Endekste 9060 desteği kısa vadeli dip oluşumu için önemli…

BIST 100 Endeksi geçtiğimiz hafta 9400 direncini aşma çabası gösterirken, 9450 seviyesini test ederek rekor tazelemişti. Endeks tarihi zirve seviyesinde kâr satışları ile karşılaşırken, 9400’ün üzerinde kalıcı olamadı. Dolayısıyla da yaşanan belirgin yükselişin ardından gelen düzeltme hareketi ile 9100 seviyesinin de altına geri çekildi. Endeks ara ara 9200 direnç seviyesinin üzerine yönelse de bu seviyenin üzerinde kalıcı olamadı. Cuma günü %1,1 oranında düşüş gösteren endeksin haftalık kaybı %3 oranında gerçekleşti. Endeksteki belirgin yukarı yönlü hareket sonrasında ara ara realizasyonların gelmesi olağan ve normal görünüyor. 9200 seviyesinin üzerinde kalıcı olması düzeltme hareketinin geride kalması ve endeksin yeniden yönünü yukarı çevirmesi açısından öne çıkıyor. 9200’ün üzerinde yeniden 9300 ve 9400 dirençlerine doğru yükselişin devamını görebiliriz. 9060 seviyesi ilk planda destek konumunda. Bu seviye kısa vadeli dip oluşumu için takip edilebilir. Endeksin 9000 ana desteğinin üzerinde kalması kısa vadeli görünümü ve geri çekilmenin ileri taşınmaması için izlenebilir. Bankacılık endeksinde 9645 ilk etapta destek seviyesi olarak izlenebilir. 10.000 ise direnç olarak korunuyor. Yurtdışı gelişmelere baktığımızda; Fed’in yakından takip ettiği ve kararında daha çok baz aldığı kişisel tüketim harcamaları enflasyonu (PCE) beklentilere paralel açıklanmıştı. Verilerin tahminleri aşmamasının verdiği iyimserlik küresel risk iştahına olumlu yansıyor. S&P 500 ve Nasdaq endeksleri rekor tazeliyor. Haftanın gündeminde; içeride TÜFE’nin Şubat’ta aylık bazda %3,7 artması, yıllık enflasyonun ise %64,86’dan %65,74’e yükselmesi bekleniyor. İçeride enflasyon oranı Ocak’ta aylık %6,7 ile Ağustos’tan bu yana en yüksek seviyede açıklanmıştı. Ocak‘ta asgari ücret artışları ve vergi ayarlamalarının etkisiyle aylık enflasyon yüksek gerçekleşti. TCMB, aylık enflasyonda Ocak ve Mayıs’ta para politikasının etki alanı dışında kalan unsurlara bağlı olarak geçici yükselişler olacağını belirtmişti. TCMB, ikinci yarıda parasal sıkılaştırmanın birikimli etkilerinin de devreye girmesiyle güçlü ve sürekli bir dezenflasyon sürecinin başlayacağını öngörmektedir. Çarşamba ve Perşembe günü Fed Başkanı Powell’ın yarıyıl sunumları küresel piyasaların takibinde olacak. Fed üyeleri enflasyonun sürdürülebilir biçimde %2’lik hedefe ilerlediğine emin olmadan faiz indiriminin uygun olmayacağı şeklinde açıklamalarda bulunuyor. Dolayısıyla da üyelerin ardından piyasalar başkanın yapacağı açıklamalara odaklanacak. Perşembe günü toplantı kararında ECB’den bir değişiklik beklenmiyor. Cuma günü ise ABD’de tarım dışı ve diğer istihdam verilerinin seyri faiz indirim beklentileri üzerinde etkili olacaktır. Cuma günü Fitch’in Türkiye’nin kredi notuna dair değerlendirmesini açıklaması bekleniyor. Fitch halihazırda Türkiye'nin kredi notunu yatırım yapılabilir seviyenin 4 kademe altı olan B, not görünümünü ise durağan olarak değerlendiriyor. Kuruluş en son görünümü negatiften durağana yükseltmişti.

EUR/USD paritesi 1,08-1,09 bandını korumaya devam ediyor. Parite 1,08 desteğinin tutunma çabası gösteriyor. 1,08 desteğinin üzerinde kaldığı sürece tepki yükselişleri devam edebilir. Bu durumda 1,09 ilk planda direnç seviyesidir. 1,09’un üzeri ise kısa vadeli yükselen trendin devam etmesi ve 1,10 direncine yönelim açısından takip edilebilir. 1,08’in altında ise 1,07 ana destek konumunda. Fed Başkanı Powell’ın bu haftaki konuşmalarında vereceği mesajlar etkili olacaktır. Dolar kuru direnç seviyelerinin üzerine yükseliş gösteriyor. Dolar kuru yukarı yönlü baskı ile 31,40 seviyesinin de üzerine yöneldi. 31,40’ın üzerinde 31,50 ve 31,60 dirençler, 31,30 ve 31,20 ise seviyeleri destek olarak izlenebilir.

Petrol fiyatları kısa vadeli bant hareketinin üzerine yönelerek görünümünü güçlendirdi. Brent petrolde 79,30 dolar destek, 84,50 dolar ise direnç seviyesidir. Altın ons fiyatları PCE verileri sonrasında yukarı tepki gösterdi. Sırasıyla 2030, 2050 ve 2065 dolar dirençlerinin üzerine yönelen altın ons kısa vadeli yükselen trend içerisinde hareket ediyor. Altın onsta bu seviyeler destek haline geldi. 2065 dolar desteğinin üzerinde kısa vadeli yön yukarı kalmaya devam edecek. 2090 doların üzerinde 2100 dolar ilk etapta hedef direnç olarak izlenebilir.  Gram altında, dolar kurunun genel desteği sürüyor. Altın onsun da yukarı tepki göstermesi de gram altının diğer taraftan yükselmesini sağladı. Gram altın kısa vadeli yükselen trendde hareket ederken, 2131 TL seviyesi ile rekor tazeledi. 2131 TL olan tarihi zirve seviyesi direnç haline geldi. 2060 TL ise ana desteğinin üzerinde görünümü olumlu görünüyor.

Back to Top