağı kırarak %7,4 oranında değer kaybetmesine neden olmuştu. BIST’in artan jeopolitik riskler ile en fazla olumsuz etkilenen borsalarda başta olduğunu söyleyebiliriz. Düşüş hareketinin boyutunun son dönemde hisseler bazında daha sert ve belirgin olduğunu belirtelim. Endeksin bu haftanın başındaki yükseliş ile geçen haftaki kayıplarının büyük bir kısmını geri aldığını söyleyebiliriz. Her ne kadar endeks geçtiğimiz haftaya göre kayıplarını telafi etme çabası gösterse de, hisselerin aşırı satım bölgelerinde bulunması nedeniyle yönünü yukarı çevirmesi sonrasında daha gidecek yollarının olduğunu belirtelim. Endeks 7800 direncini aşarken, sonraki direnç seviyesi olan 8000’in üzerine yöneldi. Böylece endekste kısa vadeli alçalan kanalın yukarı tamamlanması ile görümünün olumlu hale geldiğini söyleyebiliriz. Endekste gün içerisinde yeniden 8000’in üzerine yükseliş denemeleri görebiliriz. 8000’in üzerinde kalıcı olunması ile 8200 hedef direnç olarak izlenebilir. 7644 desteğinin genel görünümün olumlu olduğunu belirtelim. Gün içerisinde trade fırsatları değerlendirilebilir görüşündeyiz. BIST açısından jeopolitik gelişmelere çok bağlı ve bağımlı bir etki içerisinde olduğumuzdan riskleri kontrollü tutmakta fayda olduğunu belirtelim. İçeride 3Ç bilanço dönemi kapsamında şirketlerin finansal sonuçları hareketliliğe neden olacaktır. Yarın TCMB faiz kararı piyasaların radarında olacak. Yeni dönemde Haziran’dan başlamak üzere ortodoks para politikasına geçilmesi ile birlikte TCMB, dördüncü kez faiz artırımı gerçekleştirilmiş oldu. TCMB, dezenflasyonun en kısa sürede tesisi, enflasyon beklentilerinin çıpalanması ve fiyatlama davranışlarındaki bozulmanın kontrol altına alınması için parasal sıkılaştırma sürecinin devamına karar verdiğini açıklamıştı. TCMB bu unsurların, enflasyonun yıl sonunda Enflasyon Raporu’ndaki tahmin aralığının üst sınırı olan %62’ye yakın seyredeceğine işaret ettiğini düşünüyor. Kurul politika faizinin, enflasyonun ana eğilimini geriletecek ve enflasyonu orta vadede %5 hedefine ulaştıracak parasal ve finansal koşulları sağlayacak şekilde belirleneceğinin ve enflasyon görünümünde belirgin iyileşme sağlanana kadar parasal sıkılaştırmanın gerektiği zamanda ve gerektiği ölçüde kademeli olarak güçlendirileceğinin mesajını veriyor. TCMB’den politika faiz oranında 500 baz puanlık artırım beklentilerinin mevcut olduğunu belirtelim.


EUR/USD 1,06 direncini aşmasının ardından 1,07 seviyesine yükseliş göstermişti. Ancak parite 1,07 civarında güç kaybına uğradı. 1,06 seviyesinin korunması yeniden 1,07 direncine yukarı tepki açısından öne çıkıyor. 1,06’nın altında ise 1,05 sonraki destek seviyesidir. Dolar kurunda kademeli yükseliş eğilimi sürüyor. Kur 28,00’in üzerinde yukarı yönlü baskı altında. 28,00’in aynı zamanda psikolojik bir seviye olduğunu belirtelim. TCMB’nin faiz kararı sonrasında 28,00’in üzerinde kalıcı olup olmayacağı öne çıkıyor. 28,15 ve 28,27 direnç seviyeleridir. 28,00 seviyesinin yeni destek olarak çalıştığını söyleyebiliriz.


Orta Doğu’da arz endişeleri ile yükselen petrol fiyatları güç kaybına uğradı. Brent petrolde 86,40 dolar destek, 89,60 dolar ise direnç seviyesidir. Jeopolitik tansiyon ile 2000 dolar direncine yönelen altın ons fiyatları son durumda dengelenme eğilimi gösteriyor. 1950 dolar ilk planda destek konumunda iken, 1980 ve 2000 dolar dirençler olarak izlenebilir. Altın onsta 1950 dolar desteğinin üzeri geri çekilmenin devam etmemesi açısından öne çıkıyor. Gram altında dolar kurunun desteği sürüyor. 1725 TL desteğinin üzerinde kısa vadeli görünümün olumlu olduğunu söyleyebiliriz. 1750 TL’nin üzerinde 1800 TL seviyesi direnç olarak karşımıza çıkıyor.


 
İkon-ok
İrem Dışpınar 24 Ekim 2023 Salı
Endeksin 7644’ün üzerinde kapanış gerçekleştirmesi olumlu…

İsrail'in Gazze'yi aralıksız bombardımana tuttuğu çatışmada ikinci hafta geride kaldı. İsrail'den kara harekatı ile ilgili açıklamalar gelmeye devam ediyor. Ordu Sözcüsü, Gazze'de rehineler için sınırlı kara operasyonları düzenlendiğini açıklarken; İsrail Ordu Radyosu, düzenlenecek olası bir kara harekatının ertelendiğine dair bir duyuru geçti. Jeopolitik risklerin etkisiyle altın ons fiyatları son ayların en yüksek seviyelerinde hareket ediyor. Taraflar arasında ateşkes olmadığı takdirde altın ons fiyatları güvenli liman algılamaları ile destek bulabilir. Jeopolitik tansiyon geçtiğimiz hafta endeksin önemli destek seviyelerini aşağı kırarak %7,4 oranında değer kaybetmesine neden olmuştu. Ancak BIST’in artan jeopolitik riskler ile en fazla olumsuz etkilenen borsalarda başta olduğunu söyleyebiliriz. Düşüş hareketinin boyutunun son dönemde hisseler bazında daha sert ve belirgin olduğunu belirtelim. Teknik göstergelere baktığımızda, geri çekilmenin ardından hisselerin aşırı satım bölgelerine ulaştığını söyleyebiliriz. Hafta sonu ABD basının konuya yakın iki kaynağa dayandırdığı haberlerde, ABD hükümetinin İsrail'e daha fazla rehinenin serbest bırakılması ve Gazze Şeridi’ne insani yardım sağlanması amacıyla Gazze'ye yönelik kara harekatının ertelenmesi konusunda baskı yaptığı iddia edildi. Endekste ve hisselerdeki belirgin düşüşün ardından aşırı satım bölgesinden haftanın ilk işlem gününde beklentilerimiz dahilinde yukarı tepki gerçekleşti. Endeks seans içi grafikte ters omuz baş omuz (TOBO) formasyonu ile seans içi dip oluşumu gösterdi. 7644-7650 civarı aynı zamanda bu formasyonun boyun çizgisine işaret ediyor. Dolayısıyla da endeksin günlük grafikte de 7644 olan direnç seviyesini aşmasını kısa vadeli görünümü açısından olumlu buluyoruz. 7644 artık destek haline gelirken, bu seviyenin üzeri yukarı tepki hareketinin devam etmesi/korunması açısından önemli. Dolayısıyla da 7800 ilk planda direnç konumunda iken, bu seviyenin üzerinde sonraki direnç seviyesi 8000’de bulunuyor. 7644 desteğinin üzerinde trade fırsatları değerlendirilebilir görüşündeyiz. Her ne kadar teknik olarak teknik göstergelerde toparlanma işareti görsek de, normal şartlar altında olmadığımızdan olası olumsuz haber akışına karşı yine de temkinli olunması yönündeki uyarımızı tekrarlayalım. BIST açısından jeopolitik gelişmelere çok bağlı ve bağımlı bir etki içerisinde olduğumuzdan riskleri kontrollü tutmakta fayda olduğunu belirtelim. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek; son dönemde ülkemize yönelik yabancı yatırımcı ilgisinin arttığını belirtirken, yurtdışından önemli bir finansman imkanı sağlanacaktır şeklinde açıklama yapmıştı. Ekonomi tarafında yurtdışı temasların devam ettiğini görüyoruz. Yurtiçi gündeme baktığımızda; Perşembe günü TCMB faiz kararı piyasaların radarında olacak. TCMB’den politika faiz oranında 500 baz puanlık artırım beklentilerinin mevcut olduğunu belirtelim. İçeride ise 3Ç bilanço dönemi kapsamında şirketlerin finansal sonuçları hareketliliğe neden olacaktır.

 

EUR/USD, 1,05-1,06 bandını yukarı yönlü aştı. 1,06’nın üzeri alçalan kanalın üzerinde kalması ve kısa vadeli görünümün güçlenmesi için öne çıkıyor. 1,07 ve devamında 1,0760 dirençler olarak takip edilebilir. Yeniden 1,06’nın altına yönelim halinde ise 1,05 destek seviyesidir. Dolar kurunda kademeli yükseliş eğilimi sürüyor. Kur 28,00 ana direncinin üzerine yönelim gösteriyor. 28,00’in aynı zamanda psikolojik bir seviye olduğunu belirtelim. 28,00’in üzerinde kalıcı olup olmayacağı öne çıkıyor. 28,00’in üzerinde 28,15 sonraki direnç seviyesidir. 27,80 ve 27,70 destek seviyeleri olarak takip edilebilir.

Petrol fiyatları Orta Doğu’da arz endişelerinden destek buluyor. Brent petrolde 88,00 dolar destek, 92,60 dolar ise direnç seviyesidir. Jeopolitik tansiyon ile 2000 dolar direncine yönelen altın ons fiyatları son durumda dengelenme eğilimi gösteriyor. Jeopolitik risklere bağlı olarak altın ons fiyatları destek bulmaya devam edebilir. 1960 doların üzerinde 2000 dolar hedef direnç olarak izlenebilir. 1960 dolar desteğinin üzerinde kısa vadeli yön yukarı görünüyor. 1950 dolar ise ikincil destek seviyesidir. Gram altında dolar kurunun ve altın onsun desteği sürüyor. 1725 TL desteğinin üzerinde kısa vadeli görünümün olumlu olduğunu söyleyebiliriz. 1750 TL’nin üzerinde 1800 TL seviyesi direnç olarak karşımıza çıkıyor.

 
İkon-ok
İrem Dışpınar 23 Ekim 2023 Pazartesi
Endekste belirgin düşüş sonrası tepki alımları gelebilir…

Çatışmaların devam ettiği İsrail-Filistin hattında kurumlar ve sivil insanlar bombaların hedefi oluyor. İsrail ordusu, Gazze'deki okul, caminin ardından geçtiğimiz hafta hastaneyi ve kiliseyi vurmuştu. Jeopolitik risklerin etkisiyle altın ons fiyatları son ayların en yüksek seviyelerinde hareket ediyor. Taraflar arasında ateşkes olmadığı takdirde altın ons fiyatları güvenli liman algılamaları ile destek bulabilir. Jeopolitik haber akışı borsaların performansına olumsuz yansıyor. Ancak BIST’in artan jeopolitik riskler ile en fazla olumsuz etkilenen borsalarda başta olduğunu söyleyebiliriz. Endeks Cuma günü 7644 olan önceki dip seviyesini de aşağı kırdı ve 7500 desteğinin de altını test etti. Endeks %3,3 oranında düşüş gösterdi. Böylece aşağı yönlü trendde hareket ederken, endeksin hafta boyunca değer kaybı %7,4’ye ulaştı. Düşüş hareketinin boyutunun son dönemde hisseler bazında daha sert ve belirgin olduğunu belirtelim. Teknik göstergelere baktığımızda, geri çekilmenin ardından hisselerin aşırı satım bölgelerine ulaştığını söyleyebiliriz. ABD basının konuya yakın iki kaynağa dayandırdığı haberlerde, ABD hükümetinin İsrail'e daha fazla rehinenin serbest bırakılması ve Gazze Şeridi’ne insani yardım sağlanması amacıyla Gazze'ye yönelik kara harekatının ertelenmesi konusunda baskı yaptığı iddia edildi. Endekste ve hisselerdeki belirgin düşüşün ardından haftanın ilk işlem gününde tepki çabası görebiliriz. Artık BIST’te toparlanma eğilimi belirebilir. Endekste yukarı yönlü hareketin ileri taşınması için ilk etapta 7644 direncinin aşılması gerekiyor. Sonraki direnç ise 7800’de bulunuyor. 7400 destek olarak izlenebilir. Endekste 7400 stop loss olmak üzere trade fırsatları değerlendirilebilir. 7644 direncinin aşılması halinde ise trade amaçlı ek alım yapılabilir düşüncesindeyiz. Ancak BIST açısından jeopolitik gelişmelere çok bağlı ve bağımlı bir etki içerisinde olduğumuzdan riskleri kontrollü, düşük tutmakta fayda olduğunu belirtelim. Olası haber akışına karşı temkinli olunması gerektiği konusundaki görüşümüzü tekrarlamış olalım. BIST’te aşağı yönlü hareketlere hatta volatiliteye karşı temkinli kalmakta yarar bulunuyor. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek; son dönemde ülkemize yönelik yabancı yatırımcı ilgisinin arttığını belirtirken, yurtdışından önemli bir finansman imkanı sağlanacaktır şeklinde açıklama yaptı. Ticaret ortaklarının zayıf büyümesi, uzun süre yüksek seviyede kalacak küresel faizler, artan enerji fiyatları ile güçlü doların karşılaştıkları küresel zorluklar olduğuna işaret eden Şimşek, enflasyonla mücadelenin ise en önemli öncelikleri olduğunu vurguladı. Haftanın ajandasında; yarın Euro Bölgesi ve ABD’de PMI imalat/hizmet endeksleri, Perşembe günü TCMB ve ECB faiz kararı, ABD’de GSYH, Cuma günü ise ABD’de kişisel gelirler/tüketim harcamaları enflasyonu öne çıkıyor. Hafta içerisinde Fed ve ECB başkanlarının konuşmaları takip edilecek. İçeride ise 3Ç bilanço dönemi kapsamında şirketlerin finansal sonuçları hareketliliğe neden olacaktır.

EUR/USD, 1,05-1,06 bandının üst tarafına ulaşmış durumda. Parite son günlerde 1,05 desteğinin üzerinde kalma eğilimi gösteriyor. 1,06 ise ana direnç olarak geçerli. Bu seviyenin altında yükselişler tepki niteliğinde kalabilir. 1,06’nın aşılması ile sonraki direnç 1,0640 seviyesinde bulunuyor. 1,05 ara,1,0450 ise ana destek olarak korunuyor. Dolar kurunda kademeli yükseliş eğilimi sürüyor. Kur 28,00 ana direncinin üzerine yönelim gösteriyor. 28,00’in aynı zamanda psikolojik bir seviye olduğunu belirtelim. 28,00’in üzerinde kalıcı olup olmayacağı öne çıkıyor. 28,00’in üzerinde 28,15 sonraki direnç seviyesidir. 27,80 ve 27,70 destek seviyeleri olarak takip edilebilir.


Petrol fiyatları Orta Doğu’da arz endişelerinden destek buluyor. Brent petrolde 88,00 dolar destek, 93,00 dolar ise direnç seviyesidir. Altın ons fiyatları jeopolitik tansiyon ile yukarı yönlü seyir izlerken, 2000 dolar direncine yöneldi. Jeopolitik risklere bağlı olarak altın ons fiyatları destek bulmaya devam edebilir. 1960 doların üzerinde 2000 dolar hedef direnç olarak izlenebilir. 1960 dolar desteğinin üzerinde kısa vadeli yön yukarı görünüyor. 1950 dolar ise ikincil destek seviyesidir. Gram altında dolar kurunun ve altın onsun desteği sürüyor. 1725 TL desteğinin üzerinde kısa vadeli görünümün olumlu olduğunu söyleyebiliriz. 1750 TL’nin üzerinde 1800 TL seviyesi direnç olarak karşımıza çıkıyor.

 
İkon-ok
İrem Dışpınar 19 Ekim 2023 Perşembe
Endekste 7900’ün üzeri tepki açısından izlenebilir…

İsrail ile Hamas arasındaki çatışmalar günlerdir devam ederken, İsrail güçleri, Salı akşam saatlerinde Gazze'de bir hastaneyi hedef almıştı. İsrail'in hastane saldırısı dünyayı ayağa kaldırdı. Liderler ve uluslararası örgütlerden art arda açıklamalar ve tepkiler geliyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Filistin'de çoğu çocuk ve masum sivillerden oluşan binlerce şehide duyulan saygının bir gereği olarak Türkiye'de 3 günlük milli yas ilan edildiğini bildirdi. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S&P, İsrail-Filistin çatışmasında küresel jeopolitik risklerin etkilerine yönelik açıklamada bulundu. Kuruluş, gerginliğin artması durumunda küresel enflasyonun artma ihtimaline ve enerjide arz şokuna vurgu yaptı. Jeopolitik risklerin etkisiyle altın ons fiyatları son ayların en yüksek seviyelerinde hareket ediyor. Taraflar arasında ateşkes olmadığı takdirde altın ons fiyatları güvenli liman algılamaları ile destek bulabilir. Jeopolitik haber akışı BIST üzerinde etkili olmaya devam edecektir. Endeks artan satış baskısı ile 7900 ana desteğini de aşağı kırdı. Böylece endekste ikili dip oluşumu gerçekleşmedi. Endeks günü %3,4 oranında değer kaybı ile tamamladı. BIST jeopolitik haber akışına diğer küresel borsalardan daha sert negatif tepki gösteriyor. Endeks aşağı yönlü trendde görünüm sergilerken, hareketin boyutunun son dönemde hisseler bazında daha sert ve belirgin olduğunu belirtelim. Endeks 7900 olan ana desteğinin üzerinde kalma çabası gösterse de, bu seviyenin üzerinde tutunamadı. Buna paralel 7900 desteğini aşağı kırarken, 7800 olan sonraki desteğine doğru hareket sergiledi. Yaşanan belirgin geri çekilme sonrasında endeks yeniden 7900’un üzerine tepki çabası gösterebilir. Ancak endekste dip oluşumu henüz geride kalmadı. Bu dönemde riskleri düşük tutmakta ve olası BIST’te aşağı yönlü hareketlere hatta volatiliteye karşı temkinli kalmakta yarar bulunuyor. Yüksek oynaklığın gün içi sert hareketlerin yaşanmasına neden olduğunu hatırlatalım. Öte yandan; Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bugün Paris’te yatırımcılarla görüşecek iken, ardından ise Abu Dabi, Doha ve Riyad’a gidecek. Mehmet Şimşek Birleşik Arap Emirlikleri ile 50 milyar dolarlık yatırım programının ilk somut adımlarının da bu ziyarette atılacağını belirtmişti. Jeopolitik gelişmelerin yanı sıra yurtdışı ziyarete yönelik haber akışı radarda olacak. ABD tarafına bakacak olursak; Fed Bej raporunu yayımladı. Raporda, ekonominin kısa vadeli görünümünün genel olarak istikrarlı veya biraz daha zayıf bir büyüme sergilediği belirtildi. Fed Yönetim Kurulu Üyesi Waller, daha fazla sıkılaşmaya ihtiyaç olup olmadığını anlamak için beklemede kalıp ekonomik verilerin takip edilmesi gerektiğini belirtti. New York Fed Başkanı Williams ise enflasyonun hedefe dönmesi için faizlerin bir süre daha kısıtlayıcı seviyelerde kalması gerektiğini söyledi. Artan jeopolitik tansiyon bölge borsalarında etkisini hissettirdi. ABD borsaları kısa vadeli sıkışmanın altına yönelim gösterdi.  

EUR/USD, 1,05-1,06 bandının üst tarafına doğru güç kaybına uğruyor. Parite son günlerde 1,05 desteğinin üzerinde kalma eğilimi gösteriyor. Jeopolitik riskler dolara olan talebi artırabilir. 1,06 ise ana direnç olarak geçerli. Bu seviyenin altında yükselişler tepki niteliğinde kalabilir. 1,0450 ise ana destek olarak korunuyor.  Dolar kurunda kademeli yükseliş eğilimi sürüyor. Kur 28,00 ana direncinin üzerine yönelmiş durumda. 28,00’in aynı zamanda psikolojik bir seviye olduğunu belirtelim. 28,00’in üzerinde kalıcı olup olmayacağı öne çıkıyor. 28,00’in üzerinde 28,15 sonraki direnç seviyesidir. 27,80 ve 27,70 destek seviyeleri olarak takip edilebilir.


Petrol fiyatları Orta Doğu’da arz endişelerinden destek buluyor. Brent petrolde 87,50 dolar destek, 93,00 dolar ise direnç seviyesidir. Altın ons fiyatları jeopolitik tansiyon ile yukarı yönlü seyir izlerken, 1953 dolar direncinin üzerini test etti. Jeopolitik risklere bağlı olarak altın ons fiyatları destek bulmaya devam edebilir. 1953 doların üzerinde 1963 dolar hedef direnç olarak izlenebilir. 1920 dolar desteğinin üzerinde kısa vadeli yön yukarı görünüyor. Gram altında dolar kurunun ve altın onsun desteği sürüyor. 1710 TL desteğinin üzerinde kısa vadeli görünümün olumlu olduğunu söyleyebiliriz. 1767 TL seviyesi tarihi zirve yeni direnç olarak karşımıza çıkıyor.




İkon-ok
Back to Top