BIST 100 Endeksi’nde yüksek volatil seyir devam ediyor. Endeks son dönemde 8850-9200 bandı dahilinde dalgalanma gösteriyor. Endeks dün 9160 direncinin hafif üzerine yükselse de, bu seviyede güç kaybına uğradı. Buna paralel endeks artan satış baskısı ile 9000 desteğinin de altına geri çekildi ve günü %1,8 oranında düşüşle tamamladı. Bankacılık endeksi ise %1,9 oranında değer kaybetti. Böylece endekste bant hareketinin üst tarafına doğru yükselişlerin satış fırsatı olarak değerlendirildiğini görmekteyiz. Endekste 9000 desteğinin aşağı kırılması ile bu seviye artık direnç haline geldi. 9000 direncinin üzeri ise tepki yükselişi için öne çıkıyor. Endekste 9160 direncinin aşılması ise mevcut bandın yukarı tamamlanması, yeni bir yükselen trendin başlaması ve yükselişin sırasıyla direnç seviyelerine devamı için takip edilebilir. 9160 direncinin üzerinde kısa vadeli görünüm güçleneceğinden bu durumda trade amaçlı ek alım yönünde pozisyonlanma gerçekleştirilebilir. Diğer yandan 8850 kısa vadeli dip seviye olarak önemini korunuyor. Endekste bu seviye ise kısa vadeli görünümde ilave bir bozulma olmaması için öne çıkıyor. 8850 mevcut trade pozisyonları için stop loss olarak takip edilebilir. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, işgücü piyasasında olumlu görünümün sürdüğünü belirtirken, sanayi üretimindeki daralmayla ilgili olarak dezenflasyon sürecinin ekonomik aktivite üzerindeki kısa vadeli etkilerinin devam ettiğini değerlendirdi. TCMB’nin verilerine göre, yurt dışında yerleşikler geçen hafta hem hissede hem de tahvilde satış yaptı. Yabancılar, haftalık bazda 291,1 milyon dolarlık hisse senedi satışı gerçekleştirirken, iki hafta sonra hissede yeniden satışa döndü. Yurt dışında yerleşikler aynı dönemde 24,4 milyon dolarlık (DİBS) sattı. Böylece yabancı tahvilde yedi ay sonra üst üste satış yapmış oldu. TCMB’nin brüt rezervleri zirve seviyelerden sınırlı geri çekilirken swap hariç net rezerv artış gösterdi. Brüt rezervler 4 Ekim haftasında 156,3 milyar dolara geriledi. Bir önceki hafta brüt rezervler 157,4 milyar dolarla rekor seviyeye yükselmişti. Swap hariç net rezervler de 31,7 milyar dolar 34,6 milyar dolar seviyesine yükseldi. Yurt dışı gelişmelere baktığımızda; ABD’de Eylül ayı enflasyon verileri beklentilerin üzerinde açıklandı. Aylık enflasyon %0,2 oranında gerçekleşti. Yıllık manşet enflasyon %2,3 olan beklentilerin üzerinde açıklanırken, %2,5’ten %2,4 seviyesine geriledi. Çekirdek yıllık enflasyon ise %3,2’ten %3,3’ye yükseldi. Verilerin ardından para piyasalarında Fed’in kasımda 25 baz puan faiz indirmesine yönelik beklentiler artış gösterdi. ABD’de TÜFE’nin ardından ÜFE verileri öne çıkıyor. Çin Merkez Bankası’nın, menkul kıymetler, fonlar ve sigorta şirketleri için swap imkanı sağlaması sonrasında Asya borsalarında olumlu seyir devam ediyor.
EUR/USD paritesi ECB yetkililerinin faiz indirimine yönelik mesajlar vermesi ile güç kaybına uğramıştı. Parite ABD’de beklentileri aşan enflasyon verilerinin sonrasında 1,09 desteğine doğru geri çekildi. Dolayısıyla da paritede kısa vadeli alçalan trendde düzeltme hareketi devam ediyor. 1,09 desteği kısa vadeli tepki hareketinin gerçekleşmesi, dip oluşumu ve geri çekilmenin ileri taşınmaması için önemli. Aksi halde 1,0870 sonraki destek seviyesidir. 1,09’un üzerinde ise 1,0950 ve 1,10 sonraki direnç seviyeleri olarak takip edilebilir. Dolar kuru 34,20 desteğinin altını zorla da tepki ile karşılaştı. Bu seviyenin üzerinde 34,20-34,30 bant hareketi olarak takip edilebilir. 34,20’nin altında ise 34,10 ve 34,00 destekler olarak izlenebilir. 34,00 desteğinin üzerinde kısa vadeli yön yukarı görünüyor.
Petrol fiyatları yaşanan geri çekilme sonrasında yeniden yukarı tepki gösterdi. Brent petrolde 75,00 dolar destek, 81,00 dolar direnç seviyesidir. 2620-2685 dolar bölgesinde kısa vadeli bant içerisinde hareket eden altın ons fiyatları, bu aralığın altına geri çekildi. 2600 dolar desteğine doğru yukarı tepki gösteren altın ons yeniden bant aralığı içerisine geri döndü. 2620 doların üzeri kısa vadeli düzelme hareketinin geride kalması, yükselişin ileri taşınması için önemli. Kısa vadeli göstergelerin yukarı yönlü dönüş işareti gösterdiğini söyleyebiliriz. 2640 ve 2685 dolar hedef dirençler olarak izlenebilir. 2600 dolar ise ana destek seviyesi olup, bu seviyenin kısa vadeli görünüm açısından öne çıktığını belirtelim. Gram altın, altın onsun yeniden yukarı tepki göstermesi ile 2870 TL seviyesinden destek buldu. 2870 TL desteğinin üzerinde yukarı yönlü atakların devamını gelebileceğini düşünüyoruz. Bu seviyenin üzerinde mevcut trade pozisyonları korunabilir. 2900 TL’nin üzerinde ise yükseliş eğilimi devam edebilir. 2950 TL ana direnç seviyesi olarak öne çıkıyor.