BIST 100 Endeksi 9400 direncini aşma çabası gösterirken, 9450 tarihi zirve seviyesinde kâr satışları ile karşılaşmıştı. Endeks 9400’ün üzerinde kalıcı olamadı, gelen düzeltme hareketi ile 9100 seviyesinin de altına geri çekildi. Buna paralel endeks günü %1,3 oranında düşüşle tamamladı. Endeksin ilk etapta 9000 desteğinin üzerinde kalması kısa vadeli görünümü ve geri çekilmenin ileri taşınmaması açısından öne çıkıyor. Bu seviyenin aşağı kırılması halinde geri çekilme olasılığının devam edebileceğini söyleyebiliriz. Bir sonraki destek seviyesi ise 8900’a işaret ediyor. Endekste 9200 seviyesi ise direnç olarak korunuyor. 9200’ün üzeri yeniden 9300 ve 9400 dirençlerine yönelim için takip edilebilir. Bugün de endekste volatil bir seyir gerçekleşebilir. Endekste önümüzdeki günlerde kısa vadeli dip oluşumunun gerçekleşmesi önemli olacak. Bankacılık endeksi ise 10.000 seviyesinin altına geri çekildi. XBANK’ta bu seviyenin altında 9870 seviyesi destek olarak izlenebilir. Yurtdışı gelişmelere baktığımızda; ABD’de 4Ç23’te GSYH büyümesi yıllık bazda %3,3’ten %3,2 seviyesine revize edildi. Bugün ABD’de açıklanacak olan kişisel gelirler, kişisel tüketim ve kişisel tüketim harcamaları enflasyonu (PCE) verileri ön planda olacak. Son dönemde beklentilerin üzerinde açıklanan istihdam ve enflasyon verilerinin ardından PCE rakamlarının seyri yakından izlenecek. Manşet yıllık PCE’nin %2,6’dan %2,4’ye, yıllık çekirdek PCE’nin %2,9’dan %2,8’e gerilemesi bekleniyor. Fed üyeleri enflasyonun sürdürülebilir biçimde %2’lik hedefe ilerlediğine emin olmadan faiz indiriminin uygun olmayacağı şeklinde açıklamalarda bulunuyor. Piyasa olasılıkları, Fed’in Haziran’a kadar faiz indirmeyeceği yönünde iken, beklentilerin daha çok Temmuz’a ayına işaret ettiğini söyleyebiliriz. PCE verileri beklentilerde değişikliğe neden olabilir. PCE’nin beklentilerin üzerinde açıklaması faiz indirim tahminlerinde düşüş gerçekleşebilir. Bu durumda küresel risk iştahı olumsuz etkilenebilir. Enflasyon verilerinin düşüş göstermesi ise küresel borsalarda yukarı yönlü hareketleri destekleyebilir. ABD borsaları veriler öncesinde günü karışık hafif düşüşle tamamladı. Bölge borsalarında son günlerde zirve seviyelerden gelen kâr satışları destek çabası ile karşılanıyor.
EUR/USD paritesi 1,08-1,09 bandındaki seyrine devam ediyor. 1,08 aşılması ile paritede kısa vadeli görünüm olumlu görünüm korunuyor. 1,08 desteğinin üzerinde kaldığı sürece tepki yükselişleri devam edebilir. Bu durumda 1,09 ilk planda direnç seviyesidir. 1,09’un üzeri ise kısa vadeli yükselen trendin devam etmesi ve 1,10 direncine yönelim açısından takip edilebilir. ABD enflasyon verilerinin beklentilerine ne derece yakın açıklanacağı önemli olacak. Verinin beklentilerin üzerinde açıklanması halinde doların güç kazandığını görebiliriz. Enflasyon verilerinin düşüş göstermesi halinde ise parite yukarı tepki gösterebilir. Dolar kuru direnç seviyelerinin üzerine yükseliş gösteriyor. Dolar kurunda yukarı yönlü baskı korunuyor. 31,20’nin üzerinde 31,30 ve 31,40 dirençler, 31,10 ve 31,00 ise seviyeleri destek olarak takip edilebilir.
Petrol fiyatları direnç seviyelerine doğru yönelim gösteriyor. Brent petrolde 79,30 dolar destek, 83,50 dolar ise direnç seviyesidir. Altın ons fiyatları 2030 doların üzerinde kalma çabasına devam ediyor. 2030 doların üzerinde 2050 dolar olan hedef direncine doğru yükseliş gösterebilir. 2000 dolar desteğinin üzerinde kısa vadeli görünümün olumlu olduğunu belirtelim. Gram altında, dolar kurunun genel desteği sürüyor. Altın onsun da yukarı tepki göstermesi de gram altının diğer taraftan yükselmesini sağladı. Gram altın kısa vadeli yükselen trendde hareket ederken, 2050 TL seviyesi ile rekor tazeledi. 2015 TL’nin üzerinde 2050 TL olan tarihi zirve seviyesini aşma çabası gösterebilir. 2000 TL ise ana destek olarak geçerli.