QNB Invest Odak İrem Dışpınar

İrem Dışpınar 17 Ocak Salı
QNB Invest Odak •
Endekste kısa vadeli görünüm güçleniyor…

Bu ayın ilk haftasından bu yana satış baskısı altında olan BIST 100 Endeksi, uzun aranın ardından yönünü yukarı çevirdi. 4600 olan dip seviyesine sert geri çekilme sonrasında endekste tepki çabası yaşandı. BIST 100 Endeksi haftaya olumlu başlarken, günü %4,5 oranında yükselişle tamamladı. 5091 olan direncin aşılması ile birlikte endekste kısa vadeli görünüm güçlendi. BIST bu dönemde daha çok kendi iç dinamiklerimize göre hareket edebilir. Kısa vadede endeksin destek seviyelerinin üzerinde kalması yükseliş eğiliminin korunması için öne çıkıyor. Son dönemdeki sert dalgalanmanın ardından endekste denge oluşana kadar temkinli olmakta yarar bulunuyor. Her ne kadar endekste kısa vadeli görünüm güçlenme eğilimi gösterse de, ara ara yükselişlerin ardından kâr realizasyonlarının geldiğini de görebiliriz. Endekste kısa vadede 4925 desteği genel olumlu görünümün korunması açısından takip edilebilir. 5091 destek haline gelirken bu seviyenin üzerinde kısa vadeli yön yukarı görünüyor. 5187’nin üzerinde kalındığı sürece ise 5420 direncine doğru yükselişin devamını görebiliriz. 4925 desteğinin üzerinde trade fırsatlarının değerlendirilebileceğini düşünüyoruz.


İkon-ok
İrem Dışpınar 13 Ocak Cuma
QNB Invest Odak •
Endekste 4600 desteği önemli…

ABD’de Aralık ayı enflasyon verileri açıklandı. Buna göre; yıllık manşet enflasyon %7,1’den %6,5’e, çekirdek enflasyon ise %6’dan %5,7 seviyesine geri çekildi. Rakamlar son bir yılın en düşük seviyelerine işaret ederken, negatif aylık enflasyon Mayıs 2020’den bu yana görülen ilk negatif aylık enflasyon oldu. Fed bir yandan faiz artırımı gerçekleştirirken, diğer yandan bu durumun enflasyon rakamlarına yansıması olumlu olarak değerlendirilebilir. Enflasyonun yavaşlaması; Fed’in bundan sonraki süreçte sıkı para politikasını eskisi kadar agresif gerçekleştirmeyebileceğine yönelik beklentilere neden oluyor. Şubat ayı için Fed’in faiz artış hızını daha da azaltacağına yönelik tahminler fiyatlanmaya başlandı. Şubat ayı toplantısında 25 baz puanlık faiz artırım tahmini öne çıkarken, Mart ayında Fed’in beklemede kalabileceği de beklentiler arasında bulunuyor.

 

Yurt dışı tarafta gelişmeler bu şekilde iken, BIST kendi dinamiklerimize göre hareket ediyor. Endekste gün içi volatilite oldukça yüksek. Aşağı ve yukarı sert hareketlerin yaşandığını, görünümün toparlanma eğiliminde iken, endeksin gün içerisinde sert bir şekilde geri çekildiğini görüyoruz. Endeks dün yaklaşık olarak toplamda %8’lik bir marjda hareket etti. Önümüzdeki dönemde seçime yönelik haber akışı ve beklentiler BIST üzerinde oynaklığa neden olabilir. Kısa vadede ise endeksin destek seviyelerinin üzerinde kalması yukarı tepki göstermesi açısından öne çıkıyor. Son dönemdeki sert dalgalanmanın ardından endekste dip oluşumu gerçekleştiğinden emin olana ve denge oluşana kadar temkinli olmakta yarar bulunuyor. Aşağı ve yukarı hareketlerin dengeye oturması halinde endeksin görünümünün netleştiğini görebiliriz. Endekste 4600’ün önemli destek haline geldiğini ve bu seviyenin üzerinde kalması satış baskısının ileri taşınmaması açısından önemli olduğunu belirtelim.



İkon-ok
İrem Dışpınar 16 Aralık Cuma
QNB Invest Odak •
Endeks yurtdışı borsalardan pozitif ayrışıyor

Merkez bankalarının faiz kararının ağırlıklı olduğu bir haftayı geride bırakıyoruz. ECB, Fed ve BoE tarafında gelişmelere bakacak olursak; ECB üç temel faiz oranında beklentilere paralel 50 baz puanlık artırım gerçekleştirdi. ECB Başkanı Lagarde; Ocak ve Şubat enflasyon oranlarının daha yüksek olabileceği yönünde görüş paylaştı. Lagarde; enflasyonun hala çok yüksek olması ve önümüzdeki dönemde yukarıda kalacağının tahmin edilmesi nedeniyle faiz oranlarını önemli ölçüde yükseltebileceklerinin mesajını verdi. İngiltere Merkez Bankası da dünkü toplantıda 50 baz faiz artırımın yanında, daha fazla sıkılaştırmaya ihtiyaç duyulabileceğini belirtti. Öte yandan Çarşamba akşamı Fed Başkanı Powell; 50 baz puanlık faiz artışının tarihsel olarak yüksek bir rakam olsa da hala gidecek yollarının olduğunu, enflasyonda %2’ye doğru gevşemeden emin olana kadar faiz indiriminin olmadığını açıklamıştı. Powell ayrıca; Şubat’taki faiz artırım boyutunun gelen verilere bağlı olacağını, faizleri bir süre daha artırmak gerekebileceğini ifade etmişti. Fed’in politika faiz oranı ve enflasyon beklentilerinde yukarı revizyon gerçekleştirmesi ve 2024’e kadar faiz indirim sürecine sinyal vermemesi şahin bir duruş olarak algılandı. Majör merkez bankalarının gelecek yıl için faiz artırımlarının devamına yönelik açıklamaları ile bölge borsaları sert satış baskısı altında kaldı. BIST ise yaşanan geri çekilmenin ardından toparlanma çabası ile yurtdışı borsalara görece olumlu performans gösteriyor. Endekste 5041 desteğinin üzerinde yeni zirveler görebiliriz. Ancak gün içi aşağı ve yukarı daha belirgin hareketlere ve volatiliteye karşı temkinli olunmalı görüşündeyiz.

 

Teknik olarak endekste; 5041 desteğinin üzerinde kısa vadeli görünüm olumlu görünüyor. 5245 ilk planda direnç konumunda iken, bu seviyenin üzerinde 5302 olan tarihi zirveye doğru yükseliş gerçekleşebilir.



İkon-ok
İrem Dışpınar 30 Kasım Çarşamba
QNB Invest Odak •
Endekste güçlü seyir korunuyor…

 

ABD’de bugün üçüncü çeyrek büyüme rakamları takip edilecek. Yılın ilk çeyreğinde %1,6, ikinci çeyreğinde ise %0,6 oranında daralan bölge ekonomisi teknik olarak resesyona girmişti. Üçüncü çeyrekte ise ekonomi yıllık bazda %2,6 oranında büyüme kaydetti. Bugünkü verinin%2,7 oranına revize edilmesi bekleniyor. ABD’de büyüme ADP özel sektör istihdam verisi de öne çıkarken, Cuma günkü tarım dışı istihdamın daha yakından takip edileceğini belirtelim. ABD tahvil faizlerindeki yaşanan geri çekilmenin bölge borsalarını destekleyici/geri çekilmeleri sınırlayıcı bir unsur olduğunu söyleyebiliriz. Yurtiçine baktığımızda; yaklaşık iki aylık süreçte yükselen trendde hareket eden BIST 100 Endeksi bu süre zarfında %56 oranında yükseliş gösterdi. Aynı dönemde yabancı takas oranı ise  %32,5’ten %30 civarına geri çekildi. Bu durum da bize BIST’e yerli yatırımcı ilgisinin hakim olduğunu/arttığını gösteriyor. BIST’in son dönemde alternatif getiri arayışı ile daha çok iç dinamiklere bağlı olarak hareket ettiğini belirtelim.

 

Tarihi zirve seviyelerini ileri taşıma eğilimi gösteren BIST 100 Endeksi’nde güçlü görünüm korunuyor. Endekste 4988 tarihi zirve ilk planda direnç konumunda iken, bu seviyenin aşılması halinde 5050 direncine doğru yükselişin devamını görebiliriz. 4817 ilk etapta destek olup, 4787 desteğinin üzerinde kısa vadeli görünüm olumlu görünüyor.



İkon-ok
İrem Dışpınar 18 Kasım Cuma
QNB Invest Odak •
Endekste 4428 ilk etapta desteği öne çıkıyor

Yaklaşık 1,5 aydır yükselen trendde hareket eden BIST 100 Endeksi düne kadar yaklaşık olarak %48 oranında yükseliş göstermişti. Endeks dün uzun aranın ardından kâr satışları ile karşılaştı ve günü %3,5 oranında düşüşle 4507 seviyesinde tamamladı. Endekste son haftalardaki yükseliş ve rekor tazeleme eğilimi düzeltme hareketi gerçekleşmeden yaşandığından bu aşamada kâr satışlarının gelmesini normal karşılıyoruz. Teknik olarak; 4428 destek olup, endeksin bu seviyenin üzerinde kalabilmesi kısa vadeli görümümü ve yeniden yukarı tepki açısından önemli. 4571 ve 4684 direnç seviyeleri haline geldi. Gün içerisinde ara ara düzeltme hareketi ile olası bir şekilde gelebilecek kâr satışlarına karşı temkinli olunmalı görüşündeyiz. 4428’in aşağı kırılması halinde satış baskısı artabileceğinden bu seviye trade pozisyonları için yakından izlenebilir.


İkon-ok
İrem Dışpınar 2 Kasım Çarşamba
QNB Invest Odak •
Fed faiz kararı bekleniyor…

 

Fed’in bu akşam açıklayacağı toplantı kararları haftanın geri kalanına damgasını vuracak. Enflasyon ile mücadele konusundan kararlı bir tutum sergileyen ve sıkı para politikası adımlarına devam eden Fed’in, bu akşam 75 baz puanlık faiz artırımına gitmesi bekleniyor. Buna paralel politika faizi %3,75-%4,00 aralığına yükseliyor olacak. Fed’in bu yöndeki kararının piyasaların beklentiler dâhilinde olduğunu söyleyebiliriz. Ancak beklentilerin çoğunluğunu oluşturmasa da sürpriz bir şekilde Fed’in 50 baz puanlık faiz artırımına gitmesi ve/veya söylemlerini yumuşatması küresel risk iştahında artışa ve borsalarda yükselişin devamına neden olabilir. Fed’in önümüzdeki dönem için sıkı para politikasının devamına yönelik kullanacağı ton önemli olacak. Öte yandan son dönemde yabancı katılımının geçmiş dönemlere göre sınırlı olmasına bağlı olarak BIST daha çok kendi dinamiklerine bağlı hareket ediyor. Ancak Fed’in toplantısı önemli olduğundan yurtiçi piyasalar üzerinde de etkili olacaktır. BIST 100 Endeksi’nde yükselen trendde hareket devam ediyor. 4015 olan bir önceki zirvenin aşılması ile bu seviye destek haline geldi. 4015’in üzerinde kısa vadeli görünüm güçlü kalmaya devam edecek. 4100 ise tarihi zirve hedef direnç olarak takip edilebilir. 4100’ün aşılması yükselişin devamı aşçısından öne çıkıyor.



İkon-ok
Back to Top