Endeks 8150’nin üzerinde 8500-8600 bandını hedefliyor…

TCMB Perşembe günü beklentilere paralel 250 baz puan ile politika faizini %42,50’den %45’e yükseltti. Haziran ile ortodoks para politikasına geçilmesiyle birlikte TCMB, 8. kez faiz artırımı gerçekleştirilmiş oldu. Kurul, enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışlarında başlayan sınırlı iyileşmenin devam ettiğini değerlendiriyor. TCMB parasal sıkılaştırmanın gecikmeli etkilerini de göz önünde bulundurarak, dezenflasyonun tesisi için gerekli parasal sıkılık düzeyine ulaşıldığının ve bu düzeyin gerektiği müddetçe sürdürüleceğinin mesajını verdi. TCMB’nin bu ifadelerinden para politikasında bekle-gör şeklinde ilerleyeceğini anlıyoruz. Kurul, politika faizinin mevcut seviyesinin aylık enflasyonun ana eğiliminde belirgin bir düşüş sağlanana ve enflasyon beklentileri öngörülen tahmin aralığına yakınsayana kadar sürdürüleceğini değerlendiriyor. Enflasyon görünümü üzerinde belirgin ve kalıcı riskler oluşması durumunda ise parasal sıkılığın gözden geçirileceğini ifade etti. TCMB’nin bu ifadelerini gerektiği takdirde faiz artırımları için açık kapı bırakıldığı şeklinde yorumluyoruz. Sıkı politika duruşunun 4. çeyreğe kadar korunacağını ve önümüzdeki dönemde para politikasına ilişkin adımların sterilizasyon araçları üzerinden gerçekleşeceğini öngörmekteyiz. TCMB’nin sıkı para politikasından uzaklaştığına yönelik mesaj vermesi sonrasında BIST olumlu tepki gösterdi. BIST 100 Endeksi 8150 direncinin aşılması sonrasında Cuma günü 8300’ün de üzerine yükseldi ve günü %2,2 yükselişle tamamladı. Böylece endeksin haftalık kazancı %4,1 gerçekleşti. Endekste Ekim’den bu yana oluşan sıkışma formasyonunun üzerinde kalınması ile orta vadeli görünüm güçlenme eğiliminde idi. 8150 direncinin de aşılması ile birlikte endekste son dönemdeki yatay bant hareketi yukarı tamamlandı. Buna paralel Ekim’den sonra oluşan sıkışma formasyonun gereği olarak orta vadeli görünümün güçlenmesi ile birlikte endeks yükselen trendine başlamış oldu. Endekste 8150 desteğinin üzerinde yönün yukarı kalacağını düşünüyoruz. Dolayısıyla endekste bu seviyenin üzerinde 8400 ve 8562 dirençlerine doğru yükseliş potansiyeli korunuyor olacak. 8150 desteğinin üzerine trade fırsatları değerlendirilebilir görüşündeyiz. Bankacılık endeksinde ise bugün yukarı yönlü hareket görebiliriz. 9738 direncinin aşılması ile kısa vadeli sıkışmanın üzerinde yükseliş ileri taşınabilir. 9400 desteğinin üzerinde görünümü olumlu. ABD’de ise Aralık’ta manşet yıllık kişisel tüketim harcamaları enflasyonu (PCE) %2,6’da kalırken, çekirdek PCE %3,2’den %2,9’a geriledi. Haftanın ajandasında; Çarşamba akşamı Fed’in faiz kararı öne çıkıyor. Fed’in politika faiz aralığını 22 yılın zirvesinde %5,25-%5,50’de sabit bırakması bekleniyor. Fed son tahminlerine göre bu yıl için üç faiz indirimi planlıyor. Piyasa işlemcileri, Mart’ta ilk fed faiz indirimi yapma olasılığını %50'nin biraz altında görüyor. Fed Başkanı Powell’ın faiz indirimine yönelik sözsel yönlendirmesi önemli olacak. Cuma günü ise tarım dışı istihdamı takip edilecek.

EUR/USD paritesi ABD PCE verileri öncesinde ve sonrasında 1,0850 civarındaki seyrini sürdürüyor. Paritede Fed’in toplantısı öncesinde yön arayışı devam ediyor. 1,08 ilk planda destek seviyesi olarak izlenebilir. Bu seviyenin altına olası geri çekilmelerde ise bir sonraki destek 1,0760 seviyesinde bulunuyor. 1,0850’nin üzerinde 1,09 direnç olarak geçerli. 1,09 seviyesi ise tepki hareketlerinin devamı ve 1,09-1,10 bandına yönelim için öne çıkıyor. Dolar kurunda yükseliş eğilimi korunuyor. Dolar kuru TCMB’nin faiz artırım kararı öncesindeki seviyelerinin üzerine yükseldi. Bu sabah gelişmekte olan ülke kurları yukarı tepki gösteriyor. Buna paralel dolar kuru 30,30’un üzerinde haftaya başlamış durumda. 30,30’un üzerinde 30,40 ve 30,45 sonraki direnç olarak izlenebilir. 30,20 ve 30,10 destek seviyeleridir.

Bant hareketinin sert şekilde yukarı tamamlayan petrol fiyatlarında kısa vadeli görünüm güçlendi. Brent petrolde 80,70 dolar destek, 84,60 dolar ise direnç seviyesidir. Altın ons 2030 dolar direncinin üzerinde güç kaybına uğruyor. Kısa vadeli yön arayışı devam ediyor. 2000 dolar desteği kısa vadeli görünüm için önemli. Bu seviyenin üzerinde kaldığı sürece 2030 dolar direncine doğru tepki hareketine devam edebilir. 2030 doların üzerinde ise 2050 dolar direnç olarak izlenebilir. Gram altında dolar kurunun genel desteği sürüyor. 1930 TL ise desteğinin üzerinde kısa vadeli görünümü olumlu görünüyor. 1999 TL olan tarihi zirve direnç olarak takip edilebilir.

Back to Top