QNB Invest Odak İrem Dışpınar

İrem Dışpınar 26 Mayıs Cuma
QNB Invest Odak •
BIST’te hareketli bir gün olabilir…

Fed’in Mayıs ayına dair toplantı tutanakları faiz artırım sürecinin devamına yönelik üyelerin farklı görüşlere sahip olduğunu ortaya koyuyor. Bazı üyeler, enflasyonun %2'ye düşürülmesi yolunda gelecek toplantılarda ek politika sıkılaşmasının muhtemelen gerekli olacağı yorumunu yaparken, bazı yetkililer ise daha fazla sıkılaşmanın gerekli olmayabileceğini belirtiyor. Fed’in ekonomik verilerinin seyrini değerlendirip adımlarını ona göre attığını belirtelim. Bir sonraki toplantı 14 Haziran’da olduğundan bu süre zarfında ABD’de açıklanacak ekonomik göstergelerin seyri Fed’in faiz artırım konusundaki kararını şekillendirecektir. Buna paralel bugünkü ABD’de Nisan ayına dair kişisel tüketim harcamaları enflasyonu öne çıkıyor. Çekirdek tüketim harcamaları enflasyonunun yıllık bazda %4,6’dan seviyesinde kalması bekleniyor. Fed tüketim harcamaları verilerini tahminlerinde kullandığından dolayı, rakamlar yakından takip edilecek. ABD Temsilciler Meclisi Başkanı McCarthy, borç tavanı kriziyle ilgili hala çözüme ulaşması gereken birkaç konu olduğunu ve müzakerecilerin anlaşmayı vaktinde yetiştirmesi için çalışmaları gerektiğini belirtti. Borç limitinin artırılması konusu ABD’de varlığını sürdürüyor. İçeride ise Pazar günü yapılacak olan seçimlerin ikinci turu öncesinde son işlem gününe girmiş bulunuyoruz. Buna paralel hareketli bir gün geçirebiliriz. Endeks son durumda kısa vadeli sıkışma içerisindeki seyrine devam ediyor. BIST bankacılık endeksi dün günü %2,8 oranında yukarı tepki ile tamamladı. Bankacılık endeksinin son durumda 3790 desteğinin üzerinde kalabilmesi kısa vadeli dip oluşumu için izlenebilir. Endekse banka ve BIST 30 hisselerinin desteğinin gelmesi direnç seviyelerinin aşılması ve görünümün güçlenmesi adına önem arz ediyor. Endeksin kısa vadede 4311 olan ana destek ve dip seviyesinin üzerinde kalabilmesi takip edilebilir. 4557 direnci ise yükselişin hız kazanması için öne çıkıyor. Endekste bugün olası dalgalanmaya karşı temkinli olmakta yarar olduğunu hatırlatalım.

 

Altın ons fiyatları 1950 doların altına yönelim sonrasında geri çekilme eğilimini sürdürdü. ABD’de artan reel faizler emtia fiyatlarına olumsuz yansıyor. Altın onsun kısa vadede 1935 dolar desteğini savunması dip oluşumu açısından önemli. 1950 doların aşılması halinde ise 1965 dolar seviyesi hedef direnç olarak karşımıza çıkabilir. Gram altında dolar kurunun desteği sürüyor. 1242 TL desteği kısa vadeli dip haline geldi; bu seviyenin üzerinde genel görünümün olumlu olduğunu söyleyebiliriz. 1274 TL ise direnç seviyesi olarak izlenebilir.


Dolar son dönemde gelişmiş ve gelişmekte olan ülke para birimlerine karşı güçlenme eğilimi gösteriyor. ABD’de artan reel faizler dolar lehine görünümü destekliyor. Buna bağlı olarak EUR/USD kısa vadeli destek seviyelerinin altına yönelirken, zayıf bir seyir izliyor. Son durumda 1,07’nin üzerinde tutunma eğilimi gösteren paritede bu seviye kısa vadeli destek olarak takip edilebilir. Paritenin bu seviyenin üzerinde kalabilmesi geri çekilme eğiliminin ileri taşınmaması için öne çıkıyor. 1,08 ise artık direnç seviyesidir. 1,07’nin altında ise 1,0630-1,06 destek bölgesi konumunda.



İkon-ok
İrem Dışpınar 25 Mayıs Perşembe
QNB Invest Odak •
Endekste 4311 desteğinin üzerinde kalınması önemli…

Fed’in 25 baz puan artışla politika faiz oranı aralığını 5,00-%5,25’e yükselttiği toplantısına dair tutanaklar yayımlandı. Buna göre, tutanaklar faiz artırım sürecinin devamına yönelik üyelerin farklı görüşlere sahip olduğunu ortaya koydu. Bazı üyeler, enflasyonun %2'ye düşürülmesi yolunda gelecek toplantılarda ek politika sıkılaşmasının muhtemelen gerekli olacağı yorumunu yaparken, bazı yetkililer ise daha fazla sıkılaşmanın gerekli olmayabileceğini belirtti. Fed’in ekonomik verilerinin seyrini değerlendirip adımlarını ona göre attığını belirtelim. Bir sonraki toplantı 14 Haziran’da olduğundan bu süre zarfında ABD’de açıklanacak ekonomik göstergelerin seyri Fed’in faiz artırım konusundaki kararını şekillendirecektir. Özellikle de bugün ABD büyüme, yarın ise tüketim harcamaları enflasyon verileri Fed’in radarında olacaktır. Tutanaklarda ayrıca, birçok yetkilinin finansal sistemde ve genel olarak ekonomide ciddi bozulma riskinden kaçınmak için borç limitinin zamanında artırılmasının öneminden bahsettiği görülüyor. ABD Hazine Bakanı Yellen, borç limitinin yükseltilmesi gerektiği konusundaki uyarısını tekrarladı. Borç limiti konusu son birkaç gündür bölge borsalarında baskı unsuru olarak varlığını sürdürüyor. BIST 100 Endeksi günü %1 oranında düşüşle tamamladı. Endeks direnç seviyelerine doğru yönelimde ise güç kaybına uğruyor. Bankacılık endeksindeki 3846 olan destek seviyesinin de altına gelinmesi ile birlikte zayıflık devam ederken, henüz dip oluşumu gerçekleşmedi. Gün içerisinde yukarı tepki gösterse de bazı BIST 30 ve banka hisselerindeki zayıflığın devam etmesi endeksin performansına olumsuz yansıyor. Buna bağlı olarak endekste yükseliş çabası tepki niteliğinde kalırken ve kısa vadeli görünüm henüz güçlenme gösteremedi. Ancak genel olarak bant hareketinin içerisindeki seyrin devam ettiğini söyleyebiliriz. Endeksin haftanın geri kalanında 4311 olan ana destek ve dip seviyesinin üzerinde kalabilmesi takip edilebilir. Endekste yükselişin hız kazanması ve kalıcı hale gelmesi için bazı BIST 30, özellikle de banka hisselerinde satış baskısının geride kalması önemli. Pazar günü yapılacak olan seçimlerin ikinci turu öncesinde son iki işlem gününde volatilite yüksek kalabilir. Endekste olası dalgalanmaya karşı temkinli olmakta yarar olduğunu hatırlatalım.






Altın ons fiyatları 1950 dolar civarına doğru hareketlilik sergiliyor. Altın onsun kısa vadede 1950 dolar desteğini savunması dip oluşumu açısından önemli. 1986 doların aşılması halinde ise 2000 dolar seviyesi hedef direnç olarak karşımıza çıkabilir. Gram altında dolar kurunun desteği sürüyor. 1242 TL desteği kısa vadeli dip haline geldi; bu seviyenin üzerinde genel görünümün olumlu olduğunu söyleyebiliriz. 1274 TL ise direnç seviyesi olarak izlenebilir.

 

Dolar gelişmiş ve gelişmekte olan ülke para birimlerine karşı güçlenme eğilimi gösteriyor. ABD’de artan reel faizler dolar lehine görünümü destekliyor. Buna bağlı olarak EUR/USD kısa vadeli destek seviyelerinin altına yönelirken, zayıf bir seyir izliyor. Son durumda 1,0750 civarında tutunma eğilimi gösteren paritede 1,07 seviyesi sonraki destek olarak öne çıkıyor.




İkon-ok
İrem Dışpınar 24 Mayıs Çarşamba
QNB Invest Odak •
Endekste yükseliş için banka hisselerinin desteği öne çıkıyor…

BIST 100 Endeksi kısa vadeli sıkışma içerisinde destek bulma çabasına devam ediyor. Endeks direnç seviyelerine doğru yönelimde ise güç kaybına uğruyor. Bankacılık endeksi hafif yukarı tepki ile 3846 olan kısa vadeli destek seviyesinin üzerinde  tutunma eğilimi gösterdi. Ancak henüz dip oluşumunun gerçekleştiğini söylemek için erken. Bunun için 3846 seviyesinin üzerinde destek oluşturma çabasının devam etmesi ve/veya direnç seviyelerinin üzerine yönelmesi gerekiyor. Gün içerisinde yukarı tepki gösterse de bazı BIST 30 ve banka hisselerindeki zayıflığın devam etmesi endeksin performansına olumsuz yansıyor. Buna bağlı olarak endekste yükseliş çabası tepki niteliğinde kalırken ve kısa vadeli görünüm henüz güçlenme gösteremedi. Ancak genel olarak bant hareketinin içerisindeki seyrin devam ettiğini söyleyebiliriz. Endeksin hafta genelinde ikinci tur öncesinde 4311 olan ana destek ve dip seviyesinin üzerinde kalabilmesi takip edilebilir. Endekste yükselişin hız kazanması ve kalıcı hale gelmesi için bazı BIST 30, özellikle de banka hisselerinde satış baskısının geride kalması önemli.  Kısa vadede bankacılık endeksinin 3846 seviyesinin üzerinde kalıp kalmayacağı yakından izlenebilir. Banka hisselerinin toparlanması halinde endekste 4700 direncine doğru yukarı yönlü hareketlilik yaşanabilir. Öte yandan önümüzdeki siyasi takvim nedeniyle gün içerisinde olası dalgalanmaya karşı temkinli olmakta yarar bulunuyor. Yurtdışı tarafa baktığımızda; Fed’in bu akşam yayımlayacağı toplantı tutanakları piyasaların radarında olacak. Hatırlanacağı üzere Fed; beklentilere paralel politika faizini 25 baz puan artışla %5,00-%5,25 aralığına yükseltmişti. Böylece politika faizi sıkılaştırma döngüsünün başladığı geçtiğimiz yılın Mart ayından bu yana 500 baz artışla son 16 yılın zirvesine ulaştı. Fed’in bu süre zarfında 10 kez faiz artırımı gerçekleştirdiğini belirtelim. Fed faiz artırımlarının durdurulması yönünde bir karar almadıklarını ve faiz artırımlarının durdurulup durdurulmayacağının Haziran toplantısında ele alınacağını ifade ediyor. Dolayısıyla da enflasyonun hedeflerinin üzerinde seyrettiğini düşünen Fed; ekonomik verilerinin seyrini değerlendirip adımlarını ona göre atmayı planlıyor. Bu akşam toplantı tutanaklarında üyelerin para politikasının devamına yönelik görüşleri anlaşılmaya çalışılacak.


Euro Bölgesi'nde S&P/Global PMI imalat endeksi Mayıs’ta 45,8’den 44,6’a yönelerek son 36 ayın en düşük seviyesine geriledi. Parite aşağı yönlü hareket sergilerken, 1,0760 desteğini test ediyor. Son durumda ise bu seviyenin üzerinde kalma çabası gösteriyor. Paritede 1,0760 desteği önemli. Bu seviyenin üzerinde kalabilirse paritede kısa vadeli dip oluşumundan bahsedebiliriz. Aksi halde 1,07 sonraki destek seviyesidir. 1,08’in üzerinde 1,09 ise seviyesi ilk etapta direnç olarak izlenebilir.

 

Altın ons fiyatları 2000 dolar desteğinin altına geri çekilme sonrasında doların güçlenmesi ile aşağı yönlü seyrine devam ederken, 1950 dolar civarına doğru hareketlilik sergiledi. Altın onsun kısa vadede 1950 dolar desteğini savunması dip oluşumu açısından önemli. 1986 doların aşılması halinde ise 2000 dolar seviyesi hedef direnç olarak karşımıza çıkabilir. Gram altında dolar kurunun desteği sürüyor. 1242 TL desteği kısa vadeli dip haline geldi; bu seviyenin üzerinde genel görünümün olumlu olduğunu söyleyebiliriz. 1274 TL’nin üzerinde 1294 TL direnç seviyesi olarak izlenebilir.



İkon-ok
İrem Dışpınar 22 Mayıs Pazartesi
QNB Invest Odak •
BIST bankacılık endeksinde 3970 desteği kritik…

BIST 100 Endeksi geçtiğimiz hafta sıkışma bandının üst tarafı olan 4700 direncine yönelse de bu seviyede kar satışları ile karşılaştı. Endeks son işlem gününde %3,4 oranında düşüş gösterdi. Haftayı da bankacılık endeksindeki düşüşün etkisiyle %6,1 oranında değer kaybı ile geride bıraktı. Böylece endekste kısa vadeli sıkışma yukarı tamamlanamadı. Endekste 4475 ilk planda destek konumunda iken, bu seviyenin üzeri tepki yükselişi  için öne çıkıyor. Endeksin hafta genelinde 4311 olan ana destek seviyesinin üzerinde kalabilmesi radarda olabilir. Endekste yükseliş eğiliminin ileri taşınması bazı BIST 30 hisselerinde satış baskısının geride kalması önemli. Geçtiğimiz hafta sert geri çekilen banka hisselerinde yeniden toparlanma gerçekleşmesi halinde endekste yükselişin devamını görebiliriz. Bankacılık endeksinin 3970 ana desteğini savunması bu seviyeyi dip oluşturması kritik olacak. Banka hisselerinin toparlanması halinde endekste 4700 direncine ve üzerine doğru yukarı yönlü hareketlilik yaşanabilir. Bu seviyenin aşılması ise yükselişin güç bulması açısından izlenebilir. Öte yandan önümüzdeki siyasi takvim nedeniyle gün içerisinde olası dalgalanmaya karşı temkinli olmakta yarar bulunuyor. Fed Başkanı Powell, para politikasında sıkılaştırmada uzun bir yol aldıklarını ve bankacılık sektöründeki gelişmelerin kredi koşullarının sıkılaşmasına katkıda bulunduğunu, faiz oranlarının normalde olması gerektiği kadar yükselmesinin gerekmeyeceğini ifade etti. ABD borsalarında kısa vadeli görünümlerin olumlu olduğunu söyleyebiliriz. Ancak kısa vadede kendi iç dinamiklerimize bağlı olarak yurt dışı borsalardan daha bağımsız hareket edebiliriz. Haftanın ajandasına baktığımızda ise; yarın Avrupa ve ABD’de PMI hizmet ve imalat endeksleri, çarşamba günü Fed’in toplantı tutanakları, perşembe günü TCMB faiz kararı, ABD’de GSYH büyümesi, cuma günü ise ABD’de kişisel gelirler, kişisel tüketim harcamaları ve tüketim harcamaları enflasyonu öne çıkıyor.






EUR/USD paritesi doların güçlenmesi ile aşağı yönlü hareket sergilerken, 1,08 seviyesinin altına yöneldi. Buna bağlı olarak dolar endeksi 103’ün üzeri ile son iki ayın en yüksek seviyelerinde bulunuyor. Yeniden bu seviyenin üzerine tepki gösteren paritede 1,0760 kısa vadeli destek haline geldi. Bu seviyenin üzerinde kalabilirse paritede kısa vadeli dip oluşumunda bahsedebiliriz. 1,08’in üzerinde 1,09 ise direnç olarak takip edilebilir.



Altın ons fiyatları 2000 dolar desteğinin altına geri çekilme sonrasında doların güçlenmesi ile aşağı yönlü seyrine devam ederken, 1969 dolar desteğinin altını test etti. Yeniden bu seviyenin üzerine tepki gösteren altın onsta 1950 dolar ve 1969 dolar artık destekler olarak öne çıkıyor. Bu seviyelerin üzerinde 2000 dolar direnç konumunda iken, aşılması yükselişin devamı adına izlenebilir. Gram altında dolar kurunun desteği sürüyor. 1242 TL desteği kısa vadeli dip haline geldi; bu seviyenin üzerinde genel görünümün olumlu olduğunu söyleyebiliriz. 1274 TL’nin üzerinde 1294 TL direnç seviyesi olarak izlenebilir.

İkon-ok
İrem Dışpınar 18 Mayıs Perşembe
QNB Invest Odak •
Endekste 4700 direncinin aşılması önemli…

BIST 100 Endeksi dün günü sanayi hisseleri öncülüğünde %1,6 oranında yükselişle tamamladı. Endeks haftanın ilk işlem gününde satış baskısı altında kalsa da, iki gündür %3,6 oranında toparlanma gösterdi. 4700 direncine yönelen endekste kısa vadeli görünümün olduğunu söyleyebiliriz. Endekste yükseliş eğiliminin ileri taşınması bazı BIST 30 hisselerinde satış baskısının geride kalması önemli. Bu haftanın başında sert geri çekilen banka hisselerinde yeniden toparlanma gerçekleşmesi halinde endekste yükselişin devamını görebiliriz. Olası bu durumda endekste 4700 direncine ve üzerine doğru yukarı yönlü hareketlilik yaşanabilir. Bu seviyenin aşılması ise yükselişin güç bulması açısından izlenebilir. Bu durumda 4872 sonraki hedef direnç olarak izlenebilir. 4475 desteği yukarı tepkinin devamı için öne çıkıyor. Öte yandan önümüzdeki siyasi takvim nedeniyle gün içerisinde olası dalgalanmaya karşı temkinli olmakta yarar bulunuyor. ABD Başkanı Biden Kongre liderleriyle borç limiti konusunda bir araya gelirken, ABD temerrüde düşmeden bir anlaşmaya varacaklarından emin olduğunu belirtti. ABD borsalarında ise yukarı yönlü kapanışın ardından görünümlerinin olumlu olduğunu söyleyebiliriz. Ancak kısa vadede kendi iç dinamiklerimize bağlı olarak yurt dışı borsalardan daha bağımsız hareket edebiliriz. Yarın yurt içi piyasaların tatil dolayısıyla kapalı olacağını belirtelim.






Doların güçlenmesi ile EUR/USD geri çekilirken, dolar endeksi son ayların en yüksek seviyelerine ulaşmış durumda. 1,0830 desteğinin altını test eden parite bu seviyenin üzerinde tutunma çabası gösteriyor. Paritenin 1,0830-1,0810 destek aralığının üzerinde kalması tepki hareketi için öne çıkıyor. Bu durumda 1,09 ve 1,0940 dirençlerine doğru yeniden yükselişin gerçekleşme olasılığı bulunuyor. Bu bölgenin altında ise 1,0780 sonraki destek seviyesidir.

 

Altın ons 2000 dolar desteğinin altına geri çekilmiş durumda. 1969 dolar desteğinin üzerinde kalınması kısa vadeli görünümü açısından öne çıkıyor. 2000 dolar direnç haline gelirken, bu seviyenin aşılması yeniden 2023 dolar direncine doğru yükseliş için takip edilebilir. Gram altında dolar kurunun desteği sürüyor. 1253 TL desteğinin üzerinde genel görünümün olumlu olduğunu söyleyebiliriz. 1271 TL’nin üzerinde 1294 TL direnç seviyesi olarak izlenebilir.



 

İkon-ok
İrem Dışpınar 12 Mayıs Cuma
QNB Invest Odak •
Gün hareketli olabilir…

İçeride pazar günü yapılacak seçimler öncesinde BIST 100 Endeksi direnç seviyelerini aştı. %7,9 oranında yükselişle günü tamamlayan BIST 100 Endeksi’nde kısa vadeli görünüm güçlendi. Endeks kısa vadeli bant hareketini yukarı tamamlarken, son iki haftanın en yüksek seviyelerine ulaştı. Özellikle de banka hisselerindeki yükseliş, BIST 100’de yukarı yönlü hareketlere öncülük ediyor. BIST bankacılık endeksi bu haftaki %23,8 oranındaki değer kazancı ile dikkat çekiyor. TR 5 yıllık CDS risk primi 476 ile son beş ayın en düşük seviyelerine geriledi. CDS’teki düşüş de endekse destek sağladı. Endekste 4622 desteğinin üzeri kısa vadeli yönün yukarı kalması açısından izlenebilir. 4975 direnç konumunda iken, bu seviyenin aşılması halinde 5042 direncine doğru hareketlilik gerçekleşebilir. Ancak gün hareketli olabilir. Bugün seçimler öncesi son işlem günü olduğundan olası volatiliteye karşı temkinli olunması yönünde uyarımızı da yapmakta yarar görüyoruz.  Öte yandan; ABD’de ÜFE’de yavaşlama eğilimi devam ediyor. Nisan ayında ÜFE yıllık bazda %2,3 artarak 2021 başından beri en düşük artışını kaydetti. Enflasyon verilerinde yaşanan geri çekilmenin ardından Fed’in haziran ayına tahminlerine baktığımızda %86 ihtimal faizin sabit tutulması yönünde iken, %14 ihtimal ise 25 baz puanlık artışa işaret ediyor.






Altın ons kısa vadeli yükselen kanal içerisindeki hareketine devam ediyor. Altın onsta 2000 dolar desteğinin üzerinde kalınması kısa vadeli görünümü açısından öne çıkıyor. Bu seviyenin üzerinde 2049 dolar direnç olarak varlığını sürdürecektir. 2000 doların altında ise 1969 dolar önemli destek seviyesidir. Gram altında dolar kurunun desteği sürüyor. 1253 TL desteğinin üzerinde genel görünümün olumlu olduğunu söyleyebiliriz. 1271 TL’nin üzerinde 1294 TL direnç seviyesi olarak izlenebilir.



EUR/USD, ABD enflasyon verilerinin gerilemesi ile 1,10’a tepki gösterse de bu seviyeyi aşmakta başarılı olamadı. Parite doların güçlenmesi ile 1,09 civarına geri çekildi. Kısa vadeli sıkışma içerisinde kalma çabası ile bant hareketini korumaya devam ediyor. 1,09 desteğinin üzerinde kalabilmesi ise kısa vadeli görünümü için öne çıkıyor. Bu seviyenin aşağı kırılması halinde 1,0830 sonraki destek seviyesidir. Paritede 1,1080-1,11 direnç aralığı olarak korunuyor. Bu bandın yukarı tamamlanması yükselişin ileri taşınması için izlenebilir.


İkon-ok
Back to Top