QNB Invest Odak

İrem Dışpınar 6 Haziran 2024 Perşembe
Endekste 10.400’ün üzeri tepki alımları için önemli, ECB’den faiz indirimi bekleniyor…

İçeride haber akışları etkili olurken, BIST 100 Endeksi alçalan kanal içerisindeki seyrine devam ediyor. Endeks zaman zaman seans içi grafiklerini güçlendirip, bu kanalı yukarı tamamlama eğilimi gösterse de, iç odaklı gelişmelerin ön plana çıktığını görmekteyiz. Hatırlanacağı üzere Salı günü; konuyla ilgili yetkililerin verdiği bilgiye göre; Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın borsa yatırımlarından ve kripto varlıklardan elde edilenler de dahil olmak üzere finansal faaliyetlerin vergilendirilmesine yönelik bir çalışmayı sürdürdüğü belirtilmişti. Buna paralel endeks direnç seviyelerinden gelen satış baskısı ile dün 10.200 desteğine doğru geri çekildi. Konu ile resmi makamların açıklaması merakla bekleniyordu. Sonrasında Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in kripto varlıklar ve hisse senedinde kazanca dayalı vergilendirme öngörmediklerini ve çok sınırlı bir işlem vergisinin gündemlerinde olduğunu açıklaması endekste gün iç kayıpların geri alınmasını sağladı. Buna paralel endeks günü 10.300’ün üzerinde %0,13 düşüşle tamamladı. Borsada kazanca yönelik bir vergilendirmenin planlanmaması endekste satış baskısının derinleşmemesi adına olumlu olarak değerlendirilebilir. Endekste 10.200 desteği kısa vadeli dip oluşumu için takip edilebilir. 10.400 direncinin üzeri ise endeksin yeniden bant hareketi içerisine yerleşip, yönünü yukarı çevirip, yükselişini 10.500 ve 10.600 dirençlerine doğru devam ettirmesi açısından önemli. 10.400’ün üzerinde kalındığı takdirde yeni alım yapılabilir. Mevcut trade pozisyonları ise 10.200 desteğinin üzerinde korunabilir görüşündeyiz. Yurtdışı gelişmelere baktığımızda; ABD’de dünkü veriler beklentiler açısından karışık seyre işaret etti. ABD ADP özel sektör istihdamı Mayıs’ta 175 bin beklenirken, tahminlerin altında 152 bin kişi arttı. Verinin ardından yarın tarım dışı istihdam ve ücret artışları rakamları ön planda olacak. ABD’de ISM hizmet endeksi ise 50,8 olan beklentilerin üzerinde 49,4’ten 53,8 seviyesine yükseldi. Veri böylece 50 olan eşik seviyenin üzerine yükselirken, son dokuz ayın en yüksek değerine ulaştı. Hizmet sektöründe toparlanma dikkat çekerken, bu hafta açıklanan ISM imalat endeksi ise siparişlerdeki azalmayla üç ayın en düşük seviyesine gerilemişti. Bugün gözler ECB’nin faiz kararına çevrilecek. ECB’nin refinansman, mevduat ve marjinal fonlama faizlerini 25 puanlık düşüşle sırasıyla %4,25, %3,75 ve %4,50’ye indirmesi bekleniyor. Böylece hem refinansman faizi hem de marjinal fonlama faizinde Mart 2016'dan beri ilk indirim gerçekleşiyor olacak. Mevduat faizi ise Eylül 2019'dan bu yana ilk faiz indirimine işaret ediyor. ECB Başkanı Lagarde ve diğer üyeler Haziran’da faiz indiriminin gerçekleşmesinin yüksek ihtimal olduğunu açıklamıştı. Dolayısıyla da ECB’nin parasal gevşemeye gitmesi piyasalar açısından sürpriz olmayacaktır.Piyasalar bugün ECB’nin yılın geri kalanında faiz indirim adımlarının zamanlamasına odaklanıyor olacak. ECB’nin faiz indirim sürecine başlamasının risk iştahı için olumlu olduğunu belirtelim.



EUR/USD paritesi bayrak formasyonunun gereği olarak kısa vadeli güçlü seyrine devam ediyor. Ancak bugünkü ECB’nin faiz kararı öncesinde 1,09 direncinin üzerinde kalıcı olmakta zorlanıyor. ABD’de ADP özel sektör istihdam verisi ile parite yukarı tepki gösterse de, ISM hizmet verisinin ardından 1,08-1,09 bandını korumaya devam ediyor. ECB’den faiz indirimi beklendiğinden yükselişler karar öncesinde sınırlı kalabilir. Ancak faiz indirim adımının ardından beklentilerin gerçekleşmesine bağlı olarak sonrasında parite yukarı tepki gösterebilir. 1,09 seviyesinin üzeri yükselişin 1,10 direncine doğru devam için öne çıkıyor. 1,08 ana desteğinin üzerinde kısa vadeli yükselen trendde olumlu seyir korunuyor. Hindistan’da seçim gündemi nedeniyle Rupi değer kaybederken, gelişmekte olan ülke para birimleri de benzer bir seyir izlemişti. Dolar kuru gelişmekte olan ülke kurlarına paralel hareketle 32,60’ın üzerine yükseldi. Hindistan’da mevcut iktidarın göreve devam etmesi ile gelişmekte olan ülke para birimlerinde normalleşme gerçekleşiyor. Dolar kuru yeniden 32,30 civarına geri çekildi. Kurda 32,20 ana destek olarak takip edilebilir. Kısa vadede TL görünüm için kurun 32,20’nin altında kalıcı olması önemli. 32,40 ve 32,50 dirençler haline geldi.


Arz endişeleri nedeniyle sert değer kaybeden petrol fiyatları destek seviyelerinden yukarı tepki gösteriyor. Brent petrolde 76,50 dolar destek, 80,50 dolar ise direnç seviyesidir. Altın ons fiyatları kısa vadeli görünümünü güçlendirme çabası gösteriyor. 2325 dolar ilk planda destek olarak takip edilebilir. Altın onsta 2325 dolar desteğinin üzerinde kısa vadeli olumlu seyirden bahsedebiliriz. 2350 doların üzerinde güçlenen kısa vadeli görünüm ile birlikte 2370 ve 2385 dolar dirençlerine doğru yükselişin devamını görebiliriz. Gram altın, dolar kurunun desteği ile 2400 TL desteğinin üzerindeki hareketine devam ediyor. 2400 TL desteğinin üzerinde kısa vadeli görünüm olumlu. 2450 TL’nin üzerinde 2480 TL direncine doğru yönelim gösterebilir.

 

İkon-ok
İrem Dışpınar 5 Haziran 2024 Çarşamba
Endeks yeniden 10.400 desteğinin altına geriledi, dalgalı seyir görebiliriz…

BIST 100 Endeksi dün gün içerisinde dalgalı bir seyir izledi. Endeks kısa vadeli alçalan kanalını 10.600 direncinin üzeri ile yukarı tamamlama eğilimi gösterse de, günün devamında kâr satışları ile karşılaştı. Konuyla ilgili yetkililerin haber ajandasına verdiği bilgiye göre; Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın borsa yatırımlarından ve kripto varlıklardan elde edilenler de dahil olmak üzere finansal faaliyetlerin vergilendirilmesine yönelik bir çalışmayı sürdürdüğü belirtiliyor. Endeks bu haberin etkisiyle kapanışa doğru işlemlerde sert satış baskısı altında kaldı. Buna paralel endeks günü %1,8 oranında düşüşle 10.365 seviyesinde tamamladı. Bankacılık endeksi ise %4,1 oranında geri çekildi. Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın bu yönde bir adımı olacak mı, olursa borsa tarafında herhangi bir düzenleme yapılacak mı ve hangi alanları kapsayacak, bu konular önemle takip edilecek. Konu resmi olarak netliğe kavuşmadan BIST’te tedirgin bir seyir görebiliriz. BIST 100 Endeksi’nde 10.400 desteğinin altına gelinmesi sonrasında bu seviye destek haline geldi. 10.400’ün altında endekste aşağı yönlü risk devam edeceğinden temkinli olmakta yarar bulunuyor. Buna paralel 10.400’ün altında kalındığı sürece yeni alım konusunda aceleci olunmamalı görüşündeyiz. 10.300 ise ilk planda destek olarak öne çıkıyor. Endekste 10.300 kısa vadeli dip seviyeye işaret ediyor. Bu seviyenin aşağı kırılması halinde sonrasında 10.200 desteğine doğru geri çekilme ihtimali bulunuyor. Bankacılık endeksinde ise 14.700 desteğinin altında kalınması ile birlikte kısa vadeli bant hareketi aşağı tamamlanabilir. Dolayısıyla da bu seviyenin altındaki kısa vadeli pozisyonlarda temkinli olunabilir. 15.000 ise artık direnç seviyesi olarak izlenebilir. Öte yandan; borsayı kapsamayacak bir vergi düzenlemesinin olması halinde de bu duruma BIST’in sert bir şekilde yukarı tepki verebileceğini de belirtelim. Dolayısıyla da resmi gelişmeler belirleyici olacaktır. TCMB Başkanı Fatih Karahan enflasyonun, hedefleriyle uyumlu seviyelere gerileyene kadar sıkı para politikası duruşumuzu korumakta kararlı olduklarını ve enflasyon görünümünde kalıcı bir bozulmaya kesinlikle izin vermeyeceklerini belirtti. Fatih Karahan Haziran’dan itibaren dezenflasyon sürecinde enflasyonu, belirledikleri ara hedeflerle uyumlu olacak şekilde düşürmek için ne gerekiyorsa yapmaya devam edeceklerini ifade etti.  Diğer yandan Hindistan'da Başbakan Modi'nin partisinin seçimlerde çoğunluğu sağlamayacağına dair sinyallerle birlikte ülke varlıkları değer kaybına uğradı. Bu durumunun gelişmekte olan ülke para birimlerine olumsuz yansıdığını belirtebiliriz. Haftanın ajandasında; yarın ECB’nin faiz kararı, Cuma günü ABD’de tarım dışı istihdamı ön planda olacak. ECB Başkanı Lagarde ve diğer üyeler Haziran’da faiz indiriminin gerçekleşmesinin yüksek ihtimal olduğunu açıklamıştı. ECB’nin faiz oranlarında indirime gitmesi bekleniyor. Buna göre; refinansman faiz oranının %4,50’ten %4,25’e düşürülmesi öngörülüyor.


EUR/USD paritesi, ABD’de yükseliş beklentilerinin aksine düşüş gösteren ISM imalat verisi ile 1,08-1,09 bandının hafif üzerine yükselmişti. 1,09 direncinin üzerine yönelim sonrasında paritede yükseliş hız kesti. Yarın ECB’den faiz indirimi beklendiğinden yükselişler sınırlı kalabilir. Ancak faiz indirim adımının ardından beklentilerin gerçekleşmesine bağlı olarak sonrasında parite yukarı tepki gösterebilir. 1,09 seviyesinin üzeri yükselişin 1,10 direncine doğru devam için öne çıkıyor. 1,08 ana desteğinin üzerinde kısa vadeli yükselen trendde olumlu seyir korunuyor. Ülkede seçim gündemi nedeniyle Hindistan Rupi’si değer kaybederken, gelişmekte olan ülke para birimleri de benzer seyir izledi. Dolar kuru gelişmekte olna ülke kurlarına paralel hareketle 32,60’ın üzerine yükseldi. Kurda 32,60’ın üzerinde ilk planda 32,80 direnç olarak izlenebilir. 32,40 ve 32,30 seviyeleri ise destek haline geldi.


Petrol fiyatları arz endişeleri nedeniyle aşağı yönlü trendde zayıf seyrine devam ediyor. Brent petrolde 76,50 dolar destek, 80,50 dolar ise direnç seviyesidir. Altın ons fiyatları kısa vadede destek bulma çabasına devam ediyor. 2325 dolar ilk planda destek olarak takip edilebilir. 2325 dolar desteğinin üzerinde altın onsta kısa vadeli dip oluşumundan bahsedebiliriz. 2350 doların üzerinde güçlenen kısa vadeli görünüm ile birlikte 2370 ve 2385 dolar dirençlerine doğru yükselişin devamını görebiliriz. Gram altın, dolar kurunun desteği ile 2400 TL desteğinin üzerindeki hareketine devam ediyor. 2400 TL desteğinin üzerinde kısa vadeli görünüm olumlu. 2450 TL’nin üzerinde 2480 TL ise ilk planda hedef direnç seviyesidir.

 
İkon-ok
İrem Dışpınar 4 Haziran 2024 Salı
Endekste 10.500’ün üzerinde yükselişin devamını görebiliriz…

TÜİK verilerine göre; içeride aylık enflasyon Mayıs ayında %3 olan beklentilerin üzerinde %3,37 oranında gerçekleşti. Buna göre yıllık enflasyon %69,80’den %75,45’e yönelimle Kasım 2022’den bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. Hatırlanacağı üzere; TCMB Başkanı Fatih Karahan Mayıs’ta 25 metreküp bedelsiz doğalgaz kullanımı düzenlemesinin sona ermesinin, aylık enflasyonu 0,7 puan yukarı yönlü etkileyeceğini ve olumsuz baz etkisiyle enflasyonun Mayıs’ta zirveye ulaşacağını açıklamıştı. Fatih Karahan enflasyonda Mayıs'taki zirveyi %75-76 olarak gördüklerini ifade etmesinin ardından yıllık enflasyon paralel şekilde TCMB’nin tahmin aralığına yükseldi. Yıllık çekirdek enflasyon Mayıs’ta %75,81’den  %74,98’e geriledi. Böylelikle çekirdek enflasyon 14 ay sonra ilk kez manşet TÜFE'nin altında gerçekleşti. TCMB mevcut para politikası duruşunun, yurt içi talepte dengelenme, Türk lirasında reel değerlenme ve enflasyon beklentilerindeki düzelme vasıtasıyla aylık enflasyonun ana eğilimini düşüreceğini değerlendiriyor. Böylelikle, yılın geri kalanında enflasyonun istikrarlı olarak gerileyeceğini ve dezenflasyon dönemine girileceğini öngörüyor. TCMB’nin yıl sonu enflasyon tahmini %38 seviyesinde bulunuyor. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek yıllık enflasyonda en yüksek seviyenin bu ay görüldüğünü ve enflasyonda kalıcı düşüşün Haziran’da başlayacağını açıkladı. BIST 100 Endeksi gün içerisinde 10.300-10.600 bandında dalgalı bir seyir izledi. Endeks 10.300 desteğine doğru geri çekilmelerde destek ile karşılaşırken, 10.500 direncinin üzerine yükseldi. Endeks seans içi grafikte ters omuz-baş-omuz (TOBO) şeklinde oluşum gösterdi ve bu formasyonun boyun çizgisini aştı. Endeks 10.500 direncinin üzeri ile seans içi grafiğini güçlendirmiş oldu. Böylece endekste dip oluşumunun gerçekleştiğini ve kısa vadeli düzeltme hareketinin geride kaldığını düşünüyoruz. FATF’nin Türkiye’ye yönelik gri liste ile ilgili kararının 28 Haziran’da gelmesi bekleniyor. Karara yönelik beklentiler endekste daha ön plana çıkabilir. 10.500’ün üzerinde 10.700 ve 10.800 dirençlerine doğru yükselişin devamını görebiliriz. 10.400 ilk planda, 10.300 ana destek konumunda. 10.300 desteğinin üzerinde mevcut trade pozisyonları korunabilir ve trade fırsatları değerlendirilebilir. 10.500’ün üzerinde ise ek alım yapılabilir düşüncesindeyiz. Bankacılık endeksinde 15.000-14.800 destek bölgesinin üzerinde kısa vadeli görünüm olumlu tarafta kalmaya devam edecek. 15.700 ise hedef direnç seviyesidir. CDS’imizin son yılların en düşük seviyesine gerilemesi BIST’in performansı açısından pozitif. BIST’te yükselen trendeki rekor tazeleme eğiliminin ardından ara ara yaşanabilecek geri çekilmeler endeksin güç toplaması için olağan ve sağlıklı bir durum olarak değerlendirilebilir. Orta vadeli olarak endekste görünümün güçlü ve yönün yukarı olduğunu düşünüyoruz. Endeksin teknik olarak içerisinde bulunduğu görünüm önümüzdeki dönemde/aylarda ara ara düzeltmeler ile yukarı yönlü seyrine devam edeceğine işaret ediyor.


EUR/USD paritesi, ABD’de yükseliş beklentilerinin aksine düşüş gösteren ISM imalat verisi ile 1,08-1,09 bandının hafif üzerine yükseldi. Böylece parite bayrak formasyonunun gereğini gerçekleştirerek bu oluşumu yukarı tamamladı. Formasyonun yukarı tamamlanması ile parite kısa vadeli yükselen trendde güçlü bir görünüm sergiliyor. Perşembe günü ECB’den faiz indirimi beklendiğinden yükselişler sınırlı kalabilir. Ancak faiz indirim adımının ardından beklentilerin gerçekleşmesine bağlı olarak sonrasında parite yukarı tepki gösterebilir. 1,09 seviyesinin üzeri yükselişin 1,10 direncine doğru devam için öne çıkıyor. 1,08 ana desteğinin üzerinde kısa vadeli yükselen trendde olumlu seyir korunuyor. Dolar kuru son haftalarda 32,20 civarında hareket sergilerken, bu seviyenin altında kalıcı olmakta zorlanıyor. 32,20’nin üzerinde yeniden yukarı tepki gösteriyor. Kurda 32,30 ve 32,40 direnç seviyeleridir. 32,00 seviyesi ana destek olarak izlenebilir. 32,00 aynı zamanda psikolojik desteğe işaret ettiğinden bu seviyenin altına yönelim TL’de toparlanmanın ileri taşınması açısından öne çıkıyor.


Petrol fiyatları aşağı yönlü trendde zayıf seyrine devam ediyor. Brent petrolde 76,50 dolar destek, 80,50 dolar ise direnç seviyesidir. Altın ons fiyatları kısa vadede destek bulma çabasına devam ediyor. 2325 dolar ilk planda destek olarak takip edilebilir. 2325 dolar desteğinin üzerinde altın onsta kısa vadeli dip oluşumundan bahsedebiliriz. 2350 doların üzerinde güçlenen kısa vadeli görünüm ile birlikte 2370 ve 2385 dolar dirençlerine doğru yükselişin devamını görebiliriz. Gram altın, altın onsun desteği ile 2400 TL desteğinin üzerindeki hareketine devam ediyor. 2400 TL desteği kısa vadeli görünüm ve dip oluşumu için takip edilebilir. 2450 TL’nin üzerinde 2480 TL ise ilk planda hedef direnç seviyesidir.

İkon-ok
İrem Dışpınar 3 Haziran 2024 Pazartesi
İçeride enflasyon verileri, endekste dip oluşum çabası öne çıkıyor…

BIST 100 Endeksi geçtiğimiz hafta 10.300-10.700 bandında düzeltme içerisinde bir seyir izledi. Endeks Cuma günü 10.700 direncinin üzerine yönelim ile görünümünü olumlu hale getirme çabası gösterse de, gelen satışlarla birlikte 10.400 desteğinin altını test etti. Endeks Cuma günü %0,8 düşüşle 10.400 seviyesinde kapanış gerçekleştirdi. Bankacılık endeksi ise günü yataya yakın seyirle 15.062’de tamamladı. Endekste bugün de dalgalı bir seyir yaşanabilir. 10.500 ilk planda direnç haline geldi. Bu seviyenin üzeri kısa vadeli görünümün olumluya dönmesi ve dip oluşumunun gerçekleşmesi için takip edilebilir. 10.400’ün altında ise 10.300 ilk planda destek seviyesidir. 10.400’ün altında geri çekilme riski devam edebileceğinden temkinli olmakta fayda bulunuyor. Diğer yandan kaynaklara dayandırılan habere göre; yasadışı para akışını engellemeye yönelik hamlelerinin ardından Türkiye’nin FATF’in gri listesinden çıkmaya çok yakın olduğu belirtiliyor. FATF’nin kararının 28 Haziran’da gelmesi bekleniyor. Endekste düzeltme hareketinin geri kalması ile önümüzdeki dönemde karara yönelik beklentiler daha ön plana çıkabilir. TÜİK verilerine göre; Türkiye ekonomisi ilk çeyrekte hanehalkı tüketimi etkisiyle yıllık bazda %5,7 oranında büyüdü. Yılın ilk çeyreğinde çeyreklik büyüme ise %2,4 olarak gerçekleşti. Net ihracatın da uzun süre sonra pozitif etkisi görüldü. Yurtdışı gelişmelere baktığımızda; ABD’de Nisan ayı kişisel tüketim harcamaları enflasyonu (PCE) beklentilere paralel açıklandı. Manşet yıllık PCE %2,7, çekirdek PCE %2,8’de değişim göstermedi. Fed üyelerinin son dönemde sıkılaştırma ihtimalinden bahsetmesi ile şahinvari açıklamalar yaptığını gözlemlemekteyiz. Önümüzdeki dönemde enflasyon ve istihdam verilerinin seyri faiz indirim beklentilerinin şekillenmesinde etkili olacaktır. Ekonomik takvimde bugün içeride Mayıs ayı enflasyon verileri öne çıkıyor. Aylık enflasyonun %3 gerçekleşmesi bekleniyor. Buna göre yıllık enflasyon %69,8’den %74,80’e yükseliyor olacak. Hatırlanacağı üzere; TCMB önceki enflasyon raporunda %36 olan 2024 yıl sonu enflasyon tahminini %38’e yükseltmişti. TCMB Başkanı Fatih Karahan Mayıs’ta 25 metreküp bedelsiz doğalgaz kullanımı düzenlemesinin sona ermesinin, aylık enflasyonu 0,7 puan yukarı yönlü etkileyeceğini ve olumsuz baz etkisiyle enflasyonun Mayıs’ta zirveye ulaşacağını açıkladı. Fatih Karahan enflasyonda Mayıs'taki zirveyi %75-76 olarak gördüklerini belirtti. Enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda ise, para politikası duruşlarını sıkılaştıracaklarını, enflasyon görünümünde bozulma olması halinde ek sıkılaşma yapmaya hazır olduklarını ifade ediyor. Haftanın ajandasında; Perşembe günü ECB’nin faiz kararı, Cuma günü ABD’de tarım dışı istihdamı ön planda olacak. ECB Başkanı Lagarde ve diğer üyeler Haziran’da faiz indiriminin gerçekleşmesinin yüksek ihtimal olduğunu açıklamıştı. ECB’nin faiz oranlarında indirime gitmesi bekleniyor. Buna göre; refinansman faiz oranının %4,50’ten %4,25’e düşürülmesi öngörülüyor.


EUR/USD; ECB’nin Haziran’da faiz indirim yanlısı açıklamalarda bulunması ve Fed’in toplantı tutanaklarında üyelerin faiz artırım ihtimaline yönelik görüş bildirmesi ile 1,08 desteğinin altını test etmişti. ABD büyüme verisinin aşağı yönlü revize edilmesi ise doların hafif güç kaybetmesine neden oldu. Buna paralel EUR/USD yukarı yönlü tepki ile yeniden 1,08’in üzerine yükselerek, 1,08-1,09 bandına geri döndü. Diğer yandan ABD enflasyon verileri sonrasında parite belirgin bir değişim göstermedi. Paritede 1,08 kısa vadeli yükselen trend desteğine işaret ettiğinden bu seviyenin üzerinde kalınması önemli. 1,09 seviyesi ise direnç olarak geçerli. Dolar kuru son haftalarda 32,20 civarında hareket sergilerken, bu seviyenin altında kalıcı olmakta zorlanıyor. 32,20’nin üzerinde yeniden yukarı tepki gösteriyor. Kurda 32,30 ve 32,40 direnç seviyeleridir. 32,00 seviyesi ana destek olarak izlenebilir. 32,00 aynı zamanda psikolojik desteğe işaret ettiğinden bu seviyenin altına yönelim TL’de toparlanmanın ileri taşınması açısından öne çıkıyor.


Petrol fiyatları zayıf seyrine devam ediyor. Brent petrolde 80,40 dolar destek, 83,50 dolar ise direnç seviyesidir. Altın ons fiyatları kısa vadede destek bulma çabasına devam ediyor. 2325 dolar ilk planda destek olarak takip edilebilir. 2325 dolar desteğinin üzerinde altın onsta kısa vadeli dip oluşumundan bahsedebiliriz. 2350 doların üzerinde güçlenen kısa vadeli görünüm ile birlikte 2370 ve 2385 dolar dirençlerine doğru yükselişin devamını görebiliriz. 2325 doların altında ise 2300 dolar sonraki destek seviyesidir. Gram altın 2400 TL desteğinin üzerindeki hareketine devam ediyor. 2400 TL desteği kısa vadeli görünüm ve dip oluşumu için takip edilebilir. 2450 TL’nin üzerinde 2480 TL ise ilk planda hedef direnç seviyesidir.

 
İkon-ok
İrem Dışpınar 31 Mayıs 2024 Cuma
Endekste 10.500’de seans içi grafik güçlenecek, gözler ABD PCE verilerinde…

BIST 100 Endeksi 10.400 seviyesinden yukarı tepki gösterirken, 10.500 direncinin üzerini test etti. Endeks günü yataya yakın, bankacılık endeksi ise %0,5 oranında yükselişle tamamladı. Endekste 10.400 desteğinin üzerinde kalınması ile birlikte artık dip oluşumundan bahsedebiliriz. Bu seviyenin üzerinde mevcut trade pozisyonları korunabilir ve trade fırsatları değerlendirilebilir görüşündeyiz. 10.500’ün aşılması ile birlikte seans içi grafik, 10.600’ün üzerinde ise günlük grafikte görünüm güçleniyor olacak. Dolayısıyla da 10.500’ün üzerinde yükseliş devam edebileceğinden ek alım yönünde pozisyon alınabilir. BIST’te yükselen trendeki rekor tazeleme eğiliminin ardından ara ara geri çekilmeler endeksin güç toplaması için olağan ve sağlıklı bir durum olarak değerlendirilebilir. Önümüzdeki dönem için kredi derecelendirme kuruluşlarından not artırım adımlarının devam etmesine yönelik beklentilerin mevcut olduğunu belirtelim. Endeksin teknik olarak içerisinde bulunduğu görünüm önümüzdeki dönemde/aylarda ara ara düzeltmeler ile yukarı yönlü seyrine devam edeceğine işaret ediyor. Orta vadeli olarak endekste görünümün güçlü ve yönün yukarı olduğunu düşünüyoruz. Buna paralel endeksin teknik olarak geçtiğimiz aylarda oluşturduğu formasyonun gereği olarak vadeler itibarıyla 12.000 ve 15.000 hedeflerine doğru yönelim gösterebileceğini düşünüyoruz. Diğer yandan kaynaklara dayandırılan habere göre; yasadışı para akışını engellemeye yönelik hamlelerinin ardından Türkiye’nin FATF’in gri listesinden çıkmaya çok yakın olduğu belirtiliyor. FATF’nin kararının 28 Haziran’da gelmesi bekleniyor. Yurtdışı yerleşikler 24 Mayıs haftasında 1,57 milyar dolarlık tahvil aldı. Yabancının son dört haftadaki tahvil alımı 6,5 milyar dolar seviyesine ulaştı. Yabancıların hisse senedi satışı ikinci haftada da devam etti. Yurtdışı yerleşikler bir önceki hafta 232 milyon dolarlık satışın ardından geçen hafta 27,9 milyon dolarlık hisse satışı gerçekleştirdi. TCMB’nin verilerine göre 24 Mayıs haftasında brüt rezervleri 139,1 milyar dolardan 142,2 milyar dolara yükseldi. Net rezervler de aynı dönemde 40,3 milyar dolara ulaştı. Bir önceki hafta net rezervler 33,8 milyar dolar seviyesinde gerçekleşmişti. Swap hariç net rezervler ise artı bölgeye doğru yaklaştı. Yurtdışı gelişmelere baktığımızda; ABD’de GSYH büyümesi yılın ilk çeyreğinde yıllık bazda %1,6’dan %1,3 seviyesine revize edildi. Tüketim harcamalarının etkisiyle büyüme daha ılımlı hızla gerçekleşti. Diğer yandan ABD’de bugün açıklanacak olan kişisel tüketim harcamaları enflasyonu (PCE) öne çıkıyor. Aylar sonrasında Nisan’da düşüş gösteren diğer ABD enflasyon verilerinin ardından gözler kişisel tüketim harcamaları enflasyonuna çevrilecek. Fed üyelerinin son dönemde sıkılaştırma ihtimalinden bahsetmesi ile şahinvari açıklamalar yaptığını gözlemlemekteyiz. Enflasyon verileri piyasaların seyrinde ve faiz indirim beklentileri üzerinde etkili olacak. Yıllık manşet PCE’nin %2,7, çekirdek PCE’nin ise %2,8 seviyesinde kalması bekleniyor.


EUR/USD; ECB’nin Haziran’da faiz indirim yanlısı açıklamalarda bulunması ve Fed’in toplantı tutanaklarında üyelerin faiz artırım ihtimaline yönelik görüş bildirmesi ile 1,08 desteğinin altını test etti. ABD büyüme verisinin aşağı yönlü revize edilmesi ise doların hafif güç kaybetmesine neden oldu. Buna paralel EUR/USD yukarı yönlü tepki ile yeniden 1,08’in üzerine yükselerek, 1,08-1,09 bandına geri döndü. Paritede 1,08 kısa vadeli yükselen trend desteğine işaret ettiğinden bu seviyenin üzerinde kalınması önemli. 1,09 seviyesi ise direnç olarak geçerli. ABD PCE verilerinin seyri etkili olacak. Nisan ayı enflasyon verileri gibi PCE rakamlarında da geri çekilme olması halinde 1,09 ve üzerine doğru hareketlilik yaşanabilir. PCE verilerinin beklentilerin üzerinde rakamlara işaret etmesi halinde 1,08 desteği ve altına geri çekilme gerçekleşebilir. Dolar kuru son haftalarda 32,20 civarında hareket sergilerken, bu seviyenin altında kalıcı olmakta zorlanıyor. 32,20’nin üzerinde yeniden yukarı tepki gösteriyor. Kurda 32,30 ve 32,40 direnç seviyeleridir. 32,00 seviyesi ana destek olarak izlenebilir. 32,00 aynı zamanda psikolojik desteğe işaret ettiğinden bu seviyenin altına yönelim TL’de toparlanmanın ileri taşınması açısından öne çıkıyor.


Petrol fiyatları yukarı yönlü hareketlerde güç kaybına uğramaya devam ediyor. Brent petrolde 80,40 dolar destek, 83,50 dolar ise direnç seviyesidir. Altın ons fiyatları kısa vadede destek bulma çabasına devam ediyor. 2325 dolar ilk planda destek olarak takip edilebilir. 2325 dolar desteğinin üzerinde altın onsta kısa vadeli dip oluşumundan bahsedebiliriz. 2350 doların üzerinde güçlenen kısa vadeli görünüm ile birlikte 2370 ve 2385 dolar dirençlerine doğru yükselişin devamını görebiliriz. Gram altın; dolar kurundaki tepki ile 2400 TL desteğinin üzerindeki hareketine devam ediyor. 2400 TL desteği kısa vadeli görünüm ve dip oluşumu için takip edilebilir. 2450 TL’nin üzerinde 2480 TL ise ilk planda hedef direnç seviyesidir.

 
İkon-ok
İrem Dışpınar 30 Mayıs 2024 Perşembe
Endeks 10.600 desteğinin altına geri çekildi…

BIST 100 Endeksi kısa vadeli sıkışma oluştururken, bu oluşumun üst bandı olan 10.700 direncinin üzerine yükselme çabası gösterdi. Ancak endeks gelen satışlarla birlikte bu seviyenin üzerinde kalıcı olamadı ve 10.600 desteğini aşağı kırdı. Böylece endeks bu sıkışmanın altına geri çekilmiş oldu. Endeks devamında 10.500 seviyesinin de altına yöneldi. Buna paralel günü %1,9 oranında düşüşle 10.479 seviyesinde tamamladı. Buna paralel endekste haftanın başından beri mevcut olan dip oluşumunun henüz gerçekleşmediğini belirtebiliriz. 10.600 desteğinin aşağı geçilmesi ile birlikte bu seviye direnç haline geldi. 10.600 direnci endeksin yeniden sıkışma bölgesine yönelmesi ve tepki alımlarını ileri taşıması için önemli. 10.600’ün altında aşağı yönlü risk devam edebileceğinden temkinli olmakta yarar bulunuyor. 10.400 ilk planda destek olup, sonraki destek seviyesi 10.300’de bulunuyor. Bankacılık endeksi ise kısa vadeli alçalan kanalı yukarı tamamlamasının ardından satış baskısı altında kaldı. Buna paralel bankacılık endeksi kısa vadeli formasyonun gereğini getirememiş oldu. 15.000-14.800 destek bölgesi olarak takip edilebilir. Bankacılık endeksinde bu aralık geri çekilmenin ileri taşınmaması açısından izlenebilir. 15.500 ise ana direnç olarak öne çıkıyor. BIST’te yükselen trendeki rekor tazeleme eğiliminin ardından ara ara yaşanabilecek geri çekilmeler endeksin güç toplaması için olağan ve sağlıklı bir durum olarak değerlendirilebilir. Önümüzdeki dönem için kredi derecelendirme kuruluşlarından not artırım adımlarının devam etmesine yönelik beklentilerin mevcut olduğunu belirtelim. Orta vadeli olarak endekste görünümün güçlü ve yönün yukarı olduğunu düşünüyoruz. Yurtdışı gelişmelere baktığımızda; Fed’in 12 şubesinden gelen analizlerle hazırlanan Fed Kitap raporunda, ulusal ekonomik aktivitenin Nisan ayı başından Mayıs ortasına kadar genişlemeye devam ettiği, ancak koşulların sektörlere ve bölgelere göre değişiklik gösterdiği belirtildi. Yarın ise ABD’de kişisel tüketim harcamaları enflasyonu (PCE) öne çıkıyor. Aylar sonrasında Nisan’da düşüş gösteren diğer ABD enflasyon verilerinin ardından gözler kişisel tüketim harcamaları enflasyonuna çevrilecek. Fed üyelerinin son dönemde sıkılaştırma ihtimalinden bahsetmesi ile şahinvari açıklamalar yaptığını gözlemlemekteyiz. Enflasyon verileri piyasaların seyrinde ve faiz indirim beklentileri üzerinde etkili olacak. Yıllık manşet PCE’nin %2,7, çekirdek PCE’nin ise %2,8 seviyesinde kalması bekleniyor.




EUR/USD; ECB’nin Haziran’da faiz indirim yanlısı açıklamalarda bulunmasına ve Fed’in toplantı tutanaklarında üyelerin faiz artırım ihtimaline yönelik görüş bildirmesi ile 1,08 desteğine geri çekildi. Yarın ABD’de açıklanacak olan enflasyon verileri belirleyici olacaktır. Paritede 1,08 kısa vadeli yükselen trend desteğine işaret ettiğinden bu seviyenin üzerinde kalınması önemli. Aksi halde kısa vadeli görünüm zayıflayabilir. Bu durumda 1,0760 ise ilk planda destek seviyesidir. 1,09 seviyesi ise direnç olarak geçerli. Dolar kuru son haftalarda 32,20 civarında hareket sergilerken, bu seviyenin altında kalıcı olmakta zorlanıyor. 32,20’nin altına doğru hareket sergilese de yeniden yukarı tepki gösteriyor. Doların küresel çapta hafif güçlenmesi ile bu sabah gelişmekte olan ülke kurları yukarı tepki gösteriyor. Kurda 32,30 ve 32,40 direnç seviyeleridir. 32,00 seviyesi ana destek olarak izlenebilir. 32,00 aynı zamanda psikolojik desteğe işaret ettiğinden bu seviyenin altına yönelim TL’de toparlanmanın ileri taşınması açısından öne çıkıyor.


Petrol fiyatları kısa vadeli alçalan kanalı yukarı tamamlarken görünümünü olumlu hale getirdi. Brent petrolde 82,70 dolar destek, 84,70 dolar ise direnç seviyesidir. Altın ons fiyatları 2370 dolar direncine doğru güç kaybına uğradı. 2325 dolar kısa vadeli destek olarak takip edilebilir. 2325 dolar desteğinin üzerinde altın onsta kısa vadeli dip oluşumundan bahsedebiliriz. 2350 doların üzeri ise yukarı tepkinin 2370 ve 2385 dolar dirençlerine devamı için izlenebilir. Gram altın; dolar kurundaki tepki ile 2400 TL desteğinin üzerindeki hareketine devam ediyor. 2400 TL desteği kısa vadeli görünüm ve dip oluşumu için takip edilebilir.2450 TL’nin üzerinde 2480 TL ise ilk planda hedef direnç seviyesidir.


 
İkon-ok
Back to Top