Önerilen Sonuçlar()
Mobil Uygulamayı İndir
QNB Invest
© 2018 QNB Invest A.Ş.
Küresel piyasalar yeni haftaya yukarı yönlü başlangıç yaptı. Fed’in 50 baz puanlık faiz indiriminin olumlu etkisi devam ederken, bazı Fed üyeleri parasal gevşeme yanlısı açıklamalarda bulunuyor. Diğer yandan Çin Merkez Bankası Başkanı Gongsheng, iki finansal düzenleyici kuruluş başkanıyla birlikte finansal destek konulu basın toplantısı düzenleyeceğini açıkladı. Bu açıklamadan sonra banka 14 günlük ters repo faizini 10 baz puan indirerek %1,95’ten %1,85’e çekti. Çin Merkez Bankası’ndan faiz indirim beklentileri artarken, küresel borsalar bu gelişmelerden destek buldu. BIST 100 Endeksi ise yurt borsalara paralel haftanın ilk gününde yukarı yönlü hareketler gösterirken, yeniden 10.000 direncine doğru yöneldi. Ancak endeks bu seviyeye doğru yükselişte kâr satışları ile karşılaşmaya devam ediyor. Endeks günü 9900’ün altında %0,13 oranında düşüşle tamamladı. Bankacılık endeksi ise %1’lik yükseliş ile BIST 100’deki geri çekilmenin daha sınırlı olmasını sağladı. BIST 100’de 10.000 seviyesi ilk etapta direnç konumunda iken, endeksin bu seviyeyi aşması, yükselişini ileri taşıması ve 10.160 ana direncine yönelimi için önemli. Endeks gün içerisinde 10.000 direncinin üzerini test edebilir. Ancak bu seviyenin üzerinde kalıcı bir görünüm sergileyemezse endekste olası kâr satışlarına karşı temkinli olmakta yarar bulunuyor. 10.000’in altında endekste geri çekilme riski bulunuyor olacak. 9900’ün altında 9800 sonraki destek olarak takip edilebilir. 9800 ise kısa vadeli olumlu görünüm için önemli. Buna paralel 9800’ün üzerinde mevcut trade pozisyonları korunabilir ve trade fırsatları değerlendirilebilir. Diğer yandan 9800’ün aşağı geçilmesi halinde düzeltme hareketi ileri taşınabileceğinden bu seviye mevcut trade pozisyonları için stop loss olarak izlenebilir. Bankacılık endeksi; TCMB ve BDDK’nın açıkladığı kararlar sonrasında 14.000 direncinin üzerine yükseldi. 14.000 destek haline gelirken, bankacılık endeksinin bu seviyenin üzerinde kalması yükselişini 14.465 direncine taşıması için öne çıkıyor. Öte yandan; S&P Global Ratings'te Kasım'daki değerlendirmede Türkiye’ye yönelik yeni not artışı beklentileri bulunuyor. S&P Global Kıdemli Direktörü Gill not artışına ilişkin; net rezervlerdeki iyileşme ve cari açığın hızlı şekilde daralmasının çok önemli olduğunu, not artışı kararının büyük ölçüde bu iki faktöre bağlı olduğunu belirtti. Ayrıca, Türkiye'nin enerji ve altın ithalatındaki gerileme de çok önemli gelişme olduğunu, not kararı için TCMB’nin faiz politikasına da bakacaklarını ifade etti. Haftanın ajandasında; perşembe günü ABD’de ikinci çeyrek nihai büyüme verisi, Fed Başkanı Powell ve ECB Başkanı Lagarde’ın konuşması, cuma günü ise içeride dış ticaret dengesi, ABD’de kişisel tüketim harcamaları enflasyonu öne çıkıyor.
Fed’in toplantısı sonrasında 1,11-1,12 bandında hareket eden ve 1,12’ye yönelen EUR/USD paritesi güç kaybına uğradı. Parite 1,12 seviyesine doğru direnç ile karşılaştı ve 1,11 desteğine doğru geri çekildi. 1,11 desteğinin üzeri kısa vadeli görünüm için öne çıkıyor. 1,12 hedef direnç olarak geçerli iken, bu seviyenin üzeri yükselişin ileri taşınması adına takip edilebilir. 1,11 desteğinin altına olası geri çekilmelerde ise geri çekilme riski bulunuyor. Bu durumda paritede kısa vadeli görünümün zayıflaması ile birlikte 1,10 ana destek olarak izlenebilir. Gelişmekte olan ülke para birimleri dolar karşısında değer kaybına uğrarken, dolar kuru 34,20 direncine doğru yükseliş gösteriyor. Kurda kademeli yükseliş baskısı korunuyor. 34,20 ilk planda direnç konumunda. 34,00 ve 33,90 destekler olup, 33,90’ın üzerinde kısa vadeli yön yukarı görünüyor.
Petrol fiyatları kısa vadeli yükselen trendde olumlu bir seyir izliyor. Brent petrolde 72,30 dolar destek, 74,50 dolar direnç seviyesidir. Altın ons Fed’in 50 baz puanlık faiz indirim kararı sonrasında ve jeopolitik risklerin de etkisiyle 2600 dolar direncinin üzerine yükselirken, rekor tazeleme eğilimi gösteriyor. Altın onsta 2600 dolar destek olarak takip edilebilir. 2600 doların üzerinde kısa vadeli yön yukarı görünüyor. 2635 ve 2640 dolar dirençler olarak izlenebilir. 2585 dolar ikincil destek olup, bu seviyenin üzeri güçlü görünümün korunması için önemli. Gram altın; dolar kuru ve altın onsun seyrinden destek bulurken, zirve seviyelerini ileri taşıyor. 2830 ve 2800 TL destekler olarak takip edilebilir. 2830 TL rekor tazeleme eğiliminin korunması için öne çıkıyor. 2890 TL ise hedef direnç olarak izlenebilir.
BIST 100 Endeksi geçtiğimiz hafta genelinde olumlu seyir izlerken, kısa vadeli yükselen trendde hareket etti. Ancak endeks 10.000 direnci ve üzerine doğru yükselişlerde güç kaybına uğruyor. Cuma günü endeks 10.000’in üzerinde karşılaştığı kâr realizasyonları ile 9900’ün altını test etti. Endeks günü bu seviyede %0,8 oranında düşüşle tamamladı. Haftalık bazda ise yukarı yönlü trend mevcut olduğundan endeks değer kazanımı elde etti. BIST 100 geçtiğimiz hafta %2,2, bankacılık endeksi ise %4,8 oranında yükseliş gösterdi. 10.000 seviyesi ilk etapta direnç konumunda iken, endeksin bu seviyeyi aşması, yükselişini ileri taşıması ve 10.160 ana direncine yönelimi için önemli. Endeks gün içerisinde 10.000 direncinin üzerini test edebilir. Ancak bu seviyenin üzerinde kalıcı bir görünüm sergileyemezse endekste olası kâr satışlarına karşı temkinli olmakta yarar bulunuyor. 10.000’in altında endekste geri çekilme riski bulunuyor olacak. 9900’ün altında 9800 sonraki destek olarak takip edilebilir. 9800 ise kısa vadeli olumlu görünüm için önemli. Buna paralel 9800’ün üzerinde mevcut trade pozisyonları korunabilir ve trade fırsatları değerlendirilebilir. TCMB'den yapılan duyuruya göre, Türk lirası mevduat hesaplarına uygulanan zorunlu karşılık oranları ile yabancı para (YP) mevduat için TL cinsinden tesis edilmesi gereken zorunlu karşılık oranı değiştirildi. Buna göre, kısa vadeli TL mevduatta %12 olan oran %15'e, uzun vadeli TL mevduatta %8 olan oran da %10'a çıkarılırken, YP mevduat için TL tesis oranı %8'den %5'e indirildi. Zorunlu karşılıklar, 27 Eylül’de tesis edilecek. Bankacılık endeksinde ise 14.000 ilk planda direnç olarak geçerli. Bu seviyenin aşılması ise yükselişin 14.465 hedef direncine devamı için izlenebilir. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Almanya'da büyük şirketlerin yöneticileri ve yatırımcılarla verimli toplantılar gerçekleştirdiklerini bildirerek; Türkiye'ye ilginin artarak devam ettiğini, esas hedefleri olan uluslararası doğrudan yatırımları artırmak için çabalarını yoğunlaştırdıklarını ifade etti. Yurt dışı gelişmelerde ise Fed’in faiz kararının etkileri devam edebilir. Hatırlanacağı üzere Fed; Fed Başkanı Powell; son toplantıdan bu yana gelen verilere bağlı olarak 50 baz puanlık indirimin doğru olacağı sonucuna vardıklarını belirtti. Geçen yılki sabırlı yaklaşımın meyvelerini verdiğini dile getiren Powell; enflasyonun artık hedeflerine çok daha yakın ve sürdürülebilir şekilde %2'ye doğru ilerlediğine dair daha fazla güven kazandıklarını ifade etti. Kararın genel olarak küresel risk iştahına olumlu yansıdığını söyleyebiliriz. Haftanın ajandasında; perşembe günü ABD’de ikinci çeyrek nihai büyüme verisi, Fed Başkanı Powell ve ECB Başkanı Lagarde’ın konuşması, cuma günü ise içeride dış ticaret dengesi, ABD’de kişisel tüketim harcamaları enflasyonu öne çıkıyor.
Fed’in toplantısı sonrasında 1,11 desteğinin altını test eden EUR/USD paritesi, yeniden bu seviyenin üzerine yükseldi. Dolayısıyla da parite yeniden 1,11-1,12 bandına geri dönüş gerçekleştirdi. Paritede kısa vadeli yükselen trendde güçlü görünüm korunuyor. 1,11 desteğinin üzerinde kısa vadeli yön yukarı görünüyor. 1,12 hedef direnç olarak geçerli iken, bu seviyenin üzeri yükselişin ileri taşınması adına takip edilebilir. 1,11 desteğinin altına olası geri çekilmelerde ise 1,10 ana destek olarak izlenebilir. Dolar kuru ise son dönemde 33,90 seviyesinden destek bulurken, 34,00’ün altında kalıcı olmakta zorlanıyor. Kurun 34,00’ün üzerindeki hareketliliği takip ediliyor olacak. Kurda 34,00’ün altında 33,90 destek konumunda. 34,15 ve 34,20 direnç seviyeleri olarak izlenebilir.
Petrol fiyatları kısa vadeli yükselen trendde olumlu bir seyir izliyor. Brent petrolde 72,30 dolar destek, 75,00 dolar direnç seviyesidir. Altın ons Fed’in 50 baz puanlık faiz indirim kararı sonrasında 2600 dolar direncinin üzerine yükselirken, rekor tazeleme eğilimi gösteriyor. Altın onsta 2600 dolar artık destek haline geldi. 2600 doların üzerinde kısa vadeli yön yukarı görünüyor. 2630 ve 2640 dolar dirençler olarak izlenebilir. 2585 dolar ikincil destek olup, bu seviyenin üzeri güçlü görünümün korunması için önemli. Gram altın; dolar kuru ve altın onsun seyrinden destek bulurken, zirve seviyelerini ileri taşıyor. 2830 ve 2800 TL destekler olarak takip edilebilir. 2830 TL rekor tazeleme eğiliminin korunması için öne çıkıyor. 2890 TL ise hedef direnç olarak izlenebilir.
TCMB beklentilere paralel önceki toplantılarında olduğu gibi politika faiz oranını %50’de sabit bıraktı. Karar metninde söyleme ilişkin değişiklik öne çıktı. Ağustos’ta karar metninde enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda para politikası duruşunun sıkılaştırılacağına yönelik ifade, son metinde enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda para politikası araçlarının etkili şekilde kullanılacağı şeklinde değişti. Ağustos’ta aylık enflasyona dair göstergelerin bir bütün olarak incelendiğinde, ana eğilimin belirgin bir değişim sergilemediği belirtildi. Metinde, para politikasındaki kararlı duruşun; yurt içi talepte dengelenme, Türk lirasında reel değerlenme ve enflasyon beklentilerinde düzelme vasıtası ile aylık enflasyonun ana eğilimini düşüreceği ve dezenflasyon sürecini güçlendireceği belirtildi. TCMB aylık enflasyonun ana eğiliminde belirgin ve kalıcı bir düşüş sağlanana ve enflasyon beklentileri öngörülen tahmin aralığına yakınsayana kadar sıkı para politikası duruşunun sürdürüleceğini söyledi. Yurt dışı gelişmelere baktığımızda; Fed’in 50 baz puanlık faiz indirim kararının piyasalardaki etkisi devam ediyor. Hatırlanacağı üzere Fed Başkanı Powell; son toplantıdan bu yana gelen verilere bağlı olarak 50 baz puanlık indirimin doğru olacağı sonucuna vardıklarını belirtti. Geçen yılki sabırlı yaklaşımın meyvelerini verdiğini dile getiren Powell; enflasyonun artık hedeflerine çok daha yakın ve sürdürülebilir şekilde %2'ye doğru ilerlediğine dair daha fazla güven kazandıklarını ifade etti. Fed’in faiz kararı sonrasında küresel borsalara paralel yükseliş gösteren BIST 100 Endeksi, TCMB’nin toplantısı sonrasında yükselişini ileri taşıdı. Kısa vadeli alçalan kanalın yukarı tamamlanması sonrasında endekste yükseliş eğilimi gerçekleşiyor. Endeks 9800’e doğru destek bulurken, 10.000 direncine doğru yönelim gösterdi. Endeks %2,1, bankacılık endeksi %3,1 oranında değer kazandı. Endeks kısa vadeli yükselen trend içerisinde hareket ediyor. Endekste böylece direnç seviyelerine doğru yönelim ile birlikte kısa vadeli görünümün güçlü olduğunu belirtelim. 10.000 seviyesi ilk etapta direnç konumunda iken, endeksin bu seviyeyi aşması, yükselişini ileri taşıması ve 10.160 ana direncine yönelimi için önemli. 9900 ve 9800 seviyeleri artık destekler olarak takip edilebilir. 9800 desteğinde kısa vadeli olumlu görünümün korunacağını söyleyebiliriz. Buna paralel 9800’ün üzerinde mevcut trade pozisyonları korunabilir ve trade fırsatları değerlendirilebilir. Ancak 10.000 ve 10.160 dirençleri doğru yükselişlerde olası kâr satışlarına karşı temkinli olmakta fayda bulunuyor. Bankacılık endeksi ise kısa vadeli sıkışmasını yukarı tamamlaması sonrasında görümünü güçlendirmişti. Bankacılık endeksi kısa vadeli yükselen trend içerisinde hareket ederken, 14.000 direncinin hafif üzerinde kapanış gerçekleştirdi. Bankacılık endeksinin bu seviyenin üzerinde kalıcı olması ile önceki zirve seviyesi olan 14.465 hedef direnç olarak izlenebilir.
Fed’in toplantısı sonrasında 1,11 desteğinin altını test eden EUR/USD paritesi, yeniden bu seviyenin üzerine yükseldi. Dolayısıyla da parite yeniden 1,11-1,12 bandına geri dönüş gerçekleştirdi. Paritede kısa vadeli yükselen trendde güçlü görünüm korunuyor. 1,11 desteğinin üzerinde kısa vadeli yön yukarı görünüyor. 1,12 hedef direnç olarak geçerli iken, bu seviyenin üzeri yükselişin ileri taşınması adına takip edilebilir. 1,11 desteğinin altına olası geri çekilmelerde ise 1,10 ana destek olarak izlenebilir. Dolar kuru ise son dönemde 33,90 seviyesinden destek bulurken, 34,00’ün altında kalıcı olmakta zorlanıyor. Kurun 34,00’ün üzerindeki hareketliliği takip ediliyor olacak. Kurda 33,90 ve 33,80 destek, 34,10 ve 34,20 direnç seviyeleri olarak izlenebilir.
Petrol fiyatları kısa vadeli yükselen trendde olumlu bir seyir izliyor. Brent petrolde 71,80 dolar destek, 74,65 dolar direnç seviyesidir. Altın ons; ECB’nin faiz indirim kararı ve Fed’den gevşeme adım beklentileri ile 2600 dolara yönelirken, rekor tazeleme eğilimi göstermişti. Altın ons; Fed’in faiz indirim kararı sonrasında yeniden 2600 dolar direncine yöneldi. 2600 dolara doğru hızlı yükseliş sonrasında hafif güç kaybına uğradı. Altın onsta 2600 dolar olan tarihi zirvenin aşılması yükselişin devam etmesi açısından öne çıkıyor. 2610 dolar ise sonraki direnç seviyesidir. 2550 dolar ilk planda destek konumunda iken, bu seviyenin korunması yukarı yönlü eğilim ve olumlu görünüm için önemli. Gram altın; 2800 TL desteğinin üzerinde yükseliş eğilimi sergiliyor. Bu seviyenin üzerinde 2847 TL olan hedef direncine doğru yönelim gösterebilir. 2800 TL’nin altında 2770 TL ikincil destek olarak izlenebilir.
Fed, temmuz ayı toplantısında sinyalini verdiği şekilde 4 yılın ardından ilk kez faiz indirimi gerçekleştirdi. Buna göre Fed, politika faiz oranı aralığını 50 baz puan ile %4,75-5,00 aralığına düşürdü. Fed Başkanı Powell basın toplantısında; son toplantıdan bu yana gelen verilere bağlı olarak 50 baz puanlık indirimin doğru olacağı sonucuna vardıklarını belirtti. Powell, ayrıca bu kararın; politika duruşunun uygun şekilde yeniden ayarlanmasıyla, ılımlı büyüme ve enflasyonun sürdürülebilir şekilde %2'ye düşmesi bağlamında iş gücü piyasasındaki gücün korunabileceğine dair artan güveni yansıttığını söyledi. Geçen yılki sabırlı yaklaşımın meyvelerini verdiğini dile getiren Powell; enflasyonun artık hedeflerine çok daha yakın ve sürdürülebilir şekilde %2'ye doğru ilerlediğine dair daha fazla güven kazandıklarını ifade etti. Ekonomiye ilişkin tahminlerini de açıklayan Fed, federal fon oranına ilişkin tahminini bu yıl sonu için %5,1'den %4,4'e düşürdü. Söz konusu revizyon Fed'in bu yıl toplamda 50 baz puan daha faiz indirimine gidebileceğini ortaya koydu. Powell indirimler konusunda aceleci olunmayacağının mesajı verdi. Yurt içi piyasalara baktığımızda; BIST 100 Endeksi direnç seviyelerine doğru yönelim ile birlikte kısa vadeli yükselen trend içerisinde hareket ediyor. Endeks 9700’den bulduğu destek ile 9800 direncinin üzerini test etti. BIST 100 günü, %0,2, bankacılık endeksi ise %1,1 yükselişle tamamladı. Endeks kısa vadeli alçalan kanalın yukarı tamamlanması sonrasında yükselen trend içerisinde olumlu bir seyir izliyor. Endekste 9700’ün üzerinde kalınmasını ve bu seviyenin destek haline gelmesini olumlu olarak değerlendiriyoruz. 9700 desteğinin üzerinde kısa vadeli yön yukarı kalmaya devam edecek. Bu seviyenin üzerinde endeks 9800 ve 9900 dirençlerine doğru yükseliş gösterebilir. 9520 ise ana destek konumunda iken, bu seviyede kısa vadeli olumlu görünümün korunacağını söyleyebiliriz. Buna paralel 9520 desteğinde mevcut trade pozisyonları korunabilir ve trade fırsatları değerlendirilebilir. Kısa vadeli sıkışmasını yukarı tamamlayan bankacılık endeksinde ise görünüm güçlü. Bankacılık endeksinde kısa vadeli yükselen trendin başladığını belirtebiliriz. 13.500 desteğinin üzeri 14.000 direncine yükseliş için takip edilebilir. 13.000 desteğinde ise olumlu seyir devam ediyor. Bugün TCMB’nin TSİ 14:00’de faiz kararı yurtiçi piyasaların odağında olacak. TCMB’nin önceki aylarda olduğu gibi %50 olan politika faizini sabit bırakması bekleniyor. Kurul, parasal sıkılaştırmanın gecikmeli etkilerini de göz önünde bulundurarak politika faizinin sabit tutulmasına karar vermekle birlikte, enflasyon üzerindeki yukarı yönlü risklere karşı ihtiyatlı duruşlarını yinelediklerini ifade etmişti. TCMB ayrıca; enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda para politikası duruşunun sıkılaştırılacağını değerlendirmişti. Piyasalar TCMB’nin yılın geri kalan ve önümüzdeki yılın ilk aylarında para politikasında bir değişiklik düşünüp düşünmediğini anlamaya çalışacak.
Fed’in toplantısı öncesinde 1,11 desteğinin üzerinde hareket eden EUR/USD paritesi, faiz indirim kararı sonrasında 1,12 olan ana direnç seviyesine doğru yöneldi. Parite Fed Başkanı Powell’ın faiz indirimi konusunda aceleci davranmayacaklarına dair mesaj vermesi ile 1,12 seviyesinde güç kaybına uğradı. Buna paralel parite 1,11 desteğinin de altına geri çekildi. Paritede kısa vadede 1,10 ana destek olarak takip edilebilir. Paritenin bu desteğin üzerinde kalması önceki dip seviyesini koruması adına öne çıkıyor. 1,11 direnç haline gelirken, bu seviyenin üzeri yeniden 1,11-1,12 bandına dönüş ile 1,12 direncine yönelim için izlenebilir. Gelişmekte olan ülke para birimlerinin geneli bu sabah dolar karşısında hafif değer kaybetme eğilimi gösteriyor. Dolar kuru ise son dönemde 33,90 seviyesinden destek bulurken, 34,00’ün altında kalıcı olmakta zorlanıyor. Kurun 34,00’ün üzerindeki hareketliliği takip ediliyor olacak. Kurda 33,90 ve 33,80 destek, 34,10 ve 34,20 direnç seviyeleri olarak izlenebilir.
Petrol fiyatları son dönemde kısa vadeli yükselen trendde toparlanma eğilimi gösterdi. Brent petrolde 70,30 dolar destek, 73,80 dolar direnç seviyesidir. Altın ons; ECB’nin faiz indirim kararı ve Fed’den gevşeme adım beklentileri ile 2600 dolara yönelirken, rekor tazeleme eğilimi göstermişti. Dün ise altın ons; Fed’in faiz indirim kararı sonrasında yeniden 2600 dolar direncine yöneldi. 2600 dolara doğru hızlı yükseliş sonrasında hafif güç kaybına uğradı. Altın onstaki yükselişin duraksamaya uğramasını ise olağan ve normal olarak değerlendiriyoruz. Kısa vadede altın ons fiyatlarında son dönemdeki yükselişi sindirme çabası ile düzeltme hareketi görebiliriz. 2550 dolar ilk planda destek konumunda iken, bu seviyenin altına yönelim halinde geri çekilme riski bulunuyor. Dolayısıyla da 2550 doların korunması yukarı yönlü eğilim için önemli. 2550 doların altında sonraki destek seviyesi ise 2530 dolar seviyesinde bulunmaktadır. Gram altın; ABD tahvil faizlerindeki yükseliş ile 2800 TL’nin altını test etti. 2800 TL seviyesi yeni zirveler adına öne çıkıyor. 2832 TL direnç seviyesidir. 2800 TL’nin altında 2770 TL ikincil destek olarak izlenebilir.
BIST 100 Endeksi direnç seviyelerine doğru yönelim ile birlikte kısa vadeli yükselen trend içerisinde hareket ediyor. Endeks 9600’den bulduğu destek ile 9700’ü aşarken, 9800 direncine doğru yöneldi. Böylece endeks günü %1,9, bankacılık endeksi ise %1,9 yükselişle tamamladı. Endekste kısa vadeli alçalan kanalın yukarı tamamlanması ile görünüm güçlenmiş oldu. Fed’in faiz indirimi öncesinde ve sonrasında küresel borsaların olumlu bir seyir izlediğini görebiliriz. Küresel risk alma iştahı BIST’in performansına pozitif yansıyabilir. Endekste 9700 direncinin aşılmasını ve bu seviyenin destek haline gelmesini olumlu olarak değerlendiriyoruz. 9700 desteğinin üzerinde kısa vadeli yön yukarı kalmaya devam edecek. Bu seviyenin üzerinde endeks 9800 ve 9900 dirençlerine doğru yükseliş gösterebilir. 9520 ise ana destek konumunda iken, bu seviyede kısa vadeli olumlu görünümün korunacağını söyleyebiliriz. Buna paralel 9520 desteğinde mevcut trade pozisyonları korunabilir ve trade fırsatları değerlendirilebilir. Kısa vadeli sıkışmasını yukarı tamamlayan bankacılık endeksinde ise görünüm güçlendi. Bankacılık endeksinde kısa vadeli yükselen trendin başladığını belirtebiliriz. 13.500’ün üzeri 14.000 direncine yükseliş için takip edilebilir. 13.000 desteğinde ise olumlu seyir devam ediyor. Günün en önemli gündem maddesine baktığımızda; Fed’in faiz kararı, Başkan Powell’ın açıklamaları ve çeyreksel tahminler öne çıkıyor. ECB’nin ardından Fed’in de uzun bir aranın ardından gevşeme adımı atması bekleniyor. Hatırlanacağı üzere Fed Başkanı Powell, temmuz toplantısında eylülde faiz indirimi gerçekleştirmenin muhtemel olduğuna yönelik açıkça mesaj vermesinin ardından, enflasyon verileri de Fed’in politikasını destekler nitelikte açıklanmıştı. Buna paralel para piyasalarındaki fiyatlamalarda 25 ve 50 baz beklentileri bulunurken, Fed’in yıl sonuna kadar 100 baz puanlık indirimine gitmesi bekleniyor. 50 baz puanlık faiz indiriminin ise kasım ya da aralıktaki toplantılarda yapılacağına ilişkin öngörüler bulunuyor. Fed’in bugün hangi oranda indirim gerçekleştireceği piyasaların odağında olacak. Fed’in faiz indirim kararının yanı sıra önümüzdeki dönemde faiz indirim adımlarının zamanlaması ve gidişatına yönelik mesaj verip vermeyeceği takip edilecek. Fed’in faiz indirim adımlarını ne sıklıkla gerçekleştirmeyi düşündüğüne dair piyasalar sinyal arayacak. TCMB’nin son aylarda olduğu gibi yarınki toplantıda politika faizini %50’de sabit bırakması bekleniyor. Kurul, parasal sıkılaştırmanın gecikmeli etkilerini de göz önünde bulundurarak politika faizinin sabit tutulmasına karar vermekle birlikte, enflasyon üzerindeki yukarı yönlü risklere karşı ihtiyatlı duruşlarını yinelediklerini ifade etmişti. TCMB ayrıca; enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda para politikası duruşunun sıkılaştırılacağını değerlendirmişti. Piyasalar TCMB’nin yılın geri kalan ve önümüzdeki yılın ilk aylarında para politikasında bir değişiklik düşünüp düşünmediğini anlamaya çalışacak.
ECB’nin faiz indirim kararı sonrasında beklentilerin geride kalması ile 1,10 seviyesinden destek bulan EUR/USD paritesi, 1,11 direncinin üzerine yükseldi. Parite Fed’in faiz kararı öncesinde 1,11-1,12 bandına yönelmiş oldu. 1,11’in üzerinde kalınması kısa vadeli alçalan kanalın yukarı tamamlanması ve yükselişin 1,12 direncine devam etmesi açısından önemli. 1,10 desteğinin kısa vadeli dip seviye olduğunu söyleyebiliriz. Fed’in toplantısında 50 baz puanlık indirime gitmesi ve/veya gelecek dönem için faiz indirim konusunda güçlü mesajlar vermesi paritede yukarı yönlü hareketlere neden olabilir. Gelişmekte olan ülke para birimleri dolar karşısında karışık bir seyir izliyor. Dolar kuru ise 33,90 seviyesinden destek bulurken, 34,00’ün altında kalıcı olmakta zorlanıyor. Kurun 34,00’ün üzerindeki hareketliliği takip ediliyor olacak. Kurda 33,90 ve 33,80 destek, 34,10 ve 34,20 direnç seviyeleri olarak izlenebilir.
Petrol fiyatları kısa vadeli yükselen trendde toparlanma eğilimine devam ediyor. Brent petrolde 71,00 dolar destek, 74,60 dolar direnç seviyesidir. Altın ons; ECB’nin faiz indirim kararı ve Fed’den gevşeme adım beklentileri ile 2600 dolara yönelirken, rekor tazeleme eğilimi gösterdi. Altın ons 2600 dolara doğru hızlı yükseliş sonrasında hafif güç kaybına uğradı. Altın onstaki yükselişin duraksamaya uğramasını ise olağan ve normal olarak değerlendiriyoruz. Fed’in faiz indirim boyutu altın onsun seyrinde etkili olacaktır. Fed’in daha yüksek oranda 50 baz puanlık bir indirime gitmesi altın onsta yeniden yukarı yönlü tepkiye neden olabilir. Bu durumda 2590 ve 2600 dolar dirençler olarak izlenebilir. Ancak 25 baz puanlık olası bir gevşeme adımı ile ilk olarak yukarı tepkinin ardından sonrasında altın onsun kısa vadeli düzeltme hareketi içerisinde hareket ettiğini de görebiliriz. 2550 dolar ilk planda destek konumunda iken, bu seviyenin altına yönelim halinde geri çekilme riski bulunuyor. Dolayısıyla da 2550 doların korunması yukarı yönlü eğilim için önemli. 2550 doların altında sonraki destek seviyesi ise 2530 dolar seviyesinde bulunmaktadır. Gram altında ise 2800 TL desteği yeni zirveler adına öne çıkıyor. 2832 TL direnç seviyesidir. 2800 TL’nin altında 2770 TL ikincil destek olarak izlenebilir.
BIST 100 Endeksi’nde destek ve direnç bölgeleri arasında volatil seyir devam ediyor. Endeks 9700 direncinin üzerine yönelse de gelen satışlarla birlikte yeniden yönünü aşağı çevirdi. Dolayısıyla da BIST 100 günü %1,1, bankacılık endeksi %1 düşüşle tamamladı. Böylece BIST’te yukarı yönlü hareketlerde dirençlerin çalıştığını söyleyebiliriz. Endekste ilk etapta 9520 desteği öne çıkıyor. Endeksin bu seviyenin üzerinde kalması tepki alımlarını ileri taşıması için önemli. 9520 desteğinin üzerinde kısa vadeli yön yukarı kalmaya devam edecek. Endeks 9700’ün üzerine yönelimde ilk etapta güç kaybına uğradığından bu seviye aşılması gereken ilk direnç olarak karşımıza çıkıyor. 9700 direncinin kalıcı olarak yukarı geçilmesi ise yükselişin ileri taşınması açısından takip edilebilir. Bu durumda 9800 ve 9900 seviyelerinin hedef dirençler olduğunu söyleyebiliriz. 9520’nin altında ise 9400 sonraki destek olarak izlenebilir. 9400 desteğinin üzerinde mevcut trade pozisyonları korunabilir ve trade fırsatları değerlendirilebilir. Bankacılık endeksi 12.800’den destek bulurken, bu seviyede ikili dip formasyonu göstermişti. Bankacılık endeksinin 12.800’ü koruması öne çıkıyor. 13.400 direnç olarak geçerli. 13.400’ün üzerinde sonraki direnç 14.000’de bulunmaktadır. Haftanın ajandasında; yarın Fed, perşembe günü TCMB ve BoE’nin faiz kararı öne çıkıyor. Geçen hafta yılın ikinci faiz indirimini gerçekleştiren ECB’nin ardından Fed’in de uzun bir aranın sonrasında gevşeme adımı atması bekleniyor. Hatırlanacağı üzere Fed Başkanı Powell, temmuz toplantısında eylülde faiz indirimi gerçekleştirmenin muhtemel olduğuna yönelik açıkça mesaj vermesinin ardından, enflasyon verileri de Fed’in politikasını destekler nitelikte açıklanmıştı. Buna paralel para piyasalarındaki fiyatlamalarda bu hafta 25 ve 50 baz beklentileri bulunurken, Fed’in yıl sonuna kadar 100 baz puanlık indirimine gitmesi bekleniyor. 50 baz puanlık faiz indiriminin ise kasım ya da aralıktaki toplantılarda yapılacağına ilişkin öngörüler bulunuyor. Yarınki toplantıda Fed’in hangi oranda indirim gerçekleştirdiği piyasaların odağında olacak. Fed’in faiz indirim kararının yanı sıra önümüzdeki dönemde faiz indirim adımlarının zamanlaması ve gidişatına yönelik mesaj verip vermeyeceği takip edilecek. Fed’in faiz indirim adımlarını ne sıklıkla gerçekleştirmeyi düşündüğüne dair piyasalar sinyal arayacak. TCMB’nin son aylarda olduğu gibi bu haftaki toplantıda politika faizini %50’de sabit bırakması bekleniyor. Kurul, parasal sıkılaştırmanın gecikmeli etkilerini de göz önünde bulundurarak politika faizinin sabit tutulmasına karar vermekle birlikte, enflasyon üzerindeki yukarı yönlü risklere karşı ihtiyatlı duruşlarını yinelediklerini ifade etmişti. TCMB ayrıca; enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda para politikası duruşunun sıkılaştırılacağını değerlendirmişti. Piyasalar TCMB’nin yılın geri kalan ve önümüzdeki yılın ilk aylarında para politikasında bir değişiklik düşünüp düşünmediğini anlamaya çalışacak.
ECB’den faiz indirim beklentileri Euro’nun değer kaybetmesine neden olurken, EUR/USD paritesi 1,10 seviyesine geri çekilmişti. Bu seviyeden destek bulan parite dip oluşumu gerçekleştirirken, ECB’nin faiz indirim kararı sonrasında 1,11 direncinin üzerine yükseliş gösterdi. Parite Fed’in faiz indirim kararı öncesinde 1,11’i aşarak kısa vadeli alçalan kanalı yukarı tamamlama eğilimi sergiliyor. 1,11 desteğinin üzeri yükselişin 1,12 direncine devam etmesi açısından önemli. 1,10 desteğinin kısa vadeli dip seviye olduğunu söyleyebiliriz. Fed’in toplantısında faiz indirim konusunda güçlü mesajlar vermesi paritede yukarı yönlü hareketlere neden olabilir. Dolar kuru son dönemde 34,00’ün üzerinde güç kaybına uğruyor. 34,00’ün altında ise geri çekilmesini ileri taşımakta zorlanıyor. Dolayısıyla da kur geri çekilmelerde destek ile karşılaşıyor. 33,90 ve 33,80 destek, 34,10 ve 34,20 direnç seviyeleri olarak izlenebilir.
Petrol fiyatları sert geri çekilme sonrasında toparlanma çabası gösteriyor. Brent petrolde 71,00 dolar destek, 73,40 dolar direnç seviyesidir. Altın ons ECB’nin faiz indirim kararı ve yarın Fed’den gevşeme adımı beklentileri ile 2560 dolar olan tarihi zirvesini aşarken, rekor tazeleme eğilimi gösteriyor. 2550 dolar destek haline gelirken, bu seviyenin üzerinde yönün yukarı olduğunu söyleyebiliriz. 2550 doların üzerinde ise 2590 ve 2600 dolar hedef dirençler olarak takip edilebilir. 2532 dolar ana destek konumunda iken, bu seviyenin üzerinde olumlu görünüm korunuyor olacak. Gram altın; altın onsun desteği ile 2800 TL’nin üzerinde yükseliş gösteriyor. Bu seviyenin üzerinde gram altında yeni zirveler görebiliriz. 2770 TL destek haline geldi; bu seviyede yukarı yönlü eğilimin korunduğunu görebiliriz.