Önerilen Sonuçlar()
Mobil Uygulamayı İndir
QNB Invest
© 2018 QNB Invest A.Ş.
Majör merkez bankalarından para politikasının devamına yönelik sıkılaştırma yanlısı açıklamalar ve geçtiğimiz hafta ülke tahvil faizlerinde yaşanan yükseliş küresel borsalarda satışları beraberinde getirdi. ABD borsaları son 1,5 aylık süreçte alçalan kanalda zayıf bir seyir izliyor. Bu süre zarfında S&P 500 Endeksi %16 oranında düşüş gösterdi. S&P 500 Endeksi Cuma günü 3636 olan bir önceki dip seviyenin altına geri çekildi.
Bu akşam toplantı kararlarını açıklayacak olan Fed’den 75 baz puanlık faiz artırımı bekleniyor. Buna paralel politika faiz oranı aralığı %3-%3,25’e yükseliyor olacak. Ağırlık beklentileri oluşturmasa da 100 baz puanlık artırımın da tahminlerin arasında yer aldığını belirtelim. Fed’den 75 baz puanlık olası faiz artırımı geçtiğimiz haftadan bu yana küresel borsalar tarafında satış baskısı şeklinde fiyatlanıyor. Fed’in 75 baz puanlık artırımı piyasalar tarafında sürpriz olmayacağından; beklentilerin ötesinde şahin mesajlar verilmediği sürece kararlar sonrasında küresel risk iştahında toparlanma görebiliriz. Bu durumda küresel borsalar yukarı tepki gösterebilir.
BIST 100 Endeksi ise volatil seyrine devam ediyor. 3149 seviyesine kadar geri çekilen endeks 3277 direnci civarında kapanış gerçekleştirdi. Aşağı yönlü trendde seyir izleyen bazı banka hisseleri dün günler sonrasında yukarı tepki gösterdi. Bankacılık endeksinde toparlanmanın devamı endekste genele yayılacak şekilde iyimserliğin yeniden oluşması için önemli. Banka hisselerinin bugün de yukarı tepki göstermesi halinde endekste yükselişin devamını görebiliriz. 3277’nin üzerinde 3318 ve 3400 hedef direnç seviyelerine doğru yükseliş gösterebilir. 3199 ara, 3149 ana destekler olup, endeksin 3149’un üzerinde kalabilmesi önemli.
ABD enflasyon verileri öne çıkıyor
ABD’de bugün açıklanacak olan enflasyon verileri küresel piyasalarda hareketliliğe neden olacaktır. Ağustos ayında manşet yıllık enflasyonun %8,5’ten %8,1’e gerilemesi, çekirdek enflasyonun ise %5,9’dan %6,1’e yükselmesi bekleniyor. Manşet enflasyonda geri çekilmesi beklentisi öne çıksa da, çekirdek enflasyonun seyrinin daha yakından takip edileceğini belirtelim. Fed daha önce yaptığı açıklamada Eylül ayı toplantısı için 50 veya 75 baz puanlık faiz artırımına enflasyon verisini gördükten sonra karar vereceğinin mesajını vermişti. Her ne kadar 75 baz puanlık faiz artırımı piyasa oyuncularının tahminleri dahilinde olsa da, enflasyon verilerinin beklentilerinin altında kalması Fed’e dair endişelerin azalmasını sağlayabilir. Olası bu durumda küresel risk iştahında artış ve borsalarda yukarı yönlü seyrin devamını görebiliriz.
BIST 100 Endeksi ise banka hisselerindeki ralli hareketi ile iki aylık süreçte yükselen trendde seyir izliyor. Endekste 3700’ün üzerinde 3760 direnç seviyesine doğru yükselişin devamını görebiliriz. 3543 desteğinin üzerinde ise kısa vadeli yön yukarı görünüyor.
ABD’de Temmuz ayında yıllık manşet enflasyon %9,1’den %8,5’e geriledi. Çekirdek enflasyon yıllık bazda %5,9 seviyesinde sabit kaldı. Verilerin beklentilerin altında kalması Fed’in parasal sıkılaştırma adımlarına dair tonunu yükseltmemesi açısından olumlu algılandı. Fed’in Eylül ayına dair toplantısında 75 baz puanlık faiz artırım ihtimali %68’den %32 seviyesine geriledi. Fed son toplantısında ABD’de harcama ve üretimin yumuşadığını ifade ederken, faiz artış hızının bir noktada yavaşlayacağına işaret etmişti. Dolayısıyla da önümüzdeki dönemde ABD’de açıklanacak olan ekonomik verilerin seyri Fed’in para politikasında sıkılaştırma adımlarının dozunu ayarlaması açısından önemli. Fed Bu gelişmeler paralel küresel risk iştahının arttığını söyleyebiliriz. Dolayısıyla da yurtdışı borsalarda genel görünüm pozitif. Yurtiçi hisse senedi piyasalarımıza baktığımızda; endekste genel olumlu görüşümüzü koruyoruz. 2Ç bilanço dönemi devam ederken, endeks destek bulmaya devam edebilir. Öte yandan TR CDS risk primindeki düşüş de TL varlıklara olumlu yansıyabilir.
Teknik olarak; endekste kısa vadeli yükselen trendde görünüm güçlü. 2834 desteğinin kısa vadeli yön yukarı görünüyor. 2800 desteğinin üzerinde ise kısa vadeli görünüm olumlu. Endekste 2880 ve 2900 dirençlerine doğru yükselişin devamını görebiliriz.
İçeride 2Ç bilanço sezonu, ABD tarafında ise Fed’in bu akşamki faiz kararının yanı sıra kar dönemi ile haftanın gündemi yoğun. Fed’in 75 baz puanlık faiz artırımına neredeyse kesin gözüyle bakılıyor. Bu durumda politika faiz oranı %2,25-%2,50 aralığına yükseliyor olacak. Son dönemde 100 baz puan faiz artırımının da azınlık olsa da dillendirildiğini belirtelim. 75 baz puanlık artırım büyük ölçüde fiyatlamaların içerisinde olduğundan olası bu durumda piyasalar olumsuz bir tepki göstermeyebilir. Fed’den faiz artırım miktarının yanı sıra, önümüzdeki dönem için para politikasının devamına yönelik tonlama etkili olacaktır. Öte yandan yarın ABD’de 2Ç büyüme verisi takip edilecek.
ABD’de enflasyonda ve enflasyon beklentilerinde yukarı yönlü baskı devam ederken, Fed enflasyonla mücadelede kararlılık gösteriyor. Buna paralel Fed, Mart ayından başlamak üzere üç toplantıda toplamda 150 baz puanlık faiz artırımı gerçekleştirdi. Son durumda ABD’de yıllık enflasyon %8,6’dan %9,1’e yükselerek son 41 yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Enflasyonu hedef seviyelerine düşürme amacı taşıyan Fed, gerekirse büyümedeki yavaşlama ihtimaline karşın sıkılaştırmanın dozunu artırabileceklerinin mesajı veriyor. Ekonomideki olası zayıflamadan ziyade enflasyonu baskılamayı gözetiyor. Bu durum da bölgede önümüzdeki dönem için büyüme beklentilerinin aşağı gelmesine ve resesyon endişelerine neden oluyor. ABD’de talep koşulları güçlü seyrederken, ilk çeyrekte dış ticaret açığı kaleminin yüksek katkısı ile ekonomi yıllık bazda %1,6 oranında daraldı. Ekonomide resesyon; iki çeyrek üst üste negatif büyüme demek olduğundan, yarınki rakamın daralmaya işaret etmemesi teknik olarak resesyona girilmemesi açısından önemli. Tahminlere bakacak olursak; bölge ekonomisinin yıllık bazda %0,5 oranında büyüme göstermesi bekleniyor.
Fed’in para politikasında beklentilerin üzerindeki agresif tutumu ve bu durumun resesyon endişelerini beraberinde getirmesi küresel piyasalarda sert satış baskısına neden olmuştu. Ancak önemli destek seviyelerini aşağı kıran ve kısa vadeli dip seviyelerine geri çekilen küresel borsalar yeni haftada yukarı tepki gösteriyor. Dolayısıyla da küresel borsaların Fed’in para politikası duruşunu sindirmeye çalıştığını ve bu arada toparlanma eğilimi içerisine girdiğini söyleyebiliriz. Kısa vadede küresel borsalarda volatilite sürebilir ancak dip oluşumu yukarı tamamlandığı takdirde yukarı tepki denemelerinin de devam ettiğini görebiliriz.
S&P 500 Endeksi’nin kısa vadeli alçalan kanal desteğinin üzerinde kalabilmesi satış baskısının devam etmemesi adına önemli. Endeks bu kanalın üzerinde kaldığı sürece toparlanma çabası gösterebilir. 3636 ana destek seviyesi olarak takip edilebilir.
BIST 100 Endeksi 2555 direncinin üzerine yükseliş ile kısa vadeli sıkışmasının üzerine yöneldi. 2555 destek haline gelirken, buna paralel kısa vadeli görünüm güçlenmiş oldu. Dolayısıyla da 2555’in üzerinde 2600 direncine doğru yükselişin devamını görebiliriz.