Önerilen Sonuçlar()
Mobil Uygulamayı İndir
QNB Invest
© 2018 QNB Invest A.Ş.
ABD’de Ekim ayı tüketici fiyat endeksi küresel piyasaların radarında olacak. TÜFE’nin Ekim’de aylık bazda %0,1 oranında artması, yıllık çekirdek enflasyonun %4,1’de sabit kalması, yıllık manşet enflasyonun ise %3,7’den %3,3 civarına gerilemesi bekleniyor. Fed’in enflasyon hedefi %2 iken, son durumda çekirdek enflasyon yaklaşık 2 katı seviyesinde bulunuyor. Dolayısıyla da çekirdek enflasyonun seyri öne çıkıyor. Fed faiz kararını toplantıdan toplantıya belirleyeceğinden, enflasyon verileri yakından takip edilecek. Son durumda Fed’in Aralık ayı toplantısında faizlerde bir değişikliğe gitmesi ağırlıklı olarak beklenmezken, Ocak ayında faiz artırımına daha ihtimal verildiğini belirtelim. Son dönemde bazı Fed üyeleri enflasyon ile mücadele konusuna yaptığı vurgu ile para politikası tonunu yükseltmiş durumda. Fed Başkanı Powell, Fed yetkililerinin enflasyondaki yavaşlamadan memnun olduğunu ancak yeterince kısıtlayıcı politika uyguladıklarından emin olmadıklarını söyledi. Powell Fed’in gerektiğinde daha fazla sıkılaştırma yapmaktan çekinmeyeceğini belirtiyor. Fed başkanının ve diğer üyelerin verdikleri mesajlarda enflasyonu hedeflerine ulaştırma konusunda kararlılık gösterdiğini ve faiz artırım kararının masadan kalkmadığını görüyoruz. Enflasyon rakamları Fed’in faiz kararı üzerinde etkili olacaktır. Fitch Ratings yayımladığı raporda, Türk bankaları üzerindeki yeniden finansman baskılarının genel seçim sonrası önemli politika değişikliği ile azaldığını açıkladı. BIST 100 Endeksi’nde Cuma günü 7800 seviyesinin aşağı kırılması sonrasında satış baskısı yeni haftaya taşındı. Endeks açılış sonrası 7800 direncine doğru tepki gösterse de, gün içerisinde yoğunlaşan satışların etkisiyle 7600 seviyesinin altına geri çekildi. Böylece endeks günü %2,6 oranında düşüşle tamamladı. Endeksin kısa vadede 7500 desteğinin üzerinde kalabilmesi öne çıkıyor. Bu desteğin üzeri tepki alımları ve yeniden 7700-7800 dirençlerine yönelim için takip edilebilir. Aksi halde 7500’ün aşağı yönlü geçilmesi halinde endekste geri çekilmenin 7400 desteğine doğru devam etme ihtimali bulunuyor. Buna paralel 7500 seviyesi kısa vadeli pozisyonlar için stop loss olarak izlenebilir görüşündeyiz. Bankacılık endeksinde kısa vadeli görünüm zayıfladı. XBANK’ın 7350 ana desteğini savunabilmesinin ikili formasyonu için önemli olduğunu belirtelim. BIST’te bugün de dalgalı bir seyir yaşanabileceğini düşünüyoruz. BIST gün içerisinde yön arayışı çabasında bulunurken, öğleden sonra ABD’de açıklanacak olan enflasyon rakamları hareketliliğe neden olabilir.
EUR/USD paritesi Fed üyelerinden gelen daha şahinvari açıklamaların etkisiyle 1,07 seviyesinin altında hareket ediyor. Yükselişin 1,08 direncine devam etmesi için paritenin 1,07’nin üzerinde kalıcı olması gerekiyor. 1,06 seviyesi ise destek olarak izlenebilir. CDS risk primimizdeki son dönemdeki düşüşün TL’ye toparlanma yönünde yansımadığını belirtebiliriz. Yukarı yönlü baskı devam ederken, dolar kuru 28,60 seviyesinin üzerine yöneldi. Kurda ilk planda 28,40 seviyesi destek olarak takip edilebilir. 28,74 ve 28,80 direnç seviyesi olarak karşımıza çıkabilir.
OPEC ham petrol üretimi Ekim'de önceki aya göre günlük 80 bin varil artışla 27,9 milyon varile yükseldi. Petrol fiyatları yaşanan düşüş sonrası tepki çabası gösteriyor. Brent petrolde 80,00 dolar destek, 84,40 dolar ise direnç seviyesidir. Altın ons fiyatları 1950 dolar seviyesini aşağı kırması sonrasında 1930 dolar desteğine geri çekildi. 1930 dolardan yukarı tepki göstermesi ile bu seviyenin destek olarak çalıştığını söyleyebiliriz. 1950 doların üzeri ise yeniden 1960 ve 1980 dolar dirençlerine doğru yükseliş için öne çıkıyor. Gram altında dolar kurunun desteği sürüyor. 1800 TL seviyesinin altında 1765 TL önemli destek seviyesi olarak takip edilebilir. 1800 TL’nin üzeri ise tepkinin 1820 TL direncine devamı için izlenebilir.
BIST 100 Endeksi geçtiğimiz hafta boyunca yukarı tepki çabası gösterdi. Endeks 7800 direncini aşması sonrasında bu seviyenin üzerinde kalma eğilimi sergilemişti. Ancak Cuma gelen kâr satışları ile endeks günü %0,9 oranında düşüşle tamamladı. Böylece endeks 7800’ün altında kapanış gerçekleştirdi. Endekste 7800’ün üzeri yukarı tepkinin devamı ve yükselişin 8000 direncine doğru sürmesi açısından önemli. Olası geri çekilmelerde ise 7500 ana destek olarak takip edilebilir. Endekste 7500 seviyesi kısa vadeli görünüm için öne çıkıyor. 7500’ün üzerinde kalındığı sürece trade amaçlı pozisyonlar korunabilir ve trade fırsatları değerlendirilebilir görüşündeyiz. Jeopolitik gelişmelere, ani haber akışına karşı çok bağlı bir etki içerisinde olduğumuzdan riskleri kontrollü tutmakta, temkinli olmakta fayda olduğunu hatırlatalım. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek; Türkiye'ye yatırımcı güveni geri geldiğini, kredi risk priminin Mayıs’taki 700 baz puan seviyesinden 400 baz puanın altına gerilediğini, Türkiye'nin risk primi neredeyse yarıya inmesi ile yatırımcı güveni geldiğini belirtti. Mehmet Şimşek bu gelişmenin sermaye girişine yol açacağını ifade etti. Moody’s ABD’nin kredi not görünümünü durağandan negatife düşürdü. Kredi notu ise en yüksek seviye olan Aaa’da kaldı. Açıklamada, görünümün negatife çevrilmesinin temel nedeninin, ABD'nin mali gücüne yönelik aşağı yönlü risklerin artması olduğu belirtildi. Bu sabah ABD vadeli endeks kontratları hafif ekside işlem görüyor. S&P 500 Endeksi’nde 4334 seviyesi ilk etapta destek olarak izlenebilir. Haftanın ajandasında; en önemli gündem maddesinin yarın ABD’de açıklanacak olan enflasyon verilerinin olduğunu söyleyebiliriz. Fed faiz kararını toplantıdan toplantıya belirleyeceğinden, enflasyon verileri yakından takip edilecek. Enflasyon rakamları Fed’in faiz kararı üzerinde etkili olacaktır. Son dönemde bazı Fed üyelerinin para politikası tonunu yükseltmesi doların yeniden güç kazanmasını sağladı. Fed Başkanı Powell, Fed yetkililerinin enflasyondaki yavaşlamadan memnun olduğunu ancak yeterince kısıtlayıcı politika uyguladıklarından emin olmadıklarını söyledi. Powell Fed’in gerektiğinde daha fazla sıkılaştırma yapmaktan çekinmeyeceğini belirtti. Diğer yandan yarın Euro Bölgesi’nde GSYH büyümesi, Çarşamba günü sanayi üretimi açıklanacak. ABD’de ÜFE, perakende satışlar, Perşembe günü sanayi üretimi, kapasite kullanım oranı, Cuma günü Euro Bölgesi’nde enflasyon oranı açıklanacak.
EUR/USD paritesi Fed üyelerinden gelen daha şahinvari açıklamaların etkisiyle yeniden 1,07 seviyesinin altına geri çekildi. Yükselişin 1,08 direncine devam etmesi için paritenin 1,07’nin üzerinde kalıcı olması gerekiyor. 1,06 seviyesi ise destek olarak izlenebilir. CDS risk primimizdeki son dönemdeki düşüşün TL’ye toparlanma yönünde yansımadığını belirtebiliriz. Yukarı yönlü baskı devam ederken, dolar kuru 28,50 seviyesinin üzerinde hareket ediyor. Kurda ilk planda 28,40 seviyesi destek olarak takip edilebilir. 28,74 ve 28,80 direnç seviyesi olarak karşımıza çıkabilir.
Sert geri çekilen petrol fiyatları tepki çabası gösteriyor. Brent petrolde 78,00 dolar destek, 82,00 dolar ise direnç seviyesidir. Altın ons fiyatları kısa vadeli bant hareketinin alt bölgesi olan 1950 dolar desteğinin altını test etti. Altın onsta bu seviyenin üzerinde kalınması ile bant hareketi korunuyor olacak. Dolayısıyla da 1980 dolar hedef direnç olarak takip edilebilir. 1950 doların altında ise 1930 dolar destek konumunda. Gram altında dolar kurunun desteği sürüyor. 1800 TL seviyesinin altında 1765 TL önemli destek seviyesi olarak takip edilebilir. 1800 TL’nin üzeri ise tepkinin 1820 TL direncine devamı için izlenebilir.
BIST 100 Endeksi kısa vadeli sıkışmasının üst bandı olan 7800 direncini haftanın başında aşmıştı. Endeks devam eden günlerde bu seviyenin üzerinde görünüm sergiledi. Endeks dün 7800’ün altını test etse de yeniden bu seviyenin üzerinde kalmayı başardı. Endekste kısa vadeli görünümün olumlu olduğunu söyleyebiliriz. 7800 ilk planda destek konumunda iken, bu seviyenin üzerinde kısa vadeli yönün yukarı kalmaya devam edeceğini belirtebiliriz. Bu durumda kısa vadede 8000 ve 8100 dirençlerine doğru yükselişin devam ettiğini görebiliriz. 7500 ise sonraki destek olarak izlenebilir. 7500’ün üzerinde trade amaçlı pozisyonlar korunabilir ve trade fırsatları değerlendirilebilir görüşündeyiz. Her ne kadar endekste teknik açıdan yükselen trende başlama girişimleri oluşsa da; jeopolitik gelişmelere, ani haber akışına karşı çok bağlı bir etki içerisinde olduğumuzdan riskleri kontrollü tutmakta, temkinli olmakta fayda olduğunu hatırlatalım. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve TCMB Hafize Gaye Erkan’ın Ocak ayının ikinci haftası New York’ta düzenlenen yatırımcılar toplantısına katılacağı belirtildi. TCMB Yatırımcı Günleri düzenleyeceğini duyurdu. Organizasyonun ilki 11 Ocak 2024 tarihinde New York’ta gerçekleştirilecek. Yatırımcı Günleri kapsamda enflasyon, para politikası, finansal piyasalar ve bankacılık gibi konularda sunumlar yapılarak, teknik sorular yanıtlanacak. TCMB’nin verilerine göre; yurtdışı yerleşikler 3 Kasım haftasında hisse tarafında 86 milyon dolarlık net alım gerçekleştirdi. Böylelikle Ağustos'un ilk haftasından bu yana hisse tarafında görülen en yüksek alım oldu. ABD tarafına bakacak olursak; bazı Fed üyelerinin para politikası tonunu yükseltmesi doların yeniden güç kazanmasını sağladı. Fed Başkanı Powell, Fed yetkililerinin enflasyondaki yavaşlamadan memnun olduğunu ancak yeterince kısıtlayıcı politika uyguladıklarından emin olmadıklarını söyledi. Powell Fed’in gerektiğinde daha fazla sıkılaştırma yapmaktan çekinmeyeceğini belirtti. Bölge borsalarının son dönemde gösterdiği olumlu performans sonrasında teknik olarak kar satışları ile karşılaşma ihtimali bulunuyor. S&P 5000 Endeksi’nde 4334 seviyesi ilk etapta destek olarak izlenebilir.
EUR/USD paritesi beklentilerin altında kalan verilerle 1,07 direncinin üzerine yönelmişti. Ancak Fed üyelerinden gelen daha şahinvari açıklamaların etkisiyle yeniden 1,07 seviyesinin altına geri çekildi. Yükselişin 1,08 direncine devam etmesi için paritenin 1,07’nin üzerinde kalıcı olması gerekiyor. 1,06 seviyesi ise destek olarak izlenebilir. CDS risk primimizdeki son dönemdeki düşüşün TL’ye toparlanma yönünde yansımadığını belirtebiliriz. Yukarı yönlü baskı devam ederken, dolar kuru 28,60 seviyesinin üzerine yönelmiş durumda. Kurda ilk planda 28,40 seviyesi destek olarak takip edilebilir. 28,74 ve 28,80 direnç seviyesi olarak karşımıza çıkabilir.
7900 seviyesinin üzerine yönelen BIST 100 Endeksi 7800-7900 bandına geri döndü. Endeks 7800 seviyesine doğru geri çekilmelerde tepki alımları ile karşılaştı. Endekste 7800 seviyesi kısa vadeli sıkışmanın direnç seviyesine işaret ediyordu. 7800’ün üzerine yönelim kısa vadeli alçalan kanalın yukarı tamamlanması açısından önemli idi. Dolayısıyla da bu hafta 7800’ün üzerinde kapanış gerçekleştirmesi ile endekste kısa vadeli görünümün olumlu olduğunu söyleyebiliriz. 7800 ilk planda destek konumunda iken, bu seviyenin kısa vadeli yönün yukarı kalmaya devam edeceğini belirtebiliriz. Bu durumda kısa vadede 8000 ve 8100 dirençlerine doğru yükselişin devam ettiğini görebiliriz. 7500 ise sonraki destek olarak izlenebilir. Bu seviyenin üzerinde trade amaçlı pozisyonlar korunabilir ve trade fırsatları değerlendirilebilir görüşündeyiz. Her ne kadar endekste teknik açıdan yükselen trende başlama girişimleri oluşsa da; jeopolitik gelişmelere, ani haber akışına karşı çok bağlı bir etki içerisinde olduğumuzdan riskleri kontrollü tutmakta, temkinli olmakta fayda olduğunu hatırlatalım. Hazine ve Maliye Bakanlığı sukuk ihracına 3 kat talep geldiğini duyururken toplam ihraç tutarının 2,5 milyar dolar olduğunu açıkladı. Bu ihraçla birlikte bu yıl uluslararası piyasalardan toplam 10 milyar dolar tutarında finansman sağlandı. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve TCMB Hafize Gaye Erkan’ın Ocak ayının ikinci haftası New York’ta düzenlenen yatırımcılar toplantısına katılacağı belirtildi. TCMB Yatırımcı Günleri düzenleyeceğini duyurdu. Organizasyonun ilki 11 Ocak 2024 tarihinde New York’ta gerçekleştirilecek. Yatırımcı Günleri kapsamda enflasyon, para politikası, finansal piyasalar ve bankacılık gibi konularda sunumlar yapılarak, teknik sorular yanıtlanacak. ABD tarafına bakacak olursak; bazı Fed üyelerinin para politikası tonunu yükseltmesi doların yeniden güç kazanmasını sağladı. ABD borsalarında yukarı yönlü trendde hareket devam ediyor. S&P 500 Endeksi’nde 4394 direncinin aşılması yükselişin devam etmesi için takip edilebilir.
EUR/USD paritesi tarım dışı istihdam verisinin ardından 1,07 direncinin üzerine yönelmişti. Ancak Fed üyelerinden gelen daha şahinvari açıklamaların etkisiyle yeniden 1,07 seviyesinin altına geri çekildi. Yükselişin 1,08 direncine devam etmesi için paritenin 1,07’nin üzerinde kalıcı olması gerekiyor. 1,06 seviyesi ise destek olarak izlenebilir. CDS risk primimizdeki son dönemdeki düşüşün TL’ye toparlanma yönünde yansımadığını belirtebiliriz. Yukarı yönlü baskı devam ederken, dolar kuru 28,50 seviyesinin üzerine yönelmiş durumda. Kurda ilk planda 28,20 seviyesi destek olarak takip edilebilir. 28,55 ve 28,66 direnç seviyesi olarak karşımıza çıkabilir.
Petrol fiyatları aşağı yönlü trendde hareket ederken, zayıf bir görünüm sergiliyor. Brent petrolde 78 dolar destek, 82 dolar ise direnç seviyesidir. Altın ons fiyatlarında 1960-1950 dolar bölgesi destek konumunda iken, altın onsun kısa vadeli görünümü için bu aralığın üzerinde kalması öne çıkıyor. 1950 dolar sonraki destek seviyesidir. 1980 dolar direncinin üzerinde ise 2000 dolar hedef direnç olmayı sürdürecektir. Gram altında dolar kurunun desteği sürüyor. 1800 TL seviyesinin altında 1765 TL önemli destek seviyesi olarak takip edilebilir. 1800 TL’nin üzeri ise tepkinin devamı için izlenebilir.
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Türkiye'yi ziyaret eden ABD'li mevkidaşı Blinken ile bir araya geldi. Diplomatik kaynaklardan verilen bilgiye göre Hakan Fidan; Blinken'a, İsrail’in Gazze’de sivilleri hedef almasının önlenmesi, acilen tam ateşkes ilan edilmesi gerektiğini belirtti. Dünkü görüşmede, iki devletli çözüm için birlikte çalışmanın gereği de vurgulandı. TR CDS risk primimizde geçtiğimiz haftadan bu yana yaşanan geri çekilmenin olumlu olduğunu söyleyebiliriz. Ancak bu durumun TL tarafına şuanda olumlu yansımadığını belirtelim. BIST 100 Endeksi haftaya güçlü bir başlangıç yaparken, gün içerisinde yukarı yönlü bir seyir izledi. Endeks geçtiğimiz hafta direnç seviyelerine doğru yönelimde güç kaybına uğramıştı. Endeks günün ilk yarısında alıcılı bir seyir ile 7800 direncinin üzerine yükseldi ve günü %2,1 oranında değer kazancı ile tamamladı. Endekste 7800 seviyesi kısa vadeli sıkışmanın direnç seviyesine işaret ediyordu. 7800’ün üzerine yönelim kısa vadeli alçalan kanalın yukarı tamamlanması açısından önemli idi. Dolayısıyla da 7800’ün üzerinde kapanış gerçekleştirmesi ile endekste kısa vadeli görünümün güçlendiğini söyleyebiliriz. 7800 destek haline gelirken, bu seviyenin üzerinde teknik olarak kısa vadeli yükselen trendin başlama potansiyeli bulunuyor. Bu durumda kısa vadede 8000 ve 8200 dirençlerine doğru yükselişin devam ettiğini görebiliriz. 7500 ise sonraki destek olarak izlenebilir. Bu seviyenin üzerinde trade amaçlı pozisyonlar korunabilir ve trade fırsatları değerlendirilebilir görüşündeyiz. Endeks yaşanan düşüşler sonrası kısa vadeli görünüm olumlu hale gelse de, ani gelen olumsuz bir haber ve/veya satış dalgası bir anda görünümü terse çevirebiliyor. Her ne kadar endekste teknik açıdan yükselen trende başlama girişimleri oluşsa da; jeopolitik gelişmelere, ani haber akışına karşı çok bağlı ve bağımlı bir etki içerisinde olduğumuzdan riskleri kontrollü tutmakta, temkinli olmakta fayda olduğunu hatırlatalım. ABD borsaları ise geçtiğimiz hafta Fed’den faiz artırım beklentilerinin aşağı gelmesinden ve tahvil faizlerindeki düşüşten olumlu etkilenmişti. Yükselen trendde görünüm sergileyen bölge borsaları kısa vadeli direnç seviyelerine yakın bir seyir izliyor. S&P 500 Endeksi’nde 4394 direncinin aşılması yükselişin devam etmesi için takip edilebilir.
EUR/USD paritesi Fed’in toplantı kararı sonrasında sakin bir seyir izlese de, tarım dışı istihdam verisinin ardından 1,07 direncinin üzerine yönelmişti. Parite geçtiğimiz haftalarda 1,07 direncine doğru yönelimde güç kaybına uğramıştı. Dolayısıyla da paritenin 1,07’nin üzerine yönelmesini kısa vadeli görünümü açısından olumlu olarak değerlendirebiliriz. Ancak yükselişin 1,08 direncine devam etmesi için 1,07’nin üzerinde kalıcı olması gerekiyor. 1,06 seviyesi ise destek olarak izlenebilir. TCMB’nin faiz artırım kararının TL’ye toparlanma yönünde yansımadığını belirtebiliriz. Yukarı yönlü baskı devam ederken, dolar kuru 28,40 seviyesinin üzerine yönelmiş durumda. Kurda ilk planda 28,20 seviyesi destek olarak takip edilebilir. 28,55 ise direnç seviyesi olarak karşımıza çıkabilir.
Petrol fiyatları kısa vadeli bant hareketi içerisinde görünüm sergiliyor. Brent petrolde 84,40 dolar destek, 87,60 dolar ise direnç seviyesidir. Altın ons fiyatları 2000 dolar direncine doğru yönelimde güç kaybına uğruyor. 1960 dolar ilk planda destek konumunda iken, altın onsun kısa vadeli görünümü için bu seviyenin üzerinde kalması öne çıkıyor. 1980 doların üzerinde ise 2000 dolar hedef direnç olmayı sürdürecektir. Gram altında dolar kurunun desteği sürüyor. 1800 TL desteğinin üzerinde 1833 TL hedef direnç konumunda. 1765 TL önemli destek seviyesi olarak takip edilebilir.
ABD’de tarım dışı istihdam verisi Ekim ayında 180 bin olan beklentilerin altında 150 bin kişi artış gösterdi. İşsizlik oranı ise %3,8’den %3,9’a artışla neredeyse iki yılın en yüksek seviyesine yükseldi. ISM hizmet endeksi ise Ekim’de 53,6’dan 51,8'e düşerek 5 ayın en düşük seviyesine geriledi. Verilerin beklentilerin altında kalması Fed’den faiz artırım tahminlerinin aşağı gelmesine neden oldu. ABD istihdam raporunun ardından, Fed fon vadeli işlemlerinde Aralık ayında faizi sabit bırakması beklenirken, Ocak ayında faiz artırım olasılığı %20'nin altında fiyatlanıyor. ABD tahvil faizlerindeki düşüş ile dolar küresel çapta güç kaybına uğradı. Fed Başkanı Powell, ilave para politikası sıkılaştırmasının kapsamı ve politikanın ne kadar süreyle kısıtlayıcı kalacağı konusunda ise gelen verilere, gelişen görünüm ve risklere bağlı olarak karar alacaklarını açıklamıştı. Dolayısıyla önümüzdeki dönemde istihdam ve enflasyon verileri Fed’in sonraki toplantı kararı üzerinde etkili olacağından yakından takip edilecek. ABD borsalarında kısa vadeli yükseliş hareketi devam ediyor. CDS risk primimizde ise düşüş gerçekleşirken, bu durumun bu aşamada TL tarafında olumlu bir etkiye neden olmadığını söyleyebiliriz. BIST özellikle son dönemde oldukça volatil bir seyir izliyor. Endeks desteklerine doğru yukarı tepki gösterirken, direnç seviyelerine doğru güç kaybına uğruyor. Ancak endeksin geçtiğimiz hafta sıkışma bandının alt bölgesi olan 7400 desteğini savunmasını olumlu olarak nitelendirebiliriz. Endekste 7644 desteğinin üzerinde 7800 ve 8000 dirençlerine doğru yükseliş görebiliriz. Endeksin 7400 desteğini savunması kısa vadeli görünümü açısından önemli. Bu seviyenin üzerinde trade amaçlı pozisyonlar korunabilir ve trade fırsatları değerlendirilebilir görüşündeyiz. 7800 ise sıkışma hareketinin direncine işaret ettiğinden bu seviyenin kalıcı olarak aşılması yükselen trendin başlaması, görünümün güçlenmesi ve yükselişin devam etmesi açısından önemli. Endeks yaşanan düşüşler sonrası yönünü hafiften yukarı çevirme çabası içerisinde bulunsa da, ani gelen olumsuz bir haber ve/veya satış dalgası bir anda görünümü terse çevirebiliyor. BIST açısından jeopolitik gelişmelere, ani haber akışına karşı çok bağlı ve bağımlı bir etki içerisinde olduğumuzdan riskleri kontrollü tutmakta, temkinli olmakta fayda olduğunu belirtelim. Diğer yandan ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile görüşmek üzere Ankara'ya geldi. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile Blinken arasında yapılacak resmi görüşmelerde, Gazze’deki durum, bölgesel meseleler ve ikili ilişkilerin ele alınması bekleniyor. Haftanın ajandasında; yarın Euro Bölgesi’nde ÜFE, Çarşamba günü perakende satışlar, Cuma günü içeride işsizlik oranı, sanayi üretim verileri öne çıkıyor.
EUR/USD paritesi Fed’in toplantı kararı sonrasında sakin bir seyir izlese de, tarım dışı istihdam verisinin ardından 1,07 direncinin üzerine yöneldi. Parite geçtiğimiz haftalarda 1,07 direncine doğru yönelimde güç kaybına uğramıştı. Dolayısıyla da paritenin 1,07’nin üzerine yönelmesini kısa vadeli görünümü açısından olumlu olarak değerlendirebiliriz. Ancak yükselişin 1,08 direncine devam etmesi için 1,07’nin üzerinde kalıcı olması gerekiyor. 1,06 seviyesi ise destek olarak izlenebilir. TCMB’nin faiz artırım kararının TL’ye toparlanma yönünde yansımadığını belirtebiliriz. Kararın ardından dolar kurunda 28,00 desteğinin üzerinde yukarı yönlü baskı devam ediyor. Dolar küresel çapta güç kaybına uğrarken, TL görece geride performans gösteriyor. Kurda ilk planda 28,20 seviyesi destek olarak takip edilebilir. 28,55 ise direnç seviyesi olarak karşımıza çıkabilir.
Petrol fiyatları yaşanan yükseliş sonrasında güç kaybına uğradı. Brent petrolde 84,60 dolar destek, 87,60 dolar ise direnç seviyesidir. Altın ons fiyatları jeopolitik gelişmeler ile 2000 dolar direncinin üzerine yönelim sergiliyor. Altın ons güçlü bir seyir izliyor. 1980 dolar desteğinin üzerinde kısa vadeli yön yukarı görünüyor. 2000 doların üzerinde ise 2023 ve 2040 dolar hedef dirençlerine doğru yükseliş gösterebilir. 1960 dolar ise ikincil destek seviyesidir. Gram altında dolar kurunun desteği sürüyor. 1800 TL desteğinin üzerinde 1833 TL hedef direnç konumunda. 1765 TL önemli destek seviyesi olarak takip edilebilir.