Moody's Türkiye için yayımladığı raporda Türkiye'de kurumsal kapasitede toparlanmanın zaman alacağını belirtti. Moody’s takvimde bulunmasına rağmen geçtiğimiz Cuma günü Türkiye ile değerlendirmesinde güncelleme gerçekleştirmemişti. Moody’s’ten beklentilerin karşılanmaması nedeniyle daha öncesinde alınan pozisyonlarda bu haftanın başında kar satışlarının geldiğini belirtelim. Buna paralel endeks 7700 desteğinin de altına geri çekildi. Endeks dünkü %0,8 düşüşün ardından bu hafta %3,4 oranında değer kaybına uğramış oldu. Böylece endeks düzeltme hareketi içerisinde bulunuyor. Yaşanan düşüşün ardından bugün BIST’te tepki alımlarının geldiğini görebiliriz. 7700’ün üzeri tepkinin ileri taşınması ve yükselişin 7800 ve 8000 dirençlerine devam etmesi açısından öne çıkıyor. 7600’ün aşağı kırılması halinde endekste geri çekilme devam edebileceğinden bu seviye trade amaçlı pozisyonlar için stop loss olarak izlenebilir. Endekste ve özellikle de hisselerde sert satış sonrasında volatil seyir görebiliriz. Bankacılık endeksinde 9020 destek, 9450 direnç konumunda. Yarınki TCMB’nin faiz kararı sonrasında BIST haftanın sonuna doğru dengelenme eğilimi gösterebilir. Son durumda %40 olan politika faiz oranının %42,50’ye yükseltilmesi bekleniyor. Son toplantı metninde; enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışlarında sınırlı bir iyileşmenin başladığını ifade eden TCMB, aylık enflasyonun ana eğiliminde düşüş gözlendiğini vurgulamıştı. TCMB, dezenflasyonun tesisi için gerekli parasal sıkılık düzeyine önemli ölçüde yaklaşıldığını değerlendirirken, bu kapsamda parasal sıkılaştırma hızının yavaşlatılacağı ve sıkılaştırma adımlarının kısa bir zaman diliminde tamamlanacağı mesajını verdi. Dolayısıyla da TCMB’nin parasal sıkılaştırma sürecini ne zaman sonlandıracağının sinyali aranacak. Yurtdışı gelişmelere baktığımızda; Fed’in gelecek yıl için politika faiz oranı beklentilerini aşağı revize etmesi ve üç faiz indirim öngörüsünde bulunmasının ardından Mart 2024’e yönelik faiz indirim beklentileri ağır basıyor. Ancak bazı Fed üyeleri Mart’ta faiz oranlarını düşürmeyi düşünmenin erken olduğunu belirtirken, para politikasında normalleşme beklentisinin Fed'in biraz önünde olduğu konusunda uyarıda bulunuyor. Fed’den sonra da ECB tarafında da benzer açıklamaların geldiğini görüyoruz. Bazı ECB yönetim konseyi üyeleri enflasyonun hedefe indiğine emin olana dek faizlerin %4'te kalması gerektiğini, 2024'te bir noktada faiz indirimlerinin başlayabileceğini, faiz indirim beklentilerinin fazla iyimser olduğunu ifade ediyor. Dolayısıyla Fed ve ECB‘nin para politikasının devamına yönelik verdiği mesajla piyasa oyuncularının iyimser beklentileri arasında ayrışma bulunuyor. Buna paralel ABD tahvilleri son ayların en düşük seviyelerinde hareket devam ederken, bölge borsaları güçlü görünüm sergiliyor. Dow Jones endeksi rekor tazelerken, S&P 500 endeksi tarihi zirvesine doğru hareket sergiliyor. Cuma günü ABD’de kişisel tüketim harcamaları enflasyonu (PCE) öne çıkıyor.
Fed’in faiz indirimine gelecek yıl işaret eden açıklamaları ile dolar küresel çapta güç kaybetme eğilimi gösteriyor. Diğer yandan ECB’nin ise faiz indirimine mesafeli olduklarına yönelik sinyal vermesi son dönemde de Euro’yu destekliyor. EUR/USD paritesi 1,09-1,10 bandında yukarı tepki gösteriyor. Önceki zirve 1,10-1,1020 bandına işaret ettiğinden bu aralık önemli direnç bölgesi olarak korunuyor. Parite bu bölgeyi aşma çabası gösterebilir. Direnç aralığının üzeri yükseliş eğiliminin devamı açısından öne çıkıyor. 1,09 desteğinin üzerinde kısa vadeli görünüm güçlü görünüyor. 1,08 ise sonraki destek seviyesidir. Dolar kuru, dolar endeksindeki geri çekilme ile 29,00’un altını test etse de, bu eğilim tekrardan terse döndü. Dolayısıyla da dolar kuru 29,00 seviyesinin üzerinde yukarı yönlü denemelerde bulunuyor. 29,10’un üzerinde 29,20 direnç olarak izlenebilir. 29,00 seviyesini ise artık destek olarak belirtebiliriz.
Petrol fiyatları kısa vadeli destek seviyelerinden gösterdiği tepki ile toparlanma eğilimine devam ediyor. Brent petrolde 76,00 dolar destek, 79,60 dolar ise direnç seviyesidir. ABD tahvil getirilerindeki düşüş altın ons fiyatlarına olumlu yansıyor. Buna paralel altın ons yeniden 2040 dolar direncinin üzerine yöneldi. 2050 dolar ilk planda direnç konumunda iken, bu seviyenin aşılması halinde kısa vadeli sıkışma yukarı tamamlanıyor olacak. Bu durumda 2075 dolar direncine doğru yükseliş gösterebilir. 2010 dolar desteğinin üzerinde ise kısa vadeli yön yukarı görünüyor. Gram altında dolar kurunun genel desteği sürüyor. Altın onstaki yukarı tepki ile birlikte 1900 TL direncinin üzerine yükseldi. Bu seviyenin üzerinde sıkışmanın yukarı tamamlanması ile görünüm güçleniyor. 1930 TL direncine doğru hareketlilik gösterebilir. 1900 TL’nin ise destek haline geldiğini belirtelim.