TCMB beklentilere paralel politika faiz oranını %50 seviyesinde yedinci kez sabit tutma kararı verdi. Eylül ayında enflasyonun ana eğiliminin bir miktar yükseldiğini ifade eden TCMB; üçüncü çeyreğe ilişkin göstergelerin yurt içi talebin yavaşlamaya devam ederek enflasyondaki düşüşü destekleyici seviyelere yaklaştığını ima ettiğini belirtti. TCMB'ye göre temel mal enflasyonu düşük seyretmeye devam ederken, hizmet enflasyonundaki iyileşmenin son çeyrekte gerçekleşmesi bekleniyor. Enflasyondaki iyileşmenin hızına dair belirsizliğin ise son dönemdeki veri akışı ile arttığını ve enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışlarının dezenflasyon süreci açısından risk unsuru olmaya devam ettiğini ifade etti. Aylık enflasyonun ana eğiliminde belirgin ve kalıcı bir düşüş sağlanana ve enflasyon beklentileri öngörülen tahmin aralığına yakınsayana kadar sıkı para politikası duruşunun sürdürüleceğini yineleyen TCMB; enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda ise para politikası araçlarının etkili şekilde kullanılacağını söyledi. Yurt içi talebin enflasyondaki düşüşü desteklemesine yönelik ifade ve son çeyrekte hizmet enflasyonundaki düşüş beklentisi faiz indirimine daha yakın bir duruş sergilediğini gösteriyor. TCMB faiz indiriminin zamanlamasına yönelik sinyal vermeyip, temkinli duruşunu korusa da mevcut ifadelerinden önümüzdeki dönemde faiz indirimi için koşulların daha uygun gelebileceğini değerlendirmekteyiz. TCMB’nin açıklaması sonrasında, ilk faiz indirim beklentilerinin daha çok Aralık ve Ocak aylarında şekillendiğini belirtebiliriz. Karar sonrasında ise BIST karışık bir seyir izledi. Endeks haftanın başında Mart ayının önemli destek seviyesi olan 8700’de oluşturduğu dip ile dirençlerine yönelim ile kısa vadeli yükselen trend içerisine girdi. Endeks yeniden ulaştığı 8850-9200 bandında güçlü bir görünüm sergiliyor. 9000 direncinin üzerine yükselen endeks bu seviyenin ardından 9200 direncine doğru yükseliş gösterebilir. 9200 direncinin aşılması ise mevcut bant hareketinin yukarı tamamlanması için önemli. Endekste son durumda 8850 desteğinin üzerinde görünümün güçlü olduğunu belirtelim. 8700 desteğinin üzerinde ise trade fırsatları değerlendirilebilir görüşündeyiz. Bankacılık endeksi 13.000 direncine doğru yükseliş sergiledi. Bankacılık endeksinde 13.300’ü hedef direnç olarak belirtebiliriz. 12.500 civarında kısa vadeli dip oluşturan bankacılık endeksinde ise bu seviyenin üzerinde trade fırsatları değerlendirilebilir. ECB refinansman, mevduat ve marjinal fonlama oranlarında Haziran’dan başlamak üzere yılın üçüncü faiz indirimini gerçekleştirdi. Enflasyonun hızlı gerilemesinin desteği ile dünkü toplantıda üç temel faiz oranında 25’şer baz puan indirim yapıldı. Metinde ECB; hedefe ulaşmak için gerekli olduğu sürece politika faizlerinin yeterince seviyede kısıtlayıcı tutulacağı mesajını verdi. ECB Başkanı Lagarde, ekonominin beklentilerden zayıf olduğunu toparlanmanın zaman içinde gerçekleşmesini beklediklerini söyledi.
EUR/USD paritesi Ekim ayının başından beri kısa vadeli alçalan trendde zayıf bir seyir izliyor. Son dönemde ABD’de beklentilerin üzerinde açıklanan verilerin dolar lehine bir görünümü desteklemesi ile önemli seviyelerin altına geri çekilmişti. Diğer yandan ECB’den faiz indirim beklentileri Euro’nun değer kaybetmesine neden olmuştu. Buna paralel EUR/USD dünkü ECB’nin faiz kararı öncesinde 1,09 seviyesinin altına düşüş gösterdi. Parite dün ise ECB’nin faiz indirim kararı sonrasında 1,08 desteğine doğru geri çekildi. Paritenin kısa vadede 1,08 desteğinin üzerinde kalması kısa vadeli dip oluşumu gerçekleşmesi ve artık tepki yükselişleri ile toparlanma göstermesi açısından önemli. Bu arada kısa vadeli göstergelerin aşırı satım bölgesinde olduğunu belirtelim. Yukarıda 1,09 seviyesi direnç olarak geçerli. 1,08’in altına olası geri çekilmelerde ise 1,0770 sonraki destek olarak izlenebilir. Dolar kuru 34,30 direnci ve üzerine doğru yükselişlerde güç kaybına uğrarken, 34,20 desteğinin de altına geri çekildi. Böylece TL’nin hafif toparlanma eğilimi içerisinde olduğunu söyleyebiliriz. 34,20’nin altında 34,10 ara, 34,00 ise ana destek seviyeleri olarak takip edilebilir. 34,30 ise ana direnç seviyesi olarak korunuyor.
Petrol fiyatları yaşanan düşüşün ardından kısa vadeli bant içerisinde hareket sergiliyor. Brent petrolde 73,00 dolar destek, 75,30 dolar direnç seviyesidir. Altın ons fiyatları kısa vadeli yükselen trendde güçlü bir görünüm sergiliyor. Jeopolitik risklerin yanı sıra ECB’nin faiz indirim kararı sonrasında altın ons fiyatlarının destek bulduğunu ve 2700 doların üzeri ile zirve tazelediğini belirtelim. 2700 doların üzerinde yeni rekorlar görebiliriz. 2710 ve 2720 dolar direnç seviyeleridir. 2660 dolar desteğinin üzerinde kısa vadeli yön yukarı görünüyor. Gram altın, altın onsun zirve seviyeye yükselmesi ile 2950 TL’nin üzerinde tarihi zirve seviyesini ileri taşıdı. 2950 TL destek konumunda iken, 3000 TL hedef direnç olarak takip edilebilir. 2930 TL desteğinin üzerinde ise görünüm olduğundan mevcut trade pozisyonları korunabilir.