Sanal para ile risk almadan gerçek piyasa koşullarında hemen işlem yapmaya başlamak için

Dolar / Türk Lirası Yorumları

QNB Invest Uzman Analistleri tarafından Dolar Türk Lirası yorumları siz değerli yatırımcılarımızın ücretsiz ve günlük olarak takip edebilmesi için hazırlanmaktadır.Forex piyasalarını takip edip, Dolar Türk Lirası yorumlarından ücretsiz olarak faydalanabilirsiniz.

22 Mart 2017 Çarşamba
Dolar / Türk Lirası •
Yükselişleri takiben yeniden satış baskısı oluşur
Türkiye’den bu hafta içinde açıklanan az veri olsa da Dolar’ın dalgalanması ve TL bacağındaki gelişmeler kurun volatilitesini yüksek tutuyor. Dünkü seansta bir ara 3,60’lı seviyelere kadar geriledikten sonra çabuk bir şekilde toparlanan kurun bugün yeniden 3,63’lerde tutunduğunu takip ediyoruz. Son zamanlarda dünyanın genelinde enflasyon korkusu varken gelişmekte olan piyasalara para akışının daha kolay olması TL’nin değerlenme sürecinde olmasını gerektirebilir. Bu aşamada Dolar’ın aşağı yönlü hareketini de düşündüğümüzde, bu gelişmelerin kurda satış baskısını yakında artırabileceğini işaret ediyor. Bu nedenle bugün için söylemek gerekirse yükselişleri takiben satış yapmak faydalı olabilir.
İkon-ok
21 Mart 2017 Salı
Dolar / Türk Lirası •
Kur dar alanda sıkışmaya başlar
Dünkü seansta Moody’s’in yaptığı negatif görünüm revizyonunun neden olduğu olumsuz etki Türkiye’den para çıkışını tetiklemediği için kurda belirgin bir yükseliş olmadı. Bu durumda şu belli oldu ki kur 16 Nisan’a kadar nispeten daha dar bir bant hareket içinde ancak çok düşmeden hareket edecektir. TCMB’nin faizlerin yükselmesine neden olacak girişimlerde bulunması TL’nin korunmasını sağlarken Dolar’ın uluslararası piyasalarda genel olarak gerileme eğiliminde olması kurun yükselişini sınırlı tutar ama 16 Nisan öncesi düşüş de kolay olmaz. Buradan hareketle kısa vadeli yaşanacak düşüşleri takiben teknik düzeltmelerin kolaylaşacağı bir ortamda düşüşlerde alıp kısa hareketleri takiben satmak para kazandırabilir.
İkon-ok
20 Mart 2017 Pazartesi
Dolar / Türk Lirası •
Kurdaki yükseliş neden sınırlı kalır?
Moody’s Türkiye’nin kredi notunu negatif izlemeye aldı. Bugünün en çok konuşulan konusu bu ancak daha önemli olarak hükumetin enflasyon baskılarını azaltmaya çalışırken istihdamın artırılmasına yönelik de girişimleri var ve bütün bu süreçte TCMB faizlerin artışına izin verir bir politika takip ediyor. Bunun anlamı TCMB Türkiye’nin içinde bulunduğu durumda eğer enflasyon artmaya devam ederse faizleri artırmaktan kaçınmayacak. Bu TL açısından olumlu bir gelişme olduğundan piyasanın baktığı gerçekler ne Moody’s ne de diğer kredi derecelendirme kuruluşlarının yağacağı açıklamalar olacak. TL faizleri enflasyona oranla hızlı artmaya devam ederse TL’nin değer kaybı sınırlanır ve kurdaki yükselişler de sınırlı kalır. Öten yandan Dolar’ın uluslararası piyasalarda gerileme eğiliminde kalacak olması Dolar kurunun hafta içindeki yükselişlerini dar alanda sıkıştırır.
İkon-ok
17 Mart 2017 Cuma
Dolar / Türk Lirası •
Kurdaki düşüş kalıcı olmayabilir
Dün TCMB’nin yaptığı likidite penceresi faiz artırımı piyasada TL’nin sıkılaştırılarak fonlama maliyetlerinin artması ve bu sayede zaten az olan ithalat talebinin daha da azaltılmasın için atılmış bir adım olarak düşünülebilir. Fed’in faiz artırımı sonrasında TCMB’nin bu hamlesi kurun yükselişlerine engel olmak amacıyla atılmış bir adımken bu aşamada hükûmetin de bu noktada kurun daha fazla yükselmesini istemediğini ortaya koyuyor. Ne var ki Türkiye’nin içinde bulunduğu jeopolitik ve politik durumlar riskin arttığına işaret ederken bu hafta sonuna girerken TL’deki değer kazancının durulacağını göstermekte. Bu nedenle sena isçindeki düşüşlerde kısa metrajlı alım denemeleri yapmak uygun olabilir. İlk alım denemesi 3,58 3,59 aralığında yapılabilir.
İkon-ok
16 Mart 2017 Perşembe
Dolar / Türk Lirası •
Fed’in faiz artırmasına rağmen Dolar neden düştü?
Fed büyüme beklentilerine, ekonomik güvene ve olası risklere bakıyor. Fed para politikası komisyonu başkanı Yellen Fed Fund’ların temel politika aracı olarak kullanılacağını ve Fed Fund’ların değişimlerini kullanarak politikalarını beklentilere göre yönlendireceğini söyledi. Bunun anlamı, eğer İleride ekonomik büyümede bir yavaşlama olabileceği ön görüsü oluşursa o zaman fed fund’ların yükselişi sürekli olmayabileceği faiz artışının zamana yayılacağıdır. Bu söylemleri Trump’ın vergi indirimleriyle birleştirdiğimizde ABD’de parasal daralma düşünüldüğü gibi olmayacak. Bu da Dolar’ın düşüşü anlamına gelir. Trump’ın askeri harcamalara ağırlık veri sosyal harcamaları azaltacak olması da ABD’nin bütçe riskinin artacağı anlamana gelir. Bütün bu gelişmeler Dolar’ı düşürür, altını yükseltir ve emtia fiyatlarının artmasına neden olur. Buradan Başlayarak bugün TCMB’nin vereceği faiz kararı yerel piyasalarımızda beklenen en önemli gelişme olacak. Hafta boyunca açıklanan ekonomik verilerimize bakıldığında enflasyon beklentileri artarken işsizlik ortalamasının artması TL olumsuzdu. Ancak istihdamla bakılması gereken asıl rakamlar önümüzdeki ayın rakamları olacak. Dolayısıyla bugüne geldiğimizde TCMB’nin faiz artırmayarak bu ayı pas geçmesi TL’nin yine değer kaybetmesine neden olabilir. Bu noktada eğer Türkiye’de durmaya yüz tutmuş iç ekonomiyi canlandırmaksa ama Dolar’ın baskılanması ve faizlerin az da olsa yükselmesi gerekir. Ancak TCMB bunun yükünü ticari bankalara yıkacak. Yani faizleri artırmayacak ancak bankalar arası piyasada faizler yükselecek. Bankalar kredi faizleri yükseltmezken fonlama maliyetleri yükselecek. Bu durumda da TL’nin değer kazanması mümkün olacaktır. Bu senaryoda kurun yükselişleri biraz zorlaşacak olduğundan genel olarak baskı altında kalmasını bekliyorum.
İkon-ok
15 Mart 2017 Çarşamba
Dolar / Türk Lirası •
Bugün kuru neler yükseltir, neler düşürür?
Hafta boyunca Türkiye’den açıklanan enflasyon beklentisi beklentilerin üzerinde gelmiş olmasından sonra bugün açıklanacak işsizlik verisi daha da önem taşıyor. Enflasyon beklentisine göre normal şartlarda bugün açıklanacak işsizlik verisinin daha önce açıklanan %12,1’den daha düşük gelmesi gerekir. Böyle olmazsa o zaman Türkiye’de enflasyonun istihdam artışına bağlı olarak artabilecek talepten değil, kurun artışından kaynaklanabileceği sonucu ortaya çıkabilir. Bu nedenle bugün gelecek işsizlik verisinin daha önceki verilerden düşük olup olmadığını gördükten sonra hareket etmek gerek. Öte yandan bugün ABD’den gelecek faiz kararı da önemli. Fed’in büyük olasılıkla 25 baz puan artırması beklenebilir ancak bugün Fed’in faiz artırmaması gibi bir sürpriz yapması da bana kalırsa ciddiye alınmalı. Şayet faiz artırılmazsa, bu bana göre sürpriz olmasa da piyasanın genelinde sürpriz olarak algılanır ve Dolar uluslararası piyasalarda belirgin şekilde gerileyebilir. Bu da kura düşüşle yansıyabilir. Sonuç olarak bugün kurda bir düşüş olması için Türkiye’den açıklanacak işsizlik verilerinin daha öncekine göre düşük gelmesi ve Fed’in sonraki faiz artırımı için net bir tavır ortaya koyacak olmaması veya faiz artırmaması gerekir. Bunun dışındaki durumlarda hafif yükselen bir kur izleyebiliriz.
İkon-ok
Back to Top Back to Top