BIST 100 Endeksi direnç seviyelerinin üzerine yönelim sonrasında gün içi kâr satışları ile karşılaşıyor. Dolayısıyla da endekste gün içi volatilitenin son günlerde arttığını söyleyebiliriz. Endeks 7800 seviyesine yükseliş sonrasında 7600 desteğinin altına geri çekildi. Endeksteki yükselen trendde belirgin yükseliş sonrasında yaşanan olası geri çekilmeler olağan ve normal olarak karşılanabilir. Önemli direnç seviyelerine yönelim aşamasında gün içi aşağı yönlü hareketlerin gerçekleşebileceğini göz önünde bulundurmakta fayda bulunuyor. Geçen hafta Türkiye'nin ortodoks para politikasına dönmesi ile ilgili not artışı olabileceği mesajını veren Moody's şimdi de Türk bankalarının görünümünü negatiften durağana çevirdi. Bankacılık endeksinde ise 6980 seviyesi önemli destek haline geldi. Bu seviye tepki yükselişlerinin devamı adına öne çıkıyor. Önümüzdeki dönemde enflasyona alternatif getiri arayışı ön planda kalmaya devam edebilir. Geçen aylarda hem geçmiş kur hareketi hem de ücret artışlarıyla beraber çekirdek enflasyonda artışın gerçekleşmesi bekliyoruz. Dolayısıyla da enflasyon fiyatlaması ile BIST’e olan ilgi sürebilir. İçeride enflasyon fiyatlaması, düşen ülke risk primi, yabancı yatırımcıların ilgisi, Birleşik Arap Emirlikleri ile yapılan anlaşmanın olumlu yansımaları önümüzdeki dönemde endeks üzerinde etkili olmaya devam edebilir. Endekse destek sağlayacak iç ve dış faktörlerin mevcut olduğunu söyleyebiliriz. Endekste 7500 desteğinin üzerinde kısa vadeli görünümün güçlü olduğunu belirtelim. 7600’ün üzerinde ise 7900 ve 8000 hedef dirençlerine doğru yükseliş gösterebilir. BIST pozitif ayrışmaya devam ederken, ABD ve Avrupa borsalarında son dönemde tepki çabası sınırlı kalıyor. ABD borsaları kısa vadeli dip oluşturma eğilimi içerisinde hareket ediyor. Bu akşam yayımlanacak olan Fed’in toplantı tutanakları daha belirleyici olacaktır. Avrupa borsaları kısa vadeli bant içerisinde görünüm sergiliyor. Bölge borsalarında yeniden yükselen trendin başlaması için direnç seviyelerinin aşılması gerekiyor. Fed hatırlanacağı üzere Temmuz ayı toplantısında beklentilere paralel politika faiz oranı aralığını %5,25-%5,50 bandına yükseltmişti. Böylece politika faizi sıkılaştırma döngüsünün başladığı geçtiğimiz yılın Mart ayından bu yana 525 baz artışla son 22 yılın zirvesine ulaştı. Fed’in bu süre zarfında 11 kez faiz artırımı gerçekleştirdiğini belirtelim. Dolayısıyla da enflasyonun hedeflerinin üzerinde seyrettiğini düşünen Fed; önümüzdeki dönemde açıklanacak olan ekonomik verileri yakından etmeye devam edecek. Eylül ayı ve yılın geri kalan toplantılarında adımlarını verilerin seyrine göre atmayı planladığını belirtebiliriz. Son dönemde karışık mesajlar veren üyelerin, tutanaklarda genel görüşü anlaşılmaya çalışılacak.
EUR/USD’de dolar lehine hareket devam ediyor. Parite 1,09 desteğinin üzerinde kalma çabası gösteriyor. Yukarı tepki denemelerinde güç bulmakta zorlandığını görüyoruz. 1,09 desteğinin üzerinde kaldığı sürece paritede kısa vadeli görünümü korunuyor olacak. Bu seviyenin altında 1,0830 ana destek olarak öne çıkıyor. 1,1050 ise direnç olarak geçerli. TCMB’nin faiz artırım kararının ardından TL tarafında belirgin bir değişim olmadığını belirtelim. Dolar kuru 27,00 seviyesi civarında hareket ediyor. Ancak faiz artırımları son durumda yukarı yönlü hareketlerin daha sınırlı olmasını sağladı. 27,00’nin üzerinde 27,26 direnç olarak izlenebilir. Olası aşağı yönlü hareketlerde ise 26,60 seviyesi destek olarak takip edilebilir.
Petrol fiyatları kısa vadeli düzeltme içerisinde hareket ediyor. Brent petrolde 83,00 dolar destek, 87,00 dolar ise direnç seviyesidir. Altın ons fiyatları aşağı yönlü trenddeki seyrine devam ediyor. Altın onsta henüz dip oluşumu gerçekleşmedi. 1920 doların altında ilk etapta 1900 dolar destek seviyesidir. 1920 ve devamında 1930 dolar ise direnç haline geldi. Gram altında dolar kurunun genel desteği sürüyor. 1700 TL direnç seviyesi olarak geçerli. 1652 TL desteğinin üzerinde kısa vadeli görünüm olumlu görünüyor.