Önerilen Sonuçlar()
Mobil Uygulamayı İndir
QNB Invest
© 2018 QNB Invest A.Ş.
BIST 100 Endeksi’nde henüz kısa vadeli yön tayin edilmiş değil. Endeks sıkışma içerisinde hareket ederken, yukarı yönlü ataklarda güç kaybına uğruyor. Endeks 5020 desteğinin yeniden altına geri çekilmiş durumda. 5020 direnç haline gelirken, bu seviyenin üzeri yeniden 5074 ve 5118 dirençlerine yönelim için takip edilebilir. Endekste görünümün güçlenmesi ve yükselişin hız kazanması için 5118 direncinin aşılması öne çıkıyor. 4890 ise ana destek olarak önemini koruyor. Bu seviyeye doğru olası geri çekilmelerde endeksin yukarı tepki göstermesi aşağı yönlü hareketlerin ileri taşınmaması için önemli. Endekste bugün de dalgalı bir seyir gerçekleşebilir. Yurt dışı tarafa baktığımızda; son günlerde bankacılık sektörüne yönelik endişelerin azalması ile ABD ve Avrupa borsaları bant hareketi içerisinde yükseliş çabası gösteriyor. Son dönemde ECB yaptığı açıklamada bankacılık sistemindeki koşulları yakından izlemeye devam edeceklerini, sistemi sağlam tutmak için gereken tüm araçlarını kullanmaya hazır olduklarını belirtiyor. Fed ise yaşanan gelişmelerin şuan için büyüme üzerinde sıkıntıya neden olmayacağını düşünüyor. Haber akışına bağlı olarak yurt dışı piyasalarda hareketlilik devam edebilir.
EUR/USD paritesi yeniden 1,08 seviyesinin üzerine tepki gösterdi. 1,0840 direncinin aşılması ile 1,0930 direncine doğru yönelim gösterebilir. 1,07 destek konumunda iken, bu seviyenin üzerinde kısa vadeli görünüm olumlu görünüyor. Altın ons fiyatları 2000 dolar ve üzerine doğru ataklarda güç kaybına uğruyor. 1960 dolar seviyesinin üzerinde kaldığı sürece yeniden 2000 ve 2010 dolar dirençlerine doğru yönelim gösterebilir. 1934 dolar desteğinin üzerinde ise genel görünüm olumlu kalmaya devam edecek.
Fed 25 baz puanlık faiz artırımı gerçekleştirerek politika faiz oranı aralığını %4,75-5 bandı ile 2007 yılından bu yana en yüksek seviyeye çıkardı. ABD'de yaşanan bankacılık krizi nedeniyle Fed'in bu toplantıyı pas geçebileceğine dair beklentiler de mevcut iken, banka piyasa genelindeki beklentiye paralel faiz artırımı gerçekleştirmiş oldu. Fed, ekonomik göstergelere ilişkin beklentilerini de yayımlarken, 2023 sonuna yönelik aralık ayında belirlenen % 5,1'lik faiz tahminini değiştirmedi. Fed Başkanı Powell kararların ardından yaptığı basın toplantısında; bankacılık sistemindeki koşulları yakından izlemeye devam edeceklerini, sorunların çok yeni olduğunu ve sistemi sağlam tutmak için gereken tüm araçlarını kullanmaya hazır olduklarını belirtti. Powell, enflasyonun yüksek kalmaya devam ettiğini ve istihdam piyasasının sıkı olduğunu ifade ederken, %2'lik enflasyon hedeflerine bağlı olduklarının ve enflasyonu bu hedefe döndürmek için ellerinden geleni yapacaklarının mesajını verdi. Fed yetkilileri ayrıca bu yıl için faiz indirimi öngörmüyor. Fed’in enflasyonu düşürmek konusunda güçlü mesaj vermeye devam ettiğini ve gelen verilere bağlı olarak hareket edeceğini görüyoruz.
EUR/USD paritesi, Fed’in faiz kararının ardından doların güç kaybetmesi ile önemli direnç seviyelerini aştı. 1,08 direncinin aşılması sonrasında paritede görünüm daha da güçlenmiş durumda. Kısa vadeli yükselen trendde hareket ediyor. 1,08 destek haline gelirken, bu seviyenin üzerinde kısa vadeli yön yukarı görünüyor. 1,0910’un üzerinde 1,1030 hedef direnç olarak takip edilebilir. Ancak 1,1030 bir önceki zirve olduğundan parite bu seviyeye doğru yükselişte güç kaybına uğrayabilir.
Öte yandan; BIST 100 Endeksi son günlerde yaşanan sert satış baskısının ardından dün tepki alımları ile yükseldi. 4890 önemli kısa vadeli destek iken, endeks bu seviyeden gelen alımlarla kısa vadeli dip oluşum çabası gösterdi. Bu sabah yurt dışı borsalarda hava hakim iken, endeksin de buna paralel güne yukarı yönlü bir başlangıç yapmasını bekliyoruz. Endekste dünkü yaşanan tepki hareketinin bugün de devam ettiğini görebiliriz. 5020 ilk planda direnç konumunda iken, bu seviyenin aşılması ile kısa vadeli görünüm güçlenebilir ve yükseliş 5054-5137 dirençlerine doğru ileri taşınabilir. 4890 ana desteğinin üzerinde kalması dip oluşumu için önemli.
ABD’nin ardından Avrupa’nın bankacılık sistemine yönelik endişeler artmış durumda. ABD’de bir bankanın iflası ile başlayan bankacılık krizinin ardından Avrupa’da da dün Credit Suisse paniği yaşandı. Avrupa için de yapısal zayıflıkları olan bankalar için bu dönemde öngörülmeyen büyük sıkıntılar olup olmayacağı sorgulanıyor. İsviçre merkezli Credit Suisse bankasının en büyük ortağı Suudi Ulusal Bankası'nın sermaye artırımı yapmayacaklarını duyurmasıyla bankanın hisse senedi fiyatındaki düşüş %20’yi aştı ve satış baskısı piyasaların genelinde hissedildi. Avrupa borsaları %3’ün üzerinde değer kaybederken, tahvillere giriş gerçekleşti. Özellikle kırılgan İsviçre bankaları bir kaç gündür mevduat çıkışlarına karşı önlem aldıklarını ve merak edilmemesi gerektiğini savunuyorlar. ECB bugün faiz kararını açıklayacak; Başkan Lagarde basın toplantısı gerçekleştirecek. Lagarde basın toplantısında bankacılık konularına yönelik açıklamalarda bulunabilir. ECB’den politika faiz oranında geçtiğimiz günlerde 50 baz puanlık artırım beklenirken, bankalara yönelik artan endişeler nedeniyle 25 baz puan ağırlık kazanmaya başladı. Dolayısıyla da ECB faiz artırım boyutunu yaşanan gelişmeler ile daha sınırlı tutabilir. ABD tarafında ise; dün ÜFE verileri takip edildi. Aylık ÜFE %0,3 olan artış beklentilerine rağmen %0,1 oranında düşüş gösterdi. Yıllık ÜFE ise %6’dan %4,6 seviyesine geri çekildi. ABD tahvil faizlerindeki düşüş ise dikkat çekiyor; 2 yıllık tahvil faizi %3,7 ile son 6 ayın en düşük seviyelerine geri çekildi. Haftaya çarşamba günü toplantı kararını açıklayacak olan Fed’in ise bankacılık sektöründe yaşanan kriz nedeniyle bu toplantıda faizleri sabit bırakıp pas geçebileceğine yönelik beklentilerin mevcut olduğunu belirtelim. Bankacılık krizi ve yaşanan gelişmeler bu dönemde piyasaların gündeminde yer tutabilir. İlerleyen günlerde faiz artırımına yönelik beklentiler daha fazla şekillenecektir.
EUR/USD, doların olan talebin artması, Avrupa’da artan finansal endişeler ve ECB’nin daha sınırlı faiz artırımına gidebileceğine yönelik beklentiler ile destek seviyelerinin altına geri çekildi. 1,07 ve devamında 1,06’nın altına yönelen paritede kısa vadeli görünüm zayıfladı. Paritede bu seviyeler direnç haline geldi. 1,0520 ana destek olup, paritenin bu seviyenin üzerinde kalabilmesi tepki yükselişleri için öne çıkıyor. Aksi halde 1,0480 desteğine doğru geri çekilme yaşanabilir.
Küresel piyasalar bugün ABD’de açıklanacak olan şubat ayı istihdam verilerine odaklanmış durumda. Ocak ayında 517 bin kişi ile beklentilerin oldukça üzerinde artış gösteren tarım dışı istihdam verisinin şubat ayında ne kadarlık artışa işaret edeceği merak konusu. Verinin aylık bazda 200 bin kişi artması bekleniyor. Yüksek gelen rakam sonrasında veride aynı patikanın devam edip etmeyeceği takip edilecek ve verinin bir seferlik etkilerden mi yüksek geldiği anlaşılmaya çalışılacak. ABD’de iş gücü piyasasında güçlü seyir devam ederken, bir yandan bu durumun enflasyonist baskı yaratmasından endişe ediliyor. ABD’de son dönemde açıklanan enflasyon verilerinin ise beklentileri aştığını belirtelim. Bu gelişmelere bağlı olarak son zamanlarda Fed sıkı para politikası tonunu yukarı çekmiş durumda. Bu doğrultuda Fed Başkanı Powell bu hafta Kongre’ye gerçekleştirdiği yarıyıl sunumlarında enflasyonla mücadelede, enflasyonu tekrar %2 seviyesine indirme sürecinde önlerinde uzun bir yol olduğunu ve yüksek enflasyonun faiz oranlarını muhtemelen beklediklerinden daha fazla faiz artırmalarına yol açacağını söyledi. Powell son dönemde beklentilerden güçlü gelen ekonomik verilerin faiz oranlarının tahmin edilenden daha yüksek olacağını gösterdiğini belirtti. Powell’ın sıkı para politikasının devamına yönelik beklentilerin ötesinde şahinvari ton kullanması ile bu ayki toplantıya dair faiz artırım tahminleri 25 baz puandan 50 baz puana yükseldi. Fed bu ayki toplantıda faiz artış hızı hakkında henüz bir karar vermezken, verilerin seyrini yakından takip edecek. Buna paralel bugünkü verilerin öneminin yüksek olduğunu ve küresel piyasalarda risk iştahının seyrini etkileyeceğini belirtelim. Şubat ayının son haftasından bu yana yükselen trendde hareket eden ve BIST 100’ün yükselişine öncülük eden bankacılık endeksi 5254 direncine doğru güç kaybetti. Bankacılık endeksindeki son dönemdeki daha belirgin yükseliş hareketi nedeniyle olası kar satışlarına temkinli olunabilir. Olası bu durumun endeks üzerindeki etkileri de takip edilecek. BIST 100’de 5350 desteğinin üzerinde kalındığı sürece kısa vadeli yön yukarı görünüyor. 5503 ve devamında 5569 dirençler olarak izlenebilir. Ancak 5350’nin aşağı kırılması halinde kâr satışları gelme ihtimali göz önünde bulundurulabilir. 5220 sonraki destek olarak izlenebilir.
EUR/USD paritesinde asıl yön istihdam verileri sonrasında belli olacak. Fed Başkanı Powell’ın sıkı para politikasına yönelik mesajlar vermesi ile 1,06 desteğinin altına geri çekilmişti. Parite 1,0530 seviyesinden destek bulurken, 1,06 direncine doğru yukarı tepki gösteriyor. ABD istihdam verilerinin seyri parite üzerinde belirleyici olacaktır. Verilerin beklentilerin altında kalması halinde parite 1,06 direncinin üzerine yönelim gösterebilir. Beklentileri aşan veri sonrasında dolar gücünü artırabilir ve parite 1,0530 desteğinin altını test edebilir. Olası bu durumda 1,0480 sonraki destek konumunda.
Fed beklentilere paralel 25 baz puan artırım ile politika faiz oranı aralığını %4,50-%4,75 bandına yükselti. Hatırlanacağı üzere Fed Başkanı Powell geçtiğimiz kasım ayında yaptığı açıklamada; faiz artırım hızını ya aralık ya da şubat ayında azaltmaya başlayabileceklerinin sinyalini vermiş ve verilerin seyrine bağlı olarak karar vereceklerini belirtmişti. Geçtiğimiz yıl ağırlıklı olarak 75’şer baz puanlık faiz artırımı gerçekleştiren Fed, ABD’de son aylarda enflasyonda düşüşün hızlanması ve bazı ekonomik verilerde görülen yavaşlama ile aralık ayında faiz artırım hızını azaltmaya başlamıştı. Buna paralel Fed aralık ayında 50 baz puanlık artırımının ardından dün akşam 25 baz ile hızını daha da azaltmış oldu. Faiz kararı ile verilen mesajlara baktığımızda; Fed Başkanı Powell enflasyon ile mücadele kapsamında para politikasının bir süre daha kısıtlayıcı kalması gerektiğini ve henüz yeterince kısıtlayıcı politika seviyelerinde olmadığını açıkladı. Ancak Powell para politikasını aşırı sıkılaştırmak istemediklerini, aşırıya kaçmaları halinde ise bunu düzeltmek için de araçları olduğunu belirtti. Powell mart ayı için ise faiz artırım patikası hakkında henüz karar almadıklarını ve verilere bağlı olarak hareket edeceklerinin mesajını verdi. Faiz artırımın boyutu piyasalar için sürpriz olmasa da Fed’in geçtiğimiz dönemlerde olduğu kadar sıkı para politikasını sürdürmemesi risk iştahının seyri açısından olumlu. Buna paralel ABD borsaları kararlara olumlu tepki gösterdi. Öte yandan satış baskısının ileri taşınması ile BIST devre kesici uygulaması ile karşılaştı. Endeks 4870 desteğini aşağı kırarken, temmuz ayından başlamak üzere oluşan yükselen trendinin altına geri çekildi. Endeksin haftalık kaybı %12,2 oranına ulaşmış durumda. Aşağı yönlü trendde hareket eden endekste zayıf görünüm korunuyor.. Fed sonrası oluşan olumlu havadan endeks destek bulma çabası gösterebilir. Endekste henüz yön tayin olmadığından ve dip oluşumu gerçekleşmediğinden bugün de hareketli bir gün olabilir; temkinli olmakta yarar bulunuyor. 4600 önceki dip seviye olup, ana destek olarak takip edilebilir. Endeksin bu seviyenin üzerinde kalabilmesi ikili dip formasyon oluşumu ve yeniden yukarı tepki için önemli. 4870 ve 4955 direnç haline geldi. Bugün ayrıca ECB ve BoE faiz kararını açıklayacak; politika faiz oranlarında 50’şer baz puanlık artırım bekleniyor.
BIST 100 Endeksi’nde aşağı yönlü trendde seyir devam ederken, düzeltme hareketi henüz sona ermedi. Endeks düşüş hareketinin başladığı noktadan; haftalık bazda %6 civarında düşerken, XBANK’taki geri çekilme %10,5 oranında gerçekleşti. Buna paralel endeksteki düşüşe XBANK’ın öncülük ettiğini söyleyebiliriz. Bu hafta içerisinde açıklanacak banka bilançoları endeks üzerinde etkili olabilir. Bankacılık endeksi geçtiğimiz haftaki satış baskısı sonrasında eylül ayından bu yana oluşan kanalın alt bandına doğru yönelmiş durumda. Bankacılık endeksi trend desteğine doğru geri çekildiğinden bu kanalın içinde kalması için yukarı tepki göstermesi gerekiyor.
Banka hisselerinde toparlanmanın yaşanması halinde ise endekste destek çabası görebiliriz. Buna bağlı olarak endekste banka hisseleri kanalından yukarı yönlü hareketler ve dolayısıyla da toparlanma yaşanabilir. Endekste henüz yön tayin olmadığından ve dip oluşumu gerçekleşmediğinden bugün de hareketli bir gün olabilir; temkinli olmakta yarar bulunuyor. Özellikle de seçim öncesi dönemde aşağı ve yukarı hareketlere bağlı olarak volatilite geçtiğimiz aylara göre daha yüksek kalabilir. Endeksin ilk etapta 5020 olan önceki dip seviyenin üzerinde kalması yukarı tepkinin oluşması ve satış baskısının ileri taşınmaması için önemli. 5233 direncinin aşılması ise yükselişin ivme kazanması için takip edilebilir. Haftanın devamında ise küresel piyasalarda; Fed ve ECB’nin faiz kararı hareketliliğe neden olacaktır.