Önerilen Sonuçlar()
Mobil Uygulamayı İndir
QNB Invest
© 2018 QNB Invest A.Ş.
BIST 100 Endeksi’nde dalgalı seyir devam ediyor. Endeks tepki alımları ile 8900 direncine doğru yönelse de yeniden kâr satışları ile karşılaştı ve 8800 desteğinin altına geri çekildi. Endeks günü %1,3 oranında düşüşle tamamladı. Böylece endekste kısa vadeli alçalan trendde düzeltme hareketi devam ediyor. Endekste ilk etapta 8700 desteğinin üzerinde kalınması geri çekilmenin ileri taşınmaması ve kısa vadeli dip oluşumu için öne çıkıyor. Bu seviyenin üzerinde 8800 ve 8900 seviyeleri direnç olarak izlenebilir. Kısa vadeli görünümün güçlenmesi için aşılması gereken direnç seviyesi 8900’e işaret ediyor. 8700’ün altına yönelim halinde ise 8560 destek olarak takip edilebilir. Kısa vadeli teknik göstergelerin aşırı satım bölgesine gerilediğini belirtelim. Dolayısıyla endekste 8700 desteğinin üzerinde tepki alımlarının gelmesi kısa vadeli toparlanmanın gerçekleşmesi için öne çıkıyor. Bankacılık endeksinde ise 9160 destek, 9440 direnç olarak izlenebilir. TCMB sıkı para politikası duruşunu destekleyici ilave sıkılaşma adımları kapsamında, kredi büyümesine dayalı zorunlu karşılık tesis edilecek. Buna göre, TCMB belirlenen kredilerin aylık %2 büyüme oranını aşan kısmı için TL cinsinden zorunlu karşılık 1 yıl süreyle bloke olarak tutulacak. Fed Başkanı Powell dünkü komite yarıyıl sunumunda; enflasyonla mücadeleyi kazandıklarına ikna olana kadar faizleri düşürmek için acele etmeyeceklerini yineledi. Powell; politika faizinin sıkılaştırma döngüsü için muhtemelen zirvede olduğunu belirtirken, ekonominin genel olarak beklendiği gibi gelişirse bu yılın bir noktasında faizi düşürmeye başlamanın uygun olacağını ifade etti. Ancak ekonomik görünümün belirsiz olduğunu ve %2'lik enflasyon hedefine doğru ilerlemenin devam edeceğinin garanti olmadığının mesajını verdi. Powell’ın konuşması sonrasında ABD borsaları günü yükselişle tamamladı. Bugünkü yarıyı sunumu da benzer ifadeler içerebilir. ABD’de ADP özel sektör istihdamı 150 bin olan beklentilerin hafif altında 140 bin kişi arttı. ECB’nin bugünkü toplantısında da faizlerde bir değişikliğe gitmesi beklenmiyor. ECB önceki toplantısında 3 temel politika faizi olan; refinansman faizini %4,50'de, mevduat faizini %4'de, marjinal fonlama faizini %4,75 sabit bırakmıştı. ECB Başkanı Lagarde, yaz dönemi itibariyle faiz indirimine gidilmesinin muhtemel olduğu ve piyasalarda faiz indirim beklentilerinin aşırı iyimser tarafta bulunduğu konusunda açıklamada bulunmuştu. Lagarde’ın faiz indirimine yönelik vereceği mesajlar öne çıkacak. Yarın ABD’de tarım dışı ve diğer istihdam verilerinin seyri faiz indirim beklentileri üzerinde etkili olacaktır. Yarın kredi derecelendirme kuruluşu Fitch’in Türkiye’nin kredi notuna dair değerlendirmesini açıklaması bekleniyor. Fitch halihazırda Türkiye'nin kredi notunu yatırım yapılabilir seviyenin 4 kademe altı olan “B”, not görünümünü ise durağan olarak değerlendiriyor. Kuruluş en son kredi not görünümü Eylül 2023’te negatiften durağana yükseltmişti.
EUR/USD paritesi Fed Başkanı Powell’ın açıklamaları sonrasında 1,08-1,09 bandının hafif üzerine yükseldi. Sıkışma hareketinin üzerine yönelim ile paritede kısa vadeli görünüm güçlendi. 1,09’un üzerinde kalması yükselişin 1,10 direncine devam etmesi açısından öne çıkıyor. 1,08 ise ana destek olarak izlenebilir. Bu seviyenin üzerinde kısa vadeli görünümün olumlu olduğunu belirtelim. ECB Başkanı Lagarde ve Fed Başkanı Powell’ın açıklamaları hareketliliğe neden olacaktır. Dolar kuru direnç seviyelerinin üzerine yükseliş gösteriyor. Dolar kuru yukarı yönlü baskı ile 31,80 seviyesinin de üzerine yöneldi. 31,90 ve 32,00 dirençler, 31,60 ve 31,50 ise seviyeleri destek olarak izlenebilir.
Petrol fiyatları kısa vadeli destek seviyelerinden yukarı tepki gösteriyor. Brent petrolde 79,30 dolar destek, 84,50 dolar ise direnç seviyesidir. Sert yükseliş sergileyen altın ons fiyatlarında görünüm güçlü. Sırasıyla 2100 ve 2120 dolar dirençlerinin üzerine yönelen altın ons, kısa vadeli yükselen trend içerisinde hareket ediyor. Altın onsta bu seviyeler destek haline geldi. 2145 dolar olan önceki tarihi zirve seviyesinin üzerini test etti. 2152 dolar olan yeni tarihi zirve seviyesinin aşılması yükselişin devamı için öne çıkıyor. 2100 dolar desteğinin üzerinde kısa vadeli yön yukarı kalmaya devam edecek. Gram altında, dolar kurunun genel desteği sürüyor. Altın onsun da yükseliş göstermesi gram altının diğer taraftan yükselmesini sağlıyor. Gram altın kısa vadeli yükselen trendde hareket ederken, 2200 TL seviyesi ile rekor tazeledi. 2200 TL olan tarihi zirve seviyesi direnç haline geldi. 2140 TL desteğinin üzerinde görünümün olumlu olduğunu belirtelim.
TÜİK verilerine göre içeride enflasyon oranı Şubat’ta aylık %4,5 ile %3,7 olan beklentilerin üzerinde açıklandı. Buna paralel yıllık enflasyon %64,86’dan %67,07 seviyesine yükseldi. Böylece yıllık enflasyon 15 ayın zirvesine ulaştı. Çekirdek enflasyon %70,48'den %72,89'a yükseldi. Yıllık bazda artışın en yüksek olduğu ana grup %94,78 ile lokanta ve oteller oldu. Bu grubu %91,84 ile eğitim, %81,25 ile sağlık izledi. Ocak ayında enflasyon asgari ücret artışları ve vergi ayarlamalarının da etkisiyle aylık bazda %6,70 ile 5 ayın en yüksek seviyesine yönelmişti. TCMB, aylık enflasyonda Ocak ve Mayıs’ta para politikasının etki alanı dışında kalan unsurlara bağlı olarak geçici yükselişler olacağını belirtmişti. TCMB’nin Mayıs ayında yıllık enflasyonun %70 ile tepe seviyeye ulaşması yönünde tahmini bulunuyor. TCMB, ikinci yarıda parasal sıkılaştırmanın birikimli etkilerinin de devreye girmesiyle güçlü ve sürekli bir dezenflasyon sürecinin başlayacağını öngörmektedir. BIST 100 Endeksi’nde geçtiğimiz hafta test edilmesinin ardından 9450 olan tarihi zirveden başlayan düzeltme hareketi devam ediyor. Endeks dün 9100’ün üzerine yönelmesine rağmen gün içerisinde gelen satışların etkisiyle 9060 ve 9000 desteklerini aşağı kırdı. Endeks devamında ise 8900 civarına geri çekildi ve günü %2,1 oranında düşüşle tamamladı. Endekste destek seviyelerinin altına geri çekilme sonrasında kısa vadeli görünüm zayıfladı. Endekste ilk etapta 8900 desteğinin üzerinde kalınması tepki alımlarının gelmesi ve dip oluşumu için öne çıkıyor. Bu seviyenin üzerinde 9000 ve 9060 seviyeleri direnç olarak izlenebilir. Kısa vadeli görünümün güçlenmesi dönmesi için aşılması gereken direnç seviyesi 9060’a işaret ediyor. 8900’ün altına yönelim halinde ise 8800 sonraki destek olarak takip edilebilir. 9000 direncinin altında trade amaçlı yeni alım konusunda temkinli olmakta fayda bulunuyor. Bankacılık endeksinde ise 9340 destek, 9645 direnç haline geldi. Yarın ve Perşembe günü Fed Başkanı Powell’ın yarıyıl sunumları küresel piyasaların takibinde olacak. Fed üyeleri enflasyonun sürdürülebilir biçimde %2’lik hedefe ilerlediğine emin olmadan faiz indiriminin uygun olmayacağı şeklinde açıklamalarda bulunuyor. Dolayısıyla da üyelerin ardından piyasalar başkanın yapacağı açıklamalara odaklanacak. Perşembe günü toplantı kararında ECB’den bir değişiklik beklenmiyor. Cuma günü ise ABD’de tarım dışı ve diğer istihdam verilerinin seyri faiz indirim beklentileri üzerinde etkili olacaktır. Cuma günü Fitch’in Türkiye’nin kredi notuna dair değerlendirmesini açıklaması bekleniyor. Fitch halihazırda Türkiye'nin kredi notunu yatırım yapılabilir seviyenin 4 kademe altı olan “B”, not görünümünü ise durağan olarak değerlendiriyor. Kuruluş en son görünümü negatiften durağana yükseltmişti. Fitch’ten olumlu beklentiler haftanın devamında BIST’in performansına olumlu yansıyabilir.
EUR/USD paritesi 1,08-1,09 bandını korumaya devam ediyor. Parite bu aralık içerisinde sakin bir seyir izliyor. 1,08 desteğinin üzerinde kaldığı sürece tepki yükselişleri ileri taşınabilir. Bu durumda 1,09 ilk planda direnç seviyesidir. 1,09’un üzeri ise kısa vadeli yükselen trendin devam etmesi ve 1,10 direncine yönelim açısından takip edilebilir. 1,08’in altında ise 1,07 ana destek konumunda. Fed Başkanı Powell’ın bu haftaki konuşmalarında vereceği mesajlar etkili olacaktır. Dolar kuru direnç seviyelerinin üzerine yükseliş gösteriyor. Dolar kuru yukarı yönlü baskı ile 31,60 seviyesinin de üzerine yöneldi. 31,60’ın üzerinde 31,70 ve 31,80 dirençler, 31,40 ve 31,30 ise seviyeleri destek olarak izlenebilir.
Petrol fiyatları kısa vadeli bant hareketinin üzerine yönelim sonrasında hafif geri çekildi. Brent petrolde 79,30 dolar destek, 84,50 dolar ise direnç seviyesidir. Altın ons fiyatları PCE verileri sonrasında yukarı tepki gösteriyor. Sert yükseliş sergileyen altın ons fiyatlarında görünüm güçlü. Sırasıyla 2080, 2090 ve 2100 dolar dirençlerinin üzerine yönelen altın ons kısa vadeli yükselen trend içerisinde hareket ediyor. Altın onsta bu seviyeler destek haline geldi. 2080 dolar desteğinin üzerinde kısa vadeli yön yukarı kalmaya devam edecek. 2120 doların aşılması halinde ise 2145 dolar olan tarihi zirve seviyesine doğru yükseliş gösterebilir. Gram altında, dolar kurunun genel desteği sürüyor. Altın onsun da yukarı tepki göstermesi de gram altının diğer taraftan yükselmesini sağladı. Gram altın kısa vadeli yükselen trendde hareket ederken, 2150 TL seviyesi ile rekor tazeledi. 2150 TL olan tarihi zirve seviyesi direnç haline geldi. 2100 TL desteğinin üzerinde görünümün olumlu olduğunu belirtelim.
BIST 100 Endeksi geçtiğimiz hafta 9400 direncini aşma çabası gösterirken, 9450 seviyesini test ederek rekor tazelemişti. Endeks tarihi zirve seviyesinde kâr satışları ile karşılaşırken, 9400’ün üzerinde kalıcı olamadı. Dolayısıyla da yaşanan belirgin yükselişin ardından gelen düzeltme hareketi ile 9100 seviyesinin de altına geri çekildi. Endeks ara ara 9200 direnç seviyesinin üzerine yönelse de bu seviyenin üzerinde kalıcı olamadı. Cuma günü %1,1 oranında düşüş gösteren endeksin haftalık kaybı %3 oranında gerçekleşti. Endeksteki belirgin yukarı yönlü hareket sonrasında ara ara realizasyonların gelmesi olağan ve normal görünüyor. 9200 seviyesinin üzerinde kalıcı olması düzeltme hareketinin geride kalması ve endeksin yeniden yönünü yukarı çevirmesi açısından öne çıkıyor. 9200’ün üzerinde yeniden 9300 ve 9400 dirençlerine doğru yükselişin devamını görebiliriz. 9060 seviyesi ilk planda destek konumunda. Bu seviye kısa vadeli dip oluşumu için takip edilebilir. Endeksin 9000 ana desteğinin üzerinde kalması kısa vadeli görünümü ve geri çekilmenin ileri taşınmaması için izlenebilir. Bankacılık endeksinde 9645 ilk etapta destek seviyesi olarak izlenebilir. 10.000 ise direnç olarak korunuyor. Yurtdışı gelişmelere baktığımızda; Fed’in yakından takip ettiği ve kararında daha çok baz aldığı kişisel tüketim harcamaları enflasyonu (PCE) beklentilere paralel açıklanmıştı. Verilerin tahminleri aşmamasının verdiği iyimserlik küresel risk iştahına olumlu yansıyor. S&P 500 ve Nasdaq endeksleri rekor tazeliyor. Haftanın gündeminde; içeride TÜFE’nin Şubat’ta aylık bazda %3,7 artması, yıllık enflasyonun ise %64,86’dan %65,74’e yükselmesi bekleniyor. İçeride enflasyon oranı Ocak’ta aylık %6,7 ile Ağustos’tan bu yana en yüksek seviyede açıklanmıştı. Ocak‘ta asgari ücret artışları ve vergi ayarlamalarının etkisiyle aylık enflasyon yüksek gerçekleşti. TCMB, aylık enflasyonda Ocak ve Mayıs’ta para politikasının etki alanı dışında kalan unsurlara bağlı olarak geçici yükselişler olacağını belirtmişti. TCMB, ikinci yarıda parasal sıkılaştırmanın birikimli etkilerinin de devreye girmesiyle güçlü ve sürekli bir dezenflasyon sürecinin başlayacağını öngörmektedir. Çarşamba ve Perşembe günü Fed Başkanı Powell’ın yarıyıl sunumları küresel piyasaların takibinde olacak. Fed üyeleri enflasyonun sürdürülebilir biçimde %2’lik hedefe ilerlediğine emin olmadan faiz indiriminin uygun olmayacağı şeklinde açıklamalarda bulunuyor. Dolayısıyla da üyelerin ardından piyasalar başkanın yapacağı açıklamalara odaklanacak. Perşembe günü toplantı kararında ECB’den bir değişiklik beklenmiyor. Cuma günü ise ABD’de tarım dışı ve diğer istihdam verilerinin seyri faiz indirim beklentileri üzerinde etkili olacaktır. Cuma günü Fitch’in Türkiye’nin kredi notuna dair değerlendirmesini açıklaması bekleniyor. Fitch halihazırda Türkiye'nin kredi notunu yatırım yapılabilir seviyenin 4 kademe altı olan B, not görünümünü ise durağan olarak değerlendiriyor. Kuruluş en son görünümü negatiften durağana yükseltmişti.
EUR/USD paritesi 1,08-1,09 bandını korumaya devam ediyor. Parite 1,08 desteğinin tutunma çabası gösteriyor. 1,08 desteğinin üzerinde kaldığı sürece tepki yükselişleri devam edebilir. Bu durumda 1,09 ilk planda direnç seviyesidir. 1,09’un üzeri ise kısa vadeli yükselen trendin devam etmesi ve 1,10 direncine yönelim açısından takip edilebilir. 1,08’in altında ise 1,07 ana destek konumunda. Fed Başkanı Powell’ın bu haftaki konuşmalarında vereceği mesajlar etkili olacaktır. Dolar kuru direnç seviyelerinin üzerine yükseliş gösteriyor. Dolar kuru yukarı yönlü baskı ile 31,40 seviyesinin de üzerine yöneldi. 31,40’ın üzerinde 31,50 ve 31,60 dirençler, 31,30 ve 31,20 ise seviyeleri destek olarak izlenebilir.
Petrol fiyatları kısa vadeli bant hareketinin üzerine yönelerek görünümünü güçlendirdi. Brent petrolde 79,30 dolar destek, 84,50 dolar ise direnç seviyesidir. Altın ons fiyatları PCE verileri sonrasında yukarı tepki gösterdi. Sırasıyla 2030, 2050 ve 2065 dolar dirençlerinin üzerine yönelen altın ons kısa vadeli yükselen trend içerisinde hareket ediyor. Altın onsta bu seviyeler destek haline geldi. 2065 dolar desteğinin üzerinde kısa vadeli yön yukarı kalmaya devam edecek. 2090 doların üzerinde 2100 dolar ilk etapta hedef direnç olarak izlenebilir. Gram altında, dolar kurunun genel desteği sürüyor. Altın onsun da yukarı tepki göstermesi de gram altının diğer taraftan yükselmesini sağladı. Gram altın kısa vadeli yükselen trendde hareket ederken, 2131 TL seviyesi ile rekor tazeledi. 2131 TL olan tarihi zirve seviyesi direnç haline geldi. 2060 TL ise ana desteğinin üzerinde görünümü olumlu görünüyor.
TÜİK verilerine göre 2023'ün son çeyreğinde yıllık büyüme iç tüketimin katkısıyla beklentilerin üzerinde %4 gerçekleşti. Türkiye ekonomisi 2023 yılını %4,5 büyüme ile tamamladı. Ekonomi 2022 yılında %5,6, 2021 yılında ise %11,5 büyüme göstermişti. TCMB tarafından haftalık menkul kıymet istatistikleri yayımlandı. Buna göre, yurtdışında yerleşik kişiler, geçen hafta net 98 milyon dolarlık hisse senedi satarken, 28,6 milyon dolarlık DİBS aldı. Böylece, yılbaşından bu yana yabancılar net 115,4 milyon dolarlık hisse senedi ve 375,5 milyon dolarlık DİBS almış oldu. BIST 100 Endeksi ise geçtiğimiz hafta 9400 direncini aşma çabası gösterirken, Pazartesi günü 9450 seviyesini test ederek rekor tazelemişti. Endeks tarihi zirve seviyesinde kâr satışları ile karşılaşırken, 9400’ün üzerinde kalıcı olamamıştı. Dolayısıyla da yaşanan belirgin yükselişin ardından gelen düzeltme hareketi ile endeks ilerleyen günlerde hafta içerisinde 9100 seviyesinin de altına geri çekildi. Endeks dün ise yaşanan iki günlük daha belirgin satışın ardından tepki alımları ile yeniden 9200 seviyesinin üzerine yöneldi. Endeks günü bu seviyenin hafif altında %1,5 oranında yükselişle tamamladı. Endeksteki belirgin yukarı yönlü hareket sonrasında ara ara realizasyonların gelmesi olağan ve normal görünüyor. 9200 seviyesinin üzerinde kalıcı olması düzeltme hareketinin geride kalması ve endeksin yeniden yönünü yukarı çevirmesi açısından öne çıkıyor. 9200’ün üzerinde yeniden 9300 ve 9400 dirençlerine doğru yükselişin devamını görebiliriz. 9060 seviyesi ilk planda destek konumunda. Bu seviye kısa vadeli dip oluşumu için takip edilebilir. Endeksin 9000 ana desteğinin üzerinde kalması kısa vadeli görünümü ve geri çekilmenin ileri taşınmaması için izlenebilir. Bankacılık endeksinin Ekim ayından bu yana oluşan sıkışma formasyonun içerisindeki seyrine devam etmesi olumlu. 10.000 seviyesinin üzerinde kapamış gerçekleştiren XBANK’ın bu seviyeyi koruması yukarı yönlü hareketlerin devamı için öne çıkıyor. 10.175 ise ilk etapta direnç seviyesidir. Yurtdışı gelişmelere baktığımızda; ABD’de Fed’in yakından takip ettiği ve kararında daha çok baz aldığı kişisel tüketim harcamaları enflasyonu (PCE) Ocak’ta beklentilere paralel açıklandı. Buna göre yıllık PCE %2,6’dan %2,4’ye, yıllık çekirdek PCE %2,9’dan %2,8’e geriledi. Veri sonrasında ABD borsaları günü yükselişle tamamladı. Bölge borsalarında son günlerde zirve seviyelerden gelen kâr satışları destek çabası ile karşılanıyor. Fed üyelerinden açıklamalar gelmeye devam ediyor. San Francisco Fed Başkanı Daly ekonominin güçlü olduğuna dikkat çekerek; hızlı faiz indirimine gerek olmadığını ancak yetkililerin indirime hazır olduğunu belirtti. Atlanta Fed Başkanı Bostic son enflasyon verilerinin zorlu bir süreçte olduklarını gösterdiğini ve faiz indirimlerine bu yaz aylarında başlamanın uygun olacağını ifade etti. Chicago Fed Başkanı Goolsbee ise, faizlerin oldukça kısıtlayıcı seviyede olduğunu ve enflasyonda daha fazla düşüş olacağını öngördüğünü ifade etti.
EUR/USD paritesi 1,08-1,09 bandının alt tarafına doğru geri çekildi. Parite bu seviyede tutunma çabası gösteriyor. 1,08 desteğinin üzerinde kaldığı sürece tepki yükselişleri devam edebilir. Bu durumda 1,09 ilk planda direnç seviyesidir. 1,09’un üzeri ise kısa vadeli yükselen trendin devam etmesi ve 1,10 direncine yönelim açısından takip edilebilir. 1,08’in altında ise 1,07 ana destek seviyesi olarak takip edilebilir. Dolar kuru direnç seviyelerinin üzerine yükseliş gösteriyor. Dolar kurunda yukarı yönlü baskı korunuyor. Kur 31,30 seviyesinin de üzerine yöneldi. 31,30’un üzerinde 31,40 ve 31,50 dirençler, 31,20 ve 31,10 ise seviyeleri destek olarak takip edilebilir.
Petrol fiyatları bant içerisinde destek direnç seviyeleri arasında seyir izliyor. Brent petrolde 79,30 dolar destek, 83,50 dolar ise direnç seviyesidir. Altın ons fiyatları PCE verileri sonrasında yukarı tepki gösterdi. 2030 dolar seviyesinin üzerinde kalma çabası altın ons fiyatları için olumlu idi. Bu seviyenin üzerinde 2050 dolar olan hedef direncimize yönelim gösterdi. 2030 dolar destek konumunda iken, bu seviyenin üzerinde kısa vadeli yönün yukarı olduğunu söyleyebiliriz. 2050 doların üzerinde ise 2065 dolar direncine doğru yükseliş gösterebilir. Gram altında, dolar kurunun genel desteği sürüyor. Altın onsun da yukarı tepki göstermesi de gram altının diğer taraftan yükselmesini sağladı. Gram altın kısa vadeli yükselen trendde hareket ederken, 2067 TL seviyesi ile rekor tazeledi. 2025 TL desteğinin üzerinde 2067 TL olan tarihi zirve seviyesini aşma çabası gösterebilir. 2000 TL ise ana desteğinin üzerinde görünümü olumlu görünüyor.
BIST 100 Endeksi 9400 direncini aşma çabası gösterirken, 9450 tarihi zirve seviyesinde kâr satışları ile karşılaşmıştı. Endeks 9400’ün üzerinde kalıcı olamadı, gelen düzeltme hareketi ile 9100 seviyesinin de altına geri çekildi. Buna paralel endeks günü %1,3 oranında düşüşle tamamladı. Endeksin ilk etapta 9000 desteğinin üzerinde kalması kısa vadeli görünümü ve geri çekilmenin ileri taşınmaması açısından öne çıkıyor. Bu seviyenin aşağı kırılması halinde geri çekilme olasılığının devam edebileceğini söyleyebiliriz. Bir sonraki destek seviyesi ise 8900’a işaret ediyor. Endekste 9200 seviyesi ise direnç olarak korunuyor. 9200’ün üzeri yeniden 9300 ve 9400 dirençlerine yönelim için takip edilebilir. Bugün de endekste volatil bir seyir gerçekleşebilir. Endekste önümüzdeki günlerde kısa vadeli dip oluşumunun gerçekleşmesi önemli olacak. Bankacılık endeksi ise 10.000 seviyesinin altına geri çekildi. XBANK’ta bu seviyenin altında 9870 seviyesi destek olarak izlenebilir. Yurtdışı gelişmelere baktığımızda; ABD’de 4Ç23’te GSYH büyümesi yıllık bazda %3,3’ten %3,2 seviyesine revize edildi. Bugün ABD’de açıklanacak olan kişisel gelirler, kişisel tüketim ve kişisel tüketim harcamaları enflasyonu (PCE) verileri ön planda olacak. Son dönemde beklentilerin üzerinde açıklanan istihdam ve enflasyon verilerinin ardından PCE rakamlarının seyri yakından izlenecek. Manşet yıllık PCE’nin %2,6’dan %2,4’ye, yıllık çekirdek PCE’nin %2,9’dan %2,8’e gerilemesi bekleniyor. Fed üyeleri enflasyonun sürdürülebilir biçimde %2’lik hedefe ilerlediğine emin olmadan faiz indiriminin uygun olmayacağı şeklinde açıklamalarda bulunuyor. Piyasa olasılıkları, Fed’in Haziran’a kadar faiz indirmeyeceği yönünde iken, beklentilerin daha çok Temmuz’a ayına işaret ettiğini söyleyebiliriz. PCE verileri beklentilerde değişikliğe neden olabilir. PCE’nin beklentilerin üzerinde açıklaması faiz indirim tahminlerinde düşüş gerçekleşebilir. Bu durumda küresel risk iştahı olumsuz etkilenebilir. Enflasyon verilerinin düşüş göstermesi ise küresel borsalarda yukarı yönlü hareketleri destekleyebilir. ABD borsaları veriler öncesinde günü karışık hafif düşüşle tamamladı. Bölge borsalarında son günlerde zirve seviyelerden gelen kâr satışları destek çabası ile karşılanıyor.
EUR/USD paritesi 1,08-1,09 bandındaki seyrine devam ediyor. 1,08 aşılması ile paritede kısa vadeli görünüm olumlu görünüm korunuyor. 1,08 desteğinin üzerinde kaldığı sürece tepki yükselişleri devam edebilir. Bu durumda 1,09 ilk planda direnç seviyesidir. 1,09’un üzeri ise kısa vadeli yükselen trendin devam etmesi ve 1,10 direncine yönelim açısından takip edilebilir. ABD enflasyon verilerinin beklentilerine ne derece yakın açıklanacağı önemli olacak. Verinin beklentilerin üzerinde açıklanması halinde doların güç kazandığını görebiliriz. Enflasyon verilerinin düşüş göstermesi halinde ise parite yukarı tepki gösterebilir. Dolar kuru direnç seviyelerinin üzerine yükseliş gösteriyor. Dolar kurunda yukarı yönlü baskı korunuyor. 31,20’nin üzerinde 31,30 ve 31,40 dirençler, 31,10 ve 31,00 ise seviyeleri destek olarak takip edilebilir.
Petrol fiyatları direnç seviyelerine doğru yönelim gösteriyor. Brent petrolde 79,30 dolar destek, 83,50 dolar ise direnç seviyesidir. Altın ons fiyatları 2030 doların üzerinde kalma çabasına devam ediyor. 2030 doların üzerinde 2050 dolar olan hedef direncine doğru yükseliş gösterebilir. 2000 dolar desteğinin üzerinde kısa vadeli görünümün olumlu olduğunu belirtelim. Gram altında, dolar kurunun genel desteği sürüyor. Altın onsun da yukarı tepki göstermesi de gram altının diğer taraftan yükselmesini sağladı. Gram altın kısa vadeli yükselen trendde hareket ederken, 2050 TL seviyesi ile rekor tazeledi. 2015 TL’nin üzerinde 2050 TL olan tarihi zirve seviyesini aşma çabası gösterebilir. 2000 TL ise ana destek olarak geçerli.
BIST 100 Endeksi geçtiğimiz haftadan bu yana 9400 direncini aşma çabası gösteriyor. Endeks ağırlıklı olarak hareket ettiği 9200-9400 bandının üzerine yönelerek rekor tazelese de 9400’ün üzerinde kalıcı olamadı. Endeks dün gelen düzeltme hareketi ile 9200 desteğinin altına geri çekildi. Günü bu seviyenin altında tamamlayan endeks %1,7 oranında değer kaybetti. Endeksteki belirgin yukarı yönlü hareket sonrasında ara ara realizasyonların gelmesi olağan ve normal görünüyor. Endeksin zaman zaman destek seviyelerine geri çekilmelerde yeniden güç toplaması önümüzdeki dönemde yükselişini daha sağlıklı bir şekilde ileri taşıması için öne çıkıyor. Endekste 9200 seviyesinin üzeri kısa vadeli yönün yukarı kalması, tepki yükselişleri açısından takip edilebilir. 9200’ün üzerinde kaldığı sürece endeks 9300 ve 9400 dirençlerine doğru yeniden yükseliş gösterebilir. 9200’ün altında ise 9000 seviyesi ana destek olarak izlenebilir. 9000 desteği korunduğu takdirde endekste kısa vadeli görünümün olumlu tarafta kalacağını söyleyebiliriz. Bankacılık endeksi ise Ekim’den bu yana oluşan sıkışma formasyonun içerisindeki hareketine devam ediyor. Kısa vadede XBANK’ın 10.000 desteğinin üzerindeki hareketine devam etmesi öne çıkıyor. 10.584 ise yükselişin hız kazanması için aşılması gereken seviye olarak takip edilebilir. Yurtdışı gelişmelere baktığımızda; yarın ABD’de açıklanacak olan kişisel gelirler, kişisel tüketim ve kişisel tüketim harcamaları enflasyonu (PCE) verileri ön planda olacak. Son dönemde beklentilerin üzerinde açıklanan istihdam ve enflasyonun ardından PCE verilerinin seyri yakından izlenecek. Fed üyeleri enflasyonun sürdürülebilir biçimde %2’lik hedefe ilerlediğine emin olmadan faiz indiriminin uygun olmayacağı şeklinde açıklamalarda bulunuyor. Piyasa olasılıkları, Fed’in Haziran’a kadar faiz indirmeyeceği yönünde iken, beklentilerin daha çok Temmuz’a ayına işaret ettiğini söyleyebiliriz. PCE verileri beklentilerde değişikliğe neden olabilir. ABD borsaları günü karışık bir seyirle tamamladı. Bölge borsalarında son günlerde zirve seviyelerden gelen kâr satışları destek çabası ile karşılanıyor.
EUR/USD paritesi geçtiğimiz hafta 1,08 direncini aşarak alçalan kanalın üzerine yükseldi. 1,08 aşılması ile paritede kısa vadeli görünüm olumlu görünüm korunuyor. 1,08 desteğinin üzerinde kaldığı sürece tepki yükselişleri devam edebilir. Bu durumda 1,09 ilk planda direnç seviyesidir. 1,09’un üzeri ise kısa vadeli yükselen trendin devam etmesi ve 1,10 direncine yönelim açısından takip edilebilir. ABD enflasyon verilerinin beklentilerine ne derece yakın açıklanacağı önemli olacak. Dolar kuru 31,00 olan önemli eşik seviyeyi aşması sonrasında üzerinde yükseliş denemelerinde bulunuyor. Dolar kurunda kademeli yükseliş eğilimi korunuyor. 31,10’un üzerinde 31,20 ve 31,30 dirençler, 31,00 ve 30,90 ise seviyeleri destek olarak takip edilebilir.
Petrol fiyatları kısa vadeli dip seviyelerden toparlanma çabası gösterdi. Brent petrolde 79,30 dolar destek, 83,50 dolar ise direnç seviyesidir. Altın ons fiyatları 2030 doların üzerinde kalma çabasına devam ediyor. 2030 doların üzerinde 2050 dolar olan hedef direncine doğru yükseliş gösterebilir. 2000 dolar desteğinin üzerinde kısa vadeli görünümün olumlu olduğunu belirtelim. Gram altında, dolar kurunun genel desteği sürüyor. Altın onsun da yukarı tepki göstermesi de gram altının diğer taraftan yükselmesini sağladı. Gram altın kısa vadeli yükselen trendde hareket ederken, 2049 TL seviyesi ile rekor tazeledi. 2015 TL’nin üzerinde 2049 TL olan tarihi zirve seviyesini aşma çabası gösterebilir. 2000 TL ise ana destek olarak geçerli.