QNB Invest Odak

İrem Dışpınar 20 Aralık 2023 Çarşamba
TCMB’nin faiz kararı öncesinde BIST’te dalgalı seyir…

Moody's Türkiye için yayımladığı raporda Türkiye'de kurumsal kapasitede toparlanmanın zaman alacağını belirtti. Moody’s takvimde bulunmasına rağmen geçtiğimiz Cuma günü Türkiye ile değerlendirmesinde güncelleme gerçekleştirmemişti. Moody’s’ten beklentilerin karşılanmaması nedeniyle daha öncesinde alınan pozisyonlarda bu haftanın başında kar satışlarının geldiğini belirtelim. Buna paralel endeks 7700 desteğinin de altına geri çekildi. Endeks dünkü %0,8 düşüşün ardından bu hafta %3,4 oranında değer kaybına uğramış oldu. Böylece endeks düzeltme hareketi içerisinde bulunuyor. Yaşanan düşüşün ardından bugün BIST’te tepki alımlarının geldiğini görebiliriz. 7700’ün üzeri tepkinin ileri taşınması ve yükselişin 7800 ve 8000 dirençlerine devam etmesi açısından öne çıkıyor. 7600’ün aşağı kırılması halinde endekste geri çekilme devam edebileceğinden bu seviye trade amaçlı pozisyonlar için stop loss olarak izlenebilir. Endekste ve özellikle de hisselerde sert satış sonrasında volatil seyir görebiliriz. Bankacılık endeksinde 9020 destek, 9450 direnç konumunda. Yarınki TCMB’nin faiz kararı sonrasında BIST haftanın sonuna doğru dengelenme eğilimi gösterebilir. Son durumda %40 olan politika faiz oranının %42,50’ye yükseltilmesi bekleniyor. Son toplantı metninde; enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışlarında sınırlı bir iyileşmenin başladığını ifade eden TCMB, aylık enflasyonun ana eğiliminde düşüş gözlendiğini vurgulamıştı. TCMB, dezenflasyonun tesisi için gerekli parasal sıkılık düzeyine önemli ölçüde yaklaşıldığını değerlendirirken, bu kapsamda parasal sıkılaştırma hızının yavaşlatılacağı ve sıkılaştırma adımlarının kısa bir zaman diliminde tamamlanacağı mesajını verdi. Dolayısıyla da TCMB’nin parasal sıkılaştırma sürecini ne zaman sonlandıracağının sinyali aranacak. Yurtdışı gelişmelere baktığımızda; Fed’in gelecek yıl için politika faiz oranı beklentilerini aşağı revize etmesi ve üç faiz indirim öngörüsünde bulunmasının ardından Mart 2024’e yönelik faiz indirim beklentileri ağır basıyor. Ancak bazı Fed üyeleri Mart’ta faiz oranlarını düşürmeyi düşünmenin erken olduğunu belirtirken, para politikasında normalleşme beklentisinin Fed'in biraz önünde olduğu konusunda uyarıda bulunuyor. Fed’den sonra da ECB tarafında da benzer açıklamaların geldiğini görüyoruz. Bazı ECB yönetim konseyi üyeleri enflasyonun hedefe indiğine emin olana dek faizlerin %4'te kalması gerektiğini, 2024'te bir noktada faiz indirimlerinin başlayabileceğini, faiz indirim beklentilerinin fazla iyimser olduğunu ifade ediyor. Dolayısıyla Fed ve ECB‘nin para politikasının devamına yönelik verdiği mesajla piyasa oyuncularının iyimser beklentileri arasında ayrışma bulunuyor. Buna paralel ABD tahvilleri son ayların en düşük seviyelerinde hareket devam ederken, bölge borsaları güçlü görünüm sergiliyor. Dow Jones endeksi rekor tazelerken, S&P 500 endeksi tarihi zirvesine doğru hareket sergiliyor. Cuma günü ABD’de kişisel tüketim harcamaları enflasyonu (PCE) öne çıkıyor.



Fed’in faiz indirimine gelecek yıl işaret eden açıklamaları ile dolar küresel çapta güç kaybetme eğilimi gösteriyor. Diğer yandan ECB’nin ise faiz indirimine mesafeli olduklarına yönelik sinyal vermesi son dönemde de Euro’yu destekliyor. EUR/USD paritesi 1,09-1,10 bandında yukarı tepki gösteriyor. Önceki zirve 1,10-1,1020 bandına işaret ettiğinden bu aralık önemli direnç bölgesi olarak korunuyor. Parite bu bölgeyi aşma çabası gösterebilir. Direnç aralığının üzeri yükseliş eğiliminin devamı açısından öne çıkıyor. 1,09 desteğinin üzerinde kısa vadeli görünüm güçlü görünüyor. 1,08 ise sonraki destek seviyesidir. Dolar kuru, dolar endeksindeki geri çekilme ile 29,00’un altını test etse de, bu eğilim tekrardan terse döndü. Dolayısıyla da dolar kuru 29,00 seviyesinin üzerinde yukarı yönlü denemelerde bulunuyor. 29,10’un üzerinde 29,20 direnç olarak izlenebilir. 29,00 seviyesini ise artık destek olarak belirtebiliriz.

Petrol fiyatları kısa vadeli destek seviyelerinden gösterdiği tepki ile toparlanma eğilimine devam ediyor. Brent petrolde 76,00 dolar destek, 79,60 dolar ise direnç seviyesidir. ABD tahvil getirilerindeki düşüş altın ons fiyatlarına olumlu yansıyor. Buna paralel altın ons yeniden 2040 dolar direncinin üzerine yöneldi. 2050 dolar ilk planda direnç konumunda iken, bu seviyenin aşılması halinde kısa vadeli sıkışma yukarı tamamlanıyor olacak. Bu durumda 2075 dolar direncine doğru yükseliş gösterebilir. 2010 dolar desteğinin üzerinde ise kısa vadeli yön yukarı görünüyor. Gram altında dolar kurunun genel desteği sürüyor. Altın onstaki yukarı tepki ile birlikte 1900 TL direncinin üzerine yükseldi. Bu seviyenin üzerinde sıkışmanın yukarı tamamlanması ile görünüm güçleniyor. 1930 TL direncine doğru hareketlilik gösterebilir. 1900 TL’nin ise destek haline geldiğini belirtelim.




 
İkon-ok
İrem Dışpınar 19 Aralık 2023 Salı
Endekste 7800’ün üzeri yukarı tepki açısından öne çıkıyor…

Asgari Ücret Tespit Komisyonu yeni yılda geçerli olacak asgari ücret rakamını belirleme çalışmaları kapsamında ikinci kez bir araya geldi. Yapılan açıklamada herhangi bir rakamın telaffuz edilmediği belirtildi. BIST 100 Endeksi haftaya aşağı yönlü başlangıç yaptı. Kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s takvimde bulunmasına rağmen geçtiğimiz Cuma günü Türkiye ile değerlendirmesinde güncelleme gerçekleştirmemişti. Moody's, halihazırda Türkiye'nin kredi notunu yatırım yapılabilir seviyenin 6 kademe altı olan "B3" ve not görünümünü durağan olarak değerlendiriyor. Ülkelerin kredi notu ve not görünümleri için tarih verilmesi, kesin güncelleme yapılacağı anlamına gelmez iken, geçtiğimiz haftanın ikinci yarısında görünümde yukarı revizyona ve not artırımına yönelik beklentiler fiyatlanmaya başlanmıştı. Moody’s’ten beklentilerin karşılanmaması nedeniyle daha öncesinde alınan pozisyonlarda bu haftanın başında kar satışlarının geldiğini söyleyebiliriz. Buna paralel endeks günü 7800 desteğinin hafif altında %2,5 düşüşle tamamladı. Endekse 7800’ün aşılması yeniden tepki alımlarının gerçekleşmesi ve direnç seviyelerine doğru yönelim için öne çıkıyor. 8000 önemli direnç olarak korunuyor. 7700 ilk planda destek konumunda iken, bu seviye satış baskısının ileri taşınmaması açısından izlenebilir. 7700 desteğinin üzerinde mevcut trade pozisyonları korunabilir görüşündeyiz. Bankacılık endeksinde 9276 seviyesi destek, 9607 tarihi zirve ilk etapta direnç olarak takip edilebilir. Endekste ve özellikle de hisselerde sert satış sonrasında volatil seyir devam edebilir. Dengelenme eğilimi oluşana kadar temkinli olmakta yarar olduğunu düşünüyoruz. Dip oluşumu gerçekleşmeden trade amaçlı pozisyon fırsatlarının kısa vadeli olarak değerlendirilmesi olası riskin daha sınırlı olmasını sağlayabilir. Yurtdışı gelişmelerde ise; Fed Başkanı Powell, enflasyonun yavaşladığını ancak hala yüksek seyrettiğini, ek faiz artış ihtimalinin tamamen masadan kalkmadığını bunun yanı sıra faiz indiriminin zamanlamasının tartışıldığını belirtmişti. Buna paralel gelecek yıl için Fed’den faiz indirim beklentileri öne çekilirken, Mart 2024’e yönelik tahminlerin son dönemde arttığını belirtelim Ancak New York Fed Başkanı Williams, Fed’in gevşemesine ilişkin yaptığı değerlendirmede Mart’ta faiz oranlarını düşürmeyi düşünmenin erken olduğunu belirtti. Cleveland Fed Başkanı Mester piyasaların para politikasında gelecek sene normalleşme beklentisine dair Fed'in biraz önünde olduğu konusunda uyarıda bulundu. Dolayısıyla da Fed üyeleri ile piyasa oyuncuları arasında ayrışma bulunurken, piyasanın daha iyimser beklentiye sahip olduğunu söyleyebiliriz. Buna paralel ABD tahvilleri son ayların en düşük seviyelerinde hareket devam ederken, bölge borsaları güçlü görünüm sergiliyor. Cuma günü ABD’de kişisel gelirler, kişisel tüketim harcamaları/ kişisel tüketim harcamaları enflasyonu (PCE) öne çıkıyor. Özellikle de Fed’in gelecek yıl için faiz politikası kapsamında PCE piyasalar tarafından yakından takip edilecek.

Fed’in faiz indirimine gelecek yıl işaret eden açıklamaları ile dolar küresel çapta güç kaybetme eğilimi gösteriyor. Diğer yandan ECB’nin ise faiz indirimine mesafeli olduklarına yönelik sinyal vermesi son dönemde de Euro’yu destekliyor.  EUR/USD paritesi 1,09-1,10 bandında yukarı tepki gösteriyor. Önceki zirve 1,10-1,1020 bandına işaret ettiğinden bu aralık direnç bölgesi olarak korunuyor. 1,09’un altında 1,08 destek olarak takip edilebilir. TL dolar karşısında gelişmekte olan ülke para birimlerine paralel hafif toparlanırken, dolar kuru 29,00 seviyesinin altını test etti. Ancak doların küresel çapta güç kaybetmesinin etkisi kısa vadeli kaldı. Dolayısıyla da dolar kuru 29,00 seviyesinin üzerinde yukarı yönlü denemelerde bulunuyor. 29,00’un üzerinde 29,10 ve 29,20 dirençler olarak izlenebilir. 28,90 ve 28,80 destek seviyeleridir.

Petrol fiyatları kısa vadeli destek seviyelerinden gösterdiği tepki ile toparlanma eğilimi gösteriyor. Brent petrolde 76,00 dolar destek, 79,10 dolar ise direnç seviyesidir. ABD tahvil getirilerindeki düşüş altın ons fiyatlarına olumlu yansıyor. Altın onsta 2010 dolar ilk planda destek konumunda iken, bu seviyenin üzerinde kısa vadeli yön yukarı görünüyor. 2040 ve 2050 dolar dirençler olarak korunuyor. Gram altında dolar kurunun genel desteği sürüyor. 1900 TL direncinin üzeri tepkinin devamı adına izlenebilir. 1840 TL desteğinin üzerinde kısa vadeli görünümün olumlu olduğunu söyleyebiliriz.


İkon-ok
İrem Dışpınar 18 Aralık 2023 Pazartesi
Moody’s’in değerlendirmede bulunmaması volatiliteye neden olabilir…

Moody's'ten yapılan açıklamada, takvimde hakkında değerlendirmede bulunulması için 15 Aralık tarihi verilen Türkiye için güncelleme yapılmadığı bildirildi. Moody's, halihazırda Türkiye'nin kredi notunu "B3" ve not görünümünü durağan olarak değerlendiriyor. Ülkelerin kredi notu ve not görünümleri için tarih verilmesi, kesin güncelleme yapılacağı anlamına gelmez iken, geçtiğimiz haftanın sonuna doğru görünümde yukarı revizyona ve not artırımına yönelik beklentiler fiyatlanmaya başlanmıştı. BIST 100 Endeksi geçtiğimiz haftanın başından itibaren sert satış baskısı altında kalırken önemli desteklerinin altına geri çekilmişti. Endeks 7500 desteğine doğru alçalan trendde görünüm sergiledi. Yaşanan satış baskısının ardından endeks küresel çaptaki olumlu havanın etkisiyle toparlanma eğilimi içerisine girdi. BIST 100 özellikle de bankacılık endeksinin desteği ile yeniden 8000 direncine yöneldi. TR CDS ise Şubat 2021’den bu yana en düşüğüne gerilerken, Moody’s’in değerlendirmesine yönelik olumlu beklentiler ile BIST’te alımların ileri taşındığını söyleyebiliriz. 7800’ün üzeri ile alçalan kanalı yukarı tamamlayan endekste kısa vadeli görünüm olumlu hale gelmişti. Cuma günü ise endeks günü %2,3 yükselişle tamamladı. Ancak Moody’s’ten beklentilerin karşılanmaması nedeniyle daha öncesinde alınan pozisyonlarda haftanın başında kar satışlarının geldiğini görebiliriz. Buna paralel bugün BIST’te aşağı yönlü hareketler görebiliriz. Olası geri çekilmelerde 7800 destek konumunda; bu seviyenin üzerinde kısa vadeli yön yukarı kalmaya devam edecek. 7700 desteğinin üzerinde mevcut trade pozisyonları korunabilir görüşündeyiz. 8000 hedef direncine ulaşan endekste bu seviyenin üzeri yükselişin devamı adına izlenebilir. Bu durumda 8100 ve 8200 sonraki dirençler olarak izlenebilir. Bankacılık endeksinde 9276 seviyesi destek, 9607 tarihi zirve ilk etapta direnç olarak izlenebilir. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek orta vadeli programın, ülkemize yönelik yatırım iştahının canlanmasına ve uluslararası yatırımların artmasına önemli katkılarda bulunacağını belirtti. Fed Başkanı Powell, enflasyonun yavaşladığını ancak hala yüksek seyrettiğini, ek faiz artış ihtimalinin tamamen masadan kalkmadığını bunun yanı sıra faiz indiriminin zamanlamasının tartışıldığını belirtmişti. Fed’in kararındaki verdiği mesajlar ile küresel risk iştahı korunurken, bölge borsaları da güçlü seyir izliyor. Ancak New York Fed Başkanı Williams, Fed gevşemesine ilişkin yaptığı değerlendirmede Mart’ta faiz oranlarını düşürmeyi düşünmenin erken olduğunu belirtti. Haftanın gündeminde; yarın Euro Bölgesi’nde enflasyon oranı, Perşembe günü ABD’de 3Ç nihai büyüme verisi açıklanacak. TCMB’nin faiz kararı önemli olacak. Son durumda %40 olan politika faiz oranının %42,50’ye yükseltilmesi bekleniyor. Cuma günü ise ABD’de kişisel gelirler, kişisel tüketim harcamaları/ kişisel tüketim harcamaları enflasyonu (PCE) öne çıkıyor. Özellikle de Fed’in gelecek yıl için faiz politikası kapsamında PCE yakından takip edilecek.


Fed’in faiz indirimine gelecek yıl işaret eden açıklamaları ile dolar küresel çapta güç kaybına uğradı. EUR/USD paritesi 1,08 direncini yukarı kırarken, 1,09 direncine yönelmişti. Diğer yandan ECB’ ise faiz indirimine mesafeli olduklarına yönelik sinyal vermesi ile 1,10 direncine yükseldi. Ancak bir önceki zirve 1,10-1,1020 bandına işaret ettiğinden hızlı yükseliş sonrasında ilk etapta direnç ile karşılaşması olağan görünüyor. Bu aralık direnç bölgesi olarak korunuyor. 1,09’un altında 1,08 destek olarak takip edilebilir. TL dolar karşısında gelişmekte olan ülke para birimlerine paralel hafif toparlanırken, dolar kuru 29,00 seviyesinin altını test etti. Ancak doların küresel çapta güç kaybetmesinin etkisi kısa vadeli kaldı. Dolayısıyla da dolar kuru 29,00 seviyesinin üzerinde yukarı yönlü denemelerde bulunuyor. 29,00’un üzerinde 29,10 ve 29,20 dirençler olarak izlenebilir. 28,90 ve 28,80 destek seviyeleridir.

Petrol fiyatları toparlanma çabasında direnç seviyelerine doğru yükselişte güç kaybına uğradı. Brent petrolde 74,60 dolar destek, 77,50 dolar ise direnç seviyesidir. Altın ons fiyatları ABD tahvil getirilerindeki düşüş ile 2000 dolar direncini yukarı kırmıştı. Altın ons dolardaki güç kaybının ileri taşınması ile 2040 dolar direncinin de üzerini test etti. 2010 dolar ilk planda destek konumunda iken, bu seviyenin üzerinde kısa vadeli yön yukarı görünüyor, 2040 ve 2050 dolar dirençler olarak korunuyor. Gram altın, altın onstaki yukarı yönlü hareket ile güçlendi. Dolar kurunun genel desteği sürüyor. 1900 TL direncinin üzeri tepkinin devamı adına izlenebilir. 1840 TL desteğinin üzerinde kısa vadeli görünümün olumlu olduğunu söyleyebiliriz.


İkon-ok
İrem Dışpınar 15 Aralık 2023 Cuma
Moody’s’in kararı bekleniyor; endekste kısa vadeli görünüm güçlenebilir…

ECB 3 temel politika faizi olan; refinansman faizini %4,50'de, mevduat faizini %4'de, marjinal fonlama faizini %4,75 sabit bıraktı. ECB karar metninde; bilançoda normalleşmenin ilerletilmesine karar verildiği ifade edilerek, 1,7 trilyon euroluk varlık alım programının yeniden yatırıma yönlendirmenin 2024 sonundan sonra devam etmeyeceği bildirildi. ECB Başkanı Lagarde; enflasyonun son dönemde aşağı gelmiş olsa da kısa vadede bir miktar yukarı gidebileceğini, daha önceki faiz artışlarının etkilerini göstermeye devam edeceğini ve verilere bağlı kalarak sıkılaşmanın seviyesini/vadesini belirleyeceklerinin mesajını verdi. Lagarde ayrıca faiz indirimini konuşmadıklarını ifade etti. Çarşamba akşamı Fed Başkanı Powell, enflasyonun yavaşladığını ancak hala yüksek seyrettiğini, ek faiz artış ihtimalinin tamamen masadan kalkmadığını bunun yanı sıra faiz indiriminin zamanlamasının tartışıldığını belirtmişti. Fed’in kararındaki verdiği mesajlar ile küresel risk iştahı korunurken, bölge borsaları da güçlü seyir izliyor. BIST 100 ise bu haftanın başından itibaren sert satış baskısı altında kalırken önemli desteklerinin altına geri çekilmişti. Endeks 7500 desteğine doğru alçalan trendde görünüm sergiledi. Yaşanan satış baskısının ardından endeks küresel çaptaki olumlu havanın etkisiyle toparlanma eğilimi içerisine girdi. BIST 100 özellikle de bankacılık endeksinin desteği ile yeniden 7600 ve 7700 dirençlerinin üzerine yükseldi. Bankacılık endeksi %5,4 yükselişle, BIST 100’de %3,8 oranıdnaki artışa öncülük etti. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in yatırımcı toplantısı kapsamında İspanya’da temaslarda bulunduğunu belirtelim. TCMB’nin verilerine göre 8 Aralık haftasında yabancıların tahvilde net alımı 891 milyon dolar olarak gerçekleşti. Hissede net yabancı alımı ise aynı dönemde 562 milyon dolar oldu. Böylelikle haftalık portföy girişi yaklaşık 1,5 milyar dolarla Temmuz 2017'den bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. Haftalık tahvil girişi Ağustos 2017'den bu yana en hızlı girişe işaret ederken, hisse senetlerinde de Kasım 2020'den bu yana en yoğun giriş yaşandı. Moody’s’in bu akşam mevcut durumda durağan olan kredi not görünümünü pozitife revize etmesi bekleniyor. Hatta kuruluştan kredi notunda da artırım beklentilerinin mevcut olduğunu belirtelim. Moody's seçimlerden sonra geleneksel ekonomi politikalarına dönüşün faydalarının görülmeye başlanacağını, buna bağlı kalması halinde Türkiye'nin kredi notunun da yükselebileceği sinyalini vermişti. Buna paralel bugün de BIST’te beklentilere yönelik olumlu fiyatlama devam edebilir. TR CDS ise Şubat 2021’den bu yana en düşüğüne geriledi. BIST’te Moody’s’in değerlendirmesine yönelik olumlu beklentiler ile bugün de alımların ileri taşındığını ve endekste görünümün güçlendiğini görebiliriz. 7800’ün üzerinde alçalan kanalın yukarı tamamlanması ile endeks 8000 direncine doğru yönelebilir. 78000’in üzerinde trade fırsatları değerlendirilebilir. Bankacılık endeksinde 9351 tarihi zirve ilk etapta direnç olarak izlenebilir.

Fed’in faiz indirimine gelecek yıl işaret eden açıklamaları ile dolar küresel çapta güç kaybına uğradı. EUR/USD paritesi 1,08 direncini yukarı kırarken, 1,09 direncine yönelmişti. Diğer yandan ECB’ ise faiz indirimine mesafeli olduklarına yönelik sinyal vermesi ile 1,10 direncine yükseldi. Buna paralel paritede kısa vadeli görünüm güçlü. Ancak paritede bir önceki zirve 1,10-1,1020 bandına işaret ediyor. Dolayısıyla ilk etapta paritenin bu bantta güç kaybettiğini görebiliriz. Bu aralığın kalıcı olarak aşılması yükselişin 1,1070 direncine devamı için öne çıkıyor. 1,09 ve devamında ise 1,08 destek seviyeleri olarak takip edilebilir. TL dolar karşısında gelişmekte olan ülke para birimlerine paralel hafif toparlandı. Dolar endeksindeki düşüş bu durumda etkili oldu. Buna paralel dolar kuru 29,00 seviyesinin altını test etti. Doların küresel çapta güç kaybetmesinin etkisi kısa vadeli kalabilir. Dolayısıyla dolar kuru önümüzdeki günlerde yeniden 29,00 seviyesinin üzerine yukarı yönlü denemelerde bulunabilir. Olası bu durumda 29,10 sonraki destek seviyesidir. 28,90 ve 28,80 ise destekler olarak izlenebilir.

Petrol fiyatları kısa vadeli dip seviyelerden yukarı tepki gösterdi. Brent petrolde 74,60 dolar destek, 77,50 dolar ise direnç seviyesidir. Altın ons fiyatları ABD tahvil getirilerindeki düşüş ile 2000 dolar direncini yukarı kırmıştı. Altın ons dolardaki güç kaybının ileri taşınması ile 2040 dolar direncinin de üzerini test etti. 2010 dolar ilk planda destek konumunda iken, bu seviyenin üzerinde kısa vadeli yön yukarı görünüyor, buna paralel 2040 ve 2050 dolar dirençlerine doğru yönelim gösterebilir. Gram altın, altın onstaki yukarı yönlü hareket ile güçlendi. Dolar kurunun genel desteği sürüyor. 1900 TL direncine doğru hareketlilik gösterebilir. 1840 TL desteğinin üzerinde kısa vadeli görünümün olumlu olduğunu söyleyebiliriz.

İkon-ok
QNB Araştırma 14 Aralık 2023 Perşembe
İrem Dışpınar 14 Aralık 2023 Perşembe
Fed’in faiz kararı sonrası piyasalar olumlu…

Fed beklentilere paralel politika faizini 22 yılın zirvesinde %5,25-%5,50 bandında sabit bıraktı. Böylece Fed üst üste üç toplantıda faizi değiştirmemiş oldu. Fed 2024’te 3 faiz indirimi ile toplamda 75 baz puan gevşeme öngördü. 2023 büyüme tahmini %2,1’den %2,6’ya, 2024 için %1,5’ten %1,4’e revize edildi. Fed, federal fon oranına ilişkin tahminini bu yıl sonu için %5,6'dan %5,4'e, 2024 yılı için %5,1'den %4,6'ya, 2025 yılı için %3,9'dan %3,6'ya indirdi. 2023 enflasyon beklentisini %3,3’ten %2,8’e, 2024 beklentisini %2,5’ten %2,4’e düşürdü. Fed Başkanı Powell enflasyonun yavaşladığını ancak hala yüksek seyrettiğini, ek faiz artış ihtimalinin tamamen masadan kalkmadığını belirtti. Powell temkinli duruşlarının devam edeceğini, gerekli olması halinde daha fazla sıkılaştırma olabileceğini, sıkılaştırma döngüsünde politika faizinin muhtemelen zirvede veya zirveye yakın olduğunu açıkladı. Diğer yandan faiz indiriminin zamanlamasının tartışıldığına yönelik de sinyal verdi. Powell’ın faiz indirimine yönelik açıklaması ile küresel risk iştahı artarken, ABD borsaları ortalama %1,4 oranında yükselişle günü tamamladı. Bugün ayrıca BoE ve ECB’nin faizlerde değişikliğe gitmesi beklenmiyor. Bu kapsamda BoE politika faiz oranını %5,25, ECB ise %4,50 seviyesinde sabit bırakabilir. ECB Başkanı Lagarde artık sıkılaştırmaya ara verip etkisini değerlendirebilecekleri noktada olduklarını, enflasyon ile mücadelenin bitmediğini, açıklanan verileri gözlemlemeye devam ettiklerini belirtmişti. BIST 100 Endeksi önemli destek seviyelerinin altına geri çekilirken, alçalan kanalda zayıf seyir izledi. Endeks 7700 ve 7600 desteklerini de aşağı kırarken, 7500’e doğru geri çekildi. Buna paralel günü %2,8 düşüşle tamamladı. Fed’in toplantı kararı sonrasında piyasalardaki olumlu havanın etkisiyle endekste bugün tepki alımları gelebilir. 7600 ve 7700 artık dirençler olarak izlenebilir. Endekste 7500 desteğinin korunması kısa vadeli dip oluşumu için önemli. Aksi halde bu seviyenin de aşağı kırılması halinde endekste geri çekilme devam edebilir. 7500 trade amaçlı pozisyonlar için stop loss olarak takip edilebilir. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yurtdışındaki yatırımcı toplantılarını AB Dönem Başkanı İspanya ile sürdürecek. Mehmet Şimşek ve TCMB Başkanı Gaye Erkan, bugün ve yarın düzenlenecek yatırımcı toplantıları ve konferansına katılacak. Şimşek, toplam cirosu 600 milyar euroyu aşan 80’in üzerinde İspanya merkezli küresel şirketin üst düzey yöneticisiyle buluşacak. Yarın ise uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s’in Türkiye’nin kredi not ve görünümüne dair değerlendirmesi bulunuyor. Mevcut durumda durağan olan kredi not görünümünü pozitife revize etmesi bekleniyor. Hatta kuruluştan kredi notunda da artırım beklentilerinin mevcut olduğunu belirtelim. Buna paralel artık BIST tarafında Fed kaynaklı artan risk iştahının yanı sıra Moody’s’e ilişkin de beklentiler fiyatlanmaya başlanabilir. Endeksin kısa vadeli dip seviyelerden olumlu tepki gösterebilir.



Fed’in faiz indirimine gelecek yıl işaret eden açıklamaları ile dolar küresel çapta güç kaybına uğradı. EUR/USD paritesi 1,08 direncini yukarı kırarken, 1,09 direncine yöneldi. Buna paralel paritede kısa vadeli görünüm güçlendi. 1,09’un üzerine yönelim yükselişin 1,10 direncine devamı için izlenebilir. 1,08 ise artık destek seviyesi konumunda. TL dolar karşısında gelişmekte olan ülke para birimlerine paralel hafif toparlandı. Dolar endeksindeki düşüş bu durumda etkili oldu. Buna paralel dolar kuru 29,00 seviyesinin altını test etti. Doların küresel çapta güç kaybetmesinin etkisi kısa vadeli kalabilir. Dolayısıyla dolar kuru önümüzdeki günlerde yeniden 29,00 seviyesinin üzerine yukarı yönlü denemelerde bulunabilir. Olası bu durumda 29,10 sonraki destek seviyesidir. 28,90 ve 28,80 ise destekler olarak izlenebilir.


Petrol fiyatları destek seviyelerinin altına yönelim ile zayıf seyir izliyor. Brent petrolde 73,00 dolar destek, 75,00 dolar ise direnç seviyesidir. Altın ons fiyatları ABD tahvil getirilerindeki düşüş ile 2000 dolar direncini yukarı kırdı. Buna paralel düzeltme hareketi geride kalırken, kısa vadeli görünüm güçlendi. 2010 dolar ilk planda destek konumunda iken, bu seviyenin üzerinde kısa vadeli yön yukarı görünüyor, buna paralel 2040 dolar direncine doğru yönelim gösterebilir. 2000 dolar ise ana destek seviyesi haline geldi. Gram altın, altın onstaki yukarı yönlü hareket ile toparlandı. Dolar kurunun genel desteği sürüyor. 1900 TL direncine doğru hareketlilik gösterebilir. 1840 TL desteğinin üzerinde kısa vadeli görünümün olumlu olduğunu söyleyebiliriz.

 
İkon-ok
İrem Dışpınar 13 Aralık 2023 Çarşamba
Fed’in faiz kararı odakta olacak…

ABD’de Kasım ayı enflasyon verileri beklentilere paralel açıklandı; yıllık manşet enflasyon %3,2’den %3,1’e gerilerken, çekirdek enflasyon %4 seviyesinde sabit kaldı. Fed’in faiz kararı küresel piyasaların odağında olacak. Fed’in politika faiz aralığını 22 yılın zirvesinde geçtiğimiz son birkaç toplantıda olduğu gibi %5,25-%5,50’de sabit bırakması bekleniyor. Fed Başkanı Powell konuşma gerçekleştirecek iken, üç ayda bir yayımlanan ekonomik projeksiyonlar ve üyelerin gelecekteki politika faizi beklentisini gösteren nokta grafik takip edilecek. Hatırlanacağı üzere; son aylarda enflasyon ve bazı ekonomik verilerin zayıflama göstermesi piyasa oyuncuları arasında faiz indirimine yönelik iyimser fiyatlamaya neden olmuştu. Fed ise daha temkinli tutum sergilerken, bu dönemde Fed’in duruşu ile piyasa fiyatlaması arasında biraz farklılık söz konusu idi. Son durumda Fed politika faizi vadeli kontratlarının Fed'in Mayıs 2024'te faiz indirimlerine başlamasını fiyatladığını belirtelim. Powell’ın son dönemde açıklanan verilere ilişkin yapacağı değerlendirme ve gelecek yıl için faiz indirimine ne kadar yakın oldukları önemli olacak. Para politikasının devamına yönelik vereceği sinyaller yakından takip edilecek. Eğer Fed temkinli duruşunu korursa ve faiz indirimine yönelik mesafeli olduklarına yönelik sinyal verirse; enflasyonu %2 hedefine düşürecek kadar kısıtlayıcı bir para politikası duruşunu sağlamaya kararlı olduklarını ancak buna ulaştıklarından henüz emin olmadıkları yönünde mesaj verebilir. Powell, ilave para politikası sıkılaştırmasının kapsamı ve politikanın ne kadar süreyle kısıtlayıcı kalacağı konusunda ise gelen verilere bağlı olarak karar alacakları yönünde açıklama yapabilir. Fed’in bu toplantıda faizde değişikliğe gitmesi beklenmediğinden piyasalar Fed’in asıl gelecek yıl para politikasını niyetini anlamaya çalışacak. BIST 100 Endeksi ise dalgalı seyrine devam ediyor. Endeks Pazartesi günü %2,3’lük düşüşün ardından dün de günün ilk yarısında aşağı yönlü eğilim sergiledi. Endeks 7700 desteğinin altını test etmesinin sonrasında gelen tepki alımları ile yeniden bu seviyenin üzerine yükselirken, 7800 direncine yöneldi. Bankacılık endeksindeki %4,3’lük yükseliş endeksin yukarı yönlü hareketlerine öncülük etti. Endekste 7800 direnç olarak korunuyor. Bu seviyenin üzeri endekste tepki alımlarının gerçekleşmesi, 8000 direncine yönelim açısından takip edilebilir. 7700 ise ilk planda destek olarak izlenebilir; bu desteğin altına yönelim halinde endekste aşağı yönlü seyrin devam etme olasılığı bulunuyor. 7800 direncinin üzerinde trade amaçlı pozisyonlar artırılabilir ve 7600 stop loss olarak izlenebilir görüşündeyiz. Cuma günü kredi derecelendirme kuruluşu Moodys’in Türkiye’nin kredi not ve görünümüne dair değerlendirmesi bulunuyor. Mevcut durumda durağan olan kredi not görünümünü pozitife revize etmesi bekleniyor. Moody’s’e dair olumlu beklentiler haftanın geri kalanında BIST’e pozitif yansıyabilir.

EUR/USD paritesi 1,07-1,08 bandının üst tarafını test etti. Paritede kısa vadeli alçalan kanalda zayıf seyir korunuyor. Bu akşam Fed önümüzdeki yıl için faiz indirim yanlısı tutum sergilerse dolar küresel çapta güç kaybedebilir. Bu durumda parite 1,08’in üzerinde 1,09 direncine doğru hareketlilik gösterebilir. Fed’in sıkı para politikasında temkinli duruşunu koruması ise paritede aşağı yönlü hareketlere neden olabilir. Olası bu durumda 1,07 ilk planda destek seviyesidir. Dolar kuru 29,00 seviyesinin üzerinde yükseliş denemelerine devam ediyor. Bu seviyenin üzerinde kalıcı olup olmayacağı önemli olacak. 29,10 sonraki direnç seviyesidir. 28,90 ve 28,80 seviyeleri destekler olarak izlenebilir.


Petrol fiyatları yukarı tepki çabasında yeniden baskı altında kaldı. Brent petrolde 73,00 dolar destek, 75,00 dolar ise direnç seviyesidir. Altın ons fiyatları 2000 dolar direncinin altındaki hareket devam ediyor. Altın onsta kısa vadeli düzeltme hareketi sürüyor. Fed kararı sonrasında doların zayıflaması halinde altın ons 2000 dolar ve üzerine yönelim gösterebilir. 2015 dolar sonraki direnç konumunda. 1980 doların altında 1970 ve 1960 destek seviyeleri olarak izlenebilir. Gram altında dolar kurunun desteği sürüyor. 1900 TL ana direnç olarak korunuyor. 1840 TL desteği ise kısa vadeli görünümü takip edilebilir.

 

 
İkon-ok
Back to Top