İçeride Kasım ayı enflasyon rakamları beklentilerin hafif altında açıklandı. TÜFE aylık bazda %3,9 oranında yükseliş beklentilerin hafif altında %3,3 oranında artış gösterdi. Buna paralel yıllık enflasyon %61,36’dan %61,98 seviyesine yükseldi. Çekirdek göstergede ise yatay seyir gerçekleşti. Kasım'da yıllık çekirdek enflasyon %69,89 seviyesinde açıklandı. Ekim ayında yıllık çekirdek enflasyon %69,76 olarak kaydedilmişti. Kasım ayında doğalgaz faturalarının etkisiyle konut kategorisi %11,17 artış kaydederek aylık enflasyonda en yüksek kalem oldu. TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan enflasyon son raporu sunumunda; bankanın yıl sonu enflasyon tahmininin %58’den Orta Vadeli Program ile uyumlu şekilde %65’e yükseltildiğini açıklamıştı. Gaye Erkan, aylık enflasyonun ana eğiliminde de gerileme beklediklerini, bununla birlikte aylık enflasyon patikasında Kasım, Ocak ve Mayıs aylarında para politikasının etki alanı dışında kalan unsurlara bağlı olarak geçici yükselişler olacağını belirtmişti. TCMB, 2024 yılının ikinci yarısında parasal sıkılaştırmanın birikimli etkilerinin de devreye girmesiyle güçlü ve sürekli bir dezenflasyon sürecinin başlayacağını öngörmektedir. BIST 100 Endeksi haftanın ilk gününde volatil seyir izledi. S&P’nin Türkiye’nin kredi not görünümünü durağandan pozitife çevirmesinin olumlu yansımaları devam ediyor. Endeks 8000 desteğinin altını test etse de yeniden tepki alımları ile karşılaştı ve 8100 direncinin üzerine yükseldi. Bankacılık endeksindeki %2,8’lik yükseliş endeksin %0,8 oranında değer kazanımına öncülük etti. Endekste kısa vadeli sıkışma içerisindeki hareket devam ediyor. 8000’in altına geri çekilme sonrası satışların karşılanmasını pozitif olarak değerlendirebiliriz. 8000’in üzerinde kısa vadeli yön yukarı kalmaya devam edecek. Buna paralel 8100 ve devamında 8200 dirençlerine doğru yükselişin devamını görebiliriz. Ancak endeks 8100 direncinin üzerinde ilk etapta hafif kâr realizasyonları ile karşılaşabilir. Endekste 7800 ise ana destek olarak korunuyor. Endeksin kısa vadeli olumlu görünümünü koruması için bu seviyenin üzerinde kalabilmesi önemli. 7800 desteğinin üzerinde kaldığı sürece endekste trade pozisyonları korunabilir ve trade fırsatları değerlendirilebilir görüşündeyiz. Bankacılık endeksinde sıkışma formasyonunun yukarı tamamlanması sonrasında güçlü seyir devam ediyor. 8538 desteğinin üzerinde görünüm olumlu görünüyor. 8900 ve 9000 seviyeleri dirençler olarak izlenebilir. Yurtdışı piyasalara baktığımızda; ABD borsaları olumlu seyir izlerken, geri çekilmelerde kısa vadeli destek seviyelerinden yukarı tepki gösteriyor. Bu hafta ABD’de açıklanacak istihdam verileri bölge borsaları üzerinde etkili olacaktır.
EUR/USD paritesi 1,09’un altındaki hareketini sürdürüyor. Yaşanan yükseliş sonrasında kısa vadeli düzeltme içerisinde görünüm sergiliyor. 1,08 desteğinin üzerinde kısa vadeli görünüm olumlu. Ancak bu seviyenin altına geri çekilme halinde aşağı yönlü hareketler görülebilir. 1,09’un üzeri ise 1,10 direncine yönelim için takip edilebilir. Dolar kuru 29,00 direncine doğru yükseliş denemelerine devam ediyor. Bu seviyeye doğru güç kaybına uğruyor. 29,00 seviyesinin aynı zamanda psikolojik bir eşik olduğunu vurgulayalım. 28,80 ve 28,70 seviyeleri destekler olarak takip edilebilir.
Petrol fiyatları OPEC+ toplantısı sonrasında zayıf seyrine devam ediyor. Brent petrolde 76,60 dolar destek, 81,50 dolar ise direnç seviyesidir. Altın ons fiyatları 2065 dolar olan bir önceki zirve seviyesini aşarken, sert yukarı yönlü hareketle 2145 doları test ederek tarihi zirve seviyesini ileri taşımıştı. Yaşanan sert yükseliş sonrasında altın ons fiyatları realizasyonlar ile karşılaştı. Yeniden 2065 dolar desteğinin altına yönelen altın onsta bu seviye direnç olarak izlenebilir. 2020 dolar desteğinin üzerinde görünümün olumlu olduğunu belirtelim. Gram altın; altın onstaki yukarı yönlü hareket ile 2000 TL’ye doğru rekor tazelemişti. 1900 TL’nin üzeri yükselişin ileri taşınması için öne çıkıyor. 1840 TL destek olarak takip edilebilir.