BIST 100 Endeksi üçgen şeklinde sıkışma formasyonunu yukarı tamamlaması sonrasında yükselen trendine başlamıştı. Endeks sırasıyla 9450 ve 9619 dirençlerini aşarak 9767 ile tarihi zirvesini ileri taşıdı. Endeks günü %1,3 oranında yükselişle 9757 seviyesinde tamamladı. Üçgen formasyonun yukarı tamamlanmış olması sonrasında yeni bir yükselen trendin başlaması, önümüzdeki dönemde/aylarda yükseliş eğiliminin formasyon direk uzunluğu kadar devam edebileceğine işaret ediyor. 9600 desteğinin üzerinde kısa vadeli yön yukarı görünüyor. 9800’ün üzerinde ise kısa vadede 9900 ve 10.000 dirençlerine doğru yükselişin devamını görebiliriz. 9600’ün üzerinde trade fırsatları değerlendirilebilir. Bankacılık endeksinde ise orta vadeli formasyonun aşılması sonrasında güçlü görünüm korunuyor. Bankacılık endeksinde 12.000 destek, 12.723 dirençler olarak takip edilebilir. Yurtdışı gelişmelerde; yarın ABD’de enflasyon rakamları küresel piyasaların radarında olacak. Yıllık manşet enflasyonun Mart’ta %3,2’den %3,4’e yükselmesi, çekirdek enflasyonun ise %3,8’den %3,7’ye gerilemesi bekleniyor. Fed faiz kararını verilerin seyrine göre toplantıdan toplantıya değerlendireceğinden enflasyon rakamları yakından takip edilecek. Hatırlanacağı üzere; ABD’de Mart’ta tarım dışı istihdam artışı 200 bin olan beklentilerin üzerinde 303 bin kişi açıklanmıştı. İstihdam piyasasında güçlü seyir devam ediyor. Verilerin ardından Fed’den faiz indirim beklentileri hafif geri gelirken, son durumda 25 baz puan ile Haziran ayı için tahminler %50’nin hafif üzerinde bulunuyor. Yarın akşam diğer yandan Fed Mart ayına dair toplantı tutanaklarını yayımlayacak. Fed Başkanı Powell ekonominin beklendiği yönde ilerlemesi ile bu sene faiz indiriminin muhtemel olduğunu ancak enflasyonda güven artana kadar faiz indirimi beklemediklerini belirtiyor. Powell son enflasyon verilerinin seyrini söylemek için erken olduğunu, büyüme ve işgücü piyasasının güçlü seyrettiğini, enflasyonun da hedefe doğru ilerlediğini ifade ediyor. Perşembe günü ECB’nin faiz oranlarında bir değişikliğe gitmesi beklenmiyor. ECB Başkanı Lagarde; %2’lik enflasyon hedefine dönme konusunda kararlı olduklarını ve faiz oranlarının yeterince uzun süre boyunca bu seviyede kalarak hedeflerini destekleyeceğini açıkladı. Lagarde enflasyon hedefine doğru iyi bir ilerleme kaydettikleri ancak enflasyon konusunda yeteri derecede güvenli olmadıkları, Nisan'da bir miktar, Haziran'da ise daha fazla bilgi edinecekleri yönünde görüş paylaşabilir.
EUR/USD paritesi Cuma günü ABD tarım dışı istihdam verisinin ardından 1,08’in altına yönelse de yeniden bu seviyenin üzerine yükseldi. Dolayısıyla da parite 1,08’in üzerinde kalmaya devam ediyor. 1,09 ilk planda direnç iken bu seviyenin aşılması yükselişin devamı için izlenebilir. 1,0950 sonraki direnç konumunda. 1,08 desteğinin üzerinde görünüm olumlu. 1,08’in altında ise 1,07 ana destek seviyesidir. Dolar kuru 32,00 seviyesinin üzerinde seyir izliyor. Kur ara ara 32,00’nin altına yönelim sergiliyor. Bundan sonraki süreçte kurun 32,00’nin altında kalıcı olup olmayacağı düşüş eğilimi açısından önemli olacak. 32,00’nin altında 31,75 ana destek olarak öne çıkıyor. Kurun son dönemde bu seviyeye doğru geri çekilmede yukarı tepki ile karşılaştığını belirtelim. 32,20 ve 32,30 ise dirençler olarak izlenebilir.
Petrol fiyatları kısa vadeli yükselen trendin ardından güç kaybına uğradı. Brent petrolde 88,40 dolar destek, 91,50 dolar ise direnç seviyesidir. Altın ons fiyatları; jeopolitik gerilimlerin yanı sıra Çin Merkez Bankası’nın altın alımlarının desteği ile yukarı yönlü trendde güçlü bir seyir izliyor. Buna paralel altın ons zirve yenileme eğilimi gösterdi. 2305 dolar olan zirvesinin de üzerine yükselerek 2354 dolar seviyesi ile rekor tazeledi. 2305 dolar destek olarak izlenebilir; bu seviyenin üzerinde yönün yukarı olduğunu söyleyebiliriz. 2354 dolar zirvesinin aşılması ise yükselişin devamı için takip edilebilir. Gram altın; altın ve dolar kurunun yeniden yukarı tepki göstermesi ile önceki zirvesini aştı. 2362 TL desteğinin üzerinde görünüm güçlü görünüyor. 2428 TL olan tarihi zirve direnç olarak öne çıkıyor.