QNB Invest Odak

İrem Dışpınar 20 Ağustos 2024 Salı
Endekste 10.200 hedef direnç, TCMB faiz kararı takip edilecek…

Son dönemde ABD ve Avrupa borsalarındaki yükselen trende rağmen, bant içerisinde hareket eden BIST 100 Endeksi haftaya olumlu başlangıç yaptı. Endeks 9800 seviyesinden bulduğu destek sonrasında banka hisselerindeki alımların artması ile 9900 ve 10.000 dirençlerinin üzerine yükseldi. Buna paralel BIST 100 %2,4, bankacılık endeksi %4 değer kazandı. Endeks son haftalarda 9700-10.200 bandında volatil seyir izlerken, bu aralık içerisinde sıkışma gösterdi. Endekste 9900’ün aşılması ile bu seviye destek haline geldi. 9900’ün üzeri tepki alımlarının ileri taşınması ve endeksin toparlanma göstermesi adına önemli idi. Dolayısıyla da bu seviyenin aşılmasını endeksin görünümü açısından olumlu buluyoruz. Endekste ilk etapta 10.100 ve sonrasında 10.200 dirençlerine doğru yükselişin devamını bekliyoruz. 10.200 direncinin aynı zamanda sıkışma bandının üst bölgesine işaret ettiğini ve bu seviyenin aşılmasının endeksin geçtiğimiz hafta bıraktığı boşluğu tamamlaması adına önemli olduğunu belirtelim. 10.200’ün aşılmasını yeni bir yükselen trendin başlaması adına takip ediyor olacağız. 9700 ana desteğinde mevcut trade pozisyonlarının korunmasını, 10.200’ün üzerinde ek alım yapılmasını öneriyoruz. Bugün TCMB’nin TSİ 14:00’de faiz kararı yurtiçi piyasaların odağında olacak. TCMB’nin önceki aylarda olduğu gibi %50 olan politika faizini sabit bırakması bekleniyor. TCMB önceki toplantı metninde; yakın döneme ilişkin göstergelerin yurt içi talebin, halen enflasyonist düzeyde olmakla birlikte, yavaşlamaya devam ettiğini teyit ettiğini, hizmet enflasyonundaki yüksek seyrin ve katılığın, enflasyon beklentilerinin, jeopolitik risklerin ve gıda fiyatlarının enflasyonist baskıları canlı tuttuğunu ifade etti. TCMB ayrıca; aylık enflasyonun ana eğiliminde belirgin ve kalıcı bir düşüş sağlanana ve enflasyon beklentileri öngörülen tahmin aralığına yakınsayana kadar sıkı para politikası duruşu sürdürüleceğini, enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda ise para politikası duruşu sıkılaştırılacağını belirtti. Haftanın ajandasında; yarın Fed’in toplantı tutanakları, haftanın geri kalanında ise Jackson Hole toplantıları öne çıkıyor. ABD’de Temmuz ayı TÜFE ve ÜFE geri çekilme göstermişti.  Veriler düşüşe işaret ederek Eylül ayı için Fed’den faiz indirim beklentilerini desteklemiş oldu. Son durumda 25 ve 50 baz puan ile gevşeme beklentilerinin bulunduğunu, Kasım ve Aralık ayı toplantılarına da 25’şer baz puan ihtimal verildiğini belirtelim. Fed son toplantısında enflasyonun %2’lik hedefe doğru daha fazla ilerleme sağladığını, enflasyon konusundaki güvenin artması halinde faiz indiriminin Eylül’de masaya gelebileceğini açıklamıştı. Toplantı tutanaklaklarında üyelerin benzer ifadelerini görebiliriz. Fed Başkanı Powell, Cuma günü Jackson Hole'da ekonomik görünüm hakkında açıklamalarda bulunacak. Küresel merkez bankacılarının yıllık toplantısı iken, Powell’ın ABD'nin ekonomik gidişatı ve para politikasının görünümü hakkındaki değerlendirmelerine odaklanıyor olacak.



ABD’de beklentilerin altında kalan ÜFE verileri ile dolar güç kaybederken, EUR/USD paritesi 1,0950 direncinin üzerine yükselmişti. Parite ABD TÜFE verilerinin ardından ise 1,10 direncinin de üzerine yönelmişti. Parite son bir yıllık alçalan trendinin üzerine yükselmesi sonrasında uzun vadeli görünümünü güçlendirmiş durumda. 1,0950 destek konumunda iken, bu seviyenin üzerinde yön yukarı kalmaya ve uzun vadeli trend desteğinin üzerindeki hareketine devam edecek. 1,10 destek konumunda iken, bu seviyenin üzerinde 1,11 devamında ise 1,1140 hedef dirençler olarak izlenebilir. 1,1140 son sekiz aylık zirve olduğundan bu seviyeye doğru güç kaybetme olasılığı bulunuyor. Dolar endeksi ise bu yılın başından beri en düşük seviyelere geri çekildi. Bu durum gelişmekte olan ülke para birimleri için olumlu. Ancak dolar kuru kademeli yukarı yönlü seyrine devam ediyor. Dolayısıyla da TL’nin bazı gelişmekte olan ülke para birimlerinin gerisinde hareket ettiğini söyleyebiliriz. Kurda 33,50 ve 33,40 destek konumunda iken, 33,80 ve 33,85 dirençler olarak izlenebilir.


Petrol fiyatları yukarı yönlü tepkinin ardından yeniden güç kaybına uğradı. Brent petrolde 76,30 dolar ana destek, 79,00 dolar direnç seviyesidir. Altın ons fiyatları 2480 dolar direncini aşması sonrasında 2500 dolar ana direnç seviyesinin üzerine yöneldi ve rekor tazeledi. Dolayısıyla da altın onsta kısa vadeli yükselen trendde görünüm güçlü. Altın onsta 2500 doların kanal hareketinin üst bandına işaret ettiğini ve bu seviyenin üzerinde kalınmasının yükselişin devamı için gerektiğini vurgulayalım. 2500 doların üzerinde kalıcı olunması ile kısa vadeli kanal daha net bir şekilde yukarı tamamlanacağından bu durumda 2510 ve 2520 dolar hedef dirençler olarak takip edilebilir. 2500 doların altında ilk planda 2480 dolar sonraki destek seviyesi olarak izlenebilir. 2450 doların üzerinde kısa vadeli yukarı yönlü eğilim korunuyor olacak. Gram altın, altın onsun da katkısıyla 2700 TL’yi aşarak rekor tazeledi. 2670 TL desteğinin üzerinde görünümün güçlü olduğunu belirtelim. 2700 TL’nin üzerinde 2724 TL sonraki direnç olarak izlenebilir.

 

İkon-ok
İrem Dışpınar 19 Ağustos 2024 Pazartesi
Endekste 9700 ana desteğinin üzerinde kalınması önemli…

BIST 100 Endeksi geçtiğimiz hafta boyunca destek ve direnç bölgeleri arasında dalgalı bir seyir izliyor. Endeks açılış itibariyle yukarı tepki ile kısa vadeli dönüş işareti göstermesi sonrasında bu eğilimin gün içinde ilerleyen işlemlerde kalıcı olamadığını gözlemliyoruz. Ancak son dönemde ABD ve Avrupa borsaları olumlu seyir izlerken, bu dönemde BIST’in yurt dışı borsalarındaki olumlu havaya iştirak edemediğini ve gerisinde performans gösterdiğini vurgulamış olalım. Endeks Cuma günü 10.000 seviyesine doğru yönelse de yeniden satış baskısı altında kaldı ve 9800’e doğru geri çekildi. BIST 100 günü %1,6, bankacılık endeksi ise %2,2 oranında düşüşle tamamladı. Endeks son haftalarda 9700-10.200 bandında volatil seyir izliyor ve bu aralık içerisinde sıkışma gösteriyor. Endekste 9900 desteğinin aşağı kırılması ile bu seviye artık direnç haline geldi. 9900’ün yeniden aşılması tepki alımlarının ileri taşınması ve endeksin toparlanma göstermesi adına öne çıkıyor. 10.100 ilk planda direnç olarak izlenebilir. 9900 seviyesinin üzerinde 10.200 ana direnç seviyesine doğru yukarı yönlü potansiyel korunuyor olacak. 10.200 direncinin aynı zamanda sıkışma bandının üst bölgesine işaret ettiğini ve bu seviyenin aşılmasının endeksin geçtiğimiz hafta bıraktığı boşluğu tamamlaması adına önemli olduğunu belirtelim. Diğer yandan endeksin 9700 ana desteğinin üzerinde kalabilmesi aşağı yönlü hareketin ileri taşınmaması ve kısa vadeli görünümde ek bir bozulma olmaması için takip edilebilir. 9700’ün üzerinde kısa vadeli dip oluşumunun varlığından bahsetmeye devam edeceğiz. Dolayısıyla da 9700 desteğinin korunması ile trade amaçlı alım yapılabilir, mevcut trade pozisyonları korunabilir. Bankacılık endeksi ise 13.700 direncine doğru güç kaybetti. Bankacılık endeksinin olası aşağı yönlü harekette 13.000 desteğinin üzerinde kalması öne çıkıyor. 12.800 ise ana destek olarak takip edilebilir. Haftanın ajandasına baktığımızda; Çarşamba günü Fed’in toplantı tutanakları, haftanın geri kalanında ise Jackson Hole toplantıları öne çıkıyor. ABD’de Temmuz ayı TÜFE ve ÜFE verileri geri çekilme eğilimi göstermişti.  Veriler düşüşe işaret ederek Eylül ayı için Fed’den faiz indirim beklentilerini desteklemiş oldu. Son durumda 25 ve 50 baz puan ile gevşeme beklentilerinin bulunduğunu, Kasım ve Aralık ayı toplantılarına da 25’şer baz puan ihtimal verildiğini belirtelim. Fed son toplantısında enflasyonun %2’lik hedefe doğru daha fazla ilerleme sağladığını, enflasyon konusundaki güvenin artması halinde faiz indiriminin Eylül ayında masaya gelebileceğini açıklamıştı. Toplantı tutanaklaklarında üyelerin benzer ifadelerini görebiliriz. Fed Başkanı Jerome Powell, Cuma günü Jackson Hole'da ekonomik görünüm hakkında açıklamalarda bulunacak. Küresel merkez bankacılarının yıllık toplantısı iken, Powell’ın ABD'nin ekonomik gidişatı ve para politikasının görünümü hakkındaki değerlendirmelerine odaklanıyor olacak.





ABD’de beklentilerin altında kalan ÜFE verileri ile dolar güç kaybederken, EUR/USD paritesi 1,0950 direncinin üzerine yükselmişti. Parite ABD TÜFE verilerinin ardından ise 1,10 direncinin de üzerine yönelmişti. Parite son bir yıllık alçalan trendinin üzerine yükselmesi sonrasında uzun vadeli görünümünü güçlendirme eğilimi sergiledi. 1,0950 destek konumunda iken, bu seviyenin üzerinde yön yukarı kalmaya ve uzun vadeli trend desteğinin üzerindeki hareketine devam edecek. 1,10’un üzerinde 1,11 sonraki direnç olarak takip edilebilir. Olası geri çekilmelerde 1,09 ikincil destek konumunda. Bu sabah gelişmekte olan ülke para birimleri dolar karşısında karışık bir seyir izliyor. Dolar kuru son günlerde kademeli yükseliş eğilimi gösteriyor. Kurda 33,50 ve 33,40 destek konumunda iken, 33,80 ve 33,85 dirençler olarak izlenebilir.


Petrol fiyatları yukarı yönlü tepkinin ardından güç kaybına uğradı. Brent petrolde 79,00 dolar destek, 82,00 dolar direnç seviyesidir. Altın ons fiyatları 2480 dolar direncini aşması sonrasında 2500 dolar ana direnç seviyesinin üzerine yöneldi ve rekor tazeledi. Dolayısıyla da altın onsta kısa vadeli yükselen trendde görünüm güçlü. Altın onsta 2500 doların kanal hareketinin üst bandına işaret ettiğini ve bu seviyenin üzerinde kalınmasının yükselişin devamı için gerektiğini vurgulayalım. 2500 doların üzerinde kalıcı olunması ile kısa vadeli kanal daha net bir şekilde yukarı tamamlanacağından bu durumda 2510 ve 2520 dolar hedef dirençler olarak takip edilebilir. 2500 doların altında ilk planda 2480 dolar sonraki destek seviyesi olarak izlenebilir. 2450 doların üzerinde kısa vadeli yukarı yönlü eğilim korunuyor olacak. Gram altın, altın onsun da katkısıyla 2700 TL’yi aşarak rekor tazeledi. 2670 TL desteğinin üzerinde görünümün güçlü olduğunu belirtelim. 2700 TL’nin üzerinde 2718 TL sonraki direnç olarak izlenebilir.

 
İkon-ok
İrem Dışpınar 16 Ağustos 2024 Cuma
Endeksin 9900’ün üzerine yükselmesi olumlu, 10.200 hedef direnç…

BIST 100 Endeksi hafta boyunca destek ve direnç bölgeleri arasında dalgalı bir seyir izledi. Endeks açılış itibariyle yukarı tepki ile kısa vadeli dönüş işareti göstermesi sonrasında bu eğilimin gün içinde ilerleyen işlemlerde kalıcı olamadığını gözlemedik. Dolayısıyla endeks son dönemde yurt dışı borsalardan negatif ayrışma eğilimi sergiledi. İlk önce küresel borsaları değerlendirdiğimizde; ABD’de son dönemde gerileyen ekonomik veriler Fed’den faiz indirim beklentilerinin artmasına neden oluyor. Detaylandıracak olursak; ABD’de Temmuz ayında TÜFE aylık bazda %0,2 artış kaydetti. Yıllık manşet enflasyon %3,0’ten %2,9, çekirdek enflasyon ise %3,3’ten %3,2 seviyesine geriledi. Hafta içerisinde ise ABD’de ÜFE beklentilerin altında açıklanırken, yıllık ÜFE %2,6’dan %2,2’ye geriledi. Veriler düşüşe işaret ettiğinden Eylül ayı için Fed’den faiz indirim beklentilerini desteklemiş oldu. Son durumda 25 ve 50 baz puan ile gevşeme beklentilerinin bulunduğunu belirtelim. Enflasyon verilerinin ardından Fed’in Eylül’de politika faizini %64,5 ihtimalle 25 baz puan ve %35,5 ihtimalle 50 baz puan indireceği öngörülüyor. Fed’den faiz indirim beklentileri mevcut iken, ABD borsaları artan küresel risk iştahı ile yukarı yönlü trendde güçlü görünüm sergiliyor. Ancak bu dönemde BIST’in yurt dışı borsalarındaki olumlu havaya iştirak edemediğini ve gerisinde performans gösterdiğini vurgulamış olalım. BIST 100 Endeksi dün satış baskısı ile 9800’ün altını test etmesi sonrasında gelen alımlarla birlikte 9900 direncini aşarken, 10.000 seviyesine yöneldi. BIST 100 günü %1,6, bankacılık endeksi ise %2,9 yükselişte tamamladı. Endeks geçtiğimiz haftadan bu yana 9700-10.200 bandında volatil seyir izliyor ve bu aralık içerisinde sıkışma gösteriyor. Dünkü alımlar ile birlikte göstergelerin yukarı dönüş işareti gösterdiğini/yukarı döndüğünü belirtelim. 9900 direncinin aşılması ile birlikte bu seviyenin destek haline geldiğini söyleyebiliriz. 9900 desteğinin üzerinde kısa vadeli yönün yukarı kalması ile birlikte endeks ilk etapta 10.100 ve 10.200 dirençlerine doğru yükseliş gösterebilir. 10.200 direncinin aynı zamanda sıkışma bandının üst bölgesine işaret ettiğini ve bu seviyenin aşılmasının endeksin geçtiğimiz hafta bıraktığı boşluğu tamamlaması adına önemli olduğunu belirtelim. Bu durumda endekste yeni bir yükselen trendin başlayabileceğini söyleyebiliriz. 9900’ün üzerinde 10.200 hedefiyle trade amaçlı alım yapılabilir, 10.200’ün üzerinde ise alım yönünde pozisyonlar artırılabilir görüşündeyiz. Haftaya tepki alımları ile başlayan bankacılık endeksi 13.000’ün üzerinde kalmaya devam ediyor. Bu seviyenin üzerinde kalınması ile yukarı yönlü hareketin korunabileceğini söyleyebiliriz. 13.700 ve 14.000 ise dirençler olarak takip edilebilir. Diğer yandan; TCMB’nin verilerine göre, yurt dışında yerleşik kişiler geçen hafta 323,5 milyon dolarlık hisse sattı. Yabancının üç haftalık hisse satışı 600 milyon doları aştı. Yurt dışı yerleşiklerin aynı hafta DİBS net alımları 17,6 milyon dolar oldu.



ABD’de beklentilerin altında kalan ÜFE verileri ile dolar güç kaybederken, EUR/USD paritesi 1,0950 direncinin üzerine yükselmişti. Parite ABD TÜFE verilerinin ardından ise 1,10 direncinin de üzerine yönelmişti. Parite son bir yıllık alçalan trendinin üzerine yükselmesi sonrasında uzun vadeli görünümünü güçlendirme eğilimi sergiledi. 1,0950 destek konumunda iken, bu seviyenin üzerinde yön yukarı kalmaya ve uzun vadeli  trend desteğinin üzerindeki hareketine devam edecek. 1,10’un üzerinde 1,11 sonraki direnç olarak takip edilebilir. Olasu geri çekilmelerde 1,09 ikincil destek konumunda. Bu sabah gelişmekte olan ülke pra birimleri dolar karşısında karışık bir seyir izliyor. TL ise hafif değer kaybetme eğiliminde iken, dolar kuru 33,80 seviyesinin üzerini test etti. Kurda 33,50 ve 33,40 destek konumunda iken, 33,80 ve 33,85 dirençler olarak izlenebilir.


Petrol fiyatları kısa vadeli düşüşün ardından yeniden destek seviyelerinden toparlanıyor. Brent petrolde 79,00 dolar destek, 82,00 dolar direnç seviyesidir. Altın ons fiyatları 2480 dolar direncine yönelimi sonrasında güç kaybına uğradı. Dolayısıyla da kanalın üst bandına doğru direnç ile karşılaştı. 2460 ve 2480 dolar dirençler haline geldi. 2400 dolar ise ana destek olarak izlenebilir. Bu desteğin üzerinde altın onsta görünüm olumlu tarafta kalmaya devam edecek. Gram altında, dolar kurunun genel desteği sürüyor. Gram altın, altın onsun da katkısıyla 2674 TL ile rekor tazeledi. 2600 TL desteğinin üzerinde görünümün güçlü olduğunu belirtelim. 2674 TL direncinin üzeri 2700 TL direncine yönelim için takip edilebilir.

İkon-ok
İrem Dışpınar 15 Ağustos 2024 Perşembe
Endeksin 9700 desteğinin üzerinde kalması önemli…

ABD’de Temmuz ayı enflasyon verileri ağırlıklı olarak beklentilere paralel açıklandı. TÜFE aylık bazda %0,2 artış kaydetti. Yıllık manşet enflasyon %3,0’ten %2,9, çekirdek enflasyon ise %3,3’ten %3,2 seviyesine geriledi. Hafta içerisinde ise ABD’de Temmuz ayı ÜFE beklentilerin altında açıklanırken. Yıllık ÜFE ise %2,6’dan %2,2’ye geriledi. Veriler düşüşe işaret ettiğinden Eylül ayı için Fed’den faiz indirim beklentilerini desteklemiş oldu. Fed son aylarda enflasyonun %2’lik hedefe doğru daha fazla ilerleme sağladığını, enflasyon konusundaki güvenin artması halinde faiz indiriminin Eylül ayında masaya gelebileceğini açıklamıştı. Son durumda 25 ve 50 baz puan ile gevşeme beklentilerinin bulunduğunu belirtelim. Enflasyon verilerin ardindan para piyasalarindaki fiyatlamalarda, Fed’in Eylül’de politika faizini %64,5 ihtimalle 25 baz puan ve %35,5 ihtimalle 50 baz puan indireceği öngörüldü. İçeriye döndüğümüzde; BIST 100 Endeksi destek ve direnç bölgeleri arasında volatil bir seyir izliyor. Endeks son günlerde güne olumlu bir başlangıç yapsa da gün içerisinde güç kaybına uğruyor. Endeks açılış itibariyle yukarı tepki ile kısa vadeli dönüş işareti göstermesi sonrasında bu eğilimin ilerleyen işlemlerde kalıcı olamadığını gözlemliyoruz. Dolayısıyla endeks son dönemde yurtdışı borsalardan negatif ayrışıyor. Endeks dün tepki alımları ile 10.000 seviyesine doğru yükseliş sonrasında gelen satışlarla birlikte 9900 desteğinin altına geri çekildi. Böylece günü %0,9, bankacılık endeksi ise %0,8 oranında düşüşle tamamladı. Endeks geçtiğimiz haftadan bu yana 9700-10.200 bandında dalgalı seyir izliyor ve bu aralık içerisinde sıkışma gösteriyor. Endekste 9900 desteğinin aşağı kırılması ile bu seviye artık direnç haline geldi. 9900’ün yeniden aşılması tepki alımlarının ileri taşınması ve endeksin toparlanma göstermesi adına öne çıkıyor. 10.100 ilk planda direnç olarak izlenebilir. 9900 seviyesinin üzerinde 10.200 ana direnç seviyesine doğru yukarı yönlü potansiyel korunuyor olacak. 10.200 direncinin aynı zamanda sıkışma bandının üst bölgesine işaret ettiğini ve bu seviyenin aşılmasının endeksin geçtiğimiz hafta bıraktığı boşluğu tamamlaması adına önemli olduğunu belirtelim. Diğer yandan endeksin 9700 ana desteğinin üzerinde kalabilmesi aşağı yönlü hareketin ileri taşınmaması ve kısa vadeli görünümde ek bir bozulma olmaması için takip edilebilir. 9700’ün üzerinde kısa vadeli dip oluşumunun varlığından bahsetmeye devam edeceğiz. Dolayısıyla da 9700 desteğinin korunması ile trade amaçlı alım yapılabilir, mevcut trade pozisyonları korunabilir. Bankacılık endeksi ise yaşanan sert geri çekilmenin ardından haftaya tepki alımları ile başlamıştı.  Bankacılık endeksi 13.000’ün üzerinde kalmaya devam ediyor. Bu seviyenin üzerinde kalınması halinde yukarı yönlü hareketin korunabileceğini söyleyebiliriz. 13.700 ve 14.000 ise dirençler olarak takip edilebilir. 13.000’in altında 12.800 ilk planda destek olarak öne çıkıyor.





ABD’de beklentilerin altında kalan ÜFE verileri ile dolar güç kaybederken, EUR/USD paritesi 1,0950 direncinin üzerine yükselmişti. Parite ABD TÜFE verilerinin ardından ise 1,10 direncinin de üzerine yöneldi. Son bir yıllık alçalan trendinin üzerine yükselmesi ile de paritede uzun vadeli görünümün güçlenme eğiliminde olduğunu belirtelim. 1,10’un üzerinde 1,11 sonraki direnç olarak takip edilebilir. 1,0950 destek konumunda iken, bu seviyenin üzerinde yön yukarı kalmaya devam edecek. Bu sabah gelişmekte olan ülke pra birimleri dolar karşısında karışık bir seyir izliyor. Dolar kuru 33,50 seviyesinden yukarı tepki göstermş durumda. Kurda 33,50 ve 33,40 destek konumunda iken, 33,70 ve 33,80 dirençler olarak izlenebilir.


Petrol fiyatları son dönemde kısa vadeli yükselen trendde hareket ediyor. Brent petrolde 79,00 dolar destek, 82,00 dolar direnç seviyesidir. Altın ons fiyatları 2480 dolar direncine yönelimi sonrasında güç kaybına uğradı. Dolayısıyla da kanalın üst bandına doğru direnç ile karşılaştı. 2460 ve 2480 dolar dirençler haline geldi. 2400 dolar ise ana destek olarak izlenebilir. Bu desteğin üzerinde altın onsta görünüm olumlu tarafta kalmaya devam edecek. Gram altında, dolar kurunun genel desteği sürüyor. Gram altın, altın onsun da katkısıyla 2674 TL ile rekor tazeledi. 2600 TL desteğinin üzerinde görünümün güçlü olduğunu belirtelim. 2674 TL direncinin üzeri 2700 TL direncine yönelim için takip edilebilir.

İkon-ok
İrem Dışpınar 14 Ağustos 2024 Çarşamba
Endekste 9900’ün üzerinde 10.200’e doğru yükseliş görebiliriz…

BIST 100 Endeksi destek ve direnç bölgeleri arasında volatil bir seyir izledi. Endeks son günlerde güne olumlu bir başlangıç yapsa da gün içerisinde güç kaybına uğradı. Endeks açılış itibariyle yukarı tepki ile kısa vadeli dönüş işareti göstermesi sonrasında bu eğilimin ilerleyen işlemlerde kalıcı olamadığını gözlemledik. Endeks dün ise 9730 olan önceki dip olan ana desteğinin altına yönelim sonrasında 9700 seviyesine doğru geri çekildi. Endeks gelen tepki alımları ile yeniden 9730 seviyesinde güç toplarken, devam eden işlemlerde 9900 direncinin üzerine yükseldi. Endeks bu seviyenin üzerinde kapanışla birlikte %0,9 oranında değer kazandı. Bankacılık endeksi ise %2,8 yükseldi. Endeksin önemli destek seviyesinin altını test edip aşırı satım bölgesine ulaşıp günü artıda tamamlamasını kısa vadeli dip oluşumu ve artık dönüş gerçekleştirmesi adına olumlu buluyoruz. Dolayısıyla da 9730-9700 aralığının kısa vadeli dip bölge olduğunu düşünüyoruz. Bu aralığın üzerinde trade amaçlı alım yapılabilir, mevcut trade pozisyonları korunabilir ve trade fırsatları değerlendirilebilir görüşündeyiz. 9900 direncinin aşılması ile birlikte bu seviyenin destek haline geldiğini söyleyebiliriz. 9900 desteğinin üzerinde kısa vadeli yönün yukarı kalması ile birlikte endeks ilk etapta 10.100 ve 10.200 dirençlerine doğru yükseliş gösterebilir. 10.200 direncinin aynı zamanda sıkışma bandının üst bölgesine işaret ettiğini ve bu seviyenin aşılmasının endeksin geçtiğimiz hafta bıraktığı boşluğu tamamlaması adına önemli olduğunu belirtelim. Bu durumda ise endekste yeni bir yükselen trendin başlayabileceğini söyleyebiliriz. Bankacılık endeksi ise yaşanan sert geri çekilme sonrasında yeni haftaya tepki alımları ile başlamıştı. Bankacılık endeksindeki bu haftaki yükseliş %3,9 oranına ulaştı. Bankacılık endeksinin de kısa vadeli dönüş işareti gösterdiğini değerlendiriyoruz. 13.000 direncini aşması sonrasında bu seviyenin üzerinde kalınması halinde yukarı yönlü hareketin devamını görebiliriz. 14.000 ise direnç olarak takip edilebilir. 13.000’in altında 12.800 ilk planda destek olarak öne çıkıyor. Yurtdışı gelişmelere baktığımızda; ABD’de Temmuz ayı ÜFE beklentilerin altında açıklandı. Yıllık ÜFE ise %2,6’dan %2,2’ye geriledi. Veriler sonrasında küresel risk iştahı arttı. Bugün ise TÜFE verileri küresel piyasaların odağında olacak. Yıllık manşet enflasyonun Temmuz’da %3’te kalması, çekirdek enflasyonun ise %3,3’ten %3,2’ye gerilemesi bekleniyor. Fed son aylarda enflasyonun %2’lik hedefe doğru daha fazla ilerleme sağladığını, enflasyon konusundaki güvenin artması halinde faiz indiriminin Eylül ayında masaya gelebileceğini açıklamıştı. Enflasyon verilerinde belirgin bir sapma/bozulma olmadığı takdirde Eylül ayı için faiz indirim beklentileri canlı kalmaya devam edebilir. Son durumda 25 ve 50 baz puan ile beklentilerin bulunduğunu belirtelim. Verilerin seyri asıl yılın geri kalan ayları olan Kasım ve Aralık toplantılarına yönelik faiz indirim beklentileri üzerinde etkili olabilir.



ABD’de beklentilerin altında kalan ÜFE verileri ile dolar güç kaybederken, EUR/USD paritesi 1,0950 direncinin üzerine yükseldi. Parite devamında ise 1,09-1,0950 bandını aşarak son bir yıllık alçalan trendinin üzerine yöneldi. 1,0950 destek haline gelirken, böylece kısa vadeli görünüm güçlendi. Son bir yıllık alçalan trendinin üzerine yönelmesi ile de paritede uzun vadeli görünümün güçlenme eğiliminde olduğunu belirtelim. Bugün ABD’de açıklanacak olan enflasyon verileri hareketliliğe neden olacaktır. Verilerin düşüş göstermesi paritenin 1,10’un üzerinde yükselişini ileri taşımasını sağlayabilir. Bu durumda 1,11 sonraki hedef direnç olarak takip edilebilir. 1,0950 desteğinin üzerinde kısa vadeli yön yukarı görünüyor. Bu sabah gelişmekte olan ülke pra birimleri dolar karşısında karışık bir seyir izliyor. Dolar kuru 33,50 civarındaki seyrini sürdürüyor. Kurda 33,40 ve 33,30 destek konumunda iken, 33,60 ve 33,70 dirençler olarak izlenebilir.


Petrol fiyatları son dönemde kısa vadeli yükselen trendde toparlanma gösteriyor. Brent petrolde 79,00 dolar destek, 82,00 dolar direnç seviyesidir. Altın ons fiyatları 2400 doların üzerine yönelim sonrasında yukarı yönlü seyir izlerken, güçlü bir görünüm sergiliyor. Altın ons kanal içerisinde direnç seviyelerine doğru yükseliş gösteriyor. 2460 doların üzerinde 2480 ve 2500 dolar dirençlerine doğru yükselişin devamını görebiliriz. 2400 dolar desteğinin üzerinde kısa vadeli yön yukarı görünüyor. ABD enflasyon verilerinin geri çekilmesi altın onsta yukarı yönlü hareketin devamına neden olabilir. Gram altın; altın onstaki yukarı tepki ile yeniden 2671 TL tarihi zirvesini ileri taşıdı. 2600 TL desteğinin üzerinde görünümün güçlü olduğunu belirtelim. Altın onsun katkısıyla gram altında kısa vadede yeni zirveler görebiliriz. 2700 TL önemli direnç seviyesi olarak takip edilebilir.

 
İkon-ok
İrem Dışpınar 13 Ağustos 2024 Salı
Endeksin 9730 ana desteğinin üzerinde kalması önemli…

BIST 100 Endeksi volatil seyrine devam ediyor. Endeks son günlerde güne olumlu bir başlangıç gerçekleştirse de gün içerisinde güç kaybına uğruyor. Endeks açılış itibariyle yukarı tepki ile kısa vadeli dönüş işareti gösteriyor ancak bu eğilimin ilerleyen işlemlerde kalıcı olamadığını görüyoruz. Buna paralel endeks 10.100 seviyesine doğru yönelimde direnç ile karşılaşarak 9800 seviyesinin doğru geri çekildi. Endeks günü %0,8 oranında düşüşle tamamladı. Bankacılık endeksindeki %1,1 oranında yükseliş BIST 100’deki geri çekilmenin daha sınırlı olmasını sağladı. Endeks geçtiğimiz haftadan bu yana 9700-10.200 bandında dalgalı seyir izliyor ve  bu aralık içerisinde sıkışma gösteriyor. Endekste 9900 desteğinin aşağı kırılması ile bu seviye artık direnç haline geldi. 9900’ün yeniden aşılması tepki alımlarının ileri taşınması ve endeksin toparlanma göstermesi adına öne çıkıyor. 10.100 ilk planda direnç olarak izlenebilir. 9900 seviyesinin üzerinde 10.200 ana direnç seviyesine doğru yukarı yönlü potansiyel korunuyor olacak. 10.200 direncinin aynı zamanda sıkışma bandının üst bölgesine işaret ettiğini ve bu seviyenin aşılmasının endeksin geçtiğimiz hafta bıraktığı boşluğu tamamlaması adına önemli olduğunu belirtelim. Diğer yandan endeksin 9730 ana desteğinin üzerinde kalabilmesi aşağı yönlü hareketin ileri taşınmaması ve kısa vadeli görünümde ek bir  bozulma olmaması için takip edilebilir. 9730’un üzerinde kısa vadeli dip oluşumunun varlığından bahsetmeye devam edeceğiz. Dolayısıyla da 9730 desteğinin korunması ile trade amaçlı alım yapılabilir, mevcut trade pozisyonları korunabilir. Bankacılık endeksi ise yaşanan sert geri çekilmenin ardından haftaya tepki alımları ile başladı. 13.000 direncini aşan bankacılık endeksinde bu seviyenin üzerinde kalınması halinde yukarı yönlü hareketin devamını görebiliriz. 14.000 ise direnç olarak takip edilebilir. 13.000’in altında 12.800 ilk planda destek olarak öne çıkıyor. Haftanın ajandasına baktığımızda; yarın ABD’de enflasyon verileri küresel piyasaların odağında olacak. Yıllık manşet enflasyonun Temmuz ayında %3’te kalması, çekirdek enflasyonun ise %3,3’ten %3,2 seviyesine gerilemesi bekleniyor. Fed son aylarda enflasyonun %2’lik hedefe doğru daha fazla ilerleme sağladığını, enflasyon konusundaki güvenin artması halinde faiz indiriminin Eylül ayında masaya gelebileceğini açıklamıştı. Enflasyon verilerinde belirgin bir sapma/bozulma olmadığı takdirde Eylül ayı için faiz indirim beklentileri canlı kalmaya devam edebilir. Verilerin seyri asıl yılın geri kalan ayları olan Kasım ve Aralık toplantılarına yönelik faiz indirim beklentileri üzerinde etkili olabilir. Yarın ayrıca Euro Bölgesi’nde büyüme verisi, Perşembe günü ABD’de perakende satışlar takip edilecek.



EUR/USD paritesi 1,09 desteğinin üzerinde kalma çabasına devam ediyor. Ancak 1,0950 direncine doğru güç kaybediyor. Dolayısıyla da paritenin kısa vadeli sıkışma içerisinde hareket ettiğini söyleyebiliriz. Paritede geçtiğimiz yılın aynı dönemi civarından başlayan alçalan trend bulunuyor. 1,0950’nin üzeri bu trendini aşması, yükselişini ileri taşıması, uzun vadeli görünümünü olumluya çevirmesi için önemli. Sonraki direnç ise 1,10 seviyesine işaret ediyor. 1,09 ve 1,0850 destekler olarak izlenebilir. Yarın ABD’de açıklanacak olan enflasyon verileri hareketliliğe neden olacaktır. Son dönemde 33,70 seviyesine doğru yönelim gösteren dolar kuru direnç ile karşılaşıyor. Bu sabah gelişmekte olan ülke para birimleri dolar karşısında hafif toparlanma gösteriyor. Kurda 33,40 ve 33,30 destek konumunda iken, 33,60 ve 33,70 dirençler olarak takip edilebilir.


ABD’de resesyon endişeleri ile sert geri çekilen petrol fiyatları kısa vadeli yükselen trendde hareket ediyor Brent petrolde 79,00 dolar destek, 82,00 dolar direnç seviyesidir. Altın ons fiyatları 2400 doların üzerine yönelim sonrasında yukarı yönlü seyir izlerken, güçlü bir görünüm sergiliyor. Altın ons kanal içerisinde direnç seviyelerine doğru yükseliş gösteriyor. 2460 doların üzerinde 2480 ve 2500 dolar dirençlerine doğru yükselişin devamını görebiliriz. 2400 dolar desteğinin üzerinde kısa vadeli yön yukarı görünüyor. Gram altın; altın onstaki yukarı tepki ile yeniden 2671 TL tarihi zirvesini ileri taşıdı. 2600 TL desteğinin üzerinde görünümün güçlü olduğunu belirtelim. Altın onsun katkısıyla gram altında kısa vadede yeni zirveler görebiliriz. 2700 TL önemli direnç seviyesi olarak takip edilebilir.

 
İkon-ok
Back to Top