QNB Invest Odak İrem Dışpınar

İrem Dışpınar 8 Mayıs Pazartesi
QNB Invest Odak •
Hafta hareketli olabilir…

ABD’de nisan ayında tarım dışı istihdamı aylık bazda 180 bin olan artış beklentilerin üzerinde 253 bin kişi açıklandı. İşsizlik oranı %3,5’ten %3,6 seviyesine yükselirken, aylık ücret artışları beklentileri aşarak %0,5 oranında gerçekleşti. Rakamların iş gücü piyasasında olumlu seyre işaret ettiğini belirtebiliriz. Fed geçtiğimiz hafta tahminlere paralel politika faizini 25 baz puan artışla %5,00-%5,25 aralığına yükseltmişti. Fed faiz artırımlarının durdurulması yönünde bir karar almazken, faiz artırımlarının durdurulup durdurulmayacağını haziran toplantısında ele alacak. Enflasyonun hedeflerinin üzerinde seyrettiğini düşünen Fed; önümüzdeki dönemde açıklanacak olan ekonomik verileri yakından takip edip adımlarını ona göre atmayı planlıyor. Buna paralel istihdam verilerinin ardından çarşamba günü ABD’de açıklanacak olan Nisan ayı enflasyon rakamları piyasaların ve Fed’in radarında olacak.

 

Öte yandan; BIST 100 Endeksi’nde volatil seyir devam diyor. Endeks 4500 seviyesine doğru yönelimde kâr satışları ile karşılaştı ve cuma günü %1,9 oranında değer kaybına uğradı. Endekste gün içi hareketlerde marjın yüksek olduğunu söyleyebiliriz. Alçalan trendde hareket sürerken, henüz dip oluşumu gerçekleşmedi. Endeks geçtiğimiz hafta önemli destek seviyelerinin altına geri çekilirken, haftayı %4,7 oranında değer kaybı ile noktaladı. 4447 desteğinin üzerinde kalmayı başaramayan endekste zayıf görünüm korunuyor. İçeride yapılacak olan seçim öncesi son haftaya girmiş bulunuyoruz. Buna paralel BIST açısından gün içinde yüksek marj ile hareketli bir hafta geçirebiliriz. 4447 direnç haline gelirken, bu seviyenin üzeri yeniden 4500 ve 4535 dirençlerine tepki açısından takip edilebilir. Endeksin dip oluşumu göstermesi için 4311 desteğini savunması önemli. Bu seviye önceki dip seviye olduğundan tepki hareketleri için öne çıkıyor. Aksi halde endekste satış baskısı ileri taşınabilir. Endekste 200 günlük hareketli ortalamanın ise 4360 seviyesinden geçtiğini belirtelim. İçeride seçim haftası nedeniyle volatil seyre karşı temkinli olmakta yarar bulunuyor. 4311 seviyesi kısa vadeli pozisyonlar için ana destek takip edilebilir.




Altın ons kısa vadeli yükselen kanal içerisinde destek bulurken, 2049 dolar direncinin üzerini test etti. Altın onsta bu seviyenin üzerine yeniden yönelim halinde 2065 dolar direncine doğru yukarı yönlü hareket yaşanabilir. 2000 dolar desteğinin üzerinde kısa vadeli görünüm olumlu. Gram altında dolar kurunun desteği sürüyor. 1271 TL’nin üzerinde 1294 TL direncine doğru yükseliş gösterebilir. 1253 TL desteğinin üzerinde genel görünümün olumlu olduğunu söyleyebiliriz.



EUR/USD, Fed’in ek politika sıkılaştırmasına yönelik ifadesini metinden kaldırmasının da etkisiyle doların güç kaybetmesi bağlı olarak yukarı tepki göstermişti. Ancak ECB Başkanı Lagarde’ın ekonomik göstergelerde yaşanan düşüşe dikkat çekmesi ve 50 baz puanlık faiz artırımı yönünde beklentilere yönelik açıklamaları ile Euro değer kaybetti. Buna paralel EUR/USD, 1,1080-1,11 bandındaki sıkışmayı yukarı yönde tamamlayamadı. Paritede bu bölge direnç aralığı olarak korunuyor. 1,09 desteğinin üzerinde kısa vadeli görünüm olumlu görünüyor.



İkon-ok
İrem Dışpınar 4 Mayıs Perşembe
QNB Invest Odak •
Fed’den faiz artırımının ardından ECB radarda…

Fed beklentilere paralel politika faizini 25 baz puan artışla %5,00-%5,25 aralığına yükseltti. Böylece politika faizi sıkılaştırma döngüsünün başladığı geçtiğimiz yılın mart ayından bu yana 500 baz artışla son 16 yılın zirvesine ulaştı. Fed’in bu süre zarfında 10 kez faiz artırımı gerçekleştirdiğini belirtelim. Toplantı metninden kısıtlayıcı para politikasına yönelik olarak ilave sıkıştırmanın uygun olabileceğine ilişkin ifade kaldırıldı. Fed Başkanı Powell, faiz kararının ardından düzenlediği basın toplantısında; faiz artırımlarının durdurulması yönünde bir karar almadıklarını ve faiz artırımlarının durdurulup durdurulmayacağının haziran toplantısında ele alınacağını belirtti. Dolayısıyla da enflasyonun hedeflerinin üzerinde seyrettiğini düşünen Fed; önümüzdeki dönemde açıklanacak olan ekonomik verileri yakından takip edip adımlarını ona göre atmayı planlıyor. Buna göre gerekirse para politikasını daha da sıkılaştırabileceklerini belirterek ilave faiz artırımına yönelik açık kapı da bırakıyor. Fed’in ardından bugünkü ECB toplantı kararı izleniyor olacak. Enflasyon ile mücadele konusunda kararlılık gösteren diğer merkez bankası olan ECB’den ağırlıklı olarak 25 baz puanlık faiz artırımı beklendiğini belirtelim.

 

BIST 100 Endeksi’nde ise volatil seyir devam ediyor; gün içi dalgalanma oldukça yüksek. Şubat ayındaki dip seviye olan 4480 desteğinin altına geri çekilen BIST 100 Endeksi bu seviyenin hafif üzerinde kapanış gerçekleştirdi. Alçalan trendde hareket sürerken, henüz dip oluşumu gerçekleşmedi. Yeni alım için endekste dip oluşumunun gerçekleştiğini görmek sağlıklı olacaktır. 4480-4500 direnç bölgesinin üzeri tepkinin 4680 direncine devamı için öne çıkıyor. 200 günlük hareketli ortalamanın geçtiği 4340 seviyesi ise destek olarak izlenebilir. 4311 ana destek haline gelirken, bu seviyenin üzerinde kalınması kısa vadeli dip oluşumu açısından önemli. İçeride seçim yaklaşırken, volatil seyre karşı temkinli olmakta yarar bulunuyor.




Altın ons kısa vadeli yükselen kanal içerisinde destek bulurken, 2049 dolar ana direncinin üzerini test etti. Altın onsta bu seviyenin üzerinde kalıcı olunması ile yeniden 2065 dolar direncine doğru yukarı yönlü hareket yaşanabilir. 2010 dolar desteğinin üzerinde kısa vadeli görünüm olumlu. Gram altında dolar kurunun desteğinin yanı sıra altın onstaki yükseliş görünümün güçlenmesini sağladı. 1273 TL’nin üzerinde 1294 TL direncine doğru yükseliş gösterebilir. 1255 TL desteğinin üzerinde genel görünümün olumlu olduğunu söyleyebiliriz.


Fed’in ek politika sıkılaştırmasına yönelik ifadesini metinden kaldırmasının da etkisiyle dolar küresel çapta güç kaybına uğradı. Buna paralel EUR/USD, 1,1080-1,11 olan ana direnç bölgesine yöneldi. Bugünkü ECB toplantısında faiz artırımların devamına yönelik mesaj verilmesi halinde paritedeki sıkışma yukarı yönde tamamlanabilir. Böylesi bir durumda 1,1140 olan sonraki destek seviyesine doğru hareket gösterme potansiyeli bulunuyor. 1,09 desteğinin üzerinde kısa vadeli görünüm olumlu görünüyor.



İkon-ok
İrem Dışpınar 3 Mayıs Çarşamba
QNB Invest Odak •
Endekste 4480 desteği, dışarıda ise Fed’in faiz kararı takipte olacak…

Bugün içeride ve dışarıda önemli gündem maddeleri bulunuyor. İçeride enflasyon rakamları ve BIST’in seyri öne çıkarken, Fed’in faiz kararı bekleniyor olacak. Fed’in politika faizini 25 baz puan artışla %5,00-%5,25 aralığına yükseltmesi bekleniyor. Böylece politika faizi 16 yılın zirvesine ulaşmış olacak. Fed faiz sürecine devam ederken, diğer yandan ABD’de son dönemde ekonomik verilerde yavaşlama gerçekleşiyor. ABD’de enflasyonda geri çekilme yaşansa da, Fed düşüş hızının yavaşladığını düşünüyor. Buna paralel Powell toplantı kararlarının ardından yapacağı konuşmada; enflasyonun hala yüksek seyretmesi nedeniyle enflasyon ile mücadele konusunda kararlılık mesajını yineleyebilir. Powell faiz artırım süreci için ise gereken adımları atmaya devam edecekleri yönünde söylemde bulunabilir. Piyasalar Fed’in faiz artırım döngüsüne ara verip vermediğini anlamaya çalışacak. Öte yandan; önemli destek seviyelerini aşağı kıran BIST 100 Endeksi’nde zayıf görünüm korunuyor. Endekste alçalan trendde hareket sürerken, henüz dip oluşumu gerçekleşmedi.

Şubat ayındaki dip seviyesi olan 4480 desteğinin üzerinde kalabilmesi görünümü ve tepki alımları açısından önemli. Aksi halde; satış baskının ileri taşındığını görebiliriz. 4297 destek seviyesidir. 4578 ve 4680 dirençler olarak izlenebilir. Yeni alım için endekste dip oluşumunun gerçekleştiğini görmek sağlıklı olacaktır. Buna paralel endeksin ilk aşamada endeksin 4480 seviyesinden destek bulması önemli. İçeride seçim yaklaşırken, volatil seyre karşı temkinli olmakta yarar bulunuyor.




EUR/USD, 1,09 civarından bulduğu destek ile 1,10’un üzerine yükseldi. Parite Fed’in toplantı kararı öncesinde hafif güçlenme eğiliminde. Fed’in faiz kararı doların küresel çaptaki seyrinde etkili olacak. 1,1080-1,11 direnç aralığı ise önemli direnç bölgesi olarak geçerli. Bu aralığın aşılması halinde paritede yükseliş devam edebilir. 1,09 desteğinin üzerinde kısa vadeli görünüm olumlu görünüyor. Dolar kurunda yukarı yönlü baskı korunuyor. Kurda 19,40 seviyesinin üzerinde 19,48-19,50 direnç bölgesi olarak takip edilebilir. 19,40 ve 19,35 ise destek seviyeleri olarak izlenebilir.




Altın ons kısa vadeli yükselen kanal içerisinde destek bulurken, yeniden 2000 dolar direncinin üzerine yükseldi. Buna paralel altın onsta kısa vadeli görünüm güçlendi. 2015 doların üzerinde 2049 dolar hedef direncine doğru yükseliş gerçekleşebilir. 2000 dolar ise destek haline geldi. Gram altında dolar kurunun desteğinin yanı sıra altın onstaki yükseliş görünümün güçlenmesini sağladı. 1255 TL’nin üzerinde 1274 TL direncine doğru yükseliş gösterebilir.  1228 TL desteğinin üzerinde genel görünümün olumlu olduğunu söyleyebiliriz.


İkon-ok
İrem Dışpınar 2 Mayıs Salı
QNB Invest Odak •
Haftaya merkez bankaları kararları damga vuracak…

BIST 100 Endeksi geçtiğimiz hafta önemli destek seviyelerinin altına geri çekilme sonrasında sert satış baskısı altında kaldı. Cuma günü aşağı yönlü seyrine devam ederken, %3,6 oranında düşüş gösterdi. Böylece endeks geçtiğimiz haftayı %7,9 oranında değer kaybı ile noktaladı. Endekste henüz dip oluşumu gerçekleşmedi. Yeni alım için endekste dip oluşumunun gerçekleştiğini görmek sağlıklı olacaktır. Satış baskısının devam etmesi halinde olası geri çekilmelerde endeksin 4480 seviyesinden destek bulması önemli. İçeride seçim yaklaşırken, volatil seyre karşı temkinli olmakta yarar bulunuyor. 4680 ilk planda direnç konumunda iken, bu seviyenin altında 4480 önemli destek olarak takip edilebilir. 4680’in üzeri ise 4750 direncine tepki açısından izlenebilir.



Yurt dışı borsalara baktığımızda ise ABD ve Avrupa borsalarında görünümün olumlu olduğunu söyleyebiliriz. Yarın akşam Fed, perşembe günü ise ECB faiz kararını açıklayacak. Enflasyon ile mücadele konusunda kararlılık gösteren her iki majör merkez bankasından ağırlıklı olarak 25 baz puanlık faiz artırımı beklendiğini belirtelim. Fed enflasyonu hedef seviyelerine doğru düşürme konusunda kararlı adımlar atmaya devam ediyor. Enflasyonda geri çekilme yaşansa da, düşüş hızının yavaşladığını düşünüyor. Diğer yandan ABD’de son dönemde ekonomik verilerde yavaşlama gerçekleşiyor. ABD ekonomisi bu yılın ilk çeyreğinde zayıf yatırım harcamaları ve stoklardaki gerilemenin etkisiyle yavaşlama gösterdi. 4Ç22’de yıllık bazda %2,6 oranında büyüyen GSYH, 1Ç23’te %2 olan beklentilerin altında %1,1 arttı. Son dönemde ekonomik verilerde düşüş söz konusu olsa da, Fed enflasyon ile mücadele kapsamında sıkı para politikası duruşunu korumaya devam edebilir. Öte yandan haftanın ajandasında; yarın içeride enflasyon rakamları, çarşamba günü ABD’de ADP özel sektör istihdamı, cuma günü tarım dışı istihdam verileri ve içeride hafta genelinde 1Ç23 şirket finansalları öne çıkıyor.

 

EUR/USD,1,10’un üzerine yönelim sonrasında güç kaybına uğradı ve yeniden bu seviyenin altına geri çekildi. Fed’in faiz kararı doların küresel çaptaki seyrinde etkili olacak. Paritenin bant içerisinde olumlu görünümünü koruması için 1,09 desteğinin üzerinde kalması gerekiyor. 1,1080-1,11 direnç aralığı ise önemli direnç bölgesi olarak geçerli.



Altın ons fiyatları 2000 dolar direncinin üzerine tepki denemelerinde güç kaybına uğruyor. 2000 dolar direncinin üzeri ise 2015 dolar direncine yönelim için takip edilebilir. Altın onsun kısa vadeli bant hareketini koruması için 1969 dolar desteğinin üzerinde kalması önemli.


İkon-ok
İrem Dışpınar 28 Nisan Cuma
QNB Invest Odak •
Endeks 4750 desteğinde dip oluşturma çabasında…

ABD ekonomisi bu yılın ilk çeyreğinde zayıf yatırım harcamaları ve stoklardaki gerilemenin etkisiyle yavaşlama gösterdi. 4Ç22’de yıllık bazda %2,6 oranında büyüyen GSYH, 1Ç23’te %2 olan beklentilerin altında %1,1 artış gösterdi. Bugün ABD’de mart ayına dair kişisel tüketim harcamaları enflasyonu öne çıkıyor. Çekirdek tüketim harcamaları enflasyonunun yıllık bazda %4,6’dan %4,5 seviyesine gerilemesi bekleniyor. Fed tüketim harcamaları verilerini tahminlerinde kullandığından dolayı, rakamlar yakından takip edilecek. Haftaya Fed’in faiz kararı öncesinde verilerin seyri piyasa beklentilerini ve Banka’nın kararını şekillendirecektir. Buna paralel öğleden sonra yurtdışı piyasalarda hareketlilik artabilir. ABD’de büyümedeki yavaşlamanın ardından bugünkü verilerin de beklentilerin altında kalması Fed’den 25 baz puanlık faiz artırım tahminlerinin aşağı gelmesine neden olabilir. Olası böyle bir durumda küresel risk iştahı olumlu etkilenebilir.

 

BIST 100 Endeksi volatil bir seyir izledi. Endeksin 4750 desteğini savunabilmesi kısa vadeli dip oluşumu ve yeniden toparlanması için önemli. Bu seviyenin üzerinde kaldığı sürece endekste tepki yükselişleri görebiliriz. Ancak 4750’nin aşağı kırılması halinde endekste satış baskısı ileri taşınabilir. 4750 desteğinin üzerinde mevcut trade pozisyonları korunabilir ve trade fırsatları değerlendirilebilir görüşündeyiz. 4900 direncinin aşılması halinde yükseliş ileri taşınabilir.

 


EUR/USD,1,10’un altına geri çekilme sonrasında yeniden bu seviyenin üzerine yükseldi. Paritede yükselen kanal içerisinde görünüm olumlu. İlk etapta 1,1080-1,11 direnç aralığını hedefliyor. Bu bölge önemli olduğundan kalıcı olarak aşılması halinde paritede yükselişin ileri taşınabileceğini belirtelim. Bugün ABD’de açıklanacak verilerin beklentilerin altında kalması paritede yukarı yönlü hareketlere neden olabilir. Paritenin bant içerisinde olumlu görünümünü koruması için 1,09 desteğinin üzerinde kalması gerekiyor.


 

Altın ons fiyatları 2000 dolar direncinin üzerine tepki denemelerinde güç kaybına uğruyor. 2000 dolar direncinin üzeri ise 2015 dolar direncine yönelim için takip edilebilir. Altın onsun kısa vadeli bant hareketini koruması için 1969 dolar desteğinin üzerinde kalması önemli.

İkon-ok
İrem Dışpınar 25 Nisan Salı
QNB Invest Odak •
Endeks 5000’in üzerinde kalma çabasında…

Yurt dışı borsalarda genel olumlu görünüm korunuyor. ABD borsaları kısa vadeli sıkışma içerisinde hareket ediyor. BIST 100 Endeksi geçtiğimiz hafta tatil dolayısıyla yatırımcıların risk azaltma eğilimi ile açık olduğu süre zarfında yurt dışı borsaların gerisinde hareket etmişti. Endeks kısa vadeli sıkışma içerisinde 5000 desteğini savunma çabası gösteriyor. Endekste 5000 desteğinin üzeri kısa vadeli görünüm açısından önemli. Bu seviyenin üzerinde kalabildiği sürece önümüzdeki dönemde tepki yükselişleri yaşanabilir. Ancak 5000 desteğinin aşağı kırılması halinde kâr satışları devam gelebilir. Olası bu durumda endeks 4975 desteğine doğru geri çekilebilir. 5117 ve 5200 dirençler olarak korunuyor. Bu hafta içeride ve ABD’de açıklanacak olan bilançolar öne çıkıyor. Özellikle de içeride banka ve sanayi şirketlerine yönelik açıklanacak olan karlar BIST’te hareketliliğe neden olabilir. Perşembe günü TCMB faiz kararı ve ABD’de 1Ç23 GSYH büyümesi, cuma günü ise ABD’de kişisel gelirler/tüketim harcamaları ve kişisel tüketim harcamaları enflasyonu takip edilecek.




Kısa vadeli sıkışmasını yukarı tamamlayan EUR/USD’de görünüm güçlendi. 1,10 destek haline gelirken, bu seviyenin üzerinde kısa vadeli yön yukarı görünüyor. 1,1030’un üzerinde ise 1,1080 ana direncine doğru yükseliş gösterebilir. Ancak 1,1080 önemli direnç olduğundan bu seviyede ilk etapta yükseliş güç kaybına uğrayabilir. 1,09 desteğinin üzerinde kısa vadeli görünümün olumlu olduğunu söyleyebiliriz.



 

Altın ons fiyatları kısa vadeli yükselen kanal içerisinde dip arayışı gösteriyor. Altın onsun kısa vadeli bant hareketini koruması için 1969 dolar desteğinin üzerinde kalması gerekiyor. 2000 dolar direncinin üzeri ise 2015 dolar direncine yönelim için takip edilebilir.


İkon-ok
Back to Top