Endeks 8700’ün üzerinde kalmayı başardı ve 8850 direncinin üzerine yükseldi…

Haftaya zayıf bir başlangıç yapan BIST 100 Endeksi; 8850 desteğini aşağı kırarken, artan satış baskısı ile 8700 desteğinin de altını test etmişti. 8700’ün altına gerilemesi sonrasında endeksin bu seviyenin üzerinde kalıp kalmayacağı önemli idi. Çünkü endekste bu seviye Mart ayındaki kritik destek seviyelerine işaret ediyordu. Endeksin 8700 seviyesini koruması alçalan trendin ve düzeltme hareketinin ileri taşınmaması için öne çıkıyordu. Endeks 8700’ün altından gelen tepki alımları ile toparlanırken, 8850 direncinin üzerine yükseliş gösterdi. Endeks böylece günü %1,9, bankacılık endeksi ise %1,8 oranında yükselişle tamamladı. Endeksin 8700’ün üzerinde kalmasını ve tekrardan 8850’nin üzerine yönelmesini olumlu olarak değerlendiriyoruz. 8700’ün üzerinde kaldığı sürece endekste kısa vadeli dip oluşumundan bahsedebiliriz. 8850-9200 ise daha önceki bant aralığı olduğundan endeksin bu bölge içerisine girmesi yükselişin devamı adına öne çıkıyor. 8850’nin üzerinde 9000 ve 9200 hedef dirençlerine doğru yükseliş görebiliriz. 9000’in üzerinde görünümün güçlenme eğiliminde olacağından bahsedebiliriz. 8700 destek ve stop loss olmak üzere trade amaçlı alım yapılabilir ve trade pozisyonları korunabilir görüşündeyiz. 12.500 civarında kısa vadeli dip oluşturan bankacılık endeksinde ise bu seviyenin üzerinde trade fırsatları değerlendirilebilir. 13.000’in üzerinde 13.300 ana direnç olarak takip edilebilir. Haftanın ajandasına baktığımızda; yarın TCMB ve ECB faiz kararını açıklayacak. TCMB beklentilere paralel önceki toplantılarında olduğu gibi politika faiz oranını %50’de sabit bırakmıştı. Karar metninde söyleme ilişkin değişiklik öne çıkmıştı. Ağustos’ta karar metninde enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda para politikası duruşunun sıkılaştırılacağına yönelik ifade, son metinde enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda para politikası araçlarının etkili şekilde kullanılacağı şeklinde değişti. Metinde, para politikasındaki kararlı duruşun; yurt içi talepte dengelenme, Türk lirasında reel değerlenme ve enflasyon beklentilerinde düzelme vasıtası ile aylık enflasyonun ana eğilimini düşüreceği ve dezenflasyon sürecini güçlendireceği belirtildi. TCMB aylık enflasyonun ana eğiliminde belirgin ve kalıcı bir düşüş sağlanana ve enflasyon beklentileri öngörülen tahmin aralığına yakınsayana kadar sıkı para politikası duruşunun sürdürüleceğini söyledi. TCMB’nin bu ay da faizde değişikliğe gitmesi beklenmez iken, önümüzdeki aylar için olası faiz indirimine yönelik bir sinyal verip vermeyeceği takip edilecek. ECB, Eylül’de piyasa beklentileri doğrultusunda yılın ikinci faiz indirimine giderek mevduat faiz oranını 25 baz puan, refinansman ve marjinal borçlanma faiz oranlarını 60'ar baz puan indirmişti. Enflasyonun hedef seviyelerine ulaşması nedeniyle ECB’nin bu hafta üç temel faiz oranında 25’şer baz puanlık indirim gerçekleştirmesi bekleniyor.



EUR/USD paritesi son dönemde ABD’de beklentilerin üzerinde açıklanan verilerin dolar lehine bir görünümü desteklemesi ile destek seviyelerinin altına geri çekilmişti. Diğer yandan bazı ECB üyelerinin faiz indirim yanlısı açıklamalarda bulunması Euro’nun değer kaybetmesine neden olmuştu. Buna paralel EUR/USD yarınki ECB’nin faiz kararı öncesinde 1,09 desteğinin altını test etti. Parite son durumda bu destek seviyesinin üzerinde kalma çabası gösteriyor. Paritenin 1,09’un üzerinde kalması geçtiğimiz yılın yaz aylarından itibaren oluşan alçalan trendin yeniden altına geri çekilmemesi ve uzun vadeli görünümde bir bozulma olmaması için önemli. Aksi halde alçalan trendde düzeltme hareketi ileri taşınabilir. 1,0870 sonraki destek seviyesidir. 1,0950 direncinin üzeri ise 1,10 direncine tepki açısından takip edilebilir. ECB’nin faiz indirim adımı atması beklentiler dahilinde olduğundan olası böyle bir karar sonrasında parite toparlanma eğilimi de gösterebilir. Dolar kuru ağırlıklı olarak 34,20-34,30 bandı dahilinde seyir izliyor. Bu bandın üst tarafından güç kaybına uğrarken, 34,20 seviyesine doğru geri çekilmelerde destek ile karşılaşıyor. 34,30’un üzerinde 34,40 sonraki direnç seviyesidir. 34,20 ve 34,00 destekler olarak izlenebilir. 34,00 desteğinin üzerinde kısa vadeli yön yukarı görünüyor.


Petrol fiyatları yaşanan yükselişin ardından yeniden baskı altında kaldı. Brent petrolde 72,70 dolar destek, 75,30 dolar direnç seviyesidir. 2600 dolar desteğine doğru yukarı tepki gösteren ve dip oluşturan altın ons fiyatları, son durumda 2660 doların üzerine yükseldi. Kısa vadeli göstergelerin yukarı yönlü olduğunu söyleyebiliriz. ECB’nin faiz kararı öncesinde yukarı yönlü trendde güçlü bir seyir izliyor. 2640 dolar destek iken, bu seviyenin üzerinde 2685 dolar olan tarihi zirve seviyesini hedefliyor. 2600 dolar olan ana desteğinin üzerinde altın onsun kısa vadeli görünümünün olumlu olduğunu belirtelim. Gram altın, altın onsun yeniden yukarı tepki göstermesi ile 2900 TL desteğinin üzerinde güçlü bir görünüm sergiliyor. 2870 TL desteğinin üzerinde mevcut trade pozisyonları korunabilir. 2900 TL’nin üzeri ise yükseliş eğilimi devam edebilir. 2950 TL ana direnç seviyesi olarak öne çıkıyor.

 
Back to Top