Önerilen Sonuçlar()
Mobil Uygulamayı İndir
QNB Invest
© 2018 QNB Invest A.Ş.
TCMB başkanlığındaki değişim sonrasında BIST haftaya yukarı yönlü hareketle güçlü bir başlangıç yaptı. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, önümüzdeki dönemde de ekonomi programının kurumlar arası eş güdüm içinde kararlı bir şekilde uygulamaya devam edeceklerini ve güçlü ekonomi ekipleri ile makro finansal istikrarın pekişmesi için çalışacaklarını ifade etmişti. TCMB Başkanı Fatih Karahan ise enflasyonun hedefleriyle uyumlu seviyelere gerileyene kadar gereken parasal sıkılığı korumakta kararlı olduklarını vurgulayarak, enflasyon görünümünde herhangi bir bozulmaya izin vermeyeceklerini açıklamıştı. Mevcut politika duruşunda bir değişikliğin söz konusu olmadığına dair sinyal verilmesine bağlı olarak BIST yükselen trenddeki hareketine devam ediyor. Fiyat istikrarının sağlanmasına ve mevcut politikanın devamına yönelik verilen mesajlar nedeniyle BIST 100 Endeksi beklentilerimiz paralelinde rekor tazeliyor. Buna paralel endeks 8890 seviyesine yönelim ile tarihi zirvesini ileri taşırken günü %1,1 oranında yükselişle tamamladı. Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, bu yıl Türkiye dahil gelişmekte olan en büyük dokuz ülkeye sermaye akışının son 10 yılın en yükseğine çıkarak 200 milyar doları bulacağını öngörüyor. Kredi derecelendirme kuruluşlarının bu yöndeki açıklamaları BIST’in orta-uzun vadeli görünümü açısından olumlu. Diğer yandan son dönemde Çin borsalarında yaşanan sert geri çekilme sonrasında otoriteler birtakım destekleyici yönde önlemler alıyor. Hatırlayacak olursak; Çin Merkez Bankası geçtiğimiz haftalarda zorunlu karşılıklarda indirim kararı almıştı. Son olarak ise Çin varlık fonu ETF pozisyonunu artırmaya devam edeceğini açıkladı. Bu gelişmenin sonrasında Çin sermaye piyasası kurulu, diğer uzun vadeli fonların daha yoğun bir şekilde hisse senedi piyasalarına girmesini destekleyeceğini açıkladı. Dolayısıyla da Çin’in açıklamış olduğu önlemleri risk iştahını desteklemesi adına olumlu olarak değerlendirebiliriz. BIST 100 Endeksi Ekim’den bu yana oluşan sıkışmayı yukarı tamamlaması sonrasında bu formasyonun gereğini yükseliş şeklinde gerçekleştirmeye devam ediyor. Endekste 8900 ilk planda direnç olarak takip edilebilir. 8900’ün üzerinde ise endeksin 9000 hedef direncine doğru yükseliş gösterdiğini görebiliriz. Ancak 9000’nin yükselişin ileri taşınması için aşılması gereken önemli direnç olduğunu belirtelim. 8600 ilk planda destek konumunda. Bu seviyenin üzerinde ise kısa vadeli yön yukarı kalmaya devam edecek. 8600’ün üzerinde mevcut trade pozisyonları korunabilir ve trade fırsatları değerlendirilebilir şeklinde görüşümüz bulunmaktadır. Bankacılık endeksinde 9738 seviyesinin üzerinde kalındığı takdirde yükseliş ileri taşınabilir. XBANK bu seviyenin üzerinde 10.000 direncine doğru yönelim gösterebilir. Yurtdışı piyasalara baktığımızda; ABD borsaları kısa vadeli aşağı yönlü hareketlerde destek bulurken, yeniden direnç seviyelerine doğru yükseliş sergiliyor.
EUR/USD paritesi ABD’de beklentilerin üzerinde açıklanan tarım dışı istihdam verisi sonrasında dolar lehine hareketle 1,07 seviyesine doğru geri çekildi. Paritede alçalan kanalda kısa vadeli zayıf görünüm devam ediyor. Henüz dip oluşumu gerçekleşmedi. 1,07 seviyesi ilk etapta destek olarak korunuyor. Paritede bu seviye geri çekilmenin devam etmemesi açısından öne çıkıyor. 1,08 direnç olarak geçerli; bu seviye kısa vadeli toparlanma çabası için önemli. Fed’in faizlerin zirvede olduğunu belirtmesi paritede geri çekilmeyi sınırlayabilir. Doların küresel çapta güç kazanması ile gelişmekte olan ülke para birimleri dolar karşısında değer kaybına uğradı. Dolar endeksinin yükselmesi de TL’ye olumsuz yansıyor. Dolar kurunda ise kademeli yükseliş eğilimi korunuyor. 30,60’ın üzerinde 30,70 sonraki dirençler olarak takip edilebilir. 30,50 ve 30,40 ise destek seviyesidir.
Petrol fiyatları gerçekleşen geri çekilmenin ardından kısa vadeli dip seviyelerden toparlanma eğilimi gösteriyor. Brent petrolde 76,50 dolar destek, 79,40 dolar ise direnç seviyesidir. Altın ons fiyatları dolar endeksinin yükselmesi ile direnç seviyelerinde güç kaybına uğramış, 2030 doların altına geri çekilmişti. Yeniden bu seviyenin üzerine yönelen altın ons bant hareketinin içerisine geri dönme çabası gösteriyor. Altın ons 2030 doların üzerinde yeniden 2050 ve 2070 dolar dirençlerine doğru yükseliş sergileyebilir. 2000 dolar ise ana destek konumunda. Altın onsun 2000 dolar desteğinin üzerinde kalabilmesi görünümde negatif bir seyir gerçekleşmemesi adına önemli. Gram altında, dolar kurunun genel desteği sürüyor. 1980 dolar desteğinin üzerinde 2015 TL ve 2033 TL dirençlerine doğru yönelim gösterebilir. 1960 TL ise desteğinin üzerinde kısa vadeli görünümü olumlu görünüyor.
TCMB Başkanı Gaye Erkan’ın görevinden affını istemesinin ardından yeni TCMB Başkanı Fatih Karahan olmuştu. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, önümüzdeki dönemde de ekonomi programının kurumlar arası eş güdüm içinde kararlı bir şekilde uygulamaya devam edeceklerini ve güçlü ekonomi ekipleri ile makro finansal istikrarın pekişmesi için çalışacaklarını ifade etti. TCMB Başkanı Fatih Karahan ise enflasyonun hedefleriyle uyumlu seviyelere gerileyene kadar gereken parasal sıkılığı korumakta kararlı olduklarını vurgulayarak, enflasyon görünümünde herhangi bir bozulmaya izin vermeyeceklerini açıkladı. Fatih Karahan’ın atanmasının ardından Merkez Bankası’nın yeni yönetimi, zorunlu karşılık oranlarında değişikliğe gitti. Buna göre, mevduat bankalarına TL cinsinden tesis edilen zorunlu karşılıkların belirlenen kısmı üzerinden faiz ödenmesi, katılım bankalarına ise TL cinsinden tesis edilmesi gereken zorunlu karşılıkların belirlenen kısmı üzerinden indirim yapılması hususları düzenlendi. Fiyat istikrarının sağlanmasına ve mevcut politikanın devamına yönelik verilen mesajlar nedeniyle beklentilerimiz paralelinde BIST güçlü kalmaya devam etti. Mevcut politika duruşunda bir değişikliğin söz konusu olmadığına dair sinyal verilmesine bağlı olarak BIST haftaya yukarı yönlü başlangıç yaptı. Zorunlu karşılıklara dair alınan yeni kararların bankalar üzerindeki maliyeti bir miktar hafifletecek olması nedeniyle bankacılık endeksi dün yukarı tepki gösterdi. Buna paralel XBANK %1,7, BIST 100 Endeksi ise günü %1,3 yükselişle tamamladı. Endeks Ekim’den bu yana oluşan sıkışma formasyonunu yukarı tamamlaması sonrasında orta vadeli güçlü seyrine devam ediyor. Endeks bu formasyonun gereği olarak yükselen trendde hareket ederken, 8784’e yönelerek tarihi zirvesini ileri taşıdı. 8784 seviyesi artık direnç olarak izlenebilir. Bu seviyenin aşılması ile endeksin 8900 ve 9000 hedef dirençlerine doğru yükseliş gösterdiğini görebiliriz. 8600 ilk planda destek konumunda. Bu seviyenin üzerinde ise kısa vadeli yön yukarı kalmaya devam edecek. XBANK’ta 9738 seviyesinin üzerinde kalındığı takdirde yükseliş ileri taşınabilir. 9400 ise ana destek olarak takip edilebilir. Fitch, bu yıl Türkiye dahil gelişmekte olan en büyük dokuz ülkeye sermaye akışının son 10 yılın en yükseğine çıkarak 200 milyar doları bulacağını öngördü. Kredi derecelendirme kuruluşlarının bu yöndeki açıklamaları BIST’in orta-uzun vadeli görünümü açısından olumlu. İçeride enflasyon oranı Ocak’ta aylık %6,7 ile Ağustos’tan bu yana en yüksek seviyede açıklandı. Ocak‘ta asgari ücret artışları ve vergi ayarlamalarının etkisiyle aylık enflasyon yüksek gerçekleşti . Yıllık enflasyon %64,77’den %64,86’ya yükseldi. TCMB, aylık enflasyonda Ocak ve Mayıs’ta para politikasının etki alanı dışında kalan unsurlara bağlı olarak geçici yükselişler olacağını belirtmişti. TCMB, ikinci yarıda parasal sıkılaştırmanın birikimli etkilerinin de devreye girmesiyle güçlü ve sürekli bir dezenflasyon sürecinin başlayacağını öngörmektedir.
EUR/USD paritesi ABD’de beklentilerin üzerinde açıklanan tarım dışı istihdam verisi sonrasında dolar lehine hareketle 1,08 desteğinin altına geri çekilmişti. Paritede alçalan kanalda kısa vadeli zayıf görünüm devam ediyor. Henüz dip oluşumu gerçekleşmedi. 1,07 seviyesi ilk etapta destek olarak izlenebilir. 1,07’nin altına yönelim halinde ise 1,0650 seviyesi sonraki destek konumunda. 1,08 direnç haline geldi; bu seviye kısa vadeli toparlanma çabası için öne çıkıyor. Fed’in faizlerin zirvede olduğunu belirtmesi paritede geri çekilmeyi sınırlayabilir. Doların küresel çapta güç kazanması ile gelişmekte olan ülke para birimleri dolar karşısında değer kaybediyor. Dolar endeksinin yükselmesi de TL’ye olumsuz yansıyor. Dolar kurunda ise kademeli yükseliş eğilimi korunuyor. 30,50’nin üzerinde 30,60 ve 30,70 sonraki dirençler olarak takip edilebilir. 30,40 ise destek seviyesidir.
Petrol fiyatları gerçekleşen yükselişin ardından sert geri çekildi. Dolayısıyla da petrol fiyatlarında kısa vadeli görünüm zayıf. Brent petrolde 76,20 dolar destek, 79,40 dolar ise direnç seviyesidir. Altın ons fiyatları dolar endeksinin yükselmesi ile direnç seviyelerinde güç kaybına uğradı. 2030 dolar seviyesinin üzeri kısa vadeli yönün yukarı olması açısından öne çıkıyor. Altın ons 2030 doların üzerinde yeniden 2050 ve 2070 dolar dirençlerine doğru yükseliş gösterebilir. 2000 dolar ise ana destek konumunda. Altın onsun 2000 dolar desteğinin üzerinde kalabilmesi görünümde negatif bir seyir gerçekleşmemesi adına önemli. Gram altında, dolar kurunun genel desteği sürüyor. 1980 dolar desteğinin üzerinde 2015 TL ve 2033 TL dirençlerine doğru yönelim sergileyebilir. 1960 TL ise desteğinin üzerinde kısa vadeli görünümü olumlu görünüyor.
TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan’ın görevinden affını istemesinin ardından yeni TCMB Başkanı Fatih Karahan oldu. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, önümüzdeki dönemde de ekonomi programının kurumlar arası eş güdüm içinde kararlı bir şekilde uygulamaya devam edeceklerini belirtti. Mehmet Şimşek, güçlü ekonomi ekipleri ile makro finansal istikrarın pekişmesi için çalışacaklarını ifade etti. TCMB Başkanı Fatih Karahan ise enflasyonun hedefleriyle uyumlu seviyelere gerileyene kadar gereken parasal sıkılığı korumakta kararlı olduklarını vurgulayarak, enflasyon görünümünde herhangi bir bozulmaya izin vermeyeceklerini açıkladı. Fatih Karahan’ın atanmasının ardından Merkez Bankası’nın yeni yönetimi, zorunlu karşılık oranlarında değişikliğe gitti. Buna göre, mevduat bankalarına TL cinsinden tesis edilen zorunlu karşılıkların belirlenen kısmı üzerinden faiz ödenmesi, katılım bankalarına ise TL cinsinden tesis edilmesi gereken zorunlu karşılıkların belirlenen kısmı üzerinden indirim yapılması hususları düzenlendi. BIST 100 Endeksi Ekim’den bu yana oluşan sıkışma formasyonunu yukarı tamamlaması sonrasında orta vadeli güçlü seyrine devam ediyor. Endeks bu formasyonun gereği olarak yükselen trendde hareket ediyor. Endeks 8763’e yönelerek tarihi zirvesini ileri taşırken, haftayı %3,8 yükselişle tamamladı. 8600 ilk planda destek olarak izlenebilir. 8763 seviyesi artık direnç haline geldi. Bu seviyenin aşılması ile 8800 ve 9000 hedef dirençlerine doğru yönelim gösterebilir. Olası geri çekilmelerde, 8400 ikincil destek konumunda. Bu seviyenin üzerinde ise kısa vadeli yön yukarı kalmaya devam edecek. Fiyat istikrarının sağlanmasına ve mevcut politikanın devamına yönelik verilen mesajlar nedeniyle gerçekleşen değişimin yurtiçi piyasalarda belirgin bir dalgalanmaya neden olmayacağını düşünüyoruz. Mevcut politika duruşunda bir değişiklik olmayacağı konusunda sinyal verilmesine bağlı olarak kararın yurtiçi piyasalar üzerindeki etkisi ilk tepki niteliğinde kalabilir. Yeni TCMB yönetiminin zorunlu karşılıklara yönelik kararı ile bankacılık endeksi yukarı yönlü hareket sergileyebilir. XBANK’ta 9738 direncinin aşılması ile yükseliş ileri taşınabilir. İçeride TÜFE’nin aylık bazda %6,5 artması, yıllık enflasyonun ise %64,77’den %64,52’ye gerilemesi bekleniyor. 2022'nin ardından 2023’te %64,77 ile enflasyon %60'ın üzerinde gerçekleşti. 2023 enflasyonu 2001’den bu yana en yüksek seviyeye işaret etti. 2023'te gıda enflasyonu %72 gerçekleşti. Çekirdek enflasyon yılı %70,6 ile tamamladı. 2023’ün yaz aylarında enflasyon yükselmeye başlamış, sıkı para politikasının da desteği ile yılın sonraki aylarında aylık enflasyon hızında düşüş gerçekleşmişti. TCMB, aylık enflasyon patikasında Ocak ve Mayıs’ta para politikasının etki alanı dışında kalan unsurlara bağlı olarak geçici yükselişler olacağını belirtmişti. TCMB, bu yılın ikinci yarısında parasal sıkılaştırmanın birikimli etkilerinin de devreye girmesiyle güçlü ve sürekli bir dezenflasyon sürecinin başlayacağını öngörmektedir.
EUR/USD paritesi ABD’de beklentilerin üzerinde açıklanan tarım dışı istihdam verisi sonrasında dolar lehine hareketle bir süredir üzerinde kalmaya çalıştığı 1,08 desteğinin altına geri çekildi. Dolayısıyla da paritede kısa vadeli dip oluşumu henüz gerçekleşmedi. Paritede ilk etapta 1,0760 desteği öne çıkıyor. Bu seviyenin üzerinde kalması yeniden 1,08 direncinin üzerine tepki için takip edilebilir. 1,09 ise ana direnç olarak korunuyor. 1,09 direncinin aşılması ise yeniden kısa vadeli yükselen trendin başlaması için önemli. 1,07 ise ikincil destek seviyesidir. Fed’in faizlerin zirvede olduğunu belirtmesi paritede geri çekilmeyi sınırlayabilir. Doların küresel çapta güç kazanması ile gelişmekte olan ülke para birimleri dolar karşısında değer kaybediyor. Dolar endeksinin yükselmesi de TL’ye olumsuz yansıyor. Dolar kurunda ise kademeli yükseliş eğilimi korunuyor. 30,50’nin üzerinde 30,60 ve 30,70 sonraki dirençler olarak takip edilebilir. 30,40 ve 30,30 destek seviyeleridir.
Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve OPEC dışı bazı üretici ülkelerden oluşan OPEC+ grubunun, petrol üretimini azaltma politikasını 3 Nisan'a kadar sürdüreceği belirtildi. Petrol fiyatları doların güçlenmesi ile sert baskı altında kaldı. Brent petrolde 76,20 dolar destek, 79,40 dolar ise direnç seviyesidir. Altın ons fiyatları dolar endeksinin yükselmesi ile direnç seviyelerinde güç kaybına uğradı. Buna paralel 2070 dolar seviyesine doğru direnç ile karşılaştı. 2030 dolar desteğinin üzerinde kısa vadeli yukarı yönlü eğilim korunuyor olacak. Bu seviyenin üzerinde yeniden 2050 ve 2070 dolar dirençlerine doğru yükseliş görebilir. 2000 dolar ise ana destek konumunda. Bu seviye ise görünüm açısından öne çıkıyor. Gram altın geçen hafta, altın onstaki yukarı yönlü hareketle ve dolar kurundaki yükselişle tarihi zirvesini ileri taşıma eğilimi gösterdi. 1980 dolar desteğinin üzerinde 2015 TL ve 2033 TL dirençlerine doğru yönelim sergileyebilir. 1960 TL ise desteğinin üzerinde kısa vadeli görünümü olumlu görünüyor .
TCMB’nin faiz artırımını şimdilik sonlandırdığına yönelik mesaj vermesi sonrasında BIST yukarı yönlü eğilim gösteriyor. Endeks Ekim’den bu yana oluşan sıkışma formasyonunu yukarı tamamlaması sonrasında orta vadeli güçlü seyrine devam ediyor. Endeks bu formasyonun gereği olarak yükselen trendde hareket ediyor. Endeks 8600’ün üzerine yükseliş denemeleri sonrasında 8682 seviyesine yönelerek tarihi zirve seviyesini ileri taşıdı. Endeks rekor tazeleme eğiliminin ardından günü 8646 seviyesinde %1,8 yükselişle tamamladı. 8600 seviyesi ilk planda destek olarak izlenebilir. 8682 seviyesi artık direnç haline geldi. Bu seviyenin aşılması ile endeks 8700 ve 8800 hedef dirençlerine doğru yönelim gösterebilir. Olası geri çekilmelerde, düzeltme hareketlerinde 8400 ikincil destek konumunda. Bu seviyenin üzerinde ise kısa vadeli yön yukarı kalmaya devam edecek. 8400 desteğinde trade fırsatları değerlendirilebilir görüşündeyiz. Bankacılık endeksinde 9400 desteğinin üzerinde kalınması öne çıkıyor. 9738 ise direnç olarak korunuyor. Bu direncin aşılması XBANK’ta yükselişin ileri taşınması için takip edilebilir. TCMB’nin verilerine göre; yurtdışında yerleşik kişiler, geçen hafta net 62,5 milyon dolarlık hisse senedi alırken, 51,2 milyon dolarlık DİBS sattı. Yurtdışı gelişmelere bakacak olursak; Fed Çarşamba akşamı beklentilere paralel politika faiz aralığını 22 yılın zirvesinde geçen dört toplantıda olduğu gibi %5,25-%5,50’de sabit bırakmıştı. Fed Başkan Powell karar sonrası düzenlenen basın toplantısında; daha fazla faiz artırımı öngörmediklerini, politika faizinin muhtemelen zirvede olduğunu, ekonominin de beklendiği gibi seyretmesi durumunda, bu yıl faiz indirimlerine başlamanın uygun olacağına inandıklarını belirtti. Powell; Mart’ta faiz indirimi beklemediklerini, Fed’in Mart’a kadar faiz indirimi konusunda yeterli güvene sahip olamayacağının mesajını verdi. Para politikası kurulunun bu yıl faiz indiriminin uygun olacağını düşündüğünü ama enflasyonun sürdürülebilir biçimde %2’lik hedefe ulaşmadan faiz indirimine başlamak istemediğini görüyoruz. Dolayısıyla da Fed’in faiz artırımlarının sonunda olduğunu ancak faiz indirimine hazır olmadığını, verilere bağlı olarak bekle-gör moduna geçtiğini anlıyoruz. Fed’in toplantısının ardından kâr satışları ile düzeltme gösteren ABD borsaları yeniden yukarı tepki sergiledi. ABD’de PMI imalat endeksi Ocak’ta 47,1’den 49,1’e yükselirken, Ekim 2022’den bu yana en yüksek değerine ulaştı. Bugün açıklanacak olan Ocak ayı istihdam verileri küresel piyasaların radarında olacak. Tarım dışı istihdamın aylık bazda 180 bin kişi artması, işsizlik oranının %3,7’den %3,8’e yükselmesi, aylık ücret artışlarının ise %0,3 gerçekleşmesi bekleniyor. Fed istihdam kazanımlarının geçen yılın başından bu yana yavaşlamasına rağmen güçlü kaldığını değerlendiriyor. İstihdam rakamları Fed’in faiz kararının hemen ardından açıklanacağından verilerin piyasa etkisi sınırlı kalabilir. Ancak verilerin seyri önümüzdeki dönemde Fed’in kararına yardımcı olacaktır.
EUR/USD paritesi Fed’in toplantı kararı sonrasında dolar lehine hareketle 1,08 desteğine geri çekildi. Fed’in faizlerin zirvede olduğunu belirtmesi paritede geri çekilmeyi sınırlıyor. Buna paralel parite 1,08 desteğinin üzerinde kalma çabası gösteriyor. 1,09 seviyesi direnç olarak geçerli. 1,09 tepki hareketlerinin devamı ve 1,09-1,10 bandına yönelim için öne çıkıyor. 1,09’un aşılması halinde paritede kısa vadeli görünümün olumlu hale geldiğini görebiliriz. 1,08 ilk planda destek seviyesi olarak izlenebilir. Bu seviyenin altına olası geri çekilmelerde ise bir sonraki destek 1,0760 seviyesinde bulunuyor. Bugünkü ABD istihdam verileri etkili olacaktır. Verilerin beklentilerin üzerinde açıklanması doların küresel çapta güçlenmesini sağlayabilir. Dolar kurunda ise kademeli yükseliş eğilimi korunuyor. TL bu sabah gelişmekte olan ülke para birimlerinin gerisinde performans gösteriyor. 30,40’ın üzerine yönelen dolar kurunda 30,50 ve 30,60 sonraki dirençler olarak takip edilebilir. 30,40 ve 30,30 destek seviyeleridir.
Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve OPEC dışı bazı üretici ülkelerden oluşan OPEC+ grubunun, petrol üretimini azaltma politikasını 3 Nisan'a kadar sürdüreceği belirtildi. Petrol fiyatları yaşanan yükseliş sonrasında kâr satışları ile geri çekilme eğilimi gösteriyor. Brent petrolde 78,3 dolar destek, 81,50 dolar ise direnç seviyesidir. Altın ons Fed’in toplantı kararı sonrasında hafif dolar lehine hareket olsa da altın ons dirençli ve güçlü bir seyir izliyor. Buna paralel 2030 dolar desteğinin üzerinde kısa vadeli alçalan kanalın üzerine yükselerek görünümünü güçlendirdi. 2050 doların üzerinde 2060 ve 2070 dolar dirençlerine doğru yükselişin devam ettiğini görebiliriz. 2030 dolar desteğinin üzerinde kısa vadeli yön yukarı görünüyor. Gram altın, altın onstaki yukarı yönlü hareketle ve dolar kurundaki yükselişle tarihi zirvesini ileri taşıdı. 2015 TL ve 2033 TL dirençler olarak izlenebilir. Gram altın, altın onstaki yükselişin de desteği ile yeni rekor denemelerinde bulunabilir. 1950 TL ise desteğinin üzerinde kısa vadeli görünümü olumlu görünüyor.
Fed beklentilere paralel politika faiz aralığını 22 yılın zirvesinde geçen dört toplantıda olduğu gibi %5,25-%5,50’de sabit bıraktı. Fed, Mart 2022'den bu yana toplam 11 faiz artırımı gerçekleştirirken, faiz oranını Temmuz 2023’e kadar toplam 525 baz puan artırmıştı. Fed Başkan Powell karar sonrası düzenlenen basın toplantısında; daha fazla faiz artırımı öngörmediklerini, politika faizinin muhtemelen zirvede olduğunu, ekonominin de beklendiği gibi seyretmesi durumunda, bu yıl faiz indirimlerine başlamanın uygun olacağına inandıklarını belirtti. Başkan Powell; Mart’ta faiz indirimi beklemediklerini, Fed’in Mart’a kadar faiz indirimi konusunda yeterli güvene sahip olamayacağının mesajını verdi. Para politikası kurulunun bu yıl faiz indiriminin uygun olacağını düşündüğünü ama enflasyonun sürdürülebilir biçimde %2’lik hedefe ulaşmadan faiz indirimine başlamak istemediğini görüyoruz. Dolayısıyla da Fed’in faiz artırımlarının sonunda olduğunu ancak faiz indirimine hazır olmadığını, verilere bağlı olarak bekle-gör moduna geçtiğini anlıyoruz. Fed’in faiz indiriminde yakın zamana ilişkin mesafeli duruş sergilemesi ile küresel risk iştahı zayıfladı. Buna paralel ABD borsaları zirve seviyelerden geri çekildi. Bölge borsaları kısa vadeli düzeltme hareketi içerisinde girmiş oldu. Öte yandan, ABD'de ADP özel sektör istihdamı, Ocak’ta 107 bin kişiyle 145 bin olan beklentilerin altında artış kaydetti. Yarın da tarım dışı istihdam verisi takip edilecek. TCMB’nin faiz artırımını şimdilik sonlandırdığına yönelik mesaj vermesi sonrasında BIST olumlu seyrine devam ediyor. Endekste Ekim’den bu yana oluşan sıkışma formasyonunun üzerinde orta vadeli güçlü seyrine devam ediyor. Endeks bu formasyonun gereği olarak yükselen trendde hareket ediyor. Endeks 8500’ün üzerine yükseliş denemeleri sonrasında 8577 seviyesine yönelerek tarihi zirve seviyesini ileri taşıdı. Endeks 8577 ile rekor tazeleme eğiliminin ardından günü 8500 seviyesinin hafif altında %0,3 oranında yükselişle tamamladı. 8400 seviyesi ilk planda destek olarak izlenebilir. 8400’ün üzerinde kısa vadeli yön yukarı kalmaya devam edecek. 8577 seviyesi ise artık direnç olarak izlenebilir. Ancak 8577 önemli direnç haline geldiğinden, endekste bu seviyeye doğru olası düzeltme hareketine karşı temkinli olmakta yarar bulunuyor. Olası kâr realizasyonlarında 8400’ün altında 8300 ikincil destek olarak takip edilebilir. Gün içerisinde ve önümüzdeki günlerde endekste dalgalı bir seyir görebiliriz. Bankacılık endeksinde 9400 desteğinin üzerinde kalınması öne çıkıyor. 9738 ise direnç olarak korunuyor. Bu direncin aşılması XBANK’ta yükselişin ileri taşınması için takip edilebilir. Diğer yandan; Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, kaynakların nitelikli sanayiye, verimli alanlara etkin bir şeklide kanalize edilmesi için fiyat istikrarının gerekli olduğunu ve bunun sağlanması için sanayicinin desteğinin önemli olduğunu belirtti.
EUR/USD paritesi Fed’in toplantı kararı sonrasında dolar lehine hareketle 1,08 desteğine geri çekildi. Fed’in faizlerin zirvede olduğunu belirtmesi paritede geri çekilmeyi sınırlıyor. Buna paralel parite 1,08 desteğinin üzerinde kalma çabası gösteriyor. Ancak Fed’in yakın zaman içinde faiz indirimi niyetinin de olmaması nedeniyle de yukarı tepki göstermekte zorlanıyor. 1,0850’nin üzerinde 1,09 direnç olarak geçerli. 1,09 seviyesi ise tepki hareketlerinin devamı ve 1,09-1,10 bandına yönelim için öne çıkıyor. 1,08 ilk planda destek seviyesi olarak izlenebilir. Bu seviyenin altına olası geri çekilmelerde ise bir sonraki destek 1,0760 seviyesinde bulunuyor. Dolar kurunda ise kademeli yükseliş eğilimi korunuyor. Kurda 30,40 ve 30,45 sonraki direnç olarak takip edilebilir. 30,20 ve 30,10 destek seviyeleridir.
Petrol fiyatları yaşanan yükseliş sonrasında kısa vadeli düzeltme hareketinin ardından yeniden yukarı tepki gösteriyor. Brent petrolde 79,60 dolar destek, 83,50 dolar ise direnç seviyesidir. Altın ons 2030 doların üzerinde 2050 dolar olan hedef direncimize doğru yükseldi. Böylece kısa vadeli alçalan kanalın üzerine yükselerek kısa vadeli görünümünü güçlendirdi. Fed’in toplantı kararı sonrasında hafif dolar lehine hareket olsa da altın ons dirençli ve güçlü bir seyir izliyor. 2030 dolar desteğinin üzerinde kısa vadeli yön yukarı görünüyor. 2050 dolar direncinin üzerinde ise 2060 ve 2070 dolar dirençlerine doğru yükseliş gösterebilir. Gram altın, altın onstaki yukarı yönlü hareketle 2006 TL’ye yönelerek tarihi zirvesini ileri taşıdı. Bu seviye direnç olarak geçerli. Gram altın, altın onstaki yükselişin de desteği ile yeni rekor denemelerinde bulunabilir. 1950 TL ise desteğinin üzerinde kısa vadeli görünümü olumlu görünüyor.
Fed’in faiz kararı küresel piyasaların odağında olacak. Fed’in politika faiz aralığını 22 yılın zirvesinde geçtiğimiz son birkaç toplantıda olduğu gibi %5,25-%5,50’de sabit bırakması bekleniyor. Fed Başkanı Powell Aralık ayı toplantısında temkinli duruşlarının devam edeceğini, gerekli olması halinde daha fazla sıkılaştırma olabileceğini, sıkılaştırma döngüsünde politika faizinin muhtemelen zirvede veya zirveye yakın olduğunu açıklamıştı. Diğer yandan faiz indiriminin zamanlamasının tartışıldığına yönelik de sinyal vermişti. Fed son tahminlerine göre bu yıl için üç kere toplamda 75 baz puan faiz indirimi planlıyor. Piyasa işlemcileri, Mart’ta ilk Fed faiz indirimi yapma olasılığını %50'nin biraz altında görüyor. Fed Başkanı Powell’ın faiz indirimine yönelik sözsel yönlendirmesi önemli olacak. Piyasalar Fed’in ilk faiz indirimine dair zamanlamasını anlamaya çalışacak. Son durumda ABD borsaları zirve seviyelere yakın güçlü bir seyir izliyor. Fed’in mesajları küresel risk iştahının seyrinde etkili olacaktır. Cuma günü ise tarım dışı istihdamı takip edilecek. Ancak istihdam verileri Fed’in faiz kararından sonra açıklanacağından piyasa etkisi daha sınırlı kalabilir. TCMB’nin faiz artırımını şimdilik sonlandırdığına yönelik mesaj vermesi sonrasında BIST olumlu seyrine devam ediyor. Endekste Ekim’den bu yana oluşan sıkışma formasyonunun üzerinde kalınması ile orta vadeli görünüm güçlenme eğiliminde idi. 8150 direncinin de aşılması ile birlikte endekste son dönemdeki yatay bant hareketi yukarı tamamlanmıştı. Buna paralel Ekim’den sonra oluşan sıkışma formasyonun gereği olarak orta vadeli görünümün güçlenmesi ile birlikte endeks yükselen trendine başlamış oldu. Endeks haftaya güçlü bir başlangıç yaparken, 8500 seviyesinin de üzerini test ediyor. Endekste 8150 desteğinin üzerinde görünümün olumlu olduğunu düşünüyoruz. 8400 direncinin aşılması sonrasında bu seviye destek olarak öne çıkıyor. 8400 desteğinin üzerinde kısa vadeli yön yukarı kalmaya devam edecek. Dolayısıyla da endeks 8500 ve 8562 dirençlerine doğru yükseliş gösterebilir. Ancak endeksin 8562 civarında önemli direncinin bulunduğunu ve bu seviyeye doğru yükselişte ilk aşamada güç kaybetme olasılığının olduğunu belirtelim. 8150 desteğinin üzerinde trade fırsatları değerlendirilebilir görüşündeyiz. Bankacılık endeksinde 9738 direncinin aşılması ile kısa vadeli sıkışmanın üzerinde yükseliş ileri taşınabilir. 9400 desteğinin üzerinde görünümü olumlu görünüyor. Diğer yandan; IMF, Dünya Ekonomik Görünüm Raporu'nu güncelledi. Raporda, Türkiye ekonomisinin bu yıl %3,1 ve gelecek yıl %3,2 büyümesinin beklendiği bildirildi. IMF, geçen yılki tahminlerinde Türkiye ekonomisinin 2024'te %3 ve 2025'te %3,2 büyüyeceğini öngörmüştü.
EUR/USD paritesinde Fed’in toplantısı öncesinde yön arayışı devam ediyor. 1,08 ilk planda destek seviyesi olarak izlenebilir. Bu seviyenin altına olası geri çekilmelerde ise bir sonraki destek 1,0760 seviyesinde bulunuyor. 1,0850’nin üzerinde 1,09 direnç olarak geçerli. 1,09 seviyesi ise tepki hareketlerinin devamı ve 1,09-1,10 bandına yönelim için öne çıkıyor. Bu akşam Fed önümüzdeki yıl için faiz indirim yanlısı tutum sergilerse dolar küresel çapta güç kaybedebilir. Fed’in sıkı para politikasında temkinli duruşunu koruması ise paritede aşağı yönlü hareketlere neden olabilir. Dolar kurunda yükseliş eğilimi korunuyor. Dolar kuru TCMB’nin faiz artırım kararı öncesindeki seviyelerinin üzerine yükseldi. Bu sabah gelişmekte olan ülke kurları hafif yükseliş eğilimi gösteriyor. Dolar kuru da benzer seyir izliyor. 30,30’un üzerinde 30,40 ve 30,45 sonraki direnç olarak takip edilebilir. 30,20 ve 30,10 destek seviyeleridir.
Yukarı yönlü hareket sergileyen petrol fiyatlarında kısa vadeli görünüm güçlü. Brent petrolde 79,60 dolar destek, 83,50 dolar ise direnç seviyesidir. Altın ons 2030 doların üzerinde 2050 dolar olan hedef direncimize doğru yükseldi. 2030 doların üzerinde kalması yukarı tepki hareketinin devamı için takip edilebilir. Bu durumda 2050 dolar direnç olmayı sürdürecektir. 2000 dolar seviyesi ise ana destek olarak korunuyor. Gram altında dolar kurunun genel desteği sürüyor. Gram altın, altın onstaki yukarı yönlü hareket ile 1999 TL olan tarihi zirve seviyesine yöneldi. Bu seviye direnç olarak geçerli. 1930 TL ise desteğinin üzerinde kısa vadeli görünümü olumlu görünüyor.